Jumaat, 16 Disember 2011

PANAS: Ariff Alfian. GAY Melayu Yang Berkahwin Di UK.

Terkejut MyMassa tengok gambar yang dipostkan oleh blog Anak Bukit Gantang (http://bit.ly/w4iG8G).

Ariff Alfian Rosli, Petronas sponsored student of University College Dublin married a guy named Jonathan..

  re tweet from http://t.co/Ye21uxzd

Gambar-gambar lain dari blog Rotikaya (http://www.rotikaya.com/ariff-alfian-rosli-pelajar-tajaan-petronas-kahwini-teman-lelaki-di-dublin/)





 Nak tahu siapa Ariff Alfian...


Pelajar perubatan hilang di Dublin
Oleh SHARILFUDDIN SAARI
pengarang@utusan.com.my

Ariff Alfian Rosli

KUALA LUMPUR 12 Dis. - Hasrat seorang bapa melihat anak lelakinya, Ariff Alfian Rosli yang menuntut di Dublin, Republik Ireland, untuk menjadi doktor perubatan hampa apabila anaknya itu bukan sahaja tidak meneruskan pengajian, malah gagal dihubungi di negara tersebut sejak tiga tahun lalu.

Pesara pegawai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang telah berkhidmat selama 31 tahun, Rosli Haron, 56, kini buntu mengesan anak kedua daripada empat beradik itu setelah mencuba pelbagai usaha termasuk membuat laporan kepada polis, Wisma Putra, Kedutaan Malaysia di Ireland dan Kedutaan Ireland di sini, dalam tempoh tersebut.

Malah, katanya, dia dan isteri, Kamariah Hashim, 55, telah lapan kali ke Dublin dan Universiti College Dublin (UCD) untuk mencari anaknya itu yang merupakan ketua pengawas dan tokoh pelajar cemerlang Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seksyen 5 Wangsa Maju pada 2001.

Rosli memberitahu, Ariff, 28, yang cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mendapat tajaan pinjaman boleh ubah daripada Petronas untuk melanjutkan pengajian dalam bidang perubatan di United Kingdom (UK).

"Ariff kemudian dihantar ke UK untuk membuat A Level dan pada 2003 dia dihantar ke UCD untuk melanjutkan pengajian, walaupun dalam kontrak asal anak saya sepatutnya ke UK sahaja.

"Pada mulanya saya sangsi kerana Petronas tidak mempunyai pejabat penasihat pelajar di Dublin seperti mana Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Majlis Amanah Rakyat (Mara).

"Namun Ariff tetap meneruskan pengajian di UCD untuk mengikuti pengajian praklinikal dari 2003 hingga ke 2005 seterusnya klinikal (2005-2008)," katanya yang datang ke pejabat Utusan Malaysia di sini hari ini.

Menurutnya, meskipun demikian, Ariff tidak dapat menamatkan pengajiannya pada waktu ditetapkan iaitu pada 2008 dan perlu menyambung beberapa semester di universiti terbabit.

Malangnya, kata Rosli, Petronas enggan menaja perbelanjaan Ariff yang menelan kos lebih 38,000 Euro (RM160,000) setahun pengajian akademik dan kos sara hidup manakala dia pula tidak mempunyai cukup wang untuk menampungnya.

"Berikutan masalah kewangan, saya sarankan Ariff agar menyambung pengajiannya di Malaysia tetapi dia enggan kerana berazam hendak lulus dari UCD dan bermula daripada situ hubungan kami terjejas.

"Sehingga sekarang, saya dan isteri gagal bertemu Ariff dan menghubunginya walaupun telah mencuba pelbagai usaha sejak tiga tahun lalu," katanya.

Tambah malang, Rosli memberitahu, dia kini berhadapan dengan saman pihak Petronas untuk menuntut wang pengajian Ariff berjumlah lebih RM890,000 daripadanya sebagai penjamin pertama.

"Mana saya ada cukup wang untuk menjelaskan wang sebanyak itu dengan pencen saya. Sudahlah kami sekeluarga menderita kerana kehilangan anak, kami kini berhadapan dengan saman pula," ujarnya.

