Rabu, 18 Oktober 2017

GARA-GARA MULUT CELUPAR TUN M: KEDUTAAN MALAYSIA DI JAKARTA DAN MAKASSAR DIANCAM BOM, JUSUF KALLA TERSINGGUNG


Laporan dari Jakarta menyatakan beberapa kumpulan Front Islam dan Kerukunan Bugis Jakarta sedang mengumpul ribuan warga untuk bergerak ke Kedutaan Malaysia di Jakarta. Mereka menyatakan penentangan karena pernyataan kurang ajar Mahathir Malaysia menghina bangsa Bugis sebagai lanun. 

Bicara di perumahan elit di Jalan Prapanca JakSel semalam melaporkan Pak Jusuf Kalla, Naib Persiden Indonesia sangat tersinggung bilamana Bugis dihina lanun oleh ortu diktarorist Mahathir Malaysia.

Kondisi yang serupa sedang berlaku di Makassar Sulawesi Selatan Indonesia di mana penduduk Bugis kira-kira 20 juta jiwa. Situasi di bangunan Konsul Malaysia di Makassar dalam keadaan tegang dan panas. Pasukan keselamatan Indonesia direncana sedang berjaga-jaga di bangunan Dubes Malaysia.

Dipanjangkan salah satu rencana dari Indonesia:-

*MAHATHIR MALAYSIA HINA BANGSA KITA, SANGAT KURANG AJAR MAHATHIR WARISI KETURUNAN BANGSA PEMBELOT*

*SERUAN BANGUN BANGSA BUGIS INDONESIA MALAYSIA SINGAPURA BRUNEI*


Salam persaudaraan kepada anda di Malaysia, ibuku asal Malaysia, bapa ku dari Sulawesi, Indonesia. Aku warganegara Malaysia dan ada banyak lagi keturunan Bugis di Nusantara bukan sahaja di Malaysia tapi di Brunei, Singapur mahu pun di Philipina.

Kelmarin aku diberikan video ucapan Mahathir, bilangnya bapak Najib pulanglah ke Sulawesi. Ini sangat kurang ajar karena dalam zaman moden begini masih ada orang yang dulunya MahaFiraun Maha Diktatorist tiba2 apabila sudah tidak ada kuasa, melabelkan suku bangsa dengan nama-nama yang jelek. Sudah terlalu desparado.

Jadi kamu Mahathir pulang aja ke tanah nenek moyang kamu di negeri bangsa Kutty. Kamu memang tidak sadar diri, dulu kamu datang ke Jakarta kamu biaya PDPI untuk menang pemilihan Persiden Indonesia, kemudian apabila Pak Jokowi menang kamu paksa Jokowi beli Proton kamu. Apa kamu pikir bangsa Indonesia boleh mengikuti cara diktator kamu!

Kamu lupa dulu di kala Sultan Mahmud Melaka meminta bantuan tantara Bugis 5 bersaudara, nenek moyang kami bertempur tidak berundur, kami juga bantu Sultan Kedah melawan Siam sehingga Daeng Parani mati di Kedah, kami bantu Sultan Sulu menghalau penjajah. Kamu bangsa Kutty hanya tahu belot ! Apa jasa kamu kalau tidak hanya mengkayakan anak beranak keturunan kamu !

Kamu Mahathir bangsa yang hina, karena selepas kamu menghinakan Anwar Ibrahim kamu menjilat semua tuduhan kamu, sekarang kamu mahu membunuh Najib karena kamu punya nafsu sangat rakus. Kami bangsa Bugis di Indonesia sangat terhina dengan gelaran-gelaran yang kamu lakukan kepada bangsa kami di Malaysia.

Kami menyeru seluruh bangsa Bugis di Nusantara bangun menentang penghinaan Mahathir kepada bangsa Bugis. Ayok Bangsa Bugis Indonesia mari turun di jalanraya bantah penghinaan Mahathir kepada bangsa kita.

Ayok Bangsa Bugis Indonesia bangun... bangsa kita sedang dihina oleh kaum-kaum Mahathir di Malaysia! Apabila saudara kita dihina bererti kita juga dihina ! Ayok hancurkan Mahathir Malaysia.

