Selasa, 31 Mei 2011

Kalau Macam Ni Baik Bekukan Je Biasiswa Luar Negara!

0

Menyirap darah aku bila baca berita ni. Ye la, Kerajaan dah habiskan berjuta-juta RM untuk mereka ni, inilah balasan yang Kerajaan dapat.

Media: Pendidikan, kerjaya antara punca orang Melayu hijrah ke Australia

May 31, 2011
MELBOURNE, 31 Mei – Pendidikan lebih baik, peluang kerjaya cerah dan prospek perniagaan luas menjadi antara tarikan orang Melayu berhijrah dan menetap di Australia, kata seorang ahli akademik Malaysia yang berpejabat di sini.

Dr Ahmad Zaharuddin Sani, dari Universiti Malaya, yang kini merupakan Felo Kehormat di Institut Asia, University of Melbourne, memberitahu Bernama bahawa orang Melayu di sini adalah golongan profesional, yang meliputi kumpulan pengamal perubatan dan ramai juga terdiri daripada kerani, jurujual dan pekerja industri perkhidmatan.

Laporan Bernama Online menyebut, selain pelajar, kata beliau negeri Victoria sahaja mempunyai kira-kira 5,000 orang Melayu, dengan 75 peratus mereka adalah sama ada penduduk tetap atau warganegara Australia.

“Kumpulan terbesar orang Melayu berhijrah ke Australia adalah selepas 1981, sama ada di bawah program penyatuan semula keluarga atau menjadi penghijrah dalam bidang kemahiran atau perniagaan,” kata Dr Ahmad.

“Keadaan ini (penghijrahan orang Melayu) ekoran perubahan dasar yang membenarkan pelajar asing dengan sijil kemahiran dan kelayakan Australia memohon untuk lanjutan menetap di Australia.

“Ia mengizinkan lebih ramai orang Melayu mengambil peluang yang diberikan kerajaan Australia untuk melanjutkan masa menetap di sini sebelum memutuskan masa depan mereka.

“Terdapat juga beberapa orang Melayu yang niat asalnya untuk menyambung pelajaran dan kemahiran akhirnya terus menetap di sini,” katanya.

Dr Ahmad berkata ramai orang Melayu di sini terdiri daripada sebilangan jurutera dan sebahagian besarnya doktor dan pengamal perubatan yang datang ke Australia untuk melanjutkan pengajian.

Tertarik dengan bilangan orang Melayu berhijrah keluar Malaysia, Dr Ahmad melakukan penyelidikan untuk mencari punca penghijrahan itu.

Hasilnya lahirlah sebuah buku “Malays in Victoria” (Orang Melayu di Vitoria) yang pada asalnya dicadangkan oleh Zulkifli Ahmad, presiden Persatuan Orang Melayu di Victoria.

“Saudara Zul berkata saya sepatutnya menulis buku mengenai orang Melayu di Australia, terutamanya di Victoria.”

Buku itu yang diterbitkan minggu lepas oleh Dr Hass Dellal, Pengarah Eksekutif Australian Multicultural Foundation di satu seminar yang diadakan di University of Melbourne.

Dr Ahmad, yang memperoleh ijazah doktor falsafah dari Universiti Malaya dan Master of Theology dari University of Nottingham berkata, terdapat beberapa alasan mengapa orang Melayu meninggalkan tanah tumpah darah mereka lalu berhijrah ke negara lain seperti Australia.

Alasan itu, antara lain termasuklah dasar tidak adil yang hanya dinikmati sebilangan rakyat di negara asal, khususnya di Singapura; peluang pendidikan tinggi lebih baik bagi anak-anak mereka selain percuma dan pendidikan berkualiti; lebih banyak peluang pekerjaan dengan gaji dan suasana kerja lebih baik; faedah penjagaan kesihatan dan manfaat hospital kelas pertama serta jaminan masa depan untuk keluarga mereka di sebalik keturunan kaum mereka.

Namun, terdapat isu lain yang merunsingkan Dr Ahmad iaitu sebahagian orang Melayu di luar negara yang enggan menganggap diri mereka orang Melayu.

“Saya mempunyai seorang rakan Melayu yang memberitahu saya bahawa di Asia Tenggara mereka menganggap diri mereka Melayu tetapi di Australia dia adalah seorang Australia.

“Saya bersetuju bahawa istilah ‘Melayu’ ini mengelirukan sebilangan orang Melayu yang tidak mengetahui tentang kaum ini. Saya sendiri tidak tahu bagaimana hendak menjelaskan tentang kategori perkauman atau identiti ini kepada mereka,” kata Dr Ahmad.

Tetapi sebenarnya, menjadi orang Melayu tidak langsung merendahkan martabat mereka, kata beliau.

“Kita seharusnya bangga dengan siapa kita ini... itulah yang menjadikan kita istimewa,” katanya.

Dr Ahmad berkata agama “tanpa mengira baik buruknya, adalah satu perkara utama orang Melayu”.

“Dalam politik Malaysia, ia menjadi satu keutamaan nasional. Oleh kerana masyarakat Melayu sering dikaitkan dengan hubungan langsung dengan Islam, ini bermakna Islam berada dekat di hati dalam banyak konflik politik dalam negara,” katanya.
braindrain

Yang paling berasap telinga bila baca berita ni bab ada yang dah tak mengaku Melayu tapi Aussie. Kalau punggung macam belakang kuali tak payah nak eksen la. 

Masalah BRAINDRAIN ni bukan masalah baru. Malah, Malaysia merupakan negara tertinggi mempunyai masalah ini. Antara faktor yang menyumbang kepada masalah ini adalah kerana 'kesanggupan' Kerajaan menghantar rakyatnya keluar negeri.

Bagi aku, sepatutnya Kerajaan dah lama stopkan penghantaran pelajar keluar negara untuk ijazah pertama. Kalau nak peringkat lebih tinggi, aku sokong. Universiti dalam negara pun sekarang dah setanding dengan universiti luar. Nak kata tak antarabangsa, berapa ramai lecturer foreigner dalam universiti tempatan? Itu pun tak cukup lagi ke.

Mungkin Kerajaan boleh gunakan alasan penjimatan wang negara seperti yang Kerajaan pernah  buat masa 90-an dulu. Yang masuk kelas persediaan pun kena sambung dalam negara je. Ada sesiapa berani bagi cadangan ni kat PM tak?

INI MACAM PUNYA APEK PUN BOLEH TANDING NAIB PRESIDEN KE?

0
PAS makin pening. Dulu ulamaklah pojaan hati mereka. Kini, mereka telah bertukar kiblat. AnuWar yang dijadikan idola mereka. Oleh kerana berkiblatkan AnuWar, maka konco-konconya yang nak menguasai jawatan tertinggi parti.

Dalam muktamar tahun ini, beberapa balaci P&P (Penutuh dan Peliwat) Agung masuk gelanggang. Antaranya adalah Apek ni...

Apek ni memang pandai. Siap ada IR. Tapi dalam pandai pun ada bodohnya. Bodoh tentang perlembagaan parti sendiri!

Korang dah dengar dan tengok sendiri betapa sengalnya mamat bernama Nijar Jamalulin ni. Perlembagaan parti pun FAIL, nak bertanding Naib Presiden! Kalau Nijar ni tak ingat, aku akan ingatkan apa yang dia selalu lupa:

BAB YANG KETIGA: TUJUAN, USAHA, HUKUM DAN KEKUASAAN

Fasal 5. Tujuan PAS ialah:

(1) Memperjuangkan wujudnya di dalam negara ini sebuah masyarakat dan pemerintahan yang terlaksana di dalamnya bilai-nilai hidup Islam dan hukum-hukumnya menuju keredhaan Allah.

(2) Mempertahankan Kesucian Islam serta kemerdekaan dan kedaulatan negara. 

Satu lagi, apek Nijar ni memang tak pernah insaf daripada mempersendakan dan memperbodohkan pengikut totok PAS. Dulu dah la hampir kojol. TULAH sebab menderhaka kepada Sultan. Itu pun tak insaf-insaf lagi.

Buat totok PAS yang masih menafikan PAS nak buat negara Islam, mungkin boleh terbuka hati bila tengok ucapan daripada Dr. Haron Din sendiri. Berlapang dadalah dan janganlah jumud sangat.

'NIK AZIZ' NIKAH ISTERI KEEMPAT?

0
Ikut Sunnah nampak. 'Nik Aziz' ni memang hebat. Menjadi idola semua suami-suami di Malaysia. Kalau siapa tak paham aku tujukan kat siapa, mungkin boleh tengok video ni.


Sebijik tak macam Tok Garu pun ucapan? Nasib baik 'Nik Aziz' celup ni tiru yang tak berapa ekstrem. Cuba bayangkan kalau dia tiru ucapan Tok Garu yang ini..

