Selasa, 22 Jun 2010

Idris Ahmad takut Ust Asri masuk UMNO.

0Nampaknya ura-ura kemasukan Ustaz Asri ke dalam UMNO amat ditakuti oleh Pas. Ini terbukti bila Idris Ahmad yang merupakan Ketua Penerangan Pas telah bagi amaran supaya Asri lupakan saja niatnya itu.

Idris Ahmad kata, Ustaz Asri ni seumpama korek lubang untuk diri sendiri jika meneruskan niat untuk masuk UMNO.

Bagi Spy, kalau Ustaz Asri masuk UMNO, itu adalah seribu kali lebih baik daripada dia masuk PAS. Pok Nik pun selalu kata UMNO ni parti yang takkan bawa ke syurga. Pak Hadi pun pernah kata UMNO ni parti yang memisahkan politik dan agama. Para totok PAS pun selalu kata UMNO ni bawa Islam sekular.

Jadi baguslah kalau Ustaz Asri ni masuk UMNO. Bolehlah dia menunjukkan UMNO jalan yang betul ke syurga untuk puaskan hati Pok Nik. Ustaz Asri juga dapat mengajar UMNO bagaimana nak seimbangkan diantara politik dan agama seperti yang Pak Hadi buat dalam PAS. Dan Ustaz Asri juga boleh memenuhi impian totok PAS semua supaya ajar UMNO bagaimana nak hindarkan jadi sekular dan amalkan Islam Tulen seperti PAS.

Jadi, tak payahlah lebai-lebai dalam PAS macam Idris Ahmad ni nak takut kalau Asri masuk UMNO. Anggaplah ini semua hidayah dari tuhan untuk UMNO kembali kuat. Tak payahlah Idris Ahmad nak ajak Ustaz Asri ni masuk PAS. Bukahkah PAS tu dah sempurna segalanya? Tanpa Asri pun PAS dah tentu sememangnya kuat dan hebat.

Idris Ahmad jangan pula nak pertikaikan kehebatan Pok Nik dengan anggap Ustaz Asri ni penting untuk PAS berkuasa. Pok Nik lagi hebat sebab dia boleh menukarkan seorang kaki liwat menjadi setaraf dengan ulamak-ulamak kongkong dalam PAS. Pok Nik juga hebat kerana mampu jadikan seorang kafir setaraf dengan khalifah Umar di Penang tanpa melalui proses buang kulup dan lafaz syahadah.

Idris jangan lupa, kehebatan Pak Hadi pun apa kurangnya. Sifat tawadduk Pak Hadi telah berjaya membuatkan Lim Kit Siang dan Karpal Singh bersetuju untuk jadi sahabat PAS dan rela menghambakan parti mereka untuk PAS.

Jasa Pak Hadi yang berniat untuk melaksanakan Hudud di Terengganu sebelum ayam berkokok juga jangan dipandang rendah. Walaupun Pak Hadi tak berjaya nak kuatkuasakan Hudud di Terengganu masa diperintah oleh PAS dulu, itu tak boleh nak salahkan dia kerana mungkin Tuhan masih belum makbulkan niat suci Pak Hadi tu. Tapi.., niat tu pentingg. Pahala besar kalau niat macam tu tau.

Oleh itu, spy harap Idris Ahmad janganlah meroyan sangat dengan berita Ustaz Asri nak masuk UMNO. Entahkan betul ataupun tidak berita tu, jadi janganlah Idris utamakan Asri hingga lupa kehebatan Pok Nik dan Pak Hadi.

Hargailah wali-wali PAS tu sementara mereka masih ada umur. Entahkan besok..., entah lusa.., ataupun mungkin tarikh 16 september yang Nuar saja tahu, insyaAllah gol lah orang tua tu. Jadi..., harap Idris manfaatkan lah waktu yang ada sekarang ni yee.Spy Leman melaporkan dari Homestay Kampung Pelegong, Nageri Sembilan

oleh CSI Melayu

Isnin, 21 Jun 2010

PAS Sekarang - Syaitan sama sahaja..!

1Beza PAS asal dengan PAS sekarang.... (PAS perjanjian Baru). Banyak perubahan pada perjuangan PAS jika dibandingkan dulu dan sekarang. PAS sekarang berubah mengikut masa dan keadaan. Dulu lebih praktikal, sekarang lebih radikal.

Tidak apa bagi umat Islam yang percaya pada janji PAS sekiranya menang pada PRU13. Jika PAS pernah bersumpah untuk memartabatkan Islam dalam negara ini, kita bersumpah Islam tidak akan berjaya dimartabatkan selagi adanya DAP dalam kalangan mereka. Bukankah Pakatan Rakyat tidak mengiktiraf Malaysia sebagai negara Islam di bawah pentadbiran BN? Apakah DAP mengiktiraf PAS yang hendak menjadi pemimpin negara Islam yang mengamalkan Hudud dan Kisas?

Semua rakyat tahu. Malah penyokong PR tahu, tetapi mereka memperjudikan nasib dengan tindakan bakal dibuat sekiranya mereka menerajui kepimpinan negara kelak. Merekalah penjudi dalam erti kata sebenar.

Inilah motto PAS dalam kempen pilihanraya 40 tahun lepas.. Di manakah perjuangan Bangsa itu sekarang?

UNDILAH BULAN BINTANG UNTUK KAAGUNGAN UGAMA, BANGSA DAN TANAH AIR!

DIKLUARKAN OLEH JABATAN PENERANGAN PAS NEGERI KELANTAN


Itu dulu.. Sekarang PAS dah keluarkan bintang, tinggal bulan sahaja sebagai lambang. Jadi tiada lagi ciri-ciri keislaman pada lambang sekarang. Ianya memberi makna mendalam yang membawa maksud - lebih cepat untuk dicapai (cita-cita menawan negara) sampai ke bulan tidak perlu ke bintang dengan roket merah sahabat karib.

Lupakah perjanjian ini? Kertas lengkap dalam laman sahabat :http://www.kitagempur.com

Di dalam peringatan mesyuarat ke 6 Jawatankuasa Kerja Agung PAS bertarikh 22 Januari 1986, diminitkan seperti berikut,

PERKARA 5.5 – Terdapat cadangan supaya PAS menerima kerjasama/bantuan dari orang-orang yang bukan Islam.

Setelah menerima pandangan dari Dewan Ulama’ Kelantan dan dibincangkan secara teliti, maka mesyuarat bersetuju:

5.5.1 – PAS sama sekali tidak boleh/dilarang bekerjasama dengan mana-mana pertubuhan yang bukan Islam,

5.5.2 – PAS boleh/harus menerima bantuan/kerjasama dari individu-individu yang bukan Islam. (individu sahaja, bukan pertubuhan)

Sekarang PAS yang dipimpin Mudalilul Am telah berjaya membawa pembaharuan dengan mengkhianat janji yang dibuat oleh mereka dulu. Beginikah puak yang kita hendak letakkan kepercayaan sedangkan Hudud yang diperjuangkan sudah tiada lagi kedengaran khabarnya sekarang?

Apakah mereka menunggu Karpal menjadi mayat, barulah hendak diteruskan usaha mereka? Kita bukan tidak mahu mengangkat pemimpin PAS menjadi ketua dalam negara ini, tetapi mampukah Mudalilul Am PAS itu mengotakan janji-janjinya akan perjuangan parti mereka?

Rasulullah s.a.w. pernah menyatakan di dalam sabdanya dalam peristiwa hijrah daripada Mekah ke Madinah,

"siapa yang berhijrah kepada Allah dan rasulnya maka hijrahnya adalah kepada Allah dan rasulnya. Siapa yang berhijrah kepada dunia atau wanita yang dicintai olehnya maka ia berhijrah kepada perkara yang menjadi tujuannya".

Ternyata PAS tetap mengkafirkan UMNO sehingga sekarang umpamanya pada banner di bawah;

PAS tidak berlaku adil kepada UMNO. Perancangan kerajaan perpaduan yang dicadangkan UMNO untuk berkongsi kuasa ditolak mentah-mentah. DAP yang terang-terangan menolak kerajaan Islam dijadikan rakan seperjuangan. Kononnya kerjasama dengan DAP lebih baik dengan UMNO. Maka, siapakah kini yang kafir setelah sanggup berkongsi kuasa dengan orang kafir?

Imbas kembali apa yang pernah diperkatakan dulu.....
Pada Ogos 1963, Dewan Ulama PAS Kelantan mengeluarkan hukum berikut.

“Orang-orang Islam yang berkongsi dengan orang-orang kafir untuk memerintah negara, menjadi kafir dan haram".

Sudah lupakah PAS?

Dan inikah wajah PAS sebenar untuk mendirikan pemerintahan Islam apabila berkuasa kelak? Baca kenyataan yang berputar belit seperti dibawah....

Pada 12 Mei 1999, TGNA menekankan bahawa demi memastikan hubungan dengan DAP berjaya, PAS sanggup tidak mendirikan Negara Islam. Katanya,
“Kita bersyukur dengan pendirian DAP sekarang kerana mereka sudah berubah sikap dan sanggup bekerjasama dengan PAS, asalkan tidak mendirikan negara Islam".

Pada 4 Ogos 2001, TGNA menekankan ketiadaan hasrat menubuhkan Negara Islam dengan berkata,

“Bukan sahaja dalam manifesto, dalam perlembagaan PAS sendiri memang tidak mengandungi satu perkataan pun untuk menubuhkan sebuah negara Islam, dia (DAP) boleh tengok sendiri perlembagaan itu".

Anehnya pada masa yang sama PAS mengelirukan rakyat dengan kenyataan tolong kerajaan Islam yang diusulkan PAS. Kata-kata mereka berubah-ubah mengikut keadaan dan kehadiran khalayaknya.

Pada 24 Januari 1999 TGNA memberitahu bahawa DAP sebenarnya mahu menolong Kerajaan Islam yang diusulkan oleh PAS,

“Siapa yang nak tolong Kerajaan Islam, kami sebagai pemimpin Islam mesti terima sama ada DAP, MCA dan MIC. Kalau nak tolong mengapa kita tolak. Jika DAP ikhlas nak tolong PAS, saya terima. Usahkan DAP, syaitan pun saya terima".

Jadi benarlah. Syaitan telah diterima bersama-sama dengan PAS walaupun tahu hakikatnya bersubahat dengan Syaitan dalam apa jua keadaan bertentangan dengan ajaran agama. Apakah bantuan Syaitan boleh membawa kepada kegemilangan kerajaan Islam tajaan PAS?

Dan sebagai bukti DAP menolong kepada Kerajaan Islam, Karpal telah mengeluarkan kenyataannya seperti di bawah dan PAS tetap sanggup bekerjasama demi KUASA, PANGKAT dan KEDUDUKAN..........

Ingatlah wahai orang Islam, jangan terpengaruh kepada mereka sedangkan kita tahu apa yang mereka pernah kata dan apa yang dilakukan sekarang... Kami bukan memenangkan UMNO tetapi kami tolak pendirian puak yang mengkhianati janji...

kata pendakwah yang juga Ahli Majlis Agama Negeri, Syeikh Muhammad Fuad Kamaludin al-Maliki.

“KELEMAHAN umat Islam bukan kerana kekuatan orang kafir sebab Allah SWT tidak beri pertolongan kepada orang kafir tetapi kepada kita (umat Islam). Jadi, kekuatan itu sepatutnya pada kita,”

Ya Tuhan kami janganlah engkau hukum kami jika kami lupa. atau kami tersalah.
Ya Tuhan' kami jangahlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat
sebagaimana engkau bebankan kepada orang-orang yang sebelum kami.
Ya Tuhan kami janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya.
Beri maaflah kami, ampunilah kami dan rahmatilah kami.
Engkau penolong kami maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir. "

(Maksud surah Al-Baqarah ayat 286.)


Wallahu a'lam


Posted by Apai Ngelai

Pasti ada sebab Karpal mahu pilihanraya kecil di Parlimen Batu...

0


Oleh: ROSLAN BIAN (AgendaDaily)

Jika tidak kerana Karpal Singh membangkitkan bahawa Tian Chua perlu mengosongkan kerusi Parlimen Batu selepas Mahkamah Tinggi mengurangkan dendanya kepada RM2,000 kerana menggigit seorang anggota polis, banyak pihak sudah melupakan kemungkinan adanya pilihanraya kecil terbaru selepas Sibu, Mei lalu. Sekaligus, timbul persoalan apakah motif Pengerusi DAP itu menyatakan kerusi Parlimen yang dimenangi PKR pada PRU ke 12 dahulu perlu diisytiharkan kosong sedangkan pembangkang pastinya tidak mahu lagi kekurangan kerusi selepas lima ahli parlimen PKR keluar parti.

Karpal membangkitkan Perkara 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan bahawa seorang Ahli Parlimen hilang kelayakan jika disabitkan mahkamah dan dihukum penjara tidak kurang setahun atau denda tidak kurang daripada RM2,000 dan dia tidak mendapat pengampunan. Mengikut Perkara 53 perlembagaan itu, seorang Ahli Parlimen akan hilang kelayakan serta-merta jika dia tidak merayu keputusan mahkamah dalam tempoh 14 hari. Karpal yang juga seorang peguam merujuk kes pada 1975, apabila Ahli Parlimen DAP, Fan Yew Teng, terpaksa mengosongkan kerusi Parlimen Menglembu selepas dihukum penjara enam bulan dan didenda RM2,000 selepas disabitkan kesalahan mengikut Akta Hasutan.

