Isnin, 30 Mac 2015

KENAPA YER PENCACAI TAKSUBKAN ANWAR DAN GILER SEKS?

9

Bagi puak-puak pakatan bukan mudah sebenarnya nak tarik perhatian anak-anak muda turun ke jalanan jika tiada daya tarikan dan habuan.

Mereka faham daya tarikan yang mudah dilakukan dengan mengabungkan unsur-unsur kebebasan bersuara yang sinonim dengan kebebasan seksualiti yang dianggap hak asasi.

Puak mak nyah memang jadi pentaksub peliwat. 
Manusia pentaksub peliwat memang tak kisah jika seorang peliwat yang telah menjadi banduan menjadi pemimpin mereka kerana peliwat tersebut telah menjanjikan pelbagai kebebasan jika dia dilantik sebagai Perdana Menteri.

Mereka mungkin andartu atau janda yang kehausan kasih sayang... 

Aura seksual juga ternyata menjadi tarikan kepada golongan-golongan wanita yang jablai (jarang dibelai) dan kehausan kasih sayang hingga sanggup untuk bersekedudukan dan buat benda-benda haram.

Malah sanggup merosakkan rumah tangga orang lain semata-mata taksubkan seseorang untuk dijadikan suami...errr bini Rafizi suka bermadu? 

Woi nyonya lu ingat ni Taiwan ka seks lubang bontot hak peribadi?

Inikah yang mahu dijadikan contoh kepada generasi akan datang dengan menyokong peliwat dan penzina untuk jadi Perdana Menteri?

Patutlah mereka beria-ia benar tolak hukum hudud dengan pelbagai alasan kerana mempunyai agenda merosakan akidah, iktikad dan maruah umat Islam.

Tapi ada juga pentaksub tua tak ingat dah nak mampus masih sokong peliwat hingga sanggup tolak hudud. 

Tua kutuk tak sadar diri tolak hudud demi undi kapir harbi

Mudah sangat mereka diperbodohkan oleh Anwar dan konco-konconya. Sebab tu tak heran ada juga pencacai yang mungkin puak-puak LGBT menyokong aksi liwat Anwar yang berkali-kali itu.Apa... gay, seks bebas dan liwat itu hak peribadi?...tengkorak hang.

MAT SABU NAIKKAN KAKI ATAS KERUSI

0Penahanan polis terhadap Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu (Mat Sabu) pada awal Sabtu cuba dimanipulasi pula oleh portal Malaysiakini untuk memburukkan imej Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Hadi ‘tidak tahu’ Mat Sabu ditahan polis,” fokus tajuk Malaysiakini yang dilihat cuba memberi imej negatif terhadap Presiden PAS itu.
“Hadi, yang dilihat kian renggang dengan timbalannya, berkata demikian sewaktu bergegas selepas merasmikan konvensyen PAS Wilayah Persekutuan di Gombak hari ini (Sabtu).
“Ahli parlimen Marang didekati wartawan, selepas menunggu hampir setengah jam, tetapi enggan mengulas sebarang soalan, termasuk keputusan DAP Sarawak keluar daripada gabungan pembangkang di negeri itu.
“Beliau menjawab “tidak tahu” apabila diajukan soalan berhubung penangkapan timbalannya.
“Hadi mempunyai sikap berbeza terhadap perhimpunan pro-Datuk Seri Anwar Ibrahim, berbeza dengan timbalannya, lebih popular dikenali Mat Sabu, yang dilihat sangat pro-Pakatan,”lapor Malaysiakini.
Pendedahan Malaysiakini itu disambut oleh Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Saharin (Chegubard) memburukkan lagi imej Hadi berkaitan dengan komunis dan pil kuda.

Aktivis PAS, Fais Al-Hajari yang berada di tempat kejadian mendakwa Malaysiakini sengaja memanipulasi pemberitaan tersebut.
“Saya ada masa Tuan Guru Haji Hadi (TGHH) diserbu wartawan masa konvensyen PAS Wilayah Persekutuan tadi (Sabtu). Jarak saya dengan TGHH tak sampai dua meter.
“Jelas TGHH tidak melayan sebarang soalan wartawan dan tidak memberikan komen apa-apa. Jawapan TGHH ‘tiada komen…tak tahu, sila tunggu PC..’
“Kalau itu pun nak dilaporkan sebagai “TGHH tak tahu”, memang serius bodoh lah,”katanya.
see? inilah maksud saya. budah darjah 6 pun tahu apa yg dimaksudkan dgn tajuk artikel tu serta mainframe artikel berita tu.stupid journalism.
Pada awal Sabtu, astroawani.com melaporkan Mat Sabu telah ditangkap polis berhubung perhimpunan #KitaLawan bagi menuntut pembebasan Anwar Ibrahim.
Mat Sabu yang ditahan kira-kira 23 jam itu kemudiannya dibebaskan pada jam 11.30, Sabtu.
Sebelum ini, beberapa aktivis lain turut ditahan, iaitu Hishamuddin Md Rais, Tian Chua (Naib Presiden PKR), dan Mohd Rafizi Ramli (Setiausaha Agung PKR), kesemuanya berkaitan dengan perhimpunan #Kitalawan.

Ahad, 29 Mac 2015

MENGEJUTKAN: KHALID SAMAD KUTUK & SINDIR HJ HADI KAW KAW !

11

Khalid Samad
IPD Dang Wangi
Kuala Lumpur            29.04.15

------------------------------------------------

Tuan Guru Presiden PAS
Dato Seri Hj Hadi Awang
Rusila, Marang
Terengganu

Dato Seri

SAYA KENA TANGKAP POLIS

Merujuk perkara yang tersebut di atas saya Khalid Samad Jawatan Kuasa Pas Pusat telah di tangkap polis pada jam 3.20 pagi tadi.

Kepada Presiden Pas, saya dengan segala hormat dan penuh takzim dan rendah dirinya memaklumkan.

Harap maklum dan berada di dalam pengetahuan Yb Dato Seri Tuan Guru Presiden.

Yang Ikhlas


_________________
Khalid Samad.


Salinan kepada:

Dato Dr Tuan Guru Haron Din.
Tuan Guru Mursyidul Am Pas.


Nota : Pasma dah start berterus-terangan menganjingkan Presiden PAS tanpa berselindung lagi.

