Selasa, 6 Mei 2014

GST: BUAT MEREKA YANG INGIN TAHU APA ITU GST


Ramai masyarakat kita di luar sana kurang faham tentang Cukai GST. Pihak yang berkenaan pula sering menyampaikan penerangan GST lebih kepada aspek pengiraan teknikal. Kekadang susah nak faham.

Puak-puak yang tidak bertanggungjawab pula menggunakan kecelaruan dan ketidakfahaman masyarakat berkaitan GST untuk memburuk-burukkan sistem percukaian moden tersebut. Walhal mereka sendiri pun tak faham dan buat-buat tak faham kerana takut kehilangan pengaruh. Al maklumlah tanpa fitnah dan pembohongan maka matilah perjuangan mereka.

Apabila tak faham, termakan pula dengan hasutan dan dakyah songsang maka akan lahirlah masyarakat yang keliru dan haru biru. Inilah yang disukai oleh puak-puak pembangkang. Maka pihak-pihak berkenaan perlu bekerja keras membetulkan persepsi negatif tersebut. Tak apalah perbuatan baik selalu mendapat ujian dan cabaran. 

Apakah itu GST?

GST adalah Cukai Barangan dan Perkhidmatan (Good and Service Tax). Di beberapa negara ia juga dikenali sebagai Value Added Tax (VAT) atau Cukai Nilai Tambah. Ia bukannya kerajaan telah menambah lagi cukai sedia ada atau mengenakan cukai ke atas cukai. 

Kenapa kerajaan melaksanakan GST, Apa sistem cukai selama ini SST tak baikkah?


Pada masakini dan selama ini kita telah membayar dua cukai serentak dalam Cukai Jualan dan Perkhidmatan (Sales and Service Tax –SST) bagi setiap barangan dan perkhidmatan yang kita beli iaitu;

Cukai Jualan - 10% dan Cukai Perkhidmatan - 6% menjadikan setiap barangan yang kita beli dikenakan cukai 16%. Cukai-cukai ini kadangkala tidak disedari oleh kita kerana tiada dalam bil atau resit pembelian kita. 

Kedua-dua cukai ini akan dihapuskan sama sekali dan digantikan dengan cukai GST berkuatkuasa pada 1 April 2015. Selepas tarikh itu kita hanya dikenakan cukai GST 6% sahaja.

Untuk apa GST diperkenalkan?

GST diperkenalkan bagi memperbaiki dan menyusun semula sistem percukaian negara pada masakini supaya lebih berkesan, saksama, efisien dan telus. Kerajaan mendapati Cukai Jualan dan Perkhidmatan mempunyai kelemahan iaitu;
 • Bagi mengelak cukai terselindung yang menjadi kos kepada harga akhir yang sebenarnya melampau akibat pengambilan untung berlebihan oleh para pemborong, peruncit dan peniaga.
 • Bagi mengelak cukai bertindih yang sebenarnya membebankan para pengguna yang dikenakan cukai sebanyak dua kali. 
 • Bagi mengelak caj perkhidmatan yang disembunyikan yang mana ia tidak diisytiharkan oleh para peniaga/penjual barangan di dalam resit dan bil-bil kita bagi meningkatkan margin keuntungan mereka.
 • Bagi mengelak perbuatan segelintir golongan pengilang, pemborong, peruncit dan peniaga yang cuba elak dari bayar cukai dengan tidak isytihar sumber, aliran dan jumlah pendapatan mereka.
 • Bagi mengelak perbuatan khianat ekonomi yang dilakukan oleh segelintir golongan peruncit dan peniaga yang sengaja menyorok barangan, mengurangkan sukatan, memonopoli barang dan memanipulasi harga.
Contoh penipuan dilakukan oleh golongan peniaga yang tak faham GST dan sengaja ingin
menjatuhkan imej Kerajaan
. Hanya di Selangor...
Perbuatan-perbuatan ini akan menyebabkan para pengguna terbeban dengan harga barang yang semakin mahal, bekalan sukar diperolehi, rasuah, penyeludupan dan penipuan berleluasa yang akan menjejaskan ekonomi dan kestabilan negara

Kadar GST Malaysia membebankan?

Pendapat ini salah sama sekali. Secara perbandingan kadar GST di negara-negara anggota ASEAN;

Kadar GST yang berbeza di kalangan Negara-Negara anggota ASEAN

Bil
Negara-Negara ASEAN
Tahun diperkenalkan
Kadar GST dikenakan
1
Indonesia
1984
10%
2
Filipina
1988
10%
3
Kemboja
1999
10%
4
Laos
2009
10%
5
Singapura
1999
7%
6
Thailand
1992
10%
7
Vietnam
1999
10%
8
Malaysia
2015
6%
9
Brunei
-
-
10
Myanmar
(Dalam kajian)
(Dalam kajian)
Sumber: http://etp.pemandu.gov.my/Transformation_Unplugged-@-Why_we_need_GST.aspx

Apabila GST diperkenalkan pada 1 April 2015 ke atas semua barangan dan perkhidmatan, adakah bermakna bahawa semua barang akan menjadi mahal?

Dari 600 barang yang dikenakan GST, dijangka hanya 10% yang akan mengalami kenaikan harga, 42% kekal harga dan 48% akan mengalami penurunan harga. Perubahan sesuatu harga barang atau caj perkhidmatan adalah amat minimum. 

Banyak barang akan menjadi lebih murah kerana cukai GST hanya 6% berbanding cukai 16% yang akan berakhir pada 31 Mac 2015.

Pada masakini terdapat segelintir peniaga yang tidak jujur dengan sengaja menjual harga barang mahal kerana ingin mengambil keuntungan berganda sebelum perlaksanaan dan mengambil kesempatan memburuk-burukkan imej kerajaan kerana sikap khianat mereka. Para pengguna boleh melapor pada pihak berwajib dan boikot produk atau premis mereka.

Apa yang dikenakan cukai dan apa yang tidak?

Senarai barangan yang tidak dikenakan GST.

Perkara
Produk-produk barangan yang tidak dikenakan Cukai GST
Barang makanan asas
beras, gula, tepung, minyak masak,kacang dhal, rempah ratus, ikan masin, cencalok, budu, belacan
Penggunaan Utiliti
Bekalan air paip dan 200 unit pertama eletrik sebulan bagi pengguna
Perkhidmatan yang disediakan kerajaan
perkhidmatan kesihatan, pengeluaran pasport, pembelajaran disekolah
Perkhidmatan pengangkutan
bas, keretapi, LRT, teksi, feri, bot, tol lebuh raya
Perumahan
Proses jual beli dan sewa rumah kediaman
Kewangan
Perkhidmatan kewangan terpilih

Harga kenderaan pula semakin lama semakin turun hasil perlaksanaan Dasar Automotif Negara 2014. Perumahan rakyat semakin giat dibina, ia masih mampu dibeli atau disewa. Perkhidmatan perubatan diberi percuma dan murah buat rakyat Malaysia. Semua rakyat turut berhak mendapat pendidikan yang berkualiti. 

Manakala banyak pasaraya dan kedai mengambil bahagian dalam promosi jualan harga murah. Cuma kita hanya perlu rajin, bijak dan berhemah ketika berbelanja serta selalulah menabung dalam pelbagai skim amanah saham dan insuran yang diiktiraf kerajaan agar kehidupan kita dan keluarga lebih terjamin di masa hadapan. 

Pada peringkat mana cukai GST dikenakan?

Cukai GST akan dikenakan di setiap peringkat pengedaran atau rantai pembekalan iaitu dari pihak pengimport, pengilang, pemborong, peruncit dan peniaga. Dengan kata lain, hakikatnya setiap peringkat rantaian ini memerlukan pihak syarikat pengisyitiharan segala sumber, aliran dan akaun pendapatan mereka kepada pihak berwajib. Ini menggambarkan GST adalah sistem yang telus. 

Perlaksanaan GST akan menyebabkan banyak syarikat asing akan lari dan syarikat tempatan akan bankrap?

Ini adalah tohmahan liar dan tidak berasas. Hakikatnya, Malaysia merupakan antara negara mesra pelabur kerana kestabilan politik dan sosio ekonominya serta kecanggihan prasarananya berbanding dengan beberapa negara rantau ASEAN yang lain. Rakyat Malaysia juga terkenal dengan sikap rajin, berpengetahuan, setia dan mudah berkomunikasi. 

Syarikat-syarikat besar yang mementingkan kualiti biasanya tidak akan gentar dengan GST malah lebih menyukainya kerana sistem percukaian ini lebih cekap, telus dan terkini. Malah kerajaan juga menyediakan pelbagai insentif seperti kemudahan kredit, latihan, pengecualian cukai dan sebagainya demi menjaga kebajikan sektor perniagaan dan korporat di negara ini.


Adakah Indeks Harga Pengguna (IHP) akan naik selepas perlaksanaan GST?

GST bukan kos kepada perniagaan. Dengan perlaksanaan GST maka Indeks Harga Pengguna (IHP) dijangka akan turun bagi sesetengah barangan dan perkhidmatan seperti pakaian, kasut, barangan hiasan, perkakasan rumah, penyelenggaraan, komunikasi.

Manakala IHP yang dijangka meningkat adalah minuman beralkohol, arak, tembakau (rokok, cerut), pendidikan swasta, restoran di hotel, pawagam, spa dan sebagainya. Produk dan perkhidmatan ini bukannya satu keperluan yang kerap tetapi lebih kepada kemewahan dan bersifat sekali-sekala. 

Untuk pendidikan swasta kerajaan turut menyediakan dana PTPTN yang mana akan diberi percuma sebagai biasiswa jika seseorang pelajar itu cemerlang dalam pengajiannya. Manakala banyak skim insuran kesihatan yang boleh dimanfaatkan oleh mereka yang menggunakan perkhidmatan perubatan swasta. 

GST tidak meningkatkan kos perniagaan kerana ia adalah cukai kepenggunaan. Cuma akibat penambahbaikan sistem cukai ini berkemungkinan ada segelintir peniaga tidak terlepas dari pengisytiharan sumber, aliran dan pendapatan mereka yang selama ini ‘disorokkan’ dan mereka terpaksa membayarnya bila sistem percukaian GST dilaksanakan. Inilah dikatakan GST mampu mengelak ketirisan dan penyelewengan dalam perniagaan. 


GST memiskinkan dan menyusahkan rakyat? Apa yang kerajaan lakukan untuk membantu rakyat?

Pendapat ini salah sama sekali. Banyak bantuan dan sokongan diberikan oleh kerajaan kepada rakyat. 

Untuk mengatasi sebarang peningkatan harga secara mengejut maka kerajaan akan memberi bantuan tunai secara one-off sebanyak RM300 kepada penerima BR1M yang rata-ratanya berpendapatan rendah. Pendapatan ini boleh digunakan secara beransur-ansur bagi menampung lebihan belanja akibat kenaikkan kos sara hidup setiap bulan, bukannya diperhabiskan dalam tempoh sekelip mata.

Rakyat berpendapatan rendah dan golongan miskin tidak akan dikenakan sebarang cukai GST jika mereka tidak membayar makanan atau menginap di hotel-hotel, restoran makanan segera, menonton wayang, mengunjungi pusat-pusat hiburan dan spa dan sebagainya.

Contoh mudah pengiraan GST...jom makan KFC

Adakah kita masih perlu membayar cukai pendapatan pada kadar yang sama?

Tidak, melalui perlaksanaan GST kadar cukai individu akan dikurangkan sebanyak 1-3% untuk semua pembayar cukai.

Kadar pendapatan bercukai juga akan dinaikkan kepada melebihi RM500,000. Jika di bawah nilai ini mereka tidak perlu berdaftar dan membayar GST.

Dengan itu mereka mempunyai lebihan wang untuk berbelanja atau menabung. Ini adalah inisiatif nyata kerajaan bagi membantu dan menjaga kebajikan rakyat.

Perlu diingat, golongan berpendapatan rendah di bawah RM2,000.00 sebulan tidak dikenakan cukai. Bahkan mereka akan dapat lagi BR1M tahunan dan pelbagai insentif kewangan dan bantuan dari kerajaan. Inilah yang dikatakan rakyat diutamakan dan kebajikan mereka dijaga.

Nak tahu kena cukai atau tidak berdaftarlah pada Lembaga Hasil Dalam Negara (LHDN)

Bagaimana pula dengan sektor perniagaan? 
 • Kerajaan akan mengurangkan cukai pendapatan korporat maksimum 26% kepada 24% mulai tahun taksiran 2016.
 • Cukai pendapatan syarikat kecil dan sederhana akan diturunkan daripada 20% kepada 19% mulai tahun taksiran 2016
 • Cukai pendapatan koperasi dikurangkan 1-2 mata peratus mulai tahun taksirn 2015 dan potongan cukai bagi yuran kesetiausahaan.
 • Pemfailan cukai mulai tahun taksiran 2015
 • Potongan cukai tambahan untuk beli kos beli peralatan dan perisian ICT bagi tahun taksiran 2014 dan 2015
 • Geran latihan GST berjumlah RM100 juta dan bantuan pembelian perisian perakauan GST berjumlah RM150 juta.
Dengan pemberian insentif-insentif ini, maka kos harga jualan barangan dan perkhidmatan boleh dikurangkan dengan begitu banyak. Secara langsung harga barangan akan menjadi lebih murah. Namun jika ada peniaga menjual barang kepada pengguna dengan harga mahal, maka ia adalah salah penjual tersebut yang melakukan khianat pada kita.

Kenapa GST dilaksanakan sekarang dan bukannya kemudian apabila tiada lagi ketirisan ekonomi?

Tujuan utama pengenalan GST adalah untuk mengurang dan membenteras ketirisan ekonomi akibat perbuatan pengkhianat-pegkhianat ekonomi. Kerajaan sentiasa menambah baik sistem perekonomian dan percukaian negara agar ketirisan ekonomi, rasuah dan penyelewengan ekonomi dapat diatasi dengan sistem pengurusan yang lebih cekap dan telus. 

Kerajaan berpendapat bahawa kadar inflasi negara pada masa kini bawah 2% adalah rendah dan ia sememangnya masa terbaik untuk melaksanakan GST. Ini bagi memastikan rakyat tidak terbeban dengan perlaksanaan GST jika kadar inflasi tinggi.

GST memiskinkan rakyat dan menyusahkan golongan berpendapatan rendah?

Pendapat ini salah sama sekali. Apabila sistem kutipan percukaian semakin baik dan cekap, banyak ketirisan ekonomi berjaya dibenteras. Hasil pendapatan kerajaan semakin meningkat dan hasil tersebut akan dipulangkan kembali kepada rakyat menerusi pembangunan infrastruktur seperti sekolah, universiti, rawatan kesihatan kerajaan, subsidi baja dan pendidikan, pembinaan jalan raya, pembekalan utiliti, pembayaran gaji dan imbuhan perkhidmatan, peruntukkan kewangan pada negeri-negeri dan sebagainya.

Malah setiap tahun kerajaan telah menaikkan jumlah BR1M kepada golongan sasar selain pelbagai insentif kewangan dan bantuan bagi membantu rakyat dan golongan peniaga. 

Kerajaan tidak lagi boleh bergantung harap pada sumbangan dari hasil petroleum Petronas untuk selama-lamanya kerana hasil bahan mentah tersebut semakin berkurangan dan syarikat tersebut memerlukan perbelanjaan yang tinggi untuk penerokaan di luar negara serta pengurusan syarikat.

Sudah lebih 160 buah negara di dunia telah berjaya melaksanakan GST. Adakah negara-negara ini semakin miskin dan rakyatnya semakin susah? 

GST adalah cukai yang bertentangan dengan Islam?

Jika GST bercanggah dengan ajaran Islam mengapa beberapa negara-negara Pertubuhan Islam Sedunia (Organization of Islamic Countries – OIC) seperti Algeria, Turki, Jordan, Lebanon, Indonesia, Mesir, Iran, Uzbekistan, Turkmenistan, Pakistan, Kazakhstan dan sebagainya turut melaksanakannya? Kadarnya pula berbeza dari serendah 5% (Iran) hingga tertinggi 20% (Uzbekistan dan Tajikistan).

Kadar GST yang berbeza di kalangan sebahagian Negara-Negara Pertubuhan Islam Sedunia

Bil
Negara-Negara OIC
Tahun diperkenalkan
% Kadar GST dikenakan
Bil
Negara-Negara OIC
Tahun diperkenalkan
Kadar GST dikenakan
1
Indonesia
1984
10%
14
Turkmenistan
1993
15%
2
Turki
1984
10%
15
Jordan
1994
16%
3
Maghribi
1986
20%
16
Mauritania
1995
14%
4
Pakistan
1990
16%
17
Tunisia
1998
18%
5
Mesir
1991
10%
18
Kyrgyztan
1999
20%
6
Kazakhstan
1991
12%
19
Chad
2000
18%
7
Mali
1991
18%
20
Sudan
2000
15%
8
Bangladesh
1991
15%
21
Kosovo
2001
16%
9
Benin
1991
18%
22
Lebanon
2002
10%
10
Algeria
1992
17%
23
Ethopia
2003
15%
11
Azerbaijan
1992
18%
24
Bosnia Herz
2006
17%
12
Uzbekistan
1992
20%
25
Tajikistan
2007
20%
13
Burkina Faso
1993
18%
26
Iran
2008
5%


Adakah Negara-Negara OIC ini tidak Islamik? Hakikatnya, kadar GST 6% di Malaysia adalah jauh lebih rendah dari negara-negara lain yang mengenakan GST sehingga 27% (Hungary). 

Jika GST adalah sistem percukaian yang zalim, mengapakah negara-negara dunia ini boleh dan berjaya melaksanakannya? Adakah mereka telah membatalkan GST dan melaksanakan suatu sistem percukaian yang lain yang lebih baik dari GST?

Dalam sejarah Islam, sistem percukaian mula dilaksanakan di zaman Khalifah Umar Al Khattab (633-644M) untuk membangunkan negara Islam dari pelbagai sudut. Jika cukai itu haram, apakah hukuman yang perlu dijatuhkan ke atas baginda? 

Jadi apa peranan kita sebagai rakyat dalam menghadapi GST?
 • Jangan percaya kepada spekulasi, fitnah dan tohmahan pihak yang tidak bertanggungjawab memburuk-burukkan GST
 • Bertanya pada yang pakar GST, banyakkan membaca tentang kebaikan GST
 • Sebagai pengguna sebelum membeli sesuatu barangan kita perlulah membuat perbandingan harga
 • Sentiasa merujuk kepada panduan harga pengguna.
 • Membeli di premis-premis jualan yang menawarkan harga berpatutan dan berkualiti
 • Sentiasa memantau dan melaporkan apa-apa kenaikkan harga yang tidak munasabah kepada pihak berwajib seperti Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) atau persatuan-persatuan pengguna.
 • Menggunakan kemudahan media sosial seperti sms,whatsapp,wechat, facebook, blog, twitter dan sebagainya untuk melaporkan perbuatan khianat ekonomi oleh golongan peniaga seterusnya kita memboikot premis mereka.
Link berkaitan:


197 comments:

Tanpa Nama berkata... 6 Mei 2014 10:00 PG

Minta-mintahlah semua membaca penerangan tersebut.Mudah difahami.Kpd pendemo2 bantah GST tempohari tolong baca.Kalau tak setuju dgn GST sila beri "opsyen" (sistem yg lebih baiklah).

sifu gino berkata... 6 Mei 2014 1:04 PTG

Diorang mana rajin nk baca. Diorang suka sgr je. Dgr ceramah.. Hehe..

Tanpa Nama berkata... 7 Mei 2014 6:55 PG

"government service tax"... kata salah seorang yg bedemo anti gst tempoh hari... yang lain blur..blur.. macam lembu kena cucuk hidung... demo tapi habuk pun tadak..

Tanpa Nama berkata... 7 Mei 2014 11:39 PG

"menghalang ketirisan ekonomi"....siapa lak puncanye ya?

Tanpa Nama berkata... 7 Mei 2014 3:13 PTG

kan. dorang ni bkn nak cari fakta dulu. ikut je apa orang lain cakap. Tak fikir guna otak. At least, buat research. what is GST. Ni tak memasal p join demo, ntah apa je.

Tanpa Nama berkata... 7 Mei 2014 10:40 PTG

assalam bleh kah saya tahu apa itu makna"after rebet"

Amran berkata... 8 Mei 2014 9:19 PG

Cuba perhatikan GST pada bahagian KFC beli dari kilang, KFC dapat rebet dan dapat jual seperti harga dari kilang. Manakala dalam SST, KFC beli dengan harga 10% lebih mahal dari kilang, tanpa rebet.

Syarikat-syarikat besar seperti KFC dalam sistem GST dikecualikan cukai melalui rebet, tidak kepada pengguna. Manakala dalam SST, kedua-dua kontraktor dan pengguna dikenakan cukai.

Mungkin sebab itulah tidak ada tauke-tauke cina berdemo pasal GST ini, kerana umum kita lebih mengetahui golongan ini merupakan pengilang2 dan kontraktor2 besar di Malaysia (Margin Sentiasa Untung Amat Besar Wooo). Manakala rakyat marhean merupakan pengguna tegar barangan/khidmat mereka (Ada kemungkinan margin Untung/Rugi yang kecil bergantung kepada sektor barangan/perkhidmatan).

Di sini soal harga barangan mungkin naik, mungkin turun bergantung kepada sektor2 tertentu seperti yang dijelaskan oleh artikel, tetapi apa yang nyata dan jelas, jurang kekayaan di antara tauke-tauke ini (golongan kaya) dengan rakyat marhean akan bertambah besar. Dan inilah yang akan mengkayakan mereka berlipat kali ganda!!!

Yang menjadi persoalan kenapa di dalam GST, golongan kaya tidak dikenakan cukai tetapi pengguna dikenakan cukai?

mohammad arief mokhdzir berkata... 8 Mei 2014 10:17 PTG

indonesia 1984, filipina, kemboja, laos..... kene 10% gst sejak awal dulu........ adakah gst baik untuk ekonomi,? cuba terangkan secara menyeluruh...

Tanpa Nama berkata... 9 Mei 2014 4:14 PTG

Sokong penuh supaya seluruh penceroboh ini dihalau keluar. Cina adalah PENCEROBOH Tanah Melayu. Halau mereka kembali ke Tanah Besar China dan hauskan hak mengundi dan bertanding di Parlimen atau Dewan Negeri, tutup dan hapuskan Semua Sekolah Cina@Penceroboh. Kuatkan Islam, Melayu Islam, Raja raja Melayu dan Bahasa Melayu.

Penceroboh adalah sebab:-
1. Agama Islam dipermainkan
2. Bahasa Melayu dirosakkan - Mereka masih mengagungkan Bahasa Inggeris
3. Raja-raja Melayu mahu dihapuskan (walhal Penceroboh ini tidak pernah menderita pun akibat Ketuanan Melayu)
4. Merosakkan ekonomi Orang Melayu
5. Menghalang Orang Melayu membeli rumah dan seterusnya menguasai majoriti undi satu satu kawasan dengan masyarakat Penceroboh.
6. Tidak Menghormati Tuan punya Negara Malaysia
7. Lebih Cina daripada Cina di negara China dengan sibuk membuka sebanyak banyak sekolah aliran Cina dengan sejarah China dan Bahasa China sebagai matapelajaran utama.
8. Membunuh ekonomi orang Melayu dengan pengambilan warga asing.
9. Merosakkan institusi kewangan Melayu dengan mengawal aliran wang masuk ke Negara.
10. Mereka adalah kafir laknat yang melawan perintah Allah dan Rasul Allah, makan binatang haram, makan babi dan tidak hormat bulan Ramadhan.

Apakah bangsa kafirun ini yang anda mahukan jadi pemimpin? Ini negara kita, MALAYsia bukan CINAsia. Hapuskan Penceroboh, halau Penceroboh!

Tanpa Nama berkata... 10 Mei 2014 10:18 PG

Golongan kaya tidak dikenakan cukai, golongan miskin tidak dikenakan cukai. yang dikenakan cukai ialah PENGGUNA. Kamu makan di hotel, kena GST. Beli beras tak kena GST. Golongan kaya juga dikenakan cukai pendapatan, dengan adanya GST, mereka tak boleh lagi menyorokkan pendapatan mereka. Itu yang aku faham.

Tanpa Nama berkata... 2 Julai 2014 9:23 PG

Maaf saya nak tanya,baru2 ini saya ada jual rumah,dah sign s&p dan sekarang tengah tunggu bank keluarkan loan kpd buyer.yg menjadi masalah,syarikat hartanah yg menjualkan rumah sy tu minta sy bayar gst drpd 3% drpd nilai rumah.maksudnya saya jualkan rumah tu pd harga rm680k.3% drpd nilai rmh adalah rm20400(komisen utk agen dan syarikat hartanah tersebut),dan lepas tu mereka minta sy bayar gst 6% drpd rm20400 tu.jadi sy kena keluar lagi rm1224.so sy nak tanya apakah memang sepatutnya sy dikenakan gst atau pun tidak?terima kasih kerana membantu

Tanpa Nama berkata... 25 Ogos 2014 8:26 PTG

sya rsa GST ini memang patut di jlankn....kerana banyak kebaikn yg boleh kta perolehi..baik untuk masyarakat dan juga negara kita sendri.....Negara lain sudah pun menjalankan sistem GST ini xda ada pun masalah yg mereka hadapi ...malah sistem ekonomi negara mereka semakin baik...jadi tdak salahkan jika kerajaan menjalankan sistem GST..ini ntuk keaikan bersama jga.... >_<

Tanpa Nama berkata... 6 September 2014 12:01 PG

Orang Islam kene GST dan zakat,,,,

Dato' Mohamad Fikri berkata... 6 September 2014 6:22 PG

nampak benor ko masih tak paham..adoiii...

Tanpa Nama berkata... 8 September 2014 9:54 PG

GST ka SST ka bukan masalah TAPI PERLAKSANAAN. Kalau pemborong / kontraktor PR suka2 hati lepas ni nak SST tambah GST lagi ke atas produk / servis mereka, apa kerajaan boleh buat??

Tanpa Nama berkata... 12 September 2014 2:56 PTG

Dlm golongan perniagaan manakah yg diwajib.kan utk mendaftar..GST..?..saya kurang faham..contoh.penjual bugger di tepi jln/. penjual kek di pramis,/pendandan sallon.yg hanya buka perniagaan di rumah,

Tanpa Nama berkata... 17 September 2014 3:55 PG

yang perlu daftar gst peniaga yang kadar pendapatannya {turn over} rm500.000 dan keatas setahun,

Tanpa Nama berkata... 21 September 2014 1:09 PG

syarikat yg memperolehi pendapatan rm500 ribu setahun dikenakan gst..so pasni nak beli sayur atau brg dapur beli la kat pasar.. jangan beli kat tesco,giant... ada paham..??

IdrisMdIsa berkata... 23 September 2014 11:01 PG

Kau ni aku tak tau lah. Bodoh ke atau cuma nak jadi barua najib. Cukai jualan & cukai perkhidmatan cuma dikenakan untuk barangan & perkhidmatan tertentu sahaja. Contoh cukai jualan adalah petrol & disel. Cukai perkhidmatan dikenakan untuk perkhidmatan tertentu seperti peguam, auditor & lain2 perkhidmatan professional. Cukai perkhidmatan dan jualan cuma dikenakan direstoran yang "mahal" & "separuh mahal" sahaja. Dgn GST, semua restoran wajib kenakan cukai. Atas kertas memang nampak cantik...cukai turun dari 16% kepada 6% tetapi skop gst sangat luas. Sebelum gst peratus perkhidmatan & barangan yang kena cukai perkhidmatan & jualan rasanya tak sampai 10% tetapi dengan gst, rasanya peratusannya naik kepada 99%. Tolak campur tolak campur, kerajaan akan pungut cukai jauh lebih banyak dengan gst. kalau cukai yang dipungut lebih banyak, siapa yang tanggung kalau bukan pengguna? Tak betul? baru2 ni aku terbaca dalam paper sorang menteri kata, dengan gst kerajaan akan dapat kutip cukai RM20 billion setahun. banyak tu! kau nak menipu lagi? kalau pemimpin kerajaan kerjanya menipu rakyat je, rakyat, terutama peniaga, akan menipu juga. penerangan kau diatas tu pun semua menipu. aku boleh jawab semua tapi tak cukup masa. pemimpin menipu takpe, peniaga menipu kau marah. adakah dengan adanya gst nanti penipuan dapat diatasi? Jangan menipu/berbohong. Penipuan akan berterusan sebab M'sia ni DARUL PENIPU!. akhir sekali [ada banyak lagi sebenarnya], kalau nak buat perbandingan dgn negara2 lain, jangan bandingkan gst aje, bandingkan yg lain2 smua sekali barulah tahu keadaan sebenar.

Tanpa Nama berkata... 2 Oktober 2014 10:07 PG

Aku masih tak faham....kita pengguna akhir dicukai....peniaga akan tuntut balik cukai daripada kerajaan pada setiap barangan yang dibeli

Siapa yang kaya...peniaga !!!!...terutama peniaga atas angin contoh peniaga pasar tani dan pasar malam >>> mereka ni bayar cukai ke ??...tu sebab peniaga pasar malam, pasar tani terutama di bandar2 besar dan pekan2 yang semakin membangun semakin kaya raya....pendidikan setakat tingkatan 3 tetapi pendapatan mereka lebih RM 10 ribu setiap bulan, adakalanya melebihan pendapatan golongan profesional yang terbeban dengan pelbagai cukai

Tanpa Nama berkata... 4 Oktober 2014 3:10 PTG

Rakyat menjadi mangsa

Tanpa Nama berkata... 9 Oktober 2014 9:53 PTG

ok... GST dalam resit yang dinyatakan di atas betul... tapi, bukan Goods & Service Tax tetapi Government Service Tax.. kalau masih tak faham lagi.. sila click video ini.. dan fahamkan dulu yer.. sekian terima kasih. http://www.youtube.com/watch?v=Yv8XuRW-LZE .... GST-Faham ke tak? dan satu lagi.. saya masih tidak sokong pelaksanaan GST ( Goods & Service Tax). itu sahaja.

Tanpa Nama berkata... 14 Oktober 2014 4:02 PTG

Ada juga lembu lembu PR dan Macai (mempercayai cakap anwar ibrahim) yang masih tak paham bila baca pencerahan di atas. Macam mana la derang ni semua amik exam kat sekolah..

Tanpa Nama berkata... 16 Oktober 2014 9:07 PG

dh nm pon cukai..sah2 la akn mbebankan..xpyh la nk ckp dpt krgkan beban.. ingt ni.. ' Tidak Ada Cukai Yang Tidak Membebankan.'

Mohamad Razif berkata... 16 Oktober 2014 9:22 PG

Kata sayur tak kene gst.

Mohamad Razif berkata... 16 Oktober 2014 9:28 PG

Betul GST pada resit ni Gov.service tax...bukan Goods&service tax. Gov.service tax 6% biasa dikenakan di kedai food court macam kat Jusco.

Tanpa Nama berkata... 16 Oktober 2014 7:45 PTG

Oooo cmtu

Tanpa Nama berkata... 22 Oktober 2014 2:35 PG

Oh takde "double taxation?'.Ada juga di kalangan peniaga yang saya jumpa baru-baru ni risau tentang perlaksanaan GST.Mungkin lebih banyak penerangan perlu diberi.

Tanpa Nama berkata... 23 Oktober 2014 12:51 PG

peniaga besar risau kerana mereka tahu mereka tidak boleh lagi mengelak cukai atau tipu cukai, semua kegiatan perniagaan mereka dapat dikesan pada setiap peringkat

Tanpa Nama berkata... 27 Oktober 2014 11:10 PTG

mangkuk2 yg menyokong nuar mmg payah nk paham mende gini,,,mmg kerajaan yg ade sekarang bkn perfect..tp cuba buat yg terbaik...

Tanpa Nama berkata... 28 Oktober 2014 3:18 PG

Pelaksanaan yg bagus syarikat2 besar x blh lari dri cukai

Tanpa Nama berkata... 28 Oktober 2014 10:44 PG

BODOH... syarikat besar bank negara bagi KADAR ISTIMEWA la BODOH. hang ni bodoh nak mampus....

Tanpa Nama berkata... 28 Oktober 2014 1:52 PTG

hang jgn dok sedap ckp jer.. Hang sndiri pn x lepas dari cukai gst.. Apabila smpai tahap duit syiling dlm poket hang pon dorang kikis, baru hang sedar.. Nk undur pn dh x boleh...kita suara pengguna.. Depa orang politik baik kiri kanan sama jer.. Ada peluang dorang ngap jgak.. Pikir2 laa untuk bini, anak2 dan periuk nasi kita... Peace..

Tanpa Nama berkata... 15 November 2014 1:23 PG

Soling gst

nazwan hassan berkata... 18 November 2014 4:22 PTG

contoh yang saudara copy paste entah dari mana seperti di atas adalah contoh daripada kaedah cukai apabila hanya ada satu lapisan dalam rantaian jualan.secara logik benarkah hanya ada 2 peringkat dalam rantaian bekalan?bayangkan daripada pengeluar memerlukan 4 peringkat bekalan iaitu pengeluar, pemborong utama, pemborong dan peruncit.saya kira balik harga kfc yg tuan buat contoh sebentar tadi. jika terdapat 2 rangkaian sebelum sampai kepada peruncit dan saya hanya letakkan keuntungan setiap peringkat hanya rm2 harga runcit kfc adalah rm14.65.itu hanya andaian saya berdasarkan ilustrasi yang tuan copy dr mana sy x tau. jangan hanya ingat barang yg tuan dapat dr kedai tu trus dari kilang ye?saya kagumi sikap tuan puan yang gemar "membaca" namun saya harap selepas ni tuan puan boleh masuk ke fasa baru iaitu"baca dan faham!". walau bagaimanapun saya menyokong walau dalam sedih dengan keputusan kerajaan untuk melaksanakan gst kerana negara kita sekarang menanggung hutang yang amat tinggi. renung2kan...

Tanpa Nama berkata... 19 November 2014 12:16 PG

GST hanya memudahkan kerajaan mengutip cukai saja..Kalau setakat pemantau cap ayam juga yang bertugas melaksanakan GST bermakna tiada apa perubhan yang berlaku kepada pengguna bawahan. Bunyi memang bagus tetapi kawalan meleset. harap pagar..pagar menghempap padi..ceramah GST sampai esok pagi masih ada lagi.bukan tujuan memberi kefahaman tetapi lebih kepada program meraih sokongan ..bila buat aduan kenaikan barang ..kentot penguatkuasa pun tak berbunyi...kerajaan lembab bertindak dalam serba serbi...tambahan pula yang melibatkan kaum bukan melayu yang majoriti adalah peniaga.. Peniaga haram pun tak terkawal..seduit gst pun tak terkutip.. harga barang naik tak apa..BRIM kan ada.. Sukat baju ikut badan sendiri..bukan badan orang putih.. walaupun pandai bercakap omputih..peniaga cina tetap cakap cina ikut budaya menipu kebaggaan mereka..

Tanpa Nama berkata... 26 November 2014 8:35 PG

Hhehehehe...copy paste dr portal kementerian pelajaran malaysia....xse idea lettew nk wat ulasan sndr...

Tanpa Nama berkata... 30 November 2014 2:17 PG

Faham betul betul... nak kata ko bodoh memang bodoh kot.. ketepikn politik baru baca.. baru boleh faham..

Tanpa Nama berkata... 10 Disember 2014 8:47 PTG

Kpd Dato' mohamad fikri..npe ko x beri penjelasan yg detsil pulak..ni ckp " adoi" pulak...ko dah ade title Dato', patut kecenderungan anda memberi penerangan yg lebih effective kpd rakyt am nya.."adoii" agk lucu bila seseorang yg menggelarkan diri nya sbg dato' tp akal nye.."adoii"... sory klu agak keterlaluan tp awak sbgai pendokong GST tau akan tggungjwp anda sbg public figure utk menerang kn GST tu kpda rakyat khusus nya..pda penelitian aku sbg rakyt kebanyakan yg xde ape2, perlaksanaan GST oleh kjaan Barisan sbnr nya lebih kpda kesetaraan dan berbaloi dlm mengenakan cukai kpd setiap brg dan perkhidmatan...."Disebalik perlaksanaan GST ini sebenarnya mengekang penyelewangan oleh satu kelompok peniaga yang mendominasi aktiviti ekonomi negara melalui sistem cukai sedia ada. Cukai tidak langsung yang dikenakan terhadap perniagaan TAIKUN TAIKUN ini dipindahkan dan beban kepada pengguna 100% secara tidak langsung utk membayar. Taikun2 yang mendominasi pasaran negara kita ini hanya akan membayar cukai langsung iaitu cukai pendapatan syarikat. Walau bagaimanapun mereka masih mampu mengelak sejumlah besar cukai pendapatan itu dengan pindah & memecah kecilkan pendapatan syarikat kepada rangkaian syarikat kecil yang sebenarnya dimiliki oleh orang yang sama".....Ini adalah penerangann oleh para ilmuan ekonomi yg cenderung kearah pimpinan Barisan..yg ni memang patut...aku rase bile sebut "TAIKUN" semua akan tau siapa yg dimaksud kn..hahah. merujuk kepada sesuatu kaum...mengekang para pendominasi ekomoni means merujuk kepada golongan monopoli..bagaimana pulak dengan pemegang saham KORONI...

kk xpe..cm nie lar...klu itu sbnar nya tujuan utama perlaksanaan GST, k fine..kire anggap selesai je la..pusing2 pon shm dan ekuiti bumiputra jg yg naik..xpe la, kire halal je la.

Ramai economist yg beranggapan d mne pada awl prlaksanaan GST akn berlakunye satu fenomena d mna berlaku nye INFLASI...so, mse tu la pasti berlakunye bnyk karenah all Malaysian. Ketirisan, penyelewengan pasti berlaku..wlupun kite xnpk tp level rasuah, songlap menyonglap,fitnah2 di Malaysia ANTARA YG TERBAIK di plenet bumi...Dlm mse yg sme cmpur tngn dr kjaan diperlukan dlm mengekang level harga.. ape2 lah...janji rakyat am nya xterbeban secara direct..an aku semesti nya xkesah ape kjaan buat ats sbb apa? "AKU CUMA RAKYAT BIASA/ KEBANYAKAN YG ADA TANGGUNGAN DAN CUBA SEDAYA UPAYA SURVIVE MENDAPAT KAN SESUAP NASI UTK HARI ESOK YG PASTI NYA LEBIH MENCABAR..

Tanpa Nama berkata... 10 Disember 2014 8:54 PTG

Bingai....aku taio pnjg2 nk reply respon Dato mohamad fikri ni hilang pulak...xpe nnt aku taip blik...

Tanpa Nama berkata... 10 Disember 2014 9:13 PTG

Disebalik perlaksanaan GST ini sebenarnya mengekang penyelewangan oleh satu kelompok peniaga yang mendominasi aktiviti ekonomi negara melalui sistem cukai sedia ada. Cukai tidak langsung yang dikenakan terhadap perniagaan taikun taikun ini dipindahkan dan beban kepada pengguna 100% secara tidak langsung utk membayar. Taikun2 yang mendominasi pasaran negara kita ini hanya akan membayar cukai langsung iaitu cukai pendapatan syarikat. Walau bagaimanapun mereka masih mampu mengelak sejumlah besar cukai pendapatan itu dengan pindah & memecah kecilkan pendapatan syarikat kepada rangkaian syarikat kecil yang sebenarnya dimiliki oleh orang yang sama....TAIKUN2 pasti nye merujuk kpda sesuatu glongan pendominasi economi negara...useless to talk..pasti tau sape glongan tsbut...

Aku yakin akn berlaku satu fenomena slps perlaksaan GST..INFLASI...yup!!! Bnyk ulasan2 para economist tmpatan yag berpendapat sedemikain...time tu la jg cmpur tangan pimpinan Barisan dan sekutunya amat d perlukan..

persoalannya, adakah korang tau tahap mane rasuah, ketirisan, songlap menyonglap, fitnah2 di Malaysia...haha...

ape pon pimpinan najib buat aku xkesah..tkse layan...sbb nye ape?
#SEBAB NYE AKU CUMA RAKYAT KEBANYAKAN YANG TAK PUNYA APA2...BERHEMPAS PULAS MENDAPATKAN SESUAP NASI UTK MENYAMBUNG KEHIDUPAN DI HARI ESOK YG PASTINYA LEBIH MENCABAR, PENUH LIKU PANCANCAROBA HASIL DR PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN RAKAN2 KITA SEMALAM..APE REZKI YG HALAL DR ALLAH DAH DITENTU KAN KEPADA AKU, ADE AKU SAPU..GOMEN NAK BUAT APE PON XKESAH..KIRE HALAL JE LA...

Tanpa Nama berkata... 13 Disember 2014 8:58 PG

Teruskan lah.... kami tidak ada daya upaya untuk menghalang. Buruk bagi kami tetap baik bagi kamu yang berkuasa....

Tanpa Nama berkata... 14 Disember 2014 4:07 PG

GST
Saya masih memerlukan penjelasan. Nasi di kedai mamak, tidak dikenakan cukai perkhidmatan dari pemborong kepada mamak untuk semua jenis perkhidmatan yang sampai kepada kedai mamak tetap dikenakan cukai. Sama ada kita sedar atau tidak sedar.

Apakah selama ini kedai mamak membayar SST kepada kerajaan... sorry tidak pernah. Kalau dah ada, sudah tentu diletak dalam resitnya. Atau cuba buktikan banyak mana kedai makan, kedai runcit yang dah bayar SST kepada kerajaan.

Jika GST dilaksanakan, sudah tentu SST yang tidak pernah dibayar oleh kedai runcit etc, akan diadakan pula GST. Masa ni lah, SST yang sebenarnya tidak wujud sudah diadakan dalam bentuk GST (walaupun kadarnya lebih rendah hanya 6%).... Naik ke harga? Sure naik???

Tanpa Nama berkata... 15 Disember 2014 11:30 PG

boleh tahan

arra rish berkata... 17 Disember 2014 6:15 PTG

wallahualam bissawab... apa2 pon rezeki tu dtg dripada allah... minta saja dripadanya. semoga rezeki yang kita dapat diberkati olehnya. amin... pemimpin yang baik yang selalu menyenangkan rakyatnya pemimpin yang zalim selalu menindas rakyatnya. mungkin terlepas di dunia tapi di mahkamah allah xkan terlepas ap yang telah kamu buat di atas muka bumi ini. di dunia ni hanya ujian untuk kita. siapa yang menjadikan dunia ni syurga mereka maka akhirat nanti neraka bagi mereka. barangsiapa menjadikan dunia ni sebagai neraka maka akhirat akhirat syurga bagi mereka... renung2kan dan fikir2kan... jangan pandang syurga dunia pandanglah syurga akhirat.

Tanpa Nama berkata... 24 Disember 2014 6:49 PTG

penerangan GST diatas menyeleweng..more to 'apple polishing' kerajaan...bagaimana pengeluar, peruncit akan membuat 'mark up margin' terhadap produk mereka. secara praktikal semuanya menggunakan peratusan. contoh kita ambil KFC diatas..kilang jual kepada KFC atas harga RM 5.30....bagamana KFC buat keputusan 'mark up' margin secara praktikal dalam keaadan sebenarnya? mereka akan buat katakan margin 20% daripada costing RM 5.30..tak masuk akal mereka tolak tuntutan GSt dari kerajaan sebelum buat costing..itu kira reverse accounting dan mengelirukan. Jadi walaupun pengguna bayar RM 9.00 saja, sebenarnya sudah ada 'add up' margin bila membuat costing..ini yang mereka katakan harga barang akan naik bila GST datang....baru baru ini Housing developer asscociation sudah katakan harga rumah akan naik 3% sedangkan no GST...tolong hadir ceramah yang dianjurkan pihak auditor untuk dapat 'the real picture'..malah terdapat banyak kos tersembunyi...syarikat kena bayar GST consultant dalam audit akaun..akhir sekali, long term pihak pengguna yang tanggung semua cukai..SST hanya limited untuk sesetengah ..KFC bukan barang asas, kenakan cukai sampai 16% siapa peduli..tapi fikirkan bila GST untuk beli lampin bayi, tiket parking dan hampir setiap benda kita sentuh nak beli.....untuk penjelasan lebih baik baca 'loanstreet'

Tanpa Nama berkata... 24 Disember 2014 11:03 PTG

admin copy paste dari mane ni ?
ak bru jumpe broker rumah die ckp gst ade punye.(jadi mane 1 betol ni admin)

Hhaziq berkata... 1 Januari 2015 5:54 PTG

Saya nak tanya,adakah perkhidmatan bank akan dikenakan gst ?. Bank mengenakan faedah yang tinggi kepada peminjam untuk membeli rumah, kereta, dan pinjaman persendirian. Kalau salah tolong betulkan. :)

anddyka bentin berkata... 2 Januari 2015 12:00 PG

Perbanyakkan lagi penerangan tentang gst..

R-F the gReaT berkata... 2 Januari 2015 11:12 PG

Beza cukai sekarang dan GST kelak adalah - Cukai sekarang dikenakan ke atas barangan/perkhidmatan tertentu yang disebut oleh kerajaan untuk dikenakan cukai. GST pula dikenakan ke atas barangan/perkhidmatan yang TIDAK disebut oleh kerajaan. Sebab itu kerajaan perlu nyatakan secara spesifik barangan yang tidak dikenakan GST seperti myk RON95, diesel, budu, beras, sayur tak dikenakan GST. Selain dari yang disebut, semuanya akan dikenakan GST. (syarat: Turnover >RM500,000 setahun). Mana lagi luas skop yang dikenakan cukai? Yang disebut oleh kerajaan atau yang tidak disebut oleh kerajaan? Macai perlu fikir lebih. Aku rasa ni penjelasan paling panjang aku tulis untuk menyedarkan macai. Selama ni aku diam je, sebab malas nak layan orang pendek akal. Lepas ni jangan terkejut kalau claim mileage dan OT korang pun akan kena GST, sebab kerajaan TAK sebut claim tersebut dikecualikan GST. Perkhidmatan MEPS yang RM1 tu pon akan jadi RM1.06 sen bila GST berkuatkuasa kelak. So bayangkanlah sendiri kesan pendaratan GST tu ke atas barang-barang lain ye. BN ni memang pakar bab menipu. Tak faham kenapa masih ramai yang percaya. Dah kena tipu berkali2 pun masih nak sokong. Kata bodoh marah pulak

R-F the gReaT berkata... 2 Januari 2015 11:14 PG

Beza cukai sekarang dan GST kelak adalah - Cukai sekarang dikenakan ke atas barangan/perkhidmatan tertentu yang disebut oleh kerajaan untuk dikenakan cukai. GST pula dikenakan ke atas barangan/perkhidmatan yang TIDAK disebut oleh kerajaan. Sebab itu kerajaan perlu nyatakan secara spesifik barangan yang tidak dikenakan GST seperti myk RON95, diesel, budu, beras, sayur tak dikenakan GST. Selain dari yang disebut, semuanya akan dikenakan GST. (syarat: Turnover >RM500,000 setahun). Mana lagi luas skop yang dikenakan cukai? Yang disebut oleh kerajaan atau yang tidak disebut oleh kerajaan? Macai perlu fikir lebih. Aku rasa ni penjelasan paling panjang aku tulis untuk menyedarkan macai. Selama ni aku diam je, sebab malas nak layan orang pendek akal. Lepas ni jangan terkejut kalau claim mileage dan OT korang pun akan kena GST, sebab kerajaan TAK sebut claim tersebut dikecualikan GST. Perkhidmatan MEPS yang RM1 tu pon akan jadi RM1.06 sen bila GST berkuatkuasa kelak. So bayangkanlah sendiri kesan pendaratan GST tu ke atas barang-barang lain ye. BN ni memang pakar bab menipu. Tak faham kenapa masih ramai yang percaya. Dah kena tipu berkali2 pun masih nak sokong. Kata bodoh marah pulak

Tanpa Nama berkata... 2 Januari 2015 11:25 PG

kalau kail panjang sejengkal lautan dalam usah diduga..fakta mana y admin pakai kata skrg rakyat bayar cukai jualan dan servis 16% serentak? faktanya adalah cukai SST 10% ATAU 6% bergantung kpd servis atau jualan..bukannya 16% seperti dakwaan admin. Fakta biarlah betul..shame on you admin!!!

Khai Ridhwan berkata... 4 Januari 2015 12:57 PTG

kita semua hamba yang jahat, cinta dunia, junjung dunia, maka dapatlah kita kerajaan yang cintakan dunia, padanlah muka kita : (

Tanpa Nama berkata... 4 Januari 2015 1:13 PTG

Aku setuju dengan R-F the gReaT cuma nak tambah sikit BN ini siakap senohong gelama ikan duri bercakap bohong dan mencuri.Betul ke GSt ini untuk kepentingan rakyat?GST itu siapa yang bayar?pengguna juga yang kena bayar di sebabkan kos pernigaan dan perhidmatan yang meningkat.Sebenarha GST ini bertujuan nak kutip hasil sebab negara banyak hutang.

Tanpa Nama berkata... 4 Januari 2015 1:22 PTG

Dgn terwujudnya GST pada awal Apr 2015. Sekira pihakx yang berwajib tidak memantau ianya akan diambil kesempatan oleh para peniagax yang tidak mematuhi arahan yang telah dikeluarkan oleh pihak kerajaan. Sekarang ini masuk aja awal tahun 2015 ada segenlintir para perniaga atau kedaix yang tertentu mengambil kesempatan menaikan harga barangan serta perkhidmatan sesuka hati sebanyak 6%. Sedangkan GST 6% tersebut dikuatkuasa mulai awal Apri 2015. Mohon pihak yang berwajib memantau kembali disemua premisx serta kedai perkhidmatan dgn meletakan senarai harga barangan agar rakyat tidak ditipu oleh peniagax yang mengambil kesempatan dgn langkah baik kerajaan.

Tanpa Nama berkata... 7 Januari 2015 11:53 PTG

Memang tiada siapa boleh menafikan cukai ini memang perlu untuk sesebuah negara.Tidak kira apa namanya tapi hendaklah di laksanakan dengan betul iaitu cukai di kira selepas kunci kira-kira di buat berdasarkan untung dalam satu jangkamasa.Selagi kita berkiblatkan sistem kafirtalis selama itu lah kita tidak akan menjadi masyrakat makmur,cemerlang dan gemilang.Islam ini adalah agama untuk panduan hidup bukan soal ibadat sahaja.Nabi Muhammad SAW juga berniga.9/10 kekayaan adalah dari pernigaan.Islam menghalalkan jual beli tetapi mengharamkankan riba.
Apa itu riba klau tidak tahu pergi berlajar.Sekarang ini Pak Haji pun makan riba.Pemimpin negara dan para ulamak wajib ambil peranan.Jangan pentingkan diri sendiri.Di akhirat pemimpin dan ulamak akan di persaal.Malaysia ini sebuah negara Islam.Klau tidak ada riba kuasa beli rakyat lebih kuat dan pernigaan menjadi rancak.Nilai rm 10 menjadi kecil kerana amalan riba.Harga Teh O saMPAI RM 1,20-RM 1.50 Secawan. ini semua riba.Kalau tiada riba perkara yang tidakl releven seperti akta gaji minimum dan pemberian brim tidak perlu kerana rakyat sudah makmur dan negara akan maju...

Tanpa Nama berkata... 12 Januari 2015 9:16 PG

Pada pendapat saya GST ini memang membebankan rakyat. Open minded la bro. Betul la duina dah akhir zaman. Pemimpin yang jujur dikatakan penipu, pemimpin yang menipu dikatakan jujur.

Tanpa Nama berkata... 19 Januari 2015 1:34 PG

Satu prsoalan.. knapa sst yg 16% xnaikkn ekonomi negara.. tp gst yg 6% yg ckit bole naikkn ekonomi negara dr 16%.. adkh sb sst itu dknakn pd sbhagian barngn dn gst tu tu dknakn lagi bnyk brngn?.. cntoh sst hnya dknakn pd 5% jmlah brngn yg ada d Malaysia.. tp yg gst dknakn 20% jmlah brngn di Malaysia.. kes tu yg 6% yg ckit tu lgi naikkn ekonomi dr 16% ye..

Tanpa Nama berkata... 19 Januari 2015 1:41 PG

I

Tanpa Nama berkata... 20 Januari 2015 5:15 PTG

Jd zakat tu membebankan la ya..bodoh smbong

Tanpa Nama berkata... 22 Januari 2015 2:11 PTG

GST membebankan pengguna.

Tengok saja cukai yg terpaksa dibayar kompeni telekomuikasi utk prabayar sebelum ini akan di pindahkan kpd pengguna bermula nya GST nanti.

Tanpa Nama berkata... 25 Januari 2015 4:15 PTG

Makluman ttg GST ni lbh pd nk menegak kn benang basah je. Kerajaan kena faham bkn sume rakyat msia ni bodoh dan bole d gula2 kn dgn BRIM. pusing2 ikut mna pn akhirnya rakyat gak yg tanggung beban. Kalo nk kurangkan ketirisan p la tangkap Pemimpin2 yg korup tu. Itu lbh berkesan

Tanpa Nama berkata... 26 Januari 2015 7:45 PTG

Hah... agak2 la ayat tu... bunyinya x sedap d baca... and.. please... jhn kaitkan ALLAH and RASULULLAH dalam bab2 ni... sirah RASULULLAH sendiri pun xda la sampai nak melaknat-laknat mcm tuan yg tanpa nama... ayat tuan tu seolah-olah melagakan org melayu and org cina... kita sama2 hidup didunia dan dunia ni pun bukan kita punya apatah lagi negera malaysia ni kan... so... respect each other...

Tanpa Nama berkata... 26 Januari 2015 7:46 PTG

Hah

nik amirah wiznik berkata... 28 Januari 2015 3:13 PTG

tapikan kira nya kita as rakyat kena bayar dua cukai : 1: cukai biasa dan gst ? isnt it ?

Tanpa Nama berkata... 30 Januari 2015 3:19 PG

Taip ke copy paste? Bnyk sngt space tu?

Azlina1888 T5001888 berkata... 7 Februari 2015 10:45 PG

Cian kat org kg yg terpaksa beli brg di pekan.cth kg sy terpaksa ke benta utk beli brgx dgn harga mahal.kalau ada pasaraya mydin kan bagus.huhuhu

Tanpa Nama berkata... 21 Februari 2015 2:34 PTG

saya confius gak ngn gst ni...cuba fhm tp msih lg d awang2an...katanya pengangkutan awam x d kenakan gst maknanya tambang xnaik harga tp mcm mana pulak hal nya kalau syarikat teksi menaikkan harga sewa harian...x ke mbebankan pemandu teksi?

Tanpa Nama berkata... 25 Februari 2015 2:09 PG

GST ialah cukai ke atas penggunaan/perbelanjaan CUMA ditanggung oleh pengguna. Siapa kena bayar? Kita...bukannya syarikat (melainkan mereka juga menjadi pengguna). Saya mudahkan pemahaman bagi yang tak faham, tak perlu cerita details sebab semuanya atas kertas. Kalau kerajaan dapat tambahan 23 billion, duit tu akan dirampas dari pengguna. Siapa pengguna? Kita. Yang menjahannamkan ekonomi Malaysia sampai hutang beratus billion siapa? BUKAN KITA.......GST hanya layak dijalankan sekiranya segala ketirisan oleh pemimpin, kakitangan kerajaan, kroni, etc terhapus. Kalau pendapatan meningkat 100 trillion sekalipun, selagi mana masalah rasuah dan ketirisan masih berleluasa, takde maknanya. Yang buat taik orang lain, dah la tak cuci, kita pulak yang kena cuci. Sepatutnya pemimpin yang berkorban untuk rakyat tapi ni terbalik. Dunia semakin ke penghujungnya.

Najib and geng, selepas gst nanti, boleh la beli 100 biji lagi kapal terbang baru. Bil elektrik dan air pun boleh la tambah lagi yea?

Tanpa Nama berkata... 26 Februari 2015 7:04 PTG

GST: akan bertambah product seludup sekiranya harga barang naik contoh rokok harga marlboro seludup rm6.50 sedangkan harga pasaran sekarang rm13.50 manakah yang anda pilih.persoalannye sampai sekarang pihak yang berwajib hanya ambil tindakan ala kadar sahaja.boleh kah kerajaan kutip cukai sampai 20 bilion sebab barang seludup nie tak termasuk dalam Gst?kalau barang seludup berluasa

Ramzi Senget berkata... 27 Februari 2015 4:15 PG

betul lah apa yang dikata kan diatas itu. cina harus dihalau dari malaysia, disebab kan cina melayu sama melayu berlaga, kau tgk pulau pinang jela bro apa dah jadi, aku tengok cara kau mcm berpihak pada cina kafir tu je. ini malaysia bro, negara islam, sedia kan payung sebelum hujan broo. berapa banyak melayu kerja sama cina ? dorng memperlekeh kan kita mcm apa? buka minda kau luas luas bro. renung kan ke depan bukan kebelakang bro.

Stye berkata... 3 Mac 2015 5:10 PTG

Mcamana dgn kedai runcit, kena dftr GST gak ka?

Tanpa Nama berkata... 5 Mac 2015 12:23 PTG

pening2

nasib rakyat jelata berkata... 6 Mac 2015 12:08 PG

GST Setiap Hri Brim stahun skali murah ape ny topup pn kne GST. Oh ni bagus untuk rakyat la hmmm chaww la

Tanpa Nama berkata... 8 Mac 2015 6:28 PG

Insuran peribadi pun kena GST..Apa kes? Klau sekali byar ja xpa jga..ini tiap2 bulan..bebelas hinggit juga, jga tambahan..Klau org kaya xpala, insurans ni pn just back up ja jka jadi apa2, ya la, org susah, mn ada simpanan dlm bank,dpt gaji..ckup2 makan..usahakan ambil insurans yg rendah, dah plak kna up lg bayar bulanan,pening2.

Tanpa Nama berkata... 9 Mac 2015 4:42 PTG

wa terasa lebih pandai bila baca komen2 di atas:)

Tanpa Nama berkata... 10 Mac 2015 7:33 PTG

Sy cuma berminat nak tau apa 42% barang yang dikatanya 'turun' tu..cuma 10% je 'naik' katanya....

Tanpa Nama berkata... 12 Mac 2015 11:53 PG

Maaf kalau tersalah tafsir, tp rasanya di bahagan shop margin tu dah naikan harga barang dulu sebelum GST..

Tanpa Nama berkata... 12 Mac 2015 1:23 PTG

GST memiskinkan dan menyusahkan rakyat? Apa yang kerajaan lakukan untuk membantu rakyat?


Pendapat ini salah sama sekali. Banyak bantuan dan sokongan diberikan oleh kerajaan kepada rakyat.


Untuk mengatasi sebarang peningkatan harga secara mengejut maka kerajaan akan memberi bantuan tunai secara one-off sebanyak RM300 kepada penerima BR1M yang rata-ratanya berpendapatan rendah. Pendapatan ini boleh digunakan secara beransur-ansur bagi menampung lebihan belanja akibat kenaikkan kos sara hidup setiap bulan, bukannya diperhabiskan dalam tempoh sekelip mata.
mintak penjelasan dengan lebih terperinci

Tanpa Nama berkata... 15 Mac 2015 9:17 PTG

Rasanya penerangan diatas cukup jelas..disebab taksub politik semua yg nampak hanya keburukan...

Tanpa Nama berkata... 16 Mac 2015 11:37 PG

Wow.. hebatnya penerangan ttg gst.. hahahaha..

Tanpa Nama berkata... 16 Mac 2015 2:54 PTG

Dengar kata Ulamak dulu sebelum buat keputusan...Majlis Fatwa pun kata GST tak HARAM.So Ikut jee.

Tanpa Nama berkata... 19 Mac 2015 4:39 PTG

pihak yg bertanggungjawap harus turun ke bawah beri penerangan. terutamanya yg tinggal di kampung2 dan jgn lupa kakitangan kerajaan sendiri ada yang tak tau apa pun..

Tanpa Nama berkata... 20 Mac 2015 8:55 PG

Semua dah tertipu dengan GST kan? atas kertas memang la nampak bagus, tapi perlaksanaan akan menyebabkan harga barang dan perkhidmatan naik....pagi ni saje tambang Teksi, Bas, Keretapi akan dinaikkan... nampak tak?

Tanpa Nama berkata... 20 Mac 2015 10:00 PG

GST?goment say thanks hehe..GST tapi harga barang semua tak turun..menda berkait..pegi makan kat kedai kena gst sbb tokey kedai beli barang pun kena gst..beli barang kat pemborong..pemborong pun kena gst haha..habis tu bila nak habis nya gst ni...kerajaan kata gst bukan pada semua menda tapi apasal perkara2 yang tak logik pun kena gst..transfer duit,ticket bas,kurus kemahiran..senang citer gst ni selagi dia boleh rembat memang kena korek la duit korang..gst ni nak tolong goment bayor hutang jelah...machai memang suke bayor..haha

Tanpa Nama berkata... 20 Mac 2015 9:28 PTG

Mcm kereta naik ke turun

Tanpa Nama berkata... 20 Mac 2015 9:29 PTG

Gst harga kereta naik ke turun

SHAFIQ SAINI berkata... 23 Mac 2015 10:57 PG

Bukan ke kadar gst singapura hanya 3 %?mohon terangkan..apakah berlaku pertukaran?

Sonia Vagag berkata... 24 Mac 2015 5:02 PTG

saya perlu pinjaman mendesak sekarang / 2015

Tanpa Nama berkata... 26 Mac 2015 7:06 PTG

Gst gst gst lgi lgi msalah gst tunggu je kita tgk nnti..... apa tu gst

Johan berkata... 26 Mac 2015 9:17 PTG

pening juga memikirkan gst ni.

Tanpa Nama berkata... 27 Mac 2015 2:15 PG

Mungkin apa yang tulis ada betul,tapi yang saya tak faham macam mana pula yg nak keluar kan duit dari bank pun kena GST?

Tanpa Nama berkata... 27 Mac 2015 2:15 PG

Kenapa keluar kan duit dari bank pun kena GST?

Tanpa Nama berkata... 27 Mac 2015 5:14 PTG

sabar2 jgn gaduh2.kite tunggu je kebangkitan islam dh tak lame lg.kebangkitan bermula dari timur tengah dan akan sampai ke sini.islam akan tersebar luas.nnti kite boleh tengok sendiri siapa yg benar2 nak membela agama n rakyat.penipu rakyat xkan terlepas nnti.sabar ye .....

Tanpa Nama berkata... 28 Mac 2015 4:42 PG

dah tentu pengguna yg tanngung kos cukai ni semua gst tu kan cukai ...........

Tanpa Nama berkata... 28 Mac 2015 10:28 PG

Klu btl gst ni barang2 akan turun harga.. knp pulak skrg ni barang2 naik harga... minta penjelasan....

Tanpa Nama berkata... 29 Mac 2015 7:51 PG

ish..ish..ish

Tanpa Nama berkata... 29 Mac 2015 8:50 PTG

Boleh tak senaraikan 600 barangan yang tidak dikenakan GST? atau mungkin ada beratus-ratus lagi jenis barangan yg dikecualikan GST tapi rakyat masih tidak tahu mengenainya?

Tanpa Nama berkata... 30 Mac 2015 4:24 PTG

kebanyakan barang yg tak dikenakan GST pun naik harga dengan alasan, raw material dikenakan GST, so kos pembuatan meningkat. harga pun meningkat. haram jadah. pendek kata semua naik harga.

Tanpa Nama berkata... 30 Mac 2015 11:37 PTG

Salam Razmi Senget,bolehkah u cakap bahasa cina tak?Dulu kawan cina saya lawak melayu tak boleh cakap bahasa cina.Sekarang kebanyakkan generasi mudah melayu dah tau cakap bahasa cina. Tapi sekarang ade cina lawak melayu tak tau tulis bahasa cina.Tapi generasi muda melayu ni tak marah,takde kata:"lepas aku belajar tulisan bahasa cina ni aku nak cina ni belajar alquran ",mereka berminat belajar untuk tulis bahasa cina.Ini memanglah sikap melayu yang baik, tak naik marah walaupun lawak dari lain, tapi berminat untuk belajar. Cuma fikirkan, kalau dulu orang cina tak tau cakap bahasa melayu, tak tau tulis bahasa melayu,saya boleh kata sekarang kat Malaysia ni langsung takde cina,atau semua cina dulu bukan tauke, mereka bekerja sama melayu saje. Bapa saya ada kawan melayu tau cakap bahasa cina, sekarang kawan melayu ni kat china Beijing kompany besar, bawah beliau semua orang cina kerja sama dia. Mengapa macam ni? Kerana beliau tahu berbahasa bahasa cina,tapi orang cina kat china tau bahasa cina tapi tak tau bahasa melayu, ni untunglah kawan bapa saya.Ni negara Malaysia dah jadi negara islam selepas kemerdekaan, cina pun tak marah, tak syok.Cuma fikirkan, kalau dalam satu kelas kat sekolah ni takde persaiangan dalam akedemic atau sukan,semua murid kat kelas ni mesti lengan-lenagn,kelas ni memang sama macam cacing.Bila matahari mai saja semua mati.

jane morrison berkata... 31 Mac 2015 5:31 PG

Moshi Moshi,
Bagaimana keadaan? posting ini Adalah UNTUK memberitahu Andari TENTANG Penawaran Pinjaman Yang sebelumnya Saat ini Terjadi di jane morrison perusahaan pinjaman, kami sedang memberikan Keluar MUDAH Dan Cepat Pinjaman ditunjukan kepada pemohon Yang serius Dan Berminat, kami menawarkan Pinjaman Dari SEMUA JENIS Dan Jangka Waktu apapun, with Sangat suku bunga persen khususnya Rendah , with Transaksi secara online Dan perbankan DENGAN menggunakan metoda Transfer Kabel Bank. Checklists Memverifikasi Daftar nama Hari Ini DENGAN mengirim email Kami di email Alamat kami: (janemorrisonloanfirm@gmail.com) Checklists Memverifikasi Daftar nama Dan mendapatkan Pinjaman Andari, Andari akan Senang Andari lakukan.

Tanpa Nama berkata... 31 Mac 2015 8:39 PG

Mohon share

Tanpa Nama berkata... 31 Mac 2015 9:22 PG

Dah terima bil tm bulan ni....x da perubahan pada bil.... Sama ja.... Nanti cek balik yeee dan buat perbandingan....

Tanpa Nama berkata... 31 Mac 2015 5:18 PTG

selamat gst hanya 6% sahaja

Emaroo Collection berkata... 1 April 2015 3:54 PG

Tiga pengeluar kereta turun harga
selepas GST
RABU, 1 APRIL 2015 - 12:03AM
OLEH SHAHRIZAN SALIAN
shahrizan@bh.com.my
Tiga pengeluar kenderaan
mengumumkan pengurangan harga
antara RM500 hingga RM4,000 bagi
model kereta masing-masing susulan
pelaksanaan Cukai Barangan dan
Perkhidmatan (GST) berkuat kuasa hari
ini.
PROTON Holdings Bhd (PROTON)
mengurangkan sehingga RM1,475 atau
3.25 peratus seunit bagi semua
modelnya terdiri daripada Saga,
Persona, Inspira, Staria Neo, Exora,
Prevé, Suprima S dan Iriz.
Honda Malaysia Sdn Bhd Honda
Malaysia pula mengurangkan antara
RM500 hingga RM2,500 kenderaan
Honda yang dipasang sepenuhnya
(CKD) di negara ini iaitu Jazz, City,
Civic, CR-V, Accord dan model terbaru
HR-V.
Sementara itu, UMW Toyota Motors
Sdn Bhd mengumumkan pengurangan
sehingga RM4,000 atau dua peratus
bagi model kereta Toyota dan Lexus.
Mengulas pengurangan harga itu, Ketua
Pegawai Eksekutif PROTON, Datuk
Abdul Harith Abdullah, berkata
pengguna bukan saja mahukan kereta
yang bernilai bagi wang dibelanjakan
malah kereta yang dilengkapi dengan
kualiti serta ciri-ciri keselamatan
dipertingkatkan.
Sebagai contoh, katanya pengguna kini
boleh membeli Proton Saga dari harga
serendah RM33,242.40 atau Prevé 1.6L
Turbo pada harga RM61,023.46.
"Semua harga ini sudah mengambil kira
enam peratus GST dan juga harga di
atas jalan. Sebagai satu-satunya
pengeluar kereta sepenuhnya di rantau
ini, PROTON sentiasa memberikan
dedikasi tertinggi dalam memenuhi
peranannya kepada negara, khususnya
dalam menggambarkan matlamat GST,"
katanya menerusi satu kenyataan,
semalam.
Abdul Harith berkata, satu fakta yang
tidak patut dilupakan adalah walaupun
adanya pengurangan harga sedemikian,
PROTON telah meningkatkan nilai
barisan produknya menerusi pelbagai
ciri-ciri keselamatan.
"Ini terus menunjukkan komitmen
PROTON untuk terus menambah baik
produk serta perkhidmatan di semua
peringkat di samping menawarkan
kereta yang selamat, berkualiti tinggi
dan bernilai bagi kepada rakyat
Malaysia," katanya.
Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai
Eksekutif Honda Malaysia, Yoichiro
Ueno pula berkata, harga alat ganti
kereta keluarannya juga akan
dikurangkan dengan purata sebanyak
3.7 peratus untuk semua model namun
GST akan ditambah ke dalam kos
buruh.
"Memandangkan harga alat ganti telah
dikurangkan, kami menganggarkan kos
keseluruhan penyelenggaraan akan
turun sebanyak dua hingga empat
peratus bergantung kepada model.
"Pengurangan harga model CKD ini
berdasarkan kepada ciri-ciri dan
aksesori yang menyebabkan harga
untuk setiap model dan varian adalah
berbeza. Secara keseluruhannya,
penjimatan daripada pelaksanaan GST
akan diberikan kepada pelanggan
Honda yang menyebabkan penurunan
harga model CKD keluaran syarikat,"
katanya.
Mengenai implikasi pelaksanaan GST
sebanyak 6 peratus yang
menggantikan 10 peratus Cukai Jualan
dan Perkhidmatan (SST), Ueno berkata,
dalam industri automotif, perbezaan
harga kereta tidak semudah seperti 10
peratus tolak enam peratus kerana ia
membabitkan banyak faktor.
Katanya, SST berasaskan kepada nilai
pengedaran sesebuah kenderaan dan ia
kemudian dikenakan cukai sebanyak 10
peratus tidak termasuk margin
pengedar, kos pengangkutan, yuran
pengendalian, aksesori serta kos-kos
pengedaran lain manakala pengenaan
cukai GST pula berdasarkan kepada
harga jualan akhir kereta di atas jalan.
Presiden UMW Toyota Motors, Datuk
Ismet Suki berkata, syarikat akan
memindahkan keseluruhan penjimatan
kos kepada pelanggan yang membeli
mana-mana model Toyota dan Lexus
semasa pelaksanaan struktur cukai
baharu itu.
"Kami akan telus dalam transaksi
perniagaan dan akan mematuhi Akta
Kawalan Harga dan Anti Pencatutan
2014," katanya.

Emaroo Collection berkata... 1 April 2015 3:54 PG

Tiga pengeluar kereta turun harga
selepas GST
RABU, 1 APRIL 2015 - 12:03AM
OLEH SHAHRIZAN SALIAN
shahrizan@bh.com.my
Tiga pengeluar kenderaan
mengumumkan pengurangan harga
antara RM500 hingga RM4,000 bagi
model kereta masing-masing susulan
pelaksanaan Cukai Barangan dan
Perkhidmatan (GST) berkuat kuasa hari
ini.
PROTON Holdings Bhd (PROTON)
mengurangkan sehingga RM1,475 atau
3.25 peratus seunit bagi semua
modelnya terdiri daripada Saga,
Persona, Inspira, Staria Neo, Exora,
Prevé, Suprima S dan Iriz.
Honda Malaysia Sdn Bhd Honda
Malaysia pula mengurangkan antara
RM500 hingga RM2,500 kenderaan
Honda yang dipasang sepenuhnya
(CKD) di negara ini iaitu Jazz, City,
Civic, CR-V, Accord dan model terbaru
HR-V.
Sementara itu, UMW Toyota Motors
Sdn Bhd mengumumkan pengurangan
sehingga RM4,000 atau dua peratus
bagi model kereta Toyota dan Lexus.
Mengulas pengurangan harga itu, Ketua
Pegawai Eksekutif PROTON, Datuk
Abdul Harith Abdullah, berkata
pengguna bukan saja mahukan kereta
yang bernilai bagi wang dibelanjakan
malah kereta yang dilengkapi dengan
kualiti serta ciri-ciri keselamatan
dipertingkatkan.
Sebagai contoh, katanya pengguna kini
boleh membeli Proton Saga dari harga
serendah RM33,242.40 atau Prevé 1.6L
Turbo pada harga RM61,023.46.
"Semua harga ini sudah mengambil kira
enam peratus GST dan juga harga di
atas jalan. Sebagai satu-satunya
pengeluar kereta sepenuhnya di rantau
ini, PROTON sentiasa memberikan
dedikasi tertinggi dalam memenuhi
peranannya kepada negara, khususnya
dalam menggambarkan matlamat GST,"
katanya menerusi satu kenyataan,
semalam.
Abdul Harith berkata, satu fakta yang
tidak patut dilupakan adalah walaupun
adanya pengurangan harga sedemikian,
PROTON telah meningkatkan nilai
barisan produknya menerusi pelbagai
ciri-ciri keselamatan.
"Ini terus menunjukkan komitmen
PROTON untuk terus menambah baik
produk serta perkhidmatan di semua
peringkat di samping menawarkan
kereta yang selamat, berkualiti tinggi
dan bernilai bagi kepada rakyat
Malaysia," katanya.
Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai
Eksekutif Honda Malaysia, Yoichiro
Ueno pula berkata, harga alat ganti
kereta keluarannya juga akan
dikurangkan dengan purata sebanyak
3.7 peratus untuk semua model namun
GST akan ditambah ke dalam kos
buruh.
"Memandangkan harga alat ganti telah
dikurangkan, kami menganggarkan kos
keseluruhan penyelenggaraan akan
turun sebanyak dua hingga empat
peratus bergantung kepada model.
"Pengurangan harga model CKD ini
berdasarkan kepada ciri-ciri dan
aksesori yang menyebabkan harga
untuk setiap model dan varian adalah
berbeza. Secara keseluruhannya,
penjimatan daripada pelaksanaan GST
akan diberikan kepada pelanggan
Honda yang menyebabkan penurunan
harga model CKD keluaran syarikat,"
katanya.
Mengenai implikasi pelaksanaan GST
sebanyak 6 peratus yang
menggantikan 10 peratus Cukai Jualan
dan Perkhidmatan (SST), Ueno berkata,
dalam industri automotif, perbezaan
harga kereta tidak semudah seperti 10
peratus tolak enam peratus kerana ia
membabitkan banyak faktor.
Katanya, SST berasaskan kepada nilai
pengedaran sesebuah kenderaan dan ia
kemudian dikenakan cukai sebanyak 10
peratus tidak termasuk margin
pengedar, kos pengangkutan, yuran
pengendalian, aksesori serta kos-kos
pengedaran lain manakala pengenaan
cukai GST pula berdasarkan kepada
harga jualan akhir kereta di atas jalan.
Presiden UMW Toyota Motors, Datuk
Ismet Suki berkata, syarikat akan
memindahkan keseluruhan penjimatan
kos kepada pelanggan yang membeli
mana-mana model Toyota dan Lexus
semasa pelaksanaan struktur cukai
baharu itu.
"Kami akan telus dalam transaksi
perniagaan dan akan mematuhi Akta
Kawalan Harga dan Anti Pencatutan
2014," katanya.

Emaroo Collection berkata... 1 April 2015 3:55 PG

Tiga pengeluar kereta turun harga
selepas GST
RABU, 1 APRIL 2015 - 12:03AM
OLEH SHAHRIZAN SALIAN
shahrizan@bh.com.my
Tiga pengeluar kenderaan
mengumumkan pengurangan harga
antara RM500 hingga RM4,000 bagi
model kereta masing-masing susulan
pelaksanaan Cukai Barangan dan
Perkhidmatan (GST) berkuat kuasa hari
ini.
PROTON Holdings Bhd (PROTON)
mengurangkan sehingga RM1,475 atau
3.25 peratus seunit bagi semua
modelnya terdiri daripada Saga,
Persona, Inspira, Staria Neo, Exora,
Prevé, Suprima S dan Iriz.
Honda Malaysia Sdn Bhd Honda
Malaysia pula mengurangkan antara
RM500 hingga RM2,500 kenderaan
Honda yang dipasang sepenuhnya
(CKD) di negara ini iaitu Jazz, City,
Civic, CR-V, Accord dan model terbaru
HR-V.
Sementara itu, UMW Toyota Motors
Sdn Bhd mengumumkan pengurangan
sehingga RM4,000 atau dua peratus
bagi model kereta Toyota dan Lexus.
Mengulas pengurangan harga itu, Ketua
Pegawai Eksekutif PROTON, Datuk
Abdul Harith Abdullah, berkata
pengguna bukan saja mahukan kereta
yang bernilai bagi wang dibelanjakan
malah kereta yang dilengkapi dengan
kualiti serta ciri-ciri keselamatan
dipertingkatkan.
Sebagai contoh, katanya pengguna kini
boleh membeli Proton Saga dari harga
serendah RM33,242.40 atau Prevé 1.6L
Turbo pada harga RM61,023.46.
"Semua harga ini sudah mengambil kira
enam peratus GST dan juga harga di
atas jalan. Sebagai satu-satunya
pengeluar kereta sepenuhnya di rantau
ini, PROTON sentiasa memberikan
dedikasi tertinggi dalam memenuhi
peranannya kepada negara, khususnya
dalam menggambarkan matlamat GST,"
katanya menerusi satu kenyataan,
semalam.
Abdul Harith berkata, satu fakta yang
tidak patut dilupakan adalah walaupun
adanya pengurangan harga sedemikian,
PROTON telah meningkatkan nilai
barisan produknya menerusi pelbagai
ciri-ciri keselamatan.
"Ini terus menunjukkan komitmen
PROTON untuk terus menambah baik
produk serta perkhidmatan di semua
peringkat di samping menawarkan
kereta yang selamat, berkualiti tinggi
dan bernilai bagi kepada rakyat
Malaysia," katanya.
Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai
Eksekutif Honda Malaysia, Yoichiro
Ueno pula berkata, harga alat ganti
kereta keluarannya juga akan
dikurangkan dengan purata sebanyak
3.7 peratus untuk semua model namun
GST akan ditambah ke dalam kos
buruh.
"Memandangkan harga alat ganti telah
dikurangkan, kami menganggarkan kos
keseluruhan penyelenggaraan akan
turun sebanyak dua hingga empat
peratus bergantung kepada model.
"Pengurangan harga model CKD ini
berdasarkan kepada ciri-ciri dan
aksesori yang menyebabkan harga
untuk setiap model dan varian adalah
berbeza. Secara keseluruhannya,
penjimatan daripada pelaksanaan GST
akan diberikan kepada pelanggan
Honda yang menyebabkan penurunan
harga model CKD keluaran syarikat,"
katanya.
Mengenai implikasi pelaksanaan GST
sebanyak 6 peratus yang
menggantikan 10 peratus Cukai Jualan
dan Perkhidmatan (SST), Ueno berkata,
dalam industri automotif, perbezaan
harga kereta tidak semudah seperti 10
peratus tolak enam peratus kerana ia
membabitkan banyak faktor.
Katanya, SST berasaskan kepada nilai
pengedaran sesebuah kenderaan dan ia
kemudian dikenakan cukai sebanyak 10
peratus tidak termasuk margin
pengedar, kos pengangkutan, yuran
pengendalian, aksesori serta kos-kos
pengedaran lain manakala pengenaan
cukai GST pula berdasarkan kepada
harga jualan akhir kereta di atas jalan.
Presiden UMW Toyota Motors, Datuk
Ismet Suki berkata, syarikat akan
memindahkan keseluruhan penjimatan
kos kepada pelanggan yang membeli
mana-mana model Toyota dan Lexus
semasa pelaksanaan struktur cukai
baharu itu.
"Kami akan telus dalam transaksi
perniagaan dan akan mematuhi Akta
Kawalan Harga dan Anti Pencatutan
2014," katanya.

Tanpa Nama berkata... 1 April 2015 3:55 PG

Tin kosong.tujuk kan diri..jgn ckp mcm sembg kat kedai kopi

Tanpa Nama berkata... 1 April 2015 3:56 PG

Tin kosong..hg je la jd pm klau hg dah betul sgt

Tanpa Nama berkata... 1 April 2015 10:14 PG

Saya nak tya. kta bg contoh minuman tin. dri kilang harga minuman tin itu rm1. Kena gst. Jd peniaga beli sdh harga rm1.06(contoh). Lps tu peniaga jual rm1.56 sen. Kena gst lg. rm1.84(contoh). Ataupun gst dikenakan dri peniaga ke pengguna sahaja. Bkn dri kilang. Atau mcm mana? Maaf belum faham lg

bincang2u berkata... 1 April 2015 10:56 PG

dah kena dah. beli kuih dulu harga rm1.20 utk empat biji tp skrg caj gst jadi harga rm1.50.
itu x membebankan ke? peniaga2 ambik kesempatan. pendedahan pasal gst kurang dilaksanakab kerajaan. rakyat masih x faham konsep. so mudah ditipu peniaga.

macamana nk buat report psl peniaga yg camni?

bincang2u berkata... 1 April 2015 11:01 PG

saya setuju pendapat saudara Tanpa Nama. kita rakyat marhaen yg suffer.

Tanpa Nama berkata... 1 April 2015 12:29 PTG

pada hemat saya, cukai boleh dilaksanakan jika kutipannya lebih effisien... cukai yang sedia ada pn belum effiesien macam mana nak mengutip gst dengan lebih berkesan kelak?

Mrs. Laura berkata... 1 April 2015 12:46 PTG

Hello
Saya Puan Laura Rodriguez CEO Laura Pinjaman Syarikat, Pemberi pinjaman swasta berdaftar dan sah. Kami memberikan perkhidmatan kewangan (PINJAMAN) dan kami memberi pinjaman pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2% kepada kewangan cacat, orang perseorangan, syarikat, industri, syarikat dan orang-orang dalam masyarakat. Dan juga menaja anda untuk melepaskan bakat anda dan mencapai matlamat anda, kami memberi pinjaman antara $ 2000 dan di atas ... Kami bersedia untuk memenuhi keperluan anda, dan bagaimana anda boleh mendapatkan pinjaman ini dalam talian dan akses akaun online. Hubungi kami melalui E-mel: lauraloancompany@gmail.com

Tanpa Nama berkata... 1 April 2015 1:34 PTG

Sepatutnye bila di hapus cukai 16% harga automatik akan turun......dan barang akan tiada cukai....dan apabila dikenakan gst.... harga barang akan kembali naik...tap akan lebih murah dari sebelum ini.....tetapi apa yg jadi sekarang ni mcm na? Aq tgok..smua naik ....xturun pun...malah dh jd mcm ni lak.... 16% + 6% = 22% ...jadi apa dh jadi?kata sst dmansuhkan lepas adanya gst?tp yg jad la ni.... sst+gst dah acik tgok..... why?can u explain to me?confuse acik

pat rodriguez berkata... 1 April 2015 4:51 PTG

Halo, saya ibu Pat, pemberi pinjaman pinjaman pribadi yang memberikan pinjaman kesempatan seumur hidup. Apakah Anda memerlukan pinjaman untuk melunasi hutang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh Bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda memerlukan konsolidasi pinjaman atau hipotek? mencari lebih banyak karena kami di sini untuk membuat masalah keuangan Anda semua hal dari masa lalu. Kami meminjamkan dana kepada individu membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit yang buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi dalam bisnis di tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami menyediakan bantuan yang dapat diandalkan dan Penerima dan akan bersedia menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email di: patrodriguezloanfirm@gmail.com

Yang Kun berkata... 1 April 2015 5:45 PTG

Kalau gst 6% dan yang sbelum gst 16%, kenapa harga barang start 1 april 2015 makin naik? Bukan ke patut makin turun sbb tggl 6%? Maksudnye dlu cnth harga barang rm10 skrg da rm10.60..bukan ke kalau 6% sepatutnye jadi rm9.40 je harga barang tu? Betulla gst ni dikenakan keatas cukai sedia ada..ditambah keatas cukai yg ade..sepatutnya makin turun..mmgla pngangkutan awam xdikenakan gst tp kos penyelenggaraan pengangkutan tu? Lame2 nk tampung kos mesti tambang pun akan naik...mmg gst xdknakan tp tambang akan naik..kn haram gst ni dikenakan pada org Islam..emm..

Tanpa Nama berkata... 1 April 2015 7:27 PTG

Zakat dan cukai amat berbeza. Dalam islam wajib zakat untuk setiap orang islam. Jadi, haram cukai dikenakan atas orang islam.

Tanpa Nama berkata... 1 April 2015 7:31 PTG

Y

Tanpa Nama berkata... 1 April 2015 7:35 PTG

Aku pun tk tahu sgt tentang gst ni dari pandangan yg luas. Ada baik ada buruk, akan tetapi jika perlaksanaan gst ni telah lama berjalan dan ketika itu ramai rakyat malaysia yg miskin lagi bertambah miskin, tiada lagi rakyat malaysia yang berbelanja mewah dan saat itulah revolusi perlu diwujudkan.

- anonymous kiri.

Tanpa Nama berkata... 1 April 2015 7:40 PTG

Akan tetapi kenyataan di atas hanyalah melibatkan asas perlaksaan gst. Secara menyeluruhnya tiada kenyataan yang diterbitkan atau mungkin sahaja dikarburkan bagi menutupi mata dan minda rakyat malaysia dari celik dan tahu tentang keburukan perlaksanaan cukai ini.

Anonymous kiri

Tanpa Nama berkata... 1 April 2015 7:48 PTG

Amerika syarikat adalah antara negara yang mempunyai sistem ekonomi yang stabil dan tiada cukai gst dilaksanakan di negara amerika syarikat.

Tanpa Nama berkata... 1 April 2015 7:57 PTG

Pandangan seorang pelajar bagi subjek sains politik, demokrasi bukanlah salah satu sistem yang berjaya dilaksanakan. Memang benar demokrasi di malaysia telah lama mati. Demokrasi di malaysia tiada membawa apa2 maksud pun dari segi ekonomi, sosial dan politik dalam negara ini. Jadi tugas rakyat malaysia untuk menegakkan keadilan dalam demokrai malaysia. Selain itu, rajin rajin lah membaca supaya kita tidak lagi dapat dikaburi dari semua tipu helah yang berlaku.

Tanpa Nama berkata... 1 April 2015 8:18 PTG

Cakaplah apa sahaja. Cukai hukumnya haram. CArilah dalil yang menghalalkan.

Tanpa Nama berkata... 1 April 2015 9:13 PTG

dah msuk gst ke blum ni pn lora?

LAYARI GST berkata... 2 April 2015 11:39 PG

SST 10%.... GST 6%....

SST syarikat tanggung..
GST pengguna tanggung..

masa syarikat tanggung, pengguna terselamat.
Masa penggung tanggung, syarikat yang untung.

Macai2 UMPORNO kata, lepas laksana GST, maka akan berlaku penurunan..

Penurunan kepala hanggung hangpa....

Topup dulu RM10, dalam tu kredit RM10. Walaupun dalam tu ada cukai SST kepada kerajaan sebanyak 6% atau RM0.60, tapi pengguna tak tanggung.

Sekarang, Topup RM10, dalam tu ada kredit RM10. Tapi GST pelanggan tanggung. Jadilah RM10.60. Sebab dasar GST TIDAK MEWAJIBKAN SYARIKAT YANG TANGGUNG. YANG TANGGUNG ADALAH PENGGUNA.

So marhaen untung ke rugi??

Jawapannya adalah RUGI ..

Hanya yang bangang ja kata GST menguntungkan..

Lagi tambahan pasal GST yang bangang ni,,, GST adalah utk memansuhkan SST.... kalo SST 10%, GST jadi 6%..Jimat kata macai2 UMPORNO yg bangang..

Sepatutnya macam ni...katakan harga barang masa SST, harganya RM400 (Termasuk SST 10% yg mana harga barang tanpa cukai adalah RM360)..RM360 tu adalah harga barang tanpa apa2 cukai... So 6% drp RM360 adalah RM381.60.... So berlaku penurunan selepas laksanakan GST sbyk 4%..Dan pelanggan untung RM18.40 lepas laksana GST...

Soalnya sekarang,, barang tu RM400, dok kekal situ lah... dan GST plak dikenakan plak 6%.. menyebabkan SEOLAH 10% + 6 %... JADI 16%!!!

So macai, tang mana untung???

ABU.. Asalkan Bukan UMNO yang bangangg..

Tanpa Nama berkata... 2 April 2015 8:59 PTG

Nak tanya.. kenapa kita dikenekan cukai?

Tanpa Nama berkata... 2 April 2015 9:02 PTG

Nak tanyaa.. kenapa kita dikenekan cukai??tak cukup ke gaji kerajaan?? Nak kene jugak guna duit rakyat

Tanpa Nama berkata... 3 April 2015 9:13 PG

Hah..mana macai UMNGOK yg sblum ni duk kata GST tu bagus..start ja GST terus mcm2 hal berlaku..yg si kaki jilat Ahmad Maslan tu dh termakan ludah sendiri..mana macai UMNGOK sume..sblum gst kemain lg ckp GST tu bagus mcm pakar ekonomi kt sini..puihhhhhh..

Tanpa Nama berkata... 3 April 2015 12:03 PTG

apa ke benaknye soalan... sebab apa kita kena cukai ye.. tahu ke maksud cukai tu? kalau x de cukai macamana nak bina bangunan..sekolah..masjid tokong..kuil.. lg apa jalan raya semua tu.. kang jalan lubang nak kena turap..kalau x turap ko juga yang bising.. nak bayar gaji anggota kerajaan lg nak bagi bantuan lg.. comeon la kena la fikir..

Tanpa Nama berkata... 4 April 2015 11:49 PG

berkenaan cukai perkhidmatan dan cukai jualan itu hanya 6%. yang 10% adalah SERVICE CHARGE. bukan cukai. harap maklum.

hamdy berkata... 5 April 2015 7:40 PG

Yg topup rm10 kena bayar 10.60 tu mcmana. 60 sen untung utk rakyat bpndapatan rndah?

Tanpa Nama berkata... 5 April 2015 11:06 PTG

Maaf nak mencelah.. Sebagai seorang warga Malaysia yang prihatin Dan berketurunan Jawa, saya sedih sangat tengok hidup rakyat Malaysia sekarang.. Sampai Mati pun hutang Tak langsai, kiri kanan kene cukai, depan belakang kene sondol jentolak... Senang kata Serba serbi Tak penah senang. Memang Kita nampak orang senang, kaya, rumah besar, taip Sebenarnya Tak menikmati hidup pun...
Lagikan golongan berpendapatan sederhana, kerja untuk teruskan hidup.. Sambil dalam hati cakap, " aduhh... Hari2 makin teruk, duit pun makin kecik, kene cukai taip hari lagi... Aduh..."..
Orang yang miskin pendapatan kurang RM50 sehari pulak macam Kai's pagi makan malam...
APA kejadahnya cakap ekonomi makin baik macam ni? Apa kejadahnya nak buat Malaysia sebagai negara berpendapatan tinggi kalau g pasaraya bawak RM50 cuma dapat beras 10kg, 2kg gula, 2 kg tepung, garam, Dan 5 kg minyak je???
Kalau macam ni, lupakan impian2 murni tu. Sebab kalau nak tengok, Indonesia yang paling dekat dengan Kita, gaji 5juta, 10juta!!!! Wahhhhh! Sangat tinggi gajinya pak oiiii.. Setiap bulan gaji juta2!! Hahahahahaha... Taip??? Fikir2kan la..

Apa rasanya jadi pemimpin atau ketua? Best... Sebab? Semua benda boleh arahkan orang buat untuk Kita.. Kita nak panjat ke pasaraya atau pasar basah utk beli barang keperluan hidup? Ahh, buat apa, orang gaji ada kan, stock barang makan pun orang lain hantar ke rumah kan?? Paling2 kalau nak g shopping sendiri pun, ke iSetan je la... Barang berkualiti.. ( tapi harga pttuihhh, mahal. Orang macam dia kata murah la..)..
Yang Kita yang duit ceciput no, g la tesco, beli la barang yang Dah nak expired sebab dapat harga clearance, beli la ikan yang Dah berbau Dan lembik kat tesco, rendam la dengan air beras Dan air tepung bagai, goreng garing3... Hahhahahaha... Sedih Tak? Sape kene macam ni, confirm menitik air mata. Sapa Tak kene cakap la Kita kedekut, berkira, tak pandai memilih, Dan sebagainya.. Kepala Hotak Korang!!!!
Orang macam kami ni tiap hari nak kene pikir bajet, nak kalau boleh dengan duit yang sikit, bolehlah beli barang kasi penuh peti a is untuk anak isteri.. Orang atas ada kene macam kami ke???
Korang paham Tak, nilai RM makin Tak ada value? Paham Tak? Sehari untuk duit makan je Dah nak habis RM30 untuk satu family sederhana. Dah kalau gaji 3000 (kononnya gaji 3k ni Dah keluar Dari taraf miskin la), 1000 untuk makan, rumah Dan kenderaan RM1000 ( amik kira rumah sewa rm500 Dan keta nasional je. Sapot la barang buatan Malaysia?), minyak, anak2, entertainment, Mak ayah kat kampung? What is the value for that 3000 per month?? U all Tak rasa because Y? Expenses korang sehari pun Dah lebih Dari duit gaji orang kebanyakan yang keje separuh mampus selama sebulan..

Lepas tu, syorkan orang Malaysia berniaga... Hahahahahahahahaha... Yang ni Dah malas Dah nak cakap, pikir atau sambungkan sendiri la benda ni ... Nak g pasaraya tesco, biasanya tengahari macam ni, sayur2 semalam dengan ikan2 semalam yang Dah lembik skit, dengan ayam yang Dah kaler pucat dikeluarkan.. Bawak RM15 je. Cukuplah boleh beli lauk utk 2 hari.. Kesian anak mintak ayam tadi. Isteri teringin ikan pulak, biasa ikan bilis goreng bercili jek.. Murah betul barang sekarang no, RM15 boleh dapat ikan, sayur, ayam... Hahaha... Bau ke, Dah rosak ke, Dah Tak fresh ke, Takper... Janji makan Tak mati sudahlah.. Yang sayur2 hijau Dan organik tu, biarla pemimpin yang makan, biar diorang dapat khasiat Dan sentiasa sihat.. Yang ikan2 Segar tu, biarlah pemimpin yang makan, diorang perlu lebih protein untuk memikirkan hala tuju negara dan kebajikan masyarakat.. Yang ayam2 Segar tu, takperlah.. Lagipun kurang2kanlah makan ayam, injek ubat Dan kolesterol pun tinggi..
Raging fresh... Hemmm, raya haji nanti ada rezeki dapatla sekilo dua.. Sekarang ni beli je la daging kotak sebulan sekilo.. Yang tenderloin semua, biarlah pemimpin Dan atasan sana yang makan, biar diorang bertenaga Dan agresif buat kerja untuk Kita...

Takpe.. Allah Maha Mengetahui Dan Maha Mendengar....

Tanpa Nama berkata... 5 April 2015 11:16 PTG

Setuju...

Tanpa Nama berkata... 5 April 2015 11:31 PTG

Maaf nak mencelah.. Sebagai seorang warga Malaysia yang prihatin Dan berketurunan Jawa, saya sedih sangat tengok hidup rakyat Malaysia sekarang.. Sampai Mati pun hutang Tak langsai, kiri kanan kene cukai, depan belakang kene sondol jentolak... Senang kata Serba serbi Tak penah senang. Memang Kita nampak orang senang, kaya, rumah besar, taip Sebenarnya Tak menikmati hidup pun...
Lagikan golongan berpendapatan sederhana, kerja untuk teruskan hidup.. Sambil dalam hati cakap, " aduhh... Hari2 makin teruk, duit pun makin kecik, kene cukai taip hari lagi... Aduh..."..
Orang yang miskin pendapatan kurang RM50 sehari pulak macam Kai's pagi makan malam...
APA kejadahnya cakap ekonomi makin baik macam ni? Apa kejadahnya nak buat Malaysia sebagai negara berpendapatan tinggi kalau g pasaraya bawak RM50 cuma dapat beras 10kg, 2kg gula, 2 kg tepung, garam, Dan 5 kg minyak je???
Kalau macam ni, lupakan impian2 murni tu. Sebab kalau nak tengok, Indonesia yang paling dekat dengan Kita, gaji 5juta, 10juta!!!! Wahhhhh! Sangat tinggi gajinya pak oiiii.. Setiap bulan gaji juta2!! Hahahahahaha... Taip??? Fikir2kan lah


Apa rasanya jadi pemimpin atau ketua? Best... Sebab? Semua benda boleh arahkan orang buat untuk Kita.. Kita nak panjat ke pasaraya atau pasar basah utk beli barang keperluan hidup? Ahh, buat apa, orang gaji ada kan, stock barang makan pun orang lain hantar ke rumah kan?? Paling2 kalau nak g shopping sendiri pun, ke iSetan je la... Barang berkualiti.. ( tapi harga pttuihhh, mahal. Orang macam dia kata murah la..)..
Yang Kita yang duit ceciput no, g la tesco, beli la barang yang Dah nak expired sebab dapat harga clearance, beli la ikan yang Dah berbau Dan lembik kat tesco, rendam la dengan air beras Dan air tepung bagai, goreng garing3... Hahhahahaha... Sedih Tak? Sape kene macam ni, confirm menitik air mata. Sapa Tak kene cakap la Kita kedekut, berkira, tak pandai memilih, Dan sebagainya.. Kepala Hotak Korang!!!!
Orang macam kami ni tiap hari nak kene pikir bajet, nak kalau boleh dengan duit yang sikit, bolehlah beli barang kasi penuh peti a is untuk anak isteri.. Orang atas ada kene macam kami ke???
Korang paham Tak, nilai RM makin Tak ada value? Paham Tak? Sehari untuk duit makan je Dah nak habis RM30 untuk satu family sederhana. Dah kalau gaji 3000 (kononnya gaji 3k ni Dah keluar Dari taraf miskin la), 1000 untuk makan, rumah Dan kenderaan RM1000 ( amik kira rumah sewa rm500 Dan keta nasional je. Sapot la barang buatan Malaysia?), minyak, anak2, entertainment, Mak ayah kat kampung? What is the value for that 3000 per month?? U all Tak rasa because Y? Expenses korang sehari pun Dah lebih Dari duit gaji orang kebanyakan yang keje separuh mampus selama sebulan..

Lepas tu, syorkan orang Malaysia berniaga... Hahahahahahahahaha... Yang ni Dah malas Dah nak cakap, pikir atau sambungkan sendiri la benda ni ... Nak g pasaraya tesco, biasanya tengahari macam ni, sayur2 semalam dengan ikan2 semalam yang Dah lembik skit, dengan ayam yang Dah kaler pucat dikeluarkan.. Bawak RM15 je. Cukuplah boleh beli lauk utk 2 hari.. Kesian anak mintak ayam tadi. Isteri teringin ikan pulak, biasa ikan bilis goreng bercili jek.. Murah betul barang sekarang no, RM15 boleh dapat ikan, sayur, ayam... Hahaha... Bau ke, Dah rosak ke, Dah Tak fresh ke, Takper... Janji makan Tak mati sudahlah.. Yang sayur2 hijau Dan organik tu, biarla pemimpin yang makan, biar diorang dapat khasiat Dan sentiasa sihat.. Yang ikan2 Segar tu, biarlah pemimpin yang makan, diorang perlu lebih protein untuk memikirkan hala tuju negara dan kebajikan masyarakat.. Yang ayam2 Segar tu, takperlah.. Lagipun kurang2kanlah makan ayam, injek ubat Dan kolesterol pun tinggi..
Raging fresh... Hemmm, raya haji nanti ada rezeki dapatla sekilo dua.. Sekarang ni beli je la daging kotak sebulan sekilo.. Yang tenderloin semua, biarlah pemimpin Dan atasan sana yang makan, biar diorang bertenaga Dan agresif buat kerja untuk Kita...

Takpe.. Allah Maha Mengetahui Dan Maha Mendengar....

Tanpa Nama berkata... 5 April 2015 11:55 PTG

Agak2 la nak marah orang.. Dah tu yang cukai Jalan yang Kita bayar utj motor kapcai, keta yang sampai nak reput tu APA? Kira sendiri la. Satu keta 100. Sejuta kereta? 3 juta kereta? Tu baru kereta. Motor, bas, DLL? Dah la masa beli nak wat loan pun Dah kene cukai. Dah tol yang belambak2 kat Malaysia ni? Cukai pendapatan lagi, cukai perniagaan lagi, cukai pintu lagi, cukai tanah?!!

Weh, ko tu Yang bodoh. Kerajaan Kita ni kalau pandai pusing duit, ada otak macam business man berjaya dan disiplin seperti tentera, Tak ada nya Kita jadi macam ni.. Ko nak jilat punggung pemimpin yang Tak pandai jaga ko ke? Tu suka hati ko. Aku nak pemimpin yang tau susah senang rakyat. Bukan guns Wang rakyat pegi buat lawatan sana sink, balik bawak hadiah berpeti2, sedangkan rakyat kerja separuh mati nak bayar perbelanjaan beliau!

green berkata... 6 April 2015 9:13 PTG

Sedara saya nak tanya kenapa rasuah dan penyelewengan duit boleh meruntuhkan ekonomi negara?

Tanpa Nama berkata... 7 April 2015 1:00 PTG

alahai.... apa ke noob sangat kamu semua wahai pembangkang sekalian... ye saya tahu kamu marah dari dulu sampailah sekarang... tak pernah menyokong usaha kerajaan yang suka menipu kerana anda sudah dibrainwashkan oleh pasukan pembangkang korang tu... saya muda lagi... mungkin saya tak macam orang ada anak bini pening kepala... Tapi saya nak tanya betul ke??? Kamu semua kerja macam nak mati??? Keje lebih kurang gaji demand... Kena cukai marah... Orang pun tak suka nak rekomen anda semua naik pangkat pastu boleh cakap macam tu.. pigi dah... GST saya sokong tapi rasa menyampah ditipu dek penyalahfahaman peniaga di sekitar SELANGOR ni sesuka hati bantai pengguna tipu pengguna... Tapi masalahnya pengguna salahkan kerajaan... Kenapa ye??? Sebab anda semua telah dicuci otaknya agar BN itu macai selamanya... PR itu keadilan yang tak berbelah bahagi.... Hidup Anwar??? Anwar ini lakilah!!!

Tanpa Nama berkata... 7 April 2015 10:43 PTG

Ini dunia bukan bangsa ko ja nak hidup. Allah menciptanya utk semua umat.. sikit2 melayu nak halau bangsa ni tu.. melayu sendiri itu pun penceroboh. Nenek moyang korangnya jg tentu nya telah lama menjelajah kat tanah msia ni.. tu baju kurung tu sebenarnya style dr hang li po dari china.. yg bukan penceroboh tanah msia tu org asli je.

Tanpa Nama berkata... 8 April 2015 1:09 PG

Entah la.. sjk GST ni, sya rasa tbeban.. rasa stress.. hrg brg suma nek.. ni ke kebaikan GST? Sya masi x phm..pa kebaikan GST utk sya?

Tanpa Nama berkata... 8 April 2015 2:20 PG

Sya x phm.. knp rkyt kena phm pa tu gst tp kerajaan x phm mslh rkyt? Gst utk meningkatkn ekonomi negara.. kebaikan gst, 1.membaiki n mbina jln ry - org kg x ada keta x guna jln ry. Nk nek bas pn berpuluh kali pikir. Jd sbnrnya kbaikan ni utk spa?
2. Utk beri pluang peniaga tempatan - kt sabah ni blambak peniaga asing yg ada ic. Pniaga tmptn dr kg2 pdlaman x mampu nk hasilkn produk tempatan sdri. Nk beli produk tempatan pn x mampu.
3. Hrg brg trun - beras x kena gst tp org kg slama ni pn x beli beras sbb dorg tnam padi, syur, buah2an..pelihara ikan n ayam. Pa sbnrnya keuntungan utk org kg yg slma ni bjimat cermat?
Sbb tu aku x phm.. brg2 yg gst tu suma org kg bole dpt hasil usaha sdri.. tp yg bukan hasil usaha sdri pla ada gst.. dlu rm400 ckup tp skrg x ckup lps gst.. korg org bndr bole ckp x kja bgai nk mati.. ni org kg banting tenaga.. siap bawa ank2 angkt padi. Ank g sek pn x ada duit nk bg, hrpkn ank mkn rmt je kt sek. Korg sibuk dgn gst.. sibuk on9.. org kg tgh bt kja x ada masa nk luah semua ni.. sya hny wakil utk buka mnda n mata korg.. baik sgt la gst utk korg je. Org kg tkebil mata pelik apsal hrg rm50 tp kena byr rm53..

MTjann berkata... 8 April 2015 11:11 PTG

Bukan tiap bulan dapat br1m..3 bln 1 Kali..300..gst tiap tiap hari kena.kahwin ada anak ramai lu bru tau susah senang ..gaji lak ciput.

Tanpa Nama berkata... 11 April 2015 4:30 PTG

Salah cina y menguasai ekonomi atau salah melayu y xmmpu nk kuasai ekonomi bumi sendri?

Tanpa Nama berkata... 11 April 2015 4:33 PTG

Aku rasa bukan ekonomi xnaik. Gst untuk lebih telus n lebih adil brbanding sst. Lps tu xnk bebankn pnguuna smpai kna byr cukai 2x n bg harga y lbh murah (fhmn aku la sbb cukai 10% jd 6%)

Tanpa Nama berkata... 13 April 2015 1:31 PG

Hukum HUDUD=tak releven,rakyat tak paham, rakyat bantah, kerajaan bantah, susah nak paham=tak boleh laksanakan di malaysia.

GST=umNO ckp relevan, rakyat tak paham, rakyat bantah, kerajaan sokong, susah nak paham=BOLEH dilaksanakan di malaysia

Tanpa Nama berkata... 13 April 2015 1:42 PG

dah masuk 13 april...xda satu pon kos rakyat makin turun oii...makin naik ada lah smua benda. nak kencing pon naik harga...patutnya (cth) pisau dulu haga RM100, lps gst patut haga RM89.04, bukan lps GST jd RM106 oii...mana penguatkuasaan nak buat oii..staff br amik berduyong2, tido dlm ekon ke oii....mangkok

Tanpa Nama berkata... 18 April 2015 7:38 PG

saya setuju... terima kasih dengan peneragan anda..:-)

Tanpa Nama berkata... 20 April 2015 4:17 PG

Bukan cina yg menguasai ekonomi, dan juga bukan melayu yg tak mampu kuasa ekonomi .Rakyat m'sia ni dulu memang pemandangan pendek. Bila nampak dua ekor tupai putih kat dlm hutan, mesti kata setiap tupai kat dlm hutan ni mesti berwarna putih.Org dulu kate cina dulu kaye-raye,menguasai ekonomi... mmm... aku ni m'sia cina dulu dengar cerita ni pun kate "hah? Macam mane ni?story ni mai dari mane?takkan petik dari buku sejarah tu lagi?"Tanya ibu bape ,mereka kate dulu memang miskin,hanya makan ubi je, nak makan ayam setahun sekali je semasa raya ;aku pernah tanye hampir semua cikgu cina, same juga,kebanyakkan adik atau abang, kakak mereka mati kerana kelaparan. Lepastu tanye kawan kenape org kata cina kaya, mereka kata nenek datuk beritahu kepada mereka . Kalau aku tanya datuk nenek mereka siapa kata cam tu, same juga,mereka mesti kata orang lain kata kepade mereka. Kalau nak kata cina dulu kaya raya,tu memanglah dari geng bijih timah lah.Dulu semua orang cina juga miskin,untuk mendapat banyak kekayaan dari lain,mereka kena kumpul duit dan tubuhkan satu geng.Mereka ni menubuhkan satu geng besar, satu geng sekurang-kurang ada beratus-ratus orang, lepas tu mereka lawan dengan geng lain. Kalau menang dapat untung kekayaan lain, kalau kalah apa pun tak dapat termasuk tiada nyawa lah. Lepas menang geng lain, geng diri sendiri ada masalah lagi, bunuh geng orang diri sendiri, yang hidup tu mempunyai kekayaan dari setiap geng .Bagi melayu, dulu mana ade macam ni? Semua boleh kerja sama, sama sama untung walaupun tak banyak ,bukan kata nak jadikan satu geng geng besar, lepastu lawan dengan lain, ambik kekayaan lain.Melayu dulu juga dapat makanan,dapat keluarge, ada agama ,ada semua ni boleh dikatakan kayalah.Kalau tak dapat makan, takde ibu bape, takde agama, tu lah baru panggil miskin! Kalau melayu dulu nak kaya raya, boleh guna teori yang dari geng orang cina bijih timah tu.Sekarang boleh dapat tiap tiap bangsa yang kaya raya tu,semua dari mempunyai pelajaran lah, ada ilmu mesti untunglah.Kalau takde pelajaran, ade ketekunan tu lagi kaya. Yang takdapat kaya tu memang orang yang suka bohong, malas dan menipukan tuhan mereka.

Tanpa Nama berkata... 20 April 2015 4:32 PG

Memang setuju,negara kita ade banyak hasil hutan,ade pungutan cukai tapi masih hutang berbillion-billion,skrang lagi tambah gst ,memang pening ni.

Tanpa Nama berkata... 22 April 2015 7:02 PG

maaf saya kata, gst memg menaikkan harga. kalo dulu kit a beli brg disupermarket tiada cas diresit, sekarg ada cas. sekarang masalh topup pun banyak.banyak kedai yg xnak jual topup. Saya pun ada xsetuju dgn statement kat atas. DIzaman saidina umar setahu saya, cukai dikenakn bersyrt ke atas org2 yg kaya sja, Sepatut kerajaan membantu meringan dan megurgkan beban rkyat. bkn sya berckp sebagai pembgkang ttpi berckp sebagai seorg rakyat yang kesian melihat saudara yg lain kurg kmampuan

Tanpa Nama berkata... 24 April 2015 4:43 PTG

haritu saya naik teksi ada ja gst. jadi mahal mahal lagi. tapi dalam list kata public transport xda gst. mana yang betul. huhu

Tanpa Nama berkata... 24 April 2015 5:59 PTG

skrg apa cerita bro? bagus kah gst kalian?

Tanpa Nama berkata... 29 April 2015 9:10 PTG

Saya tak sokong GST. Sbb kalo artikel awak tu kata pelaksanaan gst akan menurunkan harga barang itu tak logik. Pengeluar nak proses brg dah tentu mgunakan tng elektrik. Dan smestinya tarif elektrik lebih dari kdr 300 dn tentu kena gst. Then pengeluar juga mgunakan bahan api spt diesel atau petrol utk mghantar barang2 dan sudah tentu bahan api dikenakan gst lagi pulak harga minyak dah naik. Bukan ker kos pengeluaran sesuatu produk tu bertambah?
Ko kata beras gula takda gst?beras gula tu boleh terbang sendiri pwrgi ke kedai? Mestilah ada kos pghantaran. Dah tentu harga naik walaupun takda gst. Setakat ni saya key in harga barang di stesyen minyak semua naik, cuma satu dua jer yg turun. Mana peratusan awak yg kata 10% jer brg naik 48% turun? Awak buat artikel tu teori jer kata harga turun. Tapi saya yang wat praktikalnya secara keseluruhan semua naik. Dan beban cukai tu sebenarnya pengguna akhir yg bayar drpd pwngeluar ke pemborong ke pengedar ke peruncit ke peniaga. Lagi pulak swtiap keuntungan jualan barang tu pun gst dikenakan. Kalau nak tahu gst tubeban ke tak.. Dipersilakan turun padang tgok sendiri harga barang tu naik ke tidak. Jgn sembang jer copy and paste apa gov cakap.

Tanpa Nama berkata... 29 April 2015 9:18 PTG

Bukan.. GST sebenarnya goverment say thank you.

FOUR WIRE berkata... 1 Mei 2015 11:07 PG

Ulasan bureet.....
Tak perlu lah nak bodoh kan orang dengan ulasan macam bureet tu
Dulu SST sapa yang kena?
Sekarang GST sampai cacing dalam tanah pun kena...
Bureet lah alasan kau....

FOUR WIRE berkata... 1 Mei 2015 11:07 PG

Klu taknsiar ulasan lagi bureeet

Tanpa Nama berkata... 4 Mei 2015 6:41 PTG

Wahai dato mohamad fikri.. kalo ko faham.. boleh ko terangkan kah.. satu contoh je lah.. mcm topup rm10.. topup sebelum ni kan rm10..dalam tu bukan dah termasuk sst ker.. sst d ganti gst.. kenapa bertambah 60sen yer?.. terangkan dulu.. awak kan dah faham..

Tanpa Nama berkata... 9 Mei 2015 10:16 PG

Tgk la zakat tu menghala pada siapa..gst pada siapa..zakat diberi pd golongan yang miskin,tp gst diberi pd kerajaan..blajar la hukum hakam dulu bru bleh bezekan antara zakat n gst..

Tanpa Nama berkata... 14 Mei 2015 2:11 PTG

apa pun yang diterangkan mengenai GST..yang pasti..peniaga kecil mcm saya kena tanggung 6% GST..biasanya beli TShirt(20 helai) dengan harga RM 200 dengan kos penghantaran sebanyak RM 25.00..oleh itu harga modal baju RM 11.25..dengan GST RM 12.00..so, modal baju sekarang RM 11.85.. apa komen korang pulak..

Nie Aetu berkata... 16 Mei 2015 8:39 PG

Aku harus bersaksi tentang Perbuatan Baik dari Miriam Suleiman Badan Kredit.
Saya tidak pernah berpikir saya akan sepanjang hidup saya bertemu seseorang seperti Nyonya Mariam, Dia adalah permata yang langka, saya Nie Aetu dan saya mengambil waktu saya untuk bersaksi tentang Mrs Mariam Karena dia akhirnya Ditawarkan apa tidak ada orang lain bisa,
Saya dan suami saya masuk ke utang yang sangat besar dengan Debitur dan Bank dan kami mencari pinjaman dari perusahaan pinjaman yang berbeda tetapi semua juru kamera tidak berhasil. Sebaliknya Mereka membawa kita ke dalam lebih banyak utang dan berakhir meninggalkan kami, Broke Sampai aku datang ke dalam kontak dengan Mrs Mariam, Dia Menawarkan pinjaman meskipun pada awalnya saya takut wont berakhir seperti pinjaman perusahaan lain yang saya telah menemukan tapi dia tidak seperti mereka, Sekarang kami telah Akhirnya menetap utang kami dan memulai bisnis baru dengan uang yang tersisa dari pinjaman.
Hubungi Mrs Mariam melalui The email Mengikuti.
mariamsuleimanloanfirm@gmail.com Atau Anda dapat menghubungi saya melalui email saya untuk arahan lebih lanjut aetunie@gmail.com

Nie Aetu berkata... 16 Mei 2015 8:40 PG

Aku harus bersaksi tentang Perbuatan Baik dari Miriam Suleiman Badan Kredit.
Saya tidak pernah berpikir saya akan sepanjang hidup saya bertemu seseorang seperti Nyonya Mariam, Dia adalah permata yang langka, saya Nie Aetu dan saya mengambil waktu saya untuk bersaksi tentang Mrs Mariam Karena dia akhirnya Ditawarkan apa tidak ada orang lain bisa,
Saya dan suami saya masuk ke utang yang sangat besar dengan Debitur dan Bank dan kami mencari pinjaman dari perusahaan pinjaman yang berbeda tetapi semua juru kamera tidak berhasil. Sebaliknya Mereka membawa kita ke dalam lebih banyak utang dan berakhir meninggalkan kami, Broke Sampai aku datang ke dalam kontak dengan Mrs Mariam, Dia Menawarkan pinjaman meskipun pada awalnya saya takut wont berakhir seperti pinjaman perusahaan lain yang saya telah menemukan tapi dia tidak seperti mereka, Sekarang kami telah Akhirnya menetap utang kami dan memulai bisnis baru dengan uang yang tersisa dari pinjaman.
Hubungi Mrs Mariam melalui The email Mengikuti.
mariamsuleimanloanfirm@gmail.com Atau Anda dapat menghubungi saya melalui email saya untuk arahan lebih lanjut aetunie@gmail.com

Ophelia .I. berkata... 17 Mei 2015 5:21 PG

Halo untuk Anda semua !! Saya tidak hanya di sini untuk bersaksi, saya di sini untuk langsung semua pencari pinjaman untuk Wanita Allah. Saya seorang Muslim yang telah sekali mengaku bahwa beberapa orang Kristen dilahirkan dengan hati yang baik, dan Mrs Ohanna Israel, Afrika, Wanita Menikah dengan seorang Manusia Indonesia adalah Lender Pinjaman sah.
Saya penerima dua kali, dan saya akan menyenangkan mohon Anda semua untuk menghentikan semua transaksi pinjaman sekarang dan mencapai Mrs. Ohanna melalui dirinya Email Ohannaisraeloanfirm@gmail.com.
Pada awalnya saya diajarkan itu hanya seorang pencuri biasa karena mereka semua berada di Internet tetapi untuk mengejutkan terbesar saya, mimpi saya menjadi kenyataan.
Saya Ibu Hellen Wibawa, pemilik swasta rumah Beras ware, semua berkat Bu Ohanna, semoga Allah memberkati dia kaya dan keluarganya.
Hubungi saya untuk alasan yang sangat penting dan tidak untuk bertanya apakah saya mengatakan kebenaran. Saya tidak di sini untuk mengoceh atau bercerita, saya tidak akan menggunakan waktu berharga saya untuk datang ke internet dan membuat diriku sendiri saya.
getyoureasyloan@gmail.com Semoga Allah bersama Anda semua.

WORLD FINANCE LOAN COMPANY berkata... 18 Mei 2015 11:11 PTG

Buon Giorno,
   Il mio nome è Rania Alzentani. Io vivo in Florida USA e io sono un felice
donna oggi? e ho detto a mia auto che ogni creditore che salvare la mia famiglia dalla nostra situazione povera, mi riferirò qualsiasi persona che è alla ricerca di prestito per lui, ha dato la felicità a me e la mia famiglia, avevo bisogno di un prestito di 200.000 dollari per iniziare la mia vita tutto come io sono una madre single con 3 bambini che ho incontrato il timorato di Dio prestito uomo creditore che mi aiutano con un prestito di 200.000 dollari, è un uomo timorato di Dio, se hai bisogno di prestito e si pagherà indietro il contatto prestito lui lui che raccontano è Helen jeans che si riferiscono a lui. Contattare Andrea Smith via e-mail; (worldfinanceloancompany222@gmail.com) Che Dio benedica legame Andrea Smith per portare felicità alla mia vita e la mia vita familiare

Ali Mohammad berkata... 20 Mei 2015 2:48 PG

Hello,
Adakah anda memerlukan bantuan kewangan segera untuk tujuan peribadi atau untuk keperluan perniagaan anda? Berikut adalah beberapa berita baik untuk anda. Kami menawarkan pinjaman kepada individu atau syarikat-syarikat korporat pada kadar peratusan tahunan yang terendah.
Hubungi kami hari ini untuk mendapatkan: -
* Pinjaman Wang Keras
* Pinjaman Perniagaan
* Penyatuan Hutang Pinjaman
* Pinjaman Peribadi
* Pengembangan Pinjaman Perniagaan
* Pelajar Pinjaman
* Pembangunan Pinjaman Pertanian
... Dan Banyak pendapatnya more
a.mohammad5000@gmail.com

Anita charles berkata... 25 Mei 2015 6:13 PTG

Adakah anda telah mencari bantuan kewangan segera? Anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang dan bil yang sedia ada? Sedang mencari perniagaan dari rumah dan pinjaman peribadi, sila hubungi kami sekarang dengan maklumat di bawah. Status: Pekerjaan: Jantina: Nombor Telefon Jumlah pinjaman: Nama anda Duration: Tujuan pinjaman? Nota: Semua jawapan hendaklah hadapan Hubungi kami sekarang di: anitacharlesloancompany@gmail.com atau anitacharlesloancompany@mail.com Terima kasih kerana datang.

Tanpa Nama berkata... 27 Mei 2015 11:45 PG

ooo yeke ni yeke ni yekeeee. eh mengarutlah

Nofia Yani berkata... 30 Mei 2015 4:03 PTG

Allah kemuliaan, anda sedang mencari pinjaman? sila saya cadangkan semua orang di sini untuk berhati-hati, kerana terdapat banyak pemberi pinjaman pinjaman palsu di sini. Saya telah menjadi mangsa pemberi pinjaman kredit palsu 8, saya hilang begitu banyak wang kerana saya mendapatkan pinjaman dari syarikat mereka. i hampir meninggal dunia dalam proses itu kerana saya telah hampir ditangkap oleh orang-orang yang mempunyai hutang daripada rakan saya sebelum ini saya memperkenalkan saya kepada pinjaman Lender saya mencuba kerana saya tidak mempunyai pilihan tetapi untuk mencuba dan ia merupakan pemberi pinjaman pinjaman yang tulen. Saya mendapat pinjaman saya daripada Puan Diana tanpa sebarang tekanan, jadi saya memutuskan untuk membuat kesaksian ini. sila i menasihati anda jika anda memerlukan pinjaman anda menghubungi lebih baik. Dianarobertloanfirm. menghubunginya melalui e-mel. dianarobertloanfirm@gmail.com atau dianarobertloanfirm@accountant.com ... anda masih boleh menghubungi saya melalui e-mel saya untuk maklumat lanjut mengenai nofiayani@gmail.com. Allah membantu anda dan berhati-hati

Tanpa Nama berkata... 7 Jun 2015 11:35 PG

Kalau ada yang kata Najib lah yang menjadi punca utama BN gagal mendapat keputusan yang baik dalam PRU 13, saya rasa itu ada juga kebenarannya. Kenapa ?
1) Najib tidak memansuhkan dasar keistimewaan kepada bumiputra.
2) Najib tidak menghapuskan DEB.
3) Najib tidak menjadikan sekolah cina setaraf sekolah kebangsaan.
4) Najib tidak membenarkan kalimah Allah digunakan sepertimana yang diminta Guan Eng.
5) Najib tidak buka Umno kepada bangsa lain dan jadikan Umno For All seperti Pas.
6) Najib tidak beri pajakan tanah 999 tahun kepada kampung-kampung baru cina.
7) Najib tidak benarkan Chin Peng balik ke Malaysia.
Najib tidak jadikan agama-agama lain sebagai agama rasmi Malaysia.
9) Najib tidak bagi peruntukan sama rata kepada rumah-rumah ibadat lain sepertimana diberikan kepada masjid.
10) Najib tidak benarkan orang islam tukar agama sesuka hati sepertimana yang Izzah cakap.
Oh...alangkah bahagianya jika Najib beri semua itu dan sudah tentu kita semua sekarang sedang bergembira dengan kemenangan besar BN. Kita menang besar....yeh...yeh...yeh...kita menang besar....yeh...yeh....yeh....kita menang besar. Tapi kampung kita habis tergadai. Ada makna ke ?
Biar kita menang seperti hari ini tetapi kita tidak menggadaikan maruah kita sepertimana Pas gadaikan maruah mereka. Apa guna kita menang besar tetapi terpaksa korbankan maruah sana, calarkan maruah sini dan sebagainya

Mrs Jennifer berkata... 11 Jun 2015 11:50 PTG

Kami disetujui pemerintah dan pemberi pinjaman kredit bersertifikat Perusahaan kami tidak menawarkan pinjaman mulai dari pribadi untuk pinjaman industri untuk orang yang tertarik atau perusahaan yang mencari bantuan keuangan pada tingkat bunga dinegosiasikan 2% kesempatan untuk membersihkan dept Anda., Mulai atau meningkatkan bisnis Anda dengan pinjaman dari pinjaman perusahaan kami diberikan di Pounds (£), dollar ($) dan Euro. Jadi mengajukan pinjaman sekarang orang yang tertarik harus menghubungi kami untuk informasi lebih lanjut. Mengisi informasi data peminjam. Hubungi kami sekarang melalui: jenniferdawsonloanfirm20@gmail.com

PEMINJAM DATA'S
(1) Nama Lengkap:
(2) Negara:
(3) Alamat:
(4) Kota:
(5) Sex:
(6) Status Pernikahan:
(7) Bekerja:
(8) Nomor Ponsel:
(9) Penghasilan Bulanan:
(10) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan:
(11) Jangka waktu pinjaman:
(12) Tujuan Pinjaman:

Terima kasih atas pengertian Anda karena kami berharap untuk mendengar dari Anda segera.

E-Mail: jenniferdawsonloanfirm20@gmail.com

Mrs Jennifer berkata... 13 Jun 2015 5:52 PTG

Kami disetujui pemerintah dan pemberi pinjaman kredit bersertifikat Perusahaan kami tidak menawarkan pinjaman mulai dari pribadi untuk pinjaman industri untuk orang yang tertarik atau perusahaan yang mencari bantuan keuangan pada tingkat bunga dinegosiasikan 2% kesempatan untuk membersihkan dept Anda., Mulai atau meningkatkan bisnis Anda dengan pinjaman dari pinjaman perusahaan kami diberikan di Pounds (£), dollar ($) dan Euro. Jadi mengajukan pinjaman sekarang orang yang tertarik harus menghubungi kami untuk informasi lebih lanjut. Mengisi informasi data peminjam. Hubungi kami sekarang melalui: jenniferdawsonloanfirm20@gmail.com

PEMINJAM DATA'S
(1) Nama Lengkap:
(2) Negara:
(3) Alamat:
(4) Kota:
(5) Sex:
(6) Status Pernikahan:
(7) Bekerja:
(8) Nomor Ponsel:
(9) Penghasilan Bulanan:
(10) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan:
(11) Jangka waktu pinjaman:
(12) Tujuan Pinjaman:

Terima kasih atas pengertian Anda karena kami berharap untuk mendengar dari Anda segera.

E-Mail: jenniferdawsonloanfirm20@gmail.com

ford amanda berkata... 16 Jun 2015 2:37 PTG

Apakah Anda mencari pinjaman bisnis, pinjaman pribadi, pinjaman rumah, kredit mobil, pinjaman mahasiswa, pinjaman konsolidasi utang, pinjaman tanpa jaminan, modal ventura, dll Atau kau menolak pinjaman oleh bank atau lembaga keuangan untuk satu atau lebih alasan . Anda berada di tempat yang tepat untuk solusi pinjaman Anda! Kami adalah pemberi pinjaman pribadi, kami memberikan pinjaman kepada perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari 2%. Tujuan. Silahkan hubungi kami melalui email grass2graceloanfirm@gmail.com

mary Bush berkata... 18 Jun 2015 6:12 PG

Halo teman-teman saya dan keluarga, silahkan saya ingin Anda semua untuk berhati-hati dalam Internet. Aku akan saran Anda untuk tidak mengajukan pinjaman di internet karena tidak semua dari mereka yang nyata, mereka adalah scam, mereka akan meminta Anda untuk mengirim uang untuk pendaftaran, transfer, biaya asuransi dan masih Anda tidak akan mendapatkan pinjaman Anda, mereka semua pencuri. Saya telah menjadi korban dalam tiga pemberi pinjaman yang berbeda di sini dan saya mengirim sejumlah pelukan uang karena saya benar-benar ingin mendapatkan pinjaman ini dan saya percaya untuk menjadi yang pertama kalinya, tapi aku tidak bisa mendapatkan pinjaman dari mereka. Silakan Anda harus sangat berhati-hati sehingga Anda tidak akan tertipu seperti saya, jika Anda benar-benar ingin menerapkan di internet, hanya ada satu pinjaman pemberi pinjaman saya yang percaya begitu banyak karena setelah saya mencoba beberapa tempat dan saya ditipu, saya begitu banyak rasa sakit karena saya memiliki banyak utang untuk membayar, jadi teman saya membantu saya keluar di kantor untuk mencari pemberi pinjaman pinjaman yang nyata dan sah dan kami menemukan pemberi pinjaman kredit baru SOPHIE EMMAUEL, dan kami diterapkan di perusahaan, jadi teman saya adalah orang yang membantu saya untuk mengikuti semua aturan dan peraturan dan Allah menjadi kemuliaan aku pinjaman dari perusahaan sekitar 722 juta. jadi jika Anda membutuhkan pinjaman Anda harus menghubungi SOPHIE EMMAUEL dan mengikuti aturan dan peraturan dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda dalam waktu kurang dari 24 jam, Anda bisa menghubungi dia di email nya di sophieemmauelloanworld@gmail.com

Theresa Theresa berkata... 20 Jun 2015 6:10 PTG

Adakah anda seorang peniaga atau perempuan? Jika dalam apa-apa masalah kewangan atau memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Jika anda membayar bil-bil atau hutang untuk menyelesaikan anda, atau adakah saya memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan yang bagus? Adakah anda mempunyai skor kredit yang rendah dan ia adalah bank-bank tempatan keras / mencari modal untuk mendapatkan kredit daripada institusi kewangan yang lain? Adakah anda memerlukan pinjaman atau pembiayaan untuk apa-apa sebab, jika anda suka,

* Pinjaman Kenderaan
* Pinjaman Harta Tanah
* Pinjaman Perniagaan
* Lain-lain Pinjaman
* Kredit
* MasterCard

Sila hubungi kami melalui e-mel: Saya Theresaloancompany@gmail.com
Nota: Pinjaman memberi kepada kadar faedah tahunan hanya 2%. Sila anda akan diberi kredit dalam mana-mana negara di dunia perlu diberitahu kediaman.

Mana-mana pelanggan yang memerlukan, perlu memberikan kami maklumat berikut untuk membuka fail pemprosesan pinjaman.

1. NAMA PENUH: ...............................
2. ALAMAT: .............................. .. ...
3. PEKERJAAN: .....................
4. NEGARA: ........................
5. KEADAAN: ........................ ..
6. Bandar: ...........................
7. SEKS: ............................
8. Umur ........................... ..
9. NOMBOR TELEFON BIMBIT: ............ ..
10. JUMLAH KREDIT YANG DIPERLUKAN: ..........
11.Monthly Pendapatan ..................
12.DURATIO daripada: ..................... ..
13. PINJAMAN TUJUAN ...............

Terima kasih atas kerjasama anda
Theresa PINJAMAN SYARIKAT
ALAMAT EMAIL: Saya Theresaloancompany@gmail.com

Mutiara MediaPs berkata... 24 Jun 2015 5:34 PG

ntd

Tanpa Nama berkata... 28 Jun 2015 7:36 PG

Apakah Anda membutuhkan pinjaman? Anda perlu dana untuk startup atau mempromosikan bisnis Anda atau memerlukan bantuan keuangan? jika ya, datang jujur dan menghubungi saya melalui email johnhumeloanfirm@gmail.com Terima kasih

Tanpa Nama berkata... 28 Jun 2015 12:26 PTG

skrg apa cerita?? bagus yer gst kena bertompok tompok atas muka hang

Theresa Theresa berkata... 11 Julai 2015 12:59 PTG

Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Jika dalam apa-apa masalah kewangan atau memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Jika anda membayar bil-bil atau hutang untuk menyelesaikan, atau adakah saya memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan yang bagus? Adakah anda mempunyai skor kredit yang rendah dan ia adalah bank-bank tempatan keras / modal mencari untuk mendapatkan gadai janji daripada institusi kewangan yang lain? Adakah anda memerlukan pinjaman atau pembiayaan untuk apa-apa sebab, jika anda suka,

* Pinjaman Kenderaan
* Pinjaman Harta Tanah
* Pinjaman Perniagaan
* Lain-lain Pinjaman
* Kredit
* MasterCard

Sila hubungi kami melalui e-mel: Saya Theresaloancompany@gmail.com
Nota: Pinjaman memberi kadar faedah tahunan hanya 2%. Harapan anda akan diberi kredit dalam mana-mana negara di dunia harus kediaman.

Apa-apa keperluan pelanggan, kami perlu memberikan maklumat berikut untuk membuka fail pemprosesan pinjaman.

1. NAMA PENUH: ...............................
2. ALAMAT: .............................. .. ...
3. KERJA: .....................
4. NEGERI: ........................
5. SYARAT: ........................ ..
6. Bandar: ...........................
7. SEKS: ............................
8. Umur ........................... ..
9. NOMBOR TELEFON BIMBIT: ............ ..
10. BILANGAN KREDIT DIPERLUKAN: ..........
Pendapatan 11.Monthly ..................
12.DURATIO daripada: ..................... ..
13. PINJAMAN TUJUAN ...............

Terima kasih atas kerjasama anda
SYARIKAT PINJAMAN Theresa
ALAMAT EMAIL: Saya Theresaloancompany@gmail.com

Michael Brent Patrick berkata... 15 Julai 2015 10:43 PG

Membutuhkan pinjaman ? Anda telah ditolak oleh Bank dan Anda ingin mendapatkan pinjaman
untuk memenuhi semua kebutuhan Anda ? Tidak masalah. Terlepas dari keuangan Anda
situasi , saya menawarkan pinjaman hipotek , pinjaman komersial , pinjaman pribadi dan
pinjaman pendidikan eksklusif. Saya menawarkan pinjaman kemitraan , publik lainnya
dan penawaran pribadi , saya tersedia untuk memberikan Anda pinjaman yang Anda butuhkan , real
real , keuangan , dan banyak lagi . Saya menawarkan pinjaman pada jangka panjang dan pendek .
MichaelBPatrick pemberi pinjaman swasta adalah Lender Pinjaman terjamin dan handal yang
kompeten , berpengalaman dan telah bersertifikat profesional keuangan
pemberi pinjaman , yang berfokus pada tujuan success.My Anda adalah untuk memberikan yang terbaik
solusi di bidang jasa pinjaman untuk klien saya . Aku memberikan Instan
persetujuan , ada jaminan , Low tarif , saya menyediakan semua jenis pinjaman di
persentase terjangkau . Jangan biarkan kesempatan ini berlalu begitu saja . jika
tertarik, hubungi saya melalui Email MichaelBrentPatrick@gmail.com . Terima Kasih.

Tanpa Nama berkata... 17 Julai 2015 4:08 PG

Gst x ke tempoh bercukai die 3 bln sekali,?
Sebab sy nampak skrng ada peniaga yg mengenakan bayaran gst dan ada jg yg x.. blh bgi penerangan sikit?

Fatma Fatma berkata... 18 Julai 2015 9:14 PTG

BERITA BAIK !!! BERITA BAIK !!! BERITA BAIK !!!
Feyilfatma nama saya, tinggal di malaysia, saya adalah seorang Muslim yang taat saya mahu menggunakan
Media ini untuk mengingatkan semua orang mencari pinjaman untuk berhati-hati dengan penipu kerana mereka everywhere.Few bulan lalu, saya adalah dari segi kewangan ke bawah, dan kerana keperluan saya, putus asa dan kemiskinan, saya telah scammed oleh beberapa syarikat yang dipanggil pinjaman dalam talian. Saya tidak berputus asa sehingga seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat dipercayai dipanggil Puan theresa yang memberi pinjaman pinjaman tidak bercagar $ 57,000 dalam masa 24 jam tanpa tekanan, pada mulanya ia adalah seperti mimpi bagi saya sehingga saya melihat ansuran pertama saya amaran 2 jam selepas saya memohon. Saya menggalakkan rakan-rakan malaysia yang memerlukan pinjaman untuk sila hubungi Cik Theresa melalui: theresaloancompany@gmail.com
Berhati-hati! Anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui: feyzilfatma@gmail.com

Glory Chilly berkata... 20 Julai 2015 11:17 PTG

Adakah anda berfikir untuk mendapatkan bantuan kewangan, Adakah anda serius memerlukan pinjaman segera, Adakah anda berfikir untuk memulakan perniagaan anda sendiri, anda berada dalam hutang, ini adalah peluang anda untuk mencapai keinginan anda kerana kami menyediakan pinjaman peribadi, pinjaman perniagaan, dan korporat pinjaman, dan semua jenis pinjaman pada kadar faedah sebanyak 2%, kami menjamin semua pelanggan berharga kami bahawa mereka akan mendapat semua pinjaman masing-masing dan menjadi tahun baru dengan senyuman di wajah mereka.
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami sekarang melalui e-mel {} gloryloanfirm@gmail.com

Maklumat peminjam:

Nama Penuh: _______________
Negara: __________________
Seks: ______________________
Umur: ______________________
Jumlah Pinjaman Diperlukan: _______
Tempoh pinjaman: ____________
Tujuan pinjaman: _____________
Nombor Telefon Bimbit: ________

Puan Glory

budak kampung.. berkata... 29 September 2015 11:08 PTG

Bro..ape citer gst..da rasa baru ko tau..

Tanpa Nama berkata... 1 Oktober 2015 6:25 PTG

Wow... Harga barang bnyak turun... Hebat admin

Tanpa Nama berkata... 5 Oktober 2015 9:29 PTG

Bingai!!jgn samakan zakat dgn GST!!

not berkata... 26 November 2015 4:40 PTG

Nak tnya,kalau kat restoran mknan,dlm bil ada gst 6%,lepas tu ada lg services charges 10%..mknanya dah jd 16% balik kan.cmna tu..betulke Salah? Restoran Johnny steamboat.

Tanpa Nama berkata... 15 Disember 2015 3:14 PTG

Walau apa pun...GST tetap membebankan setiap rakyat yang membeli barangan keperluan...adakah adil sekiranya orang yang miskin harus sama2 membayar sebagaimana orang yang kaya yang beli barangan yang sama?...sekiranya anda ingin mengetahui bahawa GST adalah salah satu sistem Dajjal yang banyak diikuti oleh negara2 sekular termasuk Malaysia...mudah cerita, GST adalah sebahagian dari riba yang berselindung di sebalik nama cukai tertentu...ibarat bunga itu adalah riba...begitulah GST...setiap barangan dikenakan 'bunga' yang harus di bayar oleh pembeli2...kalau di dalam Islam, riba itu diharamkan walau dengan apa nama sekali pun...sebab itulah Allah mewajibkan kita membayar zakat...zakat ini guna untuk membantu yang miskin dan kurang berkemampuan...Ingatlah!...bahawa siksaan Allah itu amatlah pedih...GST adalah haram kerana kerajaan kita tidaklah miskin...sepatutnya rakyat tidak perlu membayar berbagai cukai2...sebab Malaysia adalah kaya dengan berbagai sumber semulajadi seperti minyak, balak, kelapa sawit, bijih dll...

Affan @ IAN berkata... 5 Januari 2016 7:40 PG

Sistem yg lebih baik adalah sistem tanpa cukai.

maryan sani berkata... 17 April 2016 7:14 PG

Halo, aku Mrs. Maryam Sani pemberi pinjaman pinjaman pribadi. Perusahaan kami menyediakan pinjaman pada tingkat rendah 2%. Apakah Anda perlu pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda, atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Layanan ini akan memberikan baik perorangan, perusahaan, bisnis pria dan wanita. Namun, peluang keuangan pada langkah pintu Anda, jadi hubungi kami hari ini via email di: maryansaniloancompany@gmail.com

Tanpa Nama berkata... 10 Mei 2016 10:13 PG

Hidup ini 3 perjalanan
kalau kenal Tuhan, kenal adab denganNya...hanya selorong
Kalau Hanya kenal selain Tuhan, kenal adat sahaja....banyak pecahan lorong... maka berpuak puaklah manusia ini...

sebut macam nak sama dengan Para Sahabat dan Nabi SAW ... tapi tiada beradab denganNya... macam je lah... sebenarnya tak sama...

Rebacca Morris berkata... 21 Jun 2016 3:28 PG

mantap banget informasinya gan....dah coba dan sukses

Tanpa Nama berkata... 28 Jun 2016 8:49 PG

PASAL YANG NAK TAHU PENIAGA MANA YANG DIKENAKAN BAYAR GST IALAH SYARIKAT2 / PENIAGA YANG MELEBIHI KEUNTUNGAN 500 RIBU YANG NI WAJIB DIKENAKAN GST

Jelli Mira berkata... 31 Ogos 2016 11:19 PG

Kabar baik, kabar baik
Hey hati-hati di sini !!!
Nama saya Jelli Mira warga negara Indonesia. Saya telah scammed oleh 3 pemberi pinjaman internasional yang berbeda di internet, semua berjanji untuk memberikan pinjaman, saya kehilangan saya uang keras peroleh. Suatu hari, saat browsing melalui internet tak berdaya saya menemukan kesaksian dari seorang wanita bernama Widya Okta, yang juga scammed oleh pemberi pinjaman kredit palsu, tapi akhirnya mendapat terkait dengan perusahaan pinjaman legit bernama SANDRA OVIA PINJAMAN FIRM di mana ia akhirnya mendapat pinjaman nya, jadi saya memutuskan untuk menghubungi perusahaan pinjaman yang sama dan kemudian mengatakan kepada mereka kisah saya tentang bagaimana saya telah scammed oleh 3 pemberi pinjaman yang berbeda. Saya menjelaskan kepada perusahaan melalui email dan mereka meyakinkan saya memberi saya pinjaman di perusahaan dan juga mengatakan kepada saya bahwa telah membuat keputusan yang tepat untuk menghubungi mereka. Aku mengisi formulir aplikasi kredit dan melanjutkan dengan segala sesuatu yang diminta dari saya dan kepada Allah kemuliaan saya mendapat pinjaman dari Rp450,000,000 dari perusahaan ini besar (sandraovialoanfirm@gmail.com), Dikelola oleh Ibu Sandra Ovia, dan di sini saya sangat senang karena SANDRA OVIA PINJAMAN FIRM telah mengubah hidup saya jadi saya membuat janji kepada diri sendiri bahwa saya akan terus bersaksi di internet tentang bagaimana saya mendapat pinjaman saya. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman Anda harus menghubungi SANDRA OVIA dan mengikuti aturan dan peraturan, karena saya meyakinkan Anda mendapatkan pinjaman Anda dalam waktu kurang dari 24 jam. Anda masih dapat menghubungi saya melalui email jika Anda memerlukan bantuan tentang bagaimana saya mendapat pinjaman (jellimira750@gmail.com).

Endah Faridah berkata... 1 September 2016 4:32 PG

KESAKSIAN!!! KESAKSIAN!!! KESAKSIAN!!!

Nama saya Endah Faridah. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial, dan putus asa, saya telah scammed oleh beberapa pemberi pinjaman online. Saya hampir kehilangan harapan sampai Tuhan digunakan teman saya yang merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal disebut Mrs.Lucy Smith meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari $ 150,988USD dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres dengan tingkat bunga hanya 2%.

Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan. Karena saya berjanji bahwa saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan menghubungi dia melalui email: Lucysmithloanfirm@gmail.com dan oleh kasih karunia Allah ia tidak akan pernah mengecewakan Anda dalam mendapatkan pinjaman jika Anda menuruti perintahnya.

Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: faridahendah007@gmail.com dan Ervita azis diperkenalkan dan diberitahu tentang Ms. Lucy Smith, dia juga mendapat pinjaman baru dari Ibu Lucy Smith, Anda juga dapat menghubungi dia melalui emailnya: ervitaazis@gmail.com sekarang, semua yang akan saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya kirim langsung ke rekening bulanan.

Joyce Roland berkata... 1 September 2016 10:49 PTG

pinjaman untuk semua jenis tujuan
Kami menawarkan dari jumlah minimum 10,000.00 euro menjadi 20 juta euro
Dan pada tingkat bunga rendah dari 2%
Term Loan: 25 tahun maksimum tergantung pada jumlah pinjaman yang Anda butuhkan.
pelanggan harus berada di atas usia 18
transaksi pinjaman ini adalah jaminan 100% untuk pelanggan yang serius
Untuk informasi lebih lanjut tentang pinjaman silahkan menghubungi kami melalui email: joycerolandloancompany@gmail.com

diana lima berkata... 14 November 2016 12:46 PG

Anda memiliki semua jenis masalah keuangan? Anda Butuh pinjaman untuk melunasi utang? adalah Anda dalam krisis keuangan? mempercayai kami untuk memperlakukan semua jenis pinjaman, lihat di bawah. Kami terdaftar dan
Perusahaan berwenang untuk mengeluarkan pinjaman sebesar 2%, dengan durasi minimal 6 bulan dan durasi maksimal 30 tahun.
Kami memberikan pinjaman untuk minimum pada tahun 2000 untuk maksimal 100 juta.
menawarkan layanan yang berbeda BAWAH *
Pinjaman pribadi (Aman dan Tanpa Jaminan)
* Kredit Usaha (Aman dan Tanpa Jaminan)
* Perbaikan rumah
* Pinjaman Inventor
* Auto Pinjaman
* Pernikahan Mortgage
* Kesehatan Loan, dll
Jadi .. jika Anda tertarik, silakan datang kembali kepada kami melalui email kami dianalimaloancompany@gmail.com

Tanpa Nama berkata... 17 Mac 2017 2:39 PG

GST menyusahkan rakyat .. faedah kepada kerajaan untuk buat banyak hutang sebab boleh kutip duit dari rakyat.rakyat yang selesaikan hutang Negara bukan hasil bumi Negara . ni cuma idea sempit kerajaan nak kutip duid dari rakyat. ni semua politik BN. Orang gaji banyak x terasa orang gaji sikit tangunggan banyak pasti terasa. Ni salah stu cara kerajaan nak lepaskan tanggung jawap hutang kepada rakyat . golongan ni x patut jadi pemimpin Negara sanggup letak hutang atas bahu rakyat.Ni lah sologan kerajaan BN rakyat didahulukan ( tanggung bala ) pencapaian diutamakn. macan nak jahanamkan Negara ja.

Robert William berkata... 15 Mei 2017 8:37 PG

BE SMART, hura WHILE IT LAST AND JADIKAN TUNAI EXTRA
Saya mendapat lombong telah diprogramkan dan terpadam kad ATM untuk mengeluarkan maksimum 7021,45 SGD setiap hari untuk tempoh maksimum 30 hari. Saya sangat gembira ini kerana saya mendapat lombong dan saya telah menggunakannya untuk mendapatkan 147.450,45 SGD. MR James memberi kad keluar hanya untuk membantu mereka yang memerlukan, walaupun ia adalah menyalahi undang-undang tetapi ia adalah sesuatu yang baik yang akan membantu kesusahan kewangan anda, untuk perubahan tahap kewangan. Dan tidak ada yang mendapat terperangkap apabila menggunakan kad; untuk kad itu juga diprogramkan dan sangat aktif. Dapatkan anda daripadanya. Hanya menghantar kepada-Nya, e-mel pada jamesvoltharkers68@gmail.com dan dia memberikan anda details..THIS adalah 100% REAL. I AM A PEWARIS INI. EMAIL HACKER'S: jamesvoltharkers68@gmail.com

Catat Ulasan