Ahad, 30 November 2014

UMAIRAH HAMPIR TERPEDAYA

2


DIA hampir tersilap pilih jalan. Rujuklah kepada para ulama dan ustaz-ustaz apakah itu jihad. Apakah pengertian Jihad yang sebenar. Apakah cara Jihad yang betul. Bagaimanakah jihad yang diterima oleh Allah SWT. Semoga Allah SWT memberi hidayah dan petunjuk kepada umat Islam di Malaysia supaya mereka diberi keselamatan di dunia dan di akhirat. 


Sabtu, 29 November 2014

RAKAMAN VIDEO PASMA JATUHKAN HJ HADI

1
Satu rakaman audio mendedahkan rahsia di sebalik tabir Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) mula disebar.
Pendedahan itu dibuat oleh veteran PAS, Daeng Sanusi Daeng Mariok (Pak Daeng) dalam satu tazkirah lepas solat Maghrib
Bagi aktivis PasMa, Che Ibrahim Mohamed, pendedahan Pak Daeng itu seumpama PAS mahu melancarkan ‘perang’ terhadap NGO itu.
Pak Daeng menyebut tiga nama yang menjadi tunggak PasMa iaitu Dato’ Wan Abd Rahim Wan Abdullah (PAS Kota Bharu), Datuk Husam Musa (ADUN Salor, Kelantan) dan Datuk Phahrolrazi Mohd Zawawi (ADUN Pengkalan Kundor,Kedah).
Menurut Pak Daeng, beliau tidak akan menyokong PasMa kerana mengenali tokoh-tokoh di belakang NGO itu.
“Siapa dia Cikgu Rahim (Wan Abd Rahim)..orang bukan sikit-sikit perasaan dalam PAS. Walaupun dia ketua kawasan (PAS) Kota Bharu tetapi masa depannya tidak ada di dalam PAS.
“Saya tahu masalah dia. Memang masalah betul. Bukan sikit-sikit masalah
“Husam Musa juga terlibat dengan PasMa, walaupun dia nafikan bahawa PasMa ditubuhkan bukan di rumah dia. Tak apa lah, tapi saya faham begitu. Dia (Husam) macam penggerak belakang PasMa/ Husam juga terpinggir dalam PAS kerana nampaknya tak berapa ada masa depan dia dalam PAS kerana dia telah melakukan banyak kesilapan-kesilapan dalam PAS.
“Termasuk Phahrolrazi, Presiden PasMa. Siapa dia Phahrolrazi ? Yang merebut jawatan Menteri Besar dengan ustaz Azizan ketika Allahyarham sakit itu, siapa dia ? Bukan dia ke ?,” kenyataan Pak Daeng dipetik.
Pak Daeng merumuskan hampir keseluruhan yang terlibat dalam PasMa adalah mereka yang bermasalah dalam PAS.
“Pada saya, PasMa ini, Insya Allah tak panjang usianya dan pada saya orang yang menubuhkan dan mendokong PasMa ini (adalah) orang yang bermasalah dalam PAS dan dilihat mungkin tidak ada masa depan dalam PAS.
“Maka, dia nak juga jadi orang kuat, orang terkenal, maka ditubuhkan NGO lain, mudah-mudahan dia boleh jadi terkenal juga,”katanya lagi.

ANWAR TIDAK MATANG, MALAH MUNGKIR JANJI, KETUA PEMBANGKANG SERAH KEPADA LGE

3
ANWAR BERCAKAP TENTANG KEADILAN DAN PENINDASAN
Ulasan Hujung Minggu : Pengekalan Akta Hasutan.

Soalan pertama, kenapa PM DS Najib mengekalkan Akta Hasutan? 

Kumpulan pembangkang seperti DS Anwar Ibrahim dan Majlis Peguam memandang sinis pengumuman DS Najib itu, tetapi saya tabik kepada MP Kepong Dr. Tan Seng Giaw (DAP) kerana dapat membezakan di antara kepentingan politik dengan kepentingan negara.

Anwar mengulas konon DS Najib mungkir janji, apakah Anwar menunaikan janji? Janji Anwar dua kali dia berkata akan berhenti daripada politik sekiranya kalah dalam PRU-13, kononnya akan menjadi pensyarah di luar negara. Mana janji itu?

Anwar juga katanya kecewa kerana DS Najib mengekalkan Akta Hasutan untuk menekan kebebasan dan menindas parti pembangkang. Nampaknya, di usia mendekati 70 tahun Anwar nampaknya semakin tidak relevan kepada rakyat Malaysia. 

Saya fikir Lim Guan Eng patut segera menggantikan Ketua Pembangkang di Parlimen. Rakyat Malaysia memerlukan seorang Ketua Pembangkang yang sihat fikiran, berpandangan negarawan, komited kepada keselamatan rakyat dan negara. 

Sebenarnya, apabila DS Najib mengambil keputusan mengekalkan Akta Hasutan ianya bukan seperti apa yang Anwar fikirkan. Sudah berpuluh tahun Anwar dan pembangkang berdemonstrasi tetapi tidak juga menumbangkan kerajaan. Sesungguhnya seperti firman Allah SWT, "Kamu punya perancangan, Allah SWT juga punya perancangan, sesungguhnya perancangan Allah SWT lebih baik".

Pertama, DS Najib komited kepada ketenteraman awam lebih-lebih utama berbanding menindas atau menyekat aktiviti pembangkang sebagaimana ulasan Anwar itu. 

Kedua, DS Najib tidak perlu komited kepada sampah-sampah masyarakat yang mempunyai niat mengganggu gugat ketenteraman awam. Mereka yang mahu melihat negara ini huru-hara, kacau-bilau dan berpecah-belah adalah sampah-sampah masyarakat.

Ketiga, rakyat Malaysia kini mencecah 30 Juta orang. Hanya 0.0001% sahaja yang tidak bersetuju dengan pengekalan Akta Hasutan. Sebaliknya 99% rakyat Malaysia bersetuju kerana mereka mahukan keamanan, kedamaian dan keharmonian. 

Buktinya, tiada seorang pun mahu turun di jalanraya lagi untuk berdemonstrasi kerana rakyat sudah semakin matang, bahawa negara ini perlu suatu undang-undang yang kuat dan ketat. Rakyat sudah bosan dengan aktiviti demonstrasi pembangkang, mereka sudah sedar hanya dipergunakan sahaja.

Mereka yang hendak sangat menghapuskan Akta Hasutan ini kerana mereka suka melihat negara ini kecoh, porak-peranda dan bergaduhan supaya senanglah anasir-anasir luar masuk ke dalam negara dengan tujuan membantu, kebajikan dan human right. Malaysia tidak perlukan semua itu.

Soalan saya kepada Saifuddin Abdullah dan segelintir mereka yang menyokong penghapusan Akta Hasutan ini, "Did we get support after abolish ISA?".