LIM SIAN SEE KASIHAN KEPADA AHLI PAS KERANA TERPAKSA MENDENGAR NASEHAT DAP

6
Sebenarnya DAP bukan sahaja target Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, sebaliknya beberapa individu lain, terutamanya, Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din.
If this is not interfering with PAS and trying to influence PAS members, I don't know what is.Looks like Hadi Awang is…
Perkara ini didedahkan oleh facebooker Lim Sian See berdasarkan satu poster yang disiarkan di facebook Pengerusi DAP, Nga Kor Ming
Tiga individu yang terdapat dalam poster itu adalah bekas Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharuddin Mat Isa, Dr Haron Din dan Datuk Seri Jamil Khir Baharom.
“Terbongkar ! Mursyidul Am PAS, Haron Din tekun berbincang dengan Menteri UMNO. Ahli-ahli PAS perlu buat pilihan bijak,” kata Nga yang juga salah seorang Ahli Jawatankuasa Tertinggi (CEC) DAP Pusat.
Menurut Lim Sian See, kata-kata Nga itu jelas merupakan bentuk kempen untuk mempengaruhi ahli-ahli PAS dalam pemilihan parti itu.
“Jika ini bukan campur tangan terhadap PAS dan cubaan untuk mempengaruhi (pemikiran) ahli PAS, saya tidak tahu, apa lagi yang mahu dikatakan.
“Seperti Hadi Awang bukan satu-satunya individu yang DAP tidak percaya – malah Mursyidul Am PAS juga, DAP tidak percaya.
“Saya kasihan kepada ahli-ahli PAS kerana mereka perlu mendengar nasihat daripada pemimpin DAP tentang siapa yang mereka harus percaya dan pilih dalam pemilihan parti mereka sendiri,”katanya.
Sementara itu, Exco Dewan Pemuda PAS Pusat, Nurul Islam Mohamed Yusoff mengesah gambar pertemuan itu adalah gambar lama yang sengaja dikitar semula.
Nurul Islam juga turut mempertikaikan motif Nga menyebarkan gambar tersebut.
“Nga Kor Ming dah jadi tukang fitnah. Apa yang DAP nak sebenarnya sampai sanggup memfitnah Tuan Guru Mursyidul AM Pas?,” soalnya.

Sabtu, 28 Mac 2015

KERUSI PERMATANG PAUH KOSONG

1
Peguam Kanan Persekutuan, Amarjeet Singh berkata petisyen bagi pengampunan diraja ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim yang disabitkan dengan kesalahan meliwat telah dilupuskan.
Sehubungan itu katanya Anwar secara automatik hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh.
“Pendirian kami adalah keputusan sudah dibuat. Perlembagaan menerangkan hal ini dengan sendirinya,” kata Amarjeet kepada pemberita.
Bagaimanapun peguam Anwar, N. Surendran, Latheefa Koya dan Dr Dheeraj Bhar berkata keputusan oleh Lembaga Pengampunan masih belum disahkan dan hanya akan diumumkan dalam Mahkamah Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas pada Rabu depan.
Keputusan itu disampaikan kepada peguam Anwar menerusi afidavit yang dikeluarkan oleh Ketua Pengarah Bahagian Hal Ehwal Undang-undang Jabatan Perdana Menteri, Datuk Nursiah Arshad yang juga sebahagian daripada urus setia Lembaga Pengampunan.
Amarjeet berkata, pemohon telah meminta untuk melewatkan pengumuman keputusan bagi menyampaikan butirannya kepada Anwar terlebih dahulu 

LIM KIT SIANG TANYA SIAPA BOLEH JADI PERDANA MENTERI MELALUI PAKATAN BAHARU ?

8
DAP menyokong penuh pendirian 25 orang Melayu ternama mantan penjawat awam (G25) yang menggesa Putrajaya menjunjung Perlembagaan Persekutuan, dan bahawasanya pelaksanaan undang-undang hudud bermakna negara telah meninggalkan jalan kesederhanaan yang telah menjadi pilihan negara sejak ia Merdeka pada tahun 1957 dan kemudian setelah tertubuhnya Persekutuan Malaysia pada tahun 1963.
Kenyataan G25 menyebut:
“Pengenalan undang-undang hudud PAS akan memberi isyarat kepada dunia bahawa Malaysia telah meninggalkan jalan kesederhanaan”
(The imposition of PAS’ hudud laws will signify to the world that Malaysia has abandoned the moderate path.)
“Kita akan dilihat sebagai sebuah negara yang ditadbir oleh undang-undang berasaskan agama, yang boleh melalui pelbagai ragam tafsiran para ulama’ yang juga manusia biasa yang berbuat silap”
(We will be seen as a country governed by religious laws which are subjected to the vagaries of interpretation of the ulama who are also fallible human beings.)
Saya bukan seorang Muslim tetapi saya berbekalkan petikan ilmuan Islam yang diberi kumpulan G25 berkenaan hal ini, terutamanya Sheikh Yusuf Al-Qaradawi, pengerusi Kesatuan Ulama Sedunia, yang mengatakan bahawa pelaksanaan Syariah mestilah ditadbir oleh ijtihad, bagi menentukan bagaimana ia mahu dikuatkuasakan hari ini, kerana tidak boleh menggunakan ketetapan dari teks lama untuk diaplikasikan kepada masyarakat moden.
G25 menyatakan bahawa masalah yang diutarakan Sheikh Qaradawi ialah bahawa hudud dilaksanakan sebelum syarat-syarat pelaksanaannya dipenuhi, termasuklah:
Menonjolkan Islam sebenar, di mana masyarakatnya beriman dan bertaqwa,
Memastikan keperluan ekonomi rakyat dipenuhi,
Menyediakan peluang pekerjaan kepada semua; dan
Mengurangkan jurang pendapatan dan memastikan kemiskinan lenyap sama sekali.
Berikutan penjelasan Sheikh Qaradawi ini, mereka kemudiannya bertanya sama ada mana-mana negeri di Malaysia boleh mendakwa bahawa mereka telah memenuhi kesemua syarat bagi membolehkan pelaksanaan hudud?
Timbalan Menteri Besar Kerajaan Negeri PAS Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah awal-awal lagi telah menolak pendirian ini, sambil mendakwa adalah mustahil untuk melaksanakan hudud hanya apabila sesebuah negeri bebas daripada kemiskinan.
Menjawab kritikan bahawa Kelantan hanya patut melaksanakan hudud setelah masalah kemiskinan diselesaikan, Nik Amar bertanya, “Di mana dalam dunia ini ada negara seperti itu?”
“Ia semacam utopia, utopia ini sesuatu yang tidak dapat dicapai, ia mustahil”.
Sebelum Pilihanraya Umum ke-13 pada bulan Mei 2013, Presiden PAS Datuk Seri Hadi Awang telah menjelajah ke seluruh negara dan berkata bahawa hudud hanya boleh dilaksanakan sekiranya syarat-syarat yang secukupnya dipatuhi, sambil memberi contoh bahawa sekiranya tidak ada undang-undang gaji minima atau penyelesaian masalah kemiskinan dan pengangguran, syarat pelaksanaan hudud tidak wujud sama sekali.
Adakah Hadi bersalah mengejar utopia atau adakah beliau tidak berlaku jujur dengan janjinya kepada pengundi?
DAP juga bersetuju dengan kenyataan kumpulan G25 bahawa pelaksanaan hudud melanggar Persetujuan 20 Perkara dan 18 Perkara yang telah dirunding oleh Kerajaan Persekutuan dengan Sabah dan Sarawak masing-masing, sebelum pembentukan Malaysia.
Bagi Sabah, perkara pertama menyebutkan bahawa “Walaupun tiada bantahan terhadap agama Islam sebagai agama kebangsaan Malaysia akan tetapi agama rasmi sepatutnya tidak akan diadakan di Sabah, dan segala perundangan mengenai agama Islam yang terkandung di dalam Perlembagaan Malaya tidak harus digunakan di Sabah”.
Begitu juga dalam Perjanjian 18 Perkara Sarawak ada ditekankan bahawa semua orang berhak beribadat menurut kepercayaan dan kehendaknya.
Perjanjian Malaysia 1963 dan Perlembagaan Persekutuan akan dicabul dengan serius sekiranya undang-undang hudud PAS dilaksanakan.
Malah, sekiranya Najib mengumumkan bahawa Umno/BN menyokong usul persendirian oleh Presiden PAS Hadi Awang, Najib pastinya kehilangan semua kredibiliti dan mandat dalam soal inisiatif antarabangsanya, Global Movement of Moderates – sesuatu yang terus didukungnya di forum-forum antarabangsa termasuk di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu beberapa tahun lalu.
Ini sebabnya kenapa godaan konspirator UG Umno terhadap PAS dengan berumpankan pelaksanaan hudud di Kelantan boleh sahaja menjadi senjata yang menikam diri sendiri, ia mampu menghancurkan kedua-dua Pakatan Rakyat dan juga Barisan Nasional.
Selagimana Najib masih bergelut dan terhalang daripada menyatakan secara jelas pendirian yang dipegang oleh lima Perdana Menteri sebelumnya, Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, Tun Hussein, Tun Mahathir dan Tun Abdullah; bahawasanya undang-undang hudud adalah bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan dan tidak sesuai dengan sebuah negara yang berbilang kaum dan agama seperti Malaysia.
Maka tibalah masanya untuk meneroka kemungkinan siapa pula yang akan menjadi Perdana Menteri baru bagi sebuah kerajaan gabungan untuk ‘Selamatkan Malaysia’ demi mempertahankan Perlembagaan. (lks/roketkini)
Nota : selamilah kerisauan LKS.

