Khamis, 29 November 2012

#PAU2012 : 10 Cadangan Pemuda!


"Berikan aku 1000 orang tua, niscaya akan kucabut semeru dari akarnya, berikan aku 1 pemuda, niscaya akan kuguncangkan dunia" . (Bung Karno)
 
 Tidak dapat dinafikan, sememangnya sejak azali, kuasa pemuda mampu merubah dan mengoncang dunia. Jika dinafikan serta tidak diberi perhatian oleh golongan pemimpin masa kini, dikhuatiri golongan muda ini akan mengoncang Malaysia. Oleh yang demikian semalam Khairy Jamaludin Ketua Pemuda UMNO telah menyuarakan pandangan & cadangan nya dalam ucapannya.
Cadangan, yang terkandung di dalam ucapannya yang bertajuk "Antara Dua Hadapan",

· Agenda latihan kerajaan untuk dipikul oleh semua pihak dan mana-mana projek kerajaan dan kontrak akan diberikan hanya kepada syarikat-syarikat yang menawarkan program latihan industri kepada belia tempatan. "Melalui pendekatan ini, tanggungjawab latihan golongan pemuda tidak lagi akan menjadi tanggungjawab kerajaan semata-mata, tetapi akan dikongsi oleh sektor swasta, yang mendapat manfaat daripada projek-projek kerajaan. Pada masa yang sama, ia akan mewujudkan peluang pekerjaan dan mampu menyediakan prospek yang cerah untuk orang-orang muda yang sedang mencari pendedahan di dalam industri. "· Syarikat yang menjana pekerjaan bagi belia tempatan diberi pengecualian cukai dan geran supaya mereka tidak dibebani secara kewangan dalam menjalankan operasi mereka.· Kerajaan perlu memperkenalkan Kempen Beli Malaysia Pertama untuk menjana lebih banyak peluang untuk usahawan tempatan, dengan memberi keutamaan kepada produk dan perkhidmatan tempatan, yang bukan sahaja berkualiti tinggi tetapi juga memenuhi standard dan syarat tender. "Sebagai pengerusi Perbadanan Pembangunan Usahawan Nasional (PUNB), saya sering mencari syarikat-syarikat tempatan yang telah berjaya mewujudkan produk dan perkhidmatan berkualiti tinggi, setanding dengan syarikat asing. Malangnya, syarikat-syarikat ini mendapati sukar untuk memasarkan produk dan perkhidmatan mereka kepada kerajaan, kerana kerajaan masih bergantung kepada produk dari luar Malaysia. "


· Kerajaan perlu peka untuk mengembangkan usaha untuk mengenal pasti kumpulan yang layak sebagai penerima zakat (asnaf) di semua peringkat, supaya bantuan kewangan akan sampai kepada mereka yang benar-benar memerlukannya. "Sekiranya kita mengikut ajaran agama kita, tiada alasan untuk kumpulan-kumpulan ini boleh dilucutkan bantuan, Islam memberitahu kita bahawa keadaan kemiskinan kadang-kadang boleh membawa kepada kehilangan kepercayaan kepada Tuhan dan agama."


 ·Kerajaan perlu mengkaji semula amalan memberi pesara perkhidmatan politik dan sivil tempat di dalam lembaga syarikat-syarikat berkaitan kerajaan. "Kami tidak mahu memperkecilkan kebijaksanaan dan sumbangan pesara politik dan kerajaan, tetapi membantu memacu pemikiran golongan muda. "Kami yakin bahawa dengan dorongan mereka dan idea-idea baru mereka dibawa ke meja boleh menambah nilai kepada pengurusan sesebuah organisasi."

 ·Kerajaan perlu mengkaji semula undang-undang muflis terutamanya bagi prosedur untuk dilepaskan daripada kebankrapan agar kurang rigid. Hampir 120,000 kes kebankrapan antara 2005 dan 2012, 32 peratus kes ini melibatkan golongan muda. Orang-orang muda tidak boleh meneruskan kehidupan mereka kerana beban yang disebabkan oleh yang bankrap dan disenaraihitamkan. "Marilah kita mengurangkan tempoh masa yang dimana seorang individu mesti menunggu sebelum memohon untuk dilepaskan daripada kebankrapan, sejajar dengan trend di negara-negara lain. Kita juga perlu untuk membantu golongan muda dengan mendidik mereka mengenai pengurusan kewangan. "

 · Kerajaan perlu memperuntukkan kuota khas untuk keluarga muda di semua Program Perumahan 1Malaysia (PR1MA) untuk memastikan bahawa kumpulan ini tidak terlepas peluang untuk memiliki rumah.Kerajaan perlu segera merombak dasar kebajikan yang relevan, dengan melihat jumlah yang diperuntukkan dan kriteria kelayakan. "Jumlah bantuan yang ditawarkan mesti dibuat logik, selaras dengan keperluan golongan yang kurang bernasib baik untuk mengurangkan kesukaran mereka."

 · Perdana Menteri perlu menjadi teguh dan komited kepada program transformasi politik beliau. "Selain daripada isu-isu ekonomi, transformasi politik adalah kritikal kepada orang muda, di mana mereka berada. Mereka keinginan langkah-langkah yang menjadikan Malaysia lebih terbuka dan demokratik - satu usaha yang bermula semasa kepimpinan Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Perdana Menteri berterusan. Pemuda UMNO menyokong bahawa kerajaan meneruskan transformasi politik supaya generasi muda tidak perlu mencari tempat lain untuk reformasi politik. Apabila orang muda berfikir perubahan, kita mahu mereka percaya bahawa BN adalah pilihan utama. BN adalah parti yang berjuang untuk integriti, ketelusan, kebebasan dan keadilan sejak awal dan untuk selama-lamanya."

 · Lesen 1Malaysia Bantuan Program (BL1M), di mana lesen motosikal ditawarkan pada RM199, yang merupakan 50 peratus lebih murah daripada harga pasaran. Satu projek perintis telah dilancarkan di Pekan. "Kami juga akan meminta kerajaan menaja beberapa pemohon BL1M yang datang dari keluarga berpendapatan rendah supaya mereka boleh mendapatkan lesen dengan harga yang lebih murah. Kami juga dalam proses rundingan untuk membenarkan orang-orang yang telah menghadapi tindakan mahkamah diberi pengampunan melalui BL1M, mereka mungkin dilepaskan daripada ketakutan mereka akan dipenjarakan. "Berdasarkan penyelidikan oleh Sekretariat Hal Ehwal Bandar Pemuda UMNO, dianggarkan 200,000 penunggang motosikal khususnya, orang muda, yang tidak memegang lesen. Ia mungkin bahawa mereka cuai, dan ia mungkin bahawa kos mendapatkan lesen adalah terlalu tinggi."

Ya bagus Khairy Jamaluddin, cadangan ini haruslah diperhalusi, tidak semestinya diterima bulat-bulat, namun boleh dijadikan asas kepada perkembangan serta sokongan kerajaan terhadap golongan pemuda atau belia. Pada pendapat MyMassa belia merupakan harapan Agama, Bangsa dan Negara. Tanpa sokongan belia-belia di Malaysia, kerajaan pasti akan tempang. Oleh yang demikian janganlah dibiarkan suara golongan pemuda Malaysia. 

Belia sayang Islam, sayang Melayu, sayang Malaysia

0 comments:

Catat Ulasan