Selasa, 28 Julai 2009

ANWAR IBRAHIM SEBAGAI 'TENTERA YAHUDI'

2


Apa yang berlaku di Iraq dan Palestin, kedua-duanya negara Islam tidak mustahil terjadi di Malaysia.

abe MIE hairan dengan sikap ahli politik terutamanya pihak pembangkang dalam mengatakan sesuatu seolah-olah mereka menggunakan 'kepala lutut'. Kenapa abe MIE berkata sedemikian?

Cuba kita lihat dengan kenyataan demi kenyataan dibuat tidak lain dan tidak bukan hanya menuduh musuh sebagai sasaran. Mereka juga menjadi 'dewa' dan mengetahui siapa yang perlu dipersalahkan dan kenapa orang perlu dihukum tanpa perlu ke mahkamah.

Misalnya isu kematian Teoh beng Hock dikaitkan dengan UMNO. abe MIE membaca artikel dalam siasahdaily memberitahu kematian Hock berpunca daripada UMNO. Kenyataan Anwar Ibrahim menyalahkan UMNO sebagai 'malikil-maut' menentukan siapa yang layak mati dan hidup menunjukkan itulah kehebatan pemikiran Anwar Ibrahim.

Kalau UMNO terbabit, siapa orang yang merancang? Adakah KJ menolak? Berani Anwar Ibrahim menuduh Mukhriz sebagai dalang kematian. Tuduhan dilemparkan sebenarnya bukan bermatlamat atau berniat menyelesaikan masalah kematian sebaliknya mengeruhkan keadaan.

Apa yang dilakukan oleh Anwar Ibrahim tidak ubah seperti skrip yang diarah oleh bangsa Yahudi di dunia pada hari ini. Pertama- buat cerita biar orang percaya, kedua-menunding jari pada pihak musuh tanpa usul periksa dan ketiga-menyerang tidak kira dengan apa jua sekalipun.

Lihatlah dengan apa yang sudah berajal di Iraq. Sehingga kini tidak ada sisa senjata nuklear dijumpai di sana. Propaganda bukan main hebat dan riuh sedunia seolah-olah dunia esok hendak kiamat. Apa yang dilakukan oleh Yahudi hanya bermatlamat bukan untuk mengatasi masalah senjata nuklear kerana Korea Utara pun menggunakan senjata yang sama tetapi tidak pula diserang bertalu-talu seperti Iraq.

Selepas gagal menakluk secara mentaliti, pemimpin Iraq iaitu Saddam Hussin ditangkap dan diheret ke mahkamah ciptaan Yahudi tetapi pelakonnya orang Islam. Keputusannya sama, hanya untuk memancung kepala Saddam.

Di Iraq tetap berlaku huru-hara walaupun tentera Amerika ada atau tidak di sana. Bangsa Iraq berkelahi seolah-olah mereka tidak mahu melepaskan Amerika pergi. Pemimpin silih berganti. Pemimpin yang baik ditembak, pemimpin yang hebat akan dibunuh dan pemimpin macam-mana yang diingini oleh rakyat Iraq?

Pengeboman berlaku di merata seolah-olah kita memberitahu yang Islam sebenarnya ekstrim dan ganas. Apa tidak, yang mengebom ialah penjihad dan yang mati ialah budak-budak yang lalu lalang di sana atau mereka yang sedang mendirikan solat di masjid.

Kalau satu ketika dahulu, Iraq menjadi 'payung' kepada negara Palestin yang menentang ancaman Zionis, kini bukan sahaja Palestin kehilangan pelindung, malahan Iraq menjadi negara yang lebih parah berbanding Palestin. Kalau di Palestin perang saudara antara dua pihak, di Iraq, tidak kurang lima pihak mahukan hak dan suasa politik teratas. Mereka dari bangsa yang sama iaitu Arab, beragama paralel, iaitu Islam addin namun mengapa masih gagal mencari punca kekalutan itu!!!

abe MIE tinggalkan apa yang berlaku di Iraq dengan membandingkan perkara yang sama boleh berlaku di Malaysia. Apa yang Anwar Ibrahim mahukan iaitu sebuah negara yang huru-hara seperti Iraq sebagaimana kegembiraan ditunjukkan oleh Amerika mampu dilaksanakan.

Kalau dahulu kita melihat di kaca televisyen tentang kematian, ketidakadilan, rusuhan jalanan, demonstrasi sana-sini, pembunuhan ngeri dan penindasan yang diwujudkan oleh bangsa Yahudi, kini pusing kanan dan kiri pun sudah ada di hadapan kita semua. Kita tidak perlu terbang dengan Air Asia atau MAS untuk melihat kejadian itu kerana ia sudah berlaku sedekat bulu kening kita semua.

abe MIE-
Bush pernah kata- tentera Amerika mampu menakluki Iraq dalam masa 24jam. Alasannya ialah tentera Amerika mampu memasuki negara berkenaan dalam keadaan politik yang kucar-kacir dan berlaku perang saudara semakin parah.

abe MIE-
Kalau negara kucar-kacir yang ruginya ialah rakyat. Mana kita semua hendak lari? Pada masa itu imperialis (penjajah) tidak perlu memasuki Malaysia dengan menggunakan tentera tetapi dengan mengupah 'tentera Melayu' yang bermentaliti Yahudi seperti Anwar Ibrahim.

Posted by abe MIE 'TERJAH'

Menyesalnya Rakyat Islam Selangor memilih PR

0Dulu adun kota damansara Dr. Nasir dalam sidang dun meminta kerajaan negeri menyalurkan wang zakat kepada semua kaum, semua kaum tu bermaksud wang zakat orang islam turut juga di nikmati oleh kaum cina dan kaum india.

Tapi itu cerita setahun lalu, kini Ronnie Liew ketika dalam mesyuarat exco kerajaan negeri mengusulkan supaya wang zakat di gunakan untuk membailout berberapa anak syarikat kerajaan negeri yang hampir mampos, permintaan ronnie tu turut di sokong oleh berberapa adun cina dan india, xavier jayakumar adun seri andalas meminta kerajaan negeri melalui baitumal dan jabatan agama islam selangor memulangkan atau menukar status tanah-tanah wakaf yang terbiar kepada kerajaan negeri selangor untuk di kormesialkan.

Setelah tanah-tanah wakaf ini di tukar statusnya mereka juga meminta untuk di jual tanah-tanah ni sekiranya ia mempunyi nilai kormesil, wang itu boleh digunakan untuk membayar elaun-elaun ahli majlis seluruh selangor yang kini tertunggak mencecah puluhan ribu ringgit.

