Selasa, 13 Mac 2018

CUKAI FACEBOOK DAN GOOGLE. KISAH SEBENAR YANG RAMAI TERLEPAS PANDANG.

Baru tadi ramai rakyat Malaysia yang terkejut dengan tweet Berita Harian mengenai cukai kepada pengiklanan Facebook dan Google.Bagi penyokong pembangkang, ini satu bola tanggung yang patut disambut. Maka ramailah macai-macai Pakatan yang memberi komen.

Sabar dahulu tuan-tuan. Mari baca apa sebenarnya yang berlaku berkenaan berita tersebut.

PUTRAJAYA: A proposal to tax Google and Facebook advertisements will be presented to Cabinet, said Deputy Prime Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (pic).

“I will bring this matter to the Cabinet for discussion tomorrow (March 14),” he said on Tuesday.

He said this proposed tax was brought up at a lunch dialogue session with editors and publication permit holders earlier Tuesday.

The suggestion came from Star Media Group group managing director and chief executive officer Datuk Seri Wong Chun Wai, who pointed out that Vietnam imposes a tax on ads posted on Facebook and Google.

Sumber : https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/03/13/dpm-google-facebook-tax-proposal-to-be-discussed-by-cabinet/#eLj4SbH1TBwyrlVe.99

Kalau faham Bahasa Inggeris, maka fahamlah bahawa bukan Kerajaan yang cadang nak kenakan cukai tu tapi cadangan dari CEO Akhbar The Star, Datuk Seri Wong Chun Wai yang menyatakan bahawa Vietnam telah pun mengenakan cukai tersebut. Maka TPM pun balaslah bahawa cadangan tersebut akan beliau bawa ke Mesyuarat Kabinet.

Yang tiba-tiba engkorang nak salahkan Kerajaan tu apahal? Lain kali selidik la dulu sebelum bedal. Ni baru baca tajuk dah meroyan. Rilek brader...rilek. Cuba tarik nafas panjang-panjang.

Untuk makluman pembaca, cukai yang dikenakan kepada pengiklanan Facebook dan Google bukanlah perkara baharu tetapi ianya telah diamalkan di banyak negara. Untuk rekod, pembangkang di UK sendiri marah dengan Google sebab bayar cukai sedikit sedangkan mereka buat untung dari pengiklanan di UK sangat tinggi. Kepada pembangkang dan para penyokong mereka, lain kali jadi bijak sikit macam pembangkang kat luar negara. Karang cakap bodoh, marah pulak.


Kesimpulannya, bukan korang pengguna Google dan Facebook yang nak kena cukai, tetapi syarikat gergasi yang buat untung ratus juta atas penggunaan rakyat Malaysia. So, chill brader. Ini baru cadangan dari CEO The Star dan Kerajaan sedang mempertimbangkannya.

Untuk bacaan lanjut, sila klik pautan di bawah.

https://www.theguardian.com/business/2017/sep/21/tech-firms-tax-eu-turnover-google-amazon-apple

https://www.theguardian.com/business/2018/feb/22/treasury-targets-facebook-google-fair-tax-system

https://www.theregister.co.uk/2018/03/05/europe_plans_special_tax_for_google_apple_facebook_and_amazon/

http://english.vietnamnet.vn/fms/business/164681/google-faces-tax-penalties-in-indonesia---does-it-pay-tax-in-vietnam-.html

http://english.vietnamnet.vn/fms/business/19758/mof--vietnam-has-the-right-to-tax-google-and-facebook.html

*Panjang-panjangkan.

2 comments:

BooDeer berkata... 13 Mac 2018 11:28 PTG

Sekarang nii, amnos sudah betul2 bahlol wallool....

Tanpa Nama berkata... 16 Mac 2018 9:50 PG

Nak caj cukai pada syarikat asing pun nak jadi isu. Lepas tu risaukan pulak caj tu akan dikenakan pada pengiklan. Dalam pemasaran pengiklanan adalah salah satu perkara termasuk dalam kos. Kalau untung dah tinggi sangat dengan iklan di Google atau sebagainya takkan naik sikit kos iklan jadi masalah. Kalau jadi masalah pun carilah platfom lain untuk iklan yang mungkin lebih murah.

Catat Ulasan