Isnin, 26 April 2010

P94: PKR Kalah Tapi Menang 85 Undi?



Dulu mereka dapat 23,177 undi. Semalam mereka peroleh 23,272. Saguhati 85 undi itu bukanlah trend yang sihat. Masalah ini jika dikaji, datang dari mana? Jelas, ianya melambangkan undi orang Melayu yang berubah corak 'from bad to worse'.

Tetapi laporan Bernama menyebut bahawa undi kaum Cina tidak bertambah. Sokongan mereka terhadap penguasaan DAP atas negeri Selangor semakin kukuh dan 85 undi itu mungkin saki-baki yang dahulunya belum mendaftar.

Jika trend ini diambil kira, ini bermakna sokongan orang Cina terhadap pembangkang semakin utuh di saat sokongan orang Cina meningkat dari 12% kepada 25% mengikut kata Koh Tsu Koon?

Mana satu yang betul ni? Jika nelihat melalui kempen-kempen dan pendedahan media, sokongan kaum Cina dan India dikatakan beralih menyokong BN.






Jika bangsa pada kertas undi boleh diketahui, wajar diletak nama nombor kad pengenalan hatta cap jari. Rumusan analisis tersebut pastinya hanya mengikut peti-peti undi yang bercampur baur.
Sentimen lama berkenaan isu yang sensitif sedikit masa lalu mungkin menjadi senjata puak PAS tempatan yang memainkan isu kaum.Tambahan pula Zaid berkempen dari masjid ke kuil. Kamalanathan kurang satu.

Jadi, kesimpulannya, Melayu Kuala Kubu perlu dipujuk kembali dan kekecewaan mereka perlu diubati. Mereka tahu PKR itu hampas namun mereka sanggup juga pangkah. Perlu diberi perhatian ialah dakwaan pengundi Cina semakin menyokong Pakatan Rakyat.

Jika ramai orang Melayu menyokong BN nescaya orang Cina terpaksa mengundi BN demi periuk nasi mereka. Kajilah guna logik akal dan intelegensi.

DITERBITKAN OLEH IPOHMALAY

0 comments:

Catat Ulasan