Bagaimanapun, keputusan Hakim Mahkamah Tinggi Hakim Datuk Ghazali Cha yang mendengar rayuan Tian Chua pada Khamis mengurangkan hukuman terhadap pemimpin PKR itu atas alasan tidak mahu pilihanraya kecil mencetuskan beberapa persoalan. Bukan berniat menghina mahkamah tetapi ada pihak berpendapat jika timbul situasi yang tiada kepastian, hanya Speaker Dewan Rakyat berhak menentukan keputusan sama ada kerusi Parlimen Batu kosong atau sebaliknya setelah penyandangnya disabitkan kesalahan dan denda oleh mahkamah. Hal sama juga ditegaskan Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar kerana perkara itu termaktub dalam Perkara 53 Perlembagaan Persekutuan bahawa pejabat Speaker Dewan Rakyat yang mempunyai kuasa bagi menentukan status sesebuah kerusi parlimen berkenaan. "Perkara 53 (1) menyebut jika berbangkit apa-apa persoalan sama ada seorang ahli Majlis Parlimen telah hilang kelayakan, soal itu hendaklah diputuskan oleh Majlis Parlimen dan keputusan itu adalah muktamad,”.video

Kini, SPR menunggu notifikasi atau pemakluman rasmi daripada Pejabat Speaker Dewan Rakyat sama ada kerusi Parlimen Batu kosong atau sebaliknya. Bagaimanapun, dengan mengenepikan perkara itu, persoalan yang berbangkitkan kini kenapa Karpal Singh seolah-olah tidak sependapat dengan keputusan Hakim Mahkamah Tinggi tersebut dan melihat perlunya ada pilihanraya kecil di Parlimen Batu. Memang sebelum ini Tian Chua pernah menyatakan tidak akan merayu jika Mahkamah Tinggi mengekalkan keputusan di buat Mahkamah Majistret sebelum ini yang menjatuhkan hukuman penjara enam bulan dan denda RM3,000. Bermakna, beliau sendiri mahu melepaskan kerusi itu dan mahu pilihanraya kecil diadakan. Ini juga menjadi teka teki. Namun, Agendadaily difahamkan, pembangkang khususnya PKR dan DAP mempunyai percaturan menarik dalam menentukan kerusi Parlimen Batu. Pilihanraya kecil jika diadakan kelak dianggap dapat meneruskan momentum pakatan rakyat khususnya Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini berdepan perbicaraan kes dakwaan meliwat pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Selain kes tersebut, Anwar juga sedang berdepan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen berhubung isu Apco Worldwide yang mungkin menyebabkan beliau dikenakan hukuman gantung menghadiri sidang Dewan jika didapati bersalah. Justru itu, Ketua Pembangkang tersebut perlukan ‘platform’ supaya kedua-dua kes itu di bawa ‘ke mahkamah rakyat’ untuk beliau meraih simpati dan dapat menegakkan benang basah. Dalam pada itu, ada juga maklumat kononnya pilihanraya kecil di Parlimen Batu kelak bagi membolehkan Datuk Zaid Ibrahim dicalonkan selepas tewas di Hulu Selangor, akhir April lalu.

Idea meletakkan Zaid khabarnya turut disokong DAP yang melihat politik bekas menteri kerajaan Barisan Nasional itu .ngam’ dengan idealogi parti itu. Agendadaily dimaklumkan, jika Zaid menang, kedudukannya dalam PKR lebih terjamin malah ada kemungkinan beliau akan menggantikan Anwar menerajui parti itu jika mantan timbalan perdana menteri itu didapati bersalah dalam kes liwatnya. Walaupun ada pihak melihat Azmin Ali lebih berpengaruh dan layak, namun Naib Presiden PKR itu dicadangkan untuk menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor. Andai semua percaturan ini benar, maka tidak hairanlah Karpal Singh bersuara menyatakan Tian Chua hilang kelayakkan sebagai ahli parlimen Batu dan perlu ada pilihanraya di kawasan itu

21 DALIL PAS TERMASUK DALAM PERKARA-PERKARA AJAIB DUNIA

0Berikut adalah himpunan dalil yang menunjukkan PAS adalah antara perkara-perkara ajaib di dunia ini, di samping Taj Mahal dan Piramid;

PADA MULANYA...

1 Kata PAS: UMNO menjadi kafir kerana berkerjasama dengan parti-parti kafir seperti MIC dan MCA. “Sesiapa yang reda dengan kufur maka dia menjadi kufur..” (Kuliah Di Marang 1983)

KEMUDIANNYA..

PAS berkerjasama dan berpelukan dengan DAP dan calon-calon bukan Islam dalam pilihanraya ke-11 & 12.

PADA MULANYA...

2 Kata PAS: “Haram orang Islam memangkah calon yang kafir. Ini kerana Allah mengharamkan melantik orang kafir menjadi pemimpin”.

KEMUDIANNYA..

Dalam pilihanraya ke-12 PAS meminta ahli-ahlinya memangkah calon bukan Islam dari parti PKR dan DAP. Bahkan PAS meredai Guan Eng sebagai pemimpin mereka di P.Pinang.

PADA MULANYA...

3 PAS kata: “Kerajaan BN adalah kerajaan mungkar kerana membiarkan kilang-kilang arak dan kelab-kelab malam beroperasi”

KEMUDIANNYA..

Selepas PAS dan rakan-rakan menang di Selangor, mereka tidak pula membantah kilang-kilang arak yang besar-besar di negeri itu seperti Carsberg di Shah Alam dan Kelab The Ship yang PAS begitu marah pada masa lalu.

PADA MULANYA...

4 PAS kata kepada Pak Lah semasa beliau TPM diarahkan mengawal virus JE: “Badawi di arab jaga unta, badawi di Malaysia jaga ?Babi”

KEMUDIANNYA..

Kerajaan Selangor yang disertai oleh PAS cuba mengendalikan urusan Babi bahkan mencanggihkan ladang ?!Babi, tak pulak PAS kata kerajaan mereka ‘kerajaan Babi’.

PADA MULANYA...

5 PAS kata: Tun Dr. Mahathir firaun, thaghut, dosanya tidak terampun, perosak negara, kejam dan berbagai lagi.

KEMUDIANNYA..

Bila Tun Tun Dr. Mahathir kritik Pak Lah, PAS puji Tun Dr. Mahathir, ada pemimpin pemuda PAS yang cium tangan Tun Dr. Mahathir semasa dia ceramah di Tmn Melewar. PAS kata: “Tun Dr. Mahathir bijaksana, negarawan terbilang, sangat berjasa, kuat memikirkan kepentingan negara, Malaysia memerlukan orang seperti Tun Dr. Mahathir bukan Pak Lah”.

PADA MULANYA...

6 Masa Anwar Ibrahim duduk dalam UMNO, PAS kata: “Anwar munafik, pengkhianat agama, jual agama, berpura-pura…”

KEMUDIANNYA..

Bila Anwar kena pecat, PAS kata: “UMNO buang Anwar sebab dia pejuang Islam, dia memerangi rasuah dan itu tandanya UMNO anti-Islam”.

PADA MULANYA...

7 Masa Anwar dituduh dengan tuduhan seks, PAS kata: “Dalam Islam tidak boleh tuduh orang dengan tuduhan seks, melainkan kena ada empat orang saksi”. Macam tu juga depa kata semasa Mat Sabu dituduh berkhalwat.

KEMUDIANNYA..

Bila PAS ceramah, ramai penceramah PAS tuduh pemimpin UMNO dengan tuduhan seks dan berbagai, PAS kata: “Ini tujuannya untuk menegakkan Islam iaitu Amar Makruf dan Nahi Mungkar..”

PADA MULANYA...

8 PAS kata: “Sesiapa yang menolak hudud kerana masyarakat majmuk maka dia menjadi kafir”

KEMUDIANNYA..

PAS Kedah yang baru memerintah kata: “Kedah tidak boleh buat macam Kelantan dalam semua benda seperti tutup pusat judi, sebab di Kedah ramai orang bukan Islam, bukan macam Kelantan.

PADA MULANYA...

9 PAS kata: “Bersekongkol dengan parti politik yang tidak bepegang dengan dasar Islam jadi sesat atau kufur”.

KEMUDIANNYA..

PAS berkawan dan berjihad bersama PKR. Bahkan PKR yang memimpin PAS sekarang, sedangkan parti Anwar itu tidak pun menyebut dalam perlembagaannya Islam sebagai dasar.

PADA MULANYA...

10 PAS kata: “Kerajaan yang tidak berusaha menjalankan hukum hudud adalah kerajaan yang Quran kata: “Sesiapa yang tidak berhukum dengan hukum Allah, maka mereka adalah orang-orang kafir”.

KEMUDIANNYA..

PAS Kedah kata: “Hudud tidak termasuk dalam keutamaan kerajaan PAS Kedah” (Azizan Razak)

PADA MULANYA...

11 PAS kata: “UMNO mungkar sebab benarkan pembinaan kuil-kuil yang banyak, terutama Batu Caves”.

KEMUDIANNYA..

PAS Kelantan telah izinkan tokong Buddha tidur yang terbesar di Asia.

PADA MULANYA...

12 PAS kata: UMNO mungkar sebab benarkan geng-geng libaral yang menghina Islam menulis dalam surat khabar seperti Astora Jabat, SIS dan lain-lain.

KEMUDIANNYA..

Harakah benarkan Raja Petra yang selalu mempertikaikan Islam menulis dalamnya. Hanya kerana Raja Petra menghentam kerajaan.

PADA MULANYA...

13 Amanat Hadi kata: Menentang UMNO adalah jihad dan jika mati syahid sebab UMNO tak pakai undang Islam memerintah.

KEMUDIANNYA..

PAS perintah Kelantan dah 18 tahun, Trengganu 4 tahun dan sekarang Kedah, Perak dan Selangor, dan sekarang kata undang-undang hudud bukan keutamaan PAS. Apakah jika menentang PAS sekarang adalah jihad dan syahid?

PADA MULANYA...

14 PAS kata: UMNO tak amanah kerana telah hilangkan banyak duit negara

KEMUDIANNYA..

PAS telah lesapkan banyak duit koperasinya sendiri Ko-Hilal. Ahli-ahli koperasi itu semua maklum hal tersebut, wang mereka hilang entah ke mana?

PADA MULANYA...

15 PAS kata: “Tidak boleh berkerjasama dengan UMNO sebab UMNO tolak Islam”

KEMUDIANNYA..

PAS kerjasama dengan DAP yang selalu dok kata: “Kami menentang negara Islam” (Kit Siang). Bahkan PAS Perak kata: “Kerjasama dalam kerajaan bersama DAP, lebih mulia dari berkerjasama dengan UMNO”.

PADA MULANYA...

16 PAS kata: “UMNO tak layak mengaku nak Islam sebab UMNO tidak mempunyai ciri-ciri Islam yang sepatutnya”

KEMUDIANNYA..

PAS sekarang berkempen mengwar-warkan bahawa pimpinan tertinggi mereka yang disanjungi di Penang iaitu Lim Guan Eng ingin meniru khalifah Umar bin Abdul Aziz. Apakah iman Guan Eng begitu suci dan sempurna bagi PAS. Mungkin lepas ini PAS akan beritahu bahawa Guan Eng kuat sembahyang tahajud macam khalifah Umar bin Abdul Aziz.

PADA MULANYA...

17 PAS kata: “UMNO tidak mahu cegah mungkar masa memerintah”

KEMUDIANNYA..

PAS hanya mendiamkan diri dengan berbagai pusat-pusat mungkar yang ada di Perak, Selangor dan Kedah.

PADA MULANYA...

18 PAS kata: “Tidak boleh wujudkan jemaah Islam yang lain selain PAS yang merupakan jemaah pertama di Malaya. Mereka yang wujud itu adalah penentang gerakan Islam” (Ketua Dewan Ulama PAS, Harun Taib).

KEMUDIANNYA..

PAS meredai kewujudan parti-parti lain seperti PKR, Semangat 46, bahkan berkerjasama dengan begitu erat dengan mereka. Kanapa boleh? Kenapa tak suruh masuk PAS saja?

PADA MULANYA...

19 Semasa berkerjasama dengan Parti Semangat 46: PAS memuji-muji Tengku Razali, Rais Yatim dengan pujian yang sakan tentang kebijaksanaan mereka. Bahkan PAS bertakbir dalam majlis mereka.

KEMUDIANNYA..

PAS kutuk depa semua dan kata macam-macam. Sedangkan dulu puji sakan dan berlebih-lebihan. Mereka memang asal dari UMNO, adakah PAS lupa? Apakah selepas ini PAS juga akan mengutuk PKR dan DAP jika kerja sama itu gagal?.

PADA MULANYA...

20 PAS kata: Tidak boleh berpakat, atau cenderung hati dengan orang kafir yang menentang Islam. Itu boleh batal Islam

KEMUDIANNYA..

PAS menerusi PKR berbaik-baik dengan pemimpin HINDRAF yang menentang keistimewaan Islam dalam negara ini. Bahkan PAS kata: “Kita tidak berminat menentang Hndraf, itu hak mereka untuk berdemonstrasi” (Harakah)

PADA MULANYA...

21 PAS kata haram menyertai UMNO atau tolong UMNO sebab dasar mereka tak Islam.

KEMUDIANNYA..

PAS tak marah pula orang sertai PKR dan DAP, bahkan PAS tolong mereka supaya menang dalam PRU ke-12.


Macam yang selalu Nabil cakap: "Lu pikirlah sendiri!"

Rabu, 16 Jun 2010

Hasil 'terpuji' tarbiah tok-tok guru hamPAS!

2Blogger BIADAP PAS!

Di antara PAS, UMNO dan DAP yang mana lagi lebih mudah bertoleransi dengan pihak lawan? Jawapannya mudah sahaja. UMNO pun tidak pernah mengamalkan politik taksubkan pemimpin, taksubkan parti, menjaja fitnah dengan tuduhan melulu tanpa asas dan bukti sehingga membawa ketidakstabilan dalam negara.

Bandingkan dengan PAS. Hina sangatkah orang UMNO sehingga pemimpin mereka tidak boleh bercampur gaul dengan mereka. Bandingkan pula dengan DAP, celaka sangatkah UMNO/BN sehingga mereka memaki hamun dalam bilik rehat parlimen. Teraniayakah mereka dalam negara kita ini?

Dalam tulisan daripada satu blog penyokong kuat PAS merakamkan penulisan tentang dialog diantara dia dan Ustaz Nasaruddin Mat Isa. Dalam tulisannya seolah-olah perbuatannya itu patut dan dirasakan betul bagi pihak parti. Dengan cara dia bercakap menunjukkan adab dirinya bila berbicara dengan seorang pemimpinnya yang bergelar ustaz. Tidakkah dia terfikir perbuatan lidah menyakitkan hati seorang islam yang lain akan boleh menjerumuskan dia ke dalam Neraka Allah Azzawajalla? Banyak hadis mengecam perbuatan sebegini.

Salahkah Ustaz Nasaruddin berbual dengan Datuk Husni Hanadzlah di kafeteria? Apa salah Datuk Husni sampai kena tunjuk kat muka? Apa kaitan APCO dengan Yahudi dan apa kaitan Datuk Husni dengan isu APCO? Nampaknya inilah puncanya mengapa PAS tidak boleh dipilih menjadi pemimpin kita. UMAT ISLAM DI NEGARA KITA PASTI AKAN HANCUR DENGAN PENDIRIAN ORANG SEBEGINI.