Menurutnya, berdasarkan maklumat diterimanya, dia begitu bimbang Ariff terjebak dengan perkara negatif termasuk pergaulan bebas dan murtad.

Dia juga ingin menasihatkan ibu bapa yang mempunyai anak di luar negara supaya mengambil iktibar dan berhati-hati dengan insiden menimpa keluarganya selain berharap pihak agensi terlibat atau pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dapat membantu menjejaki anak kesayangannya itu.

*Pantun dari MyMassa...


Nasi lemak buah bidara,  
sayang selasih hamba lurutkan. 
Hilang emak hilang saudara, 
kerana kasih hamba turutkan

46 comments:

Tanpa Nama berkata... 16 Disember 2011 8:45 PTG

Anwar dah dapat pejuang LGBT yang baru the droppd out student from Dublin anwar tak sabar menyambut ketibaan pasangan ini di Malaysia......

Tanpa Nama berkata... 16 Disember 2011 9:12 PTG

mungkin ini satu sebab budaya kota sodom di tegah -- menjurus kepada lupa diri, lupa daratan dan lupa asal usul. wallahualam

Tanpa Nama berkata... 16 Disember 2011 9:32 PTG

Kita baca cerita ni rasa teruk kan tapi pada sy apalah beza dengan gay2 kat negara yang tak kahwin tu. Hubungan mereka sama je dengan gay yang kahwin. Sekali pun budak ni masih berugama Islam, dia tetap dlm golongan yang dilaknat setiap masa. Harap ibubapa dia banyak bersabar, ampunkan dosa2 dia dan jangan berhenti berdoa utk dia bertaubat..inshaAllah.

Tanpa Nama berkata... 16 Disember 2011 10:10 PTG

harap2 ibu bapa dia banyak bersabar. memang kesian dengan ibu bapa die dahlah hilang anak, terpaksa pula tanggung hutang. sama2 la kita berdoa semoga Allah membuka hatinya untuk kembali ke pangkal jalan. amin.

Tanpa Nama berkata... 16 Disember 2011 10:27 PTG

gila bibir..botox ker??hahaha..xtau la nk wat camana..dunia mmg dh akhir zaman..manusia x kenal dosa pahala dah...malu mak bapak jer...

Tanpa Nama berkata... 16 Disember 2011 11:09 PTG

jangan pula dok salahkan umno.
sekarang ni lubang hidung banyak bulu pun umno juga yg salah.

Tanpa Nama berkata... 16 Disember 2011 11:13 PTG

Gile cool mamat ni

rodonz's crews berkata... 16 Disember 2011 11:37 PTG

izin share :)

Tanpa Nama berkata... 16 Disember 2011 11:48 PTG

nak cool mende,,nyusahkan mak bapak..xpasal2 mak bapak kene tgungkan hutang,kalu kau nak jadi gay pun jgn nyusahkan org len.

Tanpa Nama berkata... 17 Disember 2011 2:54 PG

Anwar tak sabar sambut pasangan ni balik? Melayu melayu. Bodoh tak habis2. You don't even see the real issue here. I pity you and your parents especially.

Tanpa Nama berkata... 17 Disember 2011 8:18 PG

saya berasa amat simpati kepada keluarga ini.....ini yg dikatakan dunia akhir zaman....byk byk bersabar..kepada ariff alfian kasihani lah ibubapa anda dan kembalilah ke pangkal jln dan bertaubat lah dgn apa yg terjadi...masih ada masa utk anda berbuat demikian....

Tanpa Nama berkata... 17 Disember 2011 1:18 PTG

Siap pakai Baju Melayu tu, dah nak kawin pun senyap2 je laa..hehehe. Dah tau parents kat Malaysia kena kutuk habisan.... Betul ke Mat ni budak Medik ni ? Cam result SPM grde 3 je.

Tanpa Nama berkata... 17 Disember 2011 9:20 PTG

allahuakbar...moga ibu bapa arif alfian bersabar dengan dugaan yang maha hebat ini. sama-sama kita berdoa, semoga pintu hati arif alfian dibuka untuk kembali kepada-Nya. janganlah mengutuk, sebaliknya bersama-sama keluarganya supaya mereka tabah dengan dugaan ini.

rapidfire berkata... 18 Disember 2011 4:30 PG

elok lagi kalau petronas sponsor aku belajar luar. ni, bagi dekat gay ni buat apa? buat susah mak apak dia je ni. banyak cerita teladan pasal umat 'tak tahu datang dari mana' ni pun still tak sedar..hmmm

cik mia berkata... 19 Disember 2011 12:16 PG

sebenarnya bpak dia dah tahu ank dia gay. dia buntu nk bwak blek cmna, bila utusan publish cter depa, dye g pusing2 lak,cz malu 1 mesia tahu ank dye gay,last2 petronas saman dye cz dye salahkan petronas pulak..

Tanpa Nama berkata... 19 Disember 2011 1:03 PTG

Tidak normal = makan tahi

Tanpa Nama berkata... 19 Disember 2011 3:34 PTG

tidak perlu kita nak salahkan sesiapa, parti politik ataupun individu, marilah kita perhatikan diri kita balik, adakah kita ni seorang yang pandai cakap aje, pandai condem aje, umno tu la, pas tu la, pkr camtu la, mca camtu la dan sebagainya. Perhatikan diri kita dengan tenang dan cari jalan penyelesaiannya ... habuan Tuhan Yang Esa lagi maha besar ... jom kita sama-sama cari jalan penyelesaian. Al-Quran, Injil, Taurat dan Zabur ada jalan penyelesaiannya. ini adalah satu penyakit dan dalam kitab-kitab Tuhan Yang Esa (Al-Quran, Injil, Taurat dan Zabur) ada ubatnya. Jom Kita Cari Sama-Sama ...

Tanpa Nama berkata... 20 Disember 2011 11:03 PTG

itulah dia 1Malaysia...1Dunia

Tanpa Nama berkata... 21 Disember 2011 6:45 PG

jangan salahkan sesiapa.....iktibar untuk semua....masing-masing ada anak....perkukuhkan akidah anak-anak kita

Tanpa Nama berkata... 21 Disember 2011 3:37 PTG

melayu x bodoh k,,, bangsa lain kaum lain lg bodoh n bangang... those melayu yg jd bodoh mcm si ariff ni sbb ikut bangsa lain yg bodoh n bangang tu la.. ni la contoh org yg gelap masa depan sbb berkawan dgn kaum bodoh n bangang tu... sekian

missMizz berkata... 21 Disember 2011 3:39 PTG

Na'uzubillah... Sedih tapi kita haruslah doa agar kerabat keturunan kita masing2 dijauhkan dari kejadian macamni. Kalau semua org doakan yg sama maka Insya Allah perkara di dapat dijauhkan sepenuhnya. Doa harus sentiasa sbb dalam kita alpa tulah ia boleh terjadi.

Tanpa Nama berkata... 22 Disember 2011 11:45 PG

mengigil tubuh saya membacanya...apa khabar soffiyah yusuf agaknya...macam ada satu gerakan di negara kristian ini untuk mencari budak2 genius lantas diberi hollywater dan dipesongkan akidahnya..melayu ini tak bodoh tapi kurang cerdik..harap dapat dibawa budak ini pulang dan dipulihkn akidahnya...masih belum terlambat...petronas pun satu agaknya dicampaknya budak mentah ni sorang2 di ireland sampai mental dia problem

Tanpa Nama berkata... 23 Disember 2011 12:56 PG

he was a very good student,he's smart and sangat berkempimpinan ok. i was his junior dulu. who would have thought he turned out like this. what we can do is just pray for him, pray he will change one day and he'll see the right path, with help from Allah. Amin

Tanpa Nama berkata... 24 Disember 2011 3:56 PG

kiamat .

Tanpa Nama berkata... 24 Disember 2011 3:58 PG

dan kiamat .

