Ahad, 24 Jun 2012

Awek Melayu Cun Kelas Pertama 'Bantai' Rafizi Kelas Kedua Rendah

Hanis, graduan kelas pertama
Terkejut MyMassa baca entri blog dari Hanis Zalika (http://inibelogsaya.blogspot.com/2012/06/thing-about-ptptn-is.html).

The Thing About PTPTN is…


Masih teringat lagi betapa beria daku masa nak dapat pinjaman PTPTN. Bersungguh print semua dokumen yang diperlukan, pergi pesuruhjaya sumpah untuk sahkan semua dokumen, semangat call kawan berpuluh kali nak make sure semua dah set dan ready, dan beratur sepanjang-panjang line hanya tunggu untuk dipanggil. Tiba-tiba terlupa nak beli setem hasil LOL.

Beberapa minggu kemudian, bila permohonan diterima, BESAR RAHMAT.
Maybe I should educate some of you how PTPTN really works. Especially the ones yang baru nak melangkah ke alam pengajian tinggi. Macam ini cerita PTPTN sebenarnya.

Pada suatu ketika dulu, tak ramai yang dapat melanjutkan pelajaran ke univerisiti. Sebab tuh kalau kita baca novel Melayu, mesti sikit-sikit ada “impiannya melanjutkan pelajaran ke menara gading” “cita-cita sedari kecil untuk menjejaki menara gading” suka betul novelis dengan perkataan menara gading kenzzz. Macam sangat jauh impian itu, dan memang pun jauh kerana tak semua ibu bapa mampu biaya pengajian anak dan waktu itu kerajaan hanya mampu sediakan biasiswa untuk budak pandai.

Tapi sekarang, wah hampir semua orang yang kau kenal berada di menara gading atau telah grad bukan? It’s no longer a distant dream / the impossible. Because PTPTN made it happen.

PTPTN=Enabler.

Walaupun belum sampai tahap di mana kerajaan mampu sediakan free (higher) education, tapi kerajaan still wanna see anak–anak muda dapat akses kepada pengajian tinggi. Langkah yang mereka ambil? Mereka pinjam dari institusi kewangan tempatan, mereka tanggung kos interest sebanyak 4-5%, dan beri pinjaman PTPTN kepada u all. Mereka subsidikan interest itu dan peminjam (kita-kita nih) cuma tanggung kadar upah 1%. Dari tahun 2004-2011 alone, kerajaan dah tanggung sebanyak RM3.62 billion untuk faedah tu. Wow ‘pendidikan anak bangsa’. Kelas kau!

Siapa nak, silalah silaaa. Oh tapi siapa taknak, tak paksa punggg.

Susulan itu, dah pinjam kenalah bayar ye dok? Masa mohon beria beli setem hasil, beratur bagai, siap sign kontrak janji sepenuh hati nak bayar. Kan kos interest dah subsidikan maka peminjam bayarlah kos yang dipinjam and kadar upah 1% sahaja.

Apa? Taknak bayar?! Boleh, boleh. Malaysia boleh! Silalah belajar pandai-pandai, siapkan semua assignment, buat presentation gempak sebab kalau Ijazah Sarjana Muda dapat Kepujian Kelas Pertama kau memang dah tak payah bayar langsung. Pinjaman PTPTN anda terus lupus! Pilihan di tangan anda. Reti ke idok?

Sebab ramai yang tak reti dan mengamuk-ngamuk bila kena bayar balik L Tapi dalam pada mengamuk, ramai juga yang bayar balik (sejumlah 55%, sehingga Disember 2011) sebab diorang ini ada tanggungjawab dalam diri, diorang sedar ramai lagi orang mengharapkan pinjaman PTPTN, diorang faham konsep lembu pegang pada tali manusia pegang pada janji, mereka tak suka berhutang (sedangkan berapa posen je pun kita pinjam kita dah tak senang duduk nak ganti balik)… oh dan mereka taknak kena tahan kat airport. Eh? LOL.

Kepada yang bising kata mana duit kerajaan pergi, kenapa tak boleh bagi free education hoi? 
Do you guys really think (those yang study local unis) that your yuran is as cheap as what you’ve been paying all this while? Really guys? Come on… takkan business study yuran RM500 satu semester. Sah, sah kerajaan dah subsidikan, yuran yang kita patut bayar. Untuk genggam segulung ijazah yurannya cecah puluhan ribu.  Contoh lain, pelajar kejuruteraan UKM cuma bayar RM5600 untuk complete 4 tahun walaupun yuran sebenar adalah RM61,200. Nampak ke tak kerajaan subsidikan sampai 90.8%?

Jangan ingat gaji lecturer, gaji tukang sapu, gaji technician yang keluar masuk betulkan projector tuh semua tak payah bayar ya. Semua ini dalam kitaran wang, jangan pentingkan diri sendiri bila berhujah.

“Eleh baru subsidi 90.8% dah poyo, kerajaan poyo! Finland bagi free education kat rakyat dia!” Hewhewhew awak comellah! Awak tahu ke cukai diorang 53%? Cukai maksimum kita rakyat Malaysia hanyalah 26%? Kalau tahu baguslah, bagitau pokcik mokcik sekalian.

