Isnin, 2 April 2012

Anwar Kantoi Kali Ketiga : Turki Adalah Negara Pengeluar Minyak!!!

Kenyataan Anwar semalam.


MyMassa dapat maklumat terbaru bahawa Turki sebenarnya negara yang mengeluarkan minyak. Walaupun tak banyak, ternyata Anwar Ibrahim memang pembohong.

Sumber maklumat ini dikirimkan oleh pembaca MyMassa. Terima kasih kepada pengirim maklumat ini.


Background

Turkey is playing an increasingly important role in the transit of oil and gas supplies from Russia, the Caspian region, and the Middle East routed westward to Europe. Turkey has been a major transit point for seaborne traded oil and is becoming more important for pipeline-traded oil and natural gas, with significant volumes transported to westward to Europe. Growing volumes of Russian and Caspian oil are being sent by tanker via the Bosporus Straits to Western markets while a terminal on Turkey's Mediterranean coast at Ceyhan allows the country to export oil from northern Iraq and Azerbaijan.
map of Turkey

Oil

 
As of January 1, 2011, the Oil & Gas Journal estimated Turkey's proved oil reserves at 270 million barrels, located mostly in the south-east region. Turkey's oil production peaked in 1991 at 85 thousand bbl/d, but then declined each year and bottoming out in 2006 at 44 thousand bbl/d. Turkey's oil production has seen a slight increase since then, reaching nearly 53 thousand bbl/d in 2009.
Turkey relies heavily on foreign sources of oil and imports nearly 90 percent of oil, with domestic supplies accounting for the remaining 10 percent.
Graph showing Turkey's oil consumption and production between 1999 and 2009
Exploration and Production
 
Most of Turkey's 270 million barrels of oil reserves are located in the Hakkari Basin (which is also where most of Turkey's oil production occurs), with additional deposits found in Thrace in the northwest. There also may be significant reserves under the Aegean Sea, however this has not been confirmed as a result of the ongoing territorial dispute with Greece. Turkish Petroleum Company (TPAO) has increased its exploration activities in the Black Sea, which according to the company could hold 10 billion barrels of oil. A number of foreign companies are involved in the exploration of the Black Sea in joint ventures with TPAO, including ExxonMobil and Chevron. ExxonMobil is planning to begin drilling its first exploration well in the Turkish sector of the Black Sea in the first half of 2011. Chevron, which has announced a substantial increase in its exploration budget for 2011, will serve as operator for any future wells that are drilled in Block 3921 (third from the right in the map below).
Map showing exploration efforts in the Black Sea
Consumption and Imports
 
Concurrent with its economic expansion, Turkey's oil consumption grew for most of the last decade, peaking at 690 thousand bbl/d in 2007, far exceeding the domestic supply. Since then Turkey's consumption has decreased somewhat as a result of the global (and Turkish) economic downturn. In 2009, Turkey's consumption totaled 580 thousand bbl/d, the lowest level since 1994.
In 2009, Turkey imported about 90 percent of its total consumption. The majority of Turkey's oil imports originate in Russia, which became the country's top supplier in 2007, surpassing Iran for the first time. Additional oil imports originated in Saudi Arabia, Libya, Iraq, and Syria
 



http://205.254.135.7/countries/cab.cfm?fips=TU


*Macam mana ni. Propaganda Anwar Ibrahim malam tadi dah MyMassa kantoikan 3 kali! Mohon rakan-rakan sebarkan maklumat ini. Terima kasih kepada para pemberi komen dan maklumat di atas.

15 comments:

Sudir berkata... 2 April 2012 1:50 PTG

Alah.. ko takkan tak tau MyMassa.. dia kan Kantoi King..

Tanpa Nama berkata... 2 April 2012 1:55 PTG

"In 2009, Turkey imported about 90 percent of its total consumption. The majority of Turkey's oil imports originate in Russia, which became the country's top supplier in 2007, surpassing Iran for the first time. Additional oil imports originated in Saudi Arabia, Libya, Iraq, and Syria". ...Turki mengimpot 90% untuk penggunaannya. Majoriti import minyaknya adalah dari Russia,Iran, Arab Saudi, Libya, Iraq dan Syria...

Tanpa Nama berkata... 2 April 2012 1:59 PTG

siaplah pemberi maklumat DSAI ni,ataupun kaki serkap jarang macam nujum pak belalang.

zakzak berkata... 2 April 2012 2:53 PTG

3 strike!!! OUT YOU GO

Kutip berkata... 2 April 2012 3:05 PTG

Bro Tanpa Nama 1:55pm, aku tau ko nak cakap Anwar berkata benar, sikit je minyak Turkey, 10% penggunaan. Tapi ko baca balik kenyataan Anwar, "Turkey tiada minyak". Huhuhu, 'takde minyak' dengan 'ada minyak 10%' tu tak sama beb. Kalau dah ada tu namanya tetap ada. Hehehe...

Tanpa Nama berkata... 2 April 2012 3:28 PTG

sbnarnya anuar bt kenyataan nie utk org kampung,dia pk boleh ler kencing...alih2 org kmpg pon ada wi 5 & laptop 1malaysia diorg guna..dh tbongkar tembelang anuar..skrg nie taip kat google,leh tau.

Tanpa Nama berkata... 2 April 2012 5:22 PTG

syabas bro...post yg lengkap ngan infomasi..mcm neh la blogger...stengah blogger suka buat tuduhan tanpa bukti....

Tanpa Nama berkata... 2 April 2012 9:05 PTG

syabas saudaara

semoga rakyat dipahamkan
sy baru jumpa blog ni pun berasa teruja

1957 - 1511 = 446 thun org melayu dihina oleh penganut agama lain..bermacam2 bangsa dan agama..

melaka dulu jatuh bukan kerana kurangnya senjata.atau lemahnya panglima perang. waktu inilah hang tuah yg ternama menjaga melaka..

tapi pasal sikitol2 mcm anwar ni dok gila kuasa.. dia ingat bawa dap(potugis) dpt bntu dia jd berkuasa...

tiga jenis sikitul tpaksa kita jaga2
sikitul kelantan
sikitul DAP
DAN SIKITUL PMATANG PAUH..

Tanpa Nama berkata... 3 April 2012 9:23 PG

Ni org kata bangang tak belajar habis. mmg la turki keluar minyak tapi utk kegunaan domestic. so dia takde income dari hasil minyak. bkn mcm malaysia. kalau tak belajar dan tak paham simple ekonomi jgn la cuba2 nak amik sources nak prove kan org lain salah. buat nampak bodo jer.

Tanpa Nama berkata... 3 April 2012 9:57 PG

Di Malaysia, PETRONAS mempunyai tiga loji penapis minyak dengan jumlah keupayaan 256,000 tong sehari atau 47 peratus daripada jumlah keluaran negara. Baki sebanyak 53 peratus disumbang oleh loji penapisan minyak yang dimiliki oleh Shell (155,000 tong sehari), Exxon-Mobil (88,000 tong sehari) dan Conoco Phillips (48,000 tong sehari). Oleh kerana Malaysia menggunakan 520,000 tong sehari, kita juga bergantung kepada loji penapisan milik syarikat minyak antarabangsa.

Inilah faktanya wahai pencacai pembangkang yang bangang. Simple ekonomi abah kau. Minyak Malaysia pun cukup-cukup untuk tampung permintaan domestik la brother, sama macam Turki.

Tanpa Nama berkata... 4 April 2012 10:10 PG

jangan marah anwar, kesian dier, dia cuma belajar aliran sastera jer, buka ekonomi, kajian ekonomi pu dier tak reti, tapi kalau bab mengayat memang number uno, takder lawan!

dier di'member' oleh soros and the gang pun bukan pasal dier pandai, tapi sebab dier lah palingbodoh sanggup menggadai agama, bangsa dan negara demi kuasa dan wang... tu yang soros and the gang suker giler tu, ada 'ken doll' depa bleh guna untuk ceroboh Malaysia dalam diam... tak gitu?

Tanpa Nama berkata... 5 April 2012 7:43 PTG

PETRONAS utk
subsidi mnyak..nk separuh harge..
nk pendidikan percuma...
nk kesihtan percuma
makanan semua nak subsidi...
da tu petronas nk hdup mcm mana dah kalo semuanya petronas nak kena tanggung????
oi BODOH!!!
duit petronas nak..tapi produk petronas xnak guna...

kepada Tanpa Nama berkata...(3 April 2012 9:23 PG)
ko ni spesis yg org skrg kata BANGANG+BODOH+BENGAP
kegunaan domestik tu dia bagi percuma ke mnyak tu kat rakyat dia?
kalau x..bermakna masih ada hasil kan?

Hj Mohammad Hj Dit berkata... 30 April 2012 7:38 PTG

Saya dah katakan didalam komen2 saya mengenai DSAI ni. Kalau dah lulus kelas ketiga Pengajian Melayu memang dia pandai bercakap macam burung kakk tua. Tapi otaknya sangat bergeliga sampai minyak pun keluar dari semua lubang yang dia ada. Main pakai hentam saja faktor2 penguluaran Minyak Turki.Baru jumpa Perdada Menteri Turki dah banyak buat kesimpulan yang sonsang. Kalaulah DSAI tak pandai buat selidik patutlah dia kena kantoi didalm Parlimen semasa perdebatan. Dah pun confirm kelas ketiga pemikiran DSAI tindakannya pun macam gelangang gusti. Silap haribulan kena lagi cap jari2 dimukanya. Sekarang Polis kena seksa sebab ISA dimansuhkan. Pegawai Polis Malaysia bukan bodoh macam PKR Badrul Amin dan badut2 DSAI hampa tunggu tengok apa akan terjadi. Saya percaya Polis Malaysia akan membersihkan pengacau jalanraya didalam BERSIH ZERO KL. Hampa pakat2 tengok no. Selamat berjuang Pagawai2 Polis.

Tanpa Nama berkata... 1 Mei 2012 10:12 PTG

Anuar main buntut, apa yang hendak di pedulikan. Biar jahanam lah dia.
Muka dia pun dah lebam macam buntut Ambiga Wan Azizah. Pergi jahanam lah dia, Apa mesti kita respon... Jahanam PKR

Tanpa Nama berkata... 4 Jun 2012 1:50 PG

"In 2009, Turkey imported about 90 percent of its total consumption. The majority of Turkey's oil imports originate in Russia, which became the country's top supplier in 2007, surpassing Iran for the first time. Additional oil imports originated in Saudi Arabia, Libya, Iraq, and Syria". ...Turki mengimpot 90% untuk penggunaannya. Majoriti import minyaknya adalah dari Russia,Iran, Arab Saudi, Libya, Iraq dan Syria...

ni pernyataan yg pertama2 kat atas..
rase2nye ramai lg xPAHAM maksud IMPORT..HAHA3

Catat Ulasan