Isnin, 29 Ogos 2016

ANIS SYAFIQAH KETAKUTAN DAN LARI MENYEMBUNYIKAN DIRI

10

anis

Penganjur utama himpunan #Tangkap MO1, Anis Syafiqah menghilangkan diri sejurus selepas perhimpunan berakhir jam 4.30 petang, sekali gus mengagalkan usaha media mendapatkan responnya berkaitan acara itu hari ini.
Walaupun sebab dia berbuat demikian tidak diketahui namun seorang sumber yang enggan mendedahkan namanya akui ia sebahagian rancangan penganjur, bagi mengelak sebarang tangkapan.
“Amaran awal polis kepada penganjur menyatakan tiada kebenaran diberikan untuk peserta berhimpun di dataran.
“Perhimpunan yang berlangsung selama hampir tiga jam mendapat sambutan yang lebih baik dengan 2,000 peserta mengatasi jangkaan pengkritik iaitu beberapa ratus.
“Satu-satunya individu yang tidak hadir walaupun kehadirannya yang disebut-sebut adalah bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad,” katanya.
Ketiadaan beliau, bagaimanapun tidak membawa kekurangan kepada acara itu yang jelas berjaya di mata para peserta.
“Ia pasti menjadi baik jika dihadiri beliau (Dr Mahathir) kerana kehadirannya akan menjadi tanda sokongan terpenting bagi pergerakan pelajar,” kata peserta perhimpunan, Muhammad Azli Amzah, 21.
“Tetapi kita berkumpul di sini atas satu sebab dan ia adalah untuk menuntut penangkapan individu misteri ‘MO1’. Saya rasa kami menghantar mesej ke seluruh dunia melalui perhimpunan hari ini,” tambahnya.
Walaupun peserta mengakui perhimpunan tersebut berjaya dengan memastikan ia diadakan secara aman, Ketua Polis Daerah Dang Wangi Zainol Samah berkata di sebaliknya.
Dalam temubualnya dengan FMT, beliau berkata perhimpunan itu menyebabkan kesesakan lalu lintas yang teruk di sekitar pusat bandar, mengganggu hak pengguna jalan raya.

Sabtu, 27 Ogos 2016

TUN M DAN TOLAK TSMY TERKEJUT: TAMRIN TUN GHAFFAR KELUAR

4

tamrinKenyataan media empat perenggan anak bekas timbalan perdana menteri, Datuk Mohd Tamrin Abdul Ghafar semalam mengumumkan keluar daripada Sekretariat Deklarasi Rakyat dan tidak mahu menyertai parti baharu, Parti Pribumi Bersatu menimbulkan tanda tanda.

“Sukacita dimaklumkan setelah memikir dengan teliti maka saya memutuskan perkara-perkara berikut :

1) Tidak akan menyertai Parti baru yang sedang diusahakan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin

2) Menarik diri dari Seketeriat Deklarasi Rakyat yang diketuai oleh Tun Mahathir.

“Keputusan ini adalah muktamad . Ia berkuatkuasa mulai hari ini,”kenyataan Tamrin dipetik.

Jumaat, 26 Ogos 2016

MEREKA PUJUK SAYA JANGAN REPORT KEPADA SPRM

2


Pengasas Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin hari ini mengesahkan pemecatan dirinya daripada PKR.

Badrul atau lebih dikenali sebagai Chegubard mengesahkan perkara berkenaan dalam laman Facebook beliau sebentar tadi.

Menurut Chegubard, surat pemecatan tersebut diterima beliau menerusi emel pada pagi ini, dan mendakwa tindakan pemecatan itu diambil selepas beliau enggan menerima ‘pujukan’ pihak tertentu.
Dipercayai ‘pujukan’ tersebut berkemungkinan bagi mendesak Chegubard membatalkan hasratnya membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan status ubah tanah di Paya Indah Wetlands pada petang ini.

