Khamis, 11 Ogos 2011

Wajib Baca: Nurul Izzah 'Dibogelkan' Dalam Bulan Puasa!


Izzah: Kenyataan Khalid serlahkan kejahilannya

Ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar membidas Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar yang berkata perhimpunan BERSIH 2.0 mungkin menyebabkan rusuhan seperti apa yang berlaku di kota London sekarang.

NONE“Kenyataan itu hanya menunjukkan kejahilannya,” kata Nurul Izzah kepada wartawan di luar ibu pejaag polis Petaling Jaya hari ini.

Dalam posting di laman web Facebook malam semalam, Khalid berkata rusuhan berterusan di London yang kini merebak ke beberapa bandar utama di Britain adalah bukti bahawa mimpi ngeri seumpama itu boleh dielakkan dengan menghalang protes jalanan.

Menurut Nurul Izzah kenyataan seumpama itu daripada seorang pegawai kanan polis, tidak boleh diterima dan memintanya menyemak fakta-fakta terlebih dahulu sebelum membuka mulutnya.

Katanya, punca rusuhan di kota London adalah kerana rasa tidak puas hati rakyat hasil pemotongan bajet kerajaan dan kadar pengangguran yang tinggi.

NONEIni, dakwanya berlainan dengan peserta BERSIH 2.0 pada 9 Julai lalu yang sebahagian besar mereka terdiri daripada rakyat golongan pertengahan.

Namun, satu persamaan antara situasi di UK dan Malaysia, menurut naib presiden PKR itu adalah kegagalan melakukan pembaharuan kepada sistem ekonomi yang menggalakan jurang perbezaan golongan kaya dan miskin semakin melebar.


 http://www.malaysiakini.com/news/172679

Mungkin ramai yang tak puas hati kenapa perkataan 'bogel' digunakan dalam bulan Ramadhan.

Jawapan aku mudah, kalau Nurul Izzah boleh 'jahilkan' Timbalan Ketua Polis Negara, aku pun boleh bogelkan dia. Dan bukan sesuatu yang pelik nak 'bogel'kan Nurul Izzah sebab video bapak dia bogel pun orang dah tengok. Bogel dalam tulis aku adalah 'dedah'kan semua fakta berkaitan demonstrasi @ rusuhan di UK.

Seperti yang aku janjikan tadi, MyMassa akan dedahkan apa yang terjadi di UK untuk mengkantoikan spinning yang dilakukan oleh Nurul Izzah. Sememangnya apa yang berlaku di UK sekarang adalah rusuhan. Tetapi ianya berpunca oleh demonstrasi kecil-kecilan.


Protest march

On 6 August, a protest was held, initially peacefully, beginning at Broadwater Farm and finishing at Tottenham police station.[38] The protest was organised by friends and relatives of Duggan to make a request for justice for the family.[12][39][40] The group of some 200 people that marched on the police station included local residents, community leaders, and Duggan family members who were demanding to speak with a senior local police officer. They stayed in front of the police station hours longer than they originally planned because they were not satisfied with the police response to their questions. According to eyewitnesses, a younger and more aggressive crowd arrived at the scene around dusk, some of whom were carrying weapons. Violence erupted on the rumour that police had attacked a 16-year-old girl.[11][17]

Sumber: Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/2011_England_riots).

Kalau wikipedia tidak kuat untuk meyakinkan pembaca, kita ikuti kronologi rusuhan di London dari BBC News (http://www.bbc.co.uk/news/uk-14436499).


Sunday 7 August

Police condemn a wave of "copycat criminal activity" across London
22:30 BST - Reports on Twitter of a police presence at Oxford Circus in London's West End. Police later say a mob of around 50 people damaged property in the area.
22:00 BST - More reports of shop windows being smashed in Enfield. Riot police and mounted police patrol the streets.
21:30 BST -The Guardian newspaper quotes a source as saying a bullet found in a police radio after Mr Duggan's death was police issue.
19:45 BST - Around 100 hooded youths gather outside Enfield Police Station.
18:30 BST - Three police officers are injured after intervening in an altercation in Brixton, south London. Missiles are thrown.
18:28 BST - Police are called to High Street Enfield after reports shop windows are being smashed. A police vehicle is damaged.
16:20 BST - Police announce the launch of Operation Withern to investigate the riots in Tottenham.
12:00 BST - Fire crews have all the fires under control but are still damping down some burnt-out buildings. Scenes of crime officers begin investigating and gathering evidence.
Police say 26 police officers were injured in the riots and two remain in hospital. In total, 55 arrests have been made.
Local MP David Lammy tells reporters the community has "had the heart ripped out of it" by "mindless, mindless people", many of whom, he says, had come from outside Tottenham to cause trouble.

Saturday 6 August

22:45 BST - As the violence continues, a double-decker bus is burnt out and more petrol bombs are thrown at police and buildings. Shops set alight in the area include an Aldi supermarket and a carpet shop.
Looting is reported throughout the night and some thieves take the opportunity to load up car boots and shopping trolleys with stolen goods. Vision Express, Boots, Argos and JD Sports are among the shops affected.
20:45 BST - The London Fire Brigade receives its first calls to attend and by 04:30 BST the following morning has dealt with 49 "primary" fires in the Tottenham area and received more than 250 emergency calls from the public.
No firefighters are injured in the disturbances but some are threatened by rioters, according to the London Fire and Emergency Planning Authority.
20:20 BST -The violence begins as bottles are thrown at two patrol cars close to the police station. One of the vehicles is set alight, while the other is pushed into the middle of the road before also being torched.
Unconfirmed reports say the incident was sparked off by a confrontation between a teenage protester and a police officer.
Riot officers from the Territorial Support Group and police on horseback are deployed to disperse the crowds but come under attack from bottles, fireworks and other missiles.
17:00 BST - Around 300 people gather outside Tottenham police station after marching from Broadwater Farm estate. They say they want "justice" for Mr Duggan and his family.
Officers are forced to close the High Road and put traffic diversions in place. Eyewitnesses report that the protest begins peacefully.
Before 17:00 - The IPCC provides support to 14 of Mr Duggan's family members and friends as they formally identify his body.

Thursday 4 August

18:15 BST - Mark Duggan, 29, is shot dead by police at Ferry Lane, Tottenham.
The death occurs during an operation where specialist firearm officers and officers from Operation Trident, the unit which deals with gun crime in the African and Caribbean communities, are attempting to carry out an arrest.
Mr Duggan is a passenger in a minicab and is shot after an apparent exchange of fire. A police officer's radio is later found to have a bullet lodged in it.
The Independent Police Complaints Commission (IPCC) announces it will investigate the incident and later says it believes two shots were fired by police. It also confirms that an illegal firearm was recovered from the scene.
Dari sumber sahih di atas, jelas menunjukkan rusuhan yang berlaku adalah berpunca daripada demonstrasi secara 'aman' yang tidak terkawal.

Jadi, atas dasar apakah Nurul Izzah menggelarkan Timbalan Ketua Polis Negara sebagai JAHIL sedangkan dia sendiri yang cuba memusingkan (spin) fakta yang sebenar dari pengetahuan rakyat Malaysia. Tak salah kalau MyMassa menggelarkan Nurul Izzah sebagai si bogel yang memaki orang yang berpakaian.

Apa yang kita pelajari dari kejadian di UK adalah demonstrasi bertukar menjadi rusuhan apabila khabar angin di sebarkan. Dalam sumber wikipedia menyebut bahawa ada rusuhan berpunca apabila ada cerita mengenai seorang gadis 16 tahun diserang secara kejam oleh pihak polis.

Perkara yang sama berlaku di Malaysia apabila seorang 'askar' upahan PAS disuruh melakonkan watak lelaki yang sedang nazak. Lelaki ini berlakon bersungguh-sungguh sambil dirakam oleh beberapa jurukamera upahan dan kemudiannya disebarkan melalui YOUTUBE. Skrip ini dirancang supaya polis dilihat sebagai kejam dan ianya akan berlaku sebagaimana yang terjadi di UK. Ringkasnya, Polis Kejam = Orang merusuh mencari keadilan kononnya.

Malang bagi pembangkang apabila skrip yang diatur sebegitu cantik telah dipatahkan dengan kebenaran. Berlaku satu lagi kematian (yang real) tetapi bukannya kerana kekejaman polis. Bila terjadi dua kematian dan satunya tidak dirancang, maka perancangan mereka gagal kerana lebih tumpuan diberikan kepada kematian yang benar-benar berlaku. Namun, masih ada 'damage' yang telah berjaya disebarkan oleh pembangkang melalui video "Truth that cannot be covered".

Kesimpulannya, kami berjaya mem'bogel'kan Nurul Izzah dengan fakta-fakta yang sahih, bukannya satu cerita yang telah di'spin' oleh si nurul kepada Malaysiakini. Kepada pembaca MyMassa, ketahuilah bahawa sesuatu rusuhan adalah bermula dengan 'demonstrasi'. Apa yang berlaku di Timur Tengah telah mengajar kita tentang perkara ini. Malah, dalam peristiwa 13 Mei sendiri bermula dengan 'demonstrasi' secara aman (tidak bawa senjata) oleh pembangkang yang berarak sekitar Kuala Lumpur dengan membawa penyapu untuk menghalau orang Melayu. Tidak cukup lagikah kita belajar dari pengalaman?

*Pengalaman adalah guru yang paling bermakna.

23 comments:

izad70 berkata... 11 Ogos 2011 9:50 PTG

malangnya orang yang bodoh tidak pernah belajar dari pengalaman mereka atau orang lain...

Tanpa Nama berkata... 11 Ogos 2011 10:11 PTG

aku x tahulah apalah citarasa org belah lembah pantai..betina x cukup pengalaman..mentah..hangit mcm ni dia org boleh pilih jadi pemimpin,...kompom bahlul.

Tanpa Nama berkata... 11 Ogos 2011 11:41 PTG

Memang bahlul pun sebab diaorang ingat bila sesuatu yang diterbitkan dalam 'media baru' semuanya 'betul'. Kesimpulannya pengundi-pengundi PKR Lembah Pantai memang bahlul.

Wacana di atas adalah cara berfikir secara kritis yang diperkenalkan oleh plato, socrates dan bla... bla...

So, kalau tak nak jadi bahlul, pilih le pemimpin yang boleh memberi banyak kebaikan kepada penduduk Lembah Pantai

-jln ledang ke kg.gelam-

Tanpa Nama berkata... 11 Ogos 2011 11:43 PTG

nak pertahankan makbapak! dia la tu...kalau x sanggup dia gadai keamanan ngara yg kita kecapi hampir 54 tahun ni demi utk menutup perbuatan ayahnya yg x snonoh...bak kata pepatah...mana ada pokok yg bergoyang yg x dituip anginnyer...

Tanpa Nama berkata... 11 Ogos 2011 11:48 PTG

rakyat malaysia bukannya bodoh macam dulu lagi...dulu boleh korang permainkan rakyat malaysia..sekarang rkyat malaysia x macam dulu lagi..dah x leh tuduh PM...kata kat polis pulak yg mana menjaga keamanan negara...dimana otak korang semua..YA ALLAH YA TUHAN AKU KAU BUKAKKAN LAH PINTU HATI ORANG YG INGIN SANGGUP MUSNAHKAN NEGARA DEMI KEPENTINGAN SENDIRI...AMIN..........bertaubatlah..tambah2 dibulan yang mulia ini..mari kita lebih beramal dari buat benda yang mampu pecah belah kan kaum..budak2 tadika pun mampu menilai yang mana satu yang tak baik dan yang baik...

Tanpa Nama berkata... 11 Ogos 2011 11:58 PTG

Hehe... budak mentah anak puaka tu tak cukup belajar lagi gamaknya... main terjah je isu org lain, betul ke tak janji kerajaan + polis + dan seangkatan denganya dijadikan kambing hitam.

Aduh, sape yg bodoh skarang ni?? MP Lembah Pantai ke atau penduduk Lembah Pantai yg memilih budak tak cukup masak ni???

Tanpa Nama berkata... 11 Ogos 2011 11:59 PTG

mana bukti rusuhan di london ada kaitan dengan itu dan ini? yang pasti rusuhan itu bermula dengan perhimpunan kecil=kecilan yang bertukar menjadi ganas kerana terdapat banyak hasutan dalam internet!

justeru pilihan bagi menghalang rusuhan ialah: sama ada jangan dedahkan sekumpulan manusia yang tidak berpuas hati turun ke jalan-jalan. atau halang penghasut dari menghasut.

kalau itulah pilihannya maka dengan menghalang mereka turun ke jalanan adalah pilihan terbaik. mungkin ratu england mintak pakai baju biru tua (uniform PDRM) sebagai tanda penghargaan atas kejayaan Khalid mengawal keadaan.

Tanpa Nama berkata... 12 Ogos 2011 12:08 PG

pakatan rakyat cakap ratu england pakai baju kuning sebagai tanda sokongan pada bersih.

apabila london dilanda perusuh ada kemungkinan juga ia membawa *&^%! harap mereka telan balik ayat berkenaan, kah kah kah!

Tanpa Nama berkata... 12 Ogos 2011 6:54 PG

apa nak heran..majoriti penduduk Lembah Pantai adalah bekas penghuni setinggan yang tak sedar diri dah diberi penginapan semula. Cuba perhatikan siapakan yang menghuni di Kondo Rakyat, Bukit Angkasa, Pantai Permai dan yang seangkatan dengannya...

Tanpa Nama berkata... 12 Ogos 2011 7:12 PG

salam bro.apa yg bro bogelkan adalah fakta yg tidak boleh disangkal semuanya betul.nurul izah penipu dan pembelit besar.apa yg terjadi di London khususnya dan UK umumnya boleh dibendung jika polis uk buat langkah pencegahan awal.pd peringkat awal bila looters pecah rompak kedai2 di high street,polis hanya mampu memerhati dan tidak buat apa2.polis uk patut belajar dr polis malaysia utk selesaikan puak2 demonstrasi.


Andy
London

Tanpa Nama berkata... 12 Ogos 2011 8:01 PG

salam..saya sebagai generasi muda dr kuala lumpur mmg pelik kenapalah izzah boleh menang.. Sbb makin lama tgk perangai dia makin mgarut.. Bermula dgn mcm mana dia defend bapak dia time reporter tanya psal omega.. Boleh die ckp r u the prosecutor? Y i must show it to u..?.. Lepas tu gelak2.. Dah mcm sembang dgn india mabuk todi dah.. Nasib reporter tu sabar ada etika.. Tp sharizat baru2 nih bg pndapat saya lah.. Lg teruk statement die psal anugerah poligami yg nk diberi kepada salleh yakob... Sedara boleh cari la arkib paper metro atau kosmo.. Klau x silap saya sharizat boleh against pemberian anugerah tu alasan tak nak mgalakkan poligami.. Kalau nk poligami kena ikut betul2 sunnah.. Bg saya apa yg salleh yakob buat poligami takde against syarak pon.. Kesimpulan dia.. Tolong la letak muka baru ganti kt lembah pantai..

Tanpa Nama berkata... 12 Ogos 2011 2:35 PTG

di mana kuah klu tidak tumpah ke nasi... betul ke tak betul apa2 hal "kasi goreng" dulu...dah byk sgt goreng rakyat malaysia tu yg bukan kain jer tersingkap...(malunya aku jadi rakyat m'sia bila politik kat m'sia ni busuk-hanyir-jijik- mcm ni sekali....tu nak ikut jejak langkah bapak la tu agaknya....apa2 hal "goreng dulu"!

Hamba Allah berkata... 14 Ogos 2011 11:40 PG

Harap My Massa buat pindaan sikit pada ayat ni " ketahuilah bahawa sesuatu rusuhan tidak akan bermula dengan 'demonstrasi'(ayat ini ada pada cerita tentang 13 Mei, bahagian bawah dekat-dekat nak habis),rasanya tuan dah tersilap taip,mungkin ayat sebetulnya adalah " rushan adalah bermula dengan 'demonstrasi".Kalau memang betul, maafkan saya ye.

Hamba Allah berkata... 14 Ogos 2011 12:05 PTG

Demonstrasi:ternyata AMAT menyusahkan beberapa pihak. Mengapa? Antaranya ialah;
Pertama-Peniaga-peniaga tidak dapat menjalankan perniagaan pada hari itu(yang mana peniaga-peniaga ini ada anak bini untuk dibagi makan)
Kedua-Anak-anak kecil yang tidak berdosa yang mana ditinggalkan oleh ibu bapa yang gila nak berdemo.
Ketiga-Polis dan pegawai Majlis Keselamatan Negara (MKN)- tak pasal-pasal kena buat report lebih dan bertugas lebih masa
Keempat-Isteri (isteri-isteri) dan anak-anak polis dan anggota MKN tersebut - terpaksa ditinggalkan walaupun anak atau isteri sakit

dan banyak lagi (dah tak larat nak taip dah ni)

Harap rakyat Malaysia yang gila nak berdemo, kesian-kesian kanlah kat mereka-mereka ini...

Bayangkanlah kalau anda jadi mereka....


Nota:

Semoga cadangan paderi gay warganegara Malaysia, Pastor Ou Yang Wen Feng untuk berkahwin dengan 'kekasihnya' di negara ini (akhbar Utusan)di halang kerana ditakuti kesan yang berikut:

AKAN ADA LEBIH RAMAI UMAT ISLAM YANG NAK MURTAD HANYA KERANA NAK KAHWIN SESAMA JENIS

Kepada sesiapa yang berkenaan, harap ambil tindakan segera!

Tanpa Nama berkata... 18 Ogos 2011 9:30 PTG

Pastor Ou Yang Wen Feng tu patut kena kan hukuman sula jer... GAy taksedar diri..kat new york bolehlahh.. cuba buat kat sini.....

Tanpa Nama berkata... 18 Ogos 2011 9:39 PTG

dia jadi ahli parlimen bidan terjun jer mana cukup ilmu...jd bila rasa ada keuntungan belah dia, dia main "gasing" laaa.... nak salahkan orang. nanti rakyat bawah parlimen dia kata tak buat kerja pulak.. makan gaji buta (elaun)ajer... belum pun menang PRU dah mimpi rasa nak sain mOU dengan German. .

Tanpa Nama berkata... 22 Ogos 2011 5:01 PG

aku rasa la budak ni dlu mak lahir ikut pungkor jd hasil org lahir ikut pongkor ni mmg la benih umat nabi lut sbb bapak dia pun kaki pungkor mmg sah la.setuju tk hang paa.skg ni pun dia ckp pun bukan ikut mulut dia ckp ikut pungkor.cuba check pungkor dia tu ada gigi n lidah tk??? lu pikir la sendiri.....

Tanpa Nama berkata... 24 Ogos 2011 10:21 PG

Astaghfirullah hal 'azim.

” Barangsiapa yang tidak meninggalkan perkataan dusta dan beramal dengannya, maka Allah tidak memerlukan orang tersebut untuk meninggalkan makan dan minumnya ”
[Bukhari & Muslim]

Lihat lah diri kalian yang bersungguh mahu menunjukkan kesalahan saudari Izzah sampaikan lupa kalian berada di bulan apa.

Lihat lah bahasa kalian yang sangat kesat itu, yang menzahirkan kebencian kalian pada saudara seIslam kita.

Apakah kalian rasa dengan mencaci, dan dengan kata2 kesat itu, akan berlaku apa2 perubahan pada diri saudari Izzah? Atau mana2 pihak lain??
Jijik mendengar bahasa sebegini dari golongan yang mengaku Islam.

Daripada Abu Hurairah r.a. katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda, “Apabila seseorang kamu berpuasa,

janganlah ia bercakap perkara-perkara yang kotor dan sia-sia, dilarang juga bertengkar dan memaki hamun.

Apabila ia dimaki hamun oleh seseorang atau pun diajak bermusuhan maka hendaklah ia berkata, “Sesungguhnya aku berpuasa hari ini”
(al-Bukhari dan Muslim)

Maka, apakah status puasa anda sekarang??

Tanpa Nama berkata... 24 Ogos 2011 10:32 PG

kepada tuan punya blog;

anda trigger orang untuk mencaci orang lain, sedar lah, anda juga tanggung sedikit saham dosa.

MymassaVoice berkata... 24 Ogos 2011 12:53 PTG

Kepada anon dua orang kat atas ni, cubalah nasihatkan Suara Keadilan dan Harakah dulu sebelum nasihatkan kami.

Terima kasih kerana cuba mencacai di sini.

Tanpa Nama berkata... 22 November 2011 2:43 PTG

"Kepada anon dua orang kat atas ni, cubalah nasihatkan Suara Keadilan dan Harakah dulu sebelum nasihatkan kami.

Terima kasih kerana cuba mencacai di sini."

Kalau gitu saudara mengaku perangai saudara pun buruk lah ye?

Tanpa Nama berkata... 16 Disember 2011 8:43 PTG

confem..yg buat blog n owng yg mnyokong blog nie msti jahil..

Tanpa Nama berkata... 16 Disember 2011 9:56 PTG

bila dah tekena tepat kat batang idung, mulalah ak mencacai kata org lain jahil...itula penyakit pengikut ambiga si betina hindu

Catat Ulasan