Tanpa Nama berkata... 24 Disember 2011 4:02 PG

disebabkan dia memakai baju melayu ramai yang rasa kecewa kerana dia telah memalukan bangsa melayu. si Ariff mengaku dirinya masih Islam tapi kenapa berkahwin sesama lelaki ? you are gayboy ariff ! you are embarrassing the country Malaysia !!!

Tanpa Nama berkata... 24 Disember 2011 4:04 PG

baik ko mati jer larh arif ! kalau aku jadi mak bapak dye dh lame aku tembak kpale dye tu. memalukan betol. gampang !

Tanpa Nama berkata... 26 Disember 2011 2:36 PG

INILAH dikatakan,pelapis2 n anak didik "ANWAR SI ALJUBURI YAHUDI", mmg anwar suka sangat kat budak cam nie, klau bole nak dijadikan pak turut si DAP PUAKA LAHANAT CINA NIE.Jadi kita sbg UMAT MELAYU ISLAM PERLU KUAT KAN AKIDAH DAN PERTAHANKAN TANAH MELAYU DRP si "ANWAR ALJUBURI DAP NIE"

Tanpa Nama berkata... 26 Disember 2011 8:37 PTG

tak malu ke mngaku orang islam.. tapi cakap mcm bukan org islam,, islam tak pernah ajar umat cakap bnda2 tak elok... lagi2 mnyebarkan fitnah... tak malu ke weehhh manusiaaa,,,

Tanpa Nama berkata... 26 Disember 2011 11:24 PTG

mung ni memang gila..mung bercakap soal politik hanya pakai nafsu.tidak pakai fakta..apa maksud 'islam ala pas'.berapa jenis islam ada dalam dunia ini.HANYA SATU.apa orang umno perjuangkan selama ni???konon bela melayu,melayu lah yg plg miskin dlm m'sia.Konon perjuangkan islam,bentuk yg mcm mana diperjuangkan.ko sudah lupa ke mahathir dan pimpinan lain 'kutuk' tentang hudud dulu.Umno nk berjuang raja???weiiii..ko tengok balik pindaan perlembagaan pada tahun 1991 dan 1993.mumnolah yg terkedepan mencaci raja,mengurangkan kuasa darurat yg ada pd agong,dan menghurangkan kuasa raja2 melayu.LU MELAYU HAPRAK.SEJAUH MANA KEISLAMAN KO??WALLAH HUA'LAM.AKU AMIR.ORANG BESUT,TERENGGANU.KAMPUNG DENGER(SEBELAH KG TOK HAS).KO CELAKA.PEGI LAH CARI...

Tanpa Nama berkata... 27 Disember 2011 10:18 PG

Saya mendoakan agar Ariff Alfian pulang ke pangkal jalan. Ingatlah jasa ibu bapa yang melahir dan membesarkan anda. Masih belum terlambat untuk memulakan kehidupan yang baru. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.

SAMADLELONG berkata... 27 Disember 2011 6:11 PTG

INGATLAH PERBUATAN KAUM LUTH INI ADALAH YANG PALING DIKEJI OLEH ALLAH SWT SEHINGGAKAN BUMI PENDUDUK KOTA SODOM ITU MUSNAH DI TELAH BUMI DAN SEHINGGA HARI INI TIADA ADA TANDA-TANDA KEHIDUPAN DI ATAS BUMINYA. JANJI ALLAH ITU BENAR.

Tanpa Nama berkata... 28 Disember 2011 11:25 PTG

mamat ni jadi jadi gay..salahkan anwar! Apa punya bahlol punya manusia...tak de kena mengena dengan anwar...tapi umno. umno sayang sangat kat melayu....dapat ler melayu...walaupun gay! sebab tu kena lebihkan Islam dari melayu..

Tanpa Nama berkata... 29 Disember 2011 4:08 PTG

Allah maha pegampun.... semoga Arif balik ke pangkal jalan...Kasihan dengan keluarga Arif. Berat mata memandang berat lagi bahu memikul....