Di bawah adalah petikan yang diambil daripada laman tersebut;


Apabila semua Ahli Parlimen Pakatan Rakyat bersama-sama Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim sibuk bertikam lidah dengan Ahli Parlimen Umno BN di Dewan Rakyat, menentang usaha Umno melantik Badan Perundingan Antarabangsa Apco Worldwide (IAC), iaitu proksi Zionis-Israel; saya bertanya beliau, “Kenapa Ustaz asyik bersembang dengan Datuk (Ahmad) Husni Mohamed Hanadzlah (Menteri Kewangan) di Cafeteria (Ahli Parlimen) ini?“

Saya berasa, saya wajar mengetahui tentang kepemimpinan saya, apakah perkara yang begitu penting di sisi Nasharuddin sehingga beliau mengutamakan Ahmad Husni dari komitmennya menentang Umno di Dewan Rakyat?

Bukan sahaja lima wartawan Harakah melahirkan rasa hairan melihat kelaku Nasharuddin, seorang wartawan dari suatu akhbar berbahasa Cina yang kebetulan bersama saya pun turut menyuarakan rasa hairan dengan iltizam politik Nasharuddin pada saat itu.

Dalam fikiran saya, sekiranya yang duduk melepak di situ adalah Datuk Ibrahim Ali (Ahli Parlimen Pasir Emas), Zulkifli Nordin (Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baru) atau Datuk Zahrain Md Hashim (Ahli Parlimen Bayan Baru) atau Mohsin Fadzli Samsuri (Ahli Parlimen Bagan Serai); saya tidak kisah.

Mereka Ahli Parlimen Bebas. Mereka dipanggil pengkhianat. Mereka dipanggil ‘Katak-katak Jadian’.

Nasharuddin adalah Ahli Parlimen Bachok. Nasharuddin adalah Timbalan Presiden PAS. Nasharuddin adalah Ahli Parlimen Pakatan Rakyat. Nasharuddin bukan Ahli Parlimen Bebas. Nasharuddin bukan Ibrahim, Zulkifli, Zahrain atau Mohsin yang dipanggil ‘katak’ di Parlimen.

Apa sahaja yang dilakukan oleh kepemimpinan parti saya, saya kira saya wajar tahu dan saya wajar berfikir.

“Yang anta (kamu) nak tahu kenapa? anta siapa?” Nasharuddin membengis.

Saya pun memperkenalkan diri. Saya membuat pengakuan di depan Nasharuddin sambil diperhati Ahmad Husni bahawa saya merupakan ahli Pas, wartawan Harakahdaily dan blogger anti Kerajaan Perpaduan.

Saya juga membuat pengakuan di depan Nasharuddin, sambil diperhati oleh Husni, yang saya ini benci dengan pemimpin yang mengkhianati Pakatan Rakyat; saya benci pemimpin pro Umno; saya benci pemimpin yang penipu; dan saya akan lawan mereka habis-habisan.

“Sebab itu saya nak tahu, kenapa Ustaz duduk lepak di sini sedangkan MP-MP Pakatan (Rakyat) yang lain sedang sibuk menghentam fraksi Zionis (Umno) di Dewan Rakyat? Sebab itu saya nak tahu, kenapa Ustaz duduk asyik bersembang dengan dia (saya menunjuk jari kepada muka Husni) ini?” saya mula bertegas.

Nasharuddin menekan suaranya, “Ana (saya) kenal anta (kamu). Ana tahu apa yang anta buat. Semuanya ana tahu (iaitu saya anti pemimpin pro Umno dan Kerajaang Perpaduang), apa yang anta buat. Kenapa anta nak tahu? Kenapa anta sibuk nak tahu ana buat apa (sekarang)?“

“Aaaaih…salahkah saya nak tahu apa yang hang (kamu) buat di sini? Salahkah aku nak tahu kenapa hang tak sama-sama Pakatan Rakyat sekarang (dalam) menentang usaha membawa Zionis-Israel ke Malaysia (di Dewan Rakyat),” saya bertanya Nasharuddin lagi.

“Ana pun kenal hang. Aku pun ada rakaman-rakaman dan bukti pemimpin Pas khianat Pakatan (Rakyat) dengan pergi mengadakan pertemuan dalam gelap dengan Umno (yang) zalim sebelum ini.”

Husni kemudiannya bersalaman dengan Nasharuddin dan bersalaman dengan saya apabila saya saya serius memperkatakan kepentingan Ahli Parlimen PAS menentang Apco/IAC menggunakan pentas Dewan Rakyat.

“Ana tengah dengarkan,” kata beliau sambil menunjukkan peti televisyen di Kafeteria Ahli Parlimen.

“Sebab itulah saya nak tahu, kenapa Ustaz berada di sini dan asyik berbual dengan Husni? Saya cuma nak tahu sahaja, kenapa Ustaz tidak berada di Dewan Rakyat pada waktu genting sebegini?” saya mengerut dahi dan mata saya tidak lepas memandang mata hitam Nasharuddin.

“Kenapa nta (kamu) nak tahu? Kenapa nta sibuk nak tahu ana buat apa (sekarang)?” Nasharuddin seperti mengelak untuk memberi jawapan yang wajar apabila saya terus bertanya soal yang sama, ‘saya nak tahu…’

“Aaaiihhh…takkan salah saya nak tahu. Bila Nabi Ibrahim tanya Allah, nak tahu tentang Allah, Allah pun tak marah Nabi Ibrahim. Allah perjelas apa yang dipersoal oleh Nabi Ibrahim sebab Ibrahim nak tahu tentang (kebesaran) Tuhannya,” saya berhujah.

“Aaaaihhh…kalau Allah pun layak ditanya, takkan saya salah (sekiranya) bertanya Ustaz: kenapa Ustaz di sini? Kenapa Ustaz bersama Husni ketika semua orang (Ahli Parlimen Pakatan Rakyat) sedang sibuk menentang Zionis Malaysia (Umno).“

Lama juga beliau berdiam dan saya nampak kebengisannya. Saya tidak nampak wajah seorang Timbalan Presiden PAS. Saya tidak nampak wajah seorang ahli PAS dalam dirinya.

Sambil mengusap belakang beliau, saya kemudiannya merapatkan muka kepadanya lalu berbisik, “Ustaz ini Islam, pemimpin Islam dan pemimpin Pas. Ustaz tak perlu takut kepada saya.“

“Saya Muslim. Saya wartawan paling junior. Saya ahli Pas. Ustaz tak perlu takut kepada saya kerana saya hanya bertanya: kenapa Ustaz di sini (di Kafeteria Ahli Parlimen)?“

Kata saya lagi, sekiranya saya seorang Blogger yang tidak bermaruah, saya tidak bersemuka dan bertanya Ustaz semua (persoalan) ini.

Saya kemudiannya meninggalkan Nasharuddin seorang diri di Kafeteria tersebut.

Kemudiannya, saya mendapat tahu bahawa beliau meninggalkan Parlimen, tidak menyertai sesi penghujahan pada sebelah petang di Dewan Rakyat.

Selepas peristiwa itu, banyak wartawan menemui saya. Beberapa Ahli Parlimen PAS juga menemui saya meminta penjelasan lanjut daripada saya.

Saya kata, saya seorang yang tidak pandai politik. Sebab itu, saya pergi bersemuka sendiri dengan Nasharuddin dan bertanya semua persoalan tersebut.

Kalau beginilah sikap kepemimpin PAS, saya anggap beliau tidak layak memimpin jamaah PAS dan tidak layak memimpin kerajaan Malaysia kerana apabila Pakatan Rakyat menang dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 kelak.

Maafkan saya, tulisan ini bukan sekadar tulisan blog. Doa seorang Muslim. Ini doa seorang ahli marhaen Pas.

Kepada semua pelayar blog ‘kecil’ ini, khususnya geng Kerajaang Perpaduan, segelintir pemimpin Pemuda yang bacul dan ahli-ahli PAS yang menyokong usaha membawa PAS bergabung dengan Umno sendiri, sila buat aduan segera tentang entri ini kepada Lembaga Disiplin PAS supaya saya boleh didakwa dan dipecat.

Wallahu ‘alam. Lawan!

———-

SAYA MUSLIM, SAYA BENCI PENGKHIANATAN

SAYA MUSLIM, SAYA BENCI PERKAUMAN

Dan kebetulan pula, sahabat blogger AIDC keluar pula topik yang bagi tahu kita MENGAPA USTAZ NASARUDDIN MALAS NAK CAMPUR MP-MP PAKATAN LAIN MENGHENTAM PROKSI ZIONIS BERKENAAN ISU APCO DALAM DEWAN RAKYAT.


JAWAPANNYA, KERANA USTAZ NASARUDDIN TAHU SIAPA KETUA PR YANG SEBENARNYA. SIAPA YANG LEBIH RAMAI KENALAN DAN TOKOH YAHUDI SELAIN DARIPADA DIA. Sila rujuk link AIDC kat bawah

http://www.anwaraidc.com/2010/06/ustaz-nasha-terkejut-anwar-bekerja-bersama-israel.html

Nampaknya orang inilah yang bertanggung jawab membuat cerita fitnah dalam akhbar Lidah Syaitan HARAKAH yang banyak membawa kehancuran kepada perpaduan Islam dalam negara kita ini. Terus terang, jika bencikan kepimpinan, bukan bermakna kita haus putuskan sillaturahim dengan saudara islam yang lain. Janji Allah, tak masuk syurga orang yang memutuskan sillaturahim sesama Islam.


Memang kita juga bencikan PAS kerana dasar-dasar parti yang telah berubah dan perjuangan yang lebih mementingkan kedudukan parti tanpa mengira perpaduan ummah, tetapi kita tidak sekali-kali bencikan pemimpinnya hatta penyokong mereka sekalipun. Perlu tahu batas-batas dalam berpolitik. Lebih penting jagalah ADAB dalam berbicara dan berbual. Jangan jadi umat yang KURANG AJAR!Posted by Apai Ngelai

Tuduhan Haji Hadi : Umno ditubuhkan oleh British ?

2Presiden Pas, Hj Hadi Awang tanpa berselindung telah mengatakan bahawa Umno sebenarnya telah ditaja oleh pihak British bagi melawan perjuangan Islam.

Hj Hadi juga berkata bahawa Umno juga sebenarnya ditubuhkan oleh British bagi menentang gerakan Islam di negara ini yang di inspirasikan oleh Parti Syarikat Islam di Indonesia.

Hj Hadi berkata demikian ketika berucap dalam Majlis Ceramah sempena Muktamar Tahunan Pas ke 56 yang bertempat di Pusat Tarbiyah Islamiyah Kelantan. Majlis ceramah tersebut turut dihadiri oleh tokoh-tokoh parti Islam dari Filipina, Maldives dan juga Palestin.

Di dalam Majlis Ceramah tersebut, Presiden Pas itu dengan bangganya menyatakan kepada tetamu kehormat yang hadir bahawa perjuangan Islam di Tanah Melayu telah wujud terlebih dahulu daripada Umno tetapi telah di haramkan oleh pihak British bagi menenggelamkan suara perjuangan gerakan Islam.

Presiden Pas ini nyata telah memutarbelitkan fakta sejarah apabila mengatakan Pas ialah kesinambungan gerakan perjuangan Islam dari Indonesia. Hj Hadi juga cuba untuk mengaburkan fakta apabila menyatakan perjuangan Islam Pas wujud lebih lama dari Umno. Ini kerana Umno ditubuhkan secara rasminya pada 11 Mei 1946 berbanding Pas yang hanya mula di asaskan pada tahun 1951.

Sebenarnya pergelutan politik Melayu secara tegas bermula dengan perebutan kuasa sebagai wakil politik Melayu kepada British, apabila Malayan Union diperkenalkan pada Januari 1946. Golongan kiri dan kanan cuba sedaya upaya bekerjasama dengan British supaya penjajah itu menerima mereka sebagai wakil orang Melayu. Malah, ada pihak telah bekerjasama dengan Parti Komunis Malaya demi untuk mengalahkan lawannya walaupun kepentingan bangsa Melayu menjadi taruhannya.

Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) yang ditubuhkan pada Oktober 1945 di Ipoh , Perak atas anjuran Parti Komunis Malaya, cuba menyatukan orang Melayu dalam politik. Dalam dasar Malayan United Front, Parti Komunis Malaya cuba menyatukan semua bangsa di Tanah Melayu untuk menyokong ideologi komunisme sebagai satu alternatif kepada sistem politik beraja yang dimiliki oleh masyarakat dan kerajaan negeri-negeri Melayu.

British pula cuba memperkenalkan sistem kerajaan republik dan unitary state kepada Tanah Melayu melalui Malayan Union. Segala sistem politik Melayu yang diterima oleh British sebelum Perang Dunia Kedua dihapuskan dengan meletakkan seorang Gabenor yang bertanggungjawab terus kepada Raja England.Tekanan dua kuasa besar ini menyedarkan orang Melayu dan Raja-Raja Melayu terhadap perlunya mereka bersatu tenaga dalam sebuah gerakan politik yang bersifat kebangsaan.

Soal parokialisme atau kenegerian yang menguasai politik orang Melayu selama ini cuba dilupakan. Seruan untuk bersatu itu mengatasi sempadan politik yang menguasai orang Melayu Semenanjung sejak awal kurun ke 20. Kongres Melayu 1946 di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru pada 1-4 Mac 1946 di bawah pimpinan Datuk Onn Jaafar, menjadi benteng perpaduan Melayu yang memeranjatkan British dan pemerhati politik masa itu.

Perhimpunan bangsa Melayu yang paling bersejarah itu bersetuju menubuhkan UMNO, yang dirasmikan di Istana Besar Johor Bahru pada 11 Mei 1946. UMNO dengan itu menjadi suara padu orang Melayu menentang Malayan Union. Parti radikal Melayu iaitu PKMM turut sama hadir untuk menubuhkan UMNO di Johor Bahru. Dr. Burhanuddin Al-Helmy, Presiden PKMM sama-sama menandatangani Piagam UMNO 1946, Perlembagaan UMNO yang pertama. Inilah perpaduan yang pertama dan terakhir bangsa Melayu yang pernah dicatat oleh sejarah.

Namun , perpaduan ini tidak disenanagi oleh Parti Komunis Malaya. Berbagai-bagai helah dilakukan untuk memecahkan perikatan UMNO-PKMM ini. Melalui beberapa pemimpin kedua PKMM, Parti Komunis Malaya menjalankan jarumnya untuk menjadikan PKMM sebuah parti yang sentiasa tidak puas hati dengan pucuk pimpinan UMNO.