Apa-apa pun, tahniah kepada Salih Yaakob aka Abg Jem. Dalam masa orang lain dok kalut dengan tarif elektrik dinaikkan, dia selamba rock tambah cawangan untuk 'bayar bil air'. Kalau macam ni, bil air takkan tertunggak punya la. Steady la Abang Jem!

SELEPAS MALAY DILEMMA, WUJUD PULAK MUSLIM DILEMMA

0
Macam-macam sekarang. Dulu aku pernah la dengar dan baca pasal Malay Dilemma, sekarang ni ada pulak Muslim Dilemma. Muslim Dilemma ni buka buku tapi satu artikel yang ditulis dalam akhbar STAR (ruangan IKIM VIEW).

Artikel ini memaparkan dilemma Muslim hari ini yang dihimpit pergolakkan dan ketidak stabilan dalam negara-negara Islam. Artikel yang penuh falsafah ini perlu dibaca berhati-hati supaya mudah hadam. Mungkin elok membacanya sambil menghadam pisang goreng.

The Muslim dilemma today

IKIM VIEWS
By Dr Wan Azhar Wan Ahmad Senior Fellow/Director Centre for the Study of Syariah, Law and Politics


There is an apparent disunity among Muslims as reflected in the number of major political parties, and they are generally in a state of crisis in almost every respect of life.

MUSLIMS, regardless of times and locations, have been facing a varied magnitude of challenges since the very inception of Islam. This will never cease to happen.

In Islam and Secularism (1978), Syed Muhammad Naquib al-Attas, a contemporary Muslim thinker and the 2011 recipient of the Most Prominent Malay award, observes that these challenges may be categorised into two: internal and external.

The former pertains to challenges originating within Muslims’ own territory and intellectual history, and the latter from the outside world, resulting from their encounter with alien cultures and civilisations.

Both categories of challenges, either intellectual or physical in nature, bring equally destructive consequences to the Muslim community (ummah).

Let’s examine the conditions of Muslims in this country today. They are generally in a state of crisis almost in every respect of life – religiously, socially, economically and politically.

Far from simply unleashing sweeping statements, I am neither emotional nor judgmental here. But the above phenomenon can be discerned, among other things, from the increasing number of ignorant, secular and non-practising Muslims.

It’s painful to learn the worrisome rising statistics of Muslims’ divorce rate and their involvement – if not indulgence – in criminal activities, gambling, drugs, liquor, prostitution, rapes, cohabitation, adultery, abortion, baby dumping and all sorts of other religious, ethical or legal misdemeanours.

In terms of economic achievements, they are far behind other groups and still grappling with catching-up. A similar scenario can be seen in education.

In terms of politics, Muslims basically rule the country, but have been perceived as compromising too much, even on fundamental matters, at the expense of their own interests and dignity.

At the same time, there is an apparent disunity among Muslims, as reflected in the number of major political parties. Some other minor parties further divide the Muslims.

Al-Attas explains that the basic problems causing those internal dilemmas can be reduced to what he calls the loss of adab, recognition and acknowledgement of the right and proper place for beings or things.

The loss of adab is the loss of discipline, knowledge or wisdom that assures the recognition and acknowledgement of one’s proper place in relation to one’s self, community and the world of creation.

Al-Attas asserts that, internally, the current general dilemma besetting Muslims is caused by (i) confusion and error in knowledge, creating the condition for (ii) the loss of adab within the ummah.

The combination of these two situations gives rise to leaders who are actually not qualified to lead the community.

They emerge and thrive but do not possess the high moral, intellectual and spiritual standards required for proper leadership.

This kind of leaders perpetuates confusion and error in knowledge. In this manner, they ensure that their successors are just like them, and together they dominate the affairs of the people.

A damning remark by Al-Attas deserving serious attention by Muslims is that the roots of crises are interdependent and operate in a vicious circle, contributing to and supplementing each other. But he stresses that the chief causes are confusion and error in knowledge.

Once ignorance spreads from top to bottom and defines the character of the ummah, the community will have no integrity and strength.

They will gradually become more fragile and vulnerable to foreign influences, especially harmful ones.

Lacking religious knowledge and awareness, certain members or leaders of the community may even adopt these bad ideas, translate them into their lifestyle, and consciously or unconsciously transfer these influences to the masses.

It is this foregoing disintegration of internal qualities of the Muslim ummah that causes confusion and disunity.

This article is not to embarrass Muslims. It’s a form of self-criticism, to wake them up from slumber, to urge them to take corrective action.

I believe Tun Dr Mahathir Mohamad had the same intention when he wrote The Malay Dilemma in 1970.

I am putting forth this bitter reality as a challenge for good and concerned Muslims – at all levels and within their respective capacity – to come together to play effective roles to save and rebuild the ummah.

Otherwise, the deterioration will continue in front of their naked eyes.

Edmund Burke, an 18th century British statesman and political theorist, said: “The only thing necessary for evil to flourish is for good men [and women] to do nothing.”

More important than that, Muslims are supposed to take heed from a prophetic caution foretelling their situation.

The Prophet says that the time will come when “You shall imitate the practices of those before you, inch by inch and step by step, to the degree that if they had entered into the hole of the lizard, you would still follow them”.

He was asked: “O messenger of Allah, are they the Yahud and Nasara?” He replied: “Who else?”

Another prophetic tradition reminds Muslims as follows: “Other nations will soon call one another against you just as the eaters call one another to their dishes.”
Somebody asked: “Is this because we will be few in numbers that day?”
The Prophet replied: “Nay, that day you shall be numerous, but you will be like the scum of the torrent, and Allah will take the fear of you away from your enemies and will place weakness into your hearts.” Somebody asked again: “What is this weakness?”
He answered: “The love of the world and the dislike of death.”

Lessons are in abundance in these hadiths but we may extract two at least.
First, Muslims will not simply tread the same path of destruction as was trodden by those before them if they understand their religion as well as other evil challenges coming from other cultures.
Second, if Muslims are not overly distracted by worldly gains, they will become powerful and nobody will ever look down on them. They will fear them. But to achieve this, they must equip themselves with all necessary knowledge.

Amid their disunity, perhaps Muslims should learn a lesson from the history of two companions of the Prophet, Mu’awiyah and Ali, who fought each other on certain administrative and political issues.

Realising the tense relationship between them, the former was offered military assistance by the Romans to crush the latter.

However, Mu’awiyyah firmly declined the offer saying that Ali and his army were still his brothers in religion.

This is the spirit all conflicting Muslim parties should emulate – give priority to religious consideration or interests and put aside differences in facing their common enemies.

APA YANG ANDA PERLU TAU PASAL KENAIKAN TARIF ELEKTRIK

0
Nak ulas panjang macam GAP aku tak pandai, tapi copy paste dari akhbar utama untuk dikongsikan dengan semua pembaca MyMassa. Mula-mula aku nak kongsikan sejarah kenaikan tarif elektrik di Malaysia. 

  Bila kita tengok sejarahnya, kenaikan tarif elektrik hanya dilakukan beberapa kali sahaja. Ertinya Kerajaan sedaya upaya untuk menyerap kos elektrik. Jika benar-benar tak mampu, barulah Kerajaan benarkan TNB naikkan tarif. Inilah bentuk Kerajaan yang bertanggung jawab. Seperti mana seorang  bapa yang selalu membelikan barang-barang yang berkualiti tinggi kepada anak-anaknya. Apabila bapa tersebut betul-betul tak mampu berbelanja seperti sebelumnya, bapa tersebut berhenti dan menerangkan kepada anaknya. Jika anaknya seorang yang patuh, dia akan ikut. Tapi kalau anak tu memang jenis yang degil, mungkin tak dapat terima lalu memberontak. Jadi, nilaikan sendiri anda di pihak yang mana.
Bila kita tengok statistik yang diberi, kita akan nampak golongan yang paling banyak guna elektrik yang akan terima bebannya. Jika anda seorang yang penjimat dan menghargai tenaga, anda tidak terkesan sedikit pun. Bagi aku, apa yang Kerajaan buat memang patut iaitu memberikan subsidi kepada yang sepatutnya. Kalau dah pakai elektrik lebih dari 300kwj, buat apa nak bantu. Dah tentu rumah tersebut dipenuhi oleh alatan elektrik yang pakai banyak elektrik seperti pendingin udara dan pemanas air di bilik air. Seperti yang contoh yang aku bagi tadi, seorang bapa yang mungkin menghadapi masalah dalam kewangannya terpaksa berjimat dan tidak lagi membelikan barang yang mahal (dibaca memberi subsidi) kepada anaknya yang suka membazir. Kepada anaknya yang pandai berjimat, bapa itu tetap membelikan barang yang sama tanpa kurang sedikit pun. Sekali lagi aku minta kepada pembaca, hayati contoh yang aku bagi dan nilaikan sendiri anda di pihak yang mana.
Akhir sekali, fakta mengenai Pakej Penstrukturan Tarif ini yang masih memberikan subsidi kepada beberapa sektor seperti pendidikan dan pertanian. Bagi industri lain, Kerajaan terpaksa menarik subsidi bagi berjimat.

