Sabtu, 31 Januari 2015

CADANGAN LIM GUAN ENG DAN MUSTAPHA ALI BERTUMBUK

3

LIM GUAN ENG HANTAR 3 SOLDADU SERANG MUSTAPPHA ALI


Selepas Lim Guan Eng lari dari disoal para pemberita di sini, LGE menghantar 3 Soldadunya untuk berdepan Mustapha Ali, iaitu Loke Siew Fook, Khairil dan Anthony.

S/U Organisasi Kebangsaan DAP, Loke Siew Fook mengeluarkan kenyataan memarahi Mustafa kerana membakar jambatan PAS dan DAP apabila beliau mencabar Lim Guan Eng berdebat.

Kata wakil LGE itu, "Mustafa Ali melayan DAP sebagai musuh politik dan mendakwa Mustafa tidak pernah bertindak demikian terhadap UMNO yang menjadi musuh politik PAS"

DAP menyindir dan memalukan Mustapha “Dia sendiri mengetahui jawatan S/U DAP adalah jawatan tertinggi dalam DAP manakala jawatan Setiausaha Agung PAS pula adalah lantikan Presiden PAS dan kedua-dua jawatan tersebut tidak setaraf dalam struktur pimpinan PR walaupun namanya sama,” .

‎Pemimpin DAP sangat marah dan berkata “kerana setahu saya, beliau tidak pernah mencabar UMNO untuk berdebat sebaliknya mencabar DAP.”

DAP tanya PAS, “Tindakan itu juga seolah-olah menganggap DAP sebagai musuh politik PAS dan bukannya rakan sekutu dalam pakatan !

DAP SINDIR PRESIDEN PAS
DAP sindir PAS, “Dalam hal ini, DAP berpendirian adalah lebih wajar Mustafa memastikan pimpinan tertinggi PAS termasuk Presiden PAS menghadiri Majlis Pimpinan Tertinggi PR untuk membincangkan isu tersebut daripada mengadakan debat terbuka,” katanya.

Jawab Mustapha Ali, “Sebenarnya dia yang berbohong dengan isu itu kerana mulut celuparnya,”

Mustapha Marah wakil Lim Guan Eng, “Kepada Loke, dia tidak payah berbelit. Saya tidak perlu cabar orang lain atau UMNO kerana mereka tidak ada kena-mengena dalam isu ini, oleh itu saya akan buktikan dia (Guan Eng) berbohong,” 

Sebelumnya, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyindir DAP, pilihan raya PBT yang diperjuangkan DAP boleh melebarkan lagi jurang ekonomi antara golongan berada dan tidak berada serta boleh mencetuskan pergaduhan kaum seperti Peristiwa 13 Mei 1969.Jumaat, 30 Januari 2015

PASMA SEMAKIN BIADAP MAHU TUKAR KEPIMPINAN ULAMA DENGAN DAP ANWARINAS

11

Lepas puas DAP hina kepimpinan PAS di Kelantan kononnya lembab menangani masalah banjir, PASMa mengorak langkah untuk menjadi lebih berani dan kurang ajar kepada kepimpinan PAS Kelantan.

Kali ini dengan duit tokey-tokey balak, Husam cuba membawa pengaruh DAP ke Kelantan melalui program Impian Kelantan.

Program ini sama seperti misi DAP menawan Sarawak dan Sabah melalui Impian Sarawak dan Impian Sabah.

Ntah apa yang mereka impikan. Mungkin usaha meliberalkan Kelantan supaya tidak melaksanakan hukum hudud yang diperjuangkan PAS Kelantan selama ini.

Tapi amat pasti Impian Kelantan adalah untuk menganggu pentadbiran Menteri Besar sedia ada disamping usaha menukar kepimpinan kini supaya lebih liberal dan menurut apa jua acuan PASMa dan DAP.

Ambiga si Ratu Seksualiti Merdeka akan datang sebagai tetamu program PASMa tersebut.
Kesungguhan puak-puak PASMa menguasai kepimpinan PAS Kelantan tidak boleh berselindung lagi  menjemput Lim Kit Siang, Loke Siew Fook, Teressa Kok dan Ambiga S sebagai tetamu utama yang wajib berada di majlis pelancaran berkenaan.

Tetapi ke mana Menteri Besar Kelantan dan Timbalannya?

Besar sungguh pangkat Husam Musa yang boleh mewakili Kelantan?

Mungkin Husam mahu mencuci 'taik dan selut' yang terpalit pada mukanya dalam isu banjir balak tempoh hari kot?

Mungkin juga ini adalah antara asakan dan percubaan DAP untuk mengulingkan kepimpinan yang sedia ada dan menggantikan dengan kepimpinan boneka di Kelantan secara perlahan-lahan?

Pemimpin-pemimpin PAS pula jangan terlalu naif melihat taburan wang-wang yang mengalir keluar dari kocek-kocek para tokey ini.

Sebabnya hudud jadi taruhan, ulama akan jadi bahan tendangan, Islam bakal jadi bahan buangan bila pengaruh DAP mula masuk meresap melalui PASMa dan Dewan Perniagaan Cina Kelantan ini!


Sesungguhnya kita tak sanggup melihat hudud di Kelantan ditolak kerana PAS takutkan DAP.

Siapakah yang lebih berkuasa Allah s.w.t atau DAP?

Khamis, 29 Januari 2015

PASCA BANJIR: RUMAH DAPAT BARU, PADI DAN IKAN BERLEBIHAN...MASIH SALAHKAN UMNO JUGAK???

5

Di sebalik musibah banjir, Allah tetap memberikan rezeki kepada hamba-hambanya dalam pelbagai bentuk kenikmatan.

Betullah kata orang, setiap musibah yang menimpa pasti ada hikmahnya...pasti ada rezeki yang menanti. Orang Malaysia memang terkenal dengan sifat murah hati.

Kerajaannya pula amat prihatin dengan masalah rakyat. Sanggup bersusah payah mengubahsuai Bajet 2015 semata-mata ingin memberi perhatian untuk menyelesaikan masalah banjir.

Syukur kita dapat kerajaan persekutuan yang begitu prihatin. Kita dapat hak kita sebagai rakyat. 

Tapi hak dan keistimewaan tersebut tak akan dapat dinikmati sekiranya kita diperintah oleh kutu-kutu brahak yang kerjanya tahu mengkritik semuanya tak betul dan salah. Tapi satu idea baik pun tiada untuk kebaikan negara.

Bayangkan di kebanyakan negara-negara lain yang ditimpa musibah, mahu saja kerajaan mereka membiarkan saja rakyat mereka bergelimpangan mampus sebab kerajaan mereka tak cukup bajet dan dana bantuan.

Biar saja rakyat mereka mampus dari menyusahkan negara. Jika hari ni mati 100 orang, hari tu jugalah akan lahir 1,000 orang baru yang akan membawa 1001 masalah kepada negara. 

Itulah bezanya negara kita dengan negara-negara lain. Sebab itulah ramai di kalangan warga asing sanggup jadi pendatang haram di negara kita dari balik ke negara asal yang hidupnya memang susah.

Kedah dan Perlis banyak beras!

Di Perlis dan Kedah telah timbul situasi  pengeluaran padi dan beras lebihan akibat pengeluaran serentak hingga padi para petani tidak sanggup dibeli oleh pengilang-pengilang tempatan yang kekurangan modal.

Lambakan ini akhirnya dibeli oleh Padi Beras Nasional (Bernas) Sdn Bhd bagi menyelamatkan industri beras negara. Seterusnya Bernas akan menjualnya ke negeri-negeri lain seperti Perak, Selangor dan negeri-negeri lain.

Mungkin pada orang yang berakal melihat situasi ini sebagai tanda keberkatan kita telah memberi sedekah begitu banyak pada mangsa-mangsa banjir di Pantai Timur.

Tapi pada manusia yang kufur dan bangang kelam hatinya tetap akan mencari kesalahan kerajaan kononnya lemah menguruskan lambakan padi ini. 

Tokey-tokey kapitalis sepet yang selama ini boroi menjadi peraih, pemborong dan pengilang telah melihatnya sebagai ancaman pada perniagaan mereka. Lebihan beras akan menjejaskan perniagaan mereka kerana keuntungan akan berkurangan.

Mereka kata kononnya berlakunya pemberian 'toci' (rasuah) dalam pemberian lesen pemborong mendapatkan kuota khas membekalkan beras subsidi ST15 disamping kemasukan lambakan beras dari Siam.   