Akhir kata, siapa berjaya dapat pinjaman PTPTN, jangan boros k! Portion untuk bayar yuran pengajian awak tu sangat kecil daripada apa yang awak bakal dapat. Ini semua based on additional calculation sara hidup seorang pelajar maka, saralah hidup anda baik-baik. ITU DUIT PINJAM! DUIT PINJAM! TAKNAK BAYAR BALIK SILA BELAJAR RAJIN-RAJIN!
http://inibelogsaya.blogspot.com/2012/06/thing-about-ptptn-is.html

Untuk yang tak kenal dengan Hanis Zalika, beliau adalah seorang model, pelakon, blogger dan juga graduan kelas pertama.

Penulis blog jelita terima Anugerah Naib Canselor UiTM

SHAH ALAM - Kesibukan menulis blog peribadi dan terlibat dalam dunia seni peragaan bukan penghalang bagi Hanis Zalikha Zainal Rashid, 22, untuk menggenggam segulung diploma pada majlis Konvokesyen ke-76 Universiti Teknologi Mara (UiTM) di sini semalam.

Malahan gadis jelita yang mempunyai ketinggian 168 sentimeter itu berjaya merangkul Anugerah Naib Canselor dengan Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) 3.9.

Hanis yang memperoleh Diploma Pengurusan Perniagaan berkata, anugerah tersebut merupakan pencapaian terbaiknya di institusi pengajian tinggi kerana ia tidak pernah diimpikan sebelum menjejak kaki ke UiTM Segamat, Johor.

Menurutnya, resipi kejayaannya cukup mudah dengan memberi tumpuan sepenuhnya di dalam dewan kuliah selain berbincang bersama pensyarah dan rakan-rakan bagi menyelesaikan sesuatu masalah dan bijak membahagi masa.

"Semasa di sekolah, saya tidak pernah mendapat gelaran pelajar cemerlang namun apabila masuk ke UiTM, keputusan peperiksaan saya pada setiap semester adalah cemerlang," katanya di sini semalam.

Hanis yang terkenal dengan laman blog http://inibelogsaya.blogspot.com juga bercadang mengikuti pengajian peringkat ijazah sarjana muda pada tahun hadapan selain membuka perniagaan produk kecantikan selepas tamat pengajian.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=0520&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_06.htm

Semua orang tahu yang pemimpin paling poyo membangkitkan isu PTPTN adalah Rafizi Ramli. Jom tengok si Rafizi ni graduan kelas berapa.


Akhir kata dari MyMassa, kalau PTPTN ni free sebagaimana biasiswa yang Rafizi dapat untuk belajar di luar negara, nescaya akan lebih ramai graduan yang menghabiskan pelajarannya kelas kedua rendah macam Rafizi. Benda free mana ada orang nak hargai sangat. Yang kena bayar macam PTPTN pun ramai anak Melayu yang sia-siakan peluang untuk dapat kelas pertama seterusnya convert jadi biasiswa, apatah lagi kalau percuma.


*Sebab entri PTPTN di blog Hanis ni, ramai pencacai pembangkang panas. Pastu serang blog tu. Cer check kat ruangan komen dalam entri tu.

68 comments:

Tanpa Nama berkata... 24 Jun 2012 12:15 PTG

Kat Finland memang yuran education free....tapi kat Malaysia lagi hebat...yuran education, yuran sara hidup (termasuk tengok wayang, pi cc, beli top up, dating dan lain2) semuenyer FREE....Ya FREE beb..dengan Syarat lu belajar rajin2 dan SCORE!! itu jer syaratnyer.

Tanpa Nama berkata... 24 Jun 2012 12:17 PTG

hebatttt....pak kan la abg dah tua.... kalo muda lg dah tentu abg ngoratt buat bini...

otai ITM, shah alam
grad 91

Tanpa Nama berkata... 24 Jun 2012 12:21 PTG

yayasan selangor boleh je buat xde interest..wht ptptn cant?

Tanpa Nama berkata... 24 Jun 2012 12:28 PTG

rafizi adalah saorang manusia yang jahat dan penipu. penipu biodata sendiri. penipu ditempat kerja. macc cuba kaji apa yang rafizi buat di kumpulan dahrulnehasan. jual harta kdeb untok penohkan poket sendiri dan tauke china talam corporation? bila macc hendak ambil tindakan.

Tanpa Nama berkata... 24 Jun 2012 1:21 PTG

anon 12.21

ni specis pencacai pembangkang tegar lagi bodoh tak habis2 nak isu semua free. hoiii mangkuk nak berak pun bayar pun sekarang tau. tak tau la ko main berak je tengah jalanm pastu tuduh org lain buat. specis lembu macam ko ni memang payah kalau nak di ajar sebab dah bangang sangat.
kalau ko tak nak kena interest tak payah pinjam. ko guna lah duit sendiri. aku tau ko tentu banyak duit kan. PTPTN hanya untuk orang yang betul2 nak belajar. bukan jadi kurang ajar sebab malas belajar. alangkan berbayar ramai melayu mangkok yang dapat keputusan kelas ke3 macam rafizi lembu dengan si nuar ni. tapi aku tak tahan ada hati nak gebang pasal ekonomi. bolehhh blahhhh.