Bila ada kenaikan macam ni, mungkin ramai yang menyalahkan Kerajaan kerana gagal mengurus kewangan. Jika Kerajaan itu bapa dan anda adalah anak, adakah anda menyalahkan ibu bapa anda kerana anda tidak dapat hidup mewah sedangkan ibu bapa anda telah banyak berkorban memberikan kesenangan dari kecil (subsidi yang kerajaan beri dari seorang ibu itu mengandung di hospital kerajaan) sehingga anda mendapat pendidikan yang sempurna (subsidi dalam sistem pendidikan sekolah dan universiti). Memanglah dalam masa ibu bapa menyuruh anaknya berjimat tetapi mereka masih berbelanja untuk diri sendiri kerana duit itu mereka cari. Seperti kerajaan, duit yang kerajaan belanjakan bukannya semata-mata duit cukai pendapatan rakyat kerana berapa sangat cukai tersebut. Tetapi kebanyakan peruntukan kewangan Kerajaan adalah datang dari cukai korporat. Sebab itulah dalam banyak keadaan, Kerajaan banyak melebihkan pihak swasta (para pelabur) kerana itu sumber utama pendapatan Kerajaan. Bagi pelabur, subsidi bukanlah perkara yang baik untuk mereka. Memang kerajaan pun bagi subsidi kepada pelabur (swasta) tapi subsidi tersebutlah yang menarik minat untuk mereka melabur  dan membangunkan negara. Ini semua kerana sistem ekonomi kita adalah sistem kapitalis (pemodal).

Nasihat aku kepada pembaca MyMassa, berfikirlah secara rasional dan bukannya emosional. Mendengar atau membaca tohmahan pembangkang terhadap Kerajaan hanya mampu melegakan nafsu amarah anda bila ada pihak yang kononnya bersimpati. Tetapi dengan bersabar dan membantu Kerajaan menghadapi masa sukar inilah yang lebih utama kerana ini bukan kali pertama kita sebagai rakyat Malaysia menghadapinya. Berkat kesabaran dan kebersamaan anda-anda semualah kita berjaya dan mampu bertahan sehingga sekarang. Fikir-fikirkan...

MILOSUAM BEKAS ALUMNI SMK TUN SARDON RENGIT

2
Maharaja Penjilat Jubo Nuar Berahim dikenalpasti telah belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Sardon pada akhir 90-an.


Maklumat yang kami terima, sebelum ni minah Milo ni sering berpindah sekolah. Mungkin sekolah SMK Tun Sardon sekolahnya yang paling lama.

 Ada sesiapa Alumni SMK Tun Sardon boleh kami mengesan Milo Si Jambu tak?

TAZKIRAH PAGI : CAMPAKKAN PAS KE DINDING!

2
Teliti setiap hujah ini mengenai hukum berdemonstrasi.

Ustaz ini bukan ahli mana-mana parti, mungkin dari Indonesia. Tanpa prejudis, beliau menjawab soalan jemaahnya dengan dalil-dalil yang cukup kuat.

Lain kali kalau ada pihak yang ajak berdemonstrasi menentang Kerajaan, campakkan sahaja mereka!

Isnin, 30 Mei 2011

TERJAH : LOKASI MILO SI JAMBU DIKENAL PASTI!

9
Perkembangan terbaru mengenai blogger MiloSuam. Sebelum ni Mymassa ada menyatakan lokasi Milo Si Jambu adalah di Johor.


Kali ini kami mendapat lokasi yang lebih tepat iaitu di Batu Pahat. Alamat yang kami dapat daripada sumber adalah di Kg. Sg. Bagan Darat, Sri Merlong, Rengit, Batu Pahat.

Jadi, kepada penduduk Kg. Sungai Bagan Darat mungkin boleh cari lelaki yang iras-iras macam ni....

*Selamat Memulakan Pencarian...

HUJAH MANTAP DARI ANAK TUN MAHATHIR.

3
Baca dan fahami tulisan Datuk Mukhriz Tun Mahathir. Satu kupasan yang mantap yang menjawab tulisan Cina yang menakrifkan masalah BRAIN DRAIN mengikut pemahamannya yang kurang tepat.

Making it just for all


I READ with interest the essay by Shaun Tan, one of the finalists in the World Bank 2011 Essay Competition, on a variety of issues, especially his understanding of the brain drain problem faced by Malaysia.
While I am deeply impressed by his insightful piece and respect his right to express his thoughts, I fear he has inadvertently misunderstood the vital cogs in the system that makes Malaysia tick.

The basic tenet of our nation's economy is split according to a 70:30 ratio, with the 30 per cent being affirmative action policies that have been put in place by the New Economic Policy to eradicate poverty, irrespective of race.


The remaining 70 per cent of our economy is private sector driven and is not affected by NEP-type policies. Instead, it is based on open market principles that give each citizen, no matter how rich or poor, equal opportunity in every sector.

In fact, in the eyes of investors, Malaysia is seen as one of the most liberal developing economies in the world.

Thus, it pains me to see structural discrimination being practised by those in the private sector despite the open support and infrastructural assistance provided by the government in the hope that this sector would create the sort of wealth that will benefit all Malaysians.


The private sector in many ways is far from inclusive and the same allegations of favour and bias levelled at the government can be thrown at decision makers in the private sector.

The public sector (as the name implies) is open to public scrutiny -- hence the ease at which criticism can be levelled at it; whilst the private sector (again as the name implies) is kept nice and private -- away from the public eye and hence allowing them freedom to do as they please.

Corporate governance no longer includes equal opportunity in employment in the private sector and I doubt it practises the inclusivity they preach. A quick glance at the retail and housing industries for instance proves my fears.


In this land of great "discrimination", the wealthiest top 20 is dominated by one race. I'm sure it's due to their hard work, but I am equally sure that this is due to the conducive environment created by the same Barisan Nasional government which the writer calls oppressive.

It would not surprise me at all if the owners of companies who have benefited from government policies and who have enriched themselves, are also the same parents the writer says are telling their kids to leave the country due to the discrimination practised here.

The big corporations that have secured gambling and telecommunication licences, for example, surely did not get their big breaks purely on merit.

Opportunities were given to them by BN leaders in exchange for their ideas, entrepreneurship and taxes. And these companies have gone on to succeed in many other industries such as independent power production, tourism, construction and agriculture.

I do not begrudge them their success, but I do note with regret the writer's ignorance of the government's role in ensuring the economic pie gets distributed equitably. It is also ironic that the land of opportunity the writer envies has a trillion dollar debt problem! It surely does not seem that liberalisation is always able to bring about the paradise it promises.

We may be growing at a slower than before pace of 7.2 per cent, but this is still a respectable figure compared with even developed nations. The writer would do well to look at debt and unemployment figures in Greece, Portugal and the United States.

I also feel that the writer's comparison of Singapore to Malaysia is ill-advised. One does not compare a pea to a durian -- from a population standpoint and all it entails.

Merit in a small island nation with only an urban population is no comparison to a country with the responsibility to ensure social justice for a rural population with inherent difficulties in having the same amenities and facilities enjoyed by urbanites.

Try telling a child who has to walk two hours to school every single day that he can only succeed in life based on merit, and you'll see why there's a need to give extra attention to some, sometimes at the expense of others.

Perhaps the writer could refer to recent comments made by Perak Raja Muda Raja Dr Nazrin Shah who noted that as a resource-rich, multiethnic and multi-religious country, Malaysia is a far more suitable model for developing countries compared with the East Asian tiger economies of South Korea, Taiwan, Hong Kong and Singapore. Proving yet again that it isn't fair to compare Malaysia with these economies, considering the inherent differences mentioned.

We are all in the business of managing scarce resources. The urban population (the "discriminated" ones) should understand that if they are not getting everything they want, it's because the government has to help rural folk keep up with the Joneses.

I would be the first to admit that there are problems, but pray tell who in this world is free of them? Corruption is definitely a scourge that needs to be stamped out. But if one understands how corruption works, one will know that it takes two to tango. The recipient of bribes may be a public official, but who is the one bribing?

Let me end this response with a statement of confidence -- this BN government is committed to tackling issues one by one. The results may be slow to come, but meticulous methods usually take time to produce the desired results. I, for one, am committed to ensure that every action I take is above board.

It is, however, heartening to see young Malaysians who care enough about their country speaking up, as Shaun has done.


DATUK MUKHRIZ MAHATHIR, Jerlun member of parliament, Kedah

PERADUAN TOLAK FITNAH VIDEO ANUWAR!