Hal pertama yang dibangkitkan ialah soal pendekatan politik UMNO. Pendekatan politik UMNO yang sederhana dan suka berunding itu dianggapnya kolot. Keduanya, UMNO dibidas kerana tidak menuntut kemerdekaan penuh daripada British; matlamat UMNO yang hanya mahu status quo tradisional Melayu ( kedudukan peribumi dan pengembalian takhta Raja-Raja Melayu ) dihidupkan semula sebelum menuntut kemerdekaan, dianggap terlalu remeh.

PKMM lebih suka sebuah republik dan kerakyatan sama rata kepada semua penduduk Tanah Melayu. UMNO dituduh tidak progresif. PKMM juga membangkitkan soal ketidakadilan UMNO dalam memberi undi/suara kepada parti besar dalam pengundian UMNO, ini tercetus dalam dalam soal pemilihan bendera UMNO. PKMM juga mempersoalkan kepimpinan UMNO yang terus dikuasai oleh golongan feudalis dan bukan rakyat biasa. Kesemua sungutan PKMM disebarkan dalam akhbar rasminya Pelita Malaya, yang berpusat di Kuala Lumpur. Musuh utamanya ialah Majlis yang menjadi jurucakap UMNO.

Parti Komunis Malaya secara terbuka menyokong PKMM dengan menuduh UMNO memanjangkan penjajahan British, tidak progresif dan feudalistic. Melalui desakannya, PKMM menarik diri dari UMNO pada Jun 1946, setelah hanya tiga bulan bekerjasama. Selepas penarikan itu, kerjasama di antara keduanya dipertingkatkan. UMNO dibidas bukan sahaja oleh Pelita Malaya, tetapi juga oleh Malaya Tribune yang memang bersimpati dengan gerakan radikal dan komunisme.

Pengaruh Parti Komunis Malaya terus mencengkam PKMM apabila kepimpinan Dr. Burhanuddin yang sederhana tidak disenanginya. Melalui dua kumpulan berbeza, iaitu kumpulan komunis PKMM dan golongan radikal Melayu PKMM, Parti Komunis Malaya berjaya meletakkan Ishak Mohamad sebagai Presiden PKMM manakala Dr. Burhanuddin hanya menjadi penasihat. Dengan kepimpinan lebih radikal, PKMM lebih cergas menentang UMNO.

Keupayaan UMNO bersama Raja-Raja Melayu meminta British membubarkan Malayan Union dan menggantikannya dengan Persekutuan Tanah Melayu merancakkan permusuhan PKMM dengan UMNO. Dengan sokongan AMCJA ( All Council of Joint Action ) yang berpusat di Singapura yang diketuai oleh Tan Cheng Lock dan Parti Komunis Malaya, PKMM mengubah nama kepada PUTERA. Dengan nama dan kerjasama itu, golongan anti UMNO menegakkan prinsip demokrasi dan kerajaan republik serta membidas Perjanjian Persekutuan tidak demokratik dan progresif.

Kerakyatan jus soli kepada orang Melayu dianggap satu diskriminasi kepada bangsa lain. Kedudukan istimewa Melayu dipersoalkan. Pemulangan takhta dan negeri kepada Raja-Raja Melayu juga dibantah. Perjanjian Persekutuan 1948 dianggap pro-Melayu. Ia juga dianggap tidak progresif kerana kerana suara rakyat dan pilihanraya tidak diperkenalkan.

Konsep Malayan Malaya menjadi pegangan PUTERA dan sekutunya. Mereka mengemukakan perlembagaan 10 perkara untuk menentang UMNO, Raja-Raja Melayu dan British yang dinamakan Perlembagaan Rakyat. Ternyata prinsip utama sistem politik Melayu sebagai dasar politik Tanah Melayu ditolak oleh PUTERA-AMCJA-Parti Komunis Malaya, dan mendesak sistem politik sama rata diwujudkan. Kegagalan mendapatkan kedudukan politik sama rata itu telah menyebabkan pemulauan perniagaan diadakan diseluruh Tanah Melayu dan Singapura. Bagaimanapun, ini gagal mengubah pendirian British, Raja-Raja Melayu dan UMNO.

Perjanjian Persekutuan 1948 yang ditandatangani oleh Raja-Raja Melayu pada 21 Januari 1948 itu mengesahkan kejayaan UMNO dan mengetepikan PKMM/PUTERA sebagai wakil politik orang Melayu dalam kerajaan British. Parti Komunis Malaya yang gagal mendapatkan kuasa melalui cara perlembagaan, mengadakan pemberontakan bersenjata. British dan orang Melayu menentangnya sehingga 1960. Kekuatan perpaduan orang Melayu sederhana secara langsung mengalahkan golongan radikal kiri.

Parti Komunis Malaya juga menggunakan ulama yang bekerjasama dengan PKMM untuk menentang kekuatan perpaduan orang Melayu dalam UMNO. Berpusat di Gunung Semanggol, Padang Rengas, Perak, kumpulan radikal agama dan PKMM menubuhkan beberapa organisasi ekonomi, pelajaran dan agama untuk memberi alternatif kepada UMNO. Kepada golongan ulama radikal ini, UMNO hanya memperjuangkan kepentingan pembesar dan Raja-Raja Melayu tanpa membela nasib rakyat bawahan yang masih miskin, kurang pendidikan dan terbiar.

Walaupun ini tidaklah begitu tepat kerana UMNO juga mempunyai program-program untuk membaiki pendidikan, ekonomi, perniagaan dan soal kebajikan yang lain, tetapi bagi golongan radikal ini adalah pentas politik alternatif untuk menentang UMNO. Penubuhan Hizbul Muslimin sebagai sebuah parti politik Islam pada Mac 1948, memang merupakan tandingan terbuka kepada UMNO. Perpecahan Melayu kepada fahaman kanan, kiri/ radikal serta ulama menguntungkan Parti Komunis Malaya. Dengan begitu yakin ia melancarkan pemberontakan kerana kelemahan perpaduan orang Melayu.

Pengharaman parti-parti radikal Melayu dan Parti Komunis Malaya pada Julai 1948 dibawah Undang-Undang Darurat, telah meninggalkan parti UMNO sebagai parti tunggal dan penting untuk orang Melayu. UMNO cuba menyatukan semula orang Melayu dengan membuka pintunya kepada bekas-bekas ahli API, PKMM, AWAS, BATAS, sebagai ahli UMNO. Kemasukan mereka menyebabkan slogan Hidup Melayu ditukar kepada Merdeka pada awal 1951 sebagai tanda perubahan matlamat perjuangan UMNO.

Keduanya, UMNO menubuhkan Perikatan Pemuda UMNO pada 1949 dengan tujuan menyatukan semua tenaga pemuda Melayu ke dalam UMNO. Ini juga melahirkan satu arena politik baru bagi bekas-bekas penyokong golongan radikal/kiri.Ketiganya, menyerap semua tenaga ulama, terutama yang beraliran radikal ke dalam UMNO. Persidangan ulama pertama dan kedua diadakan di kuala Lumpur dan Muar pada tahun 1950 dan 1951. Dalam persidangan di Kuala Lumpur, Persatuan Ulama Malaya ditubuhkan bagi memberi cadangan untuk kemajuan masyarakat Melayu.

Ini termasuklah soal penyelarasan pentadbiran Islam, penubuhan Universiti Islam dan lain-lain lagi.UMNO dengan itu telah menjadi parti yang sempurna sebagai tonggak politik Melayu. Namun, perbezaan idea dan permainan politik British, bukan Melayu dan rebutan kuasa pemimpin memecahkan UMNO kepada tiga parti besar. Datuk Onn meninggalkan UMNO untuk menubuhkan IMP. Persatuan Ulama Malaya pimpinan Ahmad Fuad membawa diri sebagai sebuah organisasi politik ulama dan dalam Mesyuarat September 1951 di Seberang Perai, persatuan itu menjadi Parti Islam Se-Malaya (Pas).

IMP kemudian menjadi Parti Negara, yang menjadi lemah dengan kematian Dato Onn pada 1962. Namun, Pas kekal sebagai parti saingan UMNO hingga kini.Perpecahan memang tidak akan menguntungkan survival bangsa Melayu terutama dalam masyarakat majmuk yang menggunakan sistem demokrasi dan Parlimen sebagai alat pentadbiran dan politiknya.

Jika diteliti sejarah awal yang sebenar ini, nyata Hj Hadi cuba untuk menyembunyikan realiti yang terjadi bagi memburuk-burukkan Umno di mata para jemputan antarabangsa dan juga perwakilannya di Muktamar Pas ini.

Ini merupakan permainan politik terdesak oleh Hj Hadi sebagai seorang Presiden Pas. Apakah Hj Hadi tidak mempunyai modal lain bagi menaikkan imej Pas selain dari menaburkan dakyah munafiqnya terhadap Umno ?

Mungkin Hj Hadi boleh menipu mereka-mereka yang datang dari luar dan jemaah-jemaahnya yang buta sejarah, tetapi Hj Hadi takkan mampu menukarkan fakta sejarah itu sendiri. Wallahuallam.

Suara Politik

Taminsari

BIASISWA-ISTANA NEGARA DAN PARLIMEN BARU

0Berikut ada isu biasiswa, istana dan parlimen baru yang dipetik dari seorang rakan dalam facebook;

"Wajarkah pemberian biasiswa utk undergrad dimansuhkan; dlm masa yg sama kos pembinaan istana dan parlimen baru ditambah? Rakyat didahulukan? Pencapaian apa yg nak diutamakan? Pendidikan tidak menambahkan pendapatan dan menaikkan populariti negara? Ini masalahnya bila pendidikan dinilai sebagai komoditi. Tidak semua per...kara perlu ditaksir sebagai untung - rugi @ aset - liabiliti."

Pemberian biasiswa sebenarnya tidak dimahsuhkan, cuma peringkat permulaan disebut pinjaman PTPTN. Andaikata pelajar tersebut mendapat keputusan yang terbaik first class graduan tersebut tak perlu lagi membayar balik pinjaman kerana sudah dikira biasiswa. Kepada graduan yang mendapat kelas kedua tinggi dan kelas kedua rendah serta kelas ketiga tak merasalah, kena bayar balik lah pinjaman tersebut.

Awal 90an TM pernah menjamin anak buah untuk buat Law di UM, oleh kerana pencapaiannya amat baik Kelas Pertama maka PTPTN di kira sebagai biasiswa. Seorang lagi anak buah yg menuntut bidang kejuruteraan awam di Unimas telah ditawarkan biasiswa oleh Gamuda bernilai 25 ribu ringgit.

Biasiswa hari ini masih wujud, ramai pelajar di IPTA dan IPTS berjaya mendapat biasiswa daripada yayasan yang ditubuhkan seperti Biasiswa Yayasan Khazanah, Biasiswa Yayasan Tenaga Nasional, Biasiswa Yayasan Sime Darby, Biasiswa Yayasan Al-Bukhary, Yayasan Melaka, Yayasan Mara, biasiswa Petronas dan banyak lagi. Masa berubah jika dahulu tanggung jawab memberi biasiswa adalah tugas kerajaan tetapi kini ia diambil alih oleh yayasan.

Jika dahulu diawal penubuhan Universiti Malaya dan Universiti Kebangsaan, setiap pelajar yang berjaya melangkah kaki ke UM dan UKM mereka akan diberi biasiswa oleh pihak kerajaan. Pada waktu itu kebanyakan pelajar Melayu khas adalah anak-anak kampung yang miskin, dan demi menggalakkan guna tenaga awam semua pelajar diberi biasiswa sebagai satu galakan dan bantuan.

Pelajar zaman itu naik keretapi untuk ke Kuala Lumpur untuk melapor diri sebagai pelajar, pergi pun berseorangan tanpa saudara yang teman, Hari ini keadaan sudah berlaian, pelajar yang masuh U dihantar oleh dua tiga buah kereta.

Ekonomi rakyat sudah berubah. Rakyat semakin hidup senang berkat menifesto kerajaan Perikatan dan BN yang melaksanakan tugas selama 53 tahun pemerintahannya. Memang wajar biasiswa digantikan dengan PTPTN.

Alasan utama ialah kerana jumlah pelajar yang ke IPTA dan IPTS bukan lagi seperti tahun 60an, 70an dan 80an. Jika dahulu setiap tahun mungkin hanya 3000 atau 5000 yang berjaya masuk IPT tetapi kini jumlah berlipat kali ganda.

Kini enrolmen pelajar di IPT sudah mencecah 1 juta pelajar. bayangkan berapa banyak wang perlu disediakan jika semua diberi biasiswa. Ini belum diambil kira pelajar yang gagal menamatkan pengajiannya . sudah tentu pemberian biasiswa kepada semua pelajar sudah tidak releven lagi.

Hari ini Anwar Ibrahim cuba menarik pengundi muda kononnya jika beliau menjadi Perdana Menteri beliau akan menghidupkan kembali biasiswa kepada graduan seperti zaman dahulu. Jika benar beliau ingin meneruskan sistem tersebut kenapa sewaktu beliau menjadi Menteri Pelajaran dahulu tidak dilakukannya sebaliknya beliau mewujudkan PTPTN. .

Anwar tak perlu menjadi PM baru nak melaksanakan biasiswa , sekarang pun beliau boleh memberi biasiswa kepada semua pelajar UNISEL. Tunjukkan contoh dahulu di Selangor baru lah sembang bab negara. Hari ini Unisel semakin lemah dan semakin kurang pelajar sejak Pakatan memerintah Selangor.

Oleh itu jangan lah bangkitkan isu Istana Negara dan juga Parlimen baru, kerana kos subsidi gula, minyak, tepung dan lain-lain lebih tinggi kosnya daripada Istana tersebut. Robert Kuok menerima subsidi gula hampir 1 bilion setiap tahun. Gaji guru-guru sekolah cina pula ialah 1.8 billion setahun. Ini belum kira biasiswa JPA untuk pelajar yang melanjutkan pelajaran di luar negara.

Untuk pengajian Sarjana Kedua pula DS Najib telah meluluskan berjuta pakej ransangan ekonomi. Anak TM sendiri tela mendapat pakej ini bernilai 10 ribu ringgit untuk pengajian sarjananya.

So Anwar tak payahlah main isu biasiswa ini untuk meraih undi dalam PRU 13.