Tanpa Nama berkata... 24 Jun 2012 2:04 PTG

semoga yg dapt pinjaman blajo rajin2, nak wat camne, sistemnya memang dah camtu, nak tuko sistem lain kena le undi yg lain, ada reti........

Tanpa Nama berkata... 24 Jun 2012 3:17 PTG

DiUcapkan TAHNIAH...! Cik Hanis Zalikha telah berjaya dalam pelajaran yang menjadi Impian Ibu Bapa serta hasrat kerajaan supaya semua pelajar menumpuhkan kepada ilmu..
Disyorkan Hanis sekolahkan puak-puak Babon yang tak reti-reti pasal Ptptn tu. Jangan dan dapat gaaji beribu sebulan pinjaman tak nak bayar...orang lain pun nak guna ptptn tersebut.
Mohon Hanis Counter Back ada seorang budak pompuan graduan Uitm yang join DAP Penang tu...Hanis kasih KO ceramah dia tu...kurang ajar betul dia.
Syabas Cik Hanis Zalikha...! Oleh Mat Bond.

Tanpa Nama berkata... 24 Jun 2012 3:36 PTG

nak FREE???

bolehhhhhhhhh.....'bin' kasi tukar la keh3!

Al-Arif WalBijaksana berkata... 24 Jun 2012 4:55 PTG

BAyaran PPTN memang wajib dibayar sebab kita setuju terima

Al-Arif WalBijaksana berkata... 24 Jun 2012 5:01 PTG

Apabila kita berhutang wajib bayar sebab dalam hadis nabi ada berkata bahawa orang yang berhutang ruhnya tergantung di langit. dengan membayar hutang kerajaan akan dapat memebri hutang baru kepada pelajar baru yang hendak ke menara gading. Jadi kalau kita dah berjaya dan berkerja maka wajib kita bayar balik. Kalau tak kerja lainlah pula. Apabila kawan kita berhutang kepada kita tentulah kita sangat berharap dia akan membayar hutang kita balik supaya wang yang kita beri boleh kita guna untuk keperluan kita melainkan kita terlalu kaya sangat maka bolehlah kita hadiahkan. Kalau tak larat bayar banyak bayar sikit-sikit tentu langsai ..hati akan jadi senang.....kerana dengan memabyar hutang kita telah bertanggungjawab kepada diri kita dan diri orang lain. RAmai masih memerlukan hutang...untuk belajar.JAdi dgn memabyar hutang orang lain kan boleh guna duit yang kita belajar untuk ke manara gading

Tanpa Nama berkata... 24 Jun 2012 5:41 PTG

tuan punya blog ni agaknya blaja sampai mana ya....hehe sembang boleh la bro, one by one tgk...hehe

Tanpa Nama berkata... 24 Jun 2012 7:59 PTG

hahahaha....buat perbandingan diploma dan degree...course apa lak tu??? sorg kat u tempatan...sorg kat uk

Tanpa Nama berkata... 24 Jun 2012 8:32 PTG

Sah pengomen atas ni pencacai pembangkang. Kalo tgk resume Rafizi, takkan 1st n 2nd yr dapat 1st class tapi grad 2nd class lower. Jauh bezanya tue.

Apa sebab bleh drop poionter byk cam tue kalo bkn tak series blaja?

Org lain pun masuk U la der.

Tanpa Nama berkata... 24 Jun 2012 8:40 PTG

Dah pinjam bayar lah der...

Tanpa Nama berkata... 24 Jun 2012 9:36 PTG

You guys are not comparing apple with apple. She did her diploma in UITM whereas rafizi did degree in engineering in Leeds! Plus.Rafizi holds an accounting professional qualification awarded by ICAEW la. Kalau nak compare pun guna la otak. Gina, we all support UMNO but jangan la but a hati sampai tak boleh nak berpikir.

Man driver berkata... 25 Jun 2012 4:21 PTG

DIPLOMA KE DEGREE KE WALAUPUN TAKSAMA TAPI NAMPAK DR SEGI USAHA PADA PERINGKAT AKHIR NAMPAK RAFIZI TAK SERIOUS DAN TAK BUAT BETUL-BETUL, 2ND CLASS LOWER TU. LAINLAH KALU DIA DPT 2ND CLASS UPPER DLM EKONOMI BOLEH CERITA DAN JADI PENASIHAT EKONOMI YG BAIK., TU SB SJK JD CEO EKONOMI SELANGOR DR 2008 SAMPAI SKRG NAMPAK EKONOMI SELANGOR LG TERUK ATAU POKET EKONOMI TU BOCOR KE TEMPAT LAIN KUT ?

Ayob berkata... 25 Jun 2012 6:41 PTG

Wow, betul ke associate member, ICAEW? Apasal tak tulis dalam profile kat mana dia dapat accounting qualification? Yang aku tahu, ICAEW ni bukan calang2 nak dapat woooi. Kena ada work experience kat UK lagi. Kalau umo 25 dah start jadi manager kat Petronas, bila masa dia kerja kat UK? In accounting pulak tu.... Kalau betul memang aku tabik spring toink toink... Tapi... Boleh percaya ke?

Tanpa Nama berkata... 25 Jun 2012 8:51 PTG

ceh..degree uitm je pun..zaman aku dulu budak cukup makan ja masa masuk itm..bdk reject u aku dulu masuk itm dapat first class..cam cibai

Tanpa Nama berkata... 26 Jun 2012 1:56 PG

Salam. Kpd awek first class honor, tak salah pun kalo kerajaan dpt bg pendidikan . Kenapa nak bantah? Ptptn hanya lah utk menyiksa anak melayu. Tau tak diploma jururawat ptptn bg RM60 ribu kat tokey cina Dan keling? Pas tu anak melayu tak dpt kerja. Grad nurse tp keja Jaga kedai petronas. Adil ke? Otak first class honor letak kat lutut? O xpe, kalau model, penyokong umno memang Kaki arak, mungkin maseh hangover

Tanpa Nama berkata... 26 Jun 2012 10:28 PG

baru batal pTPTN kat UNISEL dah macam ayam berak kapur.... terkinja sana sini....

Tanpa Nama berkata... 26 Jun 2012 3:27 PTG

Baru UITM dah kerek, aduuh, cermin le diri dulu. Tak de pun suruh tak bayar hutang, baca betul2 di dua2 belah pihak. Tak suka tak payah le ngundi die, undi yg sedia ada, apa susah.

sasha berkata... 26 Jun 2012 7:59 PTG

saya sokong suruh bayar ptptn. sebab dah pinjam pandai2 la bayar. cuma saya tak setuju cara awak bandingkan pencapaian hanis dengan rafizi tu. taraf pendiidkan tu berlainan, tempat berlainan. perbandingan tu sngat tak adil. and walaupun dia punya keputusan turun sikit, biasala, susah kot nak tinggi.

jangan la tengok tu je, presiden UKEC semua tolong la tengok sekali.

Cik Anon berkata... 26 Jun 2012 9:55 PTG

Amboi mengata orang... tak tengok diri sendiri langsung.

Betul ke dia main main di tahun akhir? Betul ke dia flopped? Dalam "kononnya" kantoi final sem tu, boleh pulak dapat kerja kat firm Jeffreys Henry Chartered Accountant. Dan berjaya pulak tu lulus exam untuk chartered accountant dalam masa 2 tahun je? Kau boleh?

Aku bukanla penyokong Rafizi mahupun PKR. Cuma aku musykil dengan biodata ni. Tak tau dari mana datang. Takde source. Boleh je kan nak ditukar tukar?

Yang paling musykil, kalau betul dia grad tak sampai cgpa 2.5 (2nd class lower), Petronas boleh hire dia? Serious????? Petronas yang sangat selective tu? Yang kalau setakat dapat cukup2 3 pointer pun boleh mimpilah nak kerja dgn Petronas tu? That Petronas? Yeah right...
Kalau nak cakap Petronas amik dia kerja sbb pengalaman kat accounting company, tgk la kat mana Petronas letak dia awal2. Propane Dehydrogenation Plant. Pengurus pulak tu. Kau rasa budak 2.5 layak ke?

Hahahaha...

Tolong lah fikir sikit sebelum menulis. Persoalkan sikit apa apa yang patut. Bukan main sebatttt je.

Tanpa Nama berkata... 26 Jun 2012 10:16 PTG

Lagi satu, cuba la buat simple calculation.

1st year - best student - mestila 4 flat. paling teruk pun 3.8

2nd year - 1st class honour - at least 3.5

3rd year - paling teruk stakat lulus bleh dapat 2.0

tak mungkin final cgpa 2.5

.Gory. berkata... 27 Jun 2012 9:10 PG

Kahkahkah. Apa yang aku boleh cakap, bila orang macam Hanis luah pendapat, tu dia terus kena pencacai UMNO lah otak dekat lutut lah apa lah.

Bila puak pembangkang keluar pendapat, boleh pulak. Paling bijak lah apa lah. Kau orang boleh lagi dengar cakap Adam Adli and the geng yang tak habis belajar lagi instead of makwe ni?

Siapa yang simpan otak dekat lutut now huh?

Tanpa Nama berkata... 27 Jun 2012 12:18 PTG

EH EH? PELIK AKU. PENCACAI PAKATAN KATA MESTI COMPARE APPLE TO APPLE, 1 ON 1 BLA BLA BLA..

HABIS? YANG PENCACAI2 JONGOS PAKATAN DOK COMPARE MALAYSIA DENGAN FINLAND APEHAL? NEGARA MAJU TUUUUUU..APSAL TAK COMPARE JE DGN NEGARA MEMBANGUN LAIN? BRAZIL CONTOHNYA?

Tanpa Nama berkata... 27 Jun 2012 4:14 PTG

Tanpa Nama 12.18 Ptg

Woi bodoh, buat apa compare Malaysia dgn Brazil? Dlm kes ni, org buat comparison epal dgn epal la, U oversea dgn U oversea, tempatan dgn tempatan, si Hanis tu cuma grad UiTM, Rafizi tu grad UK, mmg padan la Rafizi tu dapat pointer rendah sikit, tgk la standard UK camana, ranking dunia kot??.. Mangkok la kau ni...

Tanpa Nama berkata... 27 Jun 2012 9:02 PTG

hahahhahha..cukup2 la 2..ade je berita nk d kuar kn..sje je nk mnta glamour 2..kerajaan ke pembangkang ke, sme je..bt suatu kje utk kepentingan sndri bkn utk rkyat..asyk nk menang undi je(pkir la ape persamaan kerajaan & pembangkang)


p/s- we hate malaysian political style..

Tanpa Nama berkata... 27 Jun 2012 9:06 PTG

pengomen-pengomen dm ni semuanya bodoh blako..
diam2 sda la, nk jg komen..ikut suke hati dorg la nak keluarkan topik apa..PTPTN mansuh ke xmansuh, xde pn memberi impak buruk kt korg..memberi impak yg baik ade la..(xyah byr hutang)...hahhahhaha

Tanpa Nama berkata... 28 Jun 2012 2:19 PG

masalhnya...masa sebelum dapat .... SUMPAH TUAN ... GUA BAYAR... TOLONG LAA BAGI LOAN .... BILA DAH DAPT...DAH BELI HANDPHONE ( SALAH TU...FAVOURITE STUDENT IANLAH CAMERA...).... DAH BAWAK AWEK GI WAYANG MAKAN ETC, DAH BUAT DEPOSIT KERETA MOTOR.... TIBA TIBA .... JANGAN BAYAR! KITA ADA HAK! UNDILAH PR, LOAN KITA AKAN WAIVE!!! sapa ajar beb ???? mak bapak ajar suruh buat gitu ke????

Tanpa Nama berkata... 28 Jun 2012 7:44 PG

Ini cerita ptptn..
ni yg dikatakan typical malay..
tahu berhutang tapi tak tahu nak bayar..
dah tahu tak nak bayar buat apa berhutang..
tak ada duit jangan masuk u lah..
gi toreh getahlah....
pun tak kurang lumayan pendapatan..
kalau tak puas hati..
kau maki hamunlah pokok getah yang bagi kau rezeki tu ...
malulah cam ni bangsa melayu..
hidup asyik nak free nak subsidi..
Kufur nikmatlah lu ni ....

Tanpa Nama berkata... 28 Jun 2012 4:16 PTG

7 Jun 2012 4:14 PTG
Tanpa Nama 12.18 Ptg

Woi bodoh, buat apa compare Malaysia dgn Brazil? Dlm kes ni, org buat comparison epal dgn epal la, U oversea dgn U oversea, tempatan dgn tempatan, si Hanis tu cuma grad UiTM, Rafizi tu grad UK, mmg padan la Rafizi tu dapat pointer rendah sikit, tgk la standard UK camana, ranking dunia kot??.. Mangkok la kau ni...

KAU LA YANG BANGANG..AKU MAKSUDKAN FREE EDUCATION TU. APASAL KORANG TAK COMPARE DGN NEGARA MEMBANGUN? APSAL COMPARE DENGAN NEGARA MAJU. NAH, NAMPAK TAK BETAPA BANGANGNYA KO? AWEK TU KAN CERITA PASAL PTPTN. PUAK2 JUMUD KORANG JUGAK TAK NAK BAYAR PTPTN. GRAD U KE GRAD OVERSEA APA NAK BERLAGAK KALAU MENTALITI TETAP LEVEL AMEBA? SEDAR2 DIRI LA MANGKOK OOOOOI...

Tanpa Nama berkata... 28 Jun 2012 4:21 PTG

AND FOR YOUR INFO, WAKTU KERJA, TAKDE BEZA PUN GRAD OVERSEA DENGAN LOCAL. SEMUA BERGANTUNG PADA SIKAP DAN DISIPLIN DIRI. AKU DAH LALUI SEMUA ITU. ITU YANG KO KENA BELAJAR MANGKOK OOOOI..TAK PERCAYA? TUNGGULAH KO KERJA DULU. AMBIK PENGALAMAN DULU.
OH BTW, ANUGERAH TUHAN TU GRAD MANA YE? ITU KAN IDOLA KORANG?

Tanpa Nama berkata... 29 Jun 2012 3:14 PG

CARILAH COMPARISON YG POWER2 CKIT....TP BIARLAH SECOND CLASS PUN...JANJI FIRST CLASS KAT AKHIRAT....

YANG BENAR..
THIRD CLASS JE,,,:)

Tanpa Nama berkata... 29 Jun 2012 8:36 PG

hehe..bro third class je..

ada hutang ngan ptptn tak? dah bayar? kalau tak nak bayar, for sure tak dapat 1st class kat akhirat kan?
dahla kat dunia dapat 2nd class, mengidam sgt nak 1st class kat akhirat..tapi hutang tak nak bayar...ada chance ke? hehe

Tanpa Nama berkata... 29 Jun 2012 10:32 PG

Saya boleh dikatakan anak yatim piatu sewaktu sekolah tahun 70an. Saya dapat biasiswa untuk pengajian sebulan RM20/- dari Jabatan Zakat dan dari Kerajaaan RM360.00 setahun. Saya sambung belajar kat ITM masa tu. Dapat RM200/- elaun makan. Sampai sekarang saya tak perlu bayar apa2. Budak2 sekarang dapat beribu2 dengan PTPTN ada biasiswa lagi tapi masih nak free dan bertekak sesama sendiri mengenai parti. Tanggunjawab untuk belajar. Berlajarlah dengan bersungguh2 tak perlu ambil tahu tentang UMNO ke PKR ke. Masa belajar, belajarlah. Lepas belajar jadikan diri sebagai anak Melayu dan Islam sejati berbakti kepada Agama dan Bangsa. Jadikan diri sebagai contoh anak MELAYU dan ISLAM yang baik. Menjadi insan yang berakhlak mulia dan pandai menghargai apa yang telah diberikan. Bersatulah kita Bangsa Melayu supaya tidak dipergunakan oleh Bangsa lain. Bersatulah kita sebagai orang yang mempertahankan Agama Islam.

Tanpa Nama berkata... 29 Jun 2012 6:51 PTG

UMNO memang bangang ....aku study ITM dan stydy UK..... tlg jgn compare lah.... nampak bangang... ko suruh si Hanis tu pi UK baru bolh cerita..... yg compare ni tak pernah masuk U ker?

Tanpa Nama berkata... 29 Jun 2012 8:17 PTG

Yg study kat UK leh tolong kire pointer Rafizi utk 3rd n final yr x? Gile babi jatuh pointer cam tu nyer byk.

Macam lu sorang je blaja kat UK.

Tanpa Nama berkata... 29 Jun 2012 9:25 PTG

HEK ELEH..COMPARE U BUAT APE? COMPARE JE SAPE YANG SOKONG DAN SAPE YANG MENENTANG PTPTN TUUUU..

YANG SOKONG, AWEK FIRST CLASS KAT ATAS TU. TAK PAYAH BAYAR PTPTN DAH DIA KAN...?

YANG MENENTANG SAMPAI BERKHEMAH KAT DATARAN MERDEKA SAPE? MAHASEWEL2 KAN? DEPA FIRST CLASS KE? DROP OUT BEB....BOOOOOOOOOOOOO..YANG LAWAK DAN PELIK, MAMAT2 DROP OUT TU LA YANG DIJADIKAN IDOLA OLEH PEMIMPIN2 PR...PUNYALAH BANGANG!

SO...GOOD COMPARISON BUKAN? LAGI MAU COMPARE SINI SANA KA? HAIYA...

Tanpa Nama berkata... 30 Jun 2012 7:52 PG

bodoh pnya comparison.. bdk diploma yg course bangang uitm first class nk bnding dgn engineer + accountant dari uk.. sapa yg dpt icaew dalam masa dua tahun..tahu x icca test tu ramai dapat lepas dalam masa 5 tahun paling kurang..rafizi dalam masa dua tahun.. aku bdk uia course accounting.. tahu la beza pndai ke bodo antara rafizi x pun bdk ni.. bangang pnya comparison.. bdk uitm.. diploma.. course bdk x ada a blh ambik.. rafizi tu 7A1 spm dia weyh.. time dia tu.. gmpk da 7A1.. dia one of the best student kt msia.. gaji dia dulu kt petronas dekat 50k.. korang?? bodo pnya pmbandingan.. bdk ni.. yg model.. bdk umno suka la.. tayang sana tayang sini.. itu yg korang angkt? KESIAN UMNO. BODOH MACAM LEMBU

Tanpa Nama berkata... 30 Jun 2012 9:50 PG

aku pun 7A1 la spm..science stream. skrg dah keje profesional. course yang aku ambik mungkin rafizi pun tak sanggup nak belajar. buktinya coursemate aku ada yang masuk psychiatric ward dapat depression sebab stress. tapi aku sekolah harian biasa je. bukan sekolah top yang dapat belaian manja dari kerajaan. takkan kolej top dapat 7a1 je? rupa2nya sama je dgn aku yg sekolah harian biasa nih. nak bangga ape? tapi aku tetap berpendapat ptptn sangat signifikan utk membantu pelajar dan wajib dibayar balik..itu je

Tanpa Nama berkata... 30 Jun 2012 9:54 PG

ooops lupa nak bagitau...aku spm 1995..kira gempak jugak le ye tak? lebih senior dari rafizi ye tak? so nak bangga ape dgn spm?

Tanpa Nama berkata... 30 Jun 2012 3:35 PTG

KALAU SEMUA MAU FREE,LEPAS PEMBANGKANG MENANG NNTI BGUS KALAU PENJENAYAH PUN KITA LEPASKAN SAJA LA..MMG BGINI LA STYLE PEMABANGKANG!!!! KEPADA ORANG2 YANG ADA BERHUTANG DGN RAFIZI,MULAI SKG BLE D KIRA HALAL LA HUTANG TU K...

kyas berkata... 30 Jun 2012 11:47 PTG
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
kyas berkata... 30 Jun 2012 11:54 PTG

budak MCKK...

keje tak bagus mana ... kejap je naik...

suku sakat ramai... biasalah.

V berkata... 1 Julai 2012 5:26 PTG

 JOM MENONTON ,TV TERENGGANU ,TV PAS ,TV SELANGOR,TV KELANTAN ,BERNAMA TV TV1 ,TV2,TVi,TV3,NTV7,8TV,TV9 alhijrahtv ,emastv,Astro Ceria ,Astro Prima ,Astro Oasis ,Astro Box Office Movie ,hbo movie,star plus,national geografi,net geo, discovery channel ,AXN BEYOND HD,Bloomberg Tv,Cinamax,dan banyak lagi  DI http://vecasts.blogspot.com/2011/10/malaysia-tv-online-watch-malaysia-tv.html  menonton secra percuma tak perlu daftar dan x perlu bayar
TERDAPAT JUGA LEBIH 207 BUAH SIARAN RADIO ONLINE BOLEH DI DENGARI SECARA LIVE DI SINI jom terjahhhhhhhhhhhhh ,maklumat penting,ada ketikanya sesetengah saluran tidak beroperasi kerana masaalah server down atau pun offline,Terdapat juga pelbagai siaran radio dan tv dari pelbagai negara di sini live hanya untuk anda,terdapat juga pelbagai siaran telivisi dan radio online indonesia di sini..

Tanpa Nama berkata... 2 Julai 2012 1:52 PTG

Tidak di nafikan Rafizi tu cerdik orangnya dari segi pelajaran,tapi malangnya tertipu juga oleh Anwar yg tak ada degree,selain daripada degree dalam bidang esodomi.Jarang orang tahu Anwar tak dapat degree,tapi ramai orang tahu Anwar pakar dalam bidang esodomi.

Tanpa Nama berkata... 2 Julai 2012 6:12 PTG

Xpe lah nak buat mcmana kita budak Uitm je bukan budak bijok yg blaja kat uk.. Kita hutang kita bayar la.. Bersyukur sbb kalo xde ptptn x tentu bley blaja kat uni..

Tanpa Nama berkata... 5 Julai 2012 12:25 PTG

Assalamualaikum w.b.t

Rasulullah s.a.w. mengingatkan orang berhutang bahawa dia terus terikat dengan pembayaran balik segala hutangnya. Dia mesti menjelaskan hutang ketika hidup kerana apabila orang yang berhutang meninggal dunia, rohnya akan tergantung di antara langit dan bumi sehingga dijelaskan hutang itu. Bagi mereka yang tidak mampu melangsaikan hutang sehingga dia meninggal dunia, maka hutang itu menjadi tanggung-jawab Baitulmal seperti yang berlaku di zaman Rasulullah s.a.w.

Rasulullah amat menggalakkan orang yang berhutang berusaha membayar lebih daripada hutangnya. Ia sebagai tanda bersyukur atas bantuan yang dihulurkan si pemberi hutang. Dalam keadaan biasa, hukum memberi hutang adalah sunat. Bagi orang yang berhutang, hukum membayar balik hutangnya adalah WAJIB apabila sampai tempoh. Jika belum sampai tempoh dijanjikan, pemberi hutang tidak boleh meminta hutangnya dibayar-balik.

Kesimpulannya. Bila dah pinjam, dikira berhutang dan wajib dibayar balik. Itu saja ...

Sekian, wassalam ...

Tanpa Nama berkata... 5 Julai 2012 5:14 PTG

hutang boleh bayar. riba sapa nak bayar?

lalat berkata... 6 Julai 2012 12:39 PG

gred adik fizi jatuh rendah setelah berkenalan dgn abang Bengkok....err...err...emmm....terkulai layu di tasik madu...

orang biasa je berkata... 6 Julai 2012 11:27 PTG

hello kawan... rafizi ambil course engineering, dan untuk semua yg tak tau electrical tu among the toughest engineering course, dan bila final year tu memang tough gila, especially kat U mcm Leeds...aku tau la sbb aku dah experience benda sama (tapi aku aerospace), so pls respect his qualification, kita sepatutnya bangga adanya orang brilliant macam rafizi ni kat negara kita ni...kalau tak suka dgn idea dia, lawan la hujah dia, bukannya dgn cara nak malukan dia, mcm gaduh budak kecik..

Tanpa Nama berkata... 7 Julai 2012 4:42 PTG

hello kawan..so compare it to medicine or pharmacy? which one is toughest? what do you expect from a second grade lower engineering graduate anyway? slandering? yes..he did it..

Tanpa Nama berkata... 7 Julai 2012 9:20 PTG

haha! penulis blog ni mmg spesis bongok (level pndidikan TADIKA KEMAS jer kot)..

p/s:-Diploma UiTM ngan Degree Engineering Leeds kan setaraf beb (Gua terpaksa rendahkan taraf otak gua utk nampak sama level ngan penulis blog ni & lembu-lembunya..haha!)

prince akid berkata... 8 Julai 2012 8:05 PG

saya memang bukan penyokong mana2 pihak tp memang kelakar la bila Diploma Business UiTM Compare dgn Degree Engineering Leeds...apa pn elok la kita sume jgn bertelagah..baik MUHASABAH diri camne nk SELAMAT DUNIA & AKHIRAT Amin.

Tanpa Nama berkata... 8 Julai 2012 4:45 PTG

Alhamdulillah dapat kelas pertama...tapi lagi baik jika di jaga juga Kelas untuk kamu di akhirat. Tidak guna klu dapat kelas pertama di Uitm tapi di akhirat nanti Allah bagi Kelas satu punya api neraka. Jadi taubatlah, tutup aurat tu sblm Allah ambil nyawa kita yg kita pun tak tau bila. Sesaat masa berlalu, sesaat itu juga maut menghampiri...Nabi Muhammad s.a.w berpesan pada umatnya jauhi hutang, tapi di akhir zaman ini, untuk memenuhi kehendak nafsu keperluan dunia yg kononnya moden, hutang yg berunsur riba telah menjadi sebahagian drpd kehidupan orang Islam, even utk pendidikan..MasyaAllah..

Tanpa Nama berkata... 9 Julai 2012 6:11 PTG

ada betulnya cerita psl ptptn dr hanis tu...
tp utk buat perbandingan diploma pengurusan perniagaan dgn degree in engineering sgt la x patut...sorry to say but most student yg x layak masuk kursus lain yg selalu ditawarkan utk kos pengurusan perniagaan...
apa yg sy katakan bukan utk merendahkan kursus tersebut..tp utk blogger fikirkan sebelum buat perbandingan...

Tanpa Nama berkata... 9 Julai 2012 7:20 PTG

what...????umur 22 bru abis diploma? where hav u been girl?

Tanpa Nama berkata... 10 Julai 2012 6:43 PTG

APA BEZA RAFIZI DENGAN MAHASEWEL YANG MENENTANG PTPTN? SORANG LULUSAN SECOND GRADE LOWER, UK, YANG MAHASEWEL PULAK DROP OUT STUDENTS. TAPI MATLAMAT DEPA SAMA. BOLEH BERHUTANG TAPI TOKSAH BAYAR BALIK. SO RAFIZI = MAHASEWEL. SUSAH SANGAT NAK BANDINGKAN KE? HEHEHE

Tanpa Nama berkata... 13 Julai 2012 7:06 PG

anak sapa la tuh..naper la mak bapak dia tak suruh dia bertudung..moga berjaya dunia dan akhirat..jgn kejar dunia saja yg sementara...fikir2 kan.

Tanpa Nama berkata... 16 Ogos 2012 7:07 PTG

Hhmm..kurang setuju dengan org yang suka downgrade UiTM. Pengalaman saya masa di matrikulasi berbual dengan rakan berbangsa Cina. He said..if can, i want to further study accounting in UiTM. Because the best accounting course is in UiTM. Even architecture as well. Kalau bangsa lain boleh tabik dengan universiti bumiputera, kenapa tak bangsa melayu sendiri? Uitm ditubuhkan pada 1956, asalnya untuk membantu orang melayu dalam pendidikan tinggi terutamanya pelajar miskin. Walaupun keputusan peperiksaan tidak sehebat rafizi konon2nya..tapi skill tu develope semasa menjadi penuntut Uitm. Kalau result gempak mana pun..tapi attitude takde. Sampah jugak jadinya. Tak kira la jadi pelajar U manapun. So jgn sesekali judge Uitm ni low class. Peace No War! Y(^^)

Tanpa Nama berkata... 17 September 2012 3:53 PTG

Astaghfirullaha'azim..Astaghfirullahal'azim..Astaghfirullahalazim...

Tanpa Nama berkata... 27 September 2012 1:02 PG

hahaha aku rase klu tanye rafizi die xkan marah korg compare die ngan dak pempuan ni sbb Rafizi sokong ape dak pempuan ni ckp sbb diorg (Pembangkang)kan memperjuangkan kebebasan bersuara. Tu hak dak pempuan ni ckp aper die nak & fikirkan. klu x xkanla bangse lain skrg suke2 ati hina agama Islam & bangse melayu... tu kan demokrasi namenyer... hahhahaha

Tanpa Nama berkata... 10 Oktober 2012 6:10 PTG

blogger ini bodoh gila agaknye..
uitm nak dibandingkan dgn leeds university?
diploma pengurusan banding dgn degree engineering?

sila check mental anda wahai penulis

3 "A" LA... berkata... 22 Oktober 2012 5:24 PTG

hahaha....macam bodoh je nak bandingkan diploma pengurusan perniagaan dengan degree engineering...ak amik diploma perakaunan pn lg susah dari diploma pengurusan perniagaan yg rata2 mmg sengang dpt dean list...tgk budak biase2 pn leh dpt dekan kalo diploma pengurusan perniagaan ni... ....

Tanpa Nama berkata... 14 Februari 2014 2:20 PG

bodoh2 dia pon manager paling muda di petronas...kalau petronas...kau datang dgn 2nd class lower tu...dia pndang pon x la wehh...akauntan bertauliah kot...ko ingat senang dah lulu exam tu?pfffffttt

Tanpa Nama berkata... 14 Februari 2014 2:22 PG

what...????umur 22 bru abis diploma? where hav u been girl?

Tanpa Nama berkata... 19 Februari 2014 12:32 PTG

aku bukan pro manax2 tp bab PTPTN ni memang bab cari duit ...korang nak tahu apesal kalau menteri atau anak ketuax2 banyak yang guna MARA?sebab mara xsuruh bayar pebuh..bayar 10 atau 30 % jer dari bayaran penuh.rakyat bawah dibodohkan..hmm

Catat Ulasan