Selasa, 27 November 2012

Panas! : Nurul Izzah ditampar warga Singapura!


Terkini selepas Malaysia ditewaskan oleh Singapura dalam perlawanan bola sepak, Nurul Izzah pula yang menjadi mangsa Singapura, di'tampar' sekali lagi diatas kenyataanyaKenyataan dari Singapura itu dinyatakan oleh wartawan Singapore The Straits Time, Salim Osman didalam penulisannya yang bertajuk 'Malaysia's Malays and Religious Freedom'Credit to GAP

Beliau menjelaskan definisi identiti Melayu:

Dalam Perkara 160, Perlembagaan Malaysia Persekutuan, Melayu lazimnya bertutur dalam bahasa Melayu, mematuhi adat istiadat Melayu dan memeluk Islam. Islam telah menjadi sebahagian daripada budaya Melayu sejak abad ke-15. Sultan Melaka pada masa itu memeluk Islam dan mengarahkan rakyat untuk memeluk agama Islam meninggalkan agama lama iaitu Hindu.


Dalam Perkara 11 Perlembagaan, ia menyatakan bahawa Islam adalah agama persekutuan, dan rakyat bebas untuk mengamalkan dan menyebarkan kepercayaan mereka. Tetapi Perlembagaan melarang penyebaran agama lain dari Islam kepada orang Islam. Tambahan pula dalam realiti, Islam adalah pilihan agama mereka.  

Penulis Steve Oh Malaysiakini menulis bahawa pemikiran orang Melayu mesti didedahkan kepada pelbagai idea termasuk agama yang berbeza. Jika tidak, pemikiran mereka akan kekal dikurung di bawah pengaruh Islam sahaja. Malah menganggap kebebasan beragama menjadi halangan utama masyarakat Melayu untuk berkahwin tanpa

Undang-undang Syariah tidak mengiktiraf perkahwinan antara agama melainkan pengantin beragama Islam. Mahkamah bagaimanapun, akan membenarkan permohonan seorang mualaf untuk kembali kepada agama bekas mereka. Tetapi kepada orang Melayu, yang dilahirkan Islam, mereka tidak dibenarkan untuk berbuat demikian. Rasionalnya ialah untuk menjauhkan masyarakat dari pemikiran untuk murtad.

Malah negara-negara Islam lain mencegah murtad dengan menganggap murtad sebagai satu jenayah dengan pelaksanaan hukuman berat seperti kematian (Arab Saudi, pancung) dan penjara dalam tempoh yang lama untuk menafikan hak dari sisi undang-undang. Malaysia mengenalpasti kebebasan beragama tetapi tidak tanpa prosedur menukarkan umat Islam kepada agama lain tanpa prosedur Syariah. Orang Melayu yang sejak dari lahir beragama Islam dikatakan menegakkan iman Islam sebagai agama pilihan mereka.
Setelah mengkaji pernyataan encik Salim Osman didalam akhbar The Straits Time Singapura, MyMassa mendapati Salim Osman, mengkritik Nurul Izzah yang mengeluarkan kenyataan tidak selari dengan perlembagaan Malaysia, namun menyatakan terdapat segelintir pihak yang menyokong kenyataan Nurul Izzah mungkin sekali dari golongan LGBT, golongan Murtad dan Melayu yang mahu keluar dari Agama Islam. Mereka ini berfikiran pluralisme dan mungkin sekali seperti Nurul Izzah yang mengamalkan konsep Islamic Modernist atau Liberalist Islam seperti Dr Siti Musdah Mulia (Rujuk artikel ini). 

Perkara yang melibat isu keagamaan seperti ini haruslah dipandang serius, dan sekiranya mahu dielakkan perkara seperti ini berlaku lagi, pihak yang berkuasa atau berkenaan haruslah tidak memandang enteng perkara ini, Nurul Izzah haruslah disiasat dan sekiranya didapati bersalah, haruslah dihukum sekeras-kerasnya, kerana ianya melibatkan soal akidah serta mampu menganggu gugat keutuhan perlembagaan negara Malaysia.

Walaupun pada kajian dan pemerhatian MyMassa, sudah jelas Nurul Izzah itu bersalah dengan mengeluarkan kenyataan mengelirukan serta mampu mengoncang akidah Muslimin dan Muslimat di Malaysia, Malaysia ialah sebuah negara demokrasi yang adil, jadi haruslah Nurul Izzah disiasat dan dibicarakan mungkin di Mahkamah Syariah. Sekiranya didapati bersalah, pihak berkuasa haruslah menjatuhkan hukuman yang setimpal, sepertimana yang sepatutnya.

Sekian dari MyMassa.0 comments:

Catat Ulasan