2
Setakat berceramah ke hulu ke hilir apa barang. Lain ikut la cara sahabat kita ni. Offer kereta siapa yang dapat kemukakan individu dalam video AnuWar. Syaratnya mudah, individu yang dikemukakan tu mestilah bukan AnuWar.

Amacam para penjilat jubo, Anwarinas, Erdogan mahupun AMK, ada berani tak sahut cabaran En. Zamil ni?

Tak berani? Tak terkejut pun sebab korang ni pandai melalak je. Bila suruh buat betul-betul baru perasan telor dah kena gigit dengan anjing Karpal Singh.

*Semua telor budak-budak pembangkang dah kena makan dengan si comel ni. Cuma ketua umum je belum. Kalau dah kena makan, macam mana nak menutuh & meliwat?

Sound Direct : Tulisan Awang Selamat Memang Mantap!

0
Memang mantap kupasan Awang Selamat dalam ruangan pojoknya semalam. Kepada sesiapa yang belum baca, dipersilakan membacanya.

Skandal seks dan hipokrasi


SELEPAS skandal seks melibatkan Pengarah Urusan Dana Kewangan Antarabangsa (IMF), Dominique Strauss Kahn, baru-baru ini, dunia digemparkan pula dengan skandal rakaman video seks beberapa pemimpin pembangkang Turki.

Apa yang berlaku di Turki itu lebih menggegar. Kesnya hampir sama dengan skandal terbaru Ketua Pembangkang Malaysia, Anwar Ibrahim. Menerusi pendedahan video tersebut, beberapa pemimpin Parti Pergerakan Nasionalis (MHP) dipaparkan sedang melakukan hubungan seks di sebuah rumah.

Ekoran pendedahan tersebut, enam pemimpin MHP meletakkan jawatan. Antara yang berbuat demikian ialah Timbalan Pengerusi MHP, Osman Cakir, Umit Safak dan Mehmet Ekici serta Setiausaha Agung, Cihan Pacaci dan timbalannya, Mehmet Taytak. Awal bulan ini, empat pemimpin parti itu, lebih awal telah mengumumkan pengunduran mereka.

Tahun lepas, Pengerusi MHP, Deniz Bolukbasi turut meletakkan jawatan selepas pendedahan satu rakaman video merakamkan beliau mengadakan hubungan intim dengan bekas setiausaha parti itu.

Walaupun MHP mendakwa pendedahan rakaman video itu didalangi oleh pihak tertentu termasuk parti pemerintah iaitu Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP), namun kesemua mereka yang berkenaan mengambil tanggungjawab melepaskan jawatan. ‘‘Saya meletakkan jawatan bagi mengelakkan isu ini menggugat MHP pada pilihan raya akan datang,” kata Bolukbasi. Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan menafikan tuduhan MHP bahawa AKP menjadi dalang dalam pendedahan skandal tersebut.

Iktibar

Ramai pemerhati melihat MHP cuba mengalihkan perhatian daripada persoalan pokok iaitu berlakunya hubungan seks sebagaimana rakaman video. Walaupun Turki dilabelkan negara Islam sekular namun majoriti rakyatnya mengutuk keras skandal seks tersebut yang dianggap paling memalukan dalam sejarah negara itu.

Pendedahan skandal seks di Turki itu disiarkan beberapa kali di muka depan Utusan Malaysia pada awal minggu ini. Banyak iktibar yang boleh diambil dan dijadikan renungan apatah lagi dalam konteks skandal Anwar. Sama ada dalam kes Strauss Kahn apatah lagi skandal di Turki, tanggungjawab moral mengatasi segala-galanya.

Anehnya, Anwar yang terang-terang wajahnya dalam aksi video seks bersama seorang pelacur, masih terus menegak benang basah. Pakar di Amerika Syarikat (AS) dan Korea Selatan selain Malaysia, telah mengesahkan bahawa rakaman video itu adalah tulen. Seperti biasa, Anwar sebaliknya menuduh semuanya itu adalah konspirasi. Ini bukan kali pertama skandal seks melibatkan Anwar.

Homoseksual

Beliau pernah didakwa di mahkamah lebih sedekad lalu kerana meliwat pemandu isterinya, Azizan Abu Bakar. Walaupun beliau dibebaskan dengan keputusan 2-1 oleh tiga hakim yang bersidang tetapi aktiviti homoseksual tidak ditolak oleh hakim. ‘‘Kami mendapati bukti untuk mengesahkan bahawa perayu (Anwar) terbabit dalam kegiatan homoseksual dan kami lebih terdorong untuk mempercayai bahawa kejadian yang didakwa berlaku di Tivolli Villa, benar terjadi,” kata Hakim, Abdul Hamid Mohamad ketika membacakan penghakiman pada 2004.
Awang percaya, ramai yang terlepas perhatian tentang fakta tersebut. Dengan kata lain, Anwar bernasib baik kerana terdapat kelemahan teknikal dalam pendakwaan, menyebabkan gagal memberikan bukti yang melampaui keraguan munasabah.

Dalam kes liwat kedua terhadap pembantu peribadinya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan, Anwar diperintah membela diri kerana kes prima facie telah dibukti di mahkamah. Maknanya, banyak bukti yang memihak kepada Saiful.

Dalam kaitan kes tersebut, Anwar enggan melakukan sumpah laknat dan menolak menjalani ujian DNA secara sukarela sedangkan Saiful awal-awal lagi berbuat demikian.

Dalam kes rakaman video seks, sahabat beliau, Shazryl Eskay Abdullah yang mendedahkan perlakuan seks Anwar, tampil membuat sumpah laknat meskipun berdepan dengan ancaman serta kekecohan yang ditimbulkan oleh penyokong Anwar. Anehnya lagi, Anwar tetap enggan bersumpah laknat. Kaedah Islam enggan dilakukan sementara kaedah saintifik seperti DNA juga ditolak.

Ada beberapa lagi persoalan berlegar berkaitan video seks tersebut iaitu ‘kehilangan misteri’ jam Omega milik Anwar dan penjelasan awal beliau kononnya pada ketika kejadian sedang sibuk mengemaskini Twitter tetapi ternyata meragukan sampai saat ini.


Memalukan

Berdasarkan keterangan awal kepada polis yang menafikan dia adalah pelaku dalam video, Anwar boleh didakwa berbohong. Dengan semua yang berlaku itu, imej beliau bukan setakat tercalar malah amat kotor. Jika beliau tidak melepaskan jawatan sebagai Ketua Pembangkang dan juga penasihat PKR maka Pakatan Rakyat (PR) akan mencatatkan sejarah sebagai pembangkang paling buruk imejnya di dunia.

Setakat hari ini pun, skandal seks Anwar sama ada melibatkan dakwaan hubungan sejenis dan pelacur sudah dikategorikan paling dahsyat di kalangan ahli politik dunia. Itu belum menyentuh tentang skandal lain didakwa melibatkan beliau yang khabarnya belum terdedah.

Anwar telah memalukan rakyat Malaysia dan umat Islam seluruh dunia. Beliau menjadi pagar yang memakan padi kepada masyarakat Islam bertamadun yang selalu dilaung-laungkannya. Ternyata sejarah berulang lagi. Beberapa kisah pemimpin Islam zaman lampau yang menyalahgunakan imej Islam untuk kepentingan diri dan nafsu serakah, nampaknya terus menguji umat Islam hari ini melalui skandal Anwar.

Jika rakyat negara luar seperti Turki malu dengan perbuatan para pemimpin pembangkang dalam skandal video seks dan masyarakat antarabangsa mengutuk perbuatan Strauss Kahn, apakah rakyat Malaysia mahu merelakan skandal seks Anwar dan pembohongannya?


Penghinaan

Pada hari ini keengganan Anwar mengakui perbuatannya dan melepaskan jawatan sebagai mengambil tanggungjawab, adalah penghinaan kepada rakyat. Aneh, semua ini melakar sejarahnya di Malaysia. Ada teman bertanya mengapa Awang tidak putus-putus membangkitkan isu seks Anwar.

Jawapannya mudah. Masyarakat mesti menangani perbuatan terkutuk pemimpin seperti itu dengan cara yang betul. Pada Awang, cara yang betul - selagi hipokrasi berterusan, jangan dibiar dan didiamkan. Dunia Barat tidak pernah berhenti bersuara menentang hipokrasi pemimpin jenis itu.

Beberapa penulis Barat seperti Christ Bardeux (http://newledger.com) turut melemparkan kritikan keras terhadap Anwar dan Strauss kerana cuba menafikan perbuatan mereka termasuk keengganan untuk memberi DNA.

Dalam kaitan ini, Awang suka menarik perhatian kepada keluaran majalah Time terbitan 14 Mei, yang memaparkan skandal seks, pembohongan dan keangkuhan lelaki yang berkuasa. Persoalan di muka depan majalah itu ialah mengapa mereka bertindak seperti babi. Malah gambar binatang itu juga dimuatkan di muka depan. Renungkan mesejnya.

