Jumaat, 30 September 2011

Panas! Pemimpin PAS Pertama Kena Potong Tangan Sebab Mencuri.

2
Beria-ria sungguh PAS nak buat Hudud kat Kelantan.

Kalau benar Hudud nak dilaksanakan, apa hukuman kepada pencuri duit derma rakyat?



Setelah hampir setahun, misi munajat royalti yang kononnya nak kumpul RM400,000 sampai ke sudah tiada berita tentangnya. Berikut adalah berita dari Malaysiakini mengenai Misi Munajat Royalti PAS.

Klik untuk besarkan imej.

RM400,000 bukan jumlah yang sedikit. Kupon-kupon derma telah dijual tetapi hasilnya entah ke mana. Kalau Pemuda UMNO Kelantan rajin, boleh buat laporan polis dan SPRM. Tapi kalau rajin la.

Bola tanggung dah ada. Cuma tunggu libas sahaja. Mungkin informasi ini ketinggalan, tetapi kepada yang berminat, anda boleh buat kajian sendiri, kemana duit tabung ini dibawa lari oleh pemimpin PAS.

Dah la duit tabung Memali lesap. Tabung Munajat Royalti pun menerima nasib yang sama. Laman web yang tertera pun dah expired (http://www.munajatroyalti.com). Agaknya pemimpin PAS sekarang ni ikut langkah Mat-mat Negro yang tipu pakai internet kot. Pandai betul mereka ni.

Kembali kepada persoalan awal, jika Hudud dilaksanakan, apakah hukuman kepada pencuri Tabung Derma Misi Munajat Perdana?

*RM400,000. Mudahnya mereka menggunakan agama untuk tipu duit orang ramai.

Hudud : Masalah Bila Orang Politik Jadikan Modal

0
Pandangan daripada Yang Dipertua YADIM.

Kenapa Hukum Hudud PAS hanya Retorik.

Klik untuk membesarkan imej.


*Tahniah kepada Yang Dipertua YADIM yang berani menegur kerakusan PAS menggunakan Hudud untuk meraih undi.

Info MyMassa : Speedtrap Canggih PDRM

1
Tergamam aku bila tengok gambar ni.

Macam takde tempat lain nak letak kamera speedtrap.

Patutla aku cari Mat Skodeng (abang pulis yang tembak speedtrap belakang tiang) dah takde. Rupanya dah tak main bawah, main atas pulak dah.

So, kepada kawan-kawan yang selalu memandu secara reaktif (tengok speedtrap baru nak slow), sila tukar pemanduan anda kepada proaktif dengan prihatin kepada had laju di satu-satu kawasan. Info lanjut boleh baca di bawah.
Team Ultimate-X
PLUS North Bound (ke Utara)
*Under a bridge at about 456km, Sg Buloh junction.
*Under a bridge at about 459km, Bukit Lanjan interchange.
*Under the overhead restaurant at Sg Buloh.
*Under the last bridge before Sg Besi toll at 309.2km.
*Under the bridge at 296.5km, Bangi junction.
*Under the newly constructed bridge at 289.0km, after Nilai North junction.
*Under the bridge at 286.5km, Nilai North junction.

PLUS South Bound (ke Selatan)
*Below signboard at about 454.6km and 455.2km, Sg Buloh layby.
*Under the bridge after Subang junction at 11.3km.
*Under the bridge at 22km, Bukit Lanjan junction.
*Under the bridge before Mint hotel, Sg Besi Toll. 80km/h only!
*Under the bridge at 302.8km, Kajang junction.
*About 1km south of Bangi junction, both south and north bound outer lanes
*At 296.5km and 297km, Bangi junction.
*Under the newly constructed bridge at 289.0km, before Nilai North junction.
*At 285.5km and 285.8km, Nilai North junction.
*On center divider at 251.8km and 253km after Senawang junction.
*After Alor Gajah junction at 213.9km, next to water theme park.
*Behind the right hand crash barrier at 198.4km.

Elite Central Link East/North Bound
*On left hand side at 4.8km after Batu Tiga/Shah Alam exit
*Under the overhead restaurant at USJ/Hicom junction about 8.5km. 90km/h zone!
*Below the bridge before USJ/Hicom junction at 10.5km.

Elite Central Link West/South Bound
*Under the overhead restaurant at USJ/Hicom junction about 8.5km. 90km/h zone!
*Below the bridge before USJ/Hicom junction at 10.5km.
*After exit from KLIA toll to the airport, below Jalan Pekeliling flyover.90km/h

NKVE East/North Bound
*300m before Jalan Duta toll, 60km/h!
*Behind crash barrier on the left when going towards Jalan Duta toll, at 24.9km, 80km/h!
*Below bridge at Damansara Junction, 17.5km

NKVE West/South Bound
*Behind crash barrier on the left when leaving Jalan Duta toll from KL, at 25.3km and 25.7km, 80km/h!
*From Jln Duta, below the bridge, 23km, 80km/h zone!
*From Jln Duta, at the underpass at Sg Buloh Y-junction, 22km.
*Behind crash barrier at Damansara Junction, 17.7km and 16.8km
*Below railway bridge at 11.2km
*Under the bridge at Shah Alam junction.

Kesas East Bound
*Under the bridge at 44.8km, downhill run after Puchong junction.

Kesas West Bound
*At Sg Besi side of East Bound Toll. Kuala LumpurCity
*Jalan Duta; below the flyover at the Damansara junction, 70km/h zone.

Klang
*Dual carriageway between Klang and Port Klang. Towards Klang direction, at about 13km mile stone. 70km/h only!

East Coast
*Road sign at Karak highway is inadequate especially at Y junction; if you are unfamilar, go slow.
*East bound, downhill run after Raub junction.
*Maran, 60km/h zone.
*Paya Bungor, 70km/h zone.

SPEED TRAPS IN JOHOR South Bound
*Tangkak junction.
*Under the bridge after Yong Peng

North junction
*at 97.3km.
*Ayer Hitam junction.
*Sedenak junction.

SPEED TRAPS IN PERLIS, KEDAH AND PENANG
North Bound
*Around Ayer Hitam in 60km/h zone.
*Before Perwaja Steel.
*Sg Petani junction.
*Between Seberang Jaya junction and Sg Dua Toll.
*PenangBridge at island end.Speed limit 80km/h.

South Bound
*PenangBridgeisland end. Speed limit 80km/h.
*About 2km before Juru Toll Speed limit 90km/h.

SPEED TRAPS IN PERAK
North Bound
*Under the bridge at 197.1km and 198.8km, afterKamunting Junction.
*Under the bridge at 204.3km, after KamuntingJunction.
*Under the bridge at 208km, before Kamunting Junction.
*Under the bridge at 214.8km, before Kamuntingjunction.
*Ipoh Vista Point at about 263km. Speed limit 80km/h.
*Under the bridge at 271km, Ipoh North Junction.
*Under the bridge at 274.4km, Ipoh South Junction.
*Under the bridge at 286.9km, Simpang Pulai Junction.
*Under the bridge at 296km, Gopeng Junction.
*Under the bridge at 352.6km, after Sungkai Junction.
*Under the bridge at 353km, Sungkai Junction.
*Under the bridge at 373km, Slim River Junction.

South Bound
*Under the bridge at 199km, before Kamunting junction.
*Under the bridge at 241.9km, at Kalau Kangsarjunction.
*Under the sign post at 296.1km, before GopengJunction.
*Under the bridge at 297km, at Gopeng Junction.
*Under the bridge at 300km, after Gopeng junction.
*Under the bridge at 308.6km, after Gopeng junction.
*Under the bridge at 372.6km, at SlimRiverjunction.....


*Kalau nak selamat, pakai GPS dan install kan map yang ada lokasi speedtrap. Kerana GPS, aku dapat elakkan saman dari kereta polis yang dok tunggu kat stesen minyak. Kalau korang bawak lebih had laju pun GPS korang akan bagi amaran.

WOI DHPP! Ada Ka Patut Buat Lagu Tu...

1
Baca berita di bawah ni:


Agak-agak la skit brooo.... kesian la skit kat PAS. Untuk pemahaman bro-bro dalam DHPP, sila rujuk berita Malaysiakona kat bawah ni:


PAS baru nak mimpi dapat kerusi lebih kat Penang, tak sempat nak tido dah ada yang kacau line pulak!

Sekarang PAS ada SATU kerusi Parlimen, ngan SATU kerusi DUN. Elemen 'DAP' dalam PAS slow-slow tengah dok susun strategi. Melayu PAS? Tengah dok berdoa untuk Lim Guan Eng lagi kot? Good luck la bro!

Memang tak lama dah.... DAP ganti PAS!

Elizabeth Wong. Exco Kerajaan Selangor Paling Cemerlang

1
Hebatnya pencapaian Elizabeth Wong, Exco pelancongan, hal ehwal pengguna dan alam sekitar Selangor.






Dah 3 tahun jadi exco, ni ke pencapaian yang boleh dibanggakan? Penurunan dari kelas satu, kemudian kelas 2 akhirnya kelas 3.


Kalau tak cemerlang pencapaian Eli Wong, kenapa Khalid Ibrahim kekalnya sebagai Exco walaupun dia sendiri pernah memohon untuk letak jawatan akibat skandalnya dulu.


Atau Khalid Ibrahim kagum Eli Wong berjaya menjaga hutan-hutan miliknya. Sebab itulah dia adalah calon paling layak menjaga alam sekitar di negeri Selangor.




*Jangan lupa keadaan Selangor yang makin berlubang-lubang akibat kerja pengorekan pasir secara berleluasa oleh Kumpulan Semesta yang dapat lesen besar dari MB Selangor.

Lihat perbezaan dua gambar di atas. Apa jadi kepada negeri Selangor bila pembangkang memerintah. Dah jadi macam padang jarak padang tekukur dek kerakusan Kerajaan Pembangkang melalui Kumpulan Semesta merobek dan mengorek pasir-pasir di Selangor. Ini bukan omongan kosong. Tapi ini adalah fakta dan bukti yang nyata. Jika anda tak percaya, anda sendiri yang tengok. Imej yang diatas adalah imej dari Google Maps (imej terbaru satellite bumi) manakala yang di bawah adalah dari Yahoo Maps (imej untuk tahun 2008).

Sah! Portal Media Parti Pembangkang Kantoi Fitnah.

0


Kantoi fitnah sampai terpaksa mintak maaf.


*Punya la seronok Malaysiakini bila Malaysian Insider kantoi. Sampai publish dekat portal mereka.

Makin Lama Memerintah, Makin Banyak Kes SPRM Dibuka Untuk DAP.

0
DAP Penang kini disiasat oleh SPRM terhadap isu penempatan flet sederhana.



Ini ke KPI untuk Credibility, Accountability and Transparency (CAT) bagi Kerajaan DAP Penang? Makin banyak rasuah yang akan terkantoi.

*Atas kertas nampak cantik, tapi hakikatnya.....

Masihkah Ada Harapan Pembangkang Di Johor?

1
Satu analisa menarik yang ingin MyMassa kongsikan bersama pembaca.

Klik untuk membaca keseluruhan artikel ini.

Cuma MyMassa nak tambah, insiden yang terbaru ini akan memburukkan lagi sokongan rakyat Johor kepada pembangkang. Tambahan pula, DYMM Sultan Johor sendiri telah bertitah mengenai penghinaan Guan Eng terdapat negeri Baginda.



Pada pandangan kami, Melayu Johor tak kira apa parti amat menghormati Sultan mereka dan keadaan ini berbeza dengan negeri-negeri lain. Jika pilihan raya diadakan dalam masa terdekat, Johor bukanlah gelanggang yang sesuai bagi pembangkang.

*Itu pandangan kami, pandangan pembaca pula bagaimana?

TAZKIRAH MINGGU INI

0
BATASAN AURAT WANITA MUSLIMAH DENGAN WANITA BUKAN ISLAM
Para ulama berbeza pandangan tentang batas aurat wanita muslimah di hadapan wanita kafir. Sebab perbezaan pandangan ini kerana berbeza cara faham mereka terhadap ayat dari surah al-Nur: 31:
ولا يبدين زينتهن إلا لبعولتهن …أو نسائهن
Mafhumnya: “Dan jangan para wanita itu menampakkan perhiasan (aurat) mereka melainkan kepada suami-suami mereka……..atau kepada para wanita.” Para ulama berbeza pandangan dalam mentafsirkan kalimah nisa’ di sini antaranya:
1. Dimaksudkan nisa’ (wanita) muslimat sahaja.
2. Dimaksudkan kepada semua wanita sama ada muslimat atau bukan.
Pandangan yang lebih benar ialah harus wanita menampakkan auratnya di hadapan wanita bukan islam melainkan jika dibimbangi berlakunya keburukan yang lain seperti bimbang wanita bukan islam itu akan menceritakan ciri-ciri tubuh badan wanita muslim kepada lelaki ajnabi, maka pada ketika itu wajib menutup aurat tidak kira di hadapan wanita kafir atau wanita muslimah yang rosak akhlaknya.
Antara bukti yang menunjukkan pandangan yang lebih benar ialah harus wanita muslimah menampakkan auratnya di hadapan wanita bukan islam ialah hadis A’isyah RAnha yang diriwayatkan oleh al-Bukhari dan Muslim menyebut seorang wanita Yahudi pernah menemui beliau di dalam rumahnya, dan tidak diriwayatkan beliau menutup aurat di ketika itu.
Al-Syeikh Abdul Aziz Abdullah bin Baz menyebut:
لا يجب الاحتجاب عنهن - أي : غير المسلمات - فهنَّ كسائر النساء في أصح قولي العلماء
Mafhumnya: “(Wanita muslimah) Tidak wajib berhijab di hadapan wanita bukan islam, mereka adalah sama seperti wanita lainnya berdasarkan pandangan yang lebih benar di kalangan ulama.” (Fatawa al-Mar’ah al-Muslimah 2/582)
Oleh yang demikian aurat seorang wanita muslimah yang dibenarkan untuk diperlihatkan kepada wanita lain ialah aurat yang dibenarkan ketika dia bersama dengan mahramnya . al-Syeikh Muhammad bin Soleh al-‘Uthaimin berkata:
لها أن تكشف لمحارمها عن الوجه والرأس والرقبة والكفين والذراعين والقدمين والساقين ، وتستر ما سوى ذلك
Mafhumnya: “Bagi seorang wanita muslimah itu dia boleh membuka aurat kepada mahramnya terdiri dari muka, kepala, lutut, dua tapak tangan dan hasta, dua betis dan lengan, manakala dia tutup aurat yang selain dari itu.” (Fatawa al-Mar’ah al-Muslimah 1/417)
Wallahu a’lam.

Edisi Nasihat : Jangan Ingat Kereta Anda Safety Box!

0
Takziah untuk mangsa.

Semoga menjadi pengajaran kepada semua bahawa kereta kita bukan safety box.



*Tasik Cempaka. Salah satu port skodeng termasyhur di Bangi. Tak percaya boleh tanya Suhardi BERSIH. (http://mymassa.blogspot.com/2011/08/gempar-suhardi-mat-isa-sebenarnya-kaki.html)

Khamis, 29 September 2011

Edisi Dewasa Malam Jumaat : Babyrina Oh Babyrina.

1
Tiba-tiba aku teringat padamu Babyrina.

Bukan saja-saja ingat tapi member bagi peringat.

Ada ke dia post dekat wall dia pasal Babyrina. Namun ada link yang diletakkan bersama yang membawa aku membaca artikel ini.

Babyrina and four witnesses

If you remember the days of dialling 1515 through a 56kbit dial up modem, chances are you know who Babyrina is.

During the days of ‘Jaring’ being the only Internet Service Provider, Babyrina was somewhat of an urban legend. Some say she’s actually a Latino while others say she’s an ex-MAS stewardess who resides in United Kingdom.

Whoever she may really be, in the days of limited bandwidth and having the patience to wait several minutes for pictures to load, Babyrina filled the exciting imaginations of many pubescent young men in the early nineties.

Yes kids, this is before Facebook, heck it’s even before Friendster, this was the time where the definition of social network is #kampung at MIRC.

Anyway for the sake of some readers I should do some explanation. Babyrina is supposedly the first Malay porn star whose pictures hit the Internet in the early nineties.

This were the days when handphones have yet acquired the capability of taking pictures and recording videos ( hence 3GP production was not yet available) thus randy photos of a Malay lass in action was something very rare which in turn propels Babyrina to stardom.

She became a household name amongst the few netizens back in those days. I believe she hosted her own site complete with paid membership and all the jazz of an adult entertainment entrepreneur.

Of course this was eons ago. Now locally produced videos are abundant around the net in the form of pixelated 3GP formats and some even in high quality high definition infra-red spy camera videos shot from various angles.

From the stairs of a low cost flat to hotels and fancy apartments indeed it has been a long journey since the days of Babyrina.

The rise of the infidels

Ironic it may sound, it seems that today, Babyrina is even more related to the Malay society more than she was during her heydays of cyberspace.

The only difference this time around is that unlike before, where her name was being mentioned in discussions amongst amorous netizens who has time to spend on waiting for things to load, this time she is more related in the realm of politics and morality.

Now if you follow Malay politics you should notice by now that one of the favourite subjects when it comes to politics amongst the Malays is Islam. Not that there’s anything wrong with it for aligning your political ideology with the values of Islam, it is something that every Muslim should do.

The only problem is that thanks to politicians, when it comes to a political discourse it usually ends with the conclusion that the other side are infidels.

You can’t win when face with righteous self-proclaimed honourable teacher who somehow seems to give out ‘fatwas’ that coincides with political expediencies. After all they say who is he who lacks knowledge to question the honourable teacher?

Take for example when politicians began to preach that videos and DNAs shouldn’t be used in courts and that a true Islamic way to settle disputes is to bring it to a syariah trial hence the need to produce four witnesses.

Some even go as far as bringing in ‘Qazaf’ as a measure of proving innocence because of the prosecutors’ failure to produce four witnesses.

I have been accused of many things when posing questions on these ‘interpretations’ of the Islamic laws, from the usual ‘Kafir’ (infidel) to ‘Yahudi’ (Jewish) though I don’t really mind being the latter as my usual retort being “Ok lah tu, Nabi Isa pun Yahudi jugak”

If I were to take a narrow interpretation of the Islamic law, one would need to produce four witnesses when accusing someone of adultery or indecent behaviour and by virtue of that a video, picture or any form of scientific proof deems invalid as it was never mentioned in the Quran.

Quite stupid don’t you think?

And even more amazing, let’s just say authorities wanted to press charges to Babyrina, the infamous Malay pornstar for “indecent morally detrimental activities”, they would then need to produce four witnesses who saw her in action right before their eyes (meaning live).

Any failure to do so, Babyrina can file for Qazaf in the very same court to sentence authorities for wrongdoing and false accusation.

But of course, Islamic laws are not that narrow nor is it that idiotic. There’s no such notion that all scientific empirical evidence is excluded for the sake of four witnesses.

Different rules for politicians

There are things such as ‘Takzir’ which means under the discretion of a judge and the notion of bringing in four witnesses only arises when no scientific nor circumstantial evidence is available.

Since the burden of proof falls under the prosecutor, failure to submit any credible four witnesses, the accused can apply for ‘Qazaf’ to seek damages as his or her reputation is tainted.

Imagine wedlock pregnancies or rape cases where DNA and semen and such obvious evidence are simply shoved away because failure to produce four witnesses.

If you were to ask the usual political preacher on questions of morality and values and brought forth the case of say one Babyrina who corrupts society with her sexual deviancies being caught on tapes, you will get a thumping approval of prosecution.

Perhaps also a lengthy explanation on how one may apply the Islamic laws and various measures to ensure such things can be brought to justice.

You will be enlightened and perhaps to a certain extent, though you may disagree with its implementation, you won’t be as fearful as it like you were before; perhaps ‘Hudud’ isn’t really that scary after all.

Now here comes the punch line, ask the same question again, only this time around change the name to a well-known politician.

You think you will get the same answer? Sure? Here in Malaysia, people often get confused between politics in Islam and politicising Islam.

Zaidel Baharuddin is Mr Right, Mr Right Wing that is, electronics engineer by day writer by night, Frank Sinatra fanboy all day long, catch me at WirawanWeb.com, lipassepi.blogspot.com or follow me on twitter via @Sinatra_Z. He is a FMT columnist.
http://www.freemalaysiatoday.com/2011/09/29/babyrina-and-four-witnesses/


Masyuk siot baca artikel ni. Mantap seh. Yang tak mantapnya artikel dan post member aku membuatkan aku teringat balik kat Babyrina. Dah la malam ni malam Jumaat.

Sebelum aku menamatkan entri ini lebih awal dek penangan Babyrina (nak kejar perkara sunat), aku kepilkan info tentang Babyrina yang aku jumpa kat forum Cari. Gambar pun aku tepek tapi yang ok punya la. Nak yang panas boleh tanya Pakcik Googel. Info ni khas untuk budak-budak remaja yang tak mengalami zaman dial-up yang lambat macam siput babi.

lagenda BABYRINA

Mungkin generasi muda sekarang tidak sempat mengenali siapa Babyrina. Babyrina memang terkenal sebagai ikon dan keyword yang paling panas di Internet pada tahun 90an dahulu. Gambar Babyrina lucah Melayu yang terawal di Internet. Babyrina adalah pelopor gambar bogel gadis Melayu di laman web pada lewat 90an. Babyrina muncul sebelum skandal Linda Rafar, sebelum kes Peramugara Terlampau. Pada masa itu belum ada iPhone, belum ada MMS, sebelum broadband, sebelum WiFi juga sebelum 3G. Babyrina memang legenda. Kecantikan Babyrina 'luar dan dalam' memang menjadi lagenda. Potongan susuk badannya yang setanding dengan Miyabi. Setiap keping gambar bogel beliau diambil secara terang, jelas dan cukup focus. Semuanya jelas. Tapi gambar-gambar berahi Babyrina amat susah ditemui sekarang. Mereka yang prihatin akan dapat melihat tahi lalat yang terdapat di tepi pusat Babyrina yang membuktikan ini foto Babyrina asli. Babyrina adalah Ratu Seks Melayu No 1 yang sehingga kini tiada tandingan. Namun secara tiba2 tiada lagi gambar2 Babyrina selepas pihak berkuasa mula menyiasat Babyrina selepas menerima aduan orang ramai. Siapakah sebenarnya Babyrina? Benarkah dia seorang peramugari MAS? Di manakah dia sekarang?


Nak lagi panas, tanye pakcik Googel.


*Yang tengah search gambar Babyrina tu...selamat melayan kenangan indah anda bersama Babyrina. Wakakaka.....

Wakaka...Jom tengok SUKUN jatuh tergolek...wakaka!

0


Macamanalah apek sorang ini hendak lead BN untuk rampas kembali Penang daripada ultrakiasu, lumba basikal dengan Guan Eng pun kantoi, lepas itu tergolek DOG pula lagi! MUAHAHA! Sudah-sudahlah Tsu Koon. Face the fact, your glorious days are OVER!!!


Baca lanjut di Stop The Lies.

GEMPAR!!! Taktik keji Pakatan Rakyat mengkayakan kroni mereka didedahkan!!!

0

Kini semakin jelas pakatan pembangkang ini tidak pernah berniat menubuhkan kerajaan untuk membantu rakyat. Tempoh berkuasa yang semakin expired telah habis digunakan untuk witch hunt dan membalas dendam terhadap pemimpin BN terdahulu. Rakyat seharusnya mempersoalkan adakah wajar wang mereka dilodehkan kepada kroni peguam fuckatan demi memuflis dan memenjarakan pemimpin BN. Apakah wang kemenangan hasil saman tersebut akan diagih-agihkan kepada rakyat jelata?!! Dan benarkah wujud satu bentuk paksi kerjasama di antara BAR Council dengan pemimpin fuckatan dalam perkara ini?!!



Peguam PAS yang telah menjadi JUTAWAN hasil titik peluh peneroka FELDA

Iklan Yang Membazir.

1
Membazir sebab tak beri kesan yang signifikan.

Berapa ramai orang berhenti merokok walaupun gambar seperti ini ditampal di kotak-kotak rokok.

Klik untuk besarkan imej.


Sempena menjelang Bajet 2012, MyMassa mengucapkan selamat menempuh harga rokok yang baharu kepada semua para perokok. Sesungguh andalah antara penyumbang terbesar dalam pendapatan cukai negara.


*MyMassa rasa iklan berhenti rokok ni Kementerian Kesihatan tak payah buat pun tak pe. Membazir duit rakyat. Kalau nak buat jugak, beri peluang kepada syarikat jual ubat yang buat sebagai Corporate social responsibility (CSR) mereka. Kalau mereka buat pun duit Kerajaan tak rugi, produk mereka laku.

Edisi Dewasa : Gersang Membawa Musibat.

0
Gersang adalah lumrah.

Kadangkala, gersang menjadi kelemahan yang mudah dipergunakan oleh pihak lain.

MyMassa kongsikan artikel yang keluar di Harian Metro hari ini mengenai kegersangan wanita di Malaysia.

Klik untuk besarkan imej.


Semoga pendedahan Harian Metro kali ini membuka mata banyak pihak terutamanya wanita-wanita yang kesepian.

*Kalau lelaki gersang pulak macam mana? Jadi Hantu Bonceng la jawabnya!

DAP Berjaya Tipu Rakyat Sarawak.

0
Propaganda DAP terhadap rakyat Sarawak dilihat berjaya.

Mereka menjanjikan bahawa mereka akan dapat tumbangkan BN sebagaimana yang berlaku di Timur Tengah.

Ketika Pilihan Raya Sarawak, semua kepimpinan DAP Pusat turun menabur janji.

Guan Eng janji bagi RM600 kepada warga emas. Malah seluruh Sarawak dijanjikan perkhidmatan WiFi percuma. Janji yang langsung tak masuk akal.

Akhirnya, kebanyakannya pengundi yang tertipu terutamanya kaum Cina mempercayai DAP. Banyak kerusi yang ditandingi SUPP tewas di tangan DAP. Hasilnya....



Ketua Menteri:
Tan Sri Abdul Taib Mahmud

Timbalan Ketua Menteri:
Tan Sri Alfred Jabu Numpang

Menteri di Pejabat Ketua Menteri dan Menteri Tugas-tugas Khas:
Tan Sri Adenan Satem

Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri:
1. Datuk Daud Abdul Rahman (Hal Ehwal Islam)
2. Datuk Mohd Naroden Majais (Pembangunan Usahawan Bumiputera)
3. Datuk John Sikie Tayai (Hal Ehwal Adat Pribumi dan Penan)
4. Datuk Len Talif Salleh (Promosi Pendidikan Teknikal)

Kementerian Kewangan:
1. Menteri: Tan Sri Abdul Taib Mahmud
2. Menteri Kedua: Datuk Seri Wong Soon Koh

Kementerian Perancangan Sumber dan Alam Sekitar:
1. Menteri: Tan Sri Abdul Taib Mahmud
2. Menteri Kedua: Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan
3. Menteri Muda (Perancangan Sumber):Datuk Mohd Naroden Majais
4. Menteri Muda (Alam Sekitar): Datuk LenTalif Salleh

Kementerian Modenisasi Pertanian:
1. Menteri: Tan Sri Alfred Jabu Numpang
2. Menteri Muda (Penyelidikan dan Pemasaran): Datuk Mong Dagang
3. Menteri Muda (Pertubuhan Peladang):Datuk Sylvester Entri Muran

Kementerian Pembangunan Industri:
1. Menteri: Datuk Amar Awang Tengah AliHassan
2. Menteri Muda (Pembangunan EstetPerindustrian): Datuk Peter Nansian Ngusie
3. Menteri Muda (Pelaburan dan Promosi): Julaihi Narawi

Kementerian Pembangunan Infrastruktur dan Komunikasi:
1. Menteri: Datuk Seri Michael Manyin Jawong
2. Menteri Muda (Pembangunan Infrastruktur): Datuk Daud Abdul Rahman
3. Menteri Muda (Komunikasi): Datuk Lee Kim Shin

Kementerian Pembangunan Luar Bandar:
1. Menteri: Tan Sri Alfred Jabu Numpang
2. Menteri Muda: Datuk Francis HardenHollis
3. Menteri Muda: Julaihi Narawi

Kementerian Pembangunan Tanah;
1. Menteri: Tan Sri Dr James Jemut Masing
2. Menteri Muda: Datuk Gramong Juna
3. Menteri Muda: Datuk Abdul Wahab Aziz

Kementerian Pembangunan Sosial:
1. Menteri: Tan Sri William Mawan Ikom
2. Menteri Muda (Sukan): Datuk Lee Kim Shin
3. Menteri Muda (Pembangunan Belia): Abdul Karim Hamzah
4. Menteri Muda (Kebudayaan dan Warisan): Liwan Lagang

Kementerian Pelancongan:
1. Menteri: Datuk Amar Abang Johari Tun Openg
2. Menteri Muda (Acara tempatan dan Produk): Datuk Gramong Juna
3. Menteri Muda (Pelancongan): Datuk Talib Zulpilip

Kementerian Perumahan:
1. Menteri: Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg
2. Menteri Muda: Abdul Karim Hamzah
3. Menteri Muda: Datuk Francis Harden Hollis

Kementerian Kerajaan Tempatan dan Pembangunan Komuniti:
1. Menteri: Datuk Seri Wong Soon Koh
2. Menteri Muda (Perkhidmatan Komuniti): Datuk Peter Nansian Ngusie
3. Menteri Muda (Kerajaan Tempatan): Datuk John Sikie Tayai
4. Menteri Muda (Kesihatan Awam): Dr Jerip Susil

Kementerian Kemudahan Awam:
1. Menteri: Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan
2. Menteri Muda (Utiliti Awam): Datuk Dr Stephen Rundi Utom
3. Menteri Muda (Bekalan Air): Datuk Sylvester Entri Muran

Kementerian Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Keluarga:
1. Menteri: Datuk Fatimah Abdullah
2. Menteri Muda (Kebajikan): Robert Lawson Chuat Vincent
3. Menteri Muda (Pendidikan Awal Kanak-kanak dan Pembangunan Keluarga):Rosey Yunus
http://www.mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2011/9/28/mstar_berita/20110928203158&sec=mstar_berita

Hanya 2 orang wakil Cina dalam kabinet Sarawak yang baru.

Tahniah DAP kerana berjaya tipu rakyat Sarawak.


*Menang sorak, jawatan menteri tergadai.

Astagfirrullahhalazim. Peguam PAS Sanggup Lacur Agama Demi DAP!

3
Peguam PAS memang gila duit.

Dengan duit dah boleh perjuangan mereka.

Episod kali ini melibatkan melibatkan Muhamad Burok, Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Disiplin PAS Pusat (2011-2013). Dia pernah bertanding menentang Datuk Wira Abu Seman di Parlimen Masjid Tanah pada tahun 2004.


Muhammad Burok.

Kerana takutkan undi dari bukan Islam, peguam PAS ini terpaksa mencacai bagi pihak DAP.

Rebut mayat: Mahkamah syariah tak boleh bertindak

Peguam yang lazim mengendalikan kes-kes penukaran agama berkata, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) tidak boleh mengenakan dakwaan menghina mahkamah ke atas keluarga mendiang Lawrence Selvanathan kerana merampas mayat lelaki itu.

muhamad haji burok syarie lawyers association deputy president pgsmIni adalah kerana, menurut peguam syariah, Muhamad Burok (kanan), keluarga itu beragama Kristian dan oleh itu mereka tidak termasuk di bawah bidang kuasa mahkamah syariah.

"Bidang kuasa mahkamah syariah, menurut Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Sembilan) Enakmen 2003, hanya merangkumi kes-kes di mana semua pihak terbabit adalah beragama Islam.

"Ini adalah undang-undang, tetapi jika terdapat peruntukan yang membenarkannya (tindakan menghina mahkamah), sila beritahu saya," kata Muhamad ketika dihubungi.
http://www.malaysiakini.com/news/177197


Untuk makluman pembaca MyMassa, ini bukan kali pertama Muhamad Burok menjadi jurucakap Kristian. Dalam isu pemeriksaan terhadap DUMC, Muhamad Burok menjadi peguam kepada orang Islam yang menyertai program tersebut.

Isu gereja: Jangan hina anak guam kami

 Peguam yang mewakili 12 orang Islam yang terbabit dalam kontroversi ekoran pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di majlis makan malam amal anjuran Harapan Komuniti di Dream Centre pada 3 Ogos lalu berkata, mereka tidak sepatutnya dicemuh dan dihina, terutama di bulan Ramadan yang mulia ini.

"Sebagai peguam syarie mereka, saya perlu mengingatkan semua pihak untuk menahan diri daripada menuduh mana-mana orang Islam sebagai murtad yang boleh sama seperti kesalahan 'Takfir'," kata peguam Muhammad Burok.
 http://www.malaysiakini.com/news/173993 

Memang haram jadah punya pemimpin PAS. Kerana duit dan undi, agama sanggup mereka lacurkan. Sebelum ini MyMassa pernah dengar nama Muhammad Burok ni. Dia sanggup bersekongkol dengan warga asing untuk rampas seorang anak dari ibunya. Berikut adalah komen dari pembaca MyMassa dalam posting yang lalu.



Nak tau betapa kejamnya cerita rampasan Ferris Mokhtar dari ibunya, boleh dibaca sendiri luahan si ibu di sini (http://ferriswithlove.blogspot.com/).

Mungkin ini petunjuk kepada kehancuran parti yang mempergunakan Islam untuk meraih jawatan. Malam tadi mereka tewas dengan desakan DAP supaya Hudud tidak dijalankan. Hari ini, peguam PAS sendiri yang menyokong supaya mayat seorang muslim dikebumikan secara Kristian walaupun pihak jabatan agama mempunyai bukti yang kukuh.

Pengarah JHEAINS Johani Hassan berkata pihaknya akan mengkaji untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas pihak yang menghalang jabatan itu daripada mengkebumikan jenazah berkenaan mengikut ajaran Islam.

JHEAINS mendakwa lelaki itu telah memeluk agama Islam pada 19 September lalu dan mereka beliau mempunyai salinan sijil dan video bagi membuktikan perkara tersebut.

*PAS semakin menghampiri kematian mereka dalam politik Malaysia.

Isu Bodoh Yang Mampu Tumbangkan BN

3
Nampak macam mudah.

Tapi MyMassa harap UITM buka mata.

Kenapa nak kuatkuasakan undang-undang waktu ni?

Kat UiTM pun ada MUSANG BERBULU BABI ke?


Isu saman: UiTM sedia bantu bakal graduan sebelum konvo

September 29, 2011


SHAH ALAM, 29 Sept — Universiti Teknologi Mara (UiTM) meminta pelajarnya terutama mereka yang bakal melangsungkan konvokesyen bulan depan agar bertemu dengan pengurusan pusat pengajian tinggi itu bagi menyelesaikan isu saman, yang sesetengah mendakwa mencecah RM5,000.

Penolong Naib Canselor Jabatan Komunikasi Korporat UiTM Prof Madya Dr Ahmad Redzuan Abdul Rahman menasihatkan pelajar-pelajar yang dikenakan saman agar datang bertemu dengan beliau bagi membincangkan masalah yang dihadapi itu dan tidak “membesar-besarkan perkara ini.”

“Datang kepada kami, dan kita akan berbincang... kita nak tolong pelajar-pelajar kita, bukan nak susahkan mereka,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Beliau berkata demikian ketika ditanya rungutan pelajarnya, yang disebarkan menerusi laman sosial Facebook dan Twitter sejak minggu lalu, mendakwa kemungkinan tidak dapat menyertai konvokesyen jika gagal melunaskan saman yang jumlahnya dikatakan tidak munasabah.

Ada di antara pelajar terbabit mendakwa mempunyai saman sehingga RM5,000, yang terkumpul sepanjang tempoh pengajian mereka di universiti itu.

Misalnya, seorang pelajar Roha Abdul Halim, 23, menganggap saman diterimanya seakan tidak relevan kerana jumlahnya terlalu tinggi.

“Saya ni belum lagi bekerja dan disaman sebanyak ini, mustahil saya mampu untuk membayarnya,” katanya.

Dia yang mempunyai saman RM3,000 hanya mengetahuinya setelah dia menyemak portal universiti itu yang dibuka 19 September lalu.

“Kami hanya diberi tempoh sehingga 30 September untuk menjelaskan saman, mustahil saya dapat membayarnya dalam tempoh tersebut... mungkin saya tidak hadir konvokesyen saya yang dijadualkan pada Oktober nanti,” ujarnya lagi.

“Ada rakan-rakan saya yang cuba bayar sebelum 19 September, tapi pihak keselamatan menyuruh mereka menyemak saman mereka dahulu, kemudian baru membuat pembayaran. Keadaan ini menyukarkan kami... bila semakan dibuat, jumlah yang tertera amat mengejutkan,” katanya lagi.

“Menurut pihak keselamatan, jumlah yang ditetapkan bagi satu kesalahan adalah sebanyak RM100,” dia menambah.

Sependapat dengan Roha, seorang lagi pelajar yang hanya mahu dikenali sebagai Farid Zainuddin, 23, juga menganggap saman seolah-olah satu tekanan dan bebanan ke atas pelajar.

“Saya sendiri disaman RM1,800. Jumlah ini, pada saya amat besar kerana belum ada pendapatan tetap.” katanya.

“Selain itu, saya juga pelik kenapa baru sekarang peraturan mandatori satu jenis saman dikenakan RM100. Sedangkan sebelum ini tidak ada pun undang-undang seperti ini,” tambah Farid.

Sehubungan itu, pelajar-pelajar terbabit berharap pengurusan dapat memahami masalah mereka dan melakukan pertimbangan yang sewajarnya kerana mereka difahamkan, undang-undang baru ini hanya dilaksanakan awal Mei lalu sedangkan mereka telah menamatkan pengajian Disember 2010.

Sementara itu, Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar UiTM Mohd Farid Zuhri menjelaskan, pihaknya telah berbincang dengan Unit Polis Bantuan di universiti tersebut, dan telah mencapai kata sepakat berhubung isu ini.

Mohd Farid menambah, undang-undang itu sebenarnya telah wujud sejak beberapa tahun lalu tetapi selaras dengan perubahan status Unit Keselamatan menjadi Unit Polis Bantuan baru-baru ini, peruntukan itu dilaksanakan secara menyeluruh.

“Pihak MPP telah meminta kerjasama polis bantuan UiTM untuk membantu pelajar yang disaman ini dengan mengurangkan nilai saman yang ditanggung pelajar ke paras minimum.” katanya.

“Sekiranya rayuan mereka tidak mendapat maklum balas yang memuaskan, pelajar boleh mengemukakan surat rayuan terus kepada ketua polis bantuan sendiri. Kami telah berbincang dan kami telah setuju,” tambah Mohd Farid.

Menurut Mohd Farid, saman ini bukan bertujuan menaniaya bakal graduan, sebaliknya ingin mendisiplinkan dan memberi pengajaran kepada pelajar lain agar lebih mematuhi undang-undang yang ditetapkan pihak universiti.

Beliau turut menolak idea kemungkian membawa perkara ini kepada pihak yang lebih tinggi kerana melihat ia merupakan perkara dalaman yang tidak perlu diperbesarkan dan pihak universiti sendiri telah memberi jaminan akan membantu para pelajar yang terlibat.

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/isu-saman-uitm-sedia-bantu-bakal-graduan-sebelum-konvo/

Makin dekat Pilihan Raya Umum, makin ramai penjawat awam jadi Little Napolean yang menyusahkan rakyat. Bila isu micro macam ni yang kena tepat kat batang tubuh rakyat, dengan mudahnya rakyat akan menggunakan kuasa untuk tumbangkan Kerajaan sedia ada.

Semangat pelajar UITM mempertahankan dasar Kerajaan satu ketika dahulu.


UiTM tu lah antara IPTA yang mempunyai penyokong Kerajaan yang ramai. Kenapa nak sabotaj Kerajaan dengan isu remeh macam saman ni. Penyelesaian terbaik yang MyMassa rasa, waive je saman tu. Kalau ada pelajar yang dah bayar, pulangkan balik.


Nak dekat pilihan raya ni. Kenapa nak cari pasal dengan rakyat terutamanya pengundi muda?

*Jangan lupa dek isu bonus tahun 2007, ramai penjawat awam memilih untuk pangkah pembangkang walaupun dah bertahun-tahun mereka undi Kerajaan.

Edisi Santai : Parking Paling Sesuai Untuk Kereta Kelisa.

1
Hebat pemandu Kelisa ni. Muat-muat je tempat parking.

Wakaka....Akhirnya PAS Terpaksa Jilat Jubo DAP.

3
Malas nak taip panjang-panjang.

Drama yang dilakonkan oleh pelakon veteren yang nak mampos berakhir dengan 'clan' pelakon tua tu terpaksa jilat bontot 'clan' taiko.

Drama yang berlangsung selama seminggu ini ditamatkan dengan dialog power dari clan taiko:



LU LANGSI, WA KELUAR PAKATAN!.


Terus tercirit geng pelakon veteren lalu mintak maaf sambil berjanji takkan berani LANGSI kepada taiko. Jom baca skrip episod terakhir drama tersebut.


Pakatan: Hudud hanya jika ada konsensus semua parti

September 29, 2011


KUALA LUMPUR, 29 Sept — Pakatan Rakyat mengambil pendirian tegas hukum hudud yang muncul kembali sebagai isu ‘panas’ minggu lalu tidak akan menjadi sebahagian daripada dasar bersama perikatan itu sehingga kesemua parti komponen menzahirkan persetujuan dan konsensus.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar) memberitahu sidang media tengah malam tadi bahawa hukum hudud bukan sebahagian daripada dasar Pakatan Rakyat dan bantahan DAP perlu dihormati.

“Ya, ya. Sangat jelas ia perlu bersama,” kata Ketua Umum Pakatan Rakyat ini menjawab soalan sama ada pelaksanaan hukum hudud memerlukan persetujuan sebulat suara kesemua ketiga-tiga parti dalam perikatan itu.

Dalam kenyataan bersama dikeluarkan, Anwar, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP Lim Kit Siang berkata mesyuarat Pakatan Rakyat malam tadi memperakui dan mempertahankan dasar-dasar bersama yang telah dipersetujui sebelum ini sepertimana terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan, dasar bersama dan Buku Jingga.

“Pakatan Rakyat terus memperteguhkan iltizam politik bagi mempertingkatkan daya saing ekonomi, pendapatan rakyat, mutu pendidikan, kesihatan dan menangani kos kehidupan yang semakin menekan.

“Mesyuarat juga memperakui dan menghormati perbedaan ideologi setiap parti dalam Pakatan Rakyat sebagai sebuah permuafakatan demokratik, termasuk pendirian PAS berkenaan hukum syariah,” kata mereka.

*Anwar dalam drama kali ini bertindak sebagai penglipur lara. Salah satu babak dalam drama Hudud: Lu Langsi Wa Keluar Pakatan.

 

Hadis Hari Ini - Doa Melegakan Kesakitan

0

Daripada Uthman bin Abu al-Ass RA, beliau mengadu kepada Rasulullah SAW akan kesakitan yang dirasai pada tubuhnya semenjak beliau memeluk Islam lagi lalu Rasulullah SAW bersabda kepadanya : "Letakkanlah tanganmu pada bahagian tubuh yang engkau rasai sakit padanya dan katakanlah sebanyak tiga kali 'Bismillah' (Dengan nama Allah) kemudian katakanlah sebanyak tujuh kali 'A'uzubillah wa Qudratihi min Syarrima Ajidu wa Uhaziru' (Aku berlindung dengan Allah dan kekuasaanNya daripada keburukan yang aku dapati dan aku berwaspada)".

Hadis Riwayat Muslim

Rabu, 28 September 2011

Menjelang Bajet 2012 : Imbas Kembali BAJET 2011

0





Hampir semua yang dirangka dalam Bajet 2011 telah dilaksanakan atau mula dilaksanakan.
Bagi MyMassa, Bajet 2011 telah mencapai sasarannya kerana dasar-dasar Kerajaan yang dirangka dalam Bajet tersebut berjaya mengekalkan ekonomi negara di landasan pemulihan. Malah, dasar-dasar tersebut juga berjaya menjana pendapatan negara seperti yang dirancangkan dalam iklim ekonomi dunia yang masih tak menentu.

Harapan MyMassa agar Bajet 2012 dapat mengekalkan momentum yang telah dicetuskan oleh Bajet 2011 untuk memastikan negara mencapai tahap negara berpendapatan tinggi.

Musang Berbulu BABI.

0
Artikel ini diterbitkan dalam Utusan Malaysia.

Artikel ini juga digunakan oleh Malaysiakini untuk menghentam Kerajaan.

Malaysiakini mungkin 'panas' bila MOLE (agen) mereka hampir dikantoikan oleh Utusan.

Maaf pembaca MyMassa. Tajuk di atas nampak keras kerana BABI tersebut bukan ditujukan kepada haiwan tersebut tetapi singkatan kepada Brother Anwar Bin Ibrahim.

Klik untuk besarkan imej.


Siapakah musang yang disebutkan oleh pengarang Utusan? Boleh pembaca MyMassa teka tak.

*Jawab di ruang komen.

Namewee Yang Tak Paham Bahasa.

4
Cuba baca artikel ini.

Bukan Nasi Lemak 2.0, soalnya Namewee...



MELIHAT reaksi orang ramai mengenai filem sulung arahan Namewee, Nasi Lemak 2.0 yang dikatakan mereka sebagai sebuah filem ‘komedi sosial’ yang baik lagi menghiburkan, ia tidak sedikit pun menarik minat saya untuk menonton filem tersebut.

Jika diberi tiket percuma pun, saya tidak mahu menonton filem ini, walaupun dibarisi oleh nama-nama selebriti handal yang saya kagumi seperti Afdlin Shauki, Datuk David Arumugam dan Adibah Noor, apatah lagi melanggannya di Astro First apabila filem itu habis ditayangkan kelak.

Sebabnya, bukan kerana filem Nasi Lemak 2.0. Tetapi kerana si pengarah dan penulis skripnya yang banyak mengguris hati rakyat Malaysia sebelum ini.

Tentu kita belum dapat melupakan lagi, pemuda yang berasal dari Johor ini pernah dengan lagu Negarakuku, memperlekeh negara dan menghina wanita Islam bertudung dan azan subuh.

Selepas itu, dia atau nama sebenarnya Wee Meng Chee buat hal lagi dengan menghina TNB dan dalam lagu bertajuk Kawanku menghina Melayu dengan lirik ‘Melayu Balik Hutan Jadi Sakai’.

Dan ada lagi, dia membuat satu lagi klip video yang menghina Guru Besar dan Kementerian Pelajaran dengan perkataan-perkataan lucah.

Sekarang, Namewee melalui Nasi Lemak 2.0 pula menyifatkan, filem lakonannya itu adalah aspirasi 1Malaysia, yang melambangkan penyatuan dan perpaduan kaum di negara ini.

Alahai, dia pula bercakap pasal 1Malaysia. Adakah anak muda ini sedar, bukankah perpaduan di negara ini dipupuk dengan cara kita menghormati setiap kaum yang ada. Bukan dengan menghina dan memperlekehkan sesuatu kaum dan negaranya seperti yang disiarkan di YouTube.

Namun ‘perjalanan seni’ anak muda ini boleh disifatkan luar biasa, kerana setelah apa yang dilakukannya, peliknya dia masih diberi peluang berjumpa seorang menteri, dan tiada tindakan yang diambil terhadapnya.

Dan dia yang banyak ‘diberi muka’ ini juga dengan yakinnya mahu berjumpa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pula untuk menyokongnya berkarya atas nama 1Malaysia.

Siapa dia Namewee ini, apa keistimewaan dan kekebalannya? Jawapannya, lelaki ini telah menyakiti hati ramai orang terutamanya orang Melayu dan umat Islam di negara ini.

Seperti yang ditegaskan, saya tiada masalah dengan filem Nasi Lemak 2.0. Saya menyokong filem tempatan dan tidak kisah mengeluarkan wang menonton filem Melayu di pawagam.

Apabila memperkatakan tentang filem berunsurkan 1Malaysia, bukan filem Nasi Lemak 2.0 sahaja mempunyai aspirasi ini. Saya juga telah menonton filem Estet di pawagam.

Estet arahan Mamat Khalid ini menggabungkan kehidupan semua kaum di negara ini yang saling hormat-menghormati dan membantu antara satu sama lain dalam sebuah kampung.

Dan saudara Mamat kita ini, tidak heboh pun dengan mengangkat filem tersebut sebagai filem 1Malaysia!
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0921&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_05.htm

Cuba fahami pula kemarahan pemuda Cina ini yang marahnya sampai mencarut-carut.

Bila masa artikel Utusan mengutuk filem bikinan Namewee?

Kalau tak percaya, baca kembali artikel di atas dan fahamkannya. Adakah artikel tersebut mengutuk Namewee atau filemnya?



Bagi MyMassa, video ini hanya menunjukkan kebodohan Namewee dalam pemahaman Bahasa Melayunya.

*Agaknya Bahasa Inggeris pemuda ini juga tak ke mana dan hanya tahu perkataan FUCK sahaja.

Gempar! Tun Mahathir Sokong Penggabungn MAS / Airasia.

0


MyMassa pernah keluarkan artikel mengenai penggabungan MAS / Airasia (MAS - AA). Namun kami mendapat tentangan hebat dari pembaca melalui ruangan komen.

Bagi kami di MyMassa, kami sentiasa menyokong perkara yang baik dari Kerajaan yang memberikan manfaat kepada rakyat seperti penggabungan ini. Kami tahu bahawa pendapat kami kali ini menongkah arus fikrah blogger-blogger pro BN. Itulah kemanisan perjuangan blogger BN kerana tetap bersatu walaupun lain fikrah. Berbeza dengan blogger pembangkang yang dipaksa walak dengan apa sahaja isu yang dimainkan oleh pucuk pimpinan parti.

Mengenai isu MAS-AA, kami merasakan bahawa sudah masanya MAS mencari seseorang yang boleh memulihkan syarikat tersebut. Menurut maklumat yang kami dapat, orang yang akan membantu memulihkan MAS bukannya akan mendapat manfaat tapi musibat kerana jumlah hutang MAS sangat tinggi.

Rupa-rupanya fikrah kami yang menyokong penggabungan MAS-AA sama seperti pandangan Negarawan kita, Tun Dr. Mahathir. MyMassa kongsikan pandangan Tun Mahathir kepada pembaca kami.



SUPPORTING MH/AK

1. I have been asked why I support bringing MAS and Air Asia together. Don’t I know that it is a bad deal; that MAS has been cheated by Air Asia?

2. I support MAS/Air Asia cooperation because for years now I have been fed-up with the management of MAS. Government had supported MAS with funds and protection but MAS had never done well.

3. Air Asia is a newcomer but it has managed to sustain itself. Despite giving free seats and cheap fares it is still surviving. And it is apparently making some profits. By right it should close down by now. That it is still around must be because its management knows something that I don’t know.

4. I visited the head office of Air Asia and I flew Air Asia to London and I understand a little how Air Asia operates.

5. Let us take one example. Air Asia Airbus A340 flew into Stanstead, England, with a full load of passengers and I mean full load. The business class was full.

6. I will not mention the VIP treatment that I got. It is not standard and therefore it should not be cited as an example.

7. But what I noticed about the operation is that having flown for 13 hours non stop KL-London, the aircraft flew back to KL one-and-a-half hours later (with a different crew of course).

8. But MAS aircrafts stay on the ground in Heathrow for at least 12 hours. On some routes the air crew would stay in hotels for four days before flying back.

9. When airlines stay on the ground they will not help earn income for the company. Instead they have to pay ground parking charges. Commercial aircrafts should be flying most of the time. Then and then only will they earn money for airlines. And air crews should fly after the statutory rest requirement. Can it be that four days rest is required to certify that crews are fit to fly.

10. This is just one example of not so good management. MAS has a huge staff but Air Asia make-do with a very much smaller staff. They engage in multi-tasking. In fact Air Asia does everything possible to minimise overheads. It would be interesting to compare MAS’ overheads per aircraft against that of Air Asia.

11. Long ago I told a very senior man in MAS to learn from Air Asia its operations and how to cut cost. I don’t know whether he did.

12. When I was told by Azman Mokhtar that MAS was looking into ways of working together with Air Asia, I did not object. In fact I welcome the proposal.

13. How the co-operation is to be carried out was not told to me. That is up to the parties concerned. All I wanted to see is Air Asia’s management playing a role, indirectly or directly in the management of MAS. I believe Air Asia can contribute in this area i.e. unless MAS is not prepared to learn from a “cheap” airline. That would be a tragedy.

14. I hope I have made clear why I support MAS and Air Asia working together.

http://chedet.cc/blog/?p=605#more-605

Kami berharap penggabungan ini akan memberi manfaat kepada semua rakyat Malaysia kerana kini, ramai rakyat Malaysia orang mampu menggunakan perkhidmatan pengangkutan udara. Kami juga berharap lebih ramai yang menyokong penggabungan ini setelah membaca pandangan ayahanda Tun.

*Worst case scenario....Orang akan tuduh Tun diupah untuk tulis artikel ini.

Rombakan Kabinet Sarawak 2011: Masa untuk mengajar Yellow People!!!

1


Berita ini baru sahaja MyMassa terima. Ketua Menteri Sarawak dijangka akan berundur tidak lama lagi sebagai mengotakan janjinya sebelum pilihanraya negeri lalu. Beliau dijangka akan berbuat demikian selepas triennial delegates' conference (TDC) parti SUPP Disember ini. Untuk itu, tempoh peralihan selama tiga bulan akan diberikan kepada pengganti beliau untuk bersiap sedia sepenuhnya bagi mengisi tampuk pentadbiran negeri Sarawak kelak.

Jadi, siapakah yang bakal mengantikan Pehin Seri selepas ini? MyMassa akan DEDAHKAN di penghujung artikel ini...

Sebenarnya apa yang kami ingin sentuh adalah mengenai rombakan Kabinet negeri yang akan diumumkan hari ini. Persoalan apakah SUPP masih lagi akan diberikan ruang dan peluang untuk mengisi jawatan-jawatan kanan negeri kini hebat diperkatakan. Adakah Pehin Seri masih ingat lagi kenyataan pedasnya sejurus keputusan pilihanraya diumumkan dulu?

CM: Present victorious full ministers to remain

Posted on April 18, 2011, Monday BORNEO POST

KUCHING: Chief Minister Pehin Sri Abdul Taib Mahmud said the final shape of his new state cabinet will be ready in one month’s time.

In the meantime, Taib said all ministers who won the state election will be retained in their posts before he appoints new assistant ministers or re-appoints others.

“The final shape of the cabinet will take one month. As temporary measure, I will maintain all full ministers who have won the election, then only will I decide on who to be assistant ministers,” he said.
Taib, who is state BN chairman and PBB president, said this at his residence in Demak Jaya Saturday night after he was sworn in as Chief Minister for the eighth time at the Astana Negeri. Taib is also Minister of Planning and Resource Management.

After the resignation of several assistant ministers and the dropping of some of them as Barisan Nasional (BN) candidates prior to the state election and also after the defeat of a few ministers in the just concluded election, there are now vacancies in Taib’s new administration.

The defeated BN heavyweights are former deputy chief minister Datuk Patinggi Tan Sri Dr George Chan (BN-SUPP Piasau), former assistant minister of agriculture Datuk Peter Nyarok Entrie (BN-SPDP Krian), former assistant minister in the Chief Minister’s Office Tan Joo Phoi (BN-SUPP Batu Kawah) and former assistant minister of agriculture Datuk David Teng Lung Chi (BN-SUPP Repok).
Among the assistant ministers dropped as BN candidates were Larry Sng and Datuk Dr Soon Choon Teck. After the defeat of Dr Chan, who is also SUPP president, in Piasau as well as SUPP’s big loss this time around, speculations are now rife that mathematical proportion does not warrant SUPP the deputy chief minister’s post.

SUPP managed to win only six out the 19 seats allocated to it by BN while PBB won 35, PRS (8) and SPDP (6).

A full minister post (deputy chief minister) is vacant and at least six assistant minister posts are up for grabs.

Another speculation is that either BN-SUPP Bengoh winning candidate Dr Jerip Susil or BN-SUPP Simanggang winning candidate Datuk Francis Harden Hollis may rise up to become full minister because of their seniority in SUPP.

On the structure of his new state cabinet, Taib said the state BN will be basing it on the people’s demand through the polls. He said he has yet to study thoroughly the overall election result because he only glanced through it last Saturday.

On SUPP representation in the next government, Taib said: “We will think further about it. We may be basing it on feedback after getting enough views from the people and SUPP or we just have to look at the bigger picture.”

He added that first and foremost the government needed to hear what SUPP has in mind before he can decide on SUPP’s representation in the government.

On another matter, Taib said even though he had expected BN to lose some seats he was surprised that Nyarok, the deputy president of SPDP, lost badly. Nyarok was defeated by PKR’s Ali Biju in a four-cornered contest.

On the defeat of cardiologist Prof Dr Sim Hui Kian in Pending, Taib said: “It is a pity to see that Dr Sim did not win as I thought he can make a good leader.”

Dr Sim lost to DAP treasurer Violet Yong in a straight fight in Pending which is fast becoming DAP stronghold.

On the overall election performance of SUPP, Taib said he has to study the Chinese voting pattern very carefully in order to understand what they are trying to relay to BN.

“But if they (the Chinese) want more racial approach I cannot accommodate them, otherwise this country will be falling into racial politics. And this is bad for the country and its future,” he said.


Kami di MyMassa tidak akan lupa sampai kiamat betapa hebatnya kempen rasis DAP kepada kaum cina ketika pilihanraya negeri lalu. ADUN Pending, Violet Yong terang-terangan mempersoalkan kelayakan minoriti Melanau sebagai pemimpin nombor satu negeri! Dan kempen jijik DAP yang mengajak orang cina untuk mengundi mereka sambil menjanjikan bahawa BN tidak akan sanggup menidakkan jawatan kanan Kerajaan Negeri kepada kaum mereka walaupun SUPP kalah kesemuanya sekali (bukti DAP mengiktiraf status BN inklusif kepada semua)!  

Namun apa yang mengecewakan, walaupun SUPP kalah dengan teruk, mereka masih lagi tidak mahu untuk bangkit dan berubah. Menurut sumber dalaman kami, pemimpin tua SUPP masih lagi degil untuk berundur dan hanyut dengan projek dan "kekasih gelap" mereka. Para pemimpin pelapis dan akar umbi pula diketepikan seolah-olah mereka tiada langsung nilai kepada parti. Dan apa yang lebih menjelikkan, di sebalik semua kebobrokan ini, mereka masih lagi tidak malu melobi jawatan kanan daripada Ketua Menteri!

Sehingga kini, apa yang menyebabkan SUPP masih lagi tidak mati adalah kerana semangat setiakawan parti komponen lain yang tolong berjuang dan mengangkat nama mereka sehingga kini. Namun, sampai bila SUPP mahu menjadi lukut di tepi gantang? Meraih laba di atas usaha keras orang lain. Gunung pun kalau ditarah hari-hari boleh rata jadinya!



Pehin Seri perlu membuktikan bahawa BN hanya akan mengikut denyut nadi rakyat. BN yang dipilih oleh rakyat mestilah diwakili oleh majoriti rakyat yang memilihnya. Mengapa perlu melayan kerenah sesetengah kelompok yang mengada-ngada dan suka menentang? Mereka pun sudah ramai yang kaya-raya, Pehin Seri! MyMassa mendesak Pehin Seri agar mengajar kelompok pengkhianat ini dengan rombakan kabinet yang KERAS! Biarkan mereka merasa pedihnya tidak diwakili dalam kabinet Kerajaan Negeri selama sepenggal!

Kali ini tumpukanlah pula hasil dan kekayaan negeri bagi mengangkat taraf hidup dan membela mereka yang selama ini bermatian menyokong kita sebagai pemimpin. Lagipun, bukankah DAP telah memperkecil-kecilkan keupayaan dan kebijaksanaan orang Melanau? Apakata Pehin Seri tinggalkan legasi dan peluang yang seluas-luasnya kepada ADNAN SATEM untuk mengAJAR mereka cara beradab susila?

***Turunnya Pehin Seri menandakan berakhirnya legasi pemimpin-pemimpin BN yang lama di tampuk kuasa. Bila agaknya Tok Guru hendak menyusul?!! 
 

Fakta! Kemiskinan Amerika Lebih Tinggi Dari Malaysia.

0
Hari ini MyMassa nak kongsi fakta dengan para pembaca.

Satu fakta yang mampu menyangkal mitos-mitos yang sering berkumandang dalam ceramah-ceramah politik parti pembangkang bahawa Kerajaan hari ini gagal menguruskan ekonomi yang menyebabkan kadar kemiskinan bertambah.

Kemiskinan. Satu perkataan yang menghantui semua kerajaan di dunia. Isu kemiskinan adalah isu sarwajagat yang sering digunakan oleh mana-mana parti politik pembangkang di mana-mana negara. Isu ini lebih sedap digunakan dalam keadaan ekonomi yang masih belum pulih sepenuhnya. Dalam keadaan ini, harga barang akan meningkat sedangkan pendapatan bulanan masih ditakuk lama. Maka, isu yang populis ini akan menjadi halwa telinga pendengar-pendengar setia ceramah pembangkang. Sebagai pembangkang, mereka yang tidak mempunyai kebertanggungjawaban berbanding pemerintah akan menjanjikan janji-janji yang muluk-muluk. Dalam masa yang sama, mereka akan menghentam pemerintah yang kononnya masih hidup dalam kemewahan sedangkan rakyat menderita.

Tanpa mahu membebel panjang, MyMassa kongsikan berita ini dengan pembaca kami.



Nah, lihatlah bagaimana keadaannya di sebuah negara gergasi ekonomi dunia. Jumlah kemiskinan di Amerika Syarikat dijangka mencapai 8 juta orang.

Berdasarkan berita ini, MyMassa cuba menyelidiki bagaimana perbandingan di antara Malaysia dan Amerika Syarikat. Menurut buku CIA World Factbook 2010, populasi penduduk di bawah garis kemiskinan di Amerika adalah 12% sedangkan di Malaysia pula hanya 5.10%


Jadi, di manakah tuduhan pembangkang bahawa Kerajaan Malaysia pimpinan Barisan Nasional gagal mengawal ekonomi negara menyebabkan ramai rakyat miskin? Jika negara maju pun mempunyai peratus rakyat miskin lebih tinggi dari Malaysia.

Sebaga kesimpulan, kemiskinan adalah masalah sejagat yang melanda semua kawasan di muka bumi. Maka, semua Kerajaan cuba sedaya upaya untuk mengurangkan kadar kemiskinan di negara masing-masing. Di Malaysia, Kerajaan yang telah diberi mandat selama lebih 50 tahun ini berjaya mengurangkan kadar kemiskinan dari 27% pada tahun 1970 sehingga ke 5% pada masa sekarang.

Ketika ini, banyak rancangan-rancangan Kerajaan yang sedang diusahakan oleh Kerajaan bagi mengurangkan jurang kemiskinan di antara rakyat. Berikut kami kongsikan beberapa kejayaan dalam dasar-dasar sedia ada oleh Kerajaan Barisan Nasional.



Sekarang ini, cuba perbezaan dasar Kerajaan BN dan Kerajaan Pakatan Pembangkang.



Adakah dengan memberi RM100 setahun sekali mampu membasmi kemiskinan di negara ini. Adakah penyampaian skim jom shopping ini sampai kepada orang yang sepatutnya dapat atau belegar di kalangan ahli parti pembangkang?

MyMassa ada buat kajian rambang dengan bertanyakan skim Jom Shopping ini kepada beberapa penduduk kawasan yang berpendapatan rendah. Mereka memberitahu bahawa mereka tidak pernah dengar dan langsung tak pernah dapat skim tersebut. Pendek kata, sejak PKR-DAP-PAS pegang Selangor, nama mereka dipotong dari senarai nama penerima bantuan kerana mereka bukan ahli parti pembangkang. Sebagai penutup, kami tinggalkan persoalan ini kepada pembaca, PERLUKAH KITA MEMPERCAYAI JANJI-JANJI BOHONG NEGARA BERKEBAJIKAN SEDANGKAN SELAMA INI KEBAJIKAN KITA MEMANG TERJAGA?


*Mitos lawan Fakta. Siapa yang menang?