Tambahan pula banyak pemborong baru di kalangan bumiputera-Islam di Kedah dilantik oleh Kementerian Pertanian untuk membeli terus padi dari pesawah bukannya dari pengilang dan pemborong sedia ada. Tu dengki sangat tu. 

Walaupun harga beras tak jatuh apabila berlakunya lambakan, namun kita harus bersyukur negara kita tidak perlu mengimport beras dari Thailand, Vietnam atau China dalam keadaan nilai ringgit kita yang lemah.

Sebaliknya lebihan beras membolehkan negara kita mampu sara diri dengan hasil pertanian keluaran tempatan.

Mungkinkah tokey-tokey kapitalis sepet ini nanti akan menyorok beras agar harganya boleh dinaikkan kemudian hari.

Tambahan lagi alasan kononnya menjelang perlaksanaan GST telah menyebabkan harga beras naik sekarang, apatah lagi jika GST dilaksanakan... mereka momokkan kononnya harga beras akan naik lagi disebabkan kena cukai GST ...

Bijakkan cara penipuan mereka dalam perniagaan? Lepas tu kita pula cakap mereka pandai berniaga kerana berdisiplin!  

Nampak sangat Ahli Parlimen Alor Setar dari PKR: Gooi Hsioo Leung sedang membela kartel chauvinist kapitalis yang selama ini menjadi penyumbang dana politiknya...

Lepas ni dia akan serang Bernas yang 90% milik jutawan Melayu Tan Sri Syed Mukhtar Al Bukhary...nampak sangat dah isi perut chauvinist nya tu kan!

Kedah banyak ikan...

Terjadi juga fenomena lambakan ikan yang berjaya ditangkap dan didaratkan di pantai Kuala Kedah sejak Januari lalu.

Lebih 250 orang nelayan menikmati hasil tangkapan sehingga 2,000kg sehari berbanding sekitar 400 kg sahaja pada musim tengkujuh sebelumnya. 

Utusan Malaysia 29 Januari 2015 ms: 24
Dengan kata lain pendapatan mereka juga bertambah. 

Kebiasaanya peraih di pasar berbisik ini membeli harga ikan serendah RM1.50 sekilogram dan menjualnya di pasar-pasar malam dan kawasan perkampungan di Kedah dengan harga yang berbeza sedikit untuk cari untung.

Tetapi bila harga bertambah sikit disebabkan oleh peniaga nak tampung kos pengangkutan dan gaji pekerja mereka, kenapa ada juga malaun pencacai yang kata salah UMNO-BN sebab naikkan harga?

Pencacai sebegini nak dikatakan bodo ke bangang?

Mangsa banjir Kelantan, Pahang dan Terengganu dapat rumah baru...

Meskipun pahit untuk menerima musibah banjir yang telah memusnahkan banyak harta benda seperti rumah kediaman, namun kemanisannya akan tetap dirasai oleh mangsa-mangsa banjir.

Mangsa-mangsa bukan saja dibantu semasa banjir melanda, tetapi pasca banjir menyaksikan pelbagai bantuan datang mencurah-curah dan diberi secara percuma.

Paling mengembirakan mangsa-mangsa banjir akan mendapat sebuah rumah baru yang serba lengkap yang dahulunya usang bagai nak rebah dan sekadar berkhayal saja.

Sebelum dapat rumah tetap mereka telah diberi penginapan percuma di khemah-khemah serta merta dan sementara disamping makan minum secara percuma juga.

Wow ...bertambah manis lagi apabila menjelang Ramadhan pada pertengahan Jun nanti sudah tersedia rumah baru yang jauh lebih baik untuk berkumpulnya anak beranak beraya nanti.

http://www.bernama.com/bernama/v7/bm/ge/newsgeneral.php?id=1104747

Semuanya disediakan oleh sebuah kerajaan yang bertanggungjawab. Bandingkan dengan negara-negara lain yang hadapi masalah banjir? 

Sekali lagi... itulah hak rakyat yang diberikan oleh sebuah kerajaan yang berhak dan baik. 

Bayangkanlah apa pula jasa sekelompok manusia spesis kutu brahak buat selain hanya mengkritik itu tak betul dan ini semuanya salah? 

Sebab itulah kita wajib bersyukur pada nikmat dan rahmat Allah. Jangan sesekali kufur dan hanya tahu mengeluh dan mengkritik saja.  LAGU KAYU BALAK: JOM DENGAR UNTUK HILANG STRESS

0

Hilangkan stress der...muahahahahaha

Tahniah kepada mereka yang cipta lagu kayu ni.

Biarpun orang kata penciptanya otak kayu tetapi ade mereka kisah?


Rabu, 28 Januari 2015

LAGI-LAGI MELAYU DIHINA PUAK CHAUVINIST RASIS - VERSI CHARLIE HEBDO MALAYSIA

6

Mungkin menjadi satu kepuasan tak terhingga bagi puak-puak kapir chauvinist apabila menghina apa jua berkaitan Melayu, Islam dan Kesultanan Melayu.

Bagi mereka orang Melayu-Islam atau bumiputera tidak mempunyai maruah dan kekuatan kerana berpecah belah.

Malah ada juga di kalangan orang Melayu sendiri tak kisah dengan Kemelayuan mereka kerana ada pemimpin yang tak kisah menggadaikan masa depan bangsa dan agamanya sendiri kerana ingin berkuasa.

Jadi tak salah mereka menghina Melayu kerana Melayu bukan kuat sangat pun. 

Lagipun lepas mereka puas kutuk dan hina Melayu mereka boleh minta maaf dan ada juga di kalangan pemimpin-pemimpin Melayu yang liberal akan mempertahankan mereka.

Vincent Leong: Pelukis gay chauvinist yang celaru minda dan berseksual songsang 

Jika Melayu bertindak mempertahankan hak mereka maka Melayu itu adalah rasis, jumud dan tak toleran.

Jika mempertahankan agama Islam maka Melayu itu dicop sebagai ortodoks, ekstremis dan terrorist.

Jika Melayu mempertahankan sultan dan raja mereka, maka Melayu dianggap mengagungkan feudalisme yang kononnya membazir.

Itulah terjadi bila ada kalangan chauvinist yang sesuka hati menghina Melayu atas nama seni dan hak asasi. Sama alasannya seperti yang diberikan oleh penganut komunis-liberalis; Namawee, Alvin, Tony Pua, Lim Kit Siang, Eric Paulsen ....

Kini pelukis gay yang menjadi pengagum aktiviti seks luar tabie; Vincent Leong cuba menjadi CHARLES HEBDO versi Cina-DAP!

Dengan tajuk, KENAPAMU MALAYSIA?, Vincet Leong menjadi agen DAP yang cuba menghina institusi Melayu-Bumiputera-Islam.

Biadap: karya terbaru pelukis gay Vincent Leong
Sekarang dia melukis karya-karya menghina institusi Melayu tetapi dalam masa yang sama ia memberikan tafsiran tersirat untuk menghina Islam sebenarnya.

Kononnya kerana dia ingin membawa idealisme Abdullah Munsyi seorang Melayu yang liberal berkhidmat dengan Inggeris di zaman kolonial.

Penghinaan ke atas institusi Melayu, pastinya membuatkan dia dianggap hero oleh kalangan chauvinist yang tak sedar diri.

Malah pasti mendapat sokongan sebilangan Melayu liberal yang tak kisah dengan maruah, agama dan adat resam mereka sendiri.

Percaya atau tidak, TIDAK ADA SATU PUN KARYA VINCENT LEONG yang menterbalikkan badan dan kepala pemimpin-pemimpin Cina! 

Tidak ada kepala atau belakang badan Lim Kit Siang, Lim Guan Eng anak beranak yang merompak harta rakyat Pulau Pinang dan makan rasuah para kontraktor untuk hidup bermewah-mewah bersama bininya Betty Chew.

Malah tidak ada juga foto belakang Anwar jika sekalipun dia adalah seorang gay tegar yang hidup hanya untuk berseronok- seronokan dengan aktiviti seks songsang dan seninya itu. 

Fuh...pasti penggemar seks lubang jubur seperti Vincent Leong sekarang ni begitu bangga dan angkuh dengan karya-karyanya yang menghina apajua berkaitan dengan Melayu termasuk Yang Di Pertuan Agong kita sendiri.


Katanya berkarya seni adalah kerana hendak hapuskan rasa prejudis perkauman dan salah faham agama. Namun  cara dia berkarya telah menyemarakkan lagi api kemarahan orang-orang Melayu.

Mungkin semua itu dikatakan hak dia untuk bebas berkarya.