Awang Selamat

RASUAH DALAM MUKTAMAR PAS JUMAAT INI.

0


Politik wang dalam mana-mana pemilihan parti bukan satu perkara pelik. Tetapi yang peliknya adalah PAS sering menuding jari kepada UMNO bila isu politik wang ini timbul.Tapi ALLAH MAHA KUASA. Kini, pemimpin veteran PAS sendiri yang mengakui perkara ini dalam laporan MALAYSIAN INSIDER.

Parah PAS sekarang ni. Dah la sokong penzina. Politik wang pulak ada dalam parti yang mengaku Islam. Ni mesti keje puak-puak Erdogan. Mentang-mentang la geng Erdogan ni kebanyakkannya golongan profesional dan kaya, senang-senang je nak guna cara kotor untuk menang jawatan. Nilaikan sendiri betapa teruknya PAS sekarang ni. Adakah layak parti kotor yang menggunakan agama layak kita sokong?

AKIBAT DIPERINTAH PAP, ISLAM DIPERKOTAK KATIKKAN!

2
Realiti rakyat Singapura. Dalam rancangan lawak yang disiarkan di stesen televisyen milik Kerajaan, muslim Singapura tanpa segan silu mempersendakan ibadat solat.

Jika ada individu bukan muslim yang mempersendakan ISLAM, kita dengan pantasnya marah dan menunjukkan rasa tak puas hati kita dengan pelbagai cara termasuk membuat perhimpunan jalanan. Tapi bagaimana yang mempersendakannya adalah muslim sendiri? Adakah ianya tanda kepada kejahilan muslim tersebut yang tidak sensitif? Atau kegagalan ulama-ulama Islam negara tersebut.

Umum mengetahui bahawa Singapura bukan Negara Islam. Tetapi, adakah kita mahu perkara yang sama berlaku di Malaysia jika kita membenarkan DAP memerintah. Sedangkan semasa bukan Kerajaan pun DAP secara terang-terangan menghina Islam.

Selagi PAS masih dalam Perikatan Syaitan, selagi tu nasib umat Islam di hujung tanduk. Fikir-fikirkan untuk masa depan umat Islam di Malaysia. Jangan kerana emosi, masa depan Islam kita gadaikan.

REWIND: Apa Cerita Calon Pro-M Yang 'Diculik'?

0
Salam geng!

Masih ingat kes ini? Kecoh jugak bila Masturah Abu Bakar hilang 30 jam masa nak pegi beli topap henfon. Siap kawan-kawan dia pun dapat SMS ugutan. Kununnya kena kidnap dan ada kena-mengena dengan pilihanraya kampus yang berlangsung waktu itu.

Sebelum anaknya ditemui selamat di sebuah masjid, ibu calon iaitu Mariam Abd. Rashid sempat pulak buat solat hajat siap berceramah untuk 'menyapot' kempen anaknya sebagai calon.

Tak ke pelik si ibu boleh tolong anak berkempen pulak? 


Itu pun nasib baik si ibu saja yang tolong kempen! Kalau yang baju merah ni pun tolong kempen, mau pecah panggung RM40 JUTA wooiii! Gaya thumbs up dah sama dah!
 
Siapakah sebenarnya Mariam Abd. Rashid, ibu kepada Masturah?


Tengok yang dok merenyih sebelah kanan tu. Mariam Abd. Rashid adalah Ahli Majlis MBSA dari PAS. Gambar ni diambil masa majlis pelantikan ahli majlis MBSA 2009/2010 sini.

Aiii Mat Sabun, kurang-kurangkan lah minum air manis kat luar tu. Kat rumah kan ada air manis jugak, free of charge lagi kot? Heh heh heh...

Analisis kes 'kehilangan' yang berbau ikan (smells fishy) korang bleh baca sini. Blogger ni bangkitkan kenapa solat hajat dibuat di Dewan Tunku Canselor dan bukan di Masjid API atau Masjid Ar-Rahman kalau bukan kerana publisiti? Seperti yang semua sedia maklum, Masturah antara calon yang menang dengan undian tertinggi dalam pilihanraya kampus UM.

Yang lagi misteri, kes ni pun senyap begitu sahaja sampai sekarang.  Kebetulan pulak masa tu tengah sibuk dengan PRK yang tak berenti-renti, PRN Sarawak dan isu video seks. Apa outcome siasatan polis tak diketahui, family Masturah pun tak keluarkan sebarang kenyataan media. Kes ni dah selesai ke belum?

Memandangkan ini kes jenayah, kami sebagai rakyat pun nak tahu jugak ke mana beliau menghilang selama 30 jam? Kalau diculik, siapa yang culik? Siapa yang hantar SMS ugut beliau dan kawan-kawan?

Ayuh bloggers kita desak supaya status terkini siasatan didedahkan! Kami berhak tahu! Ni untuk kebaikan mahasiswa mahasiswi jugak. Mana nak tau, next pilihanraya kampus satu kampus tu pulak boleh lesap kena culik kan?

LAPORAN MACAM SAMPAH

0
Walaupun Malaysiakini claim yang mereka adalah portal media interner no.1 di Malaysia, tapi kualiti laporan portal ni lebih teruk daripada mana-mana laporan akhbar. Cuba korang baca ayat yang di'kuning'kan. Kalau dulu ade belajar SEJARAH pasal SUMBER SEJARAH, laporan Malaysiakini ni ni bukan tahap SUMBER PRIMIER atau SEKUNDER, tapi dah tahap TERTIER.

Pada pandangan aku, Malaysiakini ni sebenarnya takut kena saman. Sebab tu Mkini sanggup letak sumber tertier. Suka-suka hati nak lagakan YAB PM dengan YAB TPM. Kalau UMNO saman fitnah ni, silap-silap ada yang bangkrap macam Merdeka Review.

PKR dah takde modal lain ke sampai nak lagakan kedua-dua pemimpin utama BN? Korang ingat BN macam pembangkang ke? Kalau pembangkang tu lain la sebab ADA 3 PEMIMPIN ZAMAN JURASIK yang memang dari dulu mengidam jadi PM.
YAB TPM sekarang ni bukan macam AnuWar yang SUPER-GELOJOH. Tengok cara di tutuh amoi pun dah boleh tau macam mana gelojoh AnuWar ni. Foreplay punya la sekejap. Cepat sangat macam takut kesan pil viagra hilang je.

Cuma perlu diingat, jawatan TPM adalah hak mutlak PM. Sebab tu propaganda PKR yang terbaru ni adalah fitnah murahan. Malah, PM dan TPM adalah orang lama dalam politik Malaysia. Masing-masing dah terbukti kesetiaan mereka kepada parti walaupun ketika Tun Abdullah dilantik oleh Tun Mahathir jadi TPM untuk gantikan AnuWar. Korang boleh nilai sendiri ilmu politik YAB PM dan YAB TPM sebab PM pernah jadi Menteri Besar pada umur 29 tahun manakala TPM jadi MB Johor waktu umur beliau 35 tahun. Kedua-duanya dilantik menjadi MB pada tahun 1982 iaitu selepas PRU ke-7.

Dalam politik Malaysia ni, sesiapa yang cepat naik, akan cepat turunnya macam AnuWar. Dan kesetiaan dan kesabaran dalam politik telah terbukti berbaloi. Tengoklah macam mana Pak Lah yang dapat jadi PM sedangkan beliau satu ketika dulu pernah masuk Kem Tengku Razaleigh masa menentang Tun Mahathir. Jadi, tak menjadi masalah kepada TPM kalaulah beliau ditakdirkan menjadi PM selepas Dato' Najib. Asalkan jangan gelojoh macam AnuWar.

PELAWAK LEBIH MULIA DARIPADA PELIWAT!

0
AnuWar sudah hilang punca. Berucap pun dah takde modal. Mula salahkan semua pihak termasuklah Presiden PERKASA.

Bagi aku, Datuk Ibrahim Ali lebih mulia walapun AnuWar Ibrahim panggil beliau PELAWAK. Sekurang-kurangnya tak pernah ada pihak yang dicederakan oleh Datuk Ibrahim. Tapi AnuWar pulak SEORANG PENJENAYAH SEKSUAL YANG TELAH MELIWAT LELAKI DAN MENUTUH AMOI YANG BUKAN ISTERINYA.

Walaupun banyak kenyataan yang dikeluarkan oleh Datuk Ibrahim agak kontroversi, tapi tak pernah pulak PERKASA bertindak melampaui batas undang-undang dan adat. Bagaimana dengan puak AnuWar yang SANGGUP MERUSUH DI MASJID?


Beginilah realiti dalam politik. Bila dah bermusuhan, semuanya tak betul. Cuba korang tengok gambar ni. Masa Datuk Ibrahim dan AnuWar baru lepas keluar ISA. Azmin ade ke gambar macam ni? Masuk ISA pun tak pernah.
*Sandarkan pada kenangan.

Ahad, 29 Mei 2011

AJARAN SESAT: PAS SAMAKAN MEREKA DENGAN ISLAM

1

PAS memutar belitkan berita yang sebenar demi mewujudkan persepsi buruk kepada Kerajaan BN Sarawak. Memang hampeh betul Ketua Pemuda PAS. Dah la gambar tengah 'dating' pun boleh masuk Malaysiakini. Cuba pembaca Mymassa baca berita yang sebenar.

Mana la Datuk Daud tak cakap ekstrem. Kerajaan  bagi elaun mahal-mahal, datang Sarawak, lepas tu sebarkan AJARAN PAS kepada rakyat Sarawak. Kalau dah hasut orang ramai menentang Kerajaan tu tak ekstrem lagi ke? Geng-geng ostad dari Semenanjung memang dari dulu lagi jadi BALACI pembangkang. Masa Pilihan Raya Negeri Sarawak baru-baru ni, mereka inilah yang memberikan bantuan kepada pembangkang untuk berkempen di Sarawak. Ada yang membenarkan petugas-petugas parti pembangkang terutamanya PAS untuk menginap sepanjang tempoh berkempen.

Mungkin ramai yang tak sedar bahawa Kerajaan Negeri Sarawak dan Sabah mempunyai KUASA IMIGRESEN yang MEMBENARKAN SARAWAK DAN SABAH MENGURUSKAN SENDIRI URUSAN IMIGRESEN NEGERI MEREKA.  Macam Hong Kong la, walaupun dah masuk China tapi bukan semua rakyat China boleh masuk Hong Kong sesuka hati mereka. Jadi, kepada anasir-anasir pembangkang kat Sarawak atau pun Sabah, elok hantar balik je. Orang suruh ajar agama, di ajar AJARAN PAS pulak.

BODOH GILE PEMBANGKANG NI!

4
Susah bila otak dah KARAT DENGAN FITNAH DAN TOHMAHAN YANG PEMBANGKANG SELALU TABUR. Sampaikan bab sukan pun tak boleh bezakan dengan politik.

Kalau yang game sukan tu peringkat Negara atau pasukan negara yang main, ada jugak la kaitan. Ini LIGA JUARA-JUARA EROPAH BEB. APA KAITAN DENGAN KERAJAAN BN?

Yang pakai tudung pun serupa BETINA SUNDAL. Pondan Chow Kit lebih mulia daripada mulut penfitnah macam ni. Kalau Man Utd memang la boleh kaitkan dengan YAB PM sebab peminat M.U. Apa pulak kaitan Barca dengan Pembangkang? Bila masa AnuWar minat BOLA SEPAK. KALAU BOLA DADA AMOI DAH SAH LA JADI KEGILAAN NUAR. Apa punya SUNDAL la betina ni.

Yang jantan pun macam LAHANAT. Apa kaitan kedatangan Dato' Najib dengan isterinya tengok bola dengan nasib yang diterima oleh M.U? Siap sebut BADI lagi. Nampaknya mamat pembangkang ni dah TAK BERIMAN DENGAN RUKUN IMAN IAITU PERCAYA PADA QADA' DAN QADAR.

Memang PARANOID betul pembangkang sekarang. Yang mengaku kena ugut dengan GOMO pun ada. Daripada ngaku kene ugut dengan GOMO, baik kau ngaku kene liwat dengan NUAR lagi orang percaya. Yang tak tau pasal lawak pagi ahad ni boleh baca kat BLOG GAP.


*Korang kena layan MTV N.Ajis, baru korang paham sebab apa jantan dengan betina ni boleh komen macam ni.

GEMPAR!!! Selepas Nga Kor Ming Desak Penjawat Awam Melayu Dibuang Kerja, PAS pula FITNAH kata gaji mereka HARAM!!!

2

Apalah punya bangsat pencacai PAS (tidak perlu diperkenalkan taliban malaya ini)? Bagaikan seperti sudah disepakati bersama, ketika mana si Nga Pandikutty Komunis desak Kerajaan buang orang Melayu dalam Kerajaan untuk teruskan subsidi kepada cina-cina kaya, tiba-tiba muncul pula pak janggoat pandikutty hamPAS yang sudah jatuhkan hukum gaji dan pendapatan penjawat awam itu haram?!! Hah, sekarang inilah masa terbaik untuk para penjawat awam (terutamanya guru) yang cukup benci dengan Kerajaan BN untuk meletakkan jawatan secara beramai-ramai!!! FATWA dah keluar weii...


 
 
2. Mengurangkan jumlah kakitangan awam.
Semua orang tahu, majoriti kakitangan awam adalah berbangsa Melayu. Selama ini, kakitangan awam dilabelkan oleh Cina sepet sebagai tidak produktif, rasuah, malas dan semuanya ketinggalan dan negatif berbanding dengan kakitangan awam jiran di selatan Semenanjung.
Bila kakitangan awam dikurangkan, ramailah orang Melayu yang diberhentikan kerja. Dalam persekitaran ekonomi yang sukar, senangkah untuk kakitangan awam ini mendapat pekerjaan semula di sektor swasta? Berapa kerat sangatkah jawatan yang boleh ditawarkan oleh GLC untuk kakitangan awam yang diberhentikan ini?
Akhirnya, golongan ini terpaksa mencari kerja dengan syarikat-syarikat kaum Cina. Ada jaminankah mereka ini boleh diambil bekerja dengan mudah oleh syarikat-syarikat Cina ini? Ada jaminankah tiada diskriminasi dalam pengambilan pekerja seperti boleh bertutur dalam bahasa Mandarin?
Berapa kerat sangatkah kakitangan awam ini yang akan diambil bekerja oleh majikan Cina? Apa pula akan jadi kepada mereka yang sukar mendapat penempatan pekerjaan? Siapa yang akan menanggung makan-minum keluarga mereka?
Akhirnya nanti, DAP akan membelasah kerajaan kerana tidak membantu kakitangan awam yang diberhentikan itu mendapatkan pekerjaan baru. Pasal apa? Supaya DAP dilihat menjadi juara rakyat, memperjuangkan nasib mereka yang tertindas oleh dasar kerajaan. Tidakkah pekung dan nanah DAP itu menjijikkan? - Sumber up4u2c.blogspot.com

Sebenarnya bukan setakat Sahibus Samahah Mufti kita, Tan Sri Harussani Zakaria sahaja yang dihinanya, bahkan seluruh lebih 2 juta penjawat awam di seluruh negara (termasuklah pensimpati dan pendokong tegar pakatan haram yang macam musuh dalam selimut)! Apakah selama ini keluarga dan anak-anak 2 juta penjawat awam ini diberi makan dan dibesarkan dengan hasil yang haram?!! Periksa fakta dahulu betul-betul sebelum memfitnah wahai jenglot PAS!!! Harapkan janggut sahaja panjang sampai ke dada, tetapi otak letak di dubur!!!

Kerajaan Malaysia sebenarnya telah lama memisahkan hasil cukai judi dan hiburan ini daripada bercampur baur dengan pendapatan negara yang akhirnya akan digunakan untuk membayar kos operasi (termasuklah gaji penjawat awam; baca MB dan MP termasuklah daripada PAS sendiri) dan pembangunan. Ini semua adalah hasil dasar Islamisasi yang dibawa oleh Tun Mahathir sepanjang pemeritahannya lebih 22 tahun itu. Bukan macam Tok Guru N.ajis hang, memerintah sahaja dah lama, tapi negeri makin mundur dan akhlak rakyat makin hancur!!!

Dan disebabkan kerana dasar pemisahan tersebut jugalah, dalam keadaan kewangan Kerajaan yang tidak berapa cantik ini, peruntukan untuk sekolah-sekolah Cina dan Tamil serta kuil-kuil dan tokong dapat terus disalurkan. Itulah tujuan akhir duit cukai judi dan hiburan tadi!!! Bukan untuk bayar pencen Nizar, bangang!!!Bodoh betullah penganut PAS ini! Lain kali buatlah kajian dulu sebelum mengeji. Yang pastinya kini, dosa yang anda taburkan kini bukan setakat kepada Tan Sri Harussani sahaja, bahkan kepada lebih 2 juta penjawat awam dan keluarga mereka. Bersiaplah untuk membuat perhitungan dengan mereka semua di akhirat kelak!!!  

MYMASSA: INI SEMUA MERUPAKAN HASIL DOA DAN SEMBAHYANG HAJAT RAKSASA YANG SERING DIANJURKAN OLEH PAS BAGI MENDAPATKAN PETUNJUK DAN KEBENARAN KEPADA RAKYAT!!! ALHAMDULILLAH, ALLAH SWT SUDAH MEMAKBULKANNYA SATU PERSATU. 



Sabtu, 28 Mei 2011

PROPAGANDA PEMBANGKANG GAGAL!

0

Kempen SELAMATKAN MALAYSIA yang selalu dilaung-laungkan oleh pembangkang nampaknya tiada nilai lagi. Kenapa? Cuba baca berita ini....
Negara yang selalu dibangga-banggakan oleh PEMBANGKANG terutamanya DAP nampaknya lebih perlu diselamatkan. Sepatutnya KEMPEN SELAMATKAN MALAYSIA DARIPAD PELIWAT DAN PENZINA YANG LEBIH UTAMA!

Ketua Pemuda PAS Sokong TRANSFORMASI, Tolak REFORMASI?

0
Cuba korang baca posting terbaru Ketua Pemuda PAS, Nasrudin Hasan Tantawi. Apa yang aku faham daripada tulisnya adalah satu perubahan perlu dibuat secara berhati-hati dan bukannya secara drastik. Aku ambil satu contoh, langkah pertama yang disyorkan olehnya dah hentam AnuWar.

Langkah pertama : tampil dengan performance atau komitmen kerja dan tugas yang baik agar kita tidak pula termasuk dari kalangan ketam yang menyuruh anaknya berjalan betul sebaliknya menjadi model perubahan secara praktikal. Justeru tiada erti kita gerakkan perubahan jika kita sendiri masih mengekalkan perkara yang serupa dengan yang sebelumnya.
Itu baru satu point. Banyak lagi point lain yang kalau kita hayati bahawa dalam PAS sendiri masih ada sinar dalam KERAJAAN PERPADUAN. Baca artikel penuh tersebut di sini...


Nilai Sebuah Perubahan pada Jamaah Islam


1. Perubahan adalah suatu yang bersifat sunatullah. Namun perubahan mesti dipimpin agar menepati tuntutan Amal Islami, sementara jamaah atau parti ini memperjuangkan Islam. Malah perubahan mesti didokong oleh penggeraknya [Rijaalut taghyir] yang memahami matlamat dan objektif Jamaah Islam yang didokong ini.

2. Sifat positif pada sebuah perubahan yang digerakkan ialah untuk menganjak prestasi dan kualiti jamaah ke suatu tahap yang lebih baik dan cemerlang. Situasi ini agak subjektif dan memerlukan penelitian yang serius dan halus agar ia tidak diurus secara rambang dan boros tanpa mengambil kira hikmah [kebijaksanaan] dan himmah nya [kewibawaan]. Tentunya kita tidak mahu usaha merubah dan membaiki jamaah menjadi seumpama tikus membaiki labu.

3. Sebagaimana wujudnya sokong yang membawa rebah demikian juga gerakan perubahan yang tidak dipimpin dengan cahaya petunjuk Allah swt dan akhlak Islami akan membawa binasa. Pastinya kita tidak mahu ubah yang membawa rebah semata - mata kerana kegagalan mengurus perubahan dan memimpinnya dengan baik dan berkesan. Dalam erti kata lain, perubahan yang digerakkan mestilah menepati keperluan jamaah dan tuntutan ummah.

4. Jauhi elemen negatif yang bermaksud menggerak perubahan hanya pada mengalih posisi orang lain untuk menganjak posisi kita. Bahasa mudahnya ialah menjatuhkan kedudukan orang lain untuk memastikan survival pengaruh dan kedudukan kita di dalam parti yang kemudiannya dibina di atas nama gerakan perubahan kononnya. Perubahan ini tidak berlandaskan matlamat yang jelas selain memangku hasrat yang negatif [mazmumah].

5. Gerakan perubahan tidak boleh bertolak dari rasa tidak puas hati, sebaliknya ia mesti berpaksi di atas kesedaran dan keinsafan yang tinggi terhadap cita - cita perubahan tersebut serta memiliki matlamat dan objektif yang jelas, tepat dan benar. Justeru perubahan yang tidak mempunyai asas kukuh, pelan tindakan strategik dan hala tuju yang cerah lagi terang akan mencetus polemik yang merumitkan dan krisis yang menghakis kekuatan jamaah.

6. Manisnya perubahan itu digerakkan secara jamaei [kolektif] melalui keputusan bersama yang disepakati lantas digerakkan secara terancang berasaskan pelan tindakan yang diputuskan. Hindari perubahan yang dicetuskan oleh individu atau kumpulan dengan maksud ingin mempersada kumpulan mereka di atas tersadainya pihak lain. Perubahan begini akan menumbuhkan benih keretakan dan menajamkan perselisihan antara anggota jamaah tanpa menemui jalan sudahnya.

7. Sewajarnya setiap anggota jamaah mengalu - alukan gerakan Tajdid [pembaharuan], gerakan Islah [memperbaiki] dan gerakan Taghyir [perubahan] demi menempatkan jamaah pada kedudukan sesuai dengan keadaan dan zaman yang dihadapi. Malah mampu mendepani cabaran semasa dengan jaya dan berkesan. Sesuai pula dengan sifat Islam yang sangat mengalu - alukan ijtihad semasa [muaasirah] agar perlaksanaan Islam senantiasa segar dan pemafahamannya senantiasa jelas.

8. Membawa perubahan bukan untuk menyalahkan orang selain daripada kita atau menidakkan apa yang telah dilakukan oleh orang lain untuk jamaah. Perubahan juga tidak hanya terhenti pada menukar susuk tubuh pemimpin kepada pemimpin yang lain tetapi merangkumi perubahan pemikiran, budaya kerja, sikap dan sebagainya. Tiada keperluan membuat perubahan jika sekadar menukar kepada susuk tubuh pemimpin yang baru tetapi performance kerja dan tugas dengan jamaah sama atau lebih buruk dari yang sebelumnya.

9. Cerdasnya apabila perubahan yang cetuskan itu bermula dari pencetus dan penggeraknya.

Langkah pertama : tampil dengan performance atau komitmen kerja dan tugas yang baik agar kita tidak pula termasuk dari kalangan ketam yang menyuruh anaknya berjalan betul sebaliknya menjadi model perubahan secara praktikal. Justeru tiada erti kita gerakkan perubahan jika kita sendiri masih mengekalkan perkara yang serupa dengan yang sebelumnya.

Langkah kedua: sediakan frame perubahan secara jelas. Sekira - kira menjawab persoalan yang timbul seperti : apa yang mahu diubah ? nak ubah kemana? kenapa perlu ubah ? sasaran perubahan ? selain matlamat dan objektif perubahan itu mesti jelas, road mapnya juga mesti tidak berliku dan mengelirukan. Jangan hanya bercakap bahawa kita mahukan perubahan, kita mahukan perubahan, kita mahkan perubahan tetapi tiada persiapan dan persedian yang jitu untuk perubahan yang dimaksudkan.

Langkah ketiga : gerakkan perubahan ini mesti libatkan semua. Sekurang - kurangnya mewakili sebahagian besar anggota jamaah. Andai beberapa orang sahaja bercakap soal perubahan sedang sebahagian besar yang lain tidak menyertainya, maka agenda perubahan itu tidak berkesan malah tidakkan berhasil. Lebih malang apabila berlaku tindakan menuding jari kepada pihak lain kononnya pihak itu tidak mahu berubah dan tidak akan berjaya jika enggan berubah, apabila gerakan perubahan yang dibawa tidak mendapat sambutan.

10. Mengayuh roda perubahan mestilah cermat justeru yang mahu diubah ialah manusia yang miliki perasaan dan aqal. Berbeza untuk mengubah suatu yang bersifat jaamidat seperti kerusi meja di pejabat. Kita boleh ubah sesuka hati berapa kali dalam sehari. Tetapi untuk gerakan perubahan pada manusia dan organisasi yang didokong oleh manusia, penggerak perubahan mestilah sabar, tabah dan mempunyai hala tuju yang jelas serta mayakinkan. Saya tidak prejudis dengan gerakan perubahan namun sebagai peringatan kepada semua termasuk diri saya sendiri, jika gerakan perubahan itu hanya bermula dari rasa tidak puas hati dan pertelingkahan politik serta perselisihan pendapat, saya yakin gerakan perubahan itu hanya seperti angin pantai yang meniup secara bermusim, kadang sepoi kadang ribut namun tidak merubah apa - apa sekadar mencetus kelam kabut yang tidak berkesudahan mengganggu kedamaian di tepian pantai.
 
*Nilai-nilaikan...
 
 

PAS DIBARUAKAN OLEH DAP.

0

Tidak mengejutkan. Penolakan permintaan PAS supaya konsert MTV World Stage tidak dibuat di Shah Alam hanya dipandang sepi oleh PERIKATAN SYAITAN, DAP dan PKR.


Sebelum ini, PAS cuba nak jadi hero dengan membantah konsert tersebut. Tapi macam biasa, suara PAS ibarat ANJING MENYALAK BUKIT. TEKAK SAKIT, BUKIT TAK RUNTUH.