Desakan ini sebenarnya datangnya dari berberapa exco pakatan haram yang bukan beragama islam, mereka melihat terdapat banyak tanah-tanah wakaf orang islam yang terletak di kawasan stratigik, sekiranya di jual boleh mendatangkan keuntungan yang lumayan kepada kerajaan negeri selangor.

Rodziah yang juga adun batu tiga pernah membuat janji-janji pilihanraya kepada penduduk ladang midland untuk memberikan tanah wakaf milik orang islam kepada berberapa persatuan hindu, alasannya ialah, "ia hanya status, wakaf hanya terletak pada perkataan sahaja, kalau kita tukar statusnya maka tanah itu sudah menjadi tanah kormesil", korang bayangkan la kalau seorang adun melayu sanggup bagi tanah wakaf orang islam kepada hindu, ape nak jadi dengan nasib orang melayu kalau pakatan haram dapat perintah malaysia.

Soalnya sekarang ini, boleh ke tanah wakaf di tukar statusnya menjadi tanah industri? bolehkah wang zakat orang islam di gunakan untuk membailout anak syarikat kerajaan negeri yang status perniagaannya dan pelaburannya boleh di ragui? sedangkan beribu lagi orang islam di selangor ni masih memerlukan bantuan wang zakat, apa keuntungan yang orang islam dapat sekiranya tanah wakaf ini di kormesilkan? dan adakah tindakkan ini mendapat tentangan dari pada exco atau adun pakatan haram yang beragama islam?

Lu Pikir La Sendiri...

Posted by det


BLOG: Kerajaan S'ngor pihak berkepentingan dalam Inkues tidak boleh hantar peguam

Laporan Malaysia Insider yang mengatakan bahawa kerajaan negeri Selangor akan melantik peguam bagi pihaknya di dalam prosiding Inkues kematian BH Teoh agak sedikit ganjil bagi saya.

"With all due respect to the learned counsel" yang dinamakan di dalam laporan berita di atas, persoalan saya adalah adakah kerajaan negeri perlu diwakili dan adalah terdiri dari 3 pihak berkepentingan di bawah di dalam inkues simati ini yang memerlukan ianya diwakili oleh peguam bagi prosiding berkenaan?

Pihak berkepentingan di dalam sesuatu inkues adalah seperti berikut:

the next of kin or personal representative of the deceased person;
a representative of an enforcement authority or government department appointed to attend to attend the inquiry;

any other person who, in the opinion of the Magistrate, is properly an interested person.

Jelas yang pertama dimaksudkan di atas adalah ahli keluarga simati, yang kedua pihak jabatan penguatkuasaan atau jabatan kerajaan yang terlibat dan dijemput oleh mahkamah koroner untuk menghadiri prosiding, dalam kes ini sudah semestinya MACC dan lain-lain pihak yang difikirkan oleh mahkamah sebagai sesuai dianggap sebagai "orang yang berkepentingan."

Kenapa perlu kerajaan negeri membazirkan wang rakyat melantik peguam untuk mewakili mereka di dalam prosiding tersebut bilamana prosedur sesuatu inkues itu adalah jelas, yakni yang terlibat secara aktif adalah majistret sendiri, dibantu oleh pegawai dari pejabat pendakwaraya berserta saksi-saksi yang kerkaitan dengan penyiasatan kes kematian simati?

Di dalam sesuatu prosidng inkues, majsitret sebagai koroner bertindak sendiri (lebih kepada bersifat inquisitorial) dalam memeriksa saksi-saksi yang memberi kepentingan. Hatta peguam yang mana mewakili ahli keluarga si mati pun tidak mempunyai hak untuk bersuara melainkan dibenarkan oleh mahkamah. Inkues bukannya sepertimana prosiding perbicaraan biasa yang bersifat adversarial. Bukannya tujuan sesuatu inkues diaturkan prosidingnya sebegini untuk menghalang mana-mana pihak bersuara tetapi ianya untuk melancarkan dan mempercepatkan perjalanan prosiding ini.

Logiknya ketidakperluan peguam yang mewakili pihak berkepentingan untuk bersuara "as of right" adalah kerana inkues itu nanti kelak tidak akan melibatkan sebarang perintah yang membabitkan sebarang tanggungan liabiliti jenayah kepada mana-mana pihak walaupun sekiranya di akhir prosiding ketetapan yang dibuat oleh majistret atau koroner menunjukkan penglibatan mana-mana pihak samada secara perbuatan atau ketinggalan di dalam menyebabkan kematian simati.

Mungkin kerajaan negeri selangor nanti akan mengarahkan peguam yang dilantik memohon kepada mahkamah untuk menunjukkan bahawa mereka adalah pihak yang berkepentingan tetapi kenapa membuang masa dan wang terhadap sesuatu yang belum tentu dibenarkan oleh mahkamah koroner/inkues nanti? Bukankah kerajaan negeri mempunyai penasihat undang-undang negerinya sendiri kalaupun masih mahu mencuba nasib untuk hadir sebagai pihak yang berkepentingan di dalam inkues tersebut?

Walaubagaimanapun seandainya dibenarkan kehadiran peguam nanti bagi pihak kerajaan negeri oleh mahkamah koroner berkenaan, apakah yang boleh disumbangkan beliau di dalam prosiding itu kelak bilamana hak untuk bersuara peguam tersebut sudah ditetapkan sebagai bukannya "as of right"?

Lagipun lazimnya peguam yang hadir adalah peguam yang mewakili pihak waris simati dan bukannya dalam kes kali ini, satu institusi pentadbiran negeri yang bertindak pula secara langsung bagi pihak simati dan warisnya. Lainlah kalau peguam berkenaan mewakili waris atau personal representative simati sendiri.

Persoalannya, adakah kerajaan negeri selangor di dalam mengeluarkan kenyataan, berikut:

“The state is determined to ensure that the rights of the late Teoh, his family and other state officials who will be testifying at both proceedings are protected at all times,” said Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim today in a statement released by his office.

sedar bahawa mereka berkemungkinan akan hanya bazirkan wang rakyat negeri selangor kerana peranan peguam di dalam satu inkues lazimnya hanya untuk hadir sebagai "watching brief" (tanpa sebarang hak automatik untuk bersuara) demi menjaga kepentingan simati semata-mata dan bukannya bagi menjaga kepentingan "other state officials" yang mereka jangkakan akan dipanggil untuk memberi keterangan di dalam inkues itu nanti.