Tanpa Nama berkata... 29 Disember 2011 9:36 PTG

pls..stop condemning others.. kt tgok masyarakat melayu skrng, trlalu alpa ngan dunia smpai lupa islam sbnr. trlalu akademik smpai lupa akhirat. Yg ptg kt kena slng mengingati saudara muslim. Kat sekolah pn nowadays ptgkn akademik, ada ajar psl agama or atleast character building? huminity... mmg ada ajar tp just for the sake of passing exam..

Kama At-Tarawis berkata... 30 Disember 2011 1:46 PG

apalah you all ni. dah budak ni gay, 'kawin' sesama jantan, pakai baju melayu sedondon pulak tu.. habis pi salahkan utusanlah, umnolah, petronaslah, anwarlah.. cuba take a step back dan pikir apa sebenarnya isu kat sini. yg nak dipolitikkan tu kenapa?

i take offence commenter yg salahkan utusan. saya bekas wartawan. yg saya tahu bapaknya yg approach utusan mintak highlight 'kehilangan' anaknya di dublin. bukan utusan yang pi korek kisah ni. tak rational langsung mengomen..

Tanpa Nama berkata... 2 Januari 2012 11:59 PTG

tak perlu pun kaitkan dengan mana2 individu di malaysia...dan x perlu laa politikkan sangat isu ni...bersama2 kita doakan moga dia dapat hidayah Allah swt utk kembali ke pangkal jalan...insyaAllah... *orang kuat umno*

Tanpa Nama berkata... 3 Januari 2012 12:46 PTG

Stupid Dog!!!

Tanpa Nama berkata... 4 Januari 2012 12:34 PG

Haram jadah puak jin Gay dah menular..

Tanpa Nama berkata... 6 Januari 2012 8:09 PTG

ariff u tonggeng ka,partner u tonggeng ka....siapa duk blkg siapa ariffff.....sial siot la lu...

Tanpa Nama berkata... 10 Januari 2012 1:38 PG

Jika anak-anak kurang mendapat didikan agama Islam yang sebenarnya maka perkara sebegini boleh terjadi. Inilah akibatnya terlalu liberal dalam pemikiran sehingga membawa kepada 'perkahwinan' luar tabie. Selagi ajal belum sampai pintu taubat masih terbuka. Oleh itu bertaubatlah sebelum terlambat. INGAT.. syurga, neraka, azab kubur, padang mahsyar semuanya benar belaka. Sanggup ke duduk di dalam Neraka Jahanam selama-lamanya??? Sudah tentu keluarga mat salleh tu gembira kerana telah dapat memurtadkan serta menyesatkan seorang beragama Islam ke dalam kancah kehinaan. Nauzubillah minzalik.

Tanpa Nama berkata... 19 Januari 2012 10:10 PG

Bala bila agama tidak dijadikan x dijadikan agenda dan pegangan dlm hidup. Pegi UK cukup takat lulus BI sains math. Agama fail pun x pe.
Najib altantuya masa ngaji kat UK pun same je. Cuma dia cari betina, bkn jantan.

worldLORD berkata... 19 Januari 2012 10:50 PG

hancus jadik hampes....

Tanpa Nama berkata... 21 Januari 2012 4:11 PTG

Nauzubillah......dijauhi anak2 kita dari semua dosa2 ini walau dimana pun mereka berada kerana belum tentu anak2 yang ada sekarang boleh membela nasib kita sebagai ibubapa mereka....
amin......

Tanpa Nama berkata... 26 Januari 2012 7:27 PTG

Kasihan, bukan setakat ibubapa, malah guru-guru yang mendidiknya dahulu turut terkena tempiasnya. Pada siapa nak diharap?

Tanpa Nama berkata... 29 Januari 2012 12:57 PG

Menjadi gay dalam agama Kristian pun haramlah. Apa la yang merapik pasal holy water? Tau ke holy water tu apa??? I adalah air yang dibaca surah dari Injil aje la, macam kita baca Yassin dan hembus ke air kemudian minum! Bodoh betul la siapa yang komen pasal Kristian ni. Betul sah katak bawah tempurung!!! Orang Kristian pun geli ngan pondan... Yang menentang habis habisan isu gay kat Amerika tu siapa? Kristian and Islam...

Catat Ulasan