Dicatat oleh TAIPINGMALI (TM)

Isnin, 14 Jun 2010

Kemungkinan Menarik Bukan Islam Jadi Calon Pas

0
KEPUTUSAN Dewan Ulama PAS membenarkan parti Islam itu diwakili oleh calon bukan Islam dalam pilihan raya sangat menarik.

Akhbar atas talian Pas, Harakah Online pada 11 Jun memetik Bernama sebagai melaporkan yang parti itu akan membenarkan calon bukan Islam bertanding atas tiketnya pada pilihan raya umum ke-13 nanti.

Bernama memetik Presiden Pas, Abdul Hadi Awang, sebagai berkata calon bukan Islam akan dibenarkan mengguna simbol parti itu tetapi dengan syarat mereka hendaklah menerima dasar dan perjuangan PAS serta berakhlak dan moral tinggi.

Abdul Hadi berkata perkara itu telah diluluskan Dewan Ulama PAS Pusat bagi membolehkan orang bukan Islam yang menjadi anggota Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP) bertanding pilihan raya atas tiket Pas.

Saya sengaja tidak menggunakan istilah penting kerana kita belum tahu sejauh mana Pas akan mempraktikkan keputusan itu. Kalau sekadar keputusan umum atau hanya membabitkan seorang dua calon bukan Islam, ia tidaklah boleh dianggap sebagai penting.

Namun ia tetap menarik kerana dengan keputusan itu, Pas bergerak setapak lagi ke arah melunturkan identitinya sebagai parti Islam dan parti majoriti orang Melayu.

Para pembesar Pas sering berkata orang bukan Melayu boleh memimpin Pas dan menjadi Perdana Menteri asalkan dia Islam.

Tetapi sekarang Pas mengatakan calon pilihan rayanya tidak perlu seorang Islam. Dalam erti kata yang lain, seorang penganut Kristian, Hindu atau Buddha boleh menjadi calon Pas dan mengambil bahagian dalam kepemimpinan Pas jika dia menang.

Keputusan kontroversi ini pasti mencetuskan kesan yang menarik, bukan sahaja terhadap parti-parti Barisan Nasional, malah akan menyentuh parti-parti rakan Pas dalam Pakatan Rakyat.

Tetapi Abdul Hadi cepat menjelaskan yang keputusan itu bukan berniat meminggirkan parti-parti kotmponen PR. Dia memberi alasan kalau PKR dan DAP ada perwakilan bukan Islam, apalah salahnya Pas juga membuka pintu kepada bukan Islam.

Soalnya, Pas berlainan daripada PKR dan DAP. Pas adalah parti agama, iaitu agama Islam sedangkan PKR dan DAP adalah parti sekular.

Keputusan Pas itu juga akan membuatkan orang bukan Islam dalam parti-parti BN seperti MCA, MIC dan parti-parti suku kaum di Sarawak dan Sabah berfikir mengenai opsyen baru yang terbuka kepada mereka.

Ia membuka jalan dan peluang baru kepada orang bukan Islam untuk bersekedudukan dengan Pas dalam usaha mereka memperluaskan opsyen politik mereka.

Bagi orang bukan Islam yang berupa 40 peratus daripada penduduk negara ini, mempunyai suara dan perwakilan dalam Pas memberikan mereka jaminan tambahan.

Besar kemungkinan Pas mengambil langkah ini kerana mahu terus membuktikan kepada rakan-rakannya dalam PR bahawa ia bukan parti Islam radikal.

Atau mungkin juga kepemimpinan Pas menyedari atau sudah pun membuat kesimpulan bahawa retak dalam PKR sekarang mungkin membawa pecah dan dengan itu membuka peluang kepadanya menarik elemen bukan Islam dalam PKR untuk menyertai Pas.

Yang menjadi tanda tanya, adakah pembukaan pintu kepada bukan Islam ini sesuatu yang hakiki atau sekadar ajak-ajak ayam sahaja?

Bagi Pas, kalau orang bukan Islam tidak mahu menyahut pelawaannya, itu hak mereka. Tetapi dipihaknya ia telah membuat pelawaan. Tanggungjawabnya untuk membuktikan keterbukaan dan liberalismenya sudah tertunai. Orang bukan Islam tidak lagi boleh menuduh Pas parti eksklusif orang Islam.

Pelawaan kepada bukan Islam untuk beranding atas tiket Pas mungkin berguna dan berkesan jika parti itu hendak bertanding dan memang di lebih banyak kerusi yang ramai pemilih bukan Islam.

Abdul Hadi secara spesifik berkata calon bukan Islam itu akan bertanding atas tiket Pas dan menggunakan lambang Pas.

Soalnya, apakah Abdul Hadi juga bermaksud mengatakan bahawa PR tidak akan menggunakan simbol yang sama (common symbol) pada pilihan raya umum akan datang?

Langkah Pas ini mungkin mencetuskan tekanan ke atas PR kerana kalau Pas berjaya menarik ramai calon bukan Islam, ia boleh menuntut untuk bertanding di lebih banyak kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri.

Kesimpulannya, Pas sudah bersedia menjadi lebih terbuka mengenai kepemimpinan dan identiti Islamnya dengan membuka pintu kepada kepemimpinan bukan Islam melalui pilihan raya.

Ini tentunya akan mencetuskan tindak balas ahli dan penyokong parti itu yang selama ini amat ortodoks dan tegar mengenai agam Islam.

Kalau keputusan ini menjadi realiti, mereka terpaksa berkongsi kepemimpinan dengan bukan Islam. Pada ketika itu, Islam yang dibawa oleh Pas tidak lagi eksklusif kepada orang Islam kerana orang bukan Islam juga mempunyai suara ke atas Islam melalui perwakilan mereka dalam Pas dan melalui cawangan legislatif.

Posted by A KADIR JASIN

KBCC - Kota Baru Convention Centre?

0The PIS (Parti Islam SeMalaysia) also known as Pas just concluded their assembly in Kota Baru. They dont call their assembly a 'perhimpunan'. Out of disrespect for their own Malay language these Arab wannabes prefer instead the Arabic word 'muktamar'. Nothing good has ever come out of their gathering. They were all floating on arabic gas for three days and probably think they are all going to their heaven.

I live in Bukit Jalil (which is one and the same as Sri Petaling) and over the past three days another group of Arab wannabes - the Jemaah Tabligh people - had a huge shindig at their centre in Sri Petaling here. They call their gathering an "ijtema" - more Arabic words. And these guys were almost floating off the ground. They are really convinced they are going to their heaven too.

The Tabligh eschew worldly activity. Other than substantial quantities of food, they do not partake of reality. There were many foodstalls set up in Sri Petaling and there was trash, styrofoam containers and plastic wraps thrown around everywhere. Thats what happens when you are too heaven bound. And they dont take part in politics. Neither do they do any charity work.

After the 2004 Tsunami none of them volunteered any help. One of them said the disaster is a 'duniawi' affair or worldly affair. So they dont get involved in such things. They are strictly 'heaven bound'. Their philosophy taps on a yearning to get away from responsibilities and commitments. What we may call a vacation. The difference is our vacations do come to an end.

Well other than the PIS, the PKR also had their convention in Kota Baru quite recently too. So Kota Baru is becoming a bit of a convention town for the Opposition. There are reasons why the PKR chose to go all the way to Kota Baru. They are a dying party.

Of over 200 'divisions' less than half even had their annual meetings - usually necesary before the general assembly. But their divisions did not fail for lack of trying - there is not enough interest among PKR members at the grassroots. They did a quick pulse check (I got this directly from one of the five ex PKR Independent MPs in Parliament) and realised that having their convention in Kuala Lumpur (like the huge gathering they had in the Melawati Stadium after the 2008 General Elections) may not work. It could be an embarrasment if there were huge empty halls. (The YB also says that a few more PKR MPs are going to leave the ship).

So the decision was made to move to far away Kota Baru and get the help of the PIS to provide the numbers. Hence at the PKR convention in Kota Baru, the majority of those present were self employed (meaning unemployed) local yokels from PIS. Here are some pictures (lifted from Minaq Jinggo).


Above : The most recent PKR convention in Kota Baru


The PKR convention a year earlier (Selangor?)


The women's wing saw more than half the seats empty in Kota Baru.

The women's wing of PKR suffered the most with less than 300 attendees at their sessions. One big reason for the weakening support for PKR is the constant delaying and postponement tactics employed to conduct the sodomy trial. Many PKR supporters are beginning to see through the scam.

As much as Anwar wants to delay the trial, two other groups see much to gain from the postponements too. One is of course Karpal Singh and the DAP. The other group are the BN folks. The delays weaken PKR even more. This benefits the DAP and the BN of course.

The same waning interest has afflicted the latest PIS muktamar in Kota Baru. After the first day, the halls became empty. Half the crowd had left by the closing day. It is quite easy to handle these 'we are going to heaven' folk. Just dont engage with them. Tun Dr Mahathir made it his career to constantly pick a fight with the PIS pots. Somehow this made them appear the underdog.

In this regard Dato Najib is handling them quite well by not getting drawn into their brain dead brawls. The latest is they want to debate the soccer pools gambling - which is the preserve of the non Muslims. Just fatwa the thing as haram for Muslims lah - along with pork, zina, sumbang mahram and whatever else you desire.

Someone tell the dunggus to debate how to manage the subsidies and how to make the Malays more competitive. But unfortunately for them there are few or no Arabic words to describe these more important things (al - kompe-ti-shoooon??) Hence they will not venture into alien territory.

But if they are just ignored and not made to look the underdog, people get tired of them quite easily.

Even with the Barisan Nasional bungling and fumbling all over the place, there is no real support for the beardos and the rear enders. We need good leadership to pull the ship tighter together.

Posted by Syed Akbar Ali

Jumaat, 11 Jun 2010

How Karpal sodomise Brader Anwar Bin Ibrahim?

0Oleh Cakap Pasal

Lim Guan Eng has said Tan Sri Vincent Tan cannot operate his Sports Betting shop in Penang. Everybody thinks this is a very good action by Lim Guan Eng.

People don't know that organised crime in Selangor (under Ronnie Liew) and in Penang have paid millions of Ringgit to Lim Kit iang, Lim Guan Eng and DAP because they want to run their own illegal betting operations in Selangor and Penang. Chinese people know this already.

Today story about Karpal Singh. In 1998 trial of Sodomy 1 for Anwar Ibrahim, Karpal was lawyer also for Anwar Ibrahim. The idea at that time is use Anwar’s problem for DAP’s advantage.

DAP want to make sure that not multi racial party, other than DAP, is inside the Opposition. So PKR was a threat to DAP power base. So Karpal make sure that Anwar goes to jail for first Sodomy trial.

During first Sodomy trial, the AG made big mistake. They state wrong date for sodomy of Azizan by Anwar in Tivoli Villa. At that date, Tivoli Villa was not completed yet.

If Karpal keep quiet, the case would proceed with the wrong date. Then when the case is finishing (summing up arguments) Karpal can point out that at that time, even the Tivoli Villa also not completed yet. Surely the whole sodomy case will be thrown out.

Instead of keeping quiet, Karpal immediately made noise and said that the date was wrong because the building was not completed yet. This give chance for the AG to correct the mistake and then Anwar was still found guilty.

Why did Karpal, an experienced lawyer make such a big mistake and give a ‘bola tanggung’ for the AG?

He did that because the DAP want Anwar in jail. Then the DAP can pretend to be championing Anwar’s freedom. The DAP get a lot of support from the people. Anwar and PKR become very weak.

Now in Sodomy 2, Karpal has not asked Saiful Bukhari any tough questions yet. All Karpal’s questions have been easily answered by Saiful.

Karpal also insulted the Judge by calling him a liar. The Judge was patient and did not become angry. However Karpal is making the Judge angry every day. He wants the judge to let go his anger when Anwar is found guilty. Then the judge can jail Anwar for 12 years or 15 years.

If Anwar is jailed, again PKR is dead. But DAP will use Anwar’s name to become more popular. When Anwar is inside jail, the DAP will pretend to fight for his release. So the DAP is using Anwar as a sacrifice for their own popularity.

Anwar is going to get sodomised by Karpal a second time.

Posted by The Unspinners

Anwar Mengaku Anggotai ICG, Kenapa PAS hanya membisu?

5Daniel baca di Neutral Daily mengenai 2 media berpengaruh PAS iaitu Tranungkite dan Harakahdaily yang turut mempunyai pandangan sama dengan blogger-blogger anti Anwar yang mengkritik ICG sebagai organisasi yang menjalankan agenda dan pro kepada Zionis serta Israel.

Artikel Tranungkite yang bertajuk "Agenda gelap International Crisis Group (ICG) di negara Islam". Artikel ini secara ringkasnya menceritakan mengenai ICG yang menjadi agen untuk menggugat perpaduan ummah melalui misi pencegahan kebangkitan Islam yang kini semakin berkembang.

Sebagai buktinya,menurut blogger Tranungkite itu ICG mengeluarkan laporan mengenai kebimbangan organisasi itu berikutan meningkatnya pengaruh gerakan Islam yang mereka sebut sebagai gerakan Islam garis keras (Islam radikal/fundamentalis).

Manakala artikel Harakahdaily yang bertajuk "ICG cuba bangkitkan sentimen anti-Islam" pula menceritakan mengenai Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah (DPPNK) menyifatkan laporan yang telah dikeluarkan International Crisis Group (ICG) bertajuk "Merekrut Militan Di Selatan Thai" sebagai satu bentuk tuduhan berniat jahat (mala fide) dan cubaan membangkitkan semula sentimen anti-Islam atau 'Islamophobia'.

Daniel rasa bersyukur kerana media PAS turut mempunyai pandangan sama mengenai ICG yang cuba menjalankan agenda jahat terhadap Islam dan cuba menjalankan misi menghasut negara Islam untuk mengiktiraf negara Israel.

Ini secara tidak langsung membuktikan tulisan Daniel dan rakan blogger anti Anwar yang mengkritik ICG sebagai agen Zionis dan Israel adalah benar. Agenda ICG ini tidak menghairankan kerana menurut rakan blogger Analisa Kumbang, Presiden Israel turut menjadi penasihat kanan organisasi itu.

Tetapi malangnya kedua-dua artikel ini telah disiarkan pada tahun lalu dan kini kedua-dua media PAS itu dan parti itu sendiri hanya terdiam seribu bahasa apabila Anwar mengaku menganggotai ICG beberapa hari lalu.