Saya percaya tiada peruntukan undang-undang yang mengatakan bahawa di dalam sesuatu inkues yang membenarkan kehadiran peguam untuk kepentingan saksi-saksi yang dipanggil, tambahan lagi sekiranya ianya bagi pihak pegawai-pegawai rasmi kerajaan negeri seperti yang dilaporkan Malaysian Insider di atas.

Jangan bazirkan wang rakyat kalau hanya sekadar untuk terus mempolitikkan prosiding itu nanti. Inkues adalah satu kaedah acara jenayah dan bukannya alat politik mana-mana pihak. Sesuatu kerajaan adalah kerajaan kepada semua rakyat tidak kira anutan politik masing-masing.

Adakah kerajaan negeri ingin membuat "precedent" melantik peguam bagi pihaknya di dalam setiap inkues yang dijalankan sekiranya ada lagi kes-kes kematian mengejut, sekiranya ada, yang tidak melibatkan "political figure" di Selangor di masa hadapan?

Bezakanlah kepentingan politik dengan kepentingan umum. Kerajaan negeri ditubuhkan untuk negeri dan rakyatnya dan bukannya kerajaan itu terbentuk untuk kepentingan parti politik yang memerintah. Fahami bahawa tiada yang didakwa atau yang dibela di dalam sesuatu prosiding inkues. Tiada pertuduhan dan sabitan yang akan berlaku di dalam inkues ini.

Mengikut pemahaman saya, isu-isu yang akan diputuskan di dalam satu inkues adalah berkaitan simati dan perihal kematiannya dan penetapan yang akan dibuat adalah samada kematian mengejut tersebut disebabkan oleh:

an accident caused by the deceased’s own fault;
by events beyond human control; or
due to the actions of known or unknown person/s.
dan ianya bukannya diadakan untuk tentukan samada wujud sebarang konspirasi jahat/politik oleh mana-mana pihak untuk menjatuhkan mana-mana pentadbiran kerajaan. Kalaupun masih percaya wujud perkara sedemikian, wujud forum lain untuk pihak kerajaan negeri yang begitu "prihatin kepada kebajikan rakyatnya" ini untuk cuba ketengahkan isu tersebut tetapi apa yang pasti ianya bukannya di dalam prosiding inkues yang akan dijalankan kelak.

Posted by The Unspinners

Isnin, 27 Julai 2009

Akta Keselamatan Dalam Negeri - Malaysia Aman dan Selamat Untuk Semua

3


Malaysia merupakan sebuah negara yang aman dan selamat. Kita dapat menjalani kehidupan, mencari nafkah dan dapat menunaikan tanggungjawab serta tuntutan agama dengan selesa. Kita juga tidak perlu bimbang di atas keselamatan keluarga kita.
Semua ini dapat dilakukan kerana kita sentiasa berwaspada, sentiasa bekerjasama dan paling penting kita dapat menghalang tercetusnya kegiatan yang boleh mendatangkan bahaya.

Sebenarnya asas keutuhan dan kemakmuran sesebuah negara, adalah berpaksikan kepada keselamatan dan juga keharmonian hidup. Dahulu, sejarah telah menunjukkan pada tahun 1945 sehingga 1989 kezaliman dan keganasan Parti Komunis Malaya (PKM) menyebabkan ramai yang terkorban dan kemusnahan harta benda. Masyarakat ketika itu hidup di dalam ketakutan.

Di atas tindakan bekas anggota PKM inilah, diisytiharkan Darurat pada tahun 1948. Pada tahun 1960, Ordinan Peraturan Darurat 1948 tersebut diubahsuai dan digubal di Parlimen menjadi Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (AKDN) untuk menjamin keselamatan negara kita.

Kita perlu sedar bahawa keselamatan tidak dapat diperolehi dengan mudah. Kita perlu bertanggungjawab dan berusaha untuk menjaga keluarga, masyarakat, harta benda dan tanahair kita ini daripada sebarang bentuk ancaman.

KESELAMATAN
TANGGUNGJAWAB BERSAMA


Setiap rakyat Malaysia bertanggungjawab. Anda sebenarnya membantu dalam membenteras jenayah, membasmi penyalahgunaan dadah, menjaga institusi kejiranan dan lain-lain ancaman tanpa disedari.

Di negara ini jabatan dan agensi kerajaan berperanan dan bertanggungjawab sepenuh masa bagi memastikan keselamatan negara terjamin.

Angkatan Tentera Malaysia mempertahankan kedaulatan negara daripada ancaman luar disamping memastikan kepentingan-kepentingan strategik negara terus terpelihara.

Polis DiRaja Malaysia bertanggungjawab dalam memastikan keselamatan dalam negara dan ketenteraman awam terpelihara. Ia dilaksanakan melalui penguatkuasaan undang-undang yang digubal dan diluluskan oleh Parlimen.

Agensi Antidadah Kebangsaan pula memastikan masyarakat Malaysia bebas dari dadah. Agensi ini bertanggungjawab memerangi, mencegah, membenteras, membendung dan merawat serta membimbing mereka yang terlibat dalam penyalahgunaan dadah.

Banyak lagi jabatan dan agensi lain yang secara langsung atau tidak langsung turut terlibat memastikan keselamatan dan kesejahteraan kita semua. Walau bagaimanapun tanpa kerjasama anda, jabatan dan agensi terlibat sukar melaksanakan tanggungjawab mereka sepenuhnya bagi menjamin keselamatan dan kesejahteraan kita.

Ancaman terhadap
KESELAMATAN
Malaysia dan
Kita


Malaysia juga tidak terlepas daripada pelbagai ancaman yang menggugat keselamatan dan kesejahteraan.

Di antara bentuk ancaman yang dihadapi negara kita termasuk tindakan subversif, keganasan, sabotaj, pengintipan dan lain-lain bentuk ancaman yang boleh menggugat keselamatan dan kesejahteraan negara.

Sebagai contoh ancaman pengganas komunis, kumpulan pengganas/militan seperti Jemaah Islamiah (JI), kumpulan Darul Islam (DI), kumpulan ekstremis agama seperti Al-Arqam, Al-Maunah, kumpulan Militan Malaysia dan kumpulan haram seperti Hindu Rights Action Force (HINDRAF).

Sebagai sebuah negara majmuk, Malaysia sentiasa berhadapan dengan kemungkinan berlakunya insiden pergaduhan kaum yang boleh menggugat keharmonian antara kaum dan keselamatan negara. Insiden 13 Mei 1969, peristiwa Kampung Medan (4 Mac 2001) dan insiden Kampung Rawa, Pulau Pinang (27 Mac 1998) merupakan contoh-contoh insiden pergaduhan kaum di negara ini.