Jumaat, 27 Mac 2015

DAP SARAWAK KELUAR PAKATAN, SAPP SABAH TANYA LKS KENAPA DAP TAK USIR PAS DI SELANGOR?

2
KAMU MENIPU KTA YONG
Cadangan Penasihat DAP, Lim Kit Siang untuk mewujudkan kerajaan campuran yang baharu dilihat sebagai satu usaha menyelamatkan parti itu daripada masalah yang dihadapi mereka, kata Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Datuk Seri Yong Teck Lee.
“Rakyat akan lebih menghormati DAP sekiranya mereka tidak mengubah hubungan dengan PAS.
“Daripada memutuskan hubungan dengan PAS Selangor, negeri terkaya di Malaysia yang dikongsi bersama DAP dan menyingkirkan PAS daripada kerajaan negeri Pulau Pinang, DAP memilih untuk memutuskan hubungan dengan PAS Sabah. Ini adalah isyarat kosong tanpa prinsip,” kata bekas Ketua Menteri Sabah 
Beliau berkata DAP seharusnya memohon maaf kerana mengelirukan rakyat mengenai sistem dua parti dan berbohong mengenai PAS tidak akan meneruskan rancangan untuk melaksanakan hukum hudud.
“DAP tidak sanggup berdepan realiti bahawa kesemua Pakatan termasuk PKR, dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Umno di Kelantan akan bersetuju dengan hukum hudud.
“DAP memilih untuk mengasingkan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang. Hakikatnya, Hadi bukanlah Adun di Kelantan. Apa yang DAP akan lakukan mengenai Adun PAS dan PKR?,” katanya.
Yong berkata cadangan pembentukan kerajaan campuran oleh Lim tidak akan menyelamatkan Malaysia dan masa depan negara ini menuntut satu sistem untuk Semenanjung Malaysia dan satu lagi sistem untuk Sabah dan Sarawak.
“Saya menegaskan bahawa cara untuk menyelamatkan Malaysia adalah ‘sebuah negara, dua sistem’ dimana Sabah dan Sarawak boleh menjauhkan diri daripada pelampau agama dan kaum,” kata Yong.

LUAHAN AHLI PAS : MAT SABU SEPERTI LEMBU KENYANG TERNAKAN GUAN ENG?

17

Luahan ahli PAS di portal Tranungkite:
Antara pemimpin PAS yang aku sanjung dan sayang kerana pengorbanan dan perjuangannya ialah Abang Mat Sabu. Beliau pernah digelar harimau berantai PAS. Banyak masa beliau dihabiskan untuk perjuangan sejak muda. Pernah diISA, dihambat dan dibom asap dalam demonstrasi, naik turun mahkamah, dicerca dan difitnah. Hidup berlingkar dalam tribulasi perjuangan Islam.

Abang Mat ni aku doakan biar jatuh bangun dan mati dalam PAS. Kalau tidak, amat tidak berbaloi andai dia akhirnya pada hujung usia tercicir dalam perjuangan mulia ini. Namun, sejak kemelut MB Selangor hingga kemelut hudud dan penghinaan DAP terhadap TG Presiden, aku nampak harimau berantai ni dah jadi macam lembu kenyang.

Dalam tempoh setahun, aku duk perhati Abang Mat ni. Ada yang aku dan ahli PAS lain rasa tak kena. Oleh kerana sayang, aku diamkan saja. Oleh kerana sayang, aku beri peluang harimau berantai ni sedar diri akan peranannya dalam membantu Presiden sebagai Timbalan.

Ubah keputusan TGHH dalam pencalonan nama MB Selangor, aku sabar. Lim Gung Eng kata sedap-sedap pada TGHH , harimau berantai diam, aku sabar. Iring Lim Guan Eng beri bantuan banjir melalui Husam Musa ( bukan MB Kelantan), aku sabar. DAP memerangi hudud, harimau berantai diam, aku sabar. Banyak kali dah sabar tu. Kini Lim Kit Siang, Lim Gung Eng dan pemimpin DAP hina lagi TGHH, aku dah tak tahan sabar. Kalian ahli PAS, masih bersabar? Baguslah.

Hari ni aku nak tanya Abang Mat; hang nak kerja dengan TGHH atau dengan Lim Guan Eng? Hang nak kerja untuk PAS atau untuk DAP? Hang nak kerja untuk Islam atau untuk penentang Islam? Hari ini biar jelas antara benang putih dan benang hitam. Tak perlu lagi playsafe dalam keadaan DAP terlalu biadap dan melampau terhadap Islam, hukum dan ulamanya.

Kini Abang Mat macam dah jadi lembu kenyang. Buat tak sensitif. Letak diri dalam zon selesa. Disumbat mulut dan diberi makan oleh majikan kurang ajar Lim Gung Eng tu. Bukan cara begitu Abang Mat tak nak memekatkan lagi kekeruhan. Hang tu Timbalan? Kata nak bantu Presiden semasa menawarkan diri semasa pemilihan lepas? Dalam situasi Presiden hang dibantai, difitnah dan dinista, hang bantu Presiden? Ke hang bantu jatuhkan Presiden? Ke hang bantu laknatullah Lim Guan Eng? Hang tunggu apa lagi yang nak jadi? Ke hang tunggu gaji bulan-bulan? 

Aku tutup tulisan ini dengan doa agar Allah peliharakan Abang Mat, beri kesedaran yang benar itu kelihatan benar dan yang salah itu kelihatan salah. Dan moga Abang Mat menghabiskan sisa nyawa di hujung usia kekal istiqamah dalam perjuangan Islam, mendaulatkan hukum-hkamnya dan menjulang para ulamanya. Amin.

