Khamis, 8 Mei 2014

OOO PATUTLAH MAHAL...Semalam kami ada paparkan kenapa harga petrol RON 95 mahal di Indonesia. Ramai termanggu-manggu kenapa kami letakkan foto cewek yang beraksi mengiurkan di pam-pam stesen negara berkenaan?

Jawapan mudah, itulah strategi pemilik-pemilik syarikat pam minyak di negara berkenaan mempromosikan minyak petrol jenama 'keluaran' mereka. Ia juga sebagai strategi licik mereka menarik perhatian pelanggan supaya mengisi petrol sambil menjamu mata melihat cewek-cewek bergetah. Dengan cara ini syarikat minyak berkenaan lebih popular. Masyarakat pun mungkin  'sejuk' tak la marah-marah akibat harga minyak yang mahal.

Walaupun ia bukan polisi perniagaan Pertamina namun siapa peduli jika pemilik-pemilik mau letak cewek-cewek manis gebu sebagai duta perniagaan mereka? Harap Malaysia jangan jadi sampai begini. 


Tapi bila diselidiki ternyata majoriti syarikat-syarikat ini milik kaum pendatang. Suka hati merekalah nak buat apa pada perniagaan mereka. Begitu juga suka hatilah jika mereka nak mengimport petrol berkodi-kodi dari negara jiran yang 'murah' dan mempunyai banyak infrastrukturnya lagi banyak jaringan perniagaannya dengan warga pendatang di negara tersebut. Mereka ada wang dan jalankan bisnes yang sah...

Ini buktinya...

Jakarta -BBM subsidi di Malaysia adalah bensin RON 95 sekelas Pertamax Plus, dan harganya dijual sekitar Rp 7.350/liter. Tapi kenapa bensin serupa di Indonesia dijual Rp 12.000/liter?

"Kenapa Malaysia bisa jual RON 95 hanya Rp 7.350 sementara di kita Rp 12.000/liter, ya karena kita beli BBM-nya dari Singapura," ucap Anggota Komite Badan Pengatur Hilir Minyak dan Gas Bumi (BPH Migas) Ibrahim Hasyim kepada detikFinance, Kamis (8/5/2014).

Ibrahim mengungkapkan, harga BBM di Singapura memang lebih mahal dibandingkan harga BBM di Malaysia. Alasannya, Singapura menerapkan pajak tinggi untuk produk BBM.

"Walau berdekatan, harga BBM di Singapura dan Malaysia lebih mahal di Singapura, karena kebijakan pemerintah Singapura yang menerapkan pajak cukup tinggi pada produk BBM, karena Singapura tidak terlalu luas, seperti pulau kecil, mereka mengurangi dampak pada polusi udara negaranya, makanya dikenakan pajak tinggi untuk BBM," kata Ibrahim.

Ia menambahkan, saat ini hitungan harga BBM subsidi yang harus dibayar negara ke PT Pertamina (Persero) berdasarkan acuan harga minyak di Singapura.

"Untuk harga BBM subsidi jenis premium formulanya 3,32% MOPS (Mean of Platts Singapore) + biaya distribusi dan marjin Rp 484/liter, kalau solar atau bio solar 2,17% MOPS + Rp 521/liter, minyak tanah 2,49% MOPS + 263/liter," ungkapnya lagi.

"MOPS ini adalah Mean of Platts Singapore atau merupakan harga acuan minyak atau BBM di Singapura," tutupnya.

Sumber: http://finance.detik.com/read/2014/05/08/100501/2576813/1034/ri-jual-pertamax-plus-rp-12000-liter-karena-impor-dari-singapura

Komen kami;

Syukurlah kita tak perlu mengimport minyak dari Singapura. Jika tidak pasti lebih banyak duit rakyat digunakan untuk mengkayakan negara tersebut. Cuma kita kesalkan ada warga Singapura yang begitu bebas membeli petrol subsidi RON 95 kita bertan-tan liter setiap hari seolah-olah tanpa sekatan. 

Bahkan, ada juga sindiket dari negara jiran tersebut yang menjalankan kegiatan penyeludupan minyak dan diesel subsidi kita secara berleluasa dengan bantuan pengkhianat-pengkhianat ekonomi di negara ini. 

Sebab itu tak heran jika pengkhianat dan penyanggak yang hidup mewah selama ini mula kepanasan apabila kerajaan mengumumkan projek RAPID Pengerang. Kononnya projek itu akan menghapuskan udang lobster yang menjadi makanan mewah kepada golongan penyanggak seberang tambak itu.