Kesimpulannya, kita harus berwaspada dan bersiap siaga dalam menghadapi pelbagai ancaman yang boleh menggugat keselamatan dan kesejahteraan negara.

KENYATAAN
ALLAHYARHAM
TUN ABDUL RAZAK BIN HUSSEIN


Subversif adalah satu ancaman terhadap keselamatan negara dan terhadap pihak berkuasa yang sah pada undang-undang. Maka dengan itu, ianya menjadi satu tanggungjawab kerajaan untuk menangani ancaman tersebut. ”

“ Tujuan penahanan adalah untuk memelihara keselamatan negara dan bukannya untuk menghukum individu-individu atas dasar kesalahan jenayah. Seorang individu ditahan atas pertimbangan yang munasabah tentang apa yang dijangka cuba dilakukannya dan bukannya untuk dibuktikan secara melebihi keraguan yang munasabah tentang apa yang telah dilakukannya. Individu tersebut ditahan kerana dia mewakili satu unsur ancaman terhadap keselamatan sesebuah negara. ”

Akta
Keselamatan
Dalam
Negeri
(AKDN)LATAR BELAKANG AKTA KESELAMATAN DALAM NEGERI

Akta yang dinamakan sebagai Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (Akta 82) ini bertujuan mencegah sebarang tindakan atau perbuatan yang boleh mengancam keselamatan negara dan ketenteraman awam. Akta ini digubal di bawah Perkara 149(1) Perlembagaan Persekutuan bagi mencegah sebarang perbuatan yang boleh mengancam keselamatan negara dan ketenteraman awam yang boleh ditafsirkan antara lain, seperti berikut:

1) menyebabkan kekerasan kepada individu atau harta secara terancang yang boleh menjejaskan keselamatan rakyat; atau

2)membangkitkan perasaan benci kepada Yang di Pertuan Agong atau kerajaan; atau

3)membangkitkan perasaan jahat dan permusuhan antara kaum atau penduduk yang menjejaskan keselamatan dan ketenteraman awam; atau

4)untuk tidak membenarkan sesiapa mengubah sesuatu yang diwujudkan secara sah melalui undang-undang; atau

5)yang mendatangkan mudarat kepada penyelenggaraan atau penyampaian bekalan (air, elektrik dan lain-lain keperluan asas) atau perkhidmatan (pengangkutan, kesihatan dan lain-lain) kepada rakyat; atau

6)Perkara yang membawa mudarat kepada ketenteraman dan keselamatan awam di dalam kerajaan Persekutuan serta negeri di bawahnya.

AKTA KESELAMATAN
DALAM NEGERI
(AKTA PENCEGAHAN)


Akta ini adalah salah satu undang-undang pencegahan yang digubal di bawah Perkara 149, Perlembagaan Persekutuan. Ia telah dikuatkuasakan di Semenanjung Malaysia pada 1 Ogos 1960 dan diperluaskan penguatkuasaannya di Sabah dan Sarawak pada 16 September 1963.

ANCAMAN KOMUNIS TELAH
BERAKHIR KENAPA PERLU LAGI AKDN?


Bentuk ancaman keselamatan dahulu dan kini adalah berbeza. Jika dahulu komunis merupakan ancaman utama kepada keselamatan negara kini senario ini telah berubah kepada ancaman yang mirip seperti ancaman komunis terdahulu. Di antara ancaman keselamatan tersebut ialah tindakan / aktiviti kumpulan militan atau pengganas, kumpulan pelampau kaum, kumpulan ekstremis agama dan orang perseorangan yang cuba menggugat perpaduan dan keharmonian kaum. Sehubungan dengan itu akta ini adalah amat diperlukan bagi menjaga kepentingan rakyat dan negara dari segala bentuk ancaman.

Perisytiharan darurat mengikut Perkara 150 Perlembagan Persekutuan memberikan beberapa kuasa penting kepada D.Y.M.M Yang di-Pertuan Agong untuk mewartakan Ordinan berbentuk pencegahan bertujuan memelihara ketenteraman awam dan mencegah jenayah seperti Ordinan 5, 1969.

Mekanisme AKDN secara teknikalnya tidak banyak berbeza dengan prosedur kuarantin dalam bidang kesihatan awam (public health).

Masyarakat perlu mengetahui bahawa objektif utama AKDN adalah pemulihan tahanan dan mencegah mereka daripada mengancam keselamatan negara.

Orang-orang yang ditahan (tahanan) di bawah AKDN akan dihantar ke Kem Kamunting, Taiping untuk menjalani program pemulihan. Program pemulihan ini dikenali sebagai ‘Program Pembangunan Insan’ yang terbahagi kepada (3) fasa iaitu:

i. Fasa I : Disiplin;
ii. Fasa II : Pembinaan Sikap; dan
iii. Fasa III: Latihan dan Program Kemahiran Sosial


ADAKAH AKDN BERCANGGAH DENGAN HAK-HAK ASASI MANUSIA DALAM PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN?

Mengikut prinsip undang-undang antarabangsa, keadaan darurat (state of emergency) membolehkan sesebuah negara menghadkan hak asasi manusia rakyatnya secara berpatutan bagi mempertahankan survival dan keselamatan negara.

AKDN tidak sama sekali bercanggah dengan hak-hak asasi manusia seperti termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan. AKDN merupakan undang-undang yang digubal sebagai undang-undang pencegahan berdasarkan peruntukan kuasa yang terkandung di dalam Perlembagaan Persekutuan (Perkara 149).

Undang-undang pencegahan yang digubal di bawah Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan diperuntukkan kuasa yang agak luas dalam langkah-langkah pencegahan. Kuasa ini boleh bertindak bertentangan dengan hak-hak yang ditetapkan di dalam Perlembagaan Persekutuan seperti kebebasan diri (Perkara 5), kebebasan bergerak (Perkara 9), kebebasan bercakap, berhimpun dan menubuh persatuan (Perkara 10) dan hak terhadap harta (Perkara 13).

Walaupun begitu, tidak bermakna pihak berkuasa mempunyai kuasa mutlak ke atas hak asasi seseorang tahanan. Ini kerana isu-isu yang berkait rapat dengan pihak berkuasa dan sebarang pelanggaran hak asasi akan diputuskan oleh mahkamah dalam kes Habeas Corpus. Tahanan mempunyai hak Habeas Corpus yang membolehkannya membawa kes ke Mahkamah Tinggi sekiranya mendapati atau berpandangan bahawa penahanan tersebut tidak menepati prosedur, peraturan atau undang-undang.


ADAKAH PENAHANAN DI BAWAH AKDN MEMPUNYAI MOTIF POLITIK?

