Isnin, 23 April 2012

PANAS! Di Sebalik Gambar Yang Disorokkan Dari Orang Ramai, Tersimpan Kisah Tersendiri

MyMassa rasa ramai dah tengok gambar ni.



Kisah kemalangan kereta Proton Preve yang baru dilancarkan dijaja di merata tempat oleh golongan anti kereta nasional tersebut.

Cuba tengok gambar ini pula. Gambar yang tak dijaja di merata tempat sebagaimana gambar di atas.


Di sebalik gambar ini, tersembunyi kisah yang telah banyak diceritakan sama ada secara lisan atau melalui blog. MyMassa ambil kisah ini di blog ini (http://www.aku-sempoi.com/2010/07/kisah-ketam-melayu-dan-ketam-cina.html).

Tak lama dulu ada seorang melayu yang ingin makan lauk ketam. Pada pagi tu dia pergilah ke pasar borong dan berjalan ke satu kedai milik cina yang menjual ketam.

Melayu: Apek! Itu ketam ada jual ka?

Cina: Ada…ada…lu mau ketam cina ka ketam melayu?

Melayu: Aik! Ketam pun ada melayu dengan cina ka apek? Cuba lu tunjuk mana ketam melayu, mana ketam cina?

Cina: Itu sana dalam bekas ada tutup…ketam cina…….sana dalam bekas tak ada tutup…ketam melayu la….

Melayu: Apa pasal ketam cina apek kasi tutup…ketam melayu apek tak kasi tutup?

Cina: Itu ketam cina kalau satu ekor keluar…yang lain akan tengok dan kasi belajar macam mana boleh keluar dari bekas. Nanti lama-lama semua ketam pandai macam mana mau keluar dari bekas. Jadi semua keluar la.

Melayu: Ketam melayu tak itu macam ka?

Cina: Ketam melayu, kalau satu ekor keluar yang lain kasi tarik itu kaki ketam tadi…jangan kasi keluar. Dia mau dia sekor saja keluar…yang lain biar dalam bekas. Kalau dia sudah keluar, dia terus lari, tak mau ajar yang lain macam mana mau keluar.

Apa yang MyMassa nak sampaikan, kisah golongan anti Proton terutamanya orang Melayu sama seperti kisah ketam Melayu. Pantang ada anak Melayu menghasilkan sesuatu yang baik, pasti ada yang akan melekehkannya. Kalau setakat lekeh je ok lagi, ni sampai tahap menjahanamkan reputasi syarikat tersebut. Produa tak de pulak orang Melayu nak perlekehkan sebab tau yang cipta dan reka Produa adalah orang Jepun, bukan orang Melayu. Sebab tu gambar kerosakan Perodua tak dijaja di merata-rata tempat.

Akhir kata, MyMassa kongsikan gambar ini pula. Pernah tak korang dengar orang Itali kutuk Ferrari sebagai mana orang Malaysia kutuk Proton walaupun kereta Ferrari ni mampu terbakar secara 'automatik'.



*Ambli tauladan kisah ketam Melayu dan ketam Cina. Sebab MyMassa dah tukar dengan contoh kereta Ferrari, kita ubah tajuk cerita tu kepada Kisah Ketam Melayu dan Ketam Itali. Punyalah orang Malaysia kagum dengan Ferrari sampai pemimpin pembangkang ni pun pakai Ferrari jugak.

53 comments:

Tanpa Nama berkata... 23 April 2012 10:51 PG

Betul tu bro. Melayu tengok preve macam orang batak. Pergi showroom siap ketuk-ketuk bodi preve. Kalo gi showroom Produa, Toyota, Honda, Nissan etc, xde plak wat camtu. Lain kali nak test bodi kete jgn pakai tangan, bawak tukul terus g ketuk bodi proton. Nak kete bodi kuat, bli tank terus arr.

Tanpa Nama berkata... 23 April 2012 11:27 PG

x pun korang ble tengok rancangan 'top gear' dlm youtube. tajuk dia perodua kelisa. dia tunjuk camne hos rancangan tu beli keta perodua.. pastu dia amik hammer yg besar tu terus ketuk dpn kedai keta tu..

Tanpa Nama berkata... 23 April 2012 11:40 PG

Itu la standard produa di peringkat antarabangsa. Jom tengok video topgear test proton plak.

http://www.streetfire.net/video/top-gear-australia-vs-uk-in-proton-satria-s2000_2199272.htm

Tanpa Nama berkata... 23 April 2012 11:42 PG

ITULAH MELAYU TAK BERIMAN...PENUH SIFAT HASAD DENGKI..

Tanpa Nama berkata... 23 April 2012 11:49 PG

Ambil contoh kata-kata seorang JUTAWAN Melayu...."ORANG MELAYU MEMANG SUSAH DI AJAK BEKERJASAMA KERANA PERASAAN DENGKI MENGUASAI DIRI. SUDAHLAH TAK MAHU BERUSAHA, APABILA ORANG LAIN BERUSAHA MEREKA MARAH..."

Tan Sri Syed Mukhtar AlBukahry.

Tanpa Nama berkata... 23 April 2012 12:17 PTG

Musnahnya Tanah Malayu nanti mungkin kerana ada orang-orang Melayu sebegini yang dulunya susah, lepas itu dapat sedikit kesenangan dan terus teramat senang lantas mula melupakan asal usul lalu tamak dan ingin berkuasa sendiri sehingga tidak memikirkan sedara-sedaranya yang lain yang masih susah. Nak kenal mereka ini ialah mereka mencemuh apa saja yang dibuat oleh kerajaan walaupun baik seperti kereta kebangsaan, jambatan P.Pinang, Lebuhraya dll. Golongan macam ini eloknya dibuang negara saja kerana tiada semangat kebanggaan kepada negara. Seterusnya ingin menghancurkan pula negara tercinta ini..

Tanpa Nama berkata... 23 April 2012 1:28 PTG

pemimpin pembangkang mana ni? pembangkan selangor ke? pembangkan kedah ke? tp pembangkan pun melayu jgk kn? apa masalah melayu pakai ferrari.. spatutunya bangga la.. betol la cerita ketam tu.. macam ko lah.. kah kah kah

Tanpa Nama berkata... 23 April 2012 1:54 PTG

Dlm kalangan bangse ad yg bijak dlm bfikir ttg ssuatu pkare, p ad gak dlm kalagn uh yg bangsa ny BANGSA'T dlm bfikir ttg ssuatu pkare. Mluah an pndapt sperti seorag yahudi mabok.

Tanpa Nama berkata... 23 April 2012 4:18 PTG

Err...Proton pun bukan celup dari Jepun gak ke? Kureng lebeh dengan Perodua? Barang2 Perodua pun sama gak dibuat & dpasang disini, cuma enjinnya saja yang dari sana ( perbetulkan saya jika saya silap disini)& orang ramai lebih suka pada Perodua kerana kualiti dia. Lagi 1 saya nak tegur sikit mengenai gambar myvi diatas dgn preve tuu...Tayar belakang Myvi tuu tercabut/terkopak disebabkan cara pemanduan dilitar..kalau tak silap tuu litar driftkan? berbeza pula dengan Preve yg terpatah arm dia diatas jalan raya biasa..itu pada pendapat saya la..
Terima kasih.

Interesting Foto berkata... 23 April 2012 4:18 PTG

Antara ketam Proton dan ketam Perodua, saya pasti pilih ketam Perodua. Bukannya saya anti Proton, tapi saya hanya mampu ketam Perodua.

Tanpa Nama berkata... 23 April 2012 4:35 PTG

Wow. Azmin Ali boleh pakai Ferrari! Brape lame jadi wakil rakyat boleh ada duit beli Ferrari nie. Menabung dari kecik jugak ke? Azmin dulu pegawai Kerajaan, pastu masuk politik. Xpenah ade bisnes, camno leh kayo nie.

Tanpa Nama berkata... 23 April 2012 9:14 PTG

Lembu oh lembu..kAU MAU BELI LEMBU YG DI TERNAK DLM CONDO BERJUTA-JUTA..HAHAHAH....BODOH NYA MANUSIA BELA PEREMPUAN BAYAR 1.5JUTA MASIH TAK MENGAKU....RAMAI YG DAH TAU.....KITA YG TONGONG INI MASEH DUK IKUT.........ORG ATASAN YG KAYA RAYA KITA RAKYAT BIASA DAPAT 500 BISING SATU MALAYA...APA PUNYA BODOH........But if a person is eating the chillie and he feel hot .

Tanpa Nama berkata... 23 April 2012 9:24 PTG

Azmin pakai Ferrari pun ko x bising? Siapa kena liwat, dialah terasa anu'r dalam jubo.

atiq berkata... 23 April 2012 10:04 PTG

sokong11.. tue la melayu.. tahu kutuk mengutuk je.. bukan nak bela orang melayu sendiri

Tenggiling berkata... 23 April 2012 11:44 PTG

Bagi orang jawa perkataan MELAYU tu maksudnya MELARIKAN DIRI.
Betul lah tu... Asyik nak melarikan diri je, tak nak bertanggungjawab. Sendiri buat salah, tuduh orang lain. Bila orang tegur, tuduh pulak orang tu buat fitnah. ... Asyik melarikan diri je.

Tanpa Nama berkata... 24 April 2012 12:55 PG

DALAM MGAJAR UNTUK MENGHARGAI BUATAN M'SIA SEMPAT GAK KP SELITKAN BAB2 POLITIK YE.. JAGA2 CKII NK BRCAKAP TU..

Tanpa Nama berkata... 24 April 2012 12:58 PG

biar la azmin pakai f'rari pun, bukan masalah bsar, drpd anak2 menteri tu main prempuan sana sini x plak nk d crita... AKU C4 GAK SI PENULIS NI KANG !...

Tanpa Nama berkata... 24 April 2012 4:17 PG

Anak menteri main perempuan bising. Anwar main chinadoll, siamdoll, tak bising? Itulah orang 'KEADILAN' namanya.

Tanpa Nama berkata... 24 April 2012 12:42 PTG

Confirm ke ferrari tue keta azmin? mana tau dia bergambar dpn keta member dia ke apa ke. sbb kalau tgk anak dia tue berapa org tu dlm gambar. muat ke ferrari tue nak sumbat semua.. selidik dulu, kan jd fitnah lak..

pasal kisah ketam tue, semua depends kt masing2.. bkn semua melayu camtue.. bangsa tanpa agama sia2 gak..

abg beca berkata... 24 April 2012 7:01 PTG

dah lama sangat melayu ni jadi ketam.. kita ubah pada PR13 ni

Tanpa Nama berkata... 24 April 2012 7:34 PTG

Cantek kete bro. Bleh pinjam?

Tanpa Nama berkata... 24 April 2012 8:48 PTG

Ehem...ehem...maafla kalau ada yg terasa, tapi sebab kereta nasional ni la kita terpaksa membayar untuk keselamatan nyawa kita dan keselesaan lebih mahal (maksud aku kualiti,teknologi dan keselamatan seperti : vtech,vvt,ABS,EBD,SRS,DBW). Dengan kata lain kalau tak ada kereta nasional ni kita boleh beli honda city atau vios dengan harga sama proton pesona (yang mana ciri keselamatan dan keselesaan yg jauh lebih baik dari proton pesona). Aku bukannya anti atau tidak besifat patriotik malahan bukan pentingkan diri sendiri tapi cuba anda bayangkan semenjak proton ditubuhkan teknologi baru apa yg proton hasilkan selain dari catalyzer,CPS? ?? (yg lain rasanya pakai teknologi jepun, perancis) Demi nama, keegoan pak2 menteri kita gadaikan keselamatan dan keselesaan rakyat. Cuba anda pergi ke indonesia dan thailand, toyota camy pun diorang buat teksi, diorang ada ke kereta buatan sendiri????



P/S: aku pun pakai proton sebab tak mampu

Tanpa Nama berkata... 24 April 2012 8:57 PTG

Sokong anon kat atas ni. Keter Malaysia mahal sebab ada PROTEN.Thailand takde keter national sbb tu keter sana murah giler.

P/S: Singapore takde keter national pun mahal gak rege keter kat saner sbb ada de COE. Nape yer?

Tanpa Nama berkata... 24 April 2012 10:13 PTG

ye ke kereta kat thai murah, Singapore tu pun ade COE, yang boleh membawa maksud yang sama dengan cukai, kereta Proton pun ada cukai, Preve fullspec kalau takdak cukai, bawah 40k
Mana tak kereta cukai tingi, nak tanggung rakyat Malaysia yang nak subsidi je, berbillion abis,bersyukurlah kereta yang mahal, bukan minyak,kalau dalam jangka panjang mesti minyak mahal tu dah cover harga kereta dengan cukai

Alif berkata... 25 April 2012 9:10 PG

Kalau UiTM Boleh Yuran Murah, Bolehlah Hapuskan Yuran IPTA Lain Kan?

Tanpa Nama berkata... 25 April 2012 5:42 PTG

ape susah.. kowang nak pake keta import murah2 pi laa jadi warganegara negara2 yang kowang ckap tu...

Tanpa Nama berkata... 25 April 2012 6:48 PTG

proton bagus proton cantik proton canggih proton handsome proton bermutu proton murah proton laju proton kesukaan ramai. he he atas jalan raya 10 biji kereta ada 5 proton jadi proton hebat ramai yang pakai saga iswara wira waja persona satria perdana inspira exora dan pray ve' aahh megahnya aku malaysia mampu buat kereta sendiri, tahan pulak tu sampai ada buat teksi limo lagi. jadi yang tak nak pakai tu diam jelah wat pe nak kutuk proton, 1 takmau beli 9 dah order.

Tanpa Nama berkata... 26 April 2012 12:12 PG

lantak la sapa yang banyak komplen pasal proton...aku rakyat malaysia sokong 200% kereta nasional!!!!masuk kereta baru ni dah 5 buah kereta proton aku pakai...

Tanpa Nama berkata... 26 April 2012 1:25 PG

Pada pendapat teman, isu yang sebenarnya bukan kualiti kereta tempatan atau harga kereta.... isu sebenarnya, minda orang kita (melayu) mudah dijajah dengan anasir-anasir luar.... yang dari luar negara semuanya nampak baik, walaupun realitinya kita dah tau. bukan setakat kereta je, semua produk luar negara akan disanjnung dengan baik tetapi yang buatan sendiri biasanya di anak tirikan....
contohnya :
1) Player import dalam liga Malaysia.
- bukannya semuanya ada kualiti, tapi orang kita terlalu mengagungkan sgt.... kesian player tempatan...
2) Budaya artis barat...
- apa saja yang artis barat buat akan diterima dan menjadi ikutan orang kita, walaupun tau hukum hakam tetapi kerana nak ikut trend semasa, sanggup gadai agama dan "maruah melayu"...

kesimpulannya :
orang yang suka mengagung-agungkan produk luar dan sanggup memperlekehkan hasil negara sendiri adalah orang yang EGO.... mementingkan gaya.... mementingkan nama..... jati diri sebagai orang malaysia (melayu) dah tak ada.... tidak mustahil melayu akan layu.....

p/s : bukan tak boleh nak beli produk luar... tapi xperlulah sampai nk sabotaj produk kita sendiri.... klu rasa mampu beli kereta luar, belilah....

eXception berkata... 26 April 2012 1:05 PTG

Tak perlu nak dibising dan dikecoh lagi... Kita renungkan balik sejarah bagaimana Portugis boleh masuk ke Melaka, siapakah yang membuka pintu kota melaka kpd Portugis... Kita renungkan balik sejarah mengapa Dang Anum dibunuh hanya semata-mata seulas nangka... Kita renungkan balik sejarah Hang Tuah difitnah bermukah dengan dayang... Kita renungkan balik sejarah perpecahan orang melayu selepas era Merdeka...

SEMUANYA BERPUNCA DARI ORANG MELAYU SENDIRI YANG DENGKI ANTARA SATU SAMA LAIN...

Tanpa Nama berkata... 26 April 2012 1:22 PTG

haha Azmin Ali dengan Ferrarinya time raya

Tanpa Nama berkata... 27 April 2012 11:16 PG

kepada Anon @ 24 April 2012 8:48 PTG

kalo berbicara tentang teknologi, baik anda penuhkan ilmu tu dulu, guna google pon boleh. teknologi2 ABS, EBD, Airbag tu semua Proton ade. ABS dan Airbag tu pon dicipta oleh orang perseorangan, bukannya pengeluar kereta.
teknologi enjin variable valve timing macam Vtec, Mivec, VVTI, DVVT tu Proton pon ade.
Proton ni manufacturer yang 'muda' dan kecil kalo nak dibandingkan dgn pengeluar lain. sekurang-kurangnya Proton dan buat enjin dan chasis sendiri. dan Proton terkenal dengan handling keretanya.
aku berbangga dgn Proton!

Blogillyz berkata... 27 April 2012 8:06 PTG

Itu kereta pandu uji.Apa kata masa gi beli proton baru tu,Minta agreement tukar kereta lain jika kereta proton baru tu kes sama dengan masa pandu uji

Tanpa Nama berkata... 28 April 2012 1:58 PG

Bukan nak menjatuhkan keluaran tempatan bro.
Ini kenyataan. Perkara yang boleh dielak itu eloklah dielakkan.
Saya dulu waktu pakai Proton asyik pertahankan kereta nasional kita tu, sehinggalah saya sedar bahawa kualiti adalah suatu faktor penting apabila ia melibatkan nyawa.

Saya guna Proton Iswara, Wira dan Waja. Semuanya makan duit.
Keluaran yang terburuk adalah Waja (aka Wajunk).

Salah satu masalah biasa bagi Waja adalah kualiti wiper. Yang terbaik dan original dari Proton sendiri pun asyik patah.
Saya hampir kemalangan dek kerana wiper patah sewaktu hujan.

Adakah anda akan terus menggunakan kereta itu walaupun anda tahu ia boleh menyebabkan kemalangan?
Bolehkan anda memaafkan diri anda sendiri apabila anda kehilangan nyawa orang yang tersayang akibat berdegil untuk terus menggunakan kereta berkualiti rendah yang telah anda ketahui?

Ini bukan soal politik.
Ini soal nyawa bro.
Lu pikirlah sendiri.

WaAmpuSanaWaAmpuSini berkata... 28 April 2012 5:10 PG

to tanpa nama....
28 April 2012 1:58 PG

org pasang wiper 1 tahun x der apa pun ko nie wiper asyik jer patah kenapa..\??? jolok ponggong kot...Depend la pada penjagaan masing2. keta tu besi..jadik semua sifat besi nie sama jer..kalau letak kat panas hari2..mestila jadik cam tu..lagi satu, wiper ko belik tu made in china kot yang ada jual kat kedai Ah Lim. Itu wiper murah la..ko nie bajet ciput..cakap jer berdegar2.

Tanpa Nama berkata... 28 April 2012 10:15 PG

Quality adalah bahasa Antarabangsa...
Bukan bahasa perkauman, bangsa, keturunan Dan warganegara...

Kalau Quality ...hampas...Kencing...maka ianya Akan di kutuk!

Kereta negara Cina di critic hebat...di kutuk 10 tahun yang lalu...

Tetapi kini...Kereta buatan Negeri China...mampu bersaing di persada dunia...

Tanpa Nama berkata... 28 April 2012 11:19 PG

Anon janganlah cuba menipu spin cerita. Kereta china sampai skrg tak mampu bersaing di dunia. Semua org takut bila dgr Made In China.

Bagi aku satu contoh kereta China yg kau maksudkan tu?

Kpd mereka yg tgk TopGear cuma cerita Clarkson pecahkan Kelisa dgn tukul tapi korang tak tengok plak James May puji Kelisa sebagai THE BEST CAR THAT HE HAD DRIVEN SINCE THE ORIGINAL MINI!

So korang jgn spin mcm sial semata2 nak menang sorak. Kalau nak cerita pasal Proton korang tengok Fifth Gear segmen Savvy dimana diaorang puji sebagai Value For Money terbaik dikalangan kereta kompak Asia.

Jangan cerita lancau kalau niat nak mengutuk bodoh. Terserlah kebodohan korang sendiri.

Super cars buatan Italy lagi tak boleh percaya.Dah berapa banyak Ferrari , Lamboghini, Lancia, yang terbakar secara tiba2. Lagi lancau bo chibai. Tapi media sengaja senyapkan isu supercars ni sebab mampu menjejaskan imej mereka.

so nak kutuk usaha kita sebagai satu2nya pengusaha kereta dari negara Islam yg nak berjaya memang perangai tak bersyukur dan berniat jahat dari segi politik aje.

PAShit

pipoq berkata... 28 April 2012 12:04 PTG

ape ni..pasal keter pun nak muka ketat ke ? kalau banyak sangat komen kualiti la ape la, sape suruh gi beli sebelum selidik dulu abis abisan ? lepas tu nak salahkan teknologi la ape la..pulak tu nak mengomen pun menyorok dibelakang 'tak bernama'..baling batu sorok tangan ka apa ?

Tanpa Nama berkata... 28 April 2012 12:46 PTG

dalam politik pun sama.Sepupu aku orang PAS,dia tak kisah kalau PM dari DAP sekalipun janji UMNO lingkup...

Tanpa Nama berkata... 28 April 2012 1:42 PTG

Aku ada 4 buah kereta keluaran Proton dan satu Honda city. Tak de masalah pun. Kalau bawa hati2 cermat ikut kelajuan ok selamat. Kadang2 bila dipasang berbagai gadget keselamatan tapi bawa macam pelesit itu yg mapus tu. Saya sokong proton. Dah book preve.

Tanpa Nama berkata... 28 April 2012 4:11 PTG

tak kisah ler per org nak kata..aku tetap sokong kereta nasional...mcm lah ferari tu bru2 kuar kreta dh hebat..klu rasa ada duit lebey sgt pergi beli kereta ferari mcm Azmin tue..klu rasa duit tak dak naik bas jer..kurang2 boleh gak naik mercedes kalu bas tu cap mercedes..aku pkai perodua ngn proton jer..makan nasik berlauk beli kat kedai tu buatan malaysia bukannya itali pun..benda kita yang makan tu lagi lah boleh buat darah daging...knapa x kecoh nak makan makanan itali jer...

Tanpa Nama berkata... 28 April 2012 4:41 PTG

Azmin mampu pakai kereta tu hasil dari sewaan Samsidar kepada Anwar kan..kalau x jgn harap la kalau sekadar MP atau ADUN...

Tanpa Nama berkata... 29 April 2012 1:49 PG

Si al juburi tak kenal kawan atau lawan, asalkan dpt buntut hantam saja beb......memang kaki buntut..hehe tengoklah muka si al juburi dah macam dracula tak hisap darah sebab supply dah disekat.........nak main dah tak boleh, kantoi!

Budak Bukit Selar, Jeli berkata... 30 April 2012 5:07 PTG

Betul ke melayu yang buat??? sepenuhnya?? atau copy paste macam model2 yang lepas??? contoh evo 10 jadi Inspira... lancer jadi Wira/Perdana
Aku memang respek ngan Proton tapi sangsi pun ada... buka proton je perodua pun sama, modenas pun sama...main copy paste je...lepas tu tukar nama... kita punya lah bangga...tapi bila tahu kebenaran dia...jadi sakit hati pulak...

Tanpa Nama berkata... 30 April 2012 5:55 PTG

ini sekadar renungan....

sekiranya anda seorang manusia...sokong la preve
sekiranya anda seekor binatang...sokong la LGBTe

sekiranya anda seorang kiyai...sokong la Islam
sekiranya anda seorang serabai...sokong la perhimpunan haram!!!

Tanpa Nama berkata... 1 Mei 2012 8:24 PG

Bukannya anti proton.
Tapi tak ada valuable improvement.
Body ok.. Tapi tang engine tu yg lemah sikit.
Mana ada kereta yg pakai timing belt zaman skg ini.
Semua dah tukaq chain.
Tapi proton part engine langsung tak ada revolusion.
Cost of making preve hampir rm1 billion.
Cuma shape dan dashboard jea yg tukar tapi engine tak ada.
Camana nak compete ngan global market.
Proton kena wat revolution kalo tak memalukan rakyat malaysia.
Bayangkan kerja proton tapi drive BMW..
Nampak sangaT org proton sendiri pun tak ada confident .

Tanpa Nama berkata... 3 Mei 2012 11:21 PTG

dari perodua aku tukar proton..dari proton aku tukar BMW..aku suka proton lagi.....tahniah proton...

Tanpa Nama berkata... 4 Mei 2012 1:58 PTG

Betol tu..., ak sokong citer ketam 2, Melayu kita nie, suke kutuk2 orang yg nak berjaya, macam diri sendiri bagus..itu dari pemerhatian aku.

Tanpa Nama berkata... 4 Mei 2012 9:40 PTG

bagus kisah ketam tuh...memberi kesedaran ttg diri sendiri......pasal proton tu kita kena lihat dlm byk aspek, kalau nak compare harga dan kesan harga, memanglah serabut, tapi jasanya membangunkan moral rakyat, ttg menghargai kemampuan bangsa, ....berapa ramai rakyat malaysia yg berjaya menjadi tenaga utama dlm bidang automotif......berapa banyak IPT yg berjaya menghasilkan garaduan jurutera....kalau dulu org malaysia selalu mengagung2kan bangsa asing, selepas proton lahir maka celiklah mata, dan mula akui kemampuan diri sendiri... produa pun bagus gak...sekurang2nya memberi imbangan kepada produk proton agar meningkatkan kualitinya.......bagus vs bagus! Syabas Malaysia! ....pendapat saya: ada rahsia musuh yg patut jadi rahsia, dan ada rahsia kawan yg tidak patut dirahsiakan!.........(sekadar pandangan jerr!!)

Tanpa Nama berkata... 5 Mei 2012 1:03 PG

aku bangga ngan msia. indon, spore, thailand, philipina, malah negara serantau yang lain mana ada buat kereta? malaysia dah setanding ngan korea, jepun , cina dan negaara eropah yang buat kereta. kalau kau ada banyak duit dan nak beli kereta luar negeri, beli aja lah . jangan memekak. aku tak pakai pun kereta malaysia, aku pakai kereta jerman. tapi aku bangga malaysia ada kemampuan buat kereta. korang yang kutuk kereta malaysia, ada duit ke nak beli kereta eropah. ingatlah sikit bro. lu duit seciput, jangan berangan nak kawin anak raja. blah la orang2 tak berguna.

Mamek berkata... 12 Mei 2012 11:34 PG

bro, aku x puas hati dgn kete nasional bukan ape bro, dyorg pikir untung je. kereta boleh jual murah, tapi nak jual mahal kt rakyat sendiri, tu je.

satu lagi, nk buat apa buat preve? jimat minyak? guna kuasa eletric? xde manenye punn, typical kereta, x ada R&D langsung. dyorg soh rakyat kluar duit je. buang body persona, masuk body preve, maka jadilah kereta baru untuk kita membanyakkan lagi kereta di malaysia, kluar duit dsb.

pasal kereta ferari terbakar, semua tu korang jangan percaya, dyorg nak claim insurans je tu. maklumla, high maintainence kan. its a fact. kalau korang x caya try beli ferari tgk. lagi bape bulan korang pon rse nk bakar je ferari tu. hakhakhak.

Tanpa Nama berkata... 17 Mei 2012 9:48 PG

byk menlencong la korang nnih...
1) gambar preve patah lower arm / drive shaft tu.. mmg memalukan.. sbb dia kete test drive.. bukan pergi buat drift ke ape..
2) mmg gambar myvi tu patah tayar belakang, sbb kete tu buat drive..

so kalo compare 2 benda yang berbeza..
unless 2 2 gambar masa keadaan kete tu test drive punya unit..
baru fair..
alahai la, asal bongok sgt nk compare..

aku sendiri pakai proton..
tp serius la.. proton xde jage kualiti sgt la..
mmg R&D proton ada buat..
kawan aku sendiri cakap..
aku mmg respek bab tu..

tp bila bab nak pilih pembuat spare part tu...
tu yang menjatuhkan kualiti proton..

barang semua nk murah...
department purchasing semua pilih barang nk murah..
tu tak kira kroni yang bagi duit bawah meja lagi..

so pasang kat kete..
so kete jadik masalah..
sape tanggung? pembeli..

dah tu kete juai mahal..
came on la... fikirkan sendiri....
mmg nk tolong orang melayu yang jadi pembuat spare part...
tp..
dah macam sesame sendiri pun menipu..

so pikir-pikir kan..

Tanpa Nama berkata... 15 Julai 2012 1:09 PG

aku pakai gen 2 masalah singnal emergency ..dok lip lap lip lap..pastu cermin tepi tak leh buka sampai la.1minggu 5kali p kedai.asyik masalah wayering ja.haritu keluar berita proton akan panggil pemilik gen2 settle masalah ni.(proton akui sendiri kesilapan proton), tapi sampai la pun tak panggil2.

Catat Ulasan