Tapi apabila hak kita dicabar dan dipermalukan oleh bukan Melayu takkan kita mahu tengok saja???

Cari dia jangan tak cari....!

PILIHANRAYA PBT: PEMILIHAN PARTI SENDIRI PUN BERTERABUR...

1

Nak kata mereka ni bijak ke arah kebaikan jauh sekali...nak kata mereka ni bangang mungkin tepat.

Kononnya pilihanraya Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) ini suburkan amalan demokrasi. 

Demokrasi apa kejadahnya jika ia merupakan satu taktik untuk mendapatkan kuasa autonomi seterusnya memisahkan diri dari pentadbiran kerajaan Persekutuan di masa akan datang?

Mungkin ia adalah maksud tersirat sepertimana tersiratnya gerakan Sabah Sarawak Keluar Malaysia (SSKM) juga dipelopori oleh para penganut DAP.

Jika selama ini 148 PBT menerima peruntukkan kira-kira RM250 juta - RM300 juta setahun dari kerajaan Pusat. Namun jika pilihanraya PBT ini dijalankan bermakna peruntukkan itu tidak diperlukan lagi kerana PBT boleh mencari sumber kewangan mereka sendiri.

Persoalan yang mungkin para pencacai melihat ia boleh menjimatkan wang negara namun adakah cukup sumber kewangan PBT hanya melalui cukai taksiran, cukai pintu dan tanah yang dikutip setiap bulan atau tahun?

Sudah pasti tak cukup. Bila tak cukup Ahli-Ahli Majlis yang dipilih mempunyai kuasa untuk menaikkan kadar cukai tahunan mengikut status bandar masing-masing. 

Bila ini berlaku maka rakyat yang akan jadi mangsa kerakusan ahli-ahli Majlis.

Dengan kuasa autonomi pemerintahan dan autonomi kewangan sendiri di bandar-bandar maka ia juga akan mewujudkan ketidakselarasan dasar antara kerajaan negeri dengan PBT-PBT tersebut. 

Akan timbulnya konflik dalam pentadbiran kerajaan. Mungkin ini yang difikirkan oleh penganut-penganut DAP untuk memusnahkan sistem sedia ada ke arah mewujudkan sebuah sistem baru Republik Malaysia...Ubah segala-galanya. 

Kononnya pentadbiran di bawah orang-orang Melayu yang menjadi Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) serta pegawai-pegawai pentadbir negeri, D.O, Penghulu, Penggawa, Ketua Kampung hingga ke peringkat JKKK semuanya tak pandai mentadbir. 

Nampak sangat apa yang difikirkan oleh Tony Pua dan kuncu-kuncu DAP untuk membuang para penjawat awam Melayu sebenarnya tersirat dalam rancangan licik mereka mengadakan pilihanraya PBT itu.

Kini penganut-penganut DAP Pulau Pinang pun dah mula mencabar Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk menarik balik larangan mengharamkan Pasukan Peronda Sukarela (PPS) itu. 

Semuanya taktik dan strategi licik komunis-komunis bandar itu untuk mewujudkan sebuah pemerintahan autonomi yang menolak apa jua berkaitan kerajaan Pusat yang dikuasai BN. 

Alangkah baiknya dari menyibuk nak buat pilihanraya PBT,  DAP dan PKR membetulkan sistem pemilihan parti masing-masing yang selalu kecoh, tidak telus, penuh penipuan serta rasuah itu.

Pilihanraya PBT adalah alasan untuk memastikan kroni-kroni dinasti Lim bertapak kukuh di Pulau Pinang
Hakikatnya puak-puak DAP dan PKR sudah nampak banyak peluang buat duit yang akan masyuk ke dalam poket-poket mereka jika dapat menguasai sesebuah PBT. Tentu Betty Chew akan bertambah kaya nanti.

Secara tak langsung bukan saja jawatan ADUN dan Ahli Parlimen mereka pegang tetapi hingga jawatan Ahli-Ahli Majlis akan dikawal mereka. 

Lepas tu boleh lantik anak bini pegang macam-macam jawatan dalam PBT.

Bukankah ia akan membentuk satu sistem pemerintahan dinasti yang dapat mengawal semuanya hinggakan nanti kerajaan Persekutuan terpaksa menyembah Ahli-Ahli Majlis yang banyak wang dan pengaruh untuk meminta mereka menjalankan sesuatu dasar?

Akhirnya kesibukan berpolitik di kalangan Ahli-Ahli Majlis PBT, memudahkan mereka melobi dan menguasai sesuatu projek, mengatur tender-tender untuk kroni dan menggalakkan lagi rasuah dan sogokan serta salah guna kuasa.

Mungkin bagi penganut-penganut DAP wang adalah segala-galanya selagi hidup mereka perlu mencari wang tak kira ia halal atau haram.   

Patut pun dahulunya UMNO dan BN larang pilihanraya PBT ini. Kini tahniah pula kepada PAS kerana telah menyedari strategi licik DAP tersebut.  

  

  

PAS DAN DAP SALING TUTUH MENUTUH: ADAKAH PASMA PEMENANGNYA?

3

Agak hangat dan gamat bila laki bini bergaduh dan tuduh menuduh kononnya si suami tak perform, lembik dan si isteri pula bersikap dingin dan tak feel langsung.

Mungkin itulah yang terjadi antara PAS dan DAP sekarang. Semuanya kerana permainan orang ketiga yang cuba menganggu gugat keharmonian perkahwinan mutaah mereka.

Cinta tiga segi mereka yang disangka indah apabila bermadu rupanya begitu mengerikan disebabkan kecurangan.

Tak mungkin akibat 'kelonggaran' atau 'kurang kemantapan' tersebut dapat diperbaiki lagi meskipun diberi ubat kuat perkasa dan jamu perapat dengan dos yang begitu tinggi.  

DAP selama ini bongkak menganggap mereka begitu besar kerana ada banyak wang memperleceh PAS hanya sekadar pak-pak turut yang boleh dibayar untuk meramaikan majlis. 

Namun ternyata PAS terutamanya para ulama masih punyai maruah tak rela diperkudakan oleh DAP.

Hudud Kelantan jadi igauan ngeri DAP 

Di kalangan ahli-ahli DAP dulu dan kini masih lagi menganggap Islam dan Melayu sebagai musuh utama tak kira samada Melayu itu PAS atau UMNO.

DAP dah mula memperlekeh kerajaan PAS Kelantan kononnya lembab menangani isu banjir hingga terpaksa menjemput kerajaan Persekutuan yang diketuai Najib.

Bagi DAP ia seolah-olah membuka pekung sendiri dan menyembah musuh tradisi minta simpati.  

Namun di pihak kerajaan Persekutuan dan BN, rakyat yang susah wajib dibantu tanpa kira ideologi...

Hmmm... begitu tinggi dan mulianya sifat orang-orang BN-UMNO yang selama ini hebat dikeji namun masih lagi meletakkan sifat kemanusiaan dan ukhwah sebagai pegangan. 

Nak harap keikhlasan DAP bantu mangsa banjir di Kelantan...mungkin boleh dipertikaikan. Tetapi kenapa PASMa dijadikan sebagai orang tengah dalam pemberian bantuan DAP kepada kerajaan Kelantan?

Adakah untuk menutup isu pembalakan haram ahli DAP Ngah dan Ngeh atau untuk mengangkat imej Husam Musa sebagai penggerak PASMa di Kelantan sekaligus menutup skandal balaknya.

Pemberian bantuan itu juga bersyarat untuk mengikat PAS Kelantan agar tidak melaksanakan hudud di negeri itu yang amat ditakuti DAP. 
Banjir balak antara sumbangan besar DAP pada Kelantan: Kini PASMa dijadikan 'orang tengah' dengan kerajaan PAS Kelantan untuk cuci sisa selut dan taik DAP...dalam masa yang sama sebagai sogokan untuk halang hudud.
Sebabnya tak pasal-pasal nanti kaum-kaum DAP akan dikenakan hukuman jika melakukan kesalahan. Tak pun pelanggan-pelanggan aktiviti haram DAP akan turut dihukum jika bersalah.

Malah DAP sebenarnya amat takut jika fenomena hudud ini menjadi ikutan dan dibawa ke negeri-negeri lain. 

Apatah lagi UMNO sendiri sudah berlembut dengan PAS dalam menangani isu banjir di Kelantan dan menyerahkan sepenuhnya kuasa pada PAS Kelantan untuk melaksanakan hudud di negeri yang mereka tadbir itu. 