Tindakan di bawah AKDN ke atas mana-mana individu tidak sama sekali bermotif politik atau untuk menjaga kepentingan pihak tertentu.

Ia dilaksanakan atas dasar keperihatinan dan tanggungjawab kerajaan untuk memastikan ketenteraman awam dan kestabilan negara tidak terjejas.

AKDN bertujuan untuk mencegah aktiviti yang boleh mengancam keselamatan negara, sekali gus dapat mengekalkan keamanan, keharmonian dan kesejahteraan rakyat secara keseluruhannya.

Pelaksanaan penguatkuasaan AKDN adalah semata-mata bagi tujuan membendung atau menangani apa jua perbuatan atau perilaku pihak tertentu yang boleh mendatangkan kemudaratan kepada keselamatan negara tanpa mengira bangsa dan agama.

Organisasi

1. Jemaah Islamiah 108
2. Daulah Islamiah 16
3. KMM 25
4. ASG 7
5. Al-Qaeda 3

Jumlah Keseluruhan 159

*Statistik AKDN SEJAK 2001

Berdasarkan kepada statistik tahanan AKDN di atas, jelas memperlihatkan bahawa tahanan-tahanan tersebut terdiri daripada Jemaah Islamiah, Daulah Islamiah, Kumpulan Mujahidin Malaysia (KMM), Abu Sayap Group (ASG) dan Al-Qaeda.

Tidak terdapat tahanan-tahanan politik yang ditahan di tempat tahanan perlindungan Kamunting. Ketika ini masih terdapat seramai 12 orang yang ditahan dan majoritinya adalah Jemaah Islamiah.


MENGAPA TAHANAN PENCEGAHAN AKDN TIDAK DIBICARAKAN DI MAHKAMAH?

Tahanan pencegahan di bawah AKDN tidak dibicarakan di Mahkamah kerana tangkapan yang dibuat di bawah peruntukan Seksyen 73( 1 ) AKDN oleh pihak polis adalah bergantung kepada maklumat-maklumat keselamatan.

Maklumat ini diperolehi daripada pelbagai sumber yang tidak boleh didedahkan untuk pengetahuan pihak umum.

Tindakan penahanan bagi tujuan pencegahan ini membolehkan suatu tindakan segera diambil ke atas mana-mana individu yang berpotensi mengancam keselamatan negara.

Ini setelah pihak Kerajaan berpuas hati dengan siasatan menyeluruh yang telah dijalankan, bersandarkan kepada pengumpulan maklumat-maklumat risikan yang telah diperolehi.


ADAKAH PENAHANAN DI BAWAH AKDN INI MERUPAKAN SUATU BENTUK HUKUMAN?

Tindakan penahanan di bawah AKDN tidak bersifat hukuman (punitive) tetapi adalah merupakan suatu tindakan bersifat pencegahan (preventive).

Penahanan di bawah AKDN adalah lebih ke arah untuk memulihkan orang tahanan dari fahaman yang dipercayai dan tindak tanduknya yang mendatangkan ancaman kepada negara daripada menghukumnya sebagaimana penjenayah-penjenayah yang dipenjarakan.

Dalam tempoh penahanan ini, tahanan akan menjalani program-program pemulihan yang telah dirancang dan ditetapkan oleh pihak Kerajaan.


APAKAH KEMUDAHAN YANG DITERIMA APABILA BERADA DI DALAM TAHANAN AKDN?

Sebenarnya kemudahan-kemudahan yang diberikan kepada mereka yang ditahan di dalam AKDN adalah menepati keperluan yang sepatutnya.

Kerajaan menyediakan tempat tahanan mengikut piawaian yang ditetapkan oleh United Nations Standard Minimum Rules.

Mereka yang ditahan akan diberi kemudahan mendapat lawatan keluarga (seminggu sekali), berjumpa peguam yang dilantik, kemudahan rawatan, kemudahan beriadah, kemudahan membaca akhbar, kemudahan televisyen, kemudahan menulis surat, kemudahan meminjam buku daripada pusat tahanan (3 buku dalam satu masa), kemudahan beribadat dan sebagainya.

Di samping itu, mereka yang ditahan boleh mengemukakan permohonan untuk mendapatkan bantuan kewangan.

Bantuan kewangan ini boleh dikemukakan kepada pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat yang ditempatkan di pusat tahanan. Bantuan ini sedikit sebanyak dapat meringankan beban kewangan keluarga yang ditahan di bawah AKDN.

Anggaran jumlah bantuan kewangan yang disalurkan di antara RM 70.00 hingga RM 700.00


ADAKAH TAHANAN
AKDN TIDAK MEMPUNYAI HAK UNTUK MEMBELA DIRI ?


Tahanan yang ditangkap dan ditahan oleh pihak polis di bawah AKDN mempunyai hak untuk diberitahu sebab-sebab dia ditangkap dengan seberapa segera dan mempunyai hak untuk mendapat khidmat nasihat peguam yang dipilihnya dan dibela oleh peguam berkenaan.

Hak ini adalah termaktub di bawah Perkara 5(3) Perlembagaan Persekutuan.

Selaras dengan perkara 5(2) Perlembagaan Persekutuan, tahanan juga berhak memfailkan permohonan Writ of Habeas Corpus di Mahkamah Tinggi sekiranya mendapati penahanan yang dilakukan menyalahi prosedur, peraturan atau undang-undang.

Selain itu, tahanan juga dibenarkan untuk dilawati pihak keluarga (tertakluk kepada peraturan yang ditetapkan).

Tahanan boleh mengemukakan rayuan kepada Lembaga Penasihat yang dilantik oleh D.Y.M.M. Yang di-Pertuan Agong. Seterusnya laporan dan syor daripada Lembaga Penasihat dipersembahkan kepada D.Y.M.M. Yang di-Pertuan Agong untuk diperkenankan. Tahanan dibenarkan untuk diwakili oleh peguam semasa rayuan di hadapan Lembaga Penasihat.


KENAPA AKDN TIDAK BOLEH DIMANSUHKAN?

Kita amat bertuah kerana tidak lagi diduga dengan keadaan huru-hara dan kucar-kacir yang menyebabkan kita merasa takut dan hidup dalam keadaan yang tertekan. Keamanan dan keharmonian hidup bermasyarakat yang dikurniakan ini hendaklah disyukuri oleh semua.

Menjaga keamanan dan keselamatan negara ini bukanlah satu tugasan yang mudah, di mana kawalan dan ketenteraman dapat dinikmati jika perundangan dan peraturan tidak dikuatkuasakan.