“Dapat email pagi ini setelah semalam menolak pujukan terakhir. 3.00 petang ini di SPRM,” tulis beliau.
Chegubard dalam pada itu turut memuat naik surat pemecatan keanggotaan yang diterima beliau daripada ibu pejabat parti itu di laman Facebook beliau.
Menurut surat yang bertarikh pada hari ini (26 Ogos), mesyuarat Jawatankuasa Lembaga Disiplin yang bersidang pada 4 Ogos lalu membuat keputusan untuk memecat Chegubard atas dakwaan menjejaskan imej dan memecahbelahkan parti seterusnya ingkar dengan arahan parti.
Menurut surat yang ditandatangani Setiausaha Agung parti, Rafizi Ramli itu juga, tindakan pemecatan itu diambil sejajar dengan peruntukan di bawah Fasal 41.7 Perlembagaan Parti .
Ia juga menyebut bahawa dengan pemecatan tersebut, maka secara langsung Chegubard dilucutkan segala jawatan yang dipegang atas nama parti dan tidak dibenarkan menjalankan atau membuat apa-apa aktiviti, serta membuat apa-apa kenyataan atas nama parti.
Bagaimanapun, rayuan boleh dikemukakan kepada Majlis Pimpinan Pusat (MPP) untuk pertimbangan dalam tempoh 14 hari dari tarikh notis.
Chegubard beberapa hari lalu mendakwa PKR gagal memecat keahliannya berikutan gagal mendapat sokongan undi dua pertiga.
Dakwa beliau, kegagalan tersebut menyebabkan MPP PKR menolak usul itu serta-merta, sekaligus mengekalkan keahliannya.
Beliau mendakwa kononnya ada usaha menggunakan Fasal Pekeliling MPP menerusi Fasal 41.7 bagi tujuan memecatnya.
Bukan itu sahaja Chegubard juga mendakwa usaha tersebut didalangi Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang cuba mempengaruhi anggota MPP untuk menyokong usul itu dengan menggunakan Pekeliling Resolusi MPP.
Chegubard sebelum ini mengugut akan membuat laporan kepada SPRM mengenai salah laku Azmin, berhubung kontroversi penukaran status tanah di Lot 68054 Paya Indah Wetlands, Selangor.
Chegubard mendakwa kerajaan negeri pimpinan Azmin memulakan usaha pelengkungan semula Paya Indah Wetlands di lot 68054 Mukim Tanjong Dua Belas Kuala Langat.
Laporan itu akan difailkan beliau di pejabat SPRM Putrajaya pada jam 3.00 petang ini – AP

Khamis, 25 Ogos 2016

KELANTAN ISLAMIK

0
   
   

Rabu, 24 Ogos 2016

JELASKAN SIAPA MO1, TIMBALAN PRESIDEN ?

4
   

Selasa, 23 Ogos 2016

AZMIN ALI SEMBUNYI SKANDAL TANAH PAYA INDAH WETLANDS KATA ABDUL RAZAK

1

azmin

Kemelut skandal tanah Paya Indah Wetlands semakin memuncak apabila beberapa ahli Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (SELCAT) dilihat seolah-olah cuba melindungi kepentingan pihak terlibat dengan tidak memberi ruang kepada pendengaran awam atas pelbagai alasan.
Ahli Jawatankuasanya, Haniza Mohamed Talha, secara peribadi menolak usul dibawa pegawai khas salah satu exco kerajaan negeri Selangor, Abdul Razak Ismail bersabit skandal itu atas alasan tuduhan tersebut tidak berasas dan kononnya Razak tidak mewakili mana-mana pihak.
Malah Haniza, juga Adun Taman Medan turut mempertikaikan kredibiliti Razak yang didakwanya sekadar kerani di pejabat Datuk Teng Chang Kim.
Selain Haniza, ahli Jawatankuasa SELCAT lain, Dr Xavier Jayakumar, turut beranggapan bahawa usul Razak itu tidak perlu diberi perhatian atas alasan isu penukaran status tanah Paya Indah Wetlands telah dijelaskan oleh kerajaan negeri dan tuduhan dalam isu berkenaan adalah fitnah.
Sehubung dengan itu, Xavier beranggapan tidak ada keperluan untuk SELCAT melayan usul Razak itu.
Razak melalui posting laman Facebooknya, beberapa hari lalu, mendedahkan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri membuat kesilapan semasa meluluskan pengezonan semula lot tanah 68054 milik Paya Indah Wetlands dan kemudian menulis surat meminta SELCAT memanggil sidang khas bagi membincangkan ‘kesilapan’ itu.
Kontroversi penukaran status tanah Paya Indah Wetlands mula didedahkan Penyelaran Solidariti Anak Muda Malaysia, Badrul Hisham Shaharin yang mendakwa Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali memulakan usaha pelengkungan semula kawasan terbabit dan menukar status dari kawasan hijau kepada tanah perindustrian.

Isnin, 22 Ogos 2016

VIDEO: PERDANA MENTERI REBAH

0

Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong, tiba-tiba rebah ketika berucap pada Perhimpunan Hari Kebangsaan, republik itu.
“Pasukan perubatan sedang merawatnya sekarang. Hasil pemeriksaan mendapati keadaannya tidak serius. PMO akan memberikan maklumat lanjut dalam masa terdekat,” menurut kenyataan Pejabat Perdana Menteri (PMO).
Lee, 64, dijangka menamatkan ucapan dalam versi bahasa Inggeris pada jam 10 malam. Ucapan Lee tiba-tiba tersekat-sekat sebelum mukanya pucat dan badannya menggigil di rostrum sebelum visual televisyen
dialihkan ke arah hadirin.
Sebelum itu, Lee telah berucap dalam versi Bahasa Melayu dan Mandarin pada jam 6.45 petang.
Sementara itu, Channel NewsAsia melaporkan Lee telah meminta Timbalan Perdana Menteri, Teo Chee Hean untuk menyampaikan pesanan beliau akan kembali menamatkan ucapannya.
Maklumat terkini dari PMO pula berkata: “PM Lee tidak sihat kerana telah berdiri terlalu lama, kepanasan dan dehidrasi. Keadaan jantungnya adalah baik dan beliau tidak mengalami strok.”
“Terima kasih kepada semua yang mendoakan kesihatannya,” tambah kenyataan itu. PM Lee kemudian menyambung semula ucapannya pada jam 10.40 malam.

Ahad, 21 Ogos 2016

PAKATAN HARAPAN DIBUBARKAN ?

7

abe1

abe
abe2
tb
tb1
Konflik dalaman Pakatan Harapan di antara PKR dan PAN dikatakan semakin memuncak apabila ketua cybertrooper PAN, Abe Awang Malaya secara terbuka mengkritik Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Abe Awang Malaya sebelum ini dilihat mensasarkan kritikan kepada Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin yang dilabelkannya sebagai pemusnah Pakatan Harapan (PH), namun terbaharu ketua cybertrooper PAN itu menukar sasarannya dengan menyerang Presiden PKR pula.
“Bukan setakat lemah, bahkan Dato’ Seri Wan Azizah terlalu lemah…. Itu saja puncanya.
“Masalah dalaman PKR pun Kak Wan gagal menanganinya dengan baik, inikan pula nak selesaikan masalah Pakatan Harapan,” kritik Abe Awang Malaya dalam Facebook hari ini.
ketua cybertrooper PAN turut mendedahkan kejadian di sebalik tabir berkenaan Mesyuarat Majlis Pimpinan PH yang diwakili tiga parti, DAP, PKR dan PAN.
“Saya pernah bagitahu Abang Mat (Mohamad Sabu), Presiden Amanah…. Saya katakan kepada Abang Mat secara berdepan, panggil satu mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan, ambil satu ketetapan, kemudian keluarkan suatu resolusi yang diisytiharkan secara terbuka bahawa musuh Pakatan Harapan ialan Barisan Nasional dan PAS….
“Mana-mana pihak yang didapati menjalinkan hubungan dengan BN dan PAS sama ada secara terbuka atau di dalam gelap, tindakan tegas akan diambil.
“Abang Mat jawab : “Resolusi apa, Majlis Presiden nak buat meeting pun tak boleh….! Panggil meeting, depa tak mai (datang)…. dua kali yang terakhir, sebelum Pilihanraya Sarawak, isu pertindihan kerusi, kita panggil meeting depa (PKR) tak mai…. sebelum penamaan calon Sungai Besar dan Kuala Kangsar, kita nak meeting, PKR tak mau……!,” dedahnya.
Pada Selasa, AIDCNews mendedahkan terdapat krisis dalaman di antara PAN dan PKR khususnya di Selangor yang dapat dikesan melalui serangan terbuka blogger pro PAN, Abdul Rahman Abdul Talib terhadap PKR.

Jumaat, 19 Ogos 2016

"PERANG" TERBESAR ABAD INI

0
   
   
Mari rakyat Malaysia Kita beri sokongan penuh kepada Malaysia !

BANTUAN MENGURANG BEBAN PEMANDU TEKSI

0

PEMIMPIN CINA PEMBANGKANG TIDAK PATRIOTIK, SUKA CAMPURTANGAN ASING

3

Hasil carian imej untuk LIM LIP ENG DAP

Di kala kebanyakan negara menentang sekeras-kerasnya campur tangan kuasa asing khususnya dari kalangan kuasa-kuasa besar, pemimpin pembangkang walau bagaimanapun menyuarakan sebaliknya.

Kisah campur tangan asing yang dapat dilihat dalam lipatan sejarah, termasuk di dalam sejarah Malaysia sendiri seakan dilupakan hanya demi kepentingan politik sendiri.
Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng antara pemimpin pembangkang yang menyeru rakyat supaya berterima kasih kepada campurtangan asing, merujuk kepada kes sivil yang dibangkitkan oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat dalam isu 1MDB.
Beliau turut mempersoal kegagalan pihak berkuasa tempatan untuk mendakwa dan menghukum mereka yang bersalah.
Persoalanya, apakah yang terhasil daripada siasatan itu? Najib Razak di dalam penjara kah? Atau negara kini berada di dalam keadaan kucar-kacir kah kerana terdapatnya penamaan MO1?
Sebagai seorang ahli politik tindakan beliau ini, dilihat bukan sahaja mengundang marah, khususnya kalangan mereka yang tidak menyukai dan merestui campur tangan asing di dalam urusan negara, malah kini Lim Lip Eng boleh dilihat sebagai pengkhianat kerana merestui, selain mengagung-agungkan hakikat bahawa campur tangan asing itu merupakan suatu keperluan untuk menyelesaikan isu yang sering diulang-ulang siarannya.
Lihatlah lipatan sejarah. Lihatlah keadaan dunia kini.
Kesan campurtangan asing tidak akan ada pengakhiran yang baik. Iraq, Iran, Palestine, Afghanistan, Semenanjung Korea, Vietnam hanyalah beberapa contoh bagaimana campur tangan asing tidak perlu dialu-alukan walau dalam apa jua situasi.

Khamis, 18 Ogos 2016

VIDEO; LIM GUAN ENG GADUH DENGAN NGO PULAU PINANG

0

lge-penagBerhenti serang kami, kata NGO Penang Forum kepada pimpinan DAP Pulau Pinang dalam satu kenyataan semalam.

Penang Forum, gabungan 12 NGO tempatan di Pulau Pinang, menggesa kerajaan negeri pimpinan Lim Guan Eng menghentikan serangan yang tidak wajar ekoran bantahan mereka terhadap Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PIP).

Guan Eng selaku Ketua Menteri Pulau Pinang marah apabila Penang Forum menulis surat kepada Unesco pada 23 Jun lalu mendakwa multi-billion ringgit PIP itubakal mengancam nilai universal terkemuka yang terdapat pada tapak warisan dunia di George Town.

Penang Forum dituduh Guan Eng sebagai menikam belakang kerajaan negeri kerana mereka tidak sepatutya berbuat demikian walaupun tidak bersetuju dengan cadangan tersebut.

Sebelum ini Penang Forum mempersoalkan langkah Guan Eng dan Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang telah menyokong cadangan Konsortium SRS untuk membina LRT di Pulau Pinang dan menolak pembinaan sistem Trams.

Sedangkan sebelum PRU-13, Guan Eng sendiri menyatakan Kerajaan Negeri Pulau Pinang memilih sistem pengangkutan menggunakan trams berbanding LRTs atau monorel.

Namun, kini berlaku sebaliknya.

Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang kini dijangka akan melibatkan kos berjumlah lebih RM 46 billion iaitu melebihi RM 19 billion daripada jumlah anggaran kos awal berjumlah RM 27 billion.

Konsortium SRS dilaporkan berkata kawasan laut seluas lebih 1400 ekar yang dicadangkan untuk ditebusguna sebelum ini tidak mencukupi untuk menampung kos sebenar PIP.

Jurucakap Penang Forum, Dr Lim Mah Hui berkata beliau menulis surat 15 helaian kepada Unesco itu bertujuan untuk menonjolkan tentang potensi bahaya PIP yang mungkin boleh menyebabkan Pulau Pinang kehilangan status Tapak Warisan Dunia Unesco.

“Risiko daripada PIP dan ancamannya terhadap warisan kita yang tidak ternilai mesti didedahkan,” katanya.

Dr Lim juga sanggup dikenakan tindakan termasuk dipecat sebagai Ahli Majlis Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP)kerana mempertahankan bantahan terhadap projek itu.

“Bagi saya, saya telah bersuara, jika Ketua Menteri mahu pecat daripada MBPP, beliau boleh lakukannya tetapi ia tidak akan menyebabkan saya ‘membisu’.

“Tatkala bersuara untuk mengekalkan status warisan Pulau Pinang, saya dituduh cuba untuk memusnahkannya, tiada apa yang lebih terkehadapan dari kebenaran,”katanya.

Rabu, 17 Ogos 2016

PROFESOR AGUS AKHIRNYA DILANTIK AHLI PANEL SPRM YANG BARU

0
KUALA LUMPUR: Seramai 20 anggota badan bebas, yang memantau perjalanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), dilantik sebagai anggota Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah (PPPR) dan Panel Penilaian Operasi (PPO) berkuat kuasa pada Isnin.
Seramai 13 individu dilantik sebagai anggota Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah (PPPR) dan tujuh lagi sebagai anggota Panel Penilaian Operasi (PPO).
Tempoh pelantikan mereka adalah selama setahun berkuat kuasa pada Isnin sehingga 14 Ogos 2017, kata SPRM dalam kenyataan di sini, Isnin.
“Anggota bagi kedua-dua badan bebas itu terdiri daripada pemimpin badan profesional dan pertubuhan bukan kerajaan, profesional dan ahli akademik. Selain itu, mereka juga terdiri daripada bekas pegawai tertinggi kerajaan.
“Mereka dilantik secara pentadbiran di bawah Akta SPRM 2009,” kata kenyataan itu.
Anggota PPPR terdiri daripada bekas Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam Tan Sri Ismail Adam (Pengerusi); bekas Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Mohamad Datuk Sheikh Abdul Aziz; bekas Naib Canselor Universiti Kebangsaan Malaysia, Profesor Emeritus Datuk Dr Mohd Sham Mohd Sani, Profesor Adjung di Asia e University, Tan Sri Profesor Datuk Dr T Marimuthu; Pengarah Urusan The Store Corporation Berhad, Tan Sri Tang Yeam Soon dan bekas Ketua Setiausaha Kementerian Sains, Teknologi dan Alam Sekitar Datuk V. Danapalan.
Anggota panel PPPR lain ialah pengasas Naim Land Sdn Bhd, Datuk Hasmi Hasnan; Karyawan Tamu di Fakuliti Kepimpinan dan Pengurusan, Universiti Sains Islam Malaysia, Datin Dr Amla Mohd Salleh; Peguambela dan Peguamcara di Shukor Baljit dan Partners, Datuk Baljit Singh Sidhu; Ketua Pengarang Kumpulan Utusan Melayu (Malaysia) Bhd, Datuk Abdul Aziz Ishak; Pengarah Urusan Skop Productions Sdn Bhd, Datuk Yusof Md Haslam Khan, Dekan Pengasas dan Pakar Psikiatri, Fakulti Perubatan, Cyberjaya University College of Medical Sciences Profesor Dr Mohamed Hatta Shaharom dan Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pergerakan Kesederhanaan Global (GMMF), Nasharudin Mat Isa.
Anggota PPO pula terdiri daripada bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Zaleha Zahari (Pengerusi); bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, Pengerusi Malaysian Rating Corporation Berhad Datuk Azizan Abdul Rahman, bekas Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Pematuhan) Lembaga Hasil Dalam Negeri, Datuk Dr Siti Mariam Che Ayub; Peguambela dan Peguamcara di Selva Mookiah dan Associates, Datuk Selva Mookiah; Profesor Madya di Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff dan Profesor Madya di Fakulti Sains Komputer dan Matematik, Universiti Teknologi Mara, Prof Dr Yap Bee Wah.
SPRM yang diwujudkan pada 2009, mempunyai lima badan bebas iaitu Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah, Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah, Jawatankuasa Aduan, PPPR dan PPO. – BERNAMA

LANGKAH MENGURANGKAN BEBAN RAKYAT BERPENDAPATAN RENDAH

0

Ahad, 14 Ogos 2016

VIDEO TERKINI HJ HADI: PAKATAN HARAPAN TU WADAH USANG YANG DAH GAGAL

1

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan platform Pakatan Harapan (PH) yang dianggotai DAP, PKR dan PAN adalah wadah lama yang gagal, justeru itu Parti Islam beralih kepada platform baharu yang dikenali sebagai Gagasan Sejahtera.
“Kita (Gagasan Sejahtera) merupakan wadah baharu. Itu (Pakatan Harapan adalah) wadah lama.
“Wadah lama sudah gagal,”katanya dalam sidang media bersama Ikatan di Ibu Pejabat PAS,Kuala Lumpur, hari ini.
Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan wartawan yang bertanya sekiranya PH menerima idea Gagasan Sejahtera, adakah blok ketiga itu akan bersedia bekerjasama dengan gabungan DAP, PKR dan PAN itu.
Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menjelaskan lagi maksud wadah baharu yang diketengahkan oleh Gagasan Sejahtera iaitu pendekatan politik baharu yang menerima sesuatu perkara berasaskan fakta dan bukannya sentimen emosi.
“Gagasan ini melibatkan tiga segmen, parti politik, NGO-NGO dan tokoh-tokoh.
“Sebagaimana yang disebut oleh Presiden (PAS) dan Tan Sri (Panglima Abdul Kadir Sheikh Fadzir) tadi bahawa Gagasan kita ini akan terus melebar dan membentuk suatu pemikiran politik baharu.
“Bukan lagi dua jalur. Politik kita bila dari pemerintah semua dianggap baik. Pembangkang semua tak baik. Jadi kita perlu membetulkan konsep itu.
“Kita pergi dengan fakta yang betul, bukan lagi persepsi dan mencari jalan penyelesaian, bukan lagi sekadar mengambil sentimen kepada isu-isu yang berlaku,”katanya

Jumaat, 12 Ogos 2016

NIK ABDUH TANYA KAMU APA SALAH PAS BERSATU DENGAN UMNO ?

6
🇲🇾‘Apa salah Pas, Umno bersatu’


SHAH ALAM – “Sekiranya DAP dan MCA boleh bersatu (menentang RUU 355), apa salah Pas dan Umno bersatu juga dalam isu yang sama, tegas Ketua Pemuda Pas, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz. 

Beliau menyifatkan perkara itu adalah berita baik yang ditunggu-tunggu setelah dahulunya Umno menentang, tetapi kini turut bersama menyokong pindaan Rang Undang-Undang (RUU) 355 atau RUU Persendirian Akta Mahkamah Syariah (bidang kuasa jenayah). 

Nik Mohamad Abduh berkata, Pas dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam telah sepakat untuk menyeru seluruh ahli parlimen Muslim agar menyokong RUU355 ini. 

“Ia adalah hari besar untuk Islam di Malaysia. Jika ada ahli parlimen bukan Islam turut menyokong, maka ia adalah bonus besar buat penyatuan dan kesejahteraan negara yang wajar dirayakan juga.

“Seperti saya tekankan di atas, sebagaimana Umno memerlukan masa untuk memahami, MCA dan DAP lagi-lagilah memerlukan masa,” katanya menerusi catatan terbaharu di laman sosial Facebooknya, semalam. 

Kenyataan itu berikutan tindakan MCA dan DAP yang dilihat bersatu hati menentang RUU355 yang dijelaskan oleh Nik Mohamad Abduh bertujuan memperkasakan kedudukan mahkamah syariah dalam sistem perundangan negara.

 “Secara mudah, kedua-dua parti dominasi non Muslim itu mempunyai dua matlamat yang sama iaitu memastikan berkembangnya arus sekular yang menolak peranan ugama dalam politik negara dan keduanya, saling berebut undi non Muslim.

“Dengan membesarkan isu pelaksanaan hukum hudud melalui RUU355 ini, mereka cuba menggambarkan masa depan Malaysia yang gelap jika ianya diluluskan,” ujarnya. 

Malah, Ahli Parlimen Pasir Mas itu membidas DAP dan MCA pastinya akan bersatu sekiranya melibatkan soal hak dan tuntutan golongan LGBT. 

“Saya tidak fikir pula jika hak dan tuntutan golongan LGBT diterima dalam negara, kedua-dua parti ini akan bersatu hati menentangnya. 

“Dalam erti, memperkasakan perundangan Islam dalam negara adalah lebih bahaya dan menggelapkan masa depan negara berbanding kehadiran LGBT yang sedang berkembang menghancurkan dunia barat kini.

“Apa pun, saya memilih untuk melihatnya sebagai kejahilan yang perlu dilunakkan dengan proses pemahaman yang menagih sedikit masa yang lebih,” katanya. 

Nik Mohamad Abduh berkata, pemerkasaan sistem Islam yang menyeluruh dalam negara asalnya adalah perjuangan Pas yang tidak dikongsi oleh mana-mana parti politik sebelum ini. 

“Dalam sistem perundangan Islam yang diimplementasikan melalui mahkamah syariah, titik-titik kelemahan adalah amat ketara. Pas sentiasa menyeru kepada islah yang menyeluruh. RUU355 adalah sebahagian daripadanya.

“Tujuan adalah jelas. Ia agar mahkamah syariah menjadi sebahagian daripada institusi dalam negara yang mendidik umat Islam agar hidup berguna sebagai hamba Allah dan menjadi warga negara yang baik. 

“Hukuman agama nilainya adalah pada keberkesanan dan kejayaan mendidik dan mencegah kejahatan,” katanya. 

Beliau berkata, Pas sentiasa mencadangkan dialog dan perbincangan yang sejahtera dan terbuka.

Khamis, 11 Ogos 2016

DAP TOLAK KERJASAMA DENGAN PARTI BARU MUHYIDDIN

4
Pemuda Sosialis DAP (DAPSY) hari ini menolak kerjasama dengan parti politik baharu yang berlandaskan kaum, parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), dengan berkata ia tidak berbeza daripada UMNO.
Jurucakap DAPSY, Chiong Yoke Kong berkata parti politik yang mengamalkan diskriminasi kaum tidak akan menyelamatkan Malaysia sebaliknya akan terus membiakkan amalan rasis di negara ini.
“Usaha untuk menjadikan ahli bukan Melayu sebagai ahli bersekutu (sekunder) serta melarang ahli-ahli tersebut daripada mengundi serta menyertai pemilihan parti adalah salah satu bentuk politik perkauman.
“Sesebuah parti politik yang membezakan ahli mengikut kaum dan warna kulit jelas merupakan diskriminasi kaum,” katanya menerusi satu kenyataan.
Semalam, bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyerahkan pendaftaran parti baharu yang dikenali dengan nama singkatan “Bersatu” itu kepada Pendaftar Pertubuhan (RoS).
Beliau berkata, Bersatu terbuka kepada semua warga negara Malaysia Melayu dan Bumiputera termasuk di Sabah dan Sarawak.
Yoke, pengarah pendidikan politik DAPSY, berkata dasar kaum Bersatu itu merupakan percaturan politik silam yang tidak harus diguna pakai lagi.
“Langkah sedemikian bukan sahaja tidak akan disokong oleh pengundi bandar yang progresif, malah pengundi luar bandar turut tidak dapat membezakan antara UMNO dengan Bersatu.
“Dan sudah pasti mereka tidak akan mengundi parti sebegini yang hanya ditubuhkan untuk menumpaskan rejim Najib” tegasnya.
Sementara itu, Ketua PKR Putrajaya Onn Abu Bakar pula masih ragu dengan parti baharu-Bersatu-dalam memperjuangkan agenda reformasi.
Onn mempersoalkan sama ada parti tersebut dapat memenuhi kehendak rakyat pelbagai kaum yang menginginkan perubahan menyeluruh terhadap sistem negara, bukan sekadar menjatuhkan kerajaan sekarang.
“Sesebuah parti mampu bertahan kerana idealisme dan daya juang yang tinggi. Parti berasaskan kaum tidak serasi dengan masa kini,” katanya kepada FMT.
Minggu lalu, Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali berkata partinya akan menyokong mana-mana parti yang membawa agenda reformasi.
“Yang penting ialah keberanian untuk melaksanakan program reformasi,” kata Azmin.
Onn berkata masih ada ahli PKR yang menyimpan kemarahan terhadap Tun Dr Mahathir Mohamed dan ini boleh menimbulkan masalah dalam kerjasama kedua-dua parti pada masa akan datang.
“Ramai ahli yang masih menunggu untuk melihat sejauh mana kemampuan parti baharu ini. Tidak dinafikan ada yang masih marah dengan Mahathir, luka sudah hilang tetapi parut masih ada,” katanya.
Bekas setiausaha PKR Kemaman, Wan Anies Adnan berkata parti baharu itu harus membuktikan kesungguhan dalam melakukan perubahan seperti membanteras rasuah, pemisahan kuasa dan kebebasan media.
“Jika semua ini boleh dijelaskan dengan baik, kami ahli akar umbi PKR tiada masalah untuk bekerjasama dengan mereka,” katanya sambil menegaskan Bersatu harus menjadi rakan setara dengan parti pembangkang, bukannya menjadi “abang besar” kepada mereka.

PAS TURUT UCAP TAHNIAH KEPADA PANDELELA IKUT KERAJAAN BN

3Dewan Muslimat PAS Negeri Sarawak (DMPNS) mengucapkan sekalung tahniah kepada Pandelela Rinong Pamg dan Cheong Jun Hoong yang telah berjaya mendapatkan pingat pertama Malaysia di Sukan Olimpik 2016 di Rio. Gandingan mantap ini telah memenangi pingat perak dalam acara 10 meter platform seirama wanita dengan mata 344.34.

Dilahirkan pada 2 Mac 1993, Pandelela yang baru berusia 23 tahun merupakan anak jati Sarawak, berasal dari keluarga Bidayuh di Bau. Beliau telah terlibat dalam bidang ini sejak berusia 7 tahun lagi dan telah memenangi pelbagai pingat dalam setiap acara yang disertai.

Pada Julai 2015 yang lalu, beliau sekali lagi menempa nama dengan menjadi atlet pertama Malaysia yang melayakkan diri ke Sukan Olimpik 2016. Kejayaan ini diperoleh melalui usaha gigih beliau meraih pingat gangsa dalam acara 10 meter platform perseorangan di Kejohanan Akuatik Dunia FINA yang berlangsung di Kazan, Rusia.

Selaku anak Sarawak yang berjaya mengharumkan nama Malaysia di persada dunia, DMPNS turut berbangga dan mengajak anak-anak Sarawak untuk turut serta menaikkan nama negara dalam bidang dan kemahiran masing-masing. Diharapkan kejayaan Pandelela ini menjadi pemangkin untuk anak-anak Sarawak turut melakar kegemilangan di persada antarabangsa.

DMPNS juga mendoakan agar Pandelela dapat merangkul lebih banyak lagi pingat dalam acara terjun 3 meter papan anjal dan acara terjun 10 meter platform masing-masing bermula Jumaat ini dan Rabu hadapan.

Moga kejayaan mengiringimu Pandelela!

Hazliza Latip
Ketua Penerangan Dewan Muslimat PAS Sarawak -HARAKAHDAILY 10/8/2016

Rabu, 10 Ogos 2016

KERAJAAN TAIWAN SIASAT PENYELEWENGAN DAN PENIPUAN PARTI DAP

2
pua dapPejabat Phison Electronics Corp di Taiwan milik Datuk Pua Khein Seng sedang disiasat oleh pihak berkuasa di sana berkaitan dengan penyelewengan kewangan, lapor Lim Sian See.
Lim Sian See yang memetik beberapa sumber berita melaporkan Khein Seng yang dikenali sebagai
“Bapa pen drive” telah membantu kempen DAP pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13).
“Pada satu masa, dia (Khein Seng) juga didakwa menjadi penaja kepada RBA (Red Bean Army) tetapi Khein Seng segera menafikan dakwaan itu.
“Tetapi sekarang ini, dia sudah dalam kesusahan. Dilaporkan bahawa Kerajaan Taiwan menyerbu syarikatnya berkaitan penyelewengan dan bayaran tidak sesuai dengan tuntutan,”lapornya.
Memetik sumber media tempatan Taiwan, Pejabat Phison Electronics Corp telah disiasat pegawai berkuasa pada Sabtu dan menemu bual beberapa orang kakitangan berhubung tuduhan penipuan dan penyelewengan yang melibatkan Pengerusi syarikat itu, Khein-seng
“Pendakwa percaya suspek mungkin telah menggelapkan dana melalui transaksi perniagaan penipuan antara Phison dan anak-anak syarikatnya di antara tahun 2009-2014, yang membawa kepada kesilapan dalam penyata kewangan syarikat-syarikat sepanjang tempoh tersebut, ” laporan media dipetik.
Tiga tahun lepas, Utusan Malaysia melaporkan sebuah syarikat elektronik terbesar di Taiwan yang dimiliki seorang rakyat Malaysia sedang disiasat pihak berkuasa negara ini kerana dikenal pasti mempunyai hubungan dengan kegiatan tentera siber Red Bean Army.
Syarikat elektronik itu juga dipercayai mempunyai hubungan yang ‘agak rapat’ dengan kerajaan DAP Pulau Pinang kerana mempunyai cawangan kilang syarikat tersebut di negeri itu sejak beberapa tahun lalu.
Menurut sumber, siasatan pihak berkuasa akan turut menjurus kepada latar belakang Red Bean Army yang dipercayai menerima dana yang disalurkan oleh syarikat elektronik tersebut.
“Kita percaya pengasas syarikat tersebut terlibat secara langsung menyalurkan dana dan bantuan kewangan kepada kumpulan tersebut. Malah gambarnya bersama Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng pernah tersebar di portal propembangkang, Malaysiakini baru-baru ini.
“Gambar tersebut memperlihatkan individu yang dikaitkan dengan syarikat elektronik itu bersama Guan Eng di atas pentas memberi ceramah ketika kempen pilihan raya umum yang lalu,” kata sumber itu lagi.
Menurut sumber, pemilik syarikat itu merupakan graduan di sebuah universiti di Taiwan mempunyai pengalaman bekerja di syarikat elektronik terbesar di negara itu sebelum memutuskan untuk membuka cawangan di Malaysia.
“Dia membuka cawangan syarikat tersebut di Pulau Pinang selepas mendapat bantuan dan kelulusan kerajaan di bawah Barisan Nasional (BN) kira-kira tiga tahun lalu tetapi akhirnya menyokong pergerakan Red Bean Army yang dipercayai diatur oleh pihak pembangkang,” tambah sumber itu.

BIASISWA PELAJAR TAJAAN JPA

0

HARGA PAS BUKAN RM90 JUTA, PAS BUKAN PAN !

3

Takde orang berjuang dalam PAS kerana nak duit, kalau ada pun tak lama akan duduk dalam PAS, lambat laun akan lari juga tinggalkan PAS sebab yang ditunggu tak kunjung tiba.

Dalam PAS ada orang kaya dan ada orang miskin, orang yang kaya biasanya masuk PAS setelah dia kaya, bukan dia kaya kerana dapat keuntungan dari PAS, malahan harta kekayaannya dihabiskan untuk perjuangan PAS.

Orang miskin pun begitu, bukan dia miskin setelah masuk PAS, biasanya memang dia dah sedia miskin, namun walaupun dia tahu masuk PAS tak jadi kaya, namun dia tetap juga berjuang dan berkorban apa yang mampu bersama PAS kerana dalam PAS banyak peluang untuk menabung bagi merebut kekayaan Akhirat.

Tak berbaloi 90 juta tu dengan pengorbanan ahli, 90 juta tu bukan bandingan lansung, semua ahli PAS tak pandang semua tu, kecuali orang yang diresapi hatinya dengan hasutan syaitan supaya menjual perjuangannya.

PAS dah membayar dengan harga yang tidak ternilai, demi membeli tawaran dari Allah, bukan sahaja duit malahan nyawa demi perjuangan Islamnya. Apalah sangat 90 juta dan Putrajaya tu jika dibandingkan dengan nyawa dan tawaran hebat dari Allah.

PAS tak terliur 90 juta tu,  sebagaimana PAS tak terliur dengan Putrajaya yang tidak melaksanakan Islam. Kalau dapat duit tak dapat redha Allah, apapun jadi tak bernilai disisi Allah. Redha Allah bukan boleh jual beli, bukan boleh tebus dengan harta, bodoh sangat kalau orang kata "kita cari Putrajaya dulu, redha kita cari kemudian". 

Bodoh, sebab dia ingat redha itu boleh dibeli setelah ada duit banyak dan dapat memerintah. Dia mungkin juga ingat nak cari redha macam nak cari barang kat pasaraya, ada duit, ada kuasa semua boleh dapat.

Kalau ada rm1 tapi bersama redha Allah jauh lebih bernilai dari 90 juta atau Putrajaya yang tiada bersamanya keredhaan Ilahi. Orang yang tuduh tu tak faham perjuangan PAS, dia ingat PAS macam parti lain yang sentiasa mengharapkan duit orang sampai berantakan. 

Sejak dulu PAS bergerak dengan duit ahli dan penyokongnya. Ahli PAS korban tenaga, nyawa dan harta untuk mencari redha Allah, bukan korban redha Allah untuk dapatkan jutaan ringgit dan Putrajaya.

👳🏽TINTA :Pimpinan PAS☺