Maka PASMa yang liberal dan kadang kala biadap itu akan dijadikan pengimbang bagi menyekat kemaraan golongan ulama dalam PAS.

Perangai macam ni tentulah tidak disukai golongan ulama-ulama syura PAS.

PAS dah cabar DAP

Bila DAP mempertikaikan kemampuan PAS Kelantan mengendalikan banjir dan mempersoalkan kenapa PAS menentang pilihanraya Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), PAS mula bangkit mencabar DAP.

PAS mencabar DAP agar membentangkan rang undang-undang persendirian pilihanraya PBT di Parlimen.

Sudah pasti undang-undang itu tidak akan diluluskan kerana tiada sokongan majoriti. UMNO-BN dan PAS mesti tak setuju.

Jadi sekarang PAS ada modal baru menentang ketamakan DAP. Sudah ada kuasa dan modal untuk mengugut serta mengimbangi kerakusan DAP.  

Jika DAP boleh menentang hudud, maka PAS juga boleh menentang pilihanraya PBT yang tidak berfaedah itu...

Isu Anwar: Siapa nak kena tutuh lepas ni?

Menjelang 41 Januari bersamaan 10 Januari 2015 sempena kedatangan tahun Kambing Jamnapari, kes Anwar Ibrahim akan diputuskan samada dia kekal dipenjarakan atau sebaliknya atas kesalahan meliwat pekerjanya; Saiful Bukhari.

Hingga sekarang para peguam Anwar tidak boleh menjawab mengapa benih boboinya si Anwar berada jauh 4 inci di dalam rektrum si Saiful.

Sebagai majikan Anwar telah bertindak menganiayai pekerjanya dengan meliwat mangsa tanpa kasihan dan memikirkan maruah serta masa depan pekerjanya itu.

Jika adapun alasan suka sama suka atau mangsa rela diliwat itu tetap menjadi kesalahan dan wajar Anwar dihukum penjara dan rotan. 

Perbuatan keji ini amat memalukan Islam. Manusia sedemikiankah mahu dijadikan pemimpin Malaysia, menjadi Perdana Menteri?Berapa ramai lagi rakyat yang akan dibiayai duit-duit haram tokey-tokey DAP untuk menjadi hakim negara yang tidak bertauliah berdemo atau mungkin merusuh demi membela si KETUM itu?

Adakah para ulama PAS mahu membisu atau menyokong lagi si KETUM yang menjadi punca pepecahan dalaman PAS hingga mewujudkan PASMa yang masih ketagihkan bini si KETUM menjadi MB Selangor?

Adakah para ulama syura PAS masih mahu menfatwakan bahawa menyokong Anwar adalah jihad menentang kezaliman UMNO sedangkan sudah nyata ke mana saja Anwar pergi pasti ia menimbulkan kerosakan?

Asal ada Anwar jadi rosak....asal rosak mesti ada Anwar.    10 FEBRUARI @ 41 JANUARI ... TARIKH ANWAR AKAN DIHAKIMI NEGARA?

5

Anwar Ibrahim nampaknya macam sudah menyerah dan tahu kesalahannya kali ini tidak lagi boleh diselindung. 

Kerana nafsu buas kebinatangannya yang songsang itu akhirnya dia bakal ke penjara. 

Mahkamah sebelum ini sudah pun menetapkan hukuman 5 tahun penjara buat Anwar. Cuma dia masih diizinkan Allah taala untuk membuat rayuan dengan memutar belitkan kenyataan dan mengajak rakyat menghakimi negara untuk melepaskan diri atas dosanya sendiri. 

Di kalangan para pencacai ramai yang masih tak mahu percaya sebab bukan mereka pun yang kena tutuh dek Anwar.

Selama ini Anwar terkenal dengan sifat riak bila berucap. Tak ubah seperti penjual ubat kuat seks yang mendakwa diri dan 'barang' mereka begitu perkasa hingga mampu berbini empat sekaligus.

Tetapi kini nampaknya Anwar seperti mahu menyerah kalah dan berserah pada takdir. Satu lagi teknik yang dilakukan oleh kebanyakkan pelakon-pelakon telenovela dan sinetron di televisyen hingga penonton turut bersimpati dengan lakonan tersebut.


Sebelum ini para pencacai diusung dan diheret ke Putrajaya atas nama Rakyat Hakim Negara memekik terlolong membela si ketua peliwat. 

Perkara yang sama akan dilakukan lagi oleh Anwar untuk menghuru-harakan negara demi membela nafsu si boboinya yang ganas itu.

Mungkinkah Malaysia akan aman damai selepas Anwar disumbat ke penjara?

Atau mungkinkah Malaysia akan bertambah huru-hara jika Anwar terlepas lagi sedangkan si Saiful terus merintih dirinya dianiaya dan dizalimi oleh sistem perundangan negara ini.

Yang pasti dinasti Anwar anak beranak akan terkubur jika Anwar dipenjara nanti. Wan Azizah akan tersingkir sebagai Presiden melalui kudeta dalaman. 

Mungkinkah 50 Januari bersamaan 19 Februari Anwar terpaksa makan limau mandarin dalam penjara.

Nak harapkan anaknya si janda berhias Nurul Izzah?...Jaga laki pun tak pandai inikan pula nak jaga negara.

Anwar dah mengeluh...Apa nak jadi, jadilah....


Namun di sebalik apa nak jadi, jadilah itu sebenarnya terkandung pelbagai ancaman dan kemungkinan.

Mungkinkah jika jasadnya terpenjara tetapi rohnya akan bergentayangan di luar sana berusaha menjatuhkan pemerintahan negara secara reformasi ala-ala 1998 atau revolusi ala-ala insiden Lahad Datu?

Atau sekurang-kurangnya pencacainya akan menggunakan pengaruh asing untuk menekan ekonomi dan hubungan luar kita?

Atau mungkinkah Anwar akan menggunakan Hari Valentine Sabtu 14 Februari bersamaan 45 Januari Tahun Kambing nanti untuk mengumpul segala makhluk LGBT berarak sambil bawa lilin dan merusuh di jalanan demi membela kekasih mereka?

Segalanya ada kemungkinan...Namun bagi kami para pembela negara ini Insya Allah... selagi hidup kami tetap akan lawan hingga Allah menentukan kemenangan buat kami.

Selasa, 27 Januari 2015

PILIHANRAYA PBT: USAHA TERANCANG CHAUVINIST DAP KUASAI MALAYSIA!!!

11

Bila Datuk Seri Hadi Awang, Datuk Haron Din dan para ulama syura PAS menolak sekeras-kerasnya cadangan DAP mengadakan pilihanraya pihak berkuasa tempatan (PBT), maka puak-puak chauvinist mula panas bontot dan menyerang keperibadian ulama-ulama tersebut.

Jika dahulu bila UMNO membantah perkara yang sama telah dianggap sebagai rasis dan tidak toleran telah menyebabkan puak-puak lahanat DAP berterusan menyerang UMNO, BN dan tak terkecuali Rosmah yang tak de kena mengena dalam soal ini.

UMNO dituduh jahat kononnya telah melakukan diskriminasi. Bertambah malang apa jua berkaitan dengan Melayu, Islam dan Sultan akan diserang habis-habisan oleh puak-puak chauvinist ekstremis ini atas alasan itu adalah hak asasi mereka.  

Namun kini situasi yang sama dialami oleh PAS - sebuah lagi parti Melayu yang cuba menjaga kepentingan umat dengan cara mereka tersendiri.

Mustahil apa yang diketahui UMNO berkaitan pilihanraya PBT tidak diketahui oleh PAS. Maka PAS telah bertindak bijak untuk kali ini menentang pilihanraya PBT tersebut.

DAP di Pulau Pinang kemaruk inginkan pilihanraya PBT 

Kenapa yer???

Adakah ini satu lagi usaha terancang dan tersirat kerajaan DAP Pulau Pinang untuk mendapatkan kuasa autonomi pemerintahan sendiri yang mahu memisahkan pentadbiran kerajaan Negeri dengan kerajaan Persekutuan?

Umumnya mengetahui jika berlakunya pemisahan akibat pilihanraya PBT ini, maka setiap PBT akan mempunyai kuasa autonomi kewangan dan pentadbiran sendiri.

Betty dan anak-beranak dinasti Lim dibawa melihat tanah-tanah jajahan mereka di Pulau Pinang menerusi pejabat Joseph Lim Guan Eng.
Sudah pasti ini akan memudahkan pihak berkuasa tempatan yang dikuasai tokey-tokey chauvinist ini menaikkan cukai pintu dan tanah sesuka hati.

Rumah bertambah mahal, banyak pusat hiburan yang merosakkan, ramai terlibat dengan kegiatan haram ah long, gangster, pelacuran, judi... Akhirnya rakyat juga yang susah!

Bila terjadi nanti adakah Ahli - Ahli Majlis PBT ini akan ikut cakap dan kehendak kerajaan Persekutuan terutama sekali dalam soal perancangan bandar?

Tak mustahil mereka yang menguasai sesuatu PBT di bandar-bandar akan bertindak sebagai maharaja atau gabenor yang mentadbir secara diktator. 

Malah secara langsung lama kelamaan juga ia akan mewujudkan sebuah pentadbiran kota yang berasingan di dalam sebuah negeri sepertimana sistem pentadbiran kota Vatican.

Pasti model Vatican ini akan dituruti oleh negeri-negeri atau bandar-bandar yang dikuasai oleh satu puak dari satu parti politik amat-amat rasis. 

Kesan pilihanraya PBT

Situasi ini telah dijelaskan oleh Timbalan Mursyidul Am PAS; Datok Dr Haron Din bahawa piliharaya PBT langsung tidak menyumbang ke arah keharmonian politik.   

Tak mustahil apabila hanya puak-puak chauvinist kaya dan berpengaruh DAP menguasai bandar dan pekan akan bebas melakukan apa saja atas nama kebebasan dan hak asasi.

Lihat apa yang berlaku di Pulau Pinang. Gerai Melayu bebas diroboh sedangkan gerai kaum-kaum mereka menyesakkan jalan dibiarkan. 

Hinggakan Bendahari PAS Pulau Pinang: Iszuree Ibrahim yang menegur kekejaman regim DAP pun dipecat dalam semua jawatan dalam kerajaan negeri dan PBT, peruntukkannya pula semua ditarik. Zalimkan?


Memang tak dinafikan DAP telah sekian lama menjadikan PBT sebagai platform perebutan jawatan politik sejak pertengahan 1960an. 

Parti chauvinist yang lahir dari sperma-sperma haram komunis-sosialisme anti Tuhan ini sentiasa berusaha mengawal pentadbiran bandar-bandar di seluruh negara khususnya di semenanjung. 

Pilihanraya PBT: Menyubur demokrasi atau kroni autokrasi?

Kononnya pilihanraya PBT akan menyuburkan konsep demokrasi, namun ia akan menjadi autokrasi apabila hanya satu kaum saja mendominiasi pekan-pekan dan bandar-bandar. 

Orang Melayu-bumiputera akan terpinggir ke kampung-kampung. Orang India kekal di estate dan ladang. 

Ramai juga terpaksa berhijrah ke Seberang Perai dan Kedah kerana tekanan hidup dizalimi regim DAP yang maha kejam itu.

Lihat apa yang berlaku di Pulau Pinang hinggakan azan, bacaan Al Quran dan Maulidur Rasul pun dihalang dan disekat.

Kawasan perkampungan Melayu di Balik Pulau, Tasik Gelugor, Kepala Batas, Sg Nibong rakus diceroboh dengan seenak-enaknya oleh regim ganas Joseph Lim.

Nampak sangat begitu licik keinginan dinasti Lim menguasai negara ini melalui pilihanraya PBT.

Imelda Betty Chew menjadi ratu Pulau Pinang!

Bini Joseph Lim; Betty Chew yang mendapat jolokan First Lady atau Imelda of Penang dilantik sebagai Ketua Majlis Pembangunan, Pembinaan dan Pengurusan Hartanah dalam Dewan Perniagaan Cina Pulau Pinang (PCCC) di kala Joseph Lim Guan Eng sendiri menjadi Pengerusi Hal Ehwal Tanah dan Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Negeri Pulau Pinang.

Samada jadi ahli PCCC secara rasmi atau tidak duit rasuah dan sogokan tetap akan masuk ke beg tangan Gucci Bamboo Betty Chew

Bukti tersebut nyata berlakunya amalan kronisme dan nepotisme dalam pentadbiran regim Joseph Lim dan DAP di Pulau Pinang. Itu belum lagi pilihanraya PBT dilaksanakan di Pulau Pinang. 

Apa jadi kalau ia berjaya dilaksanakan?

Mungkin Betty akan bertambah kaya dengan wang rasuah para kontraktor. Al maklumlah bininya telah dijadikan mesin money laundering mengubah wang-wang haram yang disogokkan kepada suaminya dan juga regim DAP. 

Habis juga segala anak beranak dan babi-babi ternak Lim Kit Siang akan jadi penguasa-penguasa Vatican of Penang dalam PBT-PBT.

Memang puak-puak pemakan rasuah kontraktor dan tokey-tokey kaya ini berdegil kerana mahu melaksanakan pilihanraya PBT meskipun Mahkamah Persekutuan Ogos 2014 telah menolak permohonan kerajaan Pulau Pinang itu.

Hakikatnya sejak 1971 pilihanraya PBT ini telahpun ditolak dan dimansuhkan bagi mengekang politik perkauman yang mencetuskan insiden 13 Mei 1969 sebelum itu.

Nampaknya Presiden PAS Haji Hadi masih waras dan telah mengkaji implikasi pilihanraya PBT ini. Syabas Tuan Guru!

Penubuhan PPS ke arah menguasai PBT?

Puak-puak pemakan rasuah kontraktor ini telah merancang begitu teliti dengan menubuhkan Pasukan Peronda Sukarela (PPS) terlebih dahulu hasil wang sogokan dari tokey-tokey bisnis haram untuk menjaga bisnes-bisnes haram mereka.

PPS ini lama kelamaan akan menggantikan pegawai-pegawai penguatkuasa PBT yang kebanyakkannya orang-orang Melayu yang dipaksa menurut arahan si Joseph Lim merobohkan gerai-gerai Melayu, Mamak dan India tetapi membiarkan gerai-gerai kaum DAP beroperasi tanpa gangguan.


Tokey-tokey bisnes haram yang geletik nak jadi ahli PBT ini jugalah yang akan menjana kewangan PBT melalui apa jua bisnes tak kira halal haram janji masyuk. 

Mujur KDN mengharamkan PPS dahulu. Cuma kini wang-wang rasuah itu masih digunakan untuk membiayai operasi siber troopers Red Bean Army (RBA) di seluruh negara. 

Pilihanraya PBT - taktik sembunyi rahsia!

Semenjak DAP menguasai Pulau Pinang dan bandar-bandar besar di kebanyakkan negeri, sejak itu semakin banyak jenayah dan anti sosial berkembang.

Wang-wang haram yang dikumpul dari bisnes haram itulah yang banyak digunakan untuk merasuah segelintir pemimpin dan pencacai Melayu agar hati-hati mereka hitam dan bengap fikirannya supaya menurut apa saja arahan si chauvinist Joseph Lim dan Lim Kit Siang.

Sebab itulah ahli-ahli Majlis PBT perlu dipilih sendiri di kalangan kroni-kroni DAP dalam pilihanraya PBT bagi menutup banyak rahsia gelap bisnes haram DAP di bandar-bandar. 

Mesin money laundering sedang mempamerkan kemewahannya....
Bagi puak-puak pemakan dan pemberi rasuah ini wang boleh membeli kuasa dan menutup rahsia.  

Sebab itulah juga mereka amat sensitif dan takut dengan perlaksanaan sistem cukai GST yang akan membongkar rahsia-rahsia bisnes gelap mereka!

Joseph Lim bersama sebahagian dari jentera the Read Bean Army (RBA) yang menyebarkan propaganda jahat...duit haram rasuah kontraktor projek mengalir untuk membiayai aktiviti mereka 
   


GEMPAR! Presiden PAS 'Halau' PASMA Keluar Dari PAS?

4

Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (Pasma) ‘dipersilakan’ untuk meninggalkan Pas sekiranya pendirian pertubuhan itu tidak lagi sehaluan dengan parti.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, ‘bahtera’ yang dikemudikan setiap parti dalam pakatan pembangkang adalah berbeza.

Beliau secara berkias meminta semua pihak di dalam Pas agar jangan membocor dan merosakkan ‘bahtera’ parti sekiranya mereka merasakan ‘bahtera’ itu bergerak perlahan serta mempunyai kekurangan.


“Pasma ini ibarat mereka yang menebuk kapal. Kalau rasa payah sangat pergilah ke bahtera lain yang kamu suka, yang kamu rasakan lebih cepat sampai ke destinasi.

“Pergilah ke kapal DAP, kapal Parti Keadilan Rakyat (PKR), kalau nak cepat lagi ke Putrajaya pergilah ke bahtera UMNO,” katanya dalam kenyataan melalui laman Facebook milik beliau hari ini.

Pada 26 Oktober lalu, Abdul Hadi membidas Pasma kerana mempertikaikan keputusan Majlis Syura Ulama Pas yang melarang ahli-ahli parti menyertai pertubuhan tersebut.

Beliau ketika itu turut mempersoalkan status Pasma yang kononnya bergerak selari dengan kepentingan parti dan secara sinis menggambarkan tidak tahu asal usul mereka yang dianggap ‘entah daripada spesies mana’.

Pasma yang diketuai Presidennya, Datuk Ir. Phahrolrazi Zawawi ditubuhkan pada 11 Ogos lalu ketika Pas dilanda konflik dalaman yang serius ekoran perbezaan pendirian dalam kalangan pemimpin-pemimpinnya berhubung krisis Menteri Besar Selangor.

Pasma yang didalangi kumpulan Anwarinas dan sering mengkritik pimpinan tertinggi Pas termasuk Abdul Hadi tidak disenangi oleh golongan ulama di dalam parti.

Phahrolrazi dalam wawancara dengan portal berita propembangkang, Malaysiakini yang disiarkan pada 21 Januari lalu mendakwa, Abdul Hadi seolah-olah tidak berminat lagi untuk berada dalam pakatan pembangkang.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Kundor itu membuat andaian tersebut berdasarkan sikap Abdul Hadi yang enggan menghadiri mesyuarat majlis pimpinan pakatan pembangkang selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Sementara itu, Abdul Hadi turut mengingatkan tentang peranan penting yang dimainkan Majlis Syura Ulama Pas dalam memandu parti agar tidak terbabas daripada sempadan syarak.

“Kita menggabungkan para ulama yang menguasai kepelbagaian bidang dalam memutuskan sesuatu ijtihad mengikut kesesuaian zaman,” ujarnya.

Beliau juga menyarankan ahli-ahli Pas mencontohi pendekatan bekas Timbalan Presiden Pas, Allahyarham Datuk Dr. Zulkifli Muhammad yang sanggup menarik balik cadangan membuka keahlian bersekutu kepada orang bukan Islam setelah dibantah oleh golongan majoriti dalam parti.


*Tak percaya? Anda boleh baca kenyataan penuh Presiden PAS sendiri di FB beliau.


Isnin, 26 Januari 2015

Harakah dalam bahaya, atau PAS? - Otai Reformasi

0
Harakah milik Anwar atau PAS?

Oleh Dinsman

Seniman Paksi Rakyat (Paksi) bersama PAS Kawasan Batu meneruskan lagi usaha mereka "mengembalikan" Harakah kepada landasan awalnya, sepertimana sebelum ini Paksi pernah mengadakan kempen mengembalikan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) kepada landasannya, hinggalah Datuk Dr Awang Sariyan dilantik menjadi Ketua Pengarah DBP (awal 2012).

Tak kiralah samada kempen itukah yang akhirnya "menyelamatkan" DBP yang waktu itu dikatakan sedang tenat, ataupun semua itu terjadi daripada proses yang lain, hakikatnya Paksi memang melakukan kempen berkenaan secaranya tersendiri (bersama dengan Gerakan Darurat Bahasa atau GDB, yang dipimpin presiden Teras, Cikgu Azmi Abdul Hamid).

Itu terjadi pada 2011. Bermula dengan majlis baca Yasin dan puisi di warong kopi di depan bangunan lama DBP, yang dihadiri oleh tokoh budaya sahabat Paksi termasuk Sasterawan Negara, A Samad Said dan Prof Shaharir Mohd Zain pada Mac, dan diikuti beberapa acara lagi di warong tersebut, termasuk menyambut ulang tahun ke-55 penubuhan DBP, pada Jun.

Apakah untuk Harakah kali ini pun perlu dibuat baca Yasin juga seperti untuk DBP yang tenat dulu itu? Rasa-rasanya Harakah belumlah sampai ke tahap tenat. Cuma cara pengurusannya meladeni pekerja wartawannya agak "kurang ihsan" mengikut akhlak Islam, atau kalau ikut istilah Cikgu Ishak Surin (YDP Pas Kawasan Batu), “zalim dan tidak Islamik”.

Bagi sebuah institusi yang letaknya langsung di bawah kepimpinan pusat PAS (parti yang mendakwa segala-galanya berkaitan dengannya adalah Islam), dakwaan atau kenyataan YDP PAS Batu itu adalah sesuatu yang sangat serius.

Tentunya Cikgu Ishak tidak akan membuat kenyataan atau dakwaan begitu saja-saja suka-suka, kerana membuat dakwaan demikian itu pun adalah suatu perkara yang serius.

Sangat serius. Apatah lagi Cikgu Ishak pun adalah orang dalam PAS sendiri. Seorang tokoh veteran yang dikenali sangat kuat berpegang pada prinsip. Dan dia sendiri adalah pengasas suratkhabar Harakah itu, pada awal tahun 1987, bersama dengan Rahim Kassim dan Yusuf Jalil.

Ada perkara yang memang tidak betul telah dan sedang berlaku dalam pengurusan Harakah. Ketika Naib YDP PAS Batu, Tarmizi Md Jam diberhentikan daripada jawatannya sebagai Pengarang Harakah pada 1 Oktober 2014, Cikgu Ishak tidak berbuat apa-apa.

Tetapi apabila Roslan Hamid pula diberhentikan pada pertengahan Disember, dan serentak dengan itu kolum Wacana Budaya juga dihentikan, dan Ketua Pengarang, Ahmad Lutfi Othman juga diminta berhenti, Cikgu Ishak tak dapat lagi menahan dirinya daripada bertindak.

“Mereka sudah melampau,” katanya. “Mereka hendak menyekat PAS daripada berkembang dan maju sesuai dengan keperluan zaman ini. Almarhum Ustaz Fadzil Noor bersama Tok Guru Nik Aziz telah membawa PAS maju ke depan hingga diterima oleh masyarakat kita yang pelbagai kaum dan agama, tiba-tiba sekarang mereka nak bawa PAS balik ke zaman Datuk Asri dulu. Ini tak boleh dibiarkan.

“Mereka ni cuma segan dengan Tok Guru Nik Aziz saja,” katanya lagi.

“Kalau tak kerana Tok Guru Nik Aziz, PAS dah rosak dah. Sekarang Tok Guru Nik Aziz uzur, sudah tak berdaya untuk menghalang mereka, tengoklah apa yang mereka buat! Saya memang tak percaya lagi dengan puak-puak ini.”

Seterusnya, Cikgu Ishak mengatakan terdapat ramai lagi pimpinan PAS pelbagai peringkat yang sedar akan "bahaya" yang sedang melanda parti mereka, tetapi kebanyakan mereka tidak berani hendak bangkit bertindak kerana nak menjaga imej PAS agar jangan tercemar.

“Tetapi sekarang imej PAS sudah tercemar,” katanya.

“Semua orang tahu. Tak dapat nak sembunyi lagi. Zaman sekarang mana kita boleh sembunyi perkara macam itu. Orang dah tahu semua. Cuma puak-puak mereka yang berapa kerat itu saja yang belum sedar.”

Dan Cikgu Ishak menegaskan dia amat sedar apa yang dilakukannya. Bukan dia mencemarkan imej PAS, tetapi imej PAS memang sudah tercemar, katanya. Dan dia bertindak bagi menyekat proses pembobrokan di dalam PAS itu daripada terus menjadi parah.

“Aku bukan menyerang dan memburukkan parti PAS,” jelasnya bagi mengelakkan salah faham.

“Aku cuma mengkritik beberapa individu dalam saf kepimpinan sahaja. Sebab itu aku menyeru Mustafa Ali supaya berhenti daripada menjadi pengerusi Harakah. Apa yang dia buat di situ selama bertahun-tahun, kalau kebajikan wartawan yang hanya berapa orang itupun dia tak boleh ambil tahu?

“Aku malu, Din. Sebagai pengasas Harakah aku juga berasa bersalah kalau Harakah diuruskan dengan cara yang bukan seperti yang diajarkan oleh Nabi Muhammad s.a.w. Apa orang kata, tidak Islamik. Itu aku rasa berdosa kalau aku tak tegur tu!”.

Memang dia nampak beremosi juga ketika bercakap mengenai perkara ini. Tetapi dia menegaskan berkali-kali bahawa dia sedar apa yang dilakukannya, dan dia bertanggungjawab serta bersedia menghadapi akibatnya.

Bagi Paksi, mereka bukanlah hendak bermain dengan api politik apabila mereka bergabung dengan Cikgu Ishak dan PAS Batu menganjurkan program pendedahan Harakah.

Seperti disebut di atas, sebelum ini pun Paksi pernah menjalankan program yang hampir sama – iaitu kempen bagi menyelamatkan Dewan Bahasa dan Pustaka yang sedang sakit tenat pada tahun 2011.

Kini Paksi menganggap mereka menjalankan kempen yang sama, bagi menyelamatkan sebuah penerbitan akhbar yang sepatutnya mengamalkan pengurusan secara Islam, agar dapat dicontohi pengurusannya oleh pihak lain, di samping memperjuangkan hak kebebasan bersuara.

Saya sendiri mempunyai "bukti" cukup mengesankan dalam hal kepemimpinan PAS yang enggan menerima teguran dan kritikan, iaitu kepemimpinan Ustaz Azizan Ab Razak sewaktu menjadi menteri besar Kedah.

Saya melihat unsur negatif dalam kepemimpinan yang pantang dikritik itu, lalu mengambil sikap menjauhkan diri daripadanya, hinggalah ia berakhir dengan kekalahan PAS pada PRU13 yang lalu.

Maka saya berkata kepada diri sendiri, cukuplah membiarkan yang satu itu musnah kerana semua orang akur dengan kehendaknya dan mengumpulkan segala pujian kepadanya, sedangkan adab dan akhlak Islam tidak menggalakkan yang sedemikian itu.

Dan semoga kata-kata “kepimpinan ulama” tidak menjadi topeng slogan yang sendirinya mencemarkan kesucian, keadilan dan kebenaran Islam.

*Artikel ini diterbitkan di Tranungkite dan Malaysian Insider. Penulis merupakan penulis yang terkenal semasa zaman Reformasi. Ironi, setiap kali Anwar Ibrahim menghadapi masalah, PAS pula diserang bertubi-tubi dari luar dan dalam.
Seniman Paksi Rakyat (Paksi) bersama PAS Kawasan Batu meneruskan lagi usaha mereka "mengembalikan" Harakah kepada landasan awalnya, sepertimana sebelum ini Paksi pernah mengadakan kempen mengembalikan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) kepada landasannya, hinggalah Datuk Dr Awang Sariyan dilantik menjadi Ketua Pengarah DBP (awal 2012).
Tak kiralah samada kempen itukah yang akhirnya "menyelamatkan" DBP yang waktu itu dikatakan sedang tenat, ataupun semua itu terjadi daripada proses yang lain, hakikatnya Paksi memang melakukan kempen berkenaan secaranya tersendiri (bersama dengan Gerakan Darurat Bahasa atau GDB, yang dipimpin presiden Teras, Cikgu Azmi Abdul Hamid).
Itu terjadi pada 2011. Bermula dengan majlis baca Yasin dan puisi di warong kopi di depan bangunan lama DBP, yang dihadiri oleh tokoh budaya sahabat Paksi termasuk Sasterawan Negara, A Samad Said dan Prof Shaharir Mohd Zain pada Mac, dan diikuti beberapa acara lagi di warong tersebut, termasuk menyambut ulang tahun ke-55 penubuhan DBP, pada Jun.

Apakah untuk Harakah kali ini pun perlu dibuat baca Yasin juga seperti untuk DBP yang tenat dulu itu? Rasa-rasanya Harakah belumlah sampai ke tahap tenat. Cuma cara pengurusannya meladeni pekerja wartawannya agak "kurang ihsan" mengikut akhlak Islam, atau kalau ikut istilah Cikgu Ishak Surin (YDP Pas Kawasan Batu), “zalim dan tidak Islamik”.
Bagi sebuah institusi yang letaknya langsung di bawah kepimpinan pusat PAS (parti yang mendakwa segala-galanya berkaitan dengannya adalah Islam), dakwaan atau kenyataan YDP PAS Batu itu adalah sesuatu yang sangat serius.
Tentunya Cikgu Ishak tidak akan membuat kenyataan atau dakwaan begitu saja-saja suka-suka, kerana membuat dakwaan demikian itu pun adalah suatu perkara yang serius.
Sangat serius. Apatah lagi Cikgu Ishak pun adalah orang dalam PAS sendiri. Seorang tokoh veteran yang dikenali sangat kuat berpegang pada prinsip. Dan dia sendiri adalah pengasas suratkhabar Harakah itu, pada awal tahun 1987, bersama dengan Rahim Kassim dan Yusuf Jalil.
Ada perkara yang memang tidak betul telah dan sedang berlaku dalam pengurusan Harakah. Ketika Naib YDP PAS Batu, Tarmizi Md Jam diberhentikan daripada jawatannya sebagai Pengarang Harakah pada 1 Oktober 2014, Cikgu Ishak tidak berbuat apa-apa.
Tetapi apabila Roslan Hamid pula diberhentikan pada pertengahan Disember, dan serentak dengan itu kolum Wacana Budaya juga dihentikan, dan Ketua Pengarang, Ahmad Lutfi Othman juga diminta berhenti, Cikgu Ishak tak dapat lagi menahan dirinya daripada bertindak.
“Mereka sudah melampau,” katanya. “Mereka hendak menyekat PAS daripada berkembang dan maju sesuai dengan keperluan zaman ini. Almarhum Ustaz Fadzil Noor bersama Tok Guru Nik Aziz telah membawa PAS maju ke depan hingga diterima oleh masyarakat kita yang pelbagai kaum dan agama, tiba-tiba sekarang mereka nak bawa PAS balik ke zaman Datuk Asri dulu. Ini tak boleh dibiarkan.
“Mereka ni cuma segan dengan Tok Guru Nik Aziz saja,” katanya lagi.
“Kalau tak kerana Tok Guru Nik Aziz, PAS dah rosak dah. Sekarang Tok Guru Nik Aziz uzur, sudah tak berdaya untuk menghalang mereka, tengoklah apa yang mereka buat! Saya memang tak percaya lagi dengan puak-puak ini.”
Seterusnya, Cikgu Ishak mengatakan terdapat ramai lagi pimpinan PAS pelbagai peringkat yang sedar akan "bahaya" yang sedang melanda parti mereka, tetapi kebanyakan mereka tidak berani hendak bangkit bertindak kerana nak menjaga imej PAS agar jangan tercemar.
“Tetapi sekarang imej PAS sudah tercemar,” katanya.
“Semua orang tahu. Tak dapat nak sembunyi lagi. Zaman sekarang mana kita boleh sembunyi perkara macam itu. Orang dah tahu semua. Cuma puak-puak mereka yang berapa kerat itu saja yang belum sedar.”
Dan Cikgu Ishak menegaskan dia amat sedar apa yang dilakukannya. Bukan dia mencemarkan imej PAS, tetapi imej PAS memang sudah tercemar, katanya. Dan dia bertindak bagi menyekat proses pembobrokan di dalam PAS itu daripada terus menjadi parah.
“Aku bukan menyerang dan memburukkan parti PAS,” jelasnya bagi mengelakkan salah faham.
“Aku cuma mengkritik beberapa individu dalam saf kepimpinan sahaja. Sebab itu aku menyeru Mustafa Ali supaya berhenti daripada menjadi pengerusi Harakah. Apa yang dia buat di situ selama bertahun-tahun, kalau kebajikan wartawan yang hanya berapa orang itupun dia tak boleh ambil tahu?
“Aku malu, Din. Sebagai pengasas Harakah aku juga berasa bersalah kalau Harakah diuruskan dengan cara yang bukan seperti yang diajarkan oleh Nabi Muhammad s.a.w. Apa orang kata, tidak Islamik. Itu aku rasa berdosa kalau aku tak tegur tu!”.
Memang dia nampak beremosi juga ketika bercakap mengenai perkara ini. Tetapi dia menegaskan berkali-kali bahawa dia sedar apa yang dilakukannya, dan dia bertanggungjawab serta bersedia menghadapi akibatnya.
Bagi Paksi, mereka bukanlah hendak bermain dengan api politik apabila mereka bergabung dengan Cikgu Ishak dan PAS Batu menganjurkan program pendedahan Harakah.
Seperti disebut di atas, sebelum ini pun Paksi pernah menjalankan program yang hampir sama – iaitu kempen bagi menyelamatkan Dewan Bahasa dan Pustaka yang sedang sakit tenat pada tahun 2011.
Kini Paksi menganggap mereka menjalankan kempen yang sama, bagi menyelamatkan sebuah penerbitan akhbar yang sepatutnya mengamalkan pengurusan secara Islam, agar dapat dicontohi pengurusannya oleh pihak lain, di samping memperjuangkan hak kebebasan bersuara.
Saya sendiri mempunyai "bukti" cukup mengesankan dalam hal kepemimpinan PAS yang enggan menerima teguran dan kritikan, iaitu kepemimpinan Ustaz Azizan Ab Razak sewaktu menjadi menteri besar Kedah.
Saya melihat unsur negatif dalam kepemimpinan yang pantang dikritik itu, lalu mengambil sikap menjauhkan diri daripadanya, hinggalah ia berakhir dengan kekalahan PAS pada PRU13 yang lalu.
Maka saya berkata kepada diri sendiri, cukuplah membiarkan yang satu itu musnah kerana semua orang akur dengan kehendaknya dan mengumpulkan segala pujian kepadanya, sedangkan adab dan akhlak Islam tidak menggalakkan yang sedemikian itu.
Dan semoga kata-kata “kepimpinan ulama” tidak menjadi topeng slogan yang sendirinya mencemarkan kesucian, keadilan dan kebenaran Islam. – 25 Januari, 2015.
* Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malaysian Insider.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/opinion/dinsman/article/harakah-dalam-bahaya-atau-pas#sthash.o3LNc46t.dpuf

DAP TOLAK HUDUD, HADI BALAS TOLAK PILIHANRAYA TEMPATAN SEBAGAI PUNCA RUSUHAN KAUM

2
DAP tidak sepatutnya membangkitkan soal Pilihanraya Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) secara terang-terangan hanya kerana semata-mata tidak bersetuju dengan cadangan PAS untuk melaksanakan hudud di Kelantan.
Pemangku Timbalan Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Dr Mahfodz Mohamed berkata, DAP sepatutnya mengambil pendekatan yang lebih wajar dan memikirkan hubungan kerjasama yang terjalin menerusi gabungan Pakatan Rakyat.
Sama seperti PAS kata Mahfodz, parti itu walaupun tidak bersetuju dengan pilihanraya PBT itu sebelum ini, namun masih mengambil pendekatan berdiam diri kerana mahu menjaga hubungan sesama rakan dalam Pakatan.
“Maka sebab itulah dah sampai masanya Datuk Seri Presiden menyuarakan pandangan yang sebenarnya. Yang PAS tak setuju itu ialah pilihanraya itu macam di seluruh Malaysia ada komponen semua kaum.
“Tapi kalau di bandar, kaum Cina menguasai. Sebab itu PAS tak setuju, ini akan timbulkan ketegangan kaum. Dan Melayulah yang akan tersepit itu,” katanya kepada Antarapos.
Ujar Mahfodz yang turut bersetuju dengan pandangan Hadi itu lagi, DAP tidak wajar menggunakan isu hudud untuk menyerang PAS kononnya membelakangkan Pakatan, kerana secara asasnya PAS sendiri menghormati pandangan DAP yang tidak mahu hudud dilaksanakan.
“PAS hormati DAP tak mahu hudud tapi dia kena paham apa yang dilaksanakan itu berkaitan dengan hukum hakam orang Islam. Macam kita puasa, sembahyang dan haji..dia tak boleh tak setuju sebab ia berkaitan dengan orang Islam. Hudud pun seperti itu juga, kita tak kenakan apa-apa tindakan kepada orang bukan Islam,” ujarnya lagi.
Bekas Pesuruhjaya PAS Johor itu juga tidak menolak kenyataan yang dibuat Hadi itu adalah sebagai respon kepada tindakan DAP yang enggan menyokong pelaksanaan hudud di Kelantan.
“Iyalah.. untuk berlaku adil, maknanya kalau dia nak laksanakan tanpa persetujuan pun dia nak teruskan. Jadi kita pun begitu juga. Walaupun DAP tak setuju dengan hudud, maka kita akan laksanakan juga kerana yang terlibat dengan hudud di Kelantan ini orang Islam saja.
“Tak ada kena mengena (dengan orang bukan Islam). Lagi pun undang-undang itu diluluskan sebelum adanya Pakatan,” kata beliau lagi.
Tambah Mahfodz, DAP sepatutnya membincangkan isu pilihanraya PBT itu dalam mesyuarat Presiden Pakatan Rakyat sebelum membangkitkannya.
“Patutnya ia (pilihan raya PBT) ini perlu dibincangkan dan minta persetujuan dalam Majlis Presiden. Kita diam itu dengan harapan supaya hasrat PAS nak laksana hudud di Kelantan pun DAP tak perlu bising. Macam kita (PAS) tak setuju tapi diam… menggambarkan ada perpaduan dalam Pakatan Rakyat,” ujarnya lagi.
Justeru dengan keadaan sekrang ini yang menyaksikan pertikaman lidah antara pemimpin kedua-dua parti, Mahfodz mencadangkan kedua-dua pihak duduk semeja untuk membincangkan permasalahan yang berbangkit. 

PEGUAM NEGARA : MENGGESA SABAH SARAWAK BERPISAH DARI MALAYSIA SATU HASUTAN

3
Jumaat, 23 Januari 2015

BONUS TABUNG HAJI: SATU LAGI BUKTI KEPIMPINAN NAJIB DAN KEMAMPUAN MALAYSIA.

1

Lembaga Tabung Haji (TH) hari ini mengumumkan pembayaran bonus sebanyak 6.25 peratus kepada 8.6 juta pendeposit bagi tahun kewangan 2014.

Bonus tambahan dua peratus juga akan diberikan kepada pendeposit yang belum menunaikan ibadah haji sekali gus menjadikan bonus keseluruhan 8.25 peratus.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata peruntukan untuk pembayaran bonus itu adalah tertinggi sejak penubuhan Tabung Haji iaitu RM3.2 bilion.

Ia merupakan peningkatan 23 peratus, berbanding RM2.6 bilion pada 2013.

Pemberian bonus haji ini mengukuhkan iltizam Tabung Haji dalam menjaga kebajikan para pendepositnya yang kurang berkemampuan untuk menunaikan haji selain daripada pemberian subsidi kos haji yang dipraktikkan saban tahun.”

Beliau ditemui pada sidang media bonus pendeposit Tabung Haji 2014 di ibu negara pada khamis.

Pendeposit boleh mula menyemak pengkreditan bonus bermula 26 Januari ini.

Bagi tahun kewangan 2013, TH membayar bonus enam peratus dan bonus haji sebanyak dua peratus kepada 8.3 juta pendeposit.


Komen kami...

Syukur Alhamdulillah berkat kepimpinan dan pengurusan kewangan yang cekap membolehkan Tabung Haji mencatatkan keuntungan.

Hasil keuntungan tersebut disalurkan kembali kepada pendeposit-pendeposit mereka.

Mungkin kepada sebahagian pihak mengatakan wang keuntungan itu hak rakyat bukan hak UMNO atau BN pun. Tetapi kita lihat dibawah kepimpinan siapa dari parti mana yang berjaya membawa kecemerlangan tersebut.

Selama ini puak-puak inilah yang selalu mempertikaikan kejayaan kerajaan. Sebaliknya fitnah dan kutukan digembar-gemburkan bagi memperlekehkan setiap kebaikan dan kejayaan yang diraih.

Hari ini ia menjadi bukti bahawa sistem pengurusan Tabung Haji adalah yang terbaik di dunia.

Namun kejayaan ini juga pasti akan menyebabkan musuh-musuh Islam panas bontot dan telinga melihat kejayaan ummah. 

Pasti mereka telah dan akan mempertikaikan kenapa Tabung Haji perlu membeli aset di London, tanam kelapa sawit di Kalimantan, berniaga hotel di dalam negara dan apa jua melibatkan peningkatan aset-aset umat Islam dan Melayu akan dipersoalkan seenaknya.  


Maka pakar-pakar strategi politik dan ekonomi kongkang puak-puak pembangkang Melayu sendiri akan mula memberikan assessment ekonomi berdasarkan spekulasi dan fitnah bagi menyokong si kafirun menyerang apa jua melibatkan Melayu dan Islam.

Bila kantoi nanti mereka akan cari isu lain pula untuk dibahas dan dikritik lagi. Semuanya untuk melemahkan kredibiliti kerajaan walhal jasa mereka tiada langsung dan apa pun mereka tak tau...

Setakat kritik berdengung-berdengung saja mereka boleh laaa.