Sebenarnya bukan AKDN yang perlu ditakuti, yang perlu diberi perhatian ialah kesan dari tindakan dan akibat jika negara diancam keselamatan yang menggoncang kestabilan, keamanan dan keselamatan negara.

Jika AKDN dimansuhkan ianya akan mendedahkan negara kepada ancaman-ancaman keselamatan. Mereka yang memperjuangkan hak kebebasan kini, telah menggunakan pelbagai isu berkaitan AKDN supaya dimansuhkan. Mereka membincangkan isu-isu sensitif yang kononnya dipanggil Hak Kesamarataan. Agenda politik telah menyebabkan mereka sanggup menggadaikan apa sahaja, semata-mata untuk meraih kuasa politik.

Banyak perkara sukar untuk dibenteras sekiranya akta AKDN tidak wujud. Ini disebabkan jenayah terancang, ancaman keselamatan dan anasir subversif selalunya wujud secara sistematik dan tidak mudah untuk ditangani sebagaimana kita menangani jenayah biasa.


AKDN
Menurut
Perspektif
ISLAMAPAKAH PANDANGAN ISLAM
TERHADAP AKDN?

AKDN merupakan undang-undang pencegahan. Dalam Islam, mencegah sesuatu kemudaratan daripada berlaku merupakan tanggungjawab pemerintah. Pemerintah perlu bertindak atas dasar memelihara maslahat (kepentingan) ummah. Dalam kaedah fiqh disebut tasorruful imam ala ar-ra’ieyat manutun bil maslahah. Ia bermakna setiap tindakan atau dasar yang diputuskan oleh pemerintah mesti diasaskan bagi menjaga kepentingan rakyat.

Dalam menentukan kepentingan ini, pemerintah melihat kepada kepentingan hak majoriti rakyat yang perlu diberi keutamaan berbanding hak asasi seorang atau sekelompok rakyat. Ini bermakna, undang-undang pencegahan memang menjadi tanggungjawab pemerintah dan ia selari dengan tuntutan Islam.

Yang selalu dipertikaikan adalah tahanan tanpa bicara. Kita mempunyai pelbagai undang-undang yang boleh digunakan untuk mendakwa seseorang seperti Akta Hasutan 1948dan Kanun Keseksaan. Kerajaan pun sudah mengambil pendirian mengkaji semula AKDN supaya tahanan tanpa bicara itu dilakukan dengan lebih teliti. Ini supaya tidak ada ruang berlaku salah guna kuasa.


ADAKAH AKDN MENEPATI SIASAH SYARIAH?
(Sistem Politik Islam)


Undang-undang bersumberkan Al-Quran dan Sunnah yang tidak bertentangan dengan ketetapan dan maksud umum Syariah adalah sah di sisi Islam.

Siasah Syariah menurut IBNU AQIL:

“Siasah Syariah ialah apa-apa tindakan yang membawa manusia kepada kebaikan dan menjauhkan mereka daripada keburukan walau pun ia tidak ditetapkan oleh Rasulullah S.A.W dan tidak terdapat dalam wahyu yang diturunkan”.

Siasah Syariah menurut IBNU NAJM:
“Siasah syariah ialah sesuatu tindakan yang diambil oleh pemerintah menurut pandangannya boleh menjaga kepentingan umum walau pun tidak terdapat dalil yang khusus mengenainya”.

Daripada takrif-takrif di atas dapat difahami bahawa di bawah prinsip Siasah Syariah ini, pemerintah mempunyai kuasa yang luas dalam menguatkuasakan apa-apa peraturan serta larangan untuk menjaga kepentingan umum. Ia mestilah berasaskan kepada pandangan dan penilaian pemerintah sendiri, sepertimana yang ditekankan oleh Ibnu Najm dalam takrifnya “Limaslahatin yaraha” (kerana sesuatu kepentingan umum mengikut pandangannya).


APAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN PRINSIP
Sad Az Zara’ie?
“MEMBENDUNG PUNCA KEBURUKAN”


Prinsip ini diterima oleh semua imam mazhab seperti yang dijelaskan oleh Syeikh Mahmud Abu Zaharah dalam Kitabnya “Usul Fiqh”:

“Ini adalah satu daripada prinsip-prinsip yang disebut di dalam kitab-kitab mazhab Maliki dan Hambali. Manakala kitab-kitab yang lain tidak menyebutnya dengan mengunakan tajuk seperti ini, namun isi kandungan yang dibincangkan dalam bab ini diterima dalam fekah Hanafi dan Syafi’ie sekalipun terdapat perbezaan pendapat dalam bahagian-bahagian tertentu dan persetujuan dalam bahagian-bahagian yang lain”.

Syeikh Mutawalli Hammadah mentakrifkan “Sad Az Zara’ie” sebagai:

“Menghalang sebarang wasilah atau punca yang membawa kepada perbuatan yang haram dan memberikan hukum haram kepada jalan-jalan yang membawa kepada perbuatan tersebut”.

Syeikh Mustafa Az Zarqa’ menjelaskan :

“Sesungguhnya para fuqaha’ berpendapat bahawa perintah sultan (pemerintah) wajib di sisi syarak diterima dan dilaksanakan, sekalipun ia menyempitkan tafsiran bagi perkataan yang luas sifat liputannya atau menerima pendapat yang tidak kuat dalam masalah-masalah hukum

di mana para ulamak berbeza pendapat mengenainya. Selama mana perintah tersebut berasaskan kepada kepentingan umum dan keputusannya terpulang kepada ijtihad pemerintah sendiri. Ini sesuai dengan satu prinsip dalam usul fiqh yang dikenali dengan “Al Masalih Al Murssalah”.

Dalam perkara-perkara yang tidak jelas faedahnya juga, keputusan pemerintah wajib ditaati.

Imam Al Kasani menjelaskan:

“Jika sesuatu perintah yang dikeluarkan oleh Ketua Negara itu tidak diketahui orang ramai sama ada berfaedah atau tidak, maka wajib bagi mereka mematuhinya jika tidak diketahui dengan jelas, bahawa yang diperintahkan itu adalah suatu perbuatan maksiat. Ini kerana mematuhi Ketua Negara dalam perkara-perkara yang diputuskan melalui ijtihad adalah wajib”.

Pemerintah mempunyai hak untuk mengenakan larangan terhadap perkara-perkara yang harus demi menjaga maslahat dan kepentingan umum. Apabila larangan dilaksanakan, maka wajib ke atas umat mentaatinya dan haram bagi mereka mengingkarinya.