Bacaan ulangan anda di sini

Sumber

PASMA YAKIN PAS AKAN HILANG 14 KERUSI JIKA HJ HADI TIDAK UNDUR DIRI

3

PAS Kelantan didakwa bakal kehilangan 14 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihanraya Umum ke-14.
Dakwaan itu dibuat oleh aktivis Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) Kelantan, Che Ibrahim Mohamed berdasarkan kajian trend pengundian di Pilihanraya Kecil DUN Pengkalan Kubor.
“Dalam PRK Pengkalan Kubor, undi PAS telah merosot sebanyak 18 %, jika kita mengandaikan sokongan kepada PAS di Kelantan menurun sebanyak 7 %, PAS Kelantan akan kehilangan 14 kerusi DUN termasuk satu kerusi PKR di Guchil dalam PRU 14 nanti,”dakwanya
14 Kerusi DUN milik PAS yang didakwa bakal hilang itu adalah; Jelawat, Gaal, gual Periok, Bukit Tuku, Pulau Chondong, Wakaf Bharu, Tendong, Semerak, Kemuning, Limbongan, Mengkebang, Temangan, Kemahang, Perupok dan satu kerusi milik PKR di DUN Guchil.
“BN hanya memerlukan pertambahan undi sebanyak 24 – 750 undi untuk merampaskan balik 14 DUN tersebut bagi membolehkan BN memerintah Kelantan dengan 26 kerusi DUN.
“Dalam PRK Pengkalan Kubor, BN berjaya menambah lebih 2000 undi berbanding undi yang diperolehi oleh Dato Kamaruddin Jaafar (PAS) dalam PRU 13 bagi DUN tersebut,”kata Che Ibrahim.
Menurut Che Ibrahim dua faktor yang menyebabkan undi terhadap PAS menurun di Kelantan.
“Ada dua penyakit besar yang bakal menjadi penyebab sokongan PAS semakin menurun, pertama, perpecahan dalaman PAS yang tidak nampak langsung ada usaha untuk mengurangkannya.
“Kedua, Kekecewaan pengundi tidak berparti terhadap kelesuan kerajaan negeri terutama dari pengundi luar dan anak muda,”katanya lagi.

Jumaat, 28 November 2014

Panas! Penyokong Pas bertempur dengan Pemuda UMNO di PWTC?!! @NajibRazak @KhairyKJ @RazlanRafii

3

MyMassa: Bila time DAP, hampir-hampir nak kena bakar bangunan. Bila dengan PAS, siap peluk-peluk lagi. Panaslah DAP macam ini...


TV, CONFIRM ANWAR TAWAR ANIFAH RM100JUTA DAN JAWATAN TPM

1

Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini bahawa beliau ditawarkan RM100 juta serta jawatan timbalan perdana menteri oleh pasukan Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya berpaling tadah, lapor Malaysiakini.
Katanya, tawaran itu dibuat supaya beliau membawa 10 Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) Sabah menyertai Pakatan Rakyat untuk membentuk kerajaan pada 2008.
Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan yang diajukan paguamnya, Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah dan menamakan ‘orang Anwar’ itu adalah Datuk Ishak Ismail, bekas pengerusi KFC.
Katanya, Ishak membuat tawaran berkenaan semasa beliau berada di Hotel Hilton di KL Sentral.
“Saya kecewa dengan tawaran tersebut dan berasa ia sangat murah kerana saya MP selama tiga penggal. Saya beritahu Ishak, ‘jangan sekali-kali diulang kata-kata itu’.
“Saya menyatakan dalam ucapan di parlimen pada Mei 2008 bahawa saya kecewa dengan kerajaan persekutuan (bawah Tun Abdullah Ahmad Badawi) kerana tidak memberi pengiktirafan kepada MP daripada Sabah dan Sarawak.
“Bagaimanapun, saya nyatakan di parlimen pada ketika itu bahawa, walau kecewa dengan kedudukan itu dan BN tewas lima negeri, saya tidak akan berpaling tadah,” katanya.
Pada 27 Mei 2009, Anwar menyaman Anifah berikutan kenyataan menteri luar itu pada sidang akhbar bersama setiausaha negara Amerika Syarikat Hillary Clinton 16 Mei tahun lalu, yang mendakwa ditawarkan jawatan timbalan perdana menteri sekiranya ketua pembangkang itu menubuhkan kerajaan pada 16 September, 2008.
Anwar juga mendakwa Anifah memfitnahnya dengan menyatakan beliau cuba membeli ahli parlimen dan mencemarkan imej negara.

PASMA MENDESAK HJ HADI LEPAS JAWATAN PRESIDEN PAS

6
PRESIDEN HILANG KAWALAN, BAHTERA PAS MENUNGGU KARAM
Oleh PASMA MALAYSIA
Kumpulan pro Umno di dlm Pas (UG) dipercayai sedang bekerja keras untuk kempen-kempen tidak beretika menguasai dewan-dewan dan kawasan-kawasan seluruh Malaysia sebagai persiapan nekad menjatuhkan Timb. Presiden, Mohd Sabu.
Selain Mohd Sabu, kumpulan ini juga telah menyenarai hitamkan pemimpin yang dianggap mereka pro Pakatan untuk dijatuh di dalam pemilihan Pas tahun hadapan . Mereka termasuklah Husam Musa, Salahudin Ayub, Mahfuz Omar, Dr Hatta Ramli, Khalid Samad, Dr Mujahid Yusof dan Suhaizan Kaiat.
Kumpulan UG kini bergerak aktif menganjurkan Usrah Gabungan, Liqa Fikri, Nekad, Duat dan lain-lain di dalam usaha mereka memperdaya ahli-ahli dan bakal perwakilan menolak kumpulan Pakatan.
Mereka juga ligat mengeluarkan kenyataan secara bebas bagi menimbulkan keraguan ahli-ahli terhadap kumpulan Pakatan dan media-media kuasaan Umno memberi kerjasama utuh melaporkan propaganda mereka di muka hadapan dan dalam berita waktu puncak radio dan TV.
Melalui media baharu, tweeter, whatsapp, instegram, telegram serta facebook kelihatan kempen-kempen memburukkan PKR, DAP dan Pasma mendominasi modus operandi mereka disamping melambakkan pelbagai banner UG – kata-kata ulamak, sedutan ucapan Presiden dan hasutan-hasutan memburuk-burukkan kumpulan pro Pakatan secara melampau.
Terdapat juga facebooker kumpulan UG yang berkempen secara jahat, membelakangkan kebenaran dengan berselindung di sebalik laman-laman palsu dengan menggunakan nama dan gambar profil rekayasa untuk membolehkan mereka menabur fitnah seperti El Haraki, Tok Usin Ceroii, Mat Pekasam dan lain-lain .
Tindakan mereka ini dipercayai mendapat restu daripada pemimpin utama UG di dalam Pas. Sehingga kini tiada sebarang nasihat dikeluarkan termasuk oleh Presiden dan Setiausaha Agung Pas agar menjaga akhlak dan etika berorganisasi.
Dalam perkembangan berkaitan, kumpulan pro Pakatan kelihatan bertahan, tidak menyerang malah membatukan diri melihat krisis dalaman Pas yg kian kronik dan boleh karam pada bila-bila masa sahaja.
Walaupun rata-rata mereka faham, punca krisis adalah daripada ketempangan tindakan Presiden Pas yg lembab, tidak kolektif, membelakangkan Jawatankuasa Pas Pusat, tiada istiqamah dalam mempertahankan keputusan yg dicapai sebulat suara, namun mereka dilihat membiarkan bahtera Pas ditebuk di depan mata oleh kumpuln pro Umno tanpa berbuat apa-apa.
Diatas nama tarbiyah, kumpulan pro Umno ini bergerak menjadikan gelaran ustad dan ulama sebagai benteng untuk memperlihatkan mereka darpada kumpulan yang betul berjuang untuk keredhaan Allah, sebaliknya kumpulan pro Pakatan digambarkan sebagai orang-orang yang gila kuasa dan harta ghanimah.
Namun, semakin ramai ahli Pas yang sedar temberang kumpulan pro Umno ini. Selain, Dato Tamrin Tun Ghafar meninggalkan Pas, dijangka lebih ramai lagi bekas-bekas ahli dan pemimpin Umno, orang perseorangan yang akan berbuat demikian dalam masa terdekat.
Malah kumpulan yg merajuk, tidak mahu aktif dan membiarkan sahaja Pas hanyut, kini sudah menular ke setiap kawasan di seluruh negara. Orang-orang Tionghoa dan India sudah bertekad untuk tidak lagi memberi undi kepada Pas dlm PRU14 akan datang.
Mampukah Pas membetulkan keadaan gelap yang melanda parti yg kini berusia 63 tahun ini. Jika Pas gagal bertindak segera, mencari punca secara jujur dan berlapang dada, maka tiada apa yang boleh menyelamatkan Pas daripada menemui ajalnya yang tragis.