Ini amat jelas membuktikan PAS hanya berpolitik, walaupun tahu mengenai keburukkan ICG. Mereka hanya mendiamkan perkara itu kerana takut hilang pengaruh dan kuasa.

Kalau PAS benar-benar berprinsip dan menentang agenda yang dilakukan ICG, mari bersama Daniel. Kita serang Anwar habis-habisan!

Posted by Daniel Arif

Selasa, 8 Jun 2010

GEMPAR - Anwar Ibrahim Akan Membuktikan Kaitan APCO dan 1 Malaysia Di Parlimen Hari Ini!!!

1


Hari ini Ahli Parlimen Permatang Pauh, Anwar Ibrahim akan ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen kerana mengelirukan Dewan Rakyat berhubung isu APCO.

Sebelum ini Anwar Brahim telah gagal menjelaskan dakwaannya bahawa gagasan 1Malaysia ditiru daripada “One Israel” yang dikaitkan dengan APCO Worldwide sebagaimana yang di sebarkan oleh Anwar dan pengikutnya bagi menghasut rakyat dengan Fitnah ini.

Apa yang Gomo nak sentuh di sini adalah sikap dan keberanian Anwar dalam memberikan Bukti dan Keterangan yang sahih bagi membela dirinya dalam isu APCO yang di kaitkan dengan 1 Malaysia ini dan juga rujukan isu isu terdahulu yang boleh kita semua lihat akan tahap Keberanian Anwar Brahim ini.

Jika kita masih ingat Kenyataan Anwar Brahim semasa mengeluarkan kenyataan dalam kes Pembunuhan Altantuya yang mana telah di kaitkan oleh Anwar dengan D.S.Najib TPM waktu itu. Anwar mewar warkan kepada seluruh rakyat bahawa D.S.Najib terlibat dan Anwar juga mengakui kepada seluruh rakyat dunia bahawa dia mempunyai BUKTI penglibatan D.S.Najib dalam kes pembunuhan Altantuya.

Rakyat hampir percaya dengan apa yang Anwar nyatakan malah Bapa Altantuya berulang ulang kali berjumpa dengan Anwar Ibrahim di pejabatnya bagi melihat sendiri bukti yang Anwar nytakan di simpan olehnya Dan Anwar seperti biasa apabila dengan watak pelakon hebat yang ada pada dirinya maka Anwar menyatakan kepada seluruh Dunia dan kepada bapa Altantuya itu sendiri dengan ayat manis:

"Tunggu! Kita akan dedahkan sedikit masa lagi!"

Tunggu punya tunggu pun tak timbul timbul Bukti yang di katakan oleh Anwar yang dia menyimpannya. Malah D.S.Najib yang semasa menjadi TPM di katakan terlibat dengan kes pembunuhan Altantuya juga telah menjadi Perdana Menteri Malaysia. Pun Anwar tak mendedahkan bukti yang ada bagi menghalang D.S.Najib menjadi Perdana Menteri.

2 orang Tertuduh dalam kes pembunuhan Altantuya juga telah pun di jatuhi hukuman Gantung Sampai mati. Pun Anwar masih gagal memberikan bukti kepada rakyat bahawa D.S.Najib terlibat dengan pembunuhan Altantuya itu. Kalau benar Anwar punya bukti sepatutnya Anwar mendedahkan bagi menyelamatkan mereka yang tidak bersalah ke tali gantung mahupun mengheret dalang nya sekali. Tapi Anwar GAGAL memberikan bukti kepada seluruh dunia.

Raja Petra Kamarudin (RPK) yang mana orang yang telah menjaja cerita ini ke sana sini atas perintah Anwar Brahim juga telah melarikan diri ke luar negara setelah di minta Mahkamah untuk mendedahkan bukti yang ada. Tak cukup dengan D.S.Najib di kaitkan dengan pembunuhan Altantuya maka D.S.Rosmah isteri PM pula yang di kaitkan dan terlibat dengan kes Pembunuhan Altantuya.

Dan ianya seperti seperti biasa apabila tiada sebarang bukti di keluarkan oleh Anwar mahupun mana mana pemimpin Pakatan Pembangkang dalam membuktikan serta mendedahkan yang D.S.Najib terlibat dengan kes pembunuhan Altantuya.

Sehingga ke hari ini Anwar Ibrahim masih belum menjelaskan serta mendedahkan sebarang bukti yang di katakan di simpan olehnya berkaitan kes pembunuhan Altantuya. Bukti yang di katakan oleh nya dengan ayat HIKMAT:

"Tunggu! Kita akan dedahkan sedikit masa lagi."

juga tidak memberikan Fakta serta kebenaran dalam menyakinkan rakyat.

Apa yang boleh kita semua rumuskan di sini adalah sikap Anwar Brahim yang sememangnyaakan lari dari tanggungjawap yang di pikul. Malah Anwar Ibrahim pastinya akan cuba menanguhkan sebarang isu yang mana melibatkan dirinya kerana pada diri Anwar hanya kata kata hikmat nya yang menjadi pegangan.

" Tunggu! Kita Akan Dedahkan Sedikit Masa Lagi."

Jawapnya kita semua kena tunggu lah:

Bukti Kes Pembunuhan Altantuya.

16 Sept Bentuk Kerajaan

Bukti Alibi Kes Liwat nya

APCO dan 1 Malaysia


Psssttt...Anwar tak jelaskan pula, kenapa dia dan Kak Wan gaduh besar tahun 1997

PAS ITU MELAYU

UMNO ITU ISLAM


ANWAR AL-JUBURI HARUS BERTAUBAT

Karangan GOMO

Melayu Rasis 12:Samseng Ekonomi Mengugut Kerajaan,Rakyat Merana! Sampai Bila Mau Beri Muka?

0


by pisau.net

‘Sikap peruncit mahu boikot jualan menghairankan’
KUALA LUMPUR 7 Jun – Walaupun pelbagai kelonggaran diberikan termasuk membatalkan bayaran RM10 untuk mendapatkan lesen penjualan barangan kawalan, tetapi golongan peruncit masih tidak berpuas hati dan merancang pula untuk memboikot jualan barangan itu.

Senario itu mungkin menimbulkan tanda tanya apakah yang cuba dilakukan oleh golongan itu dan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sendiri berasa hairan dengan sikap mereka.

Beliau hari ini melahirkan rasa terkejut dengan rancangan golongan itu yang mahu memboikot penjualan gula, minyak masak dan tepung bermula 15 Jun ini kerana membantah keputusan kerajaan melaksanakan lesen runcit barangan kawalan.

“Saya sendiri tidak tahu macam mana lagi. Kita sudah bagi bermacam-macam kelonggaran, jadi apa lagi yang mereka mahu?

“Saya cuma boleh menganggap bahawa mereka tidak mahu dilesenkan sebab mereka tidak mahu kita ‘monitor’ (mengawasi) mereka. Itu anggapan sayalah,” katanya.

Petikan Utusan Malaysia


Pisau pernah menulis dalam artikel sebelum ini isu bagaimana segolongan pemborong dan peruncit cina mengsabotaj ekonomi negara dan mangsanya adalah kita ,rakyat marhain yang menjadi pengguna. petikan dari artikel Pisau sebelum ini:-


Ekonomi perut terjajah:

Anda tersilap jika salah kan kerajaan,patut di salah kan pemborong pemborong cina yang sabotaj ekonomi negara agar rakyat marah kepada pemerintah.Anda tak faham lagi?atau perlu di fahamkan?Agenda siapa? Persatuan Pemborong Cina & macam macam persatuan lagi penyokong DAP tegar. selidik lah kalau mahukan jawapan
.Apa yang Pisau perkatakan telah dibuktikan hari ini,apabila golongan pemborong ini cukup berani mempertikaikan saranan oleh pihak kementerian pengguna agar di wajibkan mempunyai lesen untuk menjual barang kawalan.

Pada mulanya RM10 dikenakan untuk lesen barang kawalan,tetapi atas desakan MCA,akhirnya Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akur dengan desakan menghapuskan charge RM10.

Mengapa mereka tidak mahu dikawal selia dan di pantau oleh pihak kerajaan? Merekalah yang banyak mengaut keuntungan jutaan ringgit,menyorok barang kawalan seperti gula dan minyak setiap kali tibanya musim perayaan,kadangkala sesama mereka berpakat untuk menyorok barangan untuk melonjakkan harga di pasaran walaupun bukan pada musim perayaan.

Yang menjadi mangsa adalah rakyat marhain, tertekan dengan kenaikan harga yang langsung tidak munasabah,sebaliknya kerajaan dipersalahkan.

Banjingan yang sebenar yang harus dipersalahkan adalah golongan pemborong dan peruncit yang rata rata daripada tauke tauke cina yang mahukan keuntungan segera yang berlipat kali ganda.

Seringkali dengan kenaikan harga barang,pakatan haprak akan mengambil peluang untuk mempolitikkan isu ini.dengan memperbodohkan rakyat secara terang terangan, mereka tidak pula memberi tahu perihal,punca dan dari mana masaalah ini timbul,sebaliknya atas dasar mahukan kuasa mereka menyalahkan kerajaan .

Penyokong pakatan dan rakyat marhain tanpa usul periksa terus terusan menyalahkan kerajaan UMNO,walhal yang membuat onar adalah pemborong dan peruncit yang rata rata penyokong kuat DAP.

Dengan menyerang ekonomi, mangsanya adalah rakyat seperti kita bagaikan ditindas dan ditekan,yang kaya raya adalah tauke tauke cina.

Beginilah jadinya jika kuat ekonomi,mereka mampu mengugut kerajaan,mampu mengsabotaj ekonomi negara,mampu menentukan siapa yang harus menjadi pemerintah.

Kerajaan harus mengambil tindakan yang lebih tegas,kenakan denda yang lebih tinggi yang mencecah jutaan ringgit,berikan hukuman penjara mandotori 10 tahun atau lebih.

Buat kaum melayu,jika inilah pendekatan yang diambil pemborong dan peruncit cina,ambillah peluang ini,biarkan mereka memboikot,jadikan sebagai kaum melayu sebagai pemborong dan peruncit yang monopoli barang kawalan.

Untuk pengguna,kaum melayu punyai kuasa membeli yang cukup tinggi,gunakanlah kuasa yang ada pada diri kita sebagai pembeli,boikot peruncit ataupun pemborong haprak ini. Jika pembeli punyai kuasa yang cukup kuat,siapa yang mampu mengawal harga,pembeli atau peniaga?

Melayu Lemah.

Orang melayu,baik UMNO,PKR ,PAS ataupun atas pagar masing masing sibuk mendabik dada kononnya memperolehi sokongan Melayu,walhal melayu yang 60% sudah terbahagi kepada 4.

Siapa sebenarnya yang kuat? Kaum majoriti sudah berpecah,Jika beginilah jadinya,apa gunanya Anwar menawarkan kerusi TPM kepada Lim Guan Eng, Sebaliknya Guan Eng lah yang harus menawarkan jawatan TPM kepada Anwar apabila DAP menguasai majoriti kerusi diparlimen kelak.

Ini soal survival ekonomi perut bangsa melayu,

Pisau kata "melayu kalau bergaduh tak reti tarik handbrake!"

Jumaat, 4 Jun 2010

Terhangat!!! Jawatan PM & TPM Untuk DAP Jika Pakatan Rakyaat Memenangi PRU 13???

3


oleh Bumiyang

Secara logiknya Umno masih agak kuat di kawasan majoriti Melayu. Tetapi calon-calon bukan Melayu parti komponen BN yang bertanding di kawasan Melayu berkemungkinan besar akan kalah kerana undi Melayu untuk mereka kini berpecah dua dan undi Cina majoritinya akan pergi kepada DAP.


Umno tidak boleh memenangi PRU 13 secara bersendirian. Jika calon-calon parti Cina komponen BN gagal untuk menang termasuk di Sabah dan Sarawak, BN mungkin akan gagal untuk mendapatkan majoriti mudah bagi membentuk Kerajaan Persekutuan. Sekiranya ini berlaku maka Pakatan Rakyaat yang akan menang.


Ironinya calon-calon PKR yang menang lebih ramai dari mereka adalah berketurunan bukan Melayu/bumiputera disebabkan oleh pengaruh Umno dan disebabkan oleh faktor tersebut juga kerusi yang dimenangi Pas mungkin akan semakin berkurangan. Yang akan semakin perkasa adalah DAP kerana kesemua kerusi yang diperuntukkan untuk kaum Cina akan dimenangi oleh mereka.


Apabila ini berlaku DAP akan mempunyai majoriti kerusi dalam Pakatan Rakyaat. Sebagai parti yang kuat sudah pasti mereka akan cuba untuk membolot jawatan PM dan TPM sekaligus. Sekiranya ada jawatan TPM2 diwujudkan maka jawatan tersebut mungkin akan ditinggalkan untuk direbut oleh Pas dan PKR.


Itulah hakikat pahit yang orang Melayu/Bumiputera kena telan....Jika Pakatan Rakyaat memenangi PRU 13.....


Kalaupun DYMM SPB Yang Dipertuan Agong tidak berkenan dengan cadangan mereka maka, krisis di negeri Perak akan berulang, kerajaan boneka yang ditadbir oleh DAP akan ditubuhkan, dan kali ini Kerajaan Persekutuan.

Kementrian Kewangan dan Kementrian Dalam Negeri Guan Eng yang jaga...Siaplah harta negara, siapa yang lawan akan di "ISA"kan. Masa tu "padan muka" kita semua, barulah tahu langit tu tinggi atau rendah...Melayu/bumiputera sememangnya kurang pandai matematik??? Nak bagi TPM 2 kat DAP kononnya, DSAI sendiripun belum tentu akan dapat jawatan tu jika Pakatan Rakyaat menang PRU 13 nanti...


Yang kurang cerdiknya adalah DSAI, yang masih "gagal" mencapai impian untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia...


TIMBALAN PERDANA MENTERI CINA

oleh Nobisha

Ketibaan saya di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang disambut oleh bilboard besar Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng. Cukup manis senyuman beliau.

Beberapa hari lalu, Guan Eng diminta memberikan komen mengenai kenyataan Ketua Umum PKR, Dato’ Seri Anwar Ibrahim bahawa ia sedia melantik Cina sebagai Timbalan Perdana Menteri. Ketua Menteri Pulau Pinang menolak.

Sebelum itu, Presiden PAS, Dato’ Seri Abd Hadi Awang memberitahu media bahawa itu ialah pendapat peribadi Anwar, perkara itu tidak pernah dibincangkan dalam Pakatan Rakyat dan Abd Hadi juga ada pandangan tersendiri dalam hal tersebut.