As Syeikh Khalid bin Al Anbari menyatakan:

“Wajib taat kepada pemerintah Islam apabila ia menghadkan penggunaan perkara yang harus, yang mana pada pandangannya larangan tersebut dilaksanakan demi kepentingan umum. Saiyidina Umar R.A. pernah mengeluarkan larangan terhadap para sahabat yang utama supaya tidak meninggalkan Madinah. Demikian juga Saiyidina Uthman R.A. pernah memerintahkan Abu Zar supaya keluar dari negeri Syam dan menetap di Madinah”.


ADAKAH AKDN MENJEJASKAN IMEJ ISLAM?

Bantahan yang dilancarkan oleh sesetengah pihak terhadap akta ini atas nama Islam adalah hasil dari kegagalan mereka dalam memahami perbezaan dan fungsi antara dua kuasa iaitu kuasa eksekutif (As Sultah At Tanfiziah) dan kuasa perundangan (As Sultah Al Qada’iah).

Kedua bidang ini mempunyai bidang kuasa dan pendekatan yang berbeza dalam menjalankan fungsi masing-masing disebabkan peranan dan tanggungjawab yang berbeza.

Para ulamak yang membicarakan mengenai sistem politik Islam atau “As Siasah As Syariah” telah menghuraikan peranan serta bidang kuasa Ketua Negara dalam menjalankan tugasnya.

Imam Al Qarafi menyatakan:

“Pemerintah adalah orang yang diserahkan kepadanya mentadbir seluruh urusan rakyat, menjaga kepentingan umum dan membenteras segala yang merosakkan, mengekang penjenayah, membunuh penderhaka dan menguruskan penempatan rakyat dalam negara dan perkara-perkara lain yang seumpamanya”.

Daripada huraian di atas dapat disimpulkan bahawa tanggungjawab pemerintah dalam Islam begitu besar. Bagi melaksanakan tanggungjawab yang besar ini, Ketua Negara sudah tentu mempunyai bidang kuasa yang diperlukan tanpa diikat oleh prosedur-prosedur ketat seperti di dalam bidang kehakiman.

Antara bidang kuasa yang menjadi tanggungjawab Ketua Negara ialah kuasa hisbah.

Imam al-Mawardi menyatakan bahawa hisbah adalah menyeru kepada makruf (kebaikan), mencegah daripada perbuatan mungkar (keburukan) dan mendamaikan antara manusia.

Mengikut para ilmuan moden, hisbah merupakan satu peraturan daripada beberapa peraturan Islam. Sebagai contohnya, dalam konteks hisbah ini satu badan pengawasan khas diwujudkan oleh pemerintah untuk menjalankan peranan bagi mengawasi dan memeriksa semua keperluan manusia seperti perdagangan, jalanraya, makanan, ubat-ubatan dan sebagainya. Tujuannya adalah untuk mengekalkan keadilan dan kemuliaan bersesuaian dengan tuntutan syariat dan keperluan masyarakat setempat.

Ibnu Al Qayyim menjelaskan kuasa hisbah ini melalui kitabnya “At Thuruk Al Hukmiyah”:

“Dan maksud hukum-hukum yang dijalankan di bawah kuasa hisbah adalah merupakan hukum-hukum syarak. Hukum-hukum tersebut mempunyai kaedah-kaedah perlaksanaan di sisi syarak. Kepentingan umat mungkin tidak dapat dijaga dengan sempurna tanpanya. Perlaksanaan seperti ini tidak memerlukan pendakwa dan orang yang didakwa. Jika prosedur sedemikian diikuti, maka kepentingan umat akan musnah dan sistem pemerintahan akan menjadi kucar-kacir. Pihak berkuasa boleh menjalankan kuasa ini berasaskan petanda-petanda dan alamat-alamat yang jelas serta bukti-bukti (karinah-karinah) yang boleh dijadikan keterangan”.


APAKAH ADA PERUNTUKAN SYARIAH ISLAM MEMBENARKAN TANGKAPAN DAN TAHANAN TANPA BICARA?

Di bawah kuasa ini, pemerintahan dalam Islam boleh menahan seseorang tanpa bicara atas sebab kepentingan umum dan keselamatan negara.

Dr. Saud bin Said Ad Duraib dalam kitabnya”At Tanzim Al Qada’Fi Al Mamlakah As Saudiyyah” menghuraikan persoalan ini:

“Seseorang ketua negara dengan kuasa eksekutif boleh mengeluarkan perintah membekukan harta atau membelanjakannya. Ia juga boleh mengasingkan (memenjara atau memencilkan) orang yang boleh menimbulkan kekeliruan terhadap masyarakat seperti yang dilakukan oleh Saiyidina Umar R.A. terhadap Sobiq bin Asal kerana usahanya mengelirukan orang ramai tentang Al-Quran. Pemerintah juga boleh menahan dan membuang daerah sesiapa yang pada pandangannya boleh memudaratkan masyarakat”.

Terdapat hadis yang diriwayatkan oleh Muslim yang bermaksud:

“Akan wujud keadaan kacau bilau di kalangan umat, maka barang siapa yang ingin memecah belahkan perpaduan umat yang bersatu, hendaklah ia dipancung dengan pedang tanpa mengira siapakah orangnya”.

Imam Nawawi ketika menghuraikan hadis di atas mengatakan: “maknanya” ialah jika tidak dapat ditolak perbuatan tersebut melainkan dengan cara yang sedemikian (bunuh). “Sahih Muslim Bisyarh An Nawawi”.


APAKAH ADA KEHARUSAN
DI DALAM ISLAM
MEMUKUL DAN MEMENJARA?


Para imam mazhab telah membincangkan persoalan ini di dalam kitab-kitab mereka.

As Syathibi dalam kitabnya “Al I’tisom” menyebut:

“Sesungguhnya para Ulamak berbeza pendapat mengenai keharusan memukul tertuduh yang pada pandangan pemerintah tertuduh boleh disabitkan dengan jenayah. Imam Malik R.A. berpendapat harus memenjarakan seseorang yang dituduh melakukan jenayah sekalipun pemenjaraan itu merupakan penyeksaan, malah sebahagian ulamak Maliki berpendapat bahawa pukul juga harus. Hukum ini pada pandangan ulamak Maliki samalah dengan hukum yang menetapkan supaya tukang yang telah mengambil upah, perlu mengantikan bahan yang diserahkan kepadanya oleh pelanggan (jika rosak atau hilang). Jika tidak dipukul dan dipenjarakan apabila ada tuduhan yang kuat, tidak mungkin harta dapat dikembalikan daripada tangan pencuri dan perompak. Ini memandangkan bukti keterangan kadang-kadang sukar diadakan. Maka terdapat kepentingan umum untuk mengenakan siksaan terhadap tertuduh sebagai cara mendapatkan kembali harta dicuri dengan menunjukkan harta yang disembunyikan dan membuat pengakuan”.