Khamis, 27 November 2014

SUBSIDI MINYAK: BELAJAR DARI KERAJAAN KESULTANAN MELAYU BRUNEI...AMACAM BOLEH?

5

Menjelang Isnin, 1 Disember 2014 ramai yang berdebar-debar menanti berapakah harga jualan seliter minyak RON 95 dan Diesel setelah kerajaan mengambil keputusan untuk mengapung harga bahan api tersebut.

Mungkinkah harga RON 95 akan jatuh dari RM2.30 kepada RM2.27 sepertimana yang diramalkan, berapa pula harga seliter Diesel, masih RM2.20 seliter? 

Adakah harga RON 97 juga akan kekal RM2.55 sen seliter setelah mengalami penurunan 20 sen dari harga RM2.75 pada 19 November lalu?

Hakikatnya naik atau turun harga-harga Petrol dan Diesel di seluruh dunia dipengaruhi oleh pasang surut harga di peringkat global. Ia dipengaruhi faktor permintaan dan penawaran di pasaran dunia.

Tak de kena mengena kerajaan tentukan harga minyak dunia melainkan jika subsidi bahan api tersebut ditambah atau dikurangkan maka harga jualan akan berubah.

Tapi selama mana bebanan subsidi perlu diteruskan?

Pemprosesan minyak mentah menjadi produk-produk bahan api untuk kegunaan pengguna merupakan proses yang kompleks, berkos dan berisiko tinggi. Setiap produk mempunyai harga yang berbeza-beza. 

Kita nak makan dan hidup lama. Tapi subsidi yang terlalu tinggi telah menjejaskan keseluruhan sistem perekonomian dan pembangunan sesebuah negara.

Alangkah baiknya jika wang subsidi disasarkan untuk meningkatkan prasarana pendidikan, kesihatan, pengangkutan awam, jalan raya dan sebagainya.

Lagi pun harga minyak sekarang dah menunjukkan trend menurun. Kerajaan pula sentiasa akan memastikan harga bahan api tersebut tidak melebihi siling yang ada sekarang.

Kalau tak percaya pada kerajaan yang mempunyai track record yang baik, perlukah kita percaya pada pihak pembangkang yang tidak mempunyai apa-apa pengalaman...mereka hanya tau membangkang tapi jasanya...?

Hahaha...tentu macai-macai pembangkang tak boleh terima hujahan ini...biarkan saja mereka. Menjadi sebuah kerajaan yang bertanggungjawab tidak sama dengan menjadi pembangkang yang selalu inginkan populariti tanpa melihat realiti.


Hakikatnya, Malaysia bukanlah sebuah negara pengeluar petroleum yang banyak. Pengeluarannya cuma 219,300 tong per hari. Malah Malaysia juga bukan anggota negara - negara pengeluar utama minyak (OPEC). Jadi Malaysia tiada kuasa untuk mempengaruhi harga minyak dunia. 

Sebab itulah syarikat minyak Malaysia seperti Petronas terpaksa meneroka minyak di luar negara bagi menjana pendapatan syarikat. Bahkan Malaysia juga mesti bijak berdiplomasi dengan semua negara di dunia atas kepentingan ekonomi, keselamatan dan kebajikan rakyat jangka panjang.

Apa yang Brunei lakukan terhadap subsidi minyaknya?

Brunei adalah sebuah negara kecil yang hanya berkeluasan 5,765 km persegi, berpenduduk lebih kurang 416,000 orang. 67 peratus adalah umat Islam. 

Namun negara ini dikurniakan Allah s.w.t dengan kekayaan melimpah ruah berupa minyak iaitu 159,400 tong sehari selain mengeluarkan gas asli...cukup menampung sebuah negara yang kecil dengan bilangan penduduk yang sedikit!

Mulai 1 Okt. 2007 kerajaan Brunei telah menghadkan penjualan RON 97 cuma BRD10.00 (RM25.76) dan BRD 6.00 (RM15.46) bagi Diesel kepada kenderaan asing yang mahu mengisi minyak di negara tersebut.

Mulai awal 2008 juga kerajaan Brunei melarang kenderaan asing dari menggunakan RON 85 (Regular) dan RON 92 (Super). Mana-mana stesen minyak yang engkar menjual pada warga dan kenderaan asing akan disaman malah dibatalkan lesen perniagaan mereka.

Sementara rakyat asing yang mengisi atau menyeludup keluar petrol dan diesel Brunei akan dikenakan denda yang berat. 

Kerajaan Brunei sekali lagi mengambil tindakan pada 17 Jun 2008 dengan memperkenalkan sistem dwi harga bagi penjualan RON 97. Warganegara Brunei berplat nombor dan berkad pengenalan Brunei akan menikmati harga diskaun BRD 0.53 (RM1.38) ....yang ni macai-macai PR selalu tertipu kemudian menipu rakyat pula.

Billboard elektronik menunjukkan harga petrol dan diesel di Brunei. Harga tersebut untuk warganegara Brunei saja. Harga untuk bukan warganegara dan berplat nombor asing lain harganya. 
Sementara bagi kenderaan berplat nombor Malaysia; Sarawak, Sabah, Labuan atau Indonesia harga jualan RON 95 adalah  BRD1.18 bersamaan lebih kurang RM3.05 seliter.

Kalau nak diikutkan sekarang harga RON 97 di Malaysia jauh lebih murah berbanding Brunei iaitu RM2.55 atau BRD0.99 jer. Yang ni macai sembunyikan tak mau cerita pada pencacai-pencacai mereka di bawah.

Di Malaysia, untuk menurunkan harga minyak sebanyak RM0.50 sahaja kerajaan memerlukan suntikan subsidi sebanyak RM5 bilion!

Bayangkan apa yang boleh dibuat oleh negara dengan wang RM5 bilion tersebut selain dari beri subsidi minyak secara pukal yang turut dinikmati oleh warga asing di negara ini.

Rakyat berpendapatan rendah dan sederhana di negara ini terngangga jer melihat pendatang-pendatang yang kaya raya dari Singapura dan Thailand datang merompak, meratah dan menyeludup bahan api subsidi negara sewenang-wenangnya.


Yang rugi adalah wang cukai rakyat yang digunakan untuk kesenangan warga asing.

Tapi adakah maklumat ini diceritakan oleh pemimpin-pemimpin pakatan rakyat kepada para pengikut mereka dan juga rakyat yang mereka temui?

Selama ini akibat tak tahu dan kekurangan maklumat berkaitan mekanisme harga minyak di Brunei, ramai yang berterusan ditipu oleh puak-puak pembangkang.

Rakyat juga berharap agar kegiatan penyeludupan petrol dan diesel tetap dapat dibenteras sepenuhnya memandangkan harga minyak di Malaysia walaupun tanpa subsidi nanti tetap murah berbanding harga di Singapura dan Thailand.

Jangan sampai bekalan minyak di Malaysia berkurangan akibat maraknya kegiatan penyeludupan yang nak kaut untung lebih kerana harga minyak dan diesel mahal di negara-negara jiran.

Mana satu kaedah terbaik buat Malaysia?

Kerajaan telah memilih mekanisme pengapungan harga minyak kerana berpendapat ia adalah mekanisme terbaik memandangkan harga minyak dunia kini menunjukkan penurunan iaitu di bawah US$73.00 (RM240.00) setong.

Lagi turun harga minyak mentah dunia lagi murahlah harga minyak yang diproses seliter.

Kalau nak bandingkan dengan harga minyak di beberapa buah negara jiran seperti Singapura, Thailand, Indonesia bahkan Brunei,  harga minyak RON 95, RON 97 dan Diesel kita tetap lebih murah malah berkualiti.

Mengapa harga minyak tak seragam antara satu negara dengan negara yang lain? 

Banyak faktor mempengaruhinya antaranya; faktor jarak dari pelabuhan, jarak antara satu wilayah dengan wilayah yang lain, keadaan infrastruktur malah keadaan cuaca turut mempengaruhi harga minyak antara satu kawasan dengan kawasan yang lain.

Di Indonesia dan Filipina harga minyak di antara satu pulau dengan pulau yang lain adalah berbeza hinggakan adakalanya kerajaan negara-negara tersebut terpaksa menambah subsidi untuk menyamakan harga. Sebab tu mereka suka seludup minyak murah dari Malaysia.

Perbandingan harga bahan api antara negara-negara perlu dilakukan bagi melihat kualiti dan sebab utama yang mempengaruhi harganya.
Bahkan kualiti minyak juga mempengaruhi harga. Lagi tinggi kualiti dan level RON maka lagi tinggi harganya. Umpamanya harga RON 80 tak sama dengan harga RON 97. Tapi macai-macai pakatan anggap semuanya sama.

Dengan adanya mekanisme pengapungan harga minyak ini maka cadangan-cadangan untuk menggunakan kaedah kad subsidi, kad pengenalan, kaedah biometrik, kad debit dengan pin nombor atau kaedah subsidi bersasar (berkasta?) mengikut pendapatan bulanan individu akan dibatalkan.

Nak faham lagi korang baca ni jugak;

http://mymassa.blogspot.com/2014/11/harga-ron-95-kini-lebih-murah-biar-betul.html
http://mymassa.blogspot.com/2014/11/santai-bila-macai-tunjuk-pandaiakhirnya.html
http://mymassa.blogspot.com/2014/11/anwar-tersedak-bila-harga-petrol.html
http://mymassa.blogspot.com/2014/11/apa-harga-petrol-kat-brunei-lebih.html
http://mymassa.blogspot.com/2014/10/cerita-raya-qurban-minyak-naik-20.html
http://mymassa.blogspot.com/2014/10/kenapa-dan-mengapa-rasionalisasi.html
http://mymassa.blogspot.com/2014/10/subsidi-dikurangkan-harga-petrol-diesel.html
http://mymassa.blogspot.com/2014/10/petrol-kena-gstlahkata-rapussymuahahaha.html
http://mymassa.blogspot.com/2014/10/minyak-naik-atau-naik-minyak-lantaklah.html
http://mymassa.blogspot.com/2014/10/jom-kita-jadi-cerdik-sikit-dengan.html
http://mymassa.blogspot.com/2014/10/bravo-minyak-naik-semua-naik-apa.html
http://mymassa.blogspot.com/2014/05/ooo-patutlah-mahal.html
http://mymassa.blogspot.com/2014/05/harga-ron-95-indonesia-kok-lebih-murah.html
http://mymassa.blogspot.com/2014/05/petrol-oh-petrol-ngapain-lho-mahal.html

      

AKTA HASUTAN DIKEKALKAN, TAHNIAH PM NAJIB

4


Sebentar tadi selesai ucapan Presiden UMNO , Datuk Seri Najib Razak pada Perhimpunan Agung UMNO 2014.

Antara intipati penting ialah mengenai AKTA HASUTAN 1948 terus DIKEKALKAN!


" Kita akan masukkan peruntukan khas, melindungi kesucian agama Islam bahkan agama lain juga tidak boleh dihina"

"Kita akan masukkan supaya tindakan boleh diambil atas sesiapa yang cuba menghasut supaya Sabah dan Sarawak keluar dari Malaysia.", kata Najib Razak pada Perhimpunan Agung UMNO 2014 di PWTC.


PERUMAHAN RAKYAT: BN-UMNO LEBIH HEBAT, PR APA BUAT???

0

Bukan nak setakat gebang sembang-sembang kosong di kedai-kedai kopi atau di pentas-pentas politik, tetapi dah ada bukti yang kerajaan BN yang diterajui oleh UMNO lebih prihatin terhadap kebajikan rakyat berbanding puak pembangkang.


Bermula dari Program Perumahan Rakyat (PPR) ke Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA), Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M) hinggalah kepada pembinaan Rumah Transit 1Malaysia dan terbaru;  Perumahan Belia 1Malaysia (PB1M) semuanya telah dibina atas inisiatif UMNO dan BN.


Tapi apa yang mampu dibuat oleh puak pembangkang?


Tu diaaaa, sembang lagi pong pang pong pang...


Baca juga;

http://mymassa.blogspot.com/2011/10/pendedahan-punca-harga-rumah-di.html
http://mymassa.blogspot.com/2013/09/kapitalis-rehda-main-wayang-lagi.html

Rabu, 26 November 2014

AZMIN AKAN NAIKKAN TARIF AIR DI SELANGOR

0
Kerajaan negeri Selangor membayangkan kemungkinan tarif air di negeri itu dinaikkan namun pada kadar yang tidak membebankan rakyat.
Menteri Besar Azmin Ali memberitahu dewan negeri hari ini, bahawa kerajaan negeri masih dalam proses penelitian mengenai kesan yang akan ditanggung oleh rakyat sekiranya tarif air ini dinaikkan.
“Ketika ini kerajaan negeri sedang meneliti implikasi ke atas rakyat sekiranya tarif dinaikkan dalam tempoh terdekat. Kerajaan negeri sedang membincangkan dengan pihak air Selangor untuk mengkaji pendirian kerajaan negeri bagi membela dan menjamin hak pengguna dan rakyat di Selangor,” katanya ketika menjawab pertanyaan mulut ADUN Andalas Dr Xavier Jayakumar.
Pelarasan tarif air itu adalah inisiatif kerajaan negeri dan bukannya permohonan terdahulu syarikat konsesi air, Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS), ujar Azmin.
SYABAS sebelum ini berkali-kali menghantar permohonan untuk menaikkan tarif air, namun ditolak bekas Menteri Besar sebelum ini, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
Bagaimanapun, selepas menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) penstrukturan semula industri air Selangor, Khalid sendiri memaklumkan kerajaan negeri memikirkan keperluan semakan tarif air serta kuantumnya kepada pengguna, ujar Azmin.
Berdasarkan MoU antara kerajaan Persekutuan dan kerajaan Selangor itu, tarif air di Wilayah Persekutuan dan Putrajaya perlu dinaikkan berikutan pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 (LRAL2) dan sistem agihannya.
Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTha) sebelum ini memberitahu kerajaan Selangor melalui anak syarikat miliknya yang akan menetapkan keperluan bagi sebarang semakan tarif air.
Azmin kemudiaanya berkata tindakan membuat semakan semula itu diambil bagi memastikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat Selangor.
“Dalam pada masa yang sama kerajaan negeri akan memastikan bahawa air Selangor dapat memberikan perkhidmatan bekalan air yang cekap, efisien,” katanya.
Februari lalu, kerajaan Selangor dan Putrajaya menandatangani MoU untuk mengambil alih ekuiti empat syarikat konsesi, iaitu Puncak Niaga Sdn Bhd, Syabas, Syarikat Pengeluar Air Selangor Sdn Bhd (Splash), dan Konsortium ABBAS Sdn Bhd (Abbas).
Daripada empat syarikat itu, hanya Splash yang masih tidak bersetuju dengan pengambilalihan berkenaan

PUAK PENCACAI GEMBIRA DISEBUT LIBERAL...MENUJU SYURGA BERSAMA ANWAR IBRAHIM.

0


AIDCNews – 26/11/14 – Pendokong liberalisme Malaysia teruja dengan ucapan Tan Sri Muhyiddin Yassin semasa merasmikan pemimpin sayap Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO di Pusat Dagangan Dunia Putra malam tadi.

Belum jadi parti politik pun sudah dianggap pencabar hebat. Cuba bayangkan kalau ada parti liberal!,” kata Wan Saiful Wan Jan, Ketua Eksekutif Institute for Democracy and Economic Affairs (IDEAS) dalam twitternya hari ini.

Wan Saiful merujuk laporan The Malaysian Insider bertajuk “Liberalism has replaced PAS as main threat to Umno, says Muhyiddin.”

Dalam laporan itu, Muhyiddin dilaporkan berkata UMNO kini bukan lagi berdepan PAS dalam membuktikan siapa lebih Islam, tetapi sebaliknya mereka berdepan lanskap ideologi politik baharu liberalisme dan sekularisme.


Dalam konteks perjuangan UMNO, semua ini merupakan cabaran baharu yang tidak pernah kita lalui sebelum ini.

“Kalau dahulu kita cuma berhadapan dengan asakan PAS yang cuba membuktikan siapa lebih Islam.

“Dalam realiti hari ini, semakin ramai pula pihak yang cuba membuktikan siapa lebih liberal, bukan siapa lebih Islam,”katanya

Muhyiddin berkata, Islam berdepan ancaman hebat daripada fahaman tersebut kerana penghinaan secara terbuka kepada umat Islam.

Hari ini kita banyak mendengar kes-kes pelanggaran syariat yang dilakukan atas nama kebebasan dan hak asasi.

“Penghinaan ke atas umat Islam juga dilakukan secara terbuka,” katanya.

Menyifatkan liberalisme sebagai bertentangan dengan syariat Islam, Muhyiddin berkata ideologi itu cuba membawa usaha songsang seperti perkahwinan sejenis.

Apa yang lebih membimbangkan ialah wujudnya trend sekularisasi dalam agama, iaitu agama dilihat dalam neraca ideologi sekular liberal Barat yang tercabut daripada akar syariat.

“Trend ini sedang berkembang di seluruh dunia. Misalnya, majalah Economist keluaran bulan Oktober yang lalu memberikan gambaran agak mengejutkan mengenai amalan perkahwinan sejenis yang dilarang oleh syariat Islam dan juga oleh agama lain,” kata Muhyiddin.


Menurut Muhyiddin, dalam usaha menangani isu liberalisme, beliau menyeru supaya konsep wasatiyyah (kesederhanaan) dihayati, di mana tidak dilihat terlalu ekstrem tapi pada masa sama membela Islam daripada dipengaruhi ideologi liberalisme.

Sebab itulah, sebagai pendokong perjuangan suci ini, kita sebagai pejuang UMNO bermanhaj wasatiyyah harus tegas menentang gejala esktremisme dan militanisme yang ketika ini begitu cepat mempengaruhi anak-anak muda yang mahukan jalan pintas ke syurga.

“Kita juga tidak akan berkompromi dengan mereka yang cuba memesongkan makna wasatiyyah yang cukup sinonim dengan prinsip kesederhanaan Islam atau moderation dengan membawa ideologi songsang seperti liberalisme dan sekularisme,” katanya.


Dalam menghadapi bentuk cabaran tersebut, Muhyiddin menggesa langkah menanganinya dilakukan secara matang dan tidak mengikut emosi.

Kita perlu memperbanyak perbincangan, penerbitan dan wacana mengenai kebebasan dan hak asasi manusia menurut persepektif Islam dan juga bagaimana Islam menghadapi tantangan sekularisme.

“Kita perlu menangani trend sekularisasi dalam agama ini dengan keteguhan akidah dan ketajaman minda, bukannya diselubungi oleh ketegaran emosi,” katanya.

Keterujaan Wan Saiful dari IDEAS dapat difahami kerana beliau mengerti benar apakah yang dimaksudkan dengan liberalisme sama seperti yang difahami oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Selanjutnya, baca kefahaman Wan Saiful tentang liberalisme,”IDEAS Cuba Fahamkan Rakyat Malaysia Makna Liberalisme” dan ” Negara Malaysia Liberal : Visi IDEAS Sama Dengan Anwar.

Namun, penulis pro reformasi, Mohd Sayuti Omar (MSO) yang kurang menonjolkan pemahamannya tentang liberalisme juga turut teruja dengan ucapan Muhyiddin itu.

Lebih menarik lagi MSO merasakan ucapan Muhyiddin itu ditujukan kepada Pakatan Rakyat (PR) tanpa PAS khususnya terhadap Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa), NGO yang beliau cenderung.

Walaupun Muhyiddin tidak menjelaskan siapakah atau parti mana yang memperjuangkan liberalisme tetapi ia jelas ditundingkan kepada Pakatan Rakyat tanpa Pas iaitu DAP dan PKR.

“Apa yang boleh difahami dengan pernyataan Muhyiddin itu, UMNO tidak lagi takut dengan PAS yang menjadi saingannya selama ini tetapi apa yang digerumi ialah Pakatan Rakatan (tanpa PAS) yang cuba membawa konsep liberalisme dalam beberapa aspek kehidupan yang boleh menjejaskan Melayu dan agama Islam.

“Mungkin PAS bagi UMNO dan Muhyiddin sudah boleh dijinakkan dan tiada masalah lagi untuk diheret duduk bersama,” kata MSO dalam artikel terbaharu bertajuk “Fahami maksud Muhyiddin, PAS bukan lagi musuh UMNO.”

UMNO menerusi beberapa buah NGO dan instrument tertentu telah menuba pemikiran sesetengah pemimpin PAS kononnya kedudukan Melayu kini terancam yang mana dengan keadaan itu menyebabkan agama Islam yang menjadi pegangan dan perjuangan PAS juga akan tercabar.

“Tubaan itu mudah diterima oleh sesetengah pemimpin PAS yang kini berkedudukan seperti wakil rakyat dan sebagainya dengan harapan kalau berlaku kerjasama politik antara PAS dengan UMNO mereka akan kekal dengan apa yang ada bahkan mungkin mendapat ganjaran lebih daripada sekarang.

Menterjemah segala inilah maka ada kebenarannya kalau NGO bernama PasMa diwujudkan untuk menjadi benteng dan wadah bagai mempertahankan PAS agar tidak terjerut dalam jerat bingkas dipasang UMNO,” katanya lagi.


TAHNIAH...INI BARU PERMULAAN...PEDULI APA, INI NEGARA KITA!!!

10

Setuju sangat kerajaan mengambil tindakan menjenamakan semula jalan-jalan dan lebuhraya-lebuhraya di Kuala Lumpur.

Memang sepatutnya dah lama dilakukan kerana ia boleh mengingatkan kepada kita bahawa negara ini ada Raja dan Sultan yang memerintah mengikut sistem Raja Berpelembagaan.

Mungkin puak-puak chauvinist akan maki hamun itu dan ini...So persetankan segala komen mereka kerana bagi apa sekalipun puak-puak ini memang jenis tak sedar dek untung.

Ini negara kita, kita adalah penduduk asal. Keturunan nenek moyang Melayu adalah kaum asal alam Nusantara bukannya golongan pendatang yang dahulunya naik tongkang beramai-ramai, dibawa penjajah jadi buruh dan kuli, menumpang mencari rezeki di sini. 

Bila dah senang keturunan mereka kurang ajar kepada penduduk majoriti asal negara ini. 


Alhamdulillah sudah lapan nama jalan ditukar kepada nama raja-raja kita. Ada lima yang masih belum dan akan menyusul kelak.

Kalau boleh dicadangkan agar masjid, surau, sekolah, kolej, universiti, dewan, bangunan, jambatan, taman-taman perumahan, kampung-kampung, kapal-kapal perang dan sebagainya dinamakan semula dengan nama-nama sultan yang memerintah di sesebuah negeri atau nama para panglima melayu dan tokoh-tokoh Islam yang banyak jasanya.

Jangan sesekali dibenarkan nama tokoh-tokoh perosak negara diabadikan kerana ia sungguh jelek lagi menjijikkan pemandangan macam yang di bawah ni.


TIGA SOALAN: DI MANA TARING PEMUDA? DI MANA KETEGASAN WANITA? DI MANA KELANTANGAN PUTERI?

3
Tiga persoalan di atas membuatkan Pemuda, Wanita dan Puteri perlu berfikir semula akan peranan yang telah mereka lakukan selama ini sebenarnya belum mencapai tahap yang memuaskan. Timbalan Presiden UMNO bersindir kenapa NGO Melayu lebih lantang berbanding sayap-sayap UMNO tersebut?

Kita rindukan keberanian dan kekuatan istiqamah Datuk Harun, sanggup merana asal Melayu berdiri kukuh, sanggup bertahan dipijak asal agama Islam, Raja-Raja Melayu dan apa jua kepentingan orang Melayu terpulihara. 

Kita rindukan cara kerja Azalina semasa mengetuai Puteri UMNO, punya perancangan yang teratur, berkesan dan mencengkam. 

Puteri meresap masuk ke kampung-kampung, Puteri menarik ratusan ribu puteri-puteri Melayu supaya bersama UMNO, Puteri zaman Azalina lantang berbicara isu-isu kepentingan orang Melayu sehinggakan parti pembangkang tidak punya ruang.

Jangan jadi lesu kata Timbalan Presiden, jangan jadi pak turut jangan syok, jangan asyik play save takutkan ketua maka takut bersuara, akhirnya orang Melayu tertanya-tanya mana Taring Pemuda? mana Ketegasan Wanita? mana Kelantangan Puteri?.

Hanya pemimpin yang positif sahaja akan berfikiran positif. Manakala pemimpin yang negatif akan berfikiran negatif. Muhasabah wal Muhasabah.
Selasa, 25 November 2014

Mansuhkan ISA Satu Kesilapan. Adakah Pisang Kan Berbuah Dua Kali?

2

Pendapat dari tokoh yang telah banyak berjasa dari Sinar Harian (http://www.sinarharian.com.my/nasional/keputusan-mansuh-isa-satu-kesilapan-1.336078).
Keputusan mansuh ISA satu kesilapan

KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad menyifatkan keputusan kerajaan memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sebagai satu kesilapan.

Sehubungan itu katanya, kerajaan harus menimbang keperluan untuk mengadakan semula akta itu tanpa takut kepada kritikan mengenainya.

“Perlu diambil perhatian, ISA dibuat di bawah Perkara 149 untuk menentang perbuatan subversif dan tindakan yang memudaratkan ketenteraman awam.

“Saya faham bahawa kerajaan mahu melihat Malaysia berada di kedudukan yang baik di mata dunia. Tetapi, Singapura yang mengekalkan ISA, berada di kedudukan lebih baik, hampir dalam semua hal ISA bukanlah sebab utama yang menentukan kedudukan itu,” katanya ketika berucap merasmikan Konvensyen Perpaduan Nasional anjuran Gabungan NGO-NGO Pribumi Perpaduan Nasional di sini, semalam.

Beliau juga mengingatkan kerajaan supaya tidak mengulangi kesilapan dengan memansuhkan Akta Hasutan 1948 yang baginya, perlu dikekalkan.

“Saya mencadangkan supaya akta itu dipinda, mansuhkan kesalahan menghasut terhadap kerajaan. Kewujudan peruntukan itu tidak konsisten dengan amalan demokrasi. Ia hanya memberi gambaran kerajaan bersifat autokrasi,” katanya.

Beliau turut mencadangkan segala urusan mengenai Akta Hasutan dilakukan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) kerana Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) tidak sepatutnya mengambil alih perkara  yang dalam bidang kuasa KDN serta Peguam Negara.

“Saya turut cadangkan kerajaan mengetepikan draf Rang Undang-Undang Harmoni (RUU Harmoni) yang digubal oleh Majlis Peguam dan Akta Hasutan hendaklah dilaksanakan dengan tegas. Selain itu, bubarkan Majlis Konsultasi Perpaduan Negara
(MKPN) dan sekali gus Jawatankuasa Undang-Undang dan Dasar (JUU & D),” katanya.

Menurut beliau lagi, orang Melayu, anak negeri Sabah dan Sarawak hendaklah sedar bahawa usaha memansuhkanAkta Hasutan sebahagian perancangan untuk menghapuskan hak-hak mereka.
Sumber : http://www.sinarharian.com.my/nasional/keputusan-mansuh-isa-satu-kesilapan-1.336078

LGBT ADALAH ETIKA KATA ANWAR

2Sebuah organisasi bebas dengan idea baharu dan segar, TEDx Universiti Gerogetown, universiti Jesuits yang terbesar di Amerika Syarikat mengiktiraf LGBT (Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender)
Thomas Lloyd, pelajar di STIA: Sains, Teknologi & Hal Ehwal Antarabangsa, School of Foreign Service, Universiti Georgetown diberi penghormatan berucap dalam program TEDx untuk meluahkan kebangaannya sebagai seorang gay.
Sejak dua tahun lalu Thomas telah berkhidmat sebagai Presiden GUPride, kumpulan pelajar LGBTQ (Lesbian, Gay, Biseksual, Transgender dan Queer) Universiti Georgetown, satu-satunya kumpulan LGBT di sebuah sekolah Katolik di negara itu.
Thomas juga telah menjadi RA di Georgetown selama dua tahun, menulis kolum tetap di The Hoya, media LGBT GUPride.
The hoya.com, 18 November melaporkan selain Thomas, bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga diberi peluang berucap di TEDx.
“Saya rasa sebab untuk demokrasi, kebebasan, keadilan, bukan prinsip teori. Ia adalah isu kesalahan, isu sabitan keberanian, kebahagiaan tujuan. Ia adalah kepercayaan dan nilai-nilai. Ia adalah etika. Ia adalah prinsip iaitu anda tidak boleh berkompromi dengannya,” kenyataan Anwar dipetik.

PAS BARU BY MUJAHID YUSUF RAWA

2
‘Menuju PAS baru’ gagasan idea Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa mungkin menjadi realiti pada suatu hari nanti kata Zulkifli Sulong.
Zulkifli yang juga bekas Ketua Pengarang Harakahdaily berkata demikian ketika membuat kata-kata aluan dalam buku bertajuk “Menuju PAS Baru: Krisis, Peluang dan Dinamisme” Mujahid Yusof Rawa, terbitan The Malaysian Insider (2010).
“Masa yang akan menentukannya,” kata Zulkifli.
Kenyataan penuh Zulkifli dalam buku tersebut :
Saya mula mengenali Dr Mujahid Yusof ketika kami bersama-sama mewakili NGO di Malaysia dalam persidangan Belia Islam Asian di Jakarta, Indonesia pada pertengahan tahun 1990an lalu. Dalam persidangan itu, Mujahid telah dipilih sebagai salah seorang moderator dalam bengkel yang diadakan. Kebetulannya bengkel itu adalah mengenai media. Sebagai pengamal media, saya antara peserta yang aktif memberikan pandangan dalam bengkel yang dipengerusikan oleh Mujahid itu.
Sejak itu, selepas pulang ke Malaysia kami menjadi rapat. Hubungan kami tambah erat apabila Mujahid dilantik sebagai Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS. Lajnah yang asalnya tidaklah penting mana, telah menjadi satu entiti yang sangat penting dalam PAS.
Sejak sekian lama, PAS berusaha untuk memecahkan temboknya dengan orang bukan Islam sama ada Cina atau India. Ia bermula sejak pertengahan tahun 1980an lagi apabila CCC dibentuk. Namun, singkatan ini benar-benar membawa nasib tidak baik sebagaimana maksud CCC dalam bahasa Mandarin itu sendiri iaitu mati-mati-mati. CCC mati begitu sahaja.
Apabila Mujahid dilantik menjadi Pengerusi lajnah atau biro Perpaduan Nasional ini, beliau telah berjaya membentuk satu struktur organisasi yang baik dalam menghubungkan PAS dengan orang Cina dan India. Kemuncak dari hubungan baik inilah lahirnya apa yang dinamakan sebagai Kelab Penyokong PAS (KPP) menjelang pilihan raya 2008. Apabila Hindraf terbentuk dan orang India bangkit menentang BN, KPP telah berjaya membina tapak yang baik untuk mereka aktif menyokong PAS dalam pilihan raya umum 2008.
Begitu juga orang Cina. Mereka bersama-sama menyokong PAS dalam pilihan raya tersebut dan menghasilkan lima negeri untuk Pakatan Rakyat yang di dalamnya adalah PAS. Ekoran perkembangan baik itu, Mujahid sekali lagi bertindak mengikat para penyokong PAS ini dengan membawa mereka terus menjadi ahli PAS melalui Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP). Ia berlaku dalam bulan Mei 2010. Dalam muktamar PAS ke 56 di Kota Bharu Jun 2010, DHPP mula menghantar perwakilannya.
Inilah sebenarnya kelebihan Mujahid. Beliau berjaya mencipta organisasi dan struktur sebenarnya. Bukan sekadar membawa orang menyokong PAS tetapi berjaya membina struktur untuk mereka bergerak secara berperlembagaan. Melalui buku ini, Mujahid terus berteori tentang struktur kepimpinan PAS.
Apa yang beliau tulis ini bukan berdasarkan pengalaman peribadi beliau semata-mata tetapi berdasarkan pengalaman dan ilmu yang beliau timba dari ayahnya Allahyarham Yusof Rawa, bekas presiden dan mursyidul am PAS. Buku ini juga adalah hasil kajian Mujahid melalui tesis PhD yang beliau buat. Kajian beliau adalah tentang organisasi PAS itu sendiri. Melalui pengamatan dan kajian beliaulah terhasilnya teori lekuk dalam perubahan kepimpinan dalam PAS.
Tulisan Mujahid ini mungkin sensitif bagi sesetengah orang. Tetapi dengan latar belakang akademik beliau (ijazah pertama dalam pengajian Islam dari universiti di Mesir dan PhD dalam bidang pengurusan organisasi dari universiti tempatan) agak sukar mana-mana penentang teori ini untuk menolak mentah-mentah pandangan Mujahid ini.
Pendek kata, Mujahid adalah hasil dari penegasan yang dibuat oleh presiden PAS yang paling dihormati, Datuk Fadzil Mohd Noor. Ketika hayatnya, ketika dilihat berlakunya pertembungan antara ulama dan profesional dalam PAS, Ustaz Fadzil telah datang dengan penegasan, apa yang perlu dibuat oleh PAS adalah mengulamakan profesional dan memprofesionalkan ulama.
Mujahid adalah salah seorang yang lahir dari penegasan Ustaz Fadzil ini. Kini Mujahid datang dengan teori kepimpinan baru PAS selepas dua lekuk berlalu. Persoalannya adalah apakah kepimpinan PAS yang ada sekarang akan membuka laluan untuk lekuk baru ini atau berlakunya resistan dan akhirnya perubahan akan berlaku dalam suasana yang tidak enak.
Masa yang akan menentukannya.
Zulkifli Sulong.

Isnin, 24 November 2014

PKR JANGAN GELOJOH NAK SUMBAT HADI KE PENJARA, TUNGGU LAGI 7 DISEMBER

0
Mahkamah Tinggi di sini memutuskan perbicaraan kes saman Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ditangguh 7 Disember depan disebabkan ketidakhadiran saksi plaintif.

Saksi plaintif iaitu wartawan Kosmo tidak hadir perbicaraan.
Pada perbicaraan 28 Oktober lalu, Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa menangguhkan perbicaraan ke hari ini kerana saksi pihak plaintif iaitu wartawan berkenaan dimaklumkan tidak hadir.

Bekas calon PKR Dun Bukit Besi pada PRU13 lalu, Mohd Shamsul Mat Amin memfailkan saman terhadap Tuan Guru Abdul Hadi susulan ceramah Presiden PAS di Kampung Tebakang, Alor Limbat, Marang semasa kempen PRU itu.

Shamsul mendakwa ceramah itu mengaitkan beliau sebagai calon PKR dengan pil kuda.

Presiden PAS yang diwakili Tetuan Awi & Co manakala Shamsul diuruskan Tetuan Vasudevan & Co.HARAKAHDAILY

SHAFIE TIMBALAN SPEAKER DUN SELANGOR, HANYA 28 UNDI SAHAJA, DAP TAK UNDI

7
Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bangi daripada PAS Mohd Shafie Ngah dipilih sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Negeri Selangor (DNS).

Pemilihan itu dibuat pada persidangan DNS pagi ini.
Nama Shafie dicadangkan oleh Adun Cempaka, Iskandar Abdul Samad.

Adun Sekinchan, Ng Swee Lim juga dicadangkan untuk jawatan itu oleh Adun Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah.

Sementara itu, Ketua Pembangkang DNS iaitu Adun Sungai Burong, Datuk Mohd Shamsuddin Lias yang mencelah selepas Yang Dipertua DNS, Hannah Yeoh memaklumkan pengundian dijalankan bahawa Adun BN berkecuali.

Shafie mendapat 28 undi sementara Ng 14 undi dan satu undi rosak.

Jawatan berkenaan kosong berikutan penyandangnya iaitu Adun Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad dilantik sebagai exco kerajaan negeri pada 26 September lalu. - HARAKAHDAILY

Ahad, 23 November 2014

AMBIL PENDEKATAN SEDERHANA KATA PM NAJIB

6
Umno sebagai parti tunjang kepada Barisan Nasional (BN), perlu mengambil pendekatan bersederhana dalam menangani isu-isu berkaitan hubungan kaum di negara ini, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Presiden Umno itu berkata, ini termasuk dalam berdepan dengan golongan ekstrem dan rasis, yang dikhuatiri akan mengguris perasaan orang Melayu serta menimbulkan ketegangan antara masyarakat majmuk di negara ini.

"Saya menekankan kesederhanaan atau wasatiyah sebagai satu prinsip supaya dalam apa jua tindakan kita perlu bersederhana, seimbang dan juga lebih menjurus kepada kecemerlangan.

"Bukan bererti kita bersederhana dalam bekerja atau berusaha tetapi mesti mencapai kecemerlangan. Konsep ini yang saya cuba bawa," katanya dalam wawancara khas dengan Mingguan Malaysia yang disiarkan akhbar itu hari ini.

Perdana Menteri berkata pendekatan lain menangani isu-isu antara kaum ialah Umno harus kekal sebagai sebuah parti yang 'centrist' (kelompok tengah) yang tidak keterlaluan atau ekstrem.

Najib menarik perhatian bahawa Umno juga bersetuju menggubal perlembagaan yang merupakan cerminan kepada kontrak sosial, sebagai kompromi kepada kepelbagaian kaum di negara ini.

"Kita sudah mula langkah itu bersandarkan kepada prinsip wasatiyah sejak dahulu. Cuma kita tidak gunakan istilah wasatiyah. Namun, sejak mula UMNO ditubuhkan telah ditetapkan negara ini berlandaskan pada perlembagaan yang bersifat sederhana sehingga sekarang.

"Saya tidak fikir kita perlu alih haluan atau landasan kerana ini telah ditentukan sejak dahulu lagi," jelas Najib.

Menyentuh aspek sokongan kaum Cina, Najib yang juga Pengerusi BN berkata ada sedikit perubahan positif, tetapi masih belum sampai ke tahap yang diharapkan.

Mengambil isu sekolah Cina sebagai contoh, beliau berkata adalah mustahil untuk mendapatkan kembali sokongan kaum itu sekiranya ada suara dalaman yang mahukannya ditutup.

Najib berkata dalam sistem demokrasi terbuka, penting bagi BN untuk membuat keputusan secara kolektif yang akhirnya akan membawa manfaat kepada semua parti komponen.

"Kalau langkah kita menyebabkan sokongan kepada Umno dan BN menurun, tentu sekali apa yang kita lakukan tidak memberi faedah kepada kita. Orang putih kata lose, lose tapi kita win, win. Jangan kita lose, lose. Kalau kita lose, lose nanti hendak masuk pilihan raya, kita akan berhadapan dengan kesukaran," katanya.

Mengenai soal perpaduan melalui pendidikan dan langkah ke arah sekolah satu aliran, Najib berkata sesuatu keputusan yang dibuat haruslah tidak mendatangkan mudarat kepada negara, sama ada dari segi hubungan kaum hatta dalam BN sendiri.

Bagaimanapun, Perdana Menteri mahu sekolah Cina meningkatkan penguasaan bahasa kebangsaan yang merupakan alat perpaduan, yang boleh membantu ke arah memupuk persefahaman antara kaum.

"Saya sedar ini bukan satu keadaan yang ideal, tetapi sudah kita warisi. Tidak boleh rombak balik apa yang telah diputuskan sewaktu Malaysia merdeka," katanya.


-- BERNAMA

TINDAKAN JAKIM DISELAR, MEMALUKAN PERDANA MENTERI

5

Seluruh umat Islam di Malaysia dan Nusantara Melayu Islam amat terkejut dengan tindakan pihak JAKIM menyekat pendakwah terkenal dari Nusantara Melayu Islam dan di negara-negara Arab iaitu Sheikh Nuruddin daripada berdakwah di TV dan di tempat yang lain di dalam negara Malaysia.

Saya yakin dan percaya perbuatan ini adalah perbuatan mereka yang punya Sakit Jiwa seperti perasaan-perasaan cemburu, irihati, busuk hati dan pelbagai lagi penyakit hati. Mengapa seorang Ulama yang sekian lama menyampaikan ilmu dakwahnya di TV disekat selepas beliau mempunyai ramai pengikut, berjaya mendidik masyarakat seterusnya mengukuhkan lagi Aqidah Sunnah Waljamaah yang menjadi amalan umat Islam di Malaysia dan di Nusantara Melayu Islam ini.

Saya mendesak pihak JAKIM memperjelaskan satu persatu apakah bidaah-bidaah, apakah ajaran-ajaran sesat, apakah kenyataan-kenyataan beliau yang dikatakan menjejaskan keharmonian umat Islam di negara kita Malaysia. Setelah sekian lama beliau berdakwah, saya tidak nampak umat Islam di Malaysia menjadi huru-hara, sebaliknya rating TV Al-Hijrah semakin meningkat naik.

Janganlah kerana JAKIM dipenuhi khabarnya golongan yang berfahaman selain daripada Ahli Sunnah Waljamaah, maka sheikh yang terkenal dari Nusantara Melayu Islam ini menjadi mangsa kebodohan, keangkuhan, kesombongan dan ketakburan golongan muda di JAKIM yang baru setahun jagung di alam dakwah.

Di akhir zaman ini, mereka yang baharu pulang belajar dari negara-negara Arab, India atau Pakistan apabila balik semula ke Malaysia mencetuskan perbalahan dan pergaduhan sesama mereka kaum agamawan. Menindas sesama mereka, memburuk-burukkan sesama mereka ahli agamawan, sungguh buruk perangai orang-orang agama yang suka memecahbelahkan seperti ini.

Kita amat memandang berat akan hal-hal yang berlaku di dalam JAKIM kerana nampak sangat jelas beberapa tindakan yang dilakukan adalah bertentangan dengan konsep Wasatiyyah YAB Perdana Menteri. JAKIM tidak mendokong prinsip kesederhanaan yang dibawa oleh kepimpinan negara, malah kesederhanaan yang ditunjukkan oleh baginda Rasulullah SAW juga tidak menjadi contoh kepada pihak JAKIM dalam mengendalikan isu ini.

Amat jelas, Sheikh Nuruddin bukannya seorang pengganas, jauh sekali daripada pengaruh IS atau ISIL dan sebagainya yang sedang berleluasa di negara-negara Arab. Juga sangat-sangat jelas, Sheikh Nuruddin bukan seorang Syiah yang sesat dan bukan seorang Wahabi yang menyesatkan.

Saya mendesak supaya JAKIM mengambil jalan tengah dan menghapuskan semula sekatan yang dikenakan ke atas Sheikh Nuruddin. Ini adalah suara rakyat dan suara majoriti umat Islam di Malaysia yang terpinga-pinga dan terkejut mengapa JAKIM menyekat usaha dakwah Islamiyyah yang dijalankan oleh Sheikh Nuruddin sejak hampir 20 tahun yang lalu.

Umat Islam mahu YAB Perdana Menteri mengambil serius akan hal ini. Perkara ini juga telah menjejaskan nama baik YAB Perdana Menteri apabila umat Islam turut menyalahkan YAB Perdana Menteri dengan pelbagai tuduhan, kritikan dan amukan telah dibuat ke atas YAB Perdana Menteri di dalam aplikasi Wassap, SMS, Facebook dan Tweeter.


Yang jelas YAB Perdana Menteri tidak mengetahui hal ini, ianya adalah kesilapan besar golongan-golongan yang berpenyakit hati di dalam JAKIM.

Sumber. Baca juga INI dan INI