Rabu, 23 Januari 2013

Suratan atau Kebetulan. Skandal 'Wawa', Bank Islam dan Khalid Ibrahim.

Ini gambar Wawa Zainal, sekadar hiasan. Tiada kaitan dengan 'Wawa' PKR.

Semalam dilaporkan Bank Islam (BIMB) membuat laporan polis terhadap bekas kakitangannya, Azrul Azwar Ahmad Tajudin.
Bank Islam membuat laporan polis terhadap ketua ekonomisnya Azrul Azwar Ahmad Tajudin atas dakwaan memiliki dan mengedar dokumen sulit syarikat tanpa kebenaran.Laporan oleh ketua jabatan sumber manusia Bank Islam, Jamilah Abdul Sallam itu mendakwa dokumen itu melibatkan satu cadangan korporat melibatkan bank tersebut.

"Encik Azrul yang tidak mempunyai akses dan autoriti terhadap dokumen tersebut telah menyerahkan dokumen tersebut kepada pihak ketiga yang tidak berkaitan tanpa mendapatkan kelulusan atau kebenaran," dakwa Jamilah.

Dalam laporan bertarikh 18 Januari itu, beliau juga mendakwa Azrul menyalin dokumen "sulit dan sensitif" terbabit dan menghantarnya melalui emel kepada pihak terbabit.
http://www.malaysiakini.com/news/219625

Dalam laporan tersebut, Azrul didakwa mengakses dokumen rahsia BIMB tanpa kebenaran.

Ketika membincangkan kes Azrul dengan BIMB, seorang rakan MyMassa tiba-tiba membangkitkan kes seorang lagi pemimpin tertinggi PKR dengan bank yang sama iaitu Tan Sri Khalid Ibrahim.

Kes Tan Sri Khalid Vs BIMB Dibicarakan Mahkamah Tinggi

PUTRAJAYA, 25 Okt – Mahkamah Persekutuan Selasa mengembalikan kes pertikaian sivil antara Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) ke Mahkamah Tinggi untuk perbicaraan penuh.

Ketua Hakim Negara Tan Sri Arifin Zakaria yang mengetuai panel lima hakim membuat keputusan itu selepas panel berkenaan menolak untuk menjawab isu-isu perlembagaan kepada mahkamah tertinggi itu untuk memutuskannya.

Hakim Arifin berkata panel itu berpandangan bahawa sebarang isu perlembagaan yang timbul dalam kes itu tidak akan diputuskan dengan cara merujuk kepada Mahkamah Persekutuan.

Hakim lain yang bersidang dalam panel itu ialah Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Md Raus Sharif, Hakim Besar Malaya Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinuddin, dan Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Richard Malanjum serta Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Abdull Hamid Embong.

Mahkamah Tinggi merujuk lima persoalan perundangan berhubungan permohonan Abdul Khalid.

Satu daripada persoalan itu adalah sama ada Seksyen 56 dan Seksyen 57 Akta Bank Negara Malaysia 2009 tidak mengikut perlembagaan dan tidak sah kerana ia bercanggah dengan Perkara 74 Perlembagaan Persekutuan dibaca bersama Jadual Kesembilan Perlembagaan Majlis Penasihat Syariah yang diberi kuasa untuk menentukan undang-undang Islam.

Seksyen 56 menyatakan jika di dalam mana-mana prosiding berhubung dengan perniagaan kewangan Islam di hadapan mana-mana mahkamah dan penimbang tara, apa-apa persoalan berbangkit mengenai suatu perkara syariah, mahkamah atau penimbang tara itu, hendaklah mempertimbangkan mengikut mana-mana keputusan Majlis Penasihat Syariah atau merujuk persoalan itu kepada majlis untuk keputusannya.

Terdahulu, Hakim Arifin bertanya sama ada Mahkamah Tinggi telah membuat apa-apa keputusan berhubung kes membabitkan undang-undang Islam dan peguam Malik Imtiaz Sarwar, yang mewakili Abdul Khalid, menjawab tiada.

Abdul Khalid, yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Guthrie Berhad dari 1995 hingga 2003, menyaman BIMB yang didakwanya melakukan kesalahan melupuskan saham-saham beliau dalam Guthrie Berhad yang diperoleh menerusi kemudahan pinjaman Al-Bai Bithaman Ajil (BBA).

Beliau mahu satu deklarasi bahawa wujud kontrak kolateral antara beliau dengan bank berkaitan kemudahan pinjaman BBA dan memohon ganti rugi daripada BIMB.

BIMB memfailkan satu saman balas untuk mendapatkan jumlah RM66.67 juta pada 24 Mei, 2007, mendakwa bahawa perjanjian BBA telah dimungkiri berikutan kegagalan Abdul Khalid membayar semula pinjaman berkenaan.

Pada Ogos 2009, Abdul Khalid diperintah oleh Mahkamah Tinggi membayar balik RM66.67 juta itu kepada BIMB tetapi Mahkamah Rayuan pada 3 Mac tahun lepas memerintahkan kes itu didengar semula di Mahkamah Tinggi.

Sementara itu, Bank Negara dibenarkan sebagai amicus curiae (rakan mahkamah) – Bernama
http://www.anwaraidc.com/?p=18273

Secara kebetulan, kes Khalid Ibrahim dengan BIMB bermula pada 2007, tahun yang sama Azrul masuk ke Bank Islam.

Berpengalaman lebih 10 tahun dalam bidang ekonomi, Azrul Azwar menceritakan kerjaya pertamanya sekembali ke tanah air pada 1998 ialah sebagai penganalisa dan dilatih sebagai Pengurus Dana di Meridien Asset Management Sdn Bhd.
Sejurus selepas itu, beliau bertukar profesion ke RHB Bank selama tujuh bulan sebelum berkhidmat pula dengan Malaysia Industrial Development Finance Bhd (MIDF).

“Di MIDF, saya berkhidmat dengan syarikat Sisma Securities Sdn Bhd yang menjadi antara titik tolak saya sebagai penganalisis ekonomi. Dari syarikat Sisma Securities Sdn Bhd, saya beralih kepada syarikat kumpulannya.

“Saya mula beralih kepada kewangan Islam ketika menjawat sebagai penganalisis ekonomi di The Islamic Financial Services Board (IFSB) sebelum berkhidmat dengan Bank Islam bermula pada Februari 2007,” katanya.
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/OtakekonomiAzrul/Article/index

Adakah ianya satu suratan atau kebetulan?

*Jom layan lagu ni dulu...........


1 comments:

Tanpa Nama berkata... 23 Januari 2013 12:09 PTG

Sape Wawa Zainal nie?

Catat Ulasan