PAS makin lama makin dilupakan dalam PERIKATAN SYAITAN. Akibatnya, PAS sekarang boleh diumpamakan sebagai ANJING KURAP. Populariti PAS di kalangan orang Melayu semakin berkurangan akibat sering MEMPERTAHANKAN DAP. Malang bagi PAS, di kawasan campuran pulak, kerusi-kerusi tersebut cuba dirampas oleh PKR.

Apalah nasib PAS pada PRU akan datang. Adakah sejarah 2004 berulang? Jika benar, jangan salahkan mana-mana pihak kerana KEDEGILAN ANDA MENOLAK PERPADUANLAH PUNCA KEKALAHAN PAS DI MASA AKAN DATANG.

*Masih belum terlambat. Diharapkan calon-calon PRO PERPADUAN UMMAH akan menang mengatasi PRO PERTAHANKAN VIDEO SEKS.

Nga Kor Meng - The Communist Pandikutty

0

Jumaat, 27 Mei 2011

KAWAN MILOSUAM HINA ISLAM?

0
Berderau darah aku bila baca posting blogger FLYING KICK. Rupa-rupanya yang hina Islam selama ni geng lembut macam MiloJambu ni jugak!



IDENTITI MAKCIK HAJJAH SITT AL-WUZARA SUDAH TERDEDAH!!!

Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara merupakan nama yang paling menimbulkan kemarahan di kalangan umat Islam beberapa hari kebelakangan ini. Bahkan kalau ada sesiapa yang berani mengisytiharkan yang mereka adalah Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara di khalayak ramai, pastinya keputusan akhir ialah, orang itu akan kehilangan kepala kalau tidak pun cuping telinga.

Makhluk yang menggunakan nama Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara sama ada di WordPress mahupun di Facebook, itu menurut maklumat adalah seorang pondan yang kecewa kerana cinta sejenis. Untuk menarik perhatian lelaki yang dicintainya yang kebetulan pula seorang kakitangan awam, maka dia pun mencipta blog serta akaun Facebook.

Untuk mudah mendapat perhatian, ialah dengan menghina Islam. Bila sudah dapat perhatian, maka motifnya akan berjaya. Malah dengan membandingkan Islam dengan Kristian, si pondan berkenaan berasakan, dia akan lebih 'disayangi'.

Masalah PONDAN ialah mereka sentiasa over dalam segala hal. Bahasa penulisan PONDAN, GAY dan STRAIGHT mudah ditelah serta diteka. Apatah lagi kalau PONDAN berkenaan pula menyokong Pakatan Rakyat.... lagi la terlebih-lebih overnya dia.... siap boleh MENGHANJING-HANJINGKAN orang lagi...

Daripada maklumat yang diperolehi, SKMM sudah berjaya mengenalpasti makhluk ini dan dari mana dia membuat posting. Walaupun sehingga kini, SKMM belum lagi membuat pengumuman secara rasmi, namun sumber dari dalam SKMM sendiri memberitahu, mereka sedang bertindak pantas.... dan khabarnya juga, BUKIT AMAN turut terlibat dalam kes ini.
Apa nak jadi dengan pondan-pondan kat Malaysia. Mentang-mentang la MAK BESAR UOLS, NUAR BERAHIM NAK SEKOLAHKAN PAS SUPAYA TERIMA KORANG, MAKIN MELAMPAU PULAK JADINYA.

* Ya Allah, jauhkanlah Malaysia ini daripada balamu akibat perbuatan beberapa individu yang mengamalkan tradisi kaum Nabi Luth A.S ini. Kau sedarkan mereka Ya Allah terutamanya ketua-ketua mereka. Amin.

MILOSUAM MASIH PEMEGANG REKOD JILAT JUBO NUAR TERHEBAT.

0
Apa ke bodoh sangat posting Milosuam kali ni. Melalak menyalahkan pembekuan pengambilan baru dalam Kerajaan. Dah la tu, dia tulis Kerajaan dah tak cukup duit sebab tu beku jawatan.


Jawatan kosong di Jabatan Kerajaan dibekukan

KEPADA rakyat Malaysia terutama anak-anak muda yang bercita-cita nak kerja kerajaan tu, batalkanlah niat korang. Segala jawatan kosong di jabatan-jabatan kerajaan dan pengambilan pekerja ke jabatan kerajaan sudah dimansuhkan. Kerja kosong memang ada, tapi kerajaan yang tak mahu ambil pekerja baru, kalau korang nak kecewa korang punya pasal.

Carilah kerja sementara, jual burger ke kacang rebus ke untuk menampung sara hidup korang.



Satu perkara yang anda perlu ambil iktibar dan fikirkan. Apabila majikan sudah membuat keputusan untuk tidak mengambil pekerja baru di dalam syarikatnya, sedangkan berlambak-lambak kerja kosong yang memerlukan pekerja baru di dalam syarikat itu, ini tandanya syarikat itu mengalami masaalah kewangan yang serius.

Pergilah ke negara mana sekalipun, ke Amerika, Yogoslovia, Guatemala, Indonesia termasuk Israel dan Palestin. Majikan paling besar di dalam sesebuah negara adalah kerajaan negara itu sendiri. Bila majikan paling besar sudah bekukan pengambilan pekerja sedangkan kerja kosong memang wujud, maka anda fikirkanlah sendiri apa yang berlaku.
Woi penjilat jubo! Kerajaan bekukan untuk sementara waktu bagi kaji semula penjawatan yang ada dalam sektor Kerajaan. Beberapa jawatan yang dah tak releven macam PAR, PTR, PAP, Operator Mesin dan jawatan-jawatan yang dah jumud memang perlu dikaji semula. Nampak sangat Mamat Lembut ni penjilat jubo Nuar yang paling totok! Apa je yang kerajaan buat, semuanya tak betul.

Yang pandangan Cina kuat Nganga ni tak nak pulak kau ulas!

Teruskanlah jilat jubo Nuar denga DAP tu Milosuam. Sebab bila DAP memerintah, penjawat awam bukan bekukan sementara, tapi DIKURANGKAN TERUS! Fikir-fikirkan...

GEMPAR! KHALID SAMAD MENGGALAKKAN REMAJA BERZINA

2
Aku ada terbaca dari Tranungkite, seorang forumer yang mengaku sokong PAS tapi anti-AnuWar. Dulu aku selalu masuk Tranungkite. Kira kenallah macam mana ideologi forumer yang bernama Tinton yang mengaku ahli NISA' PAS. Cuba korang fahami mesej yang Tinton sampaikan...

klu guna hujah khalid samad bahawa dlm islam tuduhan zina hanya boleh didakwa didalam hudud iaitu membawa 4 orang saksi maka ramailah remaja islam akan berzina dan tidak bersalah mengupload video kedalam youtube dan mereka tidak boleh didakwa telah berzina.

ini kerana dalam ceramah khalid samad tersebut menyatakan jika mahu tuduh seseorg islam berzina mestilah bawa 4 saksi dan jika tiada 4 saksi maka kamu diam.

baiklah skrg kita sedia maklum banyak video dalam youtube menunjukkan remaja islam kita berzina dgn pasangan masing2. bagaimana penguasa islam dan alim ulama mahu mengambil tindakan undang2 kpd mereka jika menggunakan hujah khalid samad?


sedangkan mereka terang2 berzina? tetapi tanpa 4 saksi mereka tidak boleh dikenakan apa2 tindakan.bermakna selepas ini jika berlaku lambakan video zina remaja islam di youtube maka kita tdk boleh ambil apa2 tindakan.

bagi penulis khalid samad tidak ikhlas dlm berbicara isu video seks sebegini atau video lelaki x. tidakkan mereka tahu selain hudud islam juga mempunyai hukum takzir?

yang mana jika tuduhan zina tdk dapat dibuktikan dalam hudud iaitu 4 saksi maka tuduhan zina boleh dibuktikan dalam hukum takzir iaitu dgn membawa qarinah2 tertentu?

maka malanglah islam akn dipandang rendah oleh bkn islam sekiranya pemimpin islam spt khalid samad menolak bukti2 yg sahih dan tidak mahu melihat islam secara meluas.

Apa pandangan korang? Aku memang bersetuju 100% peratus dengan pandangan ni. Kalau ikut Khalid Samad, makin berani remaja kita buat maksiat sebab mereka yang dah kantoi ada video pun akan menggunakan hujah Khalid Samad untuk lepas hukuman dunia. Sama macam AnuWar Ibrahim buat. 


*PAS MAKIN SESAT LAGI MENYESATKAN. DAH LAH TAK BERANI BUAT HUDUD. NAK MUDAHKAN PENZINA YANG ADA BUKTI VIDEO LEPAS MACAM TU JE PULAK. 'ULAMA' MACAM NI KE KITA BOLEH PERCAYA?