Kepada golongan yang tak tahu, walaupun Indonesia mengeluarkan petrol dan gas asli terbesar di ASEAN, namun komoditi itu disaring (refinery) kebanyakkannya di Singapura. Bahkan Indonesia sering terputus bekalan bahan api tersebut kerana permintaannya yang begitu tinggi sekali. Hinggakan kadangkala rakyatnya terpaksa seludup keluar petrol RON 95 dan diesel bersubsidi Malaysia di perbatasan Kalimantan beratus-ratus ribu liter sehari!

Data akhir tahun 1997 ketika produksi minyak masih banyak. Namun kini tahun 2014 pengeluaran minyak semakin berkurangan dan setiap negara terpaksa bersaing harga bagi mendapatkan bekalan. Sebab itu harga minyak semakin mahal.  Banyak subsidi dari wang cukai rakyat terpaksa digunakan bagi menstabilkan harga minyak di negara ini. 

Indonesia juga telah keluar keanggotaannya dari Organisasi Negara-Negara Pengeluar Minyak (OPEC) pada September 2008 kerana produksi minyaknya kurang 1 juta barrel setiap hari. Sejak itu negara tersebut terpaksa mengimport minyak yang telah diproses dari luar termasuk dari Singapura.


Link berkaitan:

3 comments:

Tanpa Nama berkata... 9 Mei 2014 1:32 PG

indonesia perlu keluar dari kebergantungan kepada sumber minyak dari singapura dengan membina loji penapisan minyak sendiri yang lebih besar. pasaran prngguna di indonesia terlalu besar dan amatlah rugi sekali jika peluang ini jatuh kepada mereka yang bukan dri indonesia.
sayang sekali.

apa pun saya ingin berkongsi sama anda
http://invite4job.com/?id=113103

Tanpa Nama berkata... 9 Mei 2014 4:15 PTG

Sokong penuh supaya seluruh penceroboh ini dihalau keluar. Cina adalah PENCEROBOH Tanah Melayu. Halau mereka kembali ke Tanah Besar China dan hauskan hak mengundi dan bertanding di Parlimen atau Dewan Negeri, tutup dan hapuskan Semua Sekolah Cina@Penceroboh. Kuatkan Islam, Melayu Islam, Raja raja Melayu dan Bahasa Melayu.

Penceroboh adalah sebab:-
1. Agama Islam dipermainkan
2. Bahasa Melayu dirosakkan - Mereka masih mengagungkan Bahasa Inggeris
3. Raja-raja Melayu mahu dihapuskan (walhal Penceroboh ini tidak pernah menderita pun akibat Ketuanan Melayu)
4. Merosakkan ekonomi Orang Melayu
5. Menghalang Orang Melayu membeli rumah dan seterusnya menguasai majoriti undi satu satu kawasan dengan masyarakat Penceroboh.
6. Tidak Menghormati Tuan punya Negara Malaysia
7. Lebih Cina daripada Cina di negara China dengan sibuk membuka sebanyak banyak sekolah aliran Cina dengan sejarah China dan Bahasa China sebagai matapelajaran utama.
8. Membunuh ekonomi orang Melayu dengan pengambilan warga asing.
9. Merosakkan institusi kewangan Melayu dengan mengawal aliran wang masuk ke Negara.
10. Mereka adalah kafir laknat yang melawan perintah Allah dan Rasul Allah, makan binatang haram, makan babi dan tidak hormat bulan Ramadhan.

Apakah bangsa kafirun ini yang anda mahukan jadi pemimpin? Ini negara kita, MALAYsia bukan CINAsia. Hapuskan Penceroboh, halau Penceroboh!

Tanpa Nama berkata... 11 Mei 2014 4:14 PTG

Salam. .kita kena tegakkn asas agama yg kukuh kpd penduduk malaysia dan Indonesia. Kemiskinan boleh menyebabkn kekufuran. Kesian Indonesia tukar parti pemerintah tiap2 kali pn masih bergolak jgk sbb islam dipinggirkn. Bila ada yg cuba nk tegakkn blum apa2 dh dituduh pengganas/pemisah. Org2 indon bangga mempunyai penduduk islam teramai tp mane kerajaan islamnya? Jadi kita di malaysia kene letakkn asas yg kukuh dlm pemerintahan iaitu hukum islam menurut Al Qur’an dan Hadits. Di malaysia kita majoriti jadi bersatulah. Bkn atas dasar bangsa tp dasar agama. Melayu muslim, cina muslim, india muslim, serani muslim, siam muslim sabahan muslim, sarawakian muslim, dan semua muslim x kira bangsa.

Catat Ulasan