Selasa, 8 Jun 2010

Melayu Rasis 12:Samseng Ekonomi Mengugut Kerajaan,Rakyat Merana! Sampai Bila Mau Beri Muka?by pisau.net

‘Sikap peruncit mahu boikot jualan menghairankan’
KUALA LUMPUR 7 Jun – Walaupun pelbagai kelonggaran diberikan termasuk membatalkan bayaran RM10 untuk mendapatkan lesen penjualan barangan kawalan, tetapi golongan peruncit masih tidak berpuas hati dan merancang pula untuk memboikot jualan barangan itu.

Senario itu mungkin menimbulkan tanda tanya apakah yang cuba dilakukan oleh golongan itu dan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sendiri berasa hairan dengan sikap mereka.

Beliau hari ini melahirkan rasa terkejut dengan rancangan golongan itu yang mahu memboikot penjualan gula, minyak masak dan tepung bermula 15 Jun ini kerana membantah keputusan kerajaan melaksanakan lesen runcit barangan kawalan.

“Saya sendiri tidak tahu macam mana lagi. Kita sudah bagi bermacam-macam kelonggaran, jadi apa lagi yang mereka mahu?

“Saya cuma boleh menganggap bahawa mereka tidak mahu dilesenkan sebab mereka tidak mahu kita ‘monitor’ (mengawasi) mereka. Itu anggapan sayalah,” katanya.

Petikan Utusan Malaysia


Pisau pernah menulis dalam artikel sebelum ini isu bagaimana segolongan pemborong dan peruncit cina mengsabotaj ekonomi negara dan mangsanya adalah kita ,rakyat marhain yang menjadi pengguna. petikan dari artikel Pisau sebelum ini:-


Ekonomi perut terjajah:

Anda tersilap jika salah kan kerajaan,patut di salah kan pemborong pemborong cina yang sabotaj ekonomi negara agar rakyat marah kepada pemerintah.Anda tak faham lagi?atau perlu di fahamkan?Agenda siapa? Persatuan Pemborong Cina & macam macam persatuan lagi penyokong DAP tegar. selidik lah kalau mahukan jawapan
.Apa yang Pisau perkatakan telah dibuktikan hari ini,apabila golongan pemborong ini cukup berani mempertikaikan saranan oleh pihak kementerian pengguna agar di wajibkan mempunyai lesen untuk menjual barang kawalan.

Pada mulanya RM10 dikenakan untuk lesen barang kawalan,tetapi atas desakan MCA,akhirnya Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akur dengan desakan menghapuskan charge RM10.

Mengapa mereka tidak mahu dikawal selia dan di pantau oleh pihak kerajaan? Merekalah yang banyak mengaut keuntungan jutaan ringgit,menyorok barang kawalan seperti gula dan minyak setiap kali tibanya musim perayaan,kadangkala sesama mereka berpakat untuk menyorok barangan untuk melonjakkan harga di pasaran walaupun bukan pada musim perayaan.

Yang menjadi mangsa adalah rakyat marhain, tertekan dengan kenaikan harga yang langsung tidak munasabah,sebaliknya kerajaan dipersalahkan.

Banjingan yang sebenar yang harus dipersalahkan adalah golongan pemborong dan peruncit yang rata rata daripada tauke tauke cina yang mahukan keuntungan segera yang berlipat kali ganda.

Seringkali dengan kenaikan harga barang,pakatan haprak akan mengambil peluang untuk mempolitikkan isu ini.dengan memperbodohkan rakyat secara terang terangan, mereka tidak pula memberi tahu perihal,punca dan dari mana masaalah ini timbul,sebaliknya atas dasar mahukan kuasa mereka menyalahkan kerajaan .

Penyokong pakatan dan rakyat marhain tanpa usul periksa terus terusan menyalahkan kerajaan UMNO,walhal yang membuat onar adalah pemborong dan peruncit yang rata rata penyokong kuat DAP.

Dengan menyerang ekonomi, mangsanya adalah rakyat seperti kita bagaikan ditindas dan ditekan,yang kaya raya adalah tauke tauke cina.

Beginilah jadinya jika kuat ekonomi,mereka mampu mengugut kerajaan,mampu mengsabotaj ekonomi negara,mampu menentukan siapa yang harus menjadi pemerintah.

Kerajaan harus mengambil tindakan yang lebih tegas,kenakan denda yang lebih tinggi yang mencecah jutaan ringgit,berikan hukuman penjara mandotori 10 tahun atau lebih.

Buat kaum melayu,jika inilah pendekatan yang diambil pemborong dan peruncit cina,ambillah peluang ini,biarkan mereka memboikot,jadikan sebagai kaum melayu sebagai pemborong dan peruncit yang monopoli barang kawalan.

Untuk pengguna,kaum melayu punyai kuasa membeli yang cukup tinggi,gunakanlah kuasa yang ada pada diri kita sebagai pembeli,boikot peruncit ataupun pemborong haprak ini. Jika pembeli punyai kuasa yang cukup kuat,siapa yang mampu mengawal harga,pembeli atau peniaga?

Melayu Lemah.

Orang melayu,baik UMNO,PKR ,PAS ataupun atas pagar masing masing sibuk mendabik dada kononnya memperolehi sokongan Melayu,walhal melayu yang 60% sudah terbahagi kepada 4.

Siapa sebenarnya yang kuat? Kaum majoriti sudah berpecah,Jika beginilah jadinya,apa gunanya Anwar menawarkan kerusi TPM kepada Lim Guan Eng, Sebaliknya Guan Eng lah yang harus menawarkan jawatan TPM kepada Anwar apabila DAP menguasai majoriti kerusi diparlimen kelak.

Ini soal survival ekonomi perut bangsa melayu,

Pisau kata "melayu kalau bergaduh tak reti tarik handbrake!"

0 comments:

Catat Ulasan