As Syathibi seterusnya menolak anggapan bahawa undang-undang seperti ini boleh membuka pintu penyeksaan kepada orang yang tidak bersalah dengan katanya:

“Jika dikatakan: ini membuka ruang bagi menyeksa orang orang tidak bersalah. Jawapannya ialah: tanpa berbuat demikian harta benda tidak dapat dikembalikan kepada pemilik. Malah tidak melaksanakan seksaan seperti itu lebih besar mudaratnya. Sebenarnya seseorang itu tidak diseksa dengan wujudnya dakwaan semata-mata, sebaliknya perlu disertai dengan bukti yang kuat dalam diri hingga menimbulkan sangkaan yang kuat di dalam hati. Jadi seksaan pada lazimnya tidak mengenai orang yang tidak bersalah dan jika pun terkena, ia dimaafkan seperti dimaafkan pada hukum mewajibkan ganti ke atas tukang-tukang yang merosakkan barang pelangan”.

Adalah nyata daripada perbincangan para ulamak di atas, jika penahanan tanpa bicara diharuskan dalam kes harta benda, maka dalam kes-kes yang membabitkan keamanan dan keselamatan negara adalah lebih utama tindakan sedemikian diharuskan. Malah jika pemerintah berpendapat bahawa tanpa penggunaan AKDN, keamanan dan keselamatan negara akan terjejas, maka pada ketika itu penggunaannya adalah wajib. Ini ialah berasaskan satu kaedah usul fiqh yang berbunyi:

“Sesuatu yang wajib itu tidak akan jadi sempurna, melainkan dengan adanya perkara lain yang akan menyempurnakan kewajiban itu”.

Contohnya: Kewajiban bersembahyang akan menjadi sempurna setelah seorang itu mengambil wuduk terlebih dahulu, tanpa wuduk kewajiban sembahyang tidak akan jadi sempurna atau sah.

-mymassa.com-

Rabu, 22 Julai 2009

PKR, Parti Untuk Orang-Orang Yang Kecewa

0


Apa nak cakap lagi, PKR ialah sebuah parti politik tempat berkumpulnya MANUSIA-MANUSIA YANG KECEWA. Lihat sahaja contoh2 terbaru, Zaid Ibrahim contohnya, ini satu kesilapan PM terdahulu yang dengan niat suci nya nak ambik manusia yg terkenal lebih PRO kepada pembangkang dari UMNO sendiri sebagai sanator dan menteri penuh! Pelbagai isu yang di mainkan oleh mamat ni, memang dia melepaskan jawatan, tetapi dia terpaksa sebenarnya. Kalau tak letak jawatan pun kene tendang masa tu. Sekarang dia nak pujuk Tengku Razalie masuk PKR la pulak. PKR masih tak belajar dari kesilapan. Di Perak buat jugak camni, tarik sana tarik sini akhirnya dia yang kene balik. Kesiannnnnn, ni nak main tarik2, lompat2 lagi?

Lepas tu pulak baru-baru ni si cina Chua Jui Ming lak masuk PKR. Ini juga orang kecewa di buang dari jawatan menteri. Masuk la PKR. Dan lepas masuk PKR boleh cakap macam2 tentang keburukan MCA lak. Masa jadi menteri dulu tak lak bising2. Biasa lah, masa tu dia senang, seronok dan mewah serta di sanjung, bila kene turun dari jawatan menteri apa lagi ... kecewa la jawabnya. Dan yang paling kecewa ialah ketua mereka iaitu ANWAR IBRAHIM! Ini lagi la kecewa, maklumlah kan, 1 langkah je lagi nak jadi PM! Giler ko! mahu tak kecewa!! Jadi tak hairanlah perjuangan PKR ialah "menjadikan Anwar Ibrahim sebagai PM".

Tapi percayalah, wahai semua penyokong2 PKR, anda juga akan turut kecewa seperti para pemimpin2 anda. Ketua korang tak lama lagi akan berpindah ke "rumah baru" di Sungai Buluh. Bilik dah di hiasi, semua dinding2 di lapik getah2 lembut, takut2 terhantuk kepala, maklumla ini untuk orang yang terkenal Anwar Ibrahim, mesti la kene cantik2. Harap2 mahkamah tak terikut2 dengan tarian penipuan Anwar Ibrahim yang selagi boleh akan cuba melengah2 kan proses perbicaraan nya tu.

Akhir kata, mari la semua bersatu dalam UMNO @ Barisan Nasional. Anda akan bebas dari kekecewaan. Perjuangankanlah Bangsa, Agama dan Negara. Buat apa korang habiskan masa memperjuangkan seorang PELIWAT yang tak habis-habis MENIPU rakyat!


Yang Ikhlas,

Posted by Malaysian-2Day

*****

Husam kata dah Boleh Makan Babi

Datuk Husam Musa telah mempertahankan tindakan menyertai virgil oleh Nizar Al Majusiyyah sempena kematian Teoh Beng Hock. Kata beliau semua pembangkang buat salah, pegang lilin salah, pakai baju hitam salah, baju hijau salah.

Siapa kata tak boleh, makan babi pun boleh, minum arak pun boleh. Islam sahaja yang kata tak boleh.

Sentimental nampak Husam Al-Lengit ni. Dah kalah nak cari perhatian dan publisiti murah ke. Oh lupa, sifu beliau adalah Brader Anwar Bin Ibrahim atau singkatannya 'BABI'. Jadi methodologinya syerupa.

Alasan Husam adalah protes. Jadi kalau gitu jika DAP protes dengan cara makan babi dan minum arak boleh join jugalah.

Upacara pegang lilin virgil telah dinyatakan haram oleh Prof Mahmud Zuhdi, sama dengan makan babi.

Pok Nik, Hadi, Azizan, Ahmad Awang, Dato' Harun Din, tengok-tengoklah gelagat pemimpin-pemimpin PAS yang lebih mengelirukan ini. Kamu semua ulama besar dalam PAS, tak boleh tegur ke? Kalau gitu semuanya sama, memang PAS Parti Ajaran Sesat! Parti Amat Sasau!

-Lepas ni selain tasbih, kayu sugi, lebai-lebai PAS bolehlah bekalkan lilin dalam jubah masing-masing.

Posted by braveiron

WAHAI KHALID GAGAP, APA CERITA PASAL RUMAH NI?

2


Oleh SelangorDaily

Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim merasa rimas apