Khamis, 28 April 2016

ANDA KELIRU? MARI BERSAMA SAYA

1
  

Rabu, 27 April 2016

DAP MENGAMOK DI SARAWAK, KECEWA DENGAN PKR

1

DAP dan PKR menyalahkan satu sama lain dalam kemelut agihan kerusi yang membawa kepada kedua-dua parti pembangkang itu bertembung di enam kawasan pilihan raya negeri, 7 Mei ini.
"Kami rasa DAP tidak menerima apa yang yang sepatutnya. Saya dapati ini amat mengecewakan...sudah pasti akan mewujudkan kekeliruan dalam kalangan penyokong," kata Setiuasa Agung DAP, Lim Guan Eng.

Berikutan tindakan PKR bertanding lima kerusi yang disasarkan oleh DAP, maka DAP membalas dengan meletakkan calon kerusi majoriti Cina, Bukit Kitang yang sebelum ini diperuntukkan kepada PKR.

Bercakap kepada media di pusat penamaan Senadin di Miri, Lim menegaskan bahawa PKR sepatutnya berpegang kepada perjanjian bertulis berhubung pengagihan kerusi yang dicapai antara beliau dengan Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali pada 7 April lepas.

"Ini bukan hanya satu kerusi tetapi lima. Jika satu kerusi, kita mungkin boleh mengendahkannya tetapi bagaimana kita boleh mengabaikan lima kerusi?. Tidak ada komitmen untuk mematuhi perjanjian," katanya.

Sementara itu, Ketua PKR Sarawak, Baru Bian berkata keputusan meletakkan calon parti dibuat secara bersama oleh kedua-dua pemimpin parti di peringkat negeri dan pusat.

"Kerusi yang kami bertanding adalah kawasan yang kami berkerja keras sejak beberapa tahun. Tempoh rundingan dengan DAP masih terbuka sehingga saat-saat akhir sebelum hari penamaan calon.

"Kami juga mengemukakan cadangan untuk menyelesaikan pertelingkahan ini. Malangnya kami tidak mendengar apa-apa daripada DAP sehingga tengah malam semalam," katanya dalam kenyataan.

Bian meminta pengundi membuat pilihan bijak dan menyokong calon yang berkerja keras dengan peluang yang lebih baik untuk menang.

Selain kerusi Batu Kitang, DAP dan PKR akan bertembung di Mambong, Ngemah, Simanggang, Murum dan Mulu.
Mambong akan menjadi perebutan tiga penjuru dalam kalangan parti pembangkang dan BN, Batu Kitang melibatkan pertandingan lima penjuru manakala yang lain ialah saingan empat penjuru.

DAP menyenaraikan 31 calon manakala PKR 40.

Selasa, 26 April 2016

ANWAR SANGAT-SANGAT KECEWA DENGAN DAP

3
Bekas ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata ia belum terlambat untuk PKR dan DAP berunding mengenai pertembungan calon kedua parti itu dalam pilihan raya negeri Sarawak.

Dalam perkembangan yang sama, beliau turut melahirkan rasa kesal bahawa calon sekutu Pakatan Harapan terbabit dalam pertembungan sesama sendiri.

Anwar bagaimanapun menyeru mereka supaya terus bekerjasama bagi memastikan kemenangan.

"Saya kesal (ini berlaku dalam pilihan raya Sarawak)," kata Anwar ketika ditemui di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Beliau ditanya mengenai pertembungan antara calon PKR dan DAP di enam kerusi dalam pilihan raya negeri Sarawak pada 7 Mei ini.

"Buat masa ini, saya mahu mereka terus bekerjasama untuk memastikan Pakatan Harapan menang.


"Masih ada masa bagi mereka untuk cuba berunding. Itulah yang terbaik," katanya.

Calon PKR dan DAP akan bertembung di kerusi Mulu, Murum, Simanggang, Mambong, Ngemah dan Batu Kitang.

Anwar hadir di mahkamah hari ini untuk memohon kebenaran daripada Mahkamah Tinggi bagi merujuk kepada Mahkamah Persekutuan mengenai isu itu sama ada keengganan Lembaga Pengampunan untuk memberi keampunan kepadanya atas sabitan kesalahan liwat, boleh dicabar.


Ahad, 24 April 2016

HANYA 25 ORANG HADIR

2

pkr

Ceramah umum PKR yang diadakan di Pejabat PKR Cabang Petra Jaya Kuching, malam tadi tidak mendapat sambutan dari penduduk tempatan.
Menurut klxpress.com, disebab faktor kurang sambutan hadiran Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dan Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali membatalkan kehadiran mereka pada saat-saat akhir, walaupun pada awalnya mereka dijadualkan berceramah di situ.
“Pengumuman pada akhir ceramah yang mengatakan Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali tidak dapat menghadirkan diri pada ceramah berkenaan nyata mengejutkan penonton.
“Ini kerana menerusi risalah yang diedarkan, terang lagi nyata nama Azmin Ali dan Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail selaku Presiden PKR akan hadir memberikan ceramah.
“Di banner yang ditampal pada ceramah tersebut turut memaparkan dengan besar dan jelas muka kedua mereka,”lapornya.
pkr1

Sabtu, 23 April 2016

PAN KATA KAMI NAK AJAR PAS DI SARAWAK

5

panParti Amanah Negara (PAN) telah meletakkan lima calon bertanding calon PAS dalam Pilihan Raya Sarawak (PRN) ke-11.

Lima DUN yang menjadi rebutan PAN dan PAS adalah; N29 Beting Maro, N27 Sebuyau, N24 Sadong Jaya, N7 Samariang dan N16 Muara Tuang.

1. N29 Beting Maro – Andri Zulkarnaen Hamden (PAN) lawan Hamidah Mokhtar (PAS)

2. N27 Sebuyau – Andrew Jain (PAN) lawan Ustaz Wan Abdillah Wan Ahmad (PAS)

3. N24 Sadong Jaya – Othman Mustapha (PAN) lawan Asan Singkro (PAS)

4. N7 Samariang – Nani Sahari (PAN) lawan Ustaz Yusof Assidiqqi Ahmad Sharkawi (PAS)

5. N16 Muara Tuang – Abang Abdul Halil Naili (PAN) lawan Zulkipli Ramzi (PAS).

Calon-calon PAN diumumkan oleh Timbalan Presiden parti itu, Salahuddin Ayub malam ini, sementara calon-calon PAS diumumkan oleh Presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang, 8 April lalu.

Selain lima calon yang bertindih dengan PAS itu, PAN juga turut meletakkan lapan calon lain iaitu; Mohammad Fidzuan Zaidi (N5 Demak Laut), Rapelson Richard Hamit (N26 Gedong-DUN baharu), Jini Sahini (N40 Kabong-DUN baharu), Sufian Julaihi (N41 Kuala Rajang-nama lama Belawai), Fadillah Sabali (N42 Semop), Ibrahim Bayau (N43 Daro), Kiprawi Sabali (N44 Jemoreng) dan Nurzaiti Hamdan (N58 Balingian).

Begitu juga dengan PAS turut meletakkan 6 calon lain iaitu; Jofri Jaraie (N74 Pujut), Mohammad Arifiriazul Paijo (N72 Lambir), Zharudin Narudin (N70 Samalaju-DUN baharu), Kiprawi Aman (N67 Jepak), Clement Bayang (N60 Kakus) dan Zainal Abidin Yet (N4 Pantai Damai).

Di DUN Pujut dan Samalaju, calon PAS telah bertembung dengan calon DAP.

Khamis, 21 April 2016

VDEO LIM GUAN ENG SALAHKAN ISU BUNGLOW SEBAB ORANG CINA SARAWAK TIDAK DATANG MENDENGAR CERAMAHNYA

3

Skandal banglo Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang masih dalam siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah memberi kesan negatif terhadap ceramah DAP Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak.
Rakaman di atas menunjukkan bilangan yang sedikit dari kalangan pengundi berbangsa Tionghua hadir dalam ceramah DAP, walaupun penceramahnya adalah orang nombor satu dalam DAP iaitu Guan Eng, Setiausaha Agung DAP.
Kurangny sambutan pengundi itu dirakam ketika Guan Eng berkempen di DUN Padungan, Sarawak.
“Suasana dan sambutan ceramah bersama-sama dengan Tokong Guan Eng di Sarawak … Jelas isu pembelian banglo mewah di bawah harga pasaran memberi impak dan kesan mendalam kalangan penduduk Sarawak berketurunan Tionghua,”ulas Hanisya Abdul Hamid.
“Tahniah masyarakat Tiong Hua Sarawak! Mereka pun sudah tak percaya dengan DAP yang korup.
“Hanya beberapa orang penduduk tempatan yang hadir dengar ceramah Guan Eng di Padungan. Ramai pengiring dari pengundi,”katanya.

Rabu, 20 April 2016

DAP KECEWA PKR TIKAM MEREKA DI SARAWAK

4

chong dapDAP Sarawak menyeru sekutunya PKR supaya menghormati perjanjian mereka mengenai pembahagian kerusi bagi mengelakkan terkuburnya Pakatan Harapan (PH).

Ketuanya, Chong Chieng Jen, berkata DAP akan mematuhi perjanjian itu dan berharap PKR akan juga melakukan perkara yang sama.
Chong berkata demikian ketika ditanya di satu sidang akhbar mengenai kemungkinan berlakunya pertembungan dengan PKR di beberapa kerusi di Sarawak.
Minggu lalu, walaupun DAP mendakwa perundingan mengenai pembahagian kerusi sudah selesai, PKR Sarawak mendakwa berlaku pertindihan di beberapa kerusi.
Dilaporkan terdapat lima kerusi yang bakal menyaksikan perlawanan tiga penjuru.
Chong berkata, pembahagian kerusi itu dipersetujui di peringkat nasional dan tidak seharusnya dipersoalkan.
“Mereka (PKR) diwakili oleh Datuk Seri Azmin Ali. Beliau ialah timbalan presiden parti.
“Jika beliau tiada kuasa, mengapa hantar beliau untuk berunding? Beliau telah bersetuju dan telah menandatangani senaskhah nota,” tambahnya.
Chong menekankan DAP akan berpegang teguh kepada perjanjian itu.
“Kami telah mengorbankan kerusi dan ramai yang berdukacita tetapi mereka sanggup pergi ke tempat lain dan membantu,” ujarnya.
“Contohnya kerusi Batu Kitang. Peluang besar DAP menang adalah di situ tetapi ia kini menjadi dua kerusi tetapi kami menyerahkannya kepada PKR.
“Maka saya menyeru PKR supaya menghormati perjanjian dan jangan menyebabkan terkuburnya parti,” tambahnya –

Selasa, 19 April 2016

AMBIGA MINTA LIM GUAN ENG BEREHAT

0


ISU TAMAN MANGGIS WAJAR DIBAHASKAN DALAM SIDANG DUN PULAU PINANG

Isu penjualan tanah Taman Manggis kepada syarikat milik penjual rumah banglo kepada Ketua Menteri perlu dan wajar dibahaskan dalam persidangan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang bulan depan. Pelbagai pihak sudah mula tidak senang dengan perkembangan isu ini dan ada yang telah meminta supaya Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng supaya mengambil cuti sementara siasatan dibuat.
ADUN DAP setuju isu dibahas
ADUN DAP Tanjung Bungah YB Teh Yee Cheu dilaporkan berkata bahawa isu penjualan banglo dan tanah Taman Manggis mungkin akan dibangkit secara lisan untuk perbahasan pada sidang DUN depanepentingan rakyat dalam proses . Beliau dipetik berkata bahawa usul itu penting dalam proses reformasi dan pendemokrasian bagi memberi peluang kepada pemimpin yang berkebolehan untuk menerajui tampuk pemerintahan negeri.
Isu penjualan tanah Taman Manggis dan pembelian banglo oleh Lim dengan harga RM2.8 juta menjadi topik hangat selepas Anggota Parlimen Tasek Gelugor Datuk Shabudin Yahaya membangkitkannya di Dewan Rakyat bulan lepas, dan meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat perkara itu.
Barisan Nasional sedia bangkit isu di Dewan Undangan Negeri
Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pulau Betong, YB Muhammad Farid Saad berkata bahawa pihak BN kini melakukan persiapan sepenuhnya untuk membangkitkan isu ini supaya dibahaskan dalam sidang DUN kelak. Barisan Nasional selaku parti pembangkang di Pulau Pinang sudahpun bersiap sedia untuk membawa isu pembelian banglo dan penjualan tanah di Taman Manggis dalam sidang DUN pada bulan depan nanti. 
Beliau menggesa penyokong Kerajaan DAP Pulau Pinang yang masih berpegang kepada prinsip kebenaran untuk bersama-sama menyokong isu berkenaan yang akan dibangkitkan ADUN pembangkang kelak, dan perpegang kepada prinsip Cekap, Telus dan Akauntabiliti (CAT).

Parti Alternatif Rakyat desak DUN buat usul khas
Selain itu, Parti Alternatif Rakyat (PAP) yang merupakan serpihan DAP, turut mendesak anggota-anggota Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang membawa usul khas tergempar untuk menggantung Ketua Menteri, Lim Guan Eng, sementara siasatan dijalankan.
Dalam satu sidang akhbar bulan lepas, Setiausaha PAP, Rahmad Ishak bersama-sama dengan presidennya, Zulkifli Mohd. Noor, berkata bahawa langkah ini perlu dilakukan sehingga pihak SPRM dapat mengesahkan Guan Eng bebas daripada sebarang salah laku kuasa ataupun rasuah, berkaitan skandal banglo murahnya dengan isu tanah Taman Manggis di Jalan Zainal Abidin. 
Ambiga minta Guan Eng berhenti tugas sementara
Datuk S. Ambiga bulan lalu turut menyuarakan pandangan yang sama ke atas isu yang melibatkan Guan Eng itu. Guan Eng yang juga dianggap sebagai penjawat awam wajar berhenti bertugas seketika susulan skandal hartanah di George Town tersebut yang disiasat SPRM.
Kesimpulannya, semakin ramai yang kini sedar ungkapan Cekap, Telus dan Akauntabiliti hanyalah retorik semata-mata. Pemimpin-pemimpin DAP lain hanya berdiam diri dan sememangnya tidak mampu untuk memberikan sebab yang munasabah berhubung isu ini, dan cuma mampu mengalihkan perhatian umum kepada isu-isu yang tidak berkaitan. ADUN PKR pula cuma memerhatikan perkembangan isu ini dan tidak lagi memberikan sebarang komen.
Sudah jelas bahawa ahli-ahli dan penyokong DAP dan PKR tidak mampu untuk menjelaskan isu ini kepada orang ramai secara munasabah. Walaupun transaksi rumah banglo mungkin atas willing seller-willing buyer basis, namun sebagai penjawat awam adalah tidak beretika untuk menerima tawaran sedemikian.

Khamis, 14 April 2016

PEMIMPIN KANAN DAP KELUAR PARTI

1
dap srawak
Wong Ching King, Setiausaha DAP Sarikei menunjukkan surat keluar parti
Setiausaha DAP Sarikei, Wong Ching King mengumumkan keluar parti pada Selasa disebabkan hilang kepercayaan terhadap kepimpinan DAP Sarawak yang dipimpin oleh Chong Chien Jen.
Wong, yang meletak jawatan sebagai seorang guru sekolah menengah untuk menyertai DAP pada 2011, berkata beliau melepaskan semua jawatan dalam parti termasuk sebagai pembantu khas kepada Ahli Parlimen Sarikei, Andrew Wong Ling Biu.
“Saya telah menyediakan surat peletakan jawatan saya, yang saya akan hantar kepada Setiausaha Agung parti itu melalui e-mel lewat hari ini (Selasa) dan diikuti oleh satu salinan melalui perkhidmatan kurier,” katanya pada sidang akhbar, lapor The Borneo Post
Beliau berkata pimpinan DAP negeri menggunakan ‘gaya autokratik’ dalam kepimpinan mereka menyebabkan berlaku perpecahan di kalangan ahli parti.
“Kepimpinan DAP Sarawak telah memijak maruah saya sebagai anggota parti dan gaya autokratik kepimpinan tertentu DAP negeri telah memusnahkan perpaduan ahli-ahli cawangan dan telah menghilangkan keyakinan orang ramai terhadap DAP cawangan Sarikei khususnya,”katanya.
Mstar melaporkan keputusan drastik Wong mengumumkan keluar parti disebabkan beliau tidak disenaraikan sebagai calon ADUN DAP di DUN Repok.
Difahamkan seorang wanita yang berusia dua puluhan telah dicalonkan oleh DAP bahagian Sarikei untuk bertanding kerusi itu.
Sebahagian daripada ahli-ahli DAP yang menyokong Wong telah menuntut agar parti itu menggantikan calon wanita tersebut.
Mereka meminta DAP negeri untuk menamakan veteran Chong Siew Chiang sebagai calon.
Siew Chiang, 78, merupakan bapa kepada pengerusi parti negeri, Chong Chien Jen.
Walaupun DAP memenangi Repok pada tahun 2011 dengan majoriti 2,679 undi selesa, tetapi mereka mula berdepan dengan masalah apabila wakil rakyat parti itu Wong Hua Seh mengalami strok selepas menang dan tidak dapat menjalankan tugas sepenuhnya di kawasan itu.

Rabu, 13 April 2016

KAMI TIDAK PERLUKAN PAS DI SARAWAK, KATA WAN AZIZAH

2
Pakatan Harapan tidak membabitkan PAS dalam perbincangan mereka mengenai pembahagian kerusi bagi Pilihan Raya Negeri Sarawak (PRN) ke-11, demikian kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Katanya, PH baru sahaja mencapai kata sepakat mengenai pembahagian kerusi di Mesyuarat Majlis Presiden petang tadi.
“Alhamdullilah kita telah mencapai persetujuan dan kita tidak ada pertindihan dan kita akan bertanding ‘satu lawan satu’.
“Maklumat terperinci akan diumumkan kemudian kerana kita masih lagi dalam proses penelitian,” katanya kepada pemberita di ibu pejabat PKR di sini hari ini.
Ditanya sama ada kerusi PH akan bertindih dengan PAS, Azizah menjelaskan PAS tidak terlibat dengan mesyuarat ini.
“PAS tidak datang dalam mesyuarat ini,” katanya.
Ditanya berapa kerusi yang mahu ditawan oleh PH, Azizah bagaimanapun tidak menetapkan jumlah kerusi yang boleh dimenangi PH.
Katanya, PH sasarkan untuk menang, tapi “kami tahu realiti di peringkat bawah, jadi kami tunggu pengundi berikan kami undi lah.”


Selasa, 12 April 2016

TERBUKTI DAP ANTI ISLAM

6

ramasamy-dap-zakir-naikTindakan Timbalan Setiausaha Agung parti rasis dan cauvinis DAP, P Ramasamy menggelar pendakwah terkenal antarabangsa Dr Zakir Naik sebagai ‘setan’ telah menunjukkan sikap dan wajah sebenar parti itu yang sangat memusuhi Islam.

Menyifatkannya sebagai terlalu keterlaluan, Pengerusi Biro Dakwah Isma, Ustaz Omar Kassim berkata, beliau pelik dengan tindakan orang bukan Islam termasuk Ramasamy yang beria-ia menghalang Dr Zakir Naik untuk menyampaikan ceramahnya di negara ini.

“Seperti Ramasamy, dalam status Facebooknya mengatakan ‘peace loving Malaysian’. Mana yang ‘peace loving’nya. Apa hak dia nak panggil orang ‘setan’. Nampak tak ada agenda jahat di situ. Bila tidak mengganggu kepentingan mereka, mereka sanggup berpeluk mesra dan tertawa bersama.

“Tapi bila bertembung, mereka menampilkan wajah sebenar. Orang seperti ini tak layak dapat satu undi dari mana-mana Muslim, bahkan tak layak dapat sokongan dari mana-mana kumpulan,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata demikian mengulas tulisan Ramasamy di Facebooknya dengan ayat ‘Let us get “Satan” Zakir Naik out of this country!’.

Ramasamy juga turut menyifatkan Dr Zakir Naik hanya menyebarkan kebencian di kalangan bukan Islam. Ini berikutan Dr Zakir dijadualkan berada di Terengganu selama lima hari untuk menyampaikan ceramah di pelbagai tempat termasuk di universiti berkaitan perpaduan dan kekuatan Islam.

Susulan itu Ustaz Omar berkata, sepatutnya kita semua orang Islam tidak lagi boleh mempercayai dan memberi muka kepada orang seperti itu, termasuk konco-konco dalam parti mereka.

“Dia telah mencampuri urusan umat Islam. Siapa dia mahu halang pendakwah Islam masuk ke negara ini?

“Hakikatnya, mereka sebenarnya takut dengan hujah kuat Dr Zakir tentang kebenaran Islam, sebagaimana takutnya Quraisy kepada Rasulullah,” katanya.

Sementara itu, Presiden Multiracial Reverted Muslims (MRM), Firdaus Wong Wai pula menyeru kepada semua pihak termasuk ahli pilitik Islam untuk sama-sama mempertahankan Dr Zakir Naik.

“Apakah para politikus Muslim sanggup melihat saudara seIslam seperti Dr Zakir Naik dihina sebegini?

“Adakah ini apa yang anda sebagai seorang ahli akademik anjurkan dan ajarkan dengan mengelar orang lain sebagai “Satan” dan kemudian edit status anda?

“Baling batu sembunyi tangan… Akan adakah ahli partinya yang beragama Islam berani menegur keceluparan beliau secara terbuka dan mempertahankan maruah saudara Muslim yang lain?,” soalnya – Ismaweb

Isnin, 11 April 2016

KENNY APA YOU BUAT NE ?

5

Cubaan Hapus bukti fail Lim Guan Eng, Pegawai SPRM berasal dari Pulau Pinang ditangkap dengan wang RM50 ribu di Putrajaya!


Terbaru Pegawai SPRM ditangkap!. Sumber dalaman berkata ia ada kaitan dengan cubaan untuk menghapuskan fail kes Lim Guan Eng dan Kes penyelewengan  dana KBS RM100 juta.


(DIGARI- Kenny Chua Pegawai SPRM yang ditangkap 

dengan wang RM50 ribu baru-baru ini 


1. Baru-baru ini kita digegarkan dua kes penting iaitu Kes Rasuah Rumah Banglo Lim Guan Eng dan penyelewengan SUB Kewangan RM100 juta. Setelah kes Lim Guan Eng meletus esoknya seakan dirancang Kes Rasuah KBS juga meletup seakan-akan menutup atau "divert" kepada isu Lim Guan Eng. Kebetulan?

2. Sejak 18 Mac lalu sehingga ke hari ini SPRM nampaknya belum memanggil Ketua Menteri Pulau Pinang YB Lim Guan dikatakan penghujung April siasatan penuh selesai. Lim Guan Eng masih bebas dan tanpa takut terus mencabar pemimpin BN lain dlm kesnya. Semua dokumen siasatan telah berada di ibupejabat SPRM menunggu masa Lim Guan Eng dipanggil oleh SPRM. 
Penggeledahan rumah pegawai kanan SPRM serta pemindahan Jabatan kerana disyaki pembocoran dokumen kerajaan. Dan kecoh apabila Isteri pegawai kanan terbabit mendedahkan dalam FBnya mengenai urusan kerja suaminya. 
3. Ke mana SPRM? Apa berlaku?. Sebelum ini kisah Datuk Bahri Mohd Zin Pengarah Operasi Khas SPRM dan beberapa pegawai yang dipindahkan serta merta menjadi isu dan polemik. Wal hal isu sebenar ialah pembocoran maklumat oleh beberapa pegawai SPRM hingga isteri para pegawai boleh mendedahkannya dalam facebook mengenai rahsia dan tugas suami!

4. Penggeledahan Polis kepada pegawai SPRM jelas ada sesuatu di SPRM yang masih dilindungi oleh Datuk Seri Shukri Abdull mempertahankan dua pegawai utamanya yang dipindahkan ke JPM. Ada rahsia besar yang disembunyikan bagi melindungi anak-anak buahnya. 
Datuk Seri Shukri Abdull Timbalan Pesuruhjaya SPRM dikatakan seorang bias yang menyokong parti pembangkang. Sikapnya mempertahankan pegawainya termasuk Datuk Bahri adalah sesuatu yang mencurigakan. Malah Kenny Chua adalah pegawai di bawah arahannya.Sehingga ke hari ini kes Kenny Chua tidak didedahkan. Mengapa? 

Hebat Timbalan Pesuruhjaya SPRM ini? 
Pegawai SPRM ditangkap oleh unit risikan dengan wang RM50k?

5. Risikan Polis dan SPRM mendapati pegawai penyiasat SPRM yang ditahan kerana menerima sogokan dari beberapa individu untuk menutup kes RM100 juta KBS dan usaha membuang kes Lim Guan Eng. Usaha penghapusan bukti sedang dilakukan. Siapakah mereka yang menyogok pegawai berkenaan belum dapat dipastikan. Siasatan masih dilakukan. 
6. Pegawai SPRM bernama Kenny Chua berasal dari Bukit Tambun Pulau Pinang ditahan bersama sejumlah wang RM50k. Pegawai di bawah seliaan Datuk Seri Shukri Abdull ini jelas telah memalukan badan SPRM. Apakah ini kali pertama pegawai ini menerima rasuah?

7. Apakah sebelum ini desas desus pegawai SPRM yang menjual maklumat IMDB itu benar? Berdasarkan tangkapan terbaru pegawai SPRM ini. Jelas integriti pegawai SPRM khususnya dibawah Datuk Seri Shukri Abdull boleh dipersoalkan. Ini cukup memalukan SPRM sebagai badan tertinggi yang menyiasat kes Rasuah di negara ini. 

Facebook Kenny Chua menunjukkan beliau gemar memancing dan 

sering ke Thailand 
8. SPRM sepatutnya telah memanggil Lim Guan Eng sekarang. Jika pegawai SPRM berasal dari Pulau Pinang ini telah menghapuskan bukti maka usaha pelbagai pihak untuk membawa Lim Guan Eng ke muka pengadilan akan sia-sia.

Mungkinkah kelewatan memanggil Lim Guan Eng adalah disengajakan? 
9. Rakyat Malaysia mahukan penjelasan dari Datuk Shukri Abdull bagaimana pegawainya yang melakukan siasatan kes penting ditangkap dan cuba menghabuskan bukti penting. Setakat hari ini tiada penjelasan serta paparan yang mendedahkan tangkapan pegawai SPRM terbaru ini. Jika kes tangkapan besar-besaran KBS boleh didedahkan tak mungkin kes pegawainya disembunyikan begitu sahaja.

Apakah ini usaha melindungi pegawai jerung-jerung dalam SPRM? Sekali lagi Datuk Seri Shukri Abdull Timbalan Pesuruhjaya SPRM perlu menjelaskan kepada rakyat Malaysia. Apa sebenarnya berlaku!
Sumber: 

DR TAN SENG GIAW : LIM GUAN ENG TIDAK IKUT UNDANG-UNDANG

0

letter
Ahli Parlimen DAP Kepong, Dr. Tan Seng Giaw menasihati Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengikut lunas undang-undang dalam menghadapi siasatan skandal banglo di Jalan Pinhorn dan tanah di Taman Manggis.
“Bagi saya, bila ada siasatan, kita ikut undang-undanglah. Itu sahaja. Jangan cakap lebih banyak,”katanya.
Hanif Yon pula menggesa Guan Eng memberi kerjasama sepenuhnya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sesuai dengan slogan CAT (Competency, Accountability and Transparency) yang sering diwar-warkan Kerajaan Negeri Pulau Pinang.
“Amalan CAT sebaga tonggak pentadbiran Ketua Menteri Guan Eng yang mentadbir Negeri Pulau Pinang kini pasti memberi kerjasama sepenuhnya kepada SPRM bagi menamatkan isu ini,”katanya.
Sementara itu, Azizi Safar mendedahkan DAP Pulau Pinang telah mengedar surat taklimat isu semasa (di bawah) di beberapa tempat berkaitan dengan isu Guan Eng.
“Lim Guan Eng atur ‘road-tour’ beri penerangan kepada ahli DAP seluruh Penang berikutan pembongkaran demi pembongkaran skandal melibatkan Ketua Menteri Pulau Pinang.
” DAP Penang shaken… ” Digoncang dan tergoncang…,”katanya dalam Facebook.

Ahad, 10 April 2016

AKHBAR CINA KATA LIM GUAN ENG ROSAK AKHLAK

1

AKHBAR Sin Chew Daily bertarikh 4 April 2016 me­nyiarkan artikel yang terus mengkritik Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berhubung isu pembelian ­banglo mewah dengan harga murah.
Artikel yang ditulis oleh Wong Kai Eng bertajuk ‘Jadi pemerintah tidak boleh rosak akhlaknya’ disiarkan dalam ruangan Pendapat Yan Lu halaman 22.
Hujah Guan Eng berdasarkan ungkapan “kamu rela aku sanggup” bagi menjawab soalan pemberita kenapa beliau membeli banglo berkenaan di bawah harga pasaran hanya boleh diguna pakai terhadap rakyat biasa. Ungkapan itu bermaksud mereka tidak memperolehnya dengan cara mencuri dan merompak.
Ungkapan itu tidak sesuai digunakan oleh seorang ahli politik yang memerintah sebuah negeri. Pemimpin yang berkuasa dinilai berdasarkan kriteria yang berbeza apabila orang ramai mengharapkan beliau mempunyai disiplin diri yang tinggi, berakhlak dan tidak tamak untuk meraih ­keuntungan.
Walaupun dikatakan harga murah itu berpunca daripada persetujuan separuh jual dan separuh dihadiahkan, pe­mimpin berkenaan tetap dianggap telah mengambil ke­sempatan. Hakikat itu akan menyebabkan pemimpin terbabit dipandang hina oleh orang lain.
Mungkin ada pihak akan menggunakan pelbagai alasan lain bagi mempertahankan harga banglo berkenaan tetapi langkah itu tidak harus membuatkan kita lupa perkara pokok iaitu seseorang pemimpin tidak sepatutnya mengambil ke­sempatan.
Pemimpin yang cuba meraih keuntungan lumayan se­benarnya tiada harga diri. Mereka yang tidak sedar diri itu langsung tidak menunjukkan teladan kepada rakyat jelata.
Dalam kes pembelian banglo ini, kita menyerahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan polis untuk melakukan siasatan.
Bagaimanapun, di pihak Guan Eng sendiri, beliau boleh mengambil beberapa langkah bagi meredakan kontroversi berkenaan. Tambahan pula, terdapat kemungkinan beliau terlepas pandang dan tiada niat untuk mengambil kesempatan.
Pertama, beliau boleh mencontohi kaedah yang sering dibuat di Taiwan iaitu menjual banglo berkenaan kepada pemilik asal dengan harga sama dan wang yang diterima itu diserahkan kepada badan amal sebagai tanda meminta maaf.
Kedua, menyemak nilai sebenar banglo mengikut harga pasaran dan wang yang masih berkurangan itu dibayar kepada pemilik asal.
Walaupun tindakan-tindakan yang disyorkan itu dibuat bukan dengan rela hati, sekurang-kurangnya dapat meredakan kontroversi.
Sudah pasti selepas ini, Guan Eng tidak akan lagi dihambat oleh musuh politik dan rakyat jelata.

Sabtu, 9 April 2016

GAMBAR RAFIZI GEMBIRA SENYUM KERANA DAPAT PUBLISITI FREE

7