Baru-baru ini saya memanipulasi data pilihanraya bagi melihat pelbagai kemungkinan keputusan PRU13. Manipulasi data itu menghasil model-model Barisan Nasional menang dua pertiga, Barisan Nasional menang dengan majoriti mudah, dan Pakatan Rakyat menang.

Apa yang menarik ialah model ketiga menunjukkan sekiranya PR ditakdirkan menang PRU13, maka parti yang paling banyak kerusi ialah DAP, diikuti dengan PKR dan PAS. Manipulasi data menunjukkan ratio 5 : 3 : 2 (DAP : PKR : PAS).

Sekiranya DAP mewakili separuh kerusi kerajaan di Dewan Rakyat, tidak timbul soal Timbalan Perdana Menteri Cina seperti yang disebutkan Anwar. Saya tak fikir DAP yang menjadi parti paling banyak kerusi Dewan Rakyat akan memberikan jawatan Perdana Menteri kepada PKR.

Dalam kes di Perak sebelum ini, DAP ingin menjadi Menteri Besar; bagaimanapun Undang-undang Tubuh Negeri Perak tidak membenarkannya, maka jawatan itu diberikan kepada Dato’ Seri Mohamad Nizar Jamaluddin (PAS).

Dalam kes ini, Perlembagaan tidak ada halangan. Maka, tentunya wakil DAP akan menjadi Perdana Menteri dan kenyataan Anwar untuk “memberi” kerusi Timbalan Perdana Menteri kepada Cina tidak timbul. Kalau pun ada, ia mungkin membawa maksud DAP menjadi Perdana Menteri dan PKR akan meletakkan wakilnya berbangsa Cina sebagai Timbalan Perdana Menteri. Saya tak fikir itu yang Anwar maksudkan, namun dalam politik tidak ada yang mustahil.

Atas alasan itulah saya fikir Guan Eng tidak mahu memberikan komen. Mengapa harus mengambil jawatan nombor dua sekiranya dia boleh duduk di kerusi nombor satu?

Sekiranya itu menjadi realiti, tidak mustahil nanti Guan Eng akan sekali lagi menyambut saya di KLIA dengan senyuman manis.

Kali ini sebagai Perdana Menteri Malaysia!

Selcat, Bonus Enam Bulan & Khalid Ibrahim Manusia Munafik

0


Khalid gagap berkata dia baru tahu yang kes curi pasir berleluasa di Selangor. Dasar munafik punya manusia, sudah bertahun orang bising pasal kes curi pasir di Selangor, tiba-tiba dia kata dia baru tahu. Tak mungkin sebagai seorang yang mengetuai sebuah kerajaan dua tahun lebih perkara ini tidak sampai ke pengetahuannya.

Sebenarnya dia bukan tidak tahu, malah dia terlebih tahu. Oleh kerana nak menyelamatkan dirinya , maka alasan itu yang diberinya. Sedangkan sejak dua tahun lepas sudah berapa banyak pasir Selangor yang dicuri.

Jika minggu lepas seorang menteri bebal buat kenyataan negara akan bangkrap kerana subsidi, minggu ini pula seorang MB yang bangang buat kenyataan tidak tahu harta rakyat Selangor dicuri. Menteri bebal + MB bangang = rakyat mangsa.

Yang ini pula kisah menipu rakyat. Kononnya hendak merakyatkan ekonomi Selangor dan hendak pulangkan balik hasil negeri kepada rakyat. Dapat memerintah negeri ibarat beruk mendapat bunga. Dijanjikan kepada rakyat kononnya mereka akan kutip hasil pasir sebanyak RM 127 juta setahun, tiba-tiba dapat RM 5.7 juta sahaja.

Bukan sedikit sasarannya lari, jika setakat kurang 20-30 % mungkin boleh masuk akal lagi. Tetapi ini kurang sebanyak 95.5 % daripada yang mereka laungkan kepada rakyat. Mereka hanya dapat kutip 4.5 % sahaja daripada apa yang ditemberangnya.

Di zaman kerajaan BN memerintah Selangor, mereka dapat kutip sebanyak RM 22 juta setahun hasil pasir. Kononnya PKR lebih cekap dari BN maka mereka akan dapat kutip sebanyak RM 127 juta setahun. Kepala but*h pak hang lah. Temberang saja lebih.

Saya nak beritahu kepada anda, di zaman BN aktiviti perlombongan pasir di tanah kerajaan tidak dibenarkan. Hanya di tanah persendirian sahaja. Ini kerana kerajaan BN tidak mahu membazirkan tanah. Apabila tanah telah menjadi lombong pasir , maka tanah itu tidak boleh digunakan lagi untuk sebarang pembangunan di masa depan. Ianya hanya kekal menjadi lombong sampai dunia kiamat. Makin hari rakyat makin ramai, 20-30 tahun lagi jika semua tanah kerajaan telah menjadi lombong, dimana kita nak bina rumah ? dalam lombong ?

Hasil yang dikutip oleh Kerajaan BN sebanyak RM 22 juta setahun adalah hasil yang dikutip dari perlombongan pasir di tanah persendirian. Kerajaan PKR dapat kutip hanya RM 5.7 juta dari tanah persendirian + tanah kerajaan + pasir sungai . Apa ke jadah ni ?

Kerajaan BN tidak perlu tubuhkan anak syarikat kerajaan negeri untuk kutip hasil pasir, tetapi mereka mampu kutip RM 22 juta. Kerajaan PKR tubuh Kumpulan Semesta dan perniagaan pasir dimonopoli oleh mereka tapi dapat kutip hanya RM 5.7 juta. Apa punya harami ni ?

Dalam masa 20-30 tahun lagi, kalau anak cucu kita tidak ada tanah lagi nak buat rumah kerana semua tanah kerajaan sudah jadi lombong, maka pada masa itu minta anak cucu kita pergi kencing atas kubur Khalid Ibrahim dan Yakob SaFari.

Sudah lah hasil yang dikutip hanya RM 5.7 juta kemudian boleh lagi bayar bonus untuk enam bulan. Apa punya sial ni ?

Ini nak merakyatkan ekonomi Selangor atau nak merakyatkan ekonomi kroni. Anda semua perlu tahu, kebanyakan kakitangan atasan Semesta adalah kroni-kroni Khalid Ibrahim semasa di Guthrie.

Tak masuk akal langsung, sebuah syarikat baru boleh bayar bonus enam bulan. Tindakan mereka membayar bonus sebanyak itu adalah untuk keuntungan kroni-kroni peringkat atasan. Yang banyak terima bonus adalah bos-bos peringkat atasan, Pekerja bawah hanya terima sikit sahaja walaupun enam bulan.

Bos-bos gaji berpuluh ribu sebulan. Jika RM 10 ribu sebulan X 6 bulan= RM 60 ribu. Manakala pekerja bawahan yang gaji yang gaji RM 1 ribu sebulan X 6 bulan = RM 6 ribu sahaja.

Untuk menghalalkan tindakan mereka dapat RM 60 ribu maka mereka turut sama bagi kepada pekerja bawahan RM 6 ribu.

Khalid Ibrahim mesti tahu punya perkara ini kerana Semesta anak syarikat kerajaan negeri. Tidak munasabah langsung jika Semesta tidak merujuk kepada beliau terlebih dahulu sebelum bayar bonus enam bulan.

Nak merakyatkan ekonomi Selangor kononnya, puk* mak hang lah. Kroni-kroni MB balun bonus sampai enam bulan, rakyat di bawah duduk jaja bil air yang dapat potongan hanya RM 11.00.

Ada orang PKR hubungi saya minta saya balun Selcat kerana kononnya DAP melalui Teng Chang Kim menghina orang-orang melayu termasuk Yakop SaFari dalam kes yang sedang dijalankan sekarang.

Jawab saya, mengapa mengadu kepada saya. Pergilah mengadu kepada Hassan Ali. Dulu waktu kami bising-bising pasal kakitangan kerajaan melayu dihina oleh Teng Chang Kim, kamu tak peduli pun kepada kami. Sudah lama kami nampak yang Selcat itu ada agenda jahat, tetapi pada waktu itu kamu semua menafikan dan mengatakan BN jahat, BN rasuah dan sebagainya.

Sekarang bila sudah kena atas batang hidung sendiri, mulalah lemas dan mulalah mencari talian hayat dengan orang-orang UMNO. Pergi mampus kamu.....

Posted by ruang bicara faisal

Khamis, 3 Jun 2010

SKANDAL KOHILAL: Kohilang (Rumusan)

5


Oleh Tarmizi Md. Jam
Malaysia Instinct

Pemimpin PAS mungkin sudah lupa akan 'Tragedi Berdarah Memali' pada tahun 1985 yang tercetus kerana Ibrahim Libya enggan menyerah diri untuk ditahan di bawah ISA. Penyokong PAS generasi kini pula mungkin ramai yang tidak tahu menahu mengenai peristiwa ini.

Kini tragedi yang menimbulkan banyak tanda tanya itu telah lama berlalu. Kepimpinan PAS kemudiannya atau kononnya telah mengambil tugas menjaga dan membela nasib waris mangsa yang terbunuh atas dasar tanggungjawab. Untuk tujuan ini, PAS telah melancarkan Tabung Memali untuk mengumpul dana bagi membantu balu dan anak Ibrahim Libya serta pengikut lain yang menjadi mangsa tembakan polis. Dianggarkan tabung tersebut berjaya mengutip lebih RM300,000.

Tetapi lebih sepuluh tahun kemudian, ahli PAS sendiri yang ketika itu dipimpin oleh Mujahid Yusof Rawa, telah mendedahkan bahawa selama lebih sepuluh tahun tidak ada satu sen pun daripada Tabung Memali yang telah sampai kepada balu dan anak-anak mangsa. Duit Tabung Memali semua telah di songlap oleh pemimpin PAS.

PAS cuba berdolak dalih serta menuding jari ke semua arah dalam usaha mereka membela diri. Tetapi, mahu tidak mahu mereka terpaksa juga menghadapi keluarga mangsa dalam satu perjumpaan yang mana berakhir dengan cabar-mencabar, pergaduhan dan ketegangan.

Salah seorang mangsa tragedi Memali, Encik Manas Abdullah, 57, menegaskan kesemua mereka (mangsa tragedi) kecewa dengan sikap Datuk Fadzil Noor selaku Presiden PAS yang berat sebelah. Seorang lagi mangsa, Azmi Haji Salim, 51, mendakwa hasil kutipan tabung itu dipercayai telah disumbangkan kepada pihak-pihak lain termasuk kepada akhbar Harakah. Mereka mendakwa wang tabung yang bertujuan membantu balu-balu dan anak-anak mangsa tragedi itu telah habis dan hidup mereka kini dalam kepayahan. Balu kepada Allahyarham Ibrahim Mahmud, Soleha Hussain, mendedahkan sendiri 'bahawa pihak pengurusan tabung kata duit sudah tiada tetapi selama ini saya tidak pernah diberitahu jumlah wang masuk dan keluar dari tabung berkenaan'.

Selain tabung Memali, PAS juga menubuhkan tabung derma yang dihulurkan kepada penyokong mereka setiap kali berceramah. Tidak cukup dengan itu, ada juga tabung yang bernama Tabung Mangsa Kezaliman UMNO yang kononnya diwujudkan untuk membantu mangsa perobohan rumah Rancangan Tanah Berkelompok (RTB) Belimbing Api, Jabi Terengganu.

PAS memang suka ‘menabung’. Hairannya, tabung mereka semua kosong. Jika tidak, mana mungkin PAS Kedah terpaksa membalak secara haram untuk menjana pendapatan negeri dan PAS Kelantan sehingga kini masih menjadi negeri paling miskin walau telah berpuluh tahun berkuasa.

Tidak cukup dengan melenyapkan duit ‘menabung’, PAS juga telah melenyapkan hampir RM45 juta ringgit milik ahli mereka melalui Koperasi Al-Hilal (KOHILAL).


KOHILAL ditubuhkan pada 1986 oleh tokoh dan aktivis PAS. Dianggarkan terdapat 23,000 orang ahli KOHILAL di seluruh negara. Setiap ahli KOHILAL dikenakan bayaran yuran penyertaan RM 5.00 dan setiap peserta berdaftar dikehendaki membeli saham KOHILAL bernilai RM10.00 seunit dengan kadar minimum 10 unit bernilai RM100.00 jumlahnya.

Pada awal penubuhannya pada tahun 1986, anggotanya hanyalah sekitar 156 orang. Jumlah itu meningkat menjadi 14,121 orang pada 1995. Keahlian terbesar 20,781 orang tercapai pada 2002 sahaja.

Oleh itu kutipan yuran saja 20,781 x RM100 = RM2.078 juta pada jangka masa tersebut.

KOHILAL didaftarkan di bawah Jabatan Pembangunan Koperasi Malaysia mengikut Akta Koperasi 1948 pada 3 Jun1986. Mesyuarat Pertama Ahli Lembaga Pengarah (ALP) diadakan Pada 19 Julai1986. Allahyarham Hj. Ismail Abdullah, Bekas Timb. Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan telah dilantik sebagai Pengerusi KOHILAL yang pertama.

Lembaga Pengarah Kohilal adaah terdiri daripada:

Pengerusi: Hassan Shukri

Naib Pengerusi: Sheikh Abu Bakar Omar

Setiausaha: Mohd Ismath Habib Mohamad

Bendahari: Ali Maidin

Anggota Lembaga Pengarah:
Asimuddin Shamaan
Dr. Rayney Azmi Ali
Abdul Aziz Hassan
Syed Hamid Syed Mohamed
Wan Pauzi Yahya
Ahmad Subky Abdul Latif

Aktiviti Pelaburan KOHILAL termasuklah memasarkan barangan tradisional seperti bedak, jamu, makanan ringan, minuman, ubat gigi dan sebagainya.

Di peringkat antarabangsa, koperasi ini telah melibatkan dalam pelaburan di INDONESIA, SINGAPURA, BRUNEI, dan AUSTRALIA serta urusniaga import eksport barangan daripada YAMAN dan IRAN melibatkan barangan makanan dan minuman seperti Tamar, Kismis dan Air Zam- Zam menerusi anak-anak syarikat dalam negeri seperti:

• Pusat Perubatan KOHILAL, Taman Melawati, SELANGOR;
• Koperasi Darul Qarar Berhad, KELANTAN;
• Koperasi Al-Falah Berhad, Seremban, NEGERI SEMBILAN;
• Koperasi Al-Makmur Berhad, PAHANG;
• Koperasi Al-Barakah Berhad, Alor Setar, KEDAH;
• Koperasi PERAK, PERAK; dan
• Koperasi Hak Anak (KOHAMAS) MELAKA, MELAKA.”

Kismis dan tamar ini sering dijual dengan menggunakan nama Ahmad Awang, Harusaani Zakaria, Abdul Ghani Samsudin dan lain-lain dan mereka inilah menikmati keuntungan besar sedangkan ahli KOHILAL tidak mendapat apa-apa selain dapat menikmati kismis dan tamar.

Beberapa anak-anak syarikat KOHILAL masih beroperasi sebagai syarikat ‘haram’ yang tidak berdaftar contohnya:
• Syarikat Pelancongan Yaskin Sdn. Bhd
• Kohilal Edar Negeri Kelantan Sdn. Bhd
• Kohilal Edar Negeri Terengganu Sdn. Bhd
• Kohilal Edar Negeri Pahang Sdn. Bhd
• Kohilal Edar Wilayah Tengah Sdn. Bhd
• Kohilal Edar Negeri Melaka Sdn. Bhd.

Syarikat-syarikat tidak berdaftar tersebut masih digunakan untuk mengutip derma, sumbangan daripada ahli PAS, yuran daripada ahli Kohilal dan juga dana pelaburan daripada syarikat induk ia itu Kohilal sendiri.

Kemudian duit yang diperolehi itu disonglapkan atas alasan membiayai kempen pilihanraya, lawatan pemimpin PAS seperti Hadi Awang ke luar negara dan projek yang membazirkan wang ahli Kohilal.

Akibatnya, KOHILAL mengalami defisit kewangan yang merundum bila anak syarikat yang bernaung di bawahnya mengalami kerugian teruk, disebabkan penyelewengan dan kejahilan pihak pengurusan mengenai perniagaan. Urusan perniagaan luar negara (Iran, Indonesia) dibuat tanpa sebarang perjanjian bertulis dan perbelanjaan keluar masuk juga tidak dikawalselia.

KOHILAL kini tidak mampu langsung membayar dividen kepada ahli. Manakan tidak, apabila sepanjang tempoh sepuluh 10 tahun (1986 – 1995), perniagaan KOHILAL hanya dapat menjana keuntungan yang dianggarkan (PAS sendiri tidak pasti) RM 189,431.00. Maksudnya keuntungan purata tahunan hanya RM18,943.00 atau disekitar RM1,575.00 sebulan.

Untuk menjaga maruah parti dan seterusnya menipu ahli, PAS sedaya upaya berusaha untuk menutup skandal RM45 juta KOHILAL daripada diketahui umum.

Pada tahun 1997, setiap pelabur di bawah KOHILAL akan dibayar dividen sehingga 10% setiap bulan atau 120% setahun dibayar secara tiga bulan sekali, melebihi ASN yang mana hanya mampu membayar 8% setahun. Simpanan Tetap Bank juga hanya mampu memberi pulangan sebanyak lebih kurang 4%. Dan simpanan melalui ‘Unit Trust’ pula hanya mampu memberi pulangan paling tinggi lebih kurang 12% bagi sesetengah saham. Justeru, bagaimanakh KOHILAL yang diuruskan oleh mereka-mereka yang tiada kelayakan dalam pengurusan kewangan boleh menjanjikan pulangan sedemikian tinggi?

Sesiapa sahaja yang arif tentang pelaburan dan perniagaan pasti tahu bahawa apa yang dijanjikan PAS melalui KOHILAL ini adalah tidak masuk akal sama sekali.

Hakikatnya, KOHILAL hanyalah satu skim cepat kaya yang jauh lebih kotor dari Pak Man Telo kerana ia menggunapakai nama Islam di bawah PAS. Kesemua wang kotor dari skim cepat kaya ini, wang dari dana milik waris mangsa Memali dan juga wang yang ditadah dari tabung-tabung ‘bocor’ PAS telah bercampur baur dengan darah mangsa Memali kini hanyir dan kering di tangan pemimpin PAS. Bayangkanlah, tangan itulah yang memegang mikrofon ceramah menjanjikan syurga kepada penyokong mereka.


Muktamar akan diguna untuk tutup kes

Oleh Cakap Pasal

KEJATUHAN PERNIAGAAN KOHILAL

Sekitar 1998 hingga 2000 anak-anak syarikat KOHILAL mengalami kerugian dalam perniagaan dan pelaburan di dalam dan luar negeri. Faktor mendorong kejatuhan perniagaan KOHILAL antara lain adalah kegagalan anak-anak syarikat KOHILAL membuat sebarang perjanjian bertulis dengan syarikat-syarikat pelaburan di luar negeri seperti di THAILAND dan INDONESIA.

Inilah kebodohan PAS dalam menjalankan perniagaan – agreement atau perjanjian bertulis pun mereka tak tahu nak buat. Habis macam mana bisnes nak hidup?

Pada waktu itu juga, penyelewengan dan salah guna kuasa di kalangan anak-anak syarikat KOHILAL sudah banyak berlaku tapi perkara tersebut tidak dilaporkan secara terbuka.

Sebaliknya PAS cuba tutup penyelewengan ini. Antara sebabnya ialah kerana Pilihanraya Umum menjelang tiba. PAS tidak mahu skandal ini dibocorkan (dan memang pun begitu sehingga hari ini).

Dedah atau tidak, pada 2003 KOHILAL sudah mula merasa kehilangan wang caruman dan dana perniagaan. Kohilal merasa tertekan kerana cashflow atau alirtunai sudah kering.

Parti PAS diberitahu bahawa Kohilal mengalami masalah kewangan yang serius dan usaha-usaha untuk menyelamatkan KOHILAL perlu dijalankan.

Antara cadangan yang telah diusulkan ialah :


i) supaya setiap anggota KOHILAL diwajibkan menyumbang RM10.00 seorang untuk menambah dana wang sekali lagi

ii) untuk menjimatkan kos, pekerja dibuang kerja dan elaun pekerja dikurangkan.

iii) KOHILAL boleh menjual aset yang sedia ada.
Walaupun kami Unspinners bukan penyokong PAS, tapi kami merasa kasihan juga terhadap nasib berpuluh ribu peneroka Felda, peneroka Felcra, kakitangan awam dan orang lain yang telah melabur duit dengan Kohilal. Duit tuan-tuan sudah lenyap.

Apakah tindakan yang harus diambil oleh tuan-tuan sebagai ahli Kohilal :


1. Jangan melabur wang anda dengan Kohilal lagi

2. Jangan membayar yuran atau caruman bulanan lagi

3. Sesiapa yang telah melabur wang dengan Kohilal sila membuat Laporan Polis dengan seberapa segera. Wang anda sudah lesap ditelan oleh ustaz dan ulama PAS.

4. Bala Tuhan yang dijanjikan ke atas kaum yang penipu dan munafik sedang menimpa anda semua. Duit anda sudah hilang. Anda semua masih miskin, mungkin papa kedana. Inilah bala Tuhan. Inilah akibatnya menyokong parti yang pembohong dan penipu. Parti yang menjual ayat Quran, menjual nama Nabi dan nama agama. Parti yang menjual “tiket masuk syurga”. Inilah akibatnya menyokong Ketua Pembangkang yang berfe’el kaum Nabi Lut yang peliwat. Inilah akibatnya memfitnah orang Islam lain sebagai kafir.

Jadi berhentilah daripada menyokong mereka semua. Mereka hanya memperbodohkan tuan-tuan semua. Tuan-tuan tidak perlu sokong UMNO tapi jangan jadi Pak Bodoh dan jadi kaldai ulamak PAS dan peliwat Anwar Ibrahim.

5. Sumpah Saiful Bukhari Azlan di Masjid dengan menjunjung Al Quran sudah direstui Allah swt. Jelas bahawa bencana demi bencana yang menimpa puak politik pembangkang adalah akibat sumpah berani Saiful Bukhari Azlan itu. Mugnkin tuan2 boleh bersumpah dalam masjid, kot?
Tuan puan, saudara saudari,


Apabila isu Tabung Memali bocor ditelanjangkan dulu, presiden PAS ketika itu Fadhil Noor, telah mengadakan suatu perjumpaan khas dengan balu dan anak yatim Memali yang dhaif dan miskin.

Pada perjumpaan itu Fadhil Noor telah memaki hamun dan mencaci kesemua balu-balu Memali yang hadhir sebagai wanita murahan yang tidak tahu bersyukur atau berterima kasih.

Isunya senang saja. Lebih tiga juta Ringgit wang Tabung Memali sudah hilang. Balu-balu Memali mengadu tidak mendapat satu sen pun daripada Tabung Memali padahal PAS telah mengutip derma berjuta Ringgit dengan melolong nama mereka juga. PAS minta semua orang derma duit ke Tabung Memali untuk membantu balu dan anak-anak yatim para ‘syuhada’ Kampong Memali yang telah mati ditembak Polis.

Pada perjumpaan itu Fadhil Noor telah memutar belitkan keadaan dan memarahi balu dan anak-anak yatim Memali bahawa PAS telah berjuang untuk membersihkan nama suami dan ayah mereka yang terkorban.

Maka mereka harus berterima kasih kepada PAS yang telah berjuang dengan begitu bersungguh menjaga maruah keluarga mereka. Pasal duit pula, itu perkara remeh saja kata Fadhil. Pasal apa nak merungut pasal sekupang dua kupang?

Tapi Fadhil Noor mempunyai niat yang lebih jahat lagi untuk berjumpa balu Memali. Sebenarnya Fadhil Noor lebih khuatiri muktamar PAS yang bakal tiba dan bukan pasal kebajikan balu Memali.

Fadhil Noor telah mengumumkan kepada muktamar PAS bahawa isu Tabung Memali sudah selesai setelah presiden sendiri mengadakan perjumpaan besar-besaran dengan balu dan anak yatim Memali.

Semua ahli PAS dungu yang hadhir bertakbir dan kesedapan sendiri melancap dalam keseronokan. Maka ditutuplah tirai atas babak Tabung Memali Bocor.

Tuan-tuan, dalam Kitab Suci Al Quran, Allah swt memberi amaran keras:

"Sesungguhnya orang-orang yang memakan harta anak-anak yatim secara zalim, sebenarnya mereka itu hanyalah menelan api ke dalam perut mereka; dan mereka pula akan masuk ke dalam api neraka yang menyala-nyala (Surah Al Nisaa : 10)."
Maka sedikit masa selepas memaki dan mencaci balu dan anak yatim Memali, Fadhil Noor mula jatuh sakit. Bala Tuhan mula jatuh atas kepalanya. Dia kerap masuk keluar hospital.

Akhir sekali Fadhil Noor mati dalam kesakitan akibat penyakit kanser. Orang telah bercerita bahawa apabila mayat Fadhil Noor diusung, jenazah itu berasa amat berat. Mayatnya juga berbau busuk – semua ini menjadi alamat orang yang banyak berdosa.

Begitu juga pada muktamar bulan Jun 2010 ini, PAS akan mencuba untuk menutup “Skandal Hilang Duit Kohilal RM45 juta”.

Muktamar PAS bulan Jun ini (9 - 13) akan membawa pendekatan ‘kohilang’ saja lah. Maksudnya sesiapa yang ingin pertikaikan pasal hilang duit Kohilal RM45 juta, mereka akan disuruh ‘ngko pi hilang sajalah’.

Pendedahan Unspinners yang lewat ini tidak memberi PAS masa yang cukup untuk mengadakan ‘Perjumpaan Khas Untuk Memaki & Mencaci Ahli Kohilal’.

Tapi dont worry brader – PAS akan main silat taici supaya isu ini tidak akan ditimbulkan pada muktamar parti bulan depan. Sesiapa yang berani membawa usul untuk membincangkan isu “Hilang Duit Kohilal RM45 Juta” akan disuruh ‘kohilang’.

Sekian.---------------------------------------

Yang akhir ini maklumat tambahan saja:

SENARAI JAWATANKUASA KOHILAL

Ahli Majlis Pegawasan KOHILAL 2007/2010

Pengerusi : Y. Bhg Dato’ Dr. MAHFODZ bin MOHAMAD
Anggota :
Ust. ABDUL GHANI bin SHAMSUDIN
Ust. Hj. SALLEH SANI bin Hj. HARUN
Prof. Madya Hj. MD. SALLEH bin AHMAD

Anggota Lembaga KOHILAL Sesi 2009/2010

Pengerusi : Hj. MAT SHAMSUDIN bin ABDULLAH – 013-9214700
Naib Pengerusi : Hj. AHMAD OTHMAN bin MASERI – 016-9070999
Setiausaha : En. MD SHUKUR AZIZ
Bendahari : Dr. Hj. MD YUSNAN bin YUSUF – 019-2668022
Anggota Lembaga
Dr. Hj. OTHMAN SODIKIN – 019-3671819
Hj. SAIDON bin OTHMAN – 019-9880914
En. MOHD HISHAMUDDIN bin HAMID – 013-3628853
Hj. ALI bin MAHADI – 017-3068168
Hj. YAHYA GHAZALI – 017-8893004
Hj. MOHD KUSRIN bin RAHMAD – 013-6606962
Hj. HASSAN BASRI bin MAHMOOD – 019-9879017
Kekosongan (ustaz DAHLAN Letak jawatan)

SENARAI NAMA KAKITANGAN, ALAMAT KOHILAL DAN KILANG

Pengurus Koperasi - Kosong
Pegawai pentabiran - Pn. ROGAYAH
Pegawai Akaun - Pn. JULAINA Bt. BISTANI
Pegawai Perniagaan - MANSOR Bin MD. TAHIR
Pembantu Jualan - KHAIRIL ANUAR Bin MOHAMMAD
Pemandu Lori - MOHD AZMI
Operator Kilang - SAMSUREE Bin MUHAMMAD
Alamat Pejabat - 34-4-1, Blok F, Jalan 4/50, Off Jalan Gombak, Diamond Square KUALA LUMPUR
Alamat Pusat Jualan - 34, Blok F, Jalan 4/50, Off Jalan Gombak, Diamond Square KUALA LUMPUR.
Tel. Pejabat - 03- 40241905 fax. 03- 40217618
Alamat Kilang - No. 2 Jalan SBC 5, Taman Seri Batu Caves, 68100, Batu Caves, SELANGOR.
Tel. Kilang - 03-61876131


Posted by The Unspinners