Sumber : http://www.tranungkite.net/v12/modules.php?name=News&file=article&sid=22560

Kalau tak percaya, boleh baca luahan penyokong lain di ruang komen.


*Syukur....ahli PAS ramai dah sedar....

SURAT HJ HADI KEPADA HANIPA MAIDIN "JANGAN TERUS MELOMPAT & BERTEMPIK GEGAK GEMPITA MEMBERIKAN KRITIKAN",

0
SURAT TERBUKA KEPADA UMAT ISLAM
“ISU HUDUD YANG DIKELIRUKAN”
Saudara dan saudari yang dihormati,
Dengan rasa rendah diri, surat ini saya tujukan kepada semua umat Islam dengan semangat saling ingat memperingati sesama kita.
Ada dalam kalangan umat Islam yang memberi alasan bagi menolak usul persendirian berkaitan undang-undang jenayah dengan menggunakan beberapa perkataan yang berkaitan hukum Islam. Antaranya menyebut perkataan-perkataan seperti “Siyasah Syari’yyah”, “Maqasid Syari’ah”, “Fiqh Aulawiyyat”, “Maslahah” dan lain-lain.
Ketika membicarakan tajuk yang berat seperti ini, maka tentunya sangatlah tidak manis sekiranya kita menjadi laksana burung kakaktua yang pandai hanya menyebut kalimah yang diajar oleh tuannya, namun tetap berstatus binatang tanpa akal tanpa memahami hakikat atau tasawwur daripada perkataan yang diucap. Maka menjelaskan maknanya dengan ilmu yang bersumberkan al-Quran dan as-Sunnah adalah sangat penting.
“Hudud” adalah cabutan daripada salah satu daripada hukum jenayah yang banyak dan menyeluruh. Mungkin sengaja dijadikan hujah yang difikirkan bagi menolak syari’at. Mereka menganggap Hudud paling sesuai dijadikan sasaran kerana pandangan mereka paling ganas, tanpa mengetahui secara detail dan objektif. Tanpa menyedari pula betapa ganasnya undang-undang ciptaan manusia yang masih dibanggakan, seperti hukuman bunuh secara kuno : menjerut tali ke leher secara menggantung, begitu juga hukuman sebat sehingga menyeksa tanpa kesan mendidik masyarakat.
Penjelasan ini khusus bagi penganut Islam yang jahil tanpa dimaafkan, kerana beriman tanpa ilmu dan tidak berbudiman terhadap agama sendiri, serta tanpa peduli terhadap batas-batas iman dan kufur yang wajib diketahui dan dipelihara secara fardu ‘ain.
Dr Yusuf al-Qardawi dalam kitabnya تيسير الفقه للمسلم المعاصر [Memudahkan kefahaman (terhadap agama ) kepada Muslim Semasa atau terkini] di halaman 102 menjelaskan :
Terdapat tiga madrasah (pandangan) apabila menghadapi masalah semasa :
1- Kalangan yang berpegang kepada nas juzi’i yang zahir secara jumud tanpa menterjemahkannya secara ijtihad melalui ilmu Siyasah Syariyyah, Usul dan Maqasid.
2- Kalangan yang menyalahggunakan Siyasah Syariyyah, Usul dan Maqasid sehingga membelakangi nas yang nyata.
3- Kalangan yang mengambil kira kedua-dua aspek yang penting dalam ilmu Islam.
Nas yang nyata adalah ilmu Allah yang difirmankan atau ucapan Rasul S.A.W. yang bersifat ma’sum. Adapun yang lain dari nas yang nyata adalah keizinan Allah bagi ruang ijtihad di kalangan para ulama bagi melaksanakan syariat Islam dengan bijak dan adil, bukannya meninggal syariat Allah dengan alasan sehingga boleh digantikan dengan undang-undang ciptaan manusia yang dianggap lebih baik.
1- Siyasah Syari’yyah
Perkataan “siyasah” daripada bahasa Arab yang bermaksud mentadbir, mengurus dan memandu atau memimpin yang disebut terkini dengan perkataan politik atau pentadbiran atau panduan. Dicampur dengan perkataan Syara’ dengan maksud kaitannya dengan urusan pelaksanaan syariat mengikut jadual, pelaksanaan, dan pengurusan melaksanakan hukum Islam, bukannya meninggalkan hukum Islam untuk diganti dengan yang lain. (Sila lihat huraian secara khsus dalam kitab-kitab Ahkam Sultaniyyah Karangan al-Mawardi dan Ghiath karangan Imam Haramain daripada Mazhab Syafei; al-Sair al-Kabir daripada mazhab Hanafi; Siyasah Syariyyah Ibnu Taimiyyah dan Turuq Hukmiyyah Ibnu Qayyim daripada mazhab Hambali dan Muqaddimah Ibnu Khaldun daripada mazahab Maliki).
Tegasnya ialah melaksanakan Syariat dengan betul, bukannya meninggalkan Syariat Allah dengan gantian hukum yang lain.
2- Maqasid Syari’ah 
“Maqasid” bermakna tujuan-tujuan, maksudnya ialah tujuan pelaksanaan syariat. Objektifnya ialah cara mencapai matlamat membawa maslahat kebaikan kepada manusia secara umum dan khusus secara adil dan istiqamah dan menolak kemudaratan. Di sini pula ada tujuan yang telah ditetapkan oleh syara’ dan ada juga yang tidak disebut di mana Allah memberi keizinan mengikut kemampuan akal dan ilmu manusia.
(Kepada yang mampu berbahasa Arab sila rujuk kepada dua tokoh ilmu Maqasi : Al Syatibi : Al Muwafaqat : J:2, muka surat 391. Ibnu ‘Asyur : muka surat 19)
Contohnya, apabila khalifah Umar R.A. tidak memotong tangan pencuri di tahun melesetnya ekonomi kerana berlakunya kemarau panjang, dan bukannya kerana meninggalkan hudud, tetapi disebabkan melihat keadaan desakan hidup apabila dibayar gaji yang tidak mencukupi, menjadikan seseorang itu melakukan jenayah secara terdesak. Maka kerana itu hukuman potong tangan adalah haram dilaksanakan, kerana Hadis Rasulullah S.A.W. : “Hukuman Hudud ditolak (kerana adanya syubuhat”.
Ditolak hukuman hudud ini pula bukan bermakna terlepas begitu sahaja. Tetapi hendaklah dipindahkan kepada hukuman takzir yang termasuk dalam ruang Syariat Islam. Hukuman hudud tidak boleh dijatuhkan kerana tidak memenuhi syarat yang mencapai adil dan mendidik masyarakat mengikut kemampuan. Mudarat daripada kemelesetan ekonomi yang menimpa penjenayah adalah lebih besar. Sebaliknya kalau pencuri itu seorang berpendapatan tinggi sudah tentu dihukumkan.
Maqasid Syari’ah tidak bermakna membatalkan penguatkusaan undang-undang Hudud. Maqasid Syari’ah dalam hal ini bermakna hukuman tidak boleh dijatuhkan kerana menafikan tindakan secara adil yang menjadi matlamat syariat. Kalau dijatuhkan hukuman juga, bermakna kita tidak melaksanakan syariat kerana tidak mencapai matlamatnya. Meninggalkan syariat secara total menghilangkan segala maqasidnya.
Contohnya juga ialah mengenai kalimah Allah dibenarkan penggunaannya pada asalnya oleh penganut bukan Islam walau pun salah mengikut penafsiran kita, tetapi apabila tujuan penggunaannya bagi mengelirukan penganut Islam yang jahil, maka pihak berkuasa berkenaan agama Islam berhak menghalangnya . Mengikut Qaedahالأمور بمقاصدها (Semua perkara dilihat juga kepada tujuannya).
3- Fiqh Aulawiyyat 
Bermaksud melihat keutamaan secara fiqh (faham mengikut panduan Syariat).
Contohnya Islam meletakkan perkara keperluan rukun hidup bagi manusia ialah memelihara (1) Aqidah agama, (2) Nyawa, (3) Akal, (4) Keturunan dan (5) Harta.
Contohnya tidak dijatuhkan hukuman hudud terhadap pencuri kerana lapar adalah kerana keutamaan memelihara nyawa hendaklah didahulukan daripada memelihara harta. Hukuman hudud ditangguh dalam keadaan perang kerana menghalang penjenayah melarikan diri kepada musuh, kerana keselamatan negara diutamakan. Bukan bermakna penjenayah dibebaskan, tetapi diturunkan kepada hukuman takzir.
Orang bukan Islam dikecualikan dahulu kerana berdakwah dalam konsep tiada paksaan dalam agama adalah lebih aulawiyyat.
Contohnya juga seperti pengambilan tanah untuk mendirikan hospital atau jalan raya adalah diizinkan kerana kepentingan umum hendaklah didahulukan daripada kepentingan individu atau segelintir, dan hendaklah diganti tanah itu secara yang adil pula.
“Aulawiyyat” itu pula hendaklah dalam ruang lingkup hukum syariat terlebih dahulu, bukannya bermakna meninggalkan hukum syariat.
Apabila segala syarat tidak ada bagi hukum Hudud dan Qisas maka hendaklah dipilih dalam ruang hukum takzir yang sangat luas.
Bukannya melarikan diri kepada hukum ciptaan Barat yang banyak kelemahannya. Perlu disedari bahawa di sana ada juga tidak yang sama dengan undang – undang yang sedia ada, perbezaannya tidak ada roh seperti syariat Islam.
(Sila lihat Dr Yusuf Al Qardhawi dalam Siyasah Syariayyah halaman 284-297)
4- Maslahah 
“Maslahah” dengan maksud tujuan membawa kebaikan. Sama ada mendapat faedah atau menolak kemudaratan.
Para ulama membahagikan maslahat itu kepada tiga kedudukan :
1- Maslahah Mu’atabarah
Ialah dalam perkara yang telah ditetap oleh Allah Yang Maha Mengetahui dan Rahmat terhadap makhluknya. Maka ada yang diwajibkan dan ada pula yang diharamkan. Maka percayalah bahawa semua yang diwajibkan tetap membawa kebaikan dunia dan akhirat. Perkara yang diharamkan tetap mendatang mudarat kepada diri atau masyarakat. Contohnya ialah seperti wajibnya berpuasa kepada yang mampu dan haramnya arak dan judi. Ianya adalah ketetapan Allah SWT.
2- Maslahah Mulghah
Dalam perkara yang diharamkan kerana mudaratnya lebih besar atau manfaatnya tidak ada .Contohnya seorang yang mencuri atau merompak atau mengedar dadah dengan maslahat mengumpul duit untuk kebajikan atau nafkah keluarga. Maslahat ini dibatalkan kerana mudaratnya sangat besar sehingga menimbus segala kebaikannya.
3- Maslahah mursalah atau Masoleh mursalah
Dalam perkara yang didiamkan oleh al-Quran dan Hadis maka ruangnya adalah terlalu luas kepada manusia di sepanjang zaman.
Melaksanakan Syariat adalah maslahah yang telah ditetapkan oleh Allah Yang Maha Mengetahui dan Penyayang kepada makhluknya.
Isu Enakmen Kanun Jenayah Syariat (KJS) Negeri Kelantan
Isu undang-undang jenayah Syariat menjadi hangat sejak kedatangan penjajah apabila mereka menghapuskannya. Seterusnya menjadi hangat di kalangan umat Islam sendiri kerana kejahilan agama dan pendekatan, sehingga berlakunya isu kafir mengafir dalam masyarakat sendiri kerana kejahilan hukum dan kejahilan cara pendekatan berdakwah.
Apabila keadaan dapat diredakan, maka PAS mengambil langkah ke depan melalui kemenangannya di Kelantan, kemudiannya di Terengganu secara ilmu dan demokratik.
Langkah pertama ialah menubuhkan pasukan daripada Parti dan kerajaan. Pasukan ini melibatkan Ketua Dewan Ulama dan kalangan ahli majlis Syura Ulama, Tun Saleh Abas (Mantan Ketua Hakim Negara), al-Marhum Prof Ahmad Ibrahim salah seorang pengasas UIA (mantan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat tahun lima puluhan daripada Singapura dan mantan Peguam Negara Singapura yang pertama), al-Marhum Dr Mahmud Saedon Awang Osman dari UIA dan Pakar Syariah Negara Brunei Darussalam, al-marhum Datuk Abdul Halim Muhammad mantan Penasihat undang-undang negeri Kelantan dan Exco kerajaan negeri, dan Datuk Daud Mohamad Kadi Besar negeri Kelantan.
Sebelum enakmen ini dibawa kepada DUN Negeri Kelantan, ianya terlebih dahulu dibentangkan kepada umum di berbagai forum – seminar dan dialog. Akhirnya enakmen berkenaan dibawa ke Dewan Undangan Negeri Kelantan pada tahun 1993 dan DUN Terengganu pada tahun 2000. Manakala Kelantan pula memperkukuhkannya secara mengadakan seminar dan sambutan mengenainya secara tahunan.

Kini setelah lebih dari 20 tahun (dua puluh tahun) PAS memperkenalkan enakmen ini, disamping melaksanakan proses pendidikan mengenai KJS dalam masyarakat, dialog dan sebagainya, maka PAS ingin bergerak setapak lagi dalam proses mendidik masyarakat untuk mengenali hukum-hakam syariat Islam yang menyeluruh. Hasilnya kini suara yang mengeji hukum Islam ini semakin hari menjadi terpencil.
Maka dengan sedikit ruang yang ada ini, Enakmen KJS ini mengalami beberapa pindaan- pindaan memperkemaskannya dengan mengambil kira cabaran dalam perlembagaan dan masyarakat majmuk, tanpa paksaan, dan bagi orang Islam sahaja setelah mengambil kira pandangan para ulama daripada semua mazhab dan sejarah pelaksanaan yang berjaya di sepanjang zaman.
Dalam masa yang sama, apa yang ingin dicadang dan akan dibawa oleh PAS menerusi Private Members Bill nanti pula bukanlah rang undang-undang hudud, tetapi pindaan dalam akta Mahkamah Syariah untuk membuka sedikit ruang bagi membolehkan satu-dua aspek syariah itu dilaksanakan terhadap penganut Islam sahaja.
Kita adalah makhluk yang berilmu, bertamadun dan matang. Maka dengarlah dahulu apa yang ingin dikemukakan. Jangan terus melompat dan bertempik gegak gempita memberikan kritikan tanpa mengetahui hujung pangkalnya.
Firman Allah:
وَأَنِ احْكُمْ بَيْنَهُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ وَلَا تَتَّبِعْ أَهْوَاءَهُمْ وَاحْذَرْهُمْ أَنْ يَفْتِنُوكَ عَنْ بَعْضِ مَا أَنْزَلَ اللَّهُ إِلَيْكَ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَاعْلَمْ أَنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ أَنْ يُصِيبَهُمْ بِبَعْضِ ذُنُوبِهِمْ وَإِنَّ كَثِيرًا مِنَ النَّاسِ لَفَاسِقُونَ (49) أَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُونَ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ حُكْمًا لِقَوْمٍ يُوقِنُونَ (50) المائدة.
(Dan hendaklah kamu melaksanakan kalangan mereka hukum yang telah diturunkan oleh Allah,dan jangan sekali-kali engkau mengikut hawa nafasu mereka (meninggalkan hukum Allah) sehingga engkau meninggalkan sebahagian daripada apa yang telah diturunkan oleh Allah kepadamu. Maka jika sekiranya mereka berpaling(enggan)maka ketahuilah bahawa sesungguhnya Allah hendak mengenakan mereka dengan sebab sebahagian daripada dosa-dosa mereka. Dan sesungguhnya sebahagian daripada maknusia itu adalah orang-orang yang jahat). Adakah mereka mahukan hukum jahiliyyah, padahal siapakan lagi yang paling baik hukumnya daripada Allah kepada orang-orang yang percaya dengan yakin).
Semoga semua kita mendapat manafaatnya dan mencapai keredhaan Allah SWT.
Saudaramu dalam Islam,
ABDUL HADI AWANG
PRESIDEN PAS

Khamis, 26 Mac 2015

RAFIZI RAMLI, BINATANG TOLAK HUDUD

9
Kenyataan rasmi dari PKR melalui Rafizi...


Ini pula jawapan Tuan Guru Haji Hadi untuk orang yang macam Rafizi dan pemimpin PKR.

Ada dalam kalangan umat Islam yang memberi alasan bagi menolak usul persendirian berkaitan undang-undang jenayah dengan menggunakan beberapa perkataan yang berkaitan hukum Islam.

Antaranya menyebut perkataan-perkataan seperti "Siyasah Syari’yyah", "Maqasid Syari’ah", "Fiqh Aulawiyyat", "Maslahah" dan lain-lain.

Ketika membicarakan tajuk yang berat seperti ini, maka tentunya sangatlah tidak manis sekiranya kita menjadi laksana burung kakaktua yang pandai hanya menyebut kalimah yang diajar oleh tuannya.

Namun tetap berstatus binatang tanpa akal tanpa memahami hakikat atau tasawwur daripada perkataan yang diucap. Maka menjelaskan maknanya dengan ilmu yang bersumberkan al-Quran dan as-Sunnah adalah sangat penting.


"Hudud" adalah cabutan daripada salah satu daripada hukum jenayah yang banyak dan menyeluruh. Mungkin sengaja dijadikan hujah yang difikirkan bagi menolak syari’at.

Mereka menganggap hudud paling sesuai dijadikan sasaran kerana pandangan mereka paling ganas, tanpa mengetahui secara detail dan objektif.

Tanpa menyedari pula betapa ganasnya undang-undang ciptaan manusia yang masih dibanggakan, seperti hukuman bunuh secara kuno: menjerut tali ke leher secara menggantung, begitu juga hukuman sebat sehingga menyeksa tanpa kesan mendidik masyarakat.

Penjelasan ini khusus bagi penganut Islam yang jahil tanpa dimaafkan, kerana beriman tanpa ilmu dan tidak berbudiman terhadap agama sendiri, serta tanpa peduli terhadap batas-batas iman dan kufur yang wajib diketahui dan dipelihara secara fardu ‘ain.

Dr Yusuf al-Qardawi dalam kitabnya Taisir al-Fiqh lil Muslim al-Mu'asir di halaman 102 menjelaskan: Terdapat tiga madrasah (pandangan) apabila menghadapi masalah semasa:

1) Kalangan yang berpegang kepada nas juzi’i yang zahir secara jumud tanpa menterjemahkannya secara ijtihad melalui ilmu Siyasah Syariyyah, Usul dan Maqasid.

2) Kalangan yang menyalahgunakan Siyasah Syar'iyyah, Usul dan Maqasid sehingga membelakangi nas yang nyata.

3) Kalangan yang mengambil kira kedua-dua aspek yang penting dalam ilmu Islam.

Nas yang nyata adalah ilmu Allah yang difirmankan atau ucapan Rasulullah SAW yang bersifat ma’sum. Adapun yang lain dari nas yang nyata adalah keizinan Allah bagi ruang ijtihad di kalangan para ulama bagi melaksanakan syariat Islam dengan bijak dan adil, bukannya meninggal syariat Allah dengan alasan sehingga boleh digantikan dengan undang-undang ciptaan manusia yang dianggap lebih baik.

1) Siyasah Syari’yyah

Perkataan "siyasah" daripada bahasa Arab yang bermaksud mentadbir, mengurus dan memandu atau memimpin yang disebut terkini dengan perkataan politik atau pentadbiran atau panduan. Dicampur dengan perkataan Syara’ dengan maksud kaitannya dengan urusan pelaksanaan syariat mengikut jadual, pelaksanaan, dan pengurusan melaksanakan hukum Islam, bukannya meninggalkan hukum Islam untuk diganti dengan yang lain.

(Sila lihat huraian secara khsus dalam kitab Ahkam Sultaniyyah Karangan al-Mawardi dan Ghiath karangan Imam Haramain daripada Mazhab Syafei; al-Sair al-Kabir daripada mazhab Hanafi; Siyasah Syariyyah Ibnu Taimiyyah dan Turuq Hukmiyyah Ibnu Qayyim daripada mazhab Hambali dan Muqaddimah Ibnu Khaldun daripada mazahab Maliki).

Tegasnya ialah melaksanakan Syariat dengan betul, bukannya meninggalkan Syariat Allah dengan gantian hukum yang lain.

2) Maqasid Syari’ah

"Maqasid" bermakna tujuan-tujuan, maksudnya ialah tujuan pelaksanaan syariat. Objektifnya ialah cara mencapai matlamat membawa maslahat kebaikan kepada manusia secara umum dan khusus secara adil dan istiqamah dan menolak kemudaratan.

Di sini pula ada tujuan yang telah ditetapkan oleh syara' dan ada juga yang tidak disebut di mana Allah memberi keizinan mengikut kemampuan akal dan ilmu manusia.

(Kepada yang mampu berbahasa Arab sila rujuk kepada dua tokoh ilmu Maqasid, Al Syatibi dalam kitab Al Muwafaqat, jilid 2, muka surat 391 dan Ibnu ‘Asyur, muka surat 19)

Contohnya, apabila khalifah Umar tidak memotong tangan pencuri di tahun melesetnya ekonomi kerana berlakunya kemarau panjang, dan bukannya kerana meninggalkan hudud, tetapi disebabkan melihat keadaan desakan hidup apabila dibayar gaji yang tidak mencukupi, menjadikan seseorang itu melakukan jenayah secara terdesak.

Maka kerana itu hukuman potong tangan adalah haram dilaksanakan, kerana Hadis Rasulullah SAW: "Hukuman hudud ditolak (kerana adanya syubuhat."

Ditolak hukuman hudud ini pula, bukan bermakna terlepas begitu sahaja. Tetapi hendaklah dipindahkan kepada hukuman takzir yang termasuk dalam ruang syariat Islam. Hukuman hudud tidak boleh dijatuhkan kerana tidak memenuhi syarat yang mencapai adil dan mendidik masyarakat mengikut kemampuan.

Mudarat daripada kemelesetan ekonomi yang menimpa penjenayah adalah lebih besar. Sebaliknya kalau pencuri itu seorang berpendapatan tinggi sudah tentu dihukumkan.

Maqasid Syari’ah tidak bermakna membatalkan penguatkusaan undang-undang hudud. Maqasid Syari’ah dalam hal ini bermakna hukuman tidak boleh dijatuhkan kerana menafikan tindakan secara adil yang menjadi matlamat syariat.

Kalau dijatuhkan hukuman juga, bermakna kita tidak melaksanakan syariat kerana tidak mencapai matlamatnya. Meninggalkan syariat secara total menghilangkan segala maqasidnya.

Contohnya juga ialah mengenai kalimah Allah dibenarkan penggunaannya pada asalnya oleh penganut bukan Islam walau pun salah mengikut penafsiran kita, tetapi apabila tujuan penggunaannya bagi mengelirukan penganut Islam yang jahil, maka pihak berkuasa berkenaan agama Islam berhak menghalangnya. Mengikut kaedah: al-Umur bi Maqasidaha (Semua perkara dilihat juga kepada tujuannya)

3) Fiqh Aulawiyyat

Bermaksud melihat keutamaan secara fiqh (faham mengikut panduan Syariat).

Contohnya Islam meletakkan perkara keperluan rukun hidup bagi manusia ialah memelihara (1) akidah agama, (2) nyawa, (3) akal, (4) keturunan dan (5) harta.

Contohnya tidak dijatuhkan hukuman hudud terhadap pencuri kerana lapar adalah kerana keutamaan memelihara nyawa hendaklah didahulukan daripada memelihara harta.

Hukuman hudud ditangguh dalam keadaan perang kerana menghalang penjenayah melarikan diri kepada musuh, kerana keselamatan negara diutamakan. Bukan bermakna penjenayah dibebaskan, tetapi diturunkan kepada hukuman takzir.

Orang bukan Islam dikecualikan dahulu kerana berdakwah dalam konsep tiada paksaan dalam agama adalah lebih aulawiyyat.

Contohnya juga seperti pengambilan tanah untuk mendirikan hospital atau jalan raya adalah diizinkan kerana kepentingan umum hendaklah didahulukan daripada kepentingan individu atau segelintir, dan hendaklah diganti tanah itu secara yang adil pula.

“Aulawiyyat” itu pula hendaklah dalam ruang lingkup hukum syariat terlebih dahulu, bukannya bermakna meninggalkan hukum syariat.

Apabila segala syarat tidak ada bagi hukum Hudud dan Qisas maka hendaklah dipilih dalam ruang hukum takzir yang sangat luas.

Bukannya melarikan diri kepada hukum ciptaan Barat yang banyak kelemahannya. Perlu disedari bahawa di sana ada juga tidak yang sama dengan undang – undang yang sedia ada, perbezaannya tidak ada roh seperti syariat Islam. (Lihat Dr Yusuf Al Qardhawi dalam Siyasah Syar'iyyah halaman 284-297)

4) Maslahah

“Maslahah” dengan maksud tujuan membawa kebaikan. Sama ada mendapat faedah atau menolak kemudaratan. Para ulama membahagikan maslahat itu kepada tiga kedudukan:

i) Maslahah Mu’atabarah

Ialah dalam perkara yang telah ditetap oleh Allah Yang Maha Mengetahui dan Rahmat terhadap makhluknya. Maka ada yang diwajibkan dan ada pula yang diharamkan. Maka percayalah bahawa semua yang diwajibkan tetap membawa kebaikan dunia dan akhirat. Perkara yang diharamkan tetap mendatang mudarat kepada diri atau masyarakat. Contohnya ialah seperti wajibnya berpuasa kepada yang mampu dan haramnya arak dan judi. Ianya adalah ketetapan Allah SWT.

ii) Maslahah Mulghah

Dalam perkara yang diharamkan kerana mudaratnya lebih besar atau manfaatnya tidak ada .Contohnya seorang yang mencuri atau merompak atau mengedar dadah dengan maslahat mengumpul duit untuk kebajikan atau nafkah keluarga. Maslahat ini dibatalkan kerana mudaratnya sangat besar sehingga menimbus segala kebaikannya.

iii) Maslahah mursalah atau Masoleh mursalah

Dalam perkara yang didiamkan oleh al-Quran dan Hadis maka ruangnya adalah terlalu luas kepada manusia di sepanjang zaman.

Melaksanakan syariat adalah maslahah yang telah ditetapkan oleh Allah Yang Maha Mengetahui dan Penyayang kepada makhluknya.

Isu Enakmen Kanun Jenayah Syariat (KJS) Negeri Kelantan

Isu undang-undang jenayah Syariat menjadi hangat sejak kedatangan penjajah apabila mereka menghapuskannya. Seterusnya menjadi hangat di kalangan umat Islam sendiri kerana kejahilan agama dan pendekatan, sehingga berlakunya isu kafir mengafir dalam masyarakat sendiri kerana kejahilan hukum dan kejahilan cara pendekatan berdakwah.

Apabila keadaan dapat diredakan, maka PAS mengambil langkah ke depan melalui kemenangannya di Kelantan, kemudiannya di Terengganu secara ilmu dan demokratik.

Langkah pertama ialah menubuhkan pasukan daripada parti dan kerajaan. Pasukan ini melibatkan Ketua Dewan Ulama dan kalangan ahli majlis Syura Ulama, Tun Saleh Abas (mantan Ketua Hakim Negara), al-Marhum Prof Ahmad Ibrahim salah seorang pengasas UIA (mantan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat tahun lima puluhan daripada Singapura dan mantan Peguam Negara Singapura yang pertama), al-Marhum Dr Mahmud Saedon Awang Osman (dari UIA dan pakar syariah negara Brunei Darussalam), al-marhum Datuk Abdul Halim Muhammad (mantan penasihat undang-undang Kelantan dan exco kerajaan negeri) dan Datuk Daud Mohamad (kadi besar Kelantan).

Sebelum enakmen ini dibawa kepada DUN Kelantan, ia terlebih dahulu dibentangkan kepada umum di berbagai forum – seminar dan dialog. Akhirnya enakmen berkenaan dibawa ke Dewan Undangan Negeri Kelantan pada 1993 dan DUN Terengganu pada 2000.

Manakala Kelantan pula memperkukuhkannya secara mengadakan seminar dan sambutan mengenainya secara tahunan.

Kini setelah lebih dari 20 tahun (dua puluh tahun) PAS memperkenalkan enakmen ini, di samping melaksanakan proses pendidikan mengenai EKJS dalam masyarakat, dialog dan sebagainya.

Maka PAS ingin bergerak setapak lagi dalam proses mendidik masyarakat untuk mengenali hukum-hakam syariat Islam yang menyeluruh. Hasilnya kini suara yang mengeji hukum Islam ini semakin hari menjadi terpencil.

Maka dengan sedikit ruang yang ada ini, Enakmen KJS ini mengalami beberapa pindaan-pindaan memperkemaskannya dengan mengambil kira cabaran dalam perlembagaan dan masyarakat majmuk, tanpa paksaan, dan bagi orang Islam sahaja setelah mengambil kira pandangan para ulama daripada semua mazhab dan sejarah pelaksanaan yang berjaya di sepanjang zaman.

Dalam masa yang sama, apa yang ingin dicadang dan akan dibawa oleh PAS menerusi Private Members Bill (rang undang-undang persendirian) nanti pula bukanlah rang undang-undang hudud, tetapi pindaan dalam Akta Mahkamah Syariah untuk membuka sedikit ruang bagi membolehkan satu-dua aspek syariah itu dilaksanakan terhadap penganut Islam sahaja.

Kita adalah makhluk yang berilmu, bertamadun dan matang. Maka dengarlah dahulu apa yang ingin dikemukakan. Jangan terus melompat dan bertempik gegak gempita memberikan kritikan tanpa mengetahui hujung pangkalnya.

Firman Allah: "Dan hendaklah kamu melaksanakan kalangan mereka hukum yang telah diturunkan oleh Allah, dan jangan sekali-kali engkau mengikut hawa nafsu mereka (meninggalkan hukum Allah) sehingga engkau meninggalkan sebahagian daripada apa yang telah diturunkan oleh Allah kepadamu.

"Maka jika sekiranya mereka berpaling(enggan)maka ketahuilah bahawa sesungguhnya Allah hendak mengenakan mereka dengan sebab sebahagian daripada dosa-dosa mereka. Dan sesungguhnya sebahagian daripada maknusia itu adalah orang-orang yang jahat).

"Adakah mereka mahukan hukum jahiliyyah, padahal siapakan lagi yang paling baik hukumnya daripada Allah kepada orang-orang yang percaya dengan yakin."


ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS dan ahli parlimen Marang

Sumber : http://www.tranungkite.net/v12/modules.php?name=News&file=article&sid=22553

*Sound direct....

GST: BILA YB CAP AYAM PUN KENA TIPU, MEROYAN SALAHKAN KERAJAAN...

11

Muahahahaha...di sebalik perasan diri tu cerdik dengan title "Datuk" rupanya ada juga sisi bodoh dan bangang ahli politik dari puak pembangkang ni.

Hingga beli telur ayam 10 biji pun kena tipu dek tokey kedai...ko beli telur ayam apa?

Lepas tu meroyan kata kerajaan zalim... 
Kerajaan tak buat kerja penguatkuasaan, makan gaji buta...
UMNO tindas rakyat...duit masuk poket Rosmah... bla...bla...bla

Tapi apa pula YB Batu Pahat tu buat untuk kekang penipuan para peniaga yang menipu dan menindas rakyat?

Diam macam ayam berak kapur lepas tu berlagak jadi ayam lagi kokok berjela-jela tapi ekor meleret terpalit najis.

Atau bising macam ibu ayam telur sebiji riuh sekampung!

Rakyat lantik kau jadi pemimpin mereka supaya kau buat kerja meringankan bebanan mereka bukannya suruh ko goyang kaki berjoli dengan duit gaji ko beli telur sepuluh biji.

Adakah ko nak guna isu ko kena tipu dek tokey telur tu untuk hasut rakyat kata GST tak bagus?

Setahu kami telur ayam tidak dikenakan GST.

Adakah kau berpakat dengan tokey telur tu semata-mata nak perlecehkan GST?

Datuk Mohd Idris Jusi = MP Batu Pahat PKR otak telur

Oh lupa 'rakyat' yang jenis mana yang lantik engkau jadi YB mereka yer?

Ooo rakyat dari kawasan DUN lain yang diimport dan dipindahkan beramai-ramai untuk jadi pengundi dan memenangkan kau dulu. 

Oooo 'rakyat' yang itukah...

Rakyat itu juga yang selalu tipu bangsa engkau sendiri tapi ko tak sedar kerana mabukkan Ketum. 

Barang kali dia ini banyak makan telur tembelang kot...?


Cer baca ni...


KUALA LUMPUR - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menyifatkan harga RM6.80 bagi sepuluh biji telur ayam adalah tidak munasabah.

Timbalan Menterinya, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah berkata, pihaknya memerlukan bantuan agar pengguna membuat aduan kepada kementerian supaya tindakan dapat diambil.

"Saya setuju harga barang itu tidak munasabah. Contoh kalau telur, sepatutnya dalam RM3 hingga RM3.50 bukan RM6.50 dan sardin dari RM2 jadi RM5.

"Ini adalah harga yang tidak munasabah. Sebab itu, kita perlukan kerjasama Yang Berhormat untuk buat aduan. Supaya kami dapat buat penguatkuasaan kerana saya sendiri rasa harga itu tak munasabah," katanya ketika sesi soal jawab pada sidang Dewan Rakyat, di sini, hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan dari Datuk Mohd Idris Jusi (PKR-Batu Pahat) yang mendakwa terpaksa membayar RM6.80 bagi 10 biji telur ayam ketika menemani isterinya berbelanja.

"Saya teman isteri belanja barang dapur. Dia kata harga telur ayam RM6.80 sepuluh biji. Maknanya sebiji telur 68 sen. Kemudian, beli sardin kecil yang dulunya berharga RM2.50 sekarang RM5.50 setin.

“Harga ini belum GST (Cukai Barangan dan Perkhidmatan). Umumnya harga sudah naik sebelum GST. Selain mekanisme biasa, apa mekanisme yang luar biasa yang boleh difikirkan kementerian?," ujarnya.

Sementara itu, menjawab pertanyaan Datuk Ahmad Fauzi Zahari (BN-Setiawangsa) yang menyentuh soal persediaan kementerian berdepan GST, beliau mengesahkan pihaknya telah bersedia menanti pelaksanaan GST, 1 April ini.

"Kita telah bersedia menghadapi GST. Walaupun kita tahu banyak cabaran. (Sebab) apa juga permulaan yang akan bermula, (pasti) banyak cabaran.

"Tapi kita dah bersedia insya-ALLAH kita akan cuba atasi. Pegawai penguat kuasa telah ditambah, persediaan lain seperti bilik gerakan...tempat menerima aduan juga telah disediakan," katanya.

Sumber: baca sini

Dia dengan bini dia dengan pencacai dia sama jer...otak kuning telur lendir jer banyak.

KONTROVERSI DI SEBALIK SEKEPING GAMBAR?

9
Renung gambar ini....Apa yang ada di kotak pemikiran anda?

*Gambar ini diambil di rak jualan akhbar pada hari Selasa. Kongsikan pandangan anda di ruang komen.