Rabu, 19 September 2012

KES PERTAMA RCI SABAH, KETUA PEMUDA PAS SABAH RESIGN?


Soalan 1:
Ketua Pemuda PAS Sabah, Lahirul Latigu hanya mendapat Surat Beranak secara Daftar Lewat pada pertengahan tahun 1987. Selepas dapat kelulusan pada pertengahan tahun 1987, keluarga mereka berurusan di Jabatan Pendaftaran Negara untuk keluarkan Surat Beranak masing-masing. Perhatikan sijil lahir mereka, tahun berapa dia dilahirkan dan tahun berapa Sijil Lahir itu dikeluarkan?

Soalan 2:
Sebelum mendapat kelulusan Surat Beranak secara Daftar Lewat pada pertengahan tahun 1980-an, keluarga ini tiada Surat Beranak atau Kad Pengenalan! Bermakna mereka satu keluarga adalah berstatus keluarga PATI.

Jadi, macam mana Ketua Pemuda PAS Sabah Lahirul Latigu boleh mengaku mendapat kerakyatan Malaysia secara automatik waktu dia lahir pada 19 Julai 1976? Kerana Waktu itu ibunya belum dapat Surat Beranak lagi?Soalan 3:
Semasa Ketua Pemuda PAS Sabah lahir 19 Julai 1976, ibunya masih belum dapat Surat Beranak atau IC. Jadi, siapakah  ibu yang berstatus warganegara waktu dia lahir? Mungkinkah dia ada ibu lain?
RCI mesti menyiasat keluarga ini. Terdapat isu khabarnya ibunya pun bukan original Murut sebab ada orang memberitahu yang ibunya  pun orang Indonesia?

Soalan 4:
Semasa berkahwin Ketua Pemuda PAS Sabah mencatat  bangsanyamasih Buton. Dia sendiri menulis dalam borang permohonan kahwinnya. Semasa Ketua Pemuda PAS Sabah bekerja sebagai Pegawai Kastam selama satu tahun, bangsanya dalam borang itu pun Buton juga.

Soalan 5:
Kenapa surat beranak adiknya bangsa Indonesia?  Macam mana pula adik-beradik boleh jadi lain-lain bangsa? 

1 comments:

Tanpa Nama berkata... 20 September 2012 11:21 PG

FUUHHHH..

ADMIN MYMASSA BETUL2 DAH DAPAT PELURU HIDUP LA DENGAN ISU INI..

SEJAK ISU INI DIKELUARKAN, TAKDE SEORANG PUN PENCACAI PR BERANI HUJAH BALAS TERMASUKLAH SI MAHFUZ OMAR.. KAH KAH KAH

Catat Ulasan