*Andi Makmur Andi Rahman* H.Md.
Sulawesi Selatan.
16 Oktober 2017.


10 comments:

Tanpa Nama berkata... 18 Oktober 2017 11:09 PTG

Rakyat Bugis Indonesia mohon jangan diganggu pejabat konsul Malaysia kerana Tun Mahathir bukan dari pihak kerajaan Malaysia. Kalau ingin luah kemarahan dan tunjuk kemarahan terhadap Tun Mahathir dan konco-konco Pakatan Harapan, serbu dan hentam pejabat dan perniagaan Tun Mahathir dan anak-anak beliau di bumi Indonesia. Kalau ada puak-puak Pakatan Harapan seperti konco PKR dan DAP.... serang juga. Ini baru betul.

ANDI BASO PETTA RAJA berkata... 19 Oktober 2017 7:12 PG

MAHATHIR MAMAK KETURUNAN KITUL KUTTI MANA ADA JASA KEPADA TANAH MELAYU, DIA KAUT KEUNTUNGAN UNTUK ANAK BERANAK DIA SAJA, PIGI CEK PUTRAJAYA DIA SEWAKAN BANGUNAN2 PUTRAJAYA BERPULUH2 TAHUN KEPADA KRONI DIA, SPANCO SIAPA PUNYA, BANK ASING DI AFRIKA SIAPA PUNYA ? PETRON SIAPA PUNYA ? BACA SEJARAH SIAPA KITUL DALAM SEJARAH MELAKA? ITULAH KETURUNAN MAMAK MAHATHIR KUTTI !

Tanpa Nama berkata... 19 Oktober 2017 8:58 PG

suku kaum bugis tolong jangan jadi bodoh dengan menyerang DUBES Malaysia...tak ada kena mengena dengan Mahathir...Mahathir dah jadi rakyat biasa...penghinaan ini bukan pendirian Malaysia...

Tanpa Nama berkata... 19 Oktober 2017 9:09 PG

Mahathri Kutti punya pasal Malaysia kena serang, bodoh Mahathir Kadir Jasin Kutti, Ariffudin kutti dan geng2 Kutti di keliling Mahathir...susah bikin bisnez ini macam...saya punya bisnes rosak gara2 Mahathir kutty

Tanpa Nama berkata... 19 Oktober 2017 9:29 PG

AYOK HANCURKAN PROTON MAHATHIR DI JAKARTA HANTAR BALIK KA RUMAH MAHATHIR !

Tanpa Nama berkata... 19 Oktober 2017 9:59 PG

AYOOOK GANYANG MAHATHIR! GANYANG MALAYSIA !

Tanpa Nama berkata... 19 Oktober 2017 10:06 PG

Wahai saudaraku Bangsa Bugis di Indonesia,tolong jangan bakar bendera Malaysia kerana penghinaan keatas bangsa Bugis bukan daripada seluruh rakyat Malaysia tetapi daripada seorang individu yang bernama MAHATHIR,jika perlu membakar bendera Malaysia apakah Kami bangsa Bugis di Malaysia juga perlu membakar bendera Malaysia??? Tolong..jangan marahkan nyamuk kelambu dibakar.

Tanpa Nama berkata... 19 Oktober 2017 11:18 PG

mahathir pencetus huru hara dulu kini dan selamanya.. yang dihina adalah najib dan keturunan bugis nya kok yg dibakar bendera msia.. pegi sekolah atau nggak mahathir bukan kerajaan msia dia adalah penentang kerajaan msia..

Tanpa Nama berkata... 19 Oktober 2017 1:11 PTG

Bertindaklah secara rasional. Keturunan bugis di malaysia jgn undi ph dlm pru akan datang.

Tanpa Nama berkata... 19 Oktober 2017 2:01 PTG

Kau bakar la gambarsi tua haramjadah tu.
Kenapabpula bendera Malaysia yg jadi sasaran.
Si tua haramjadah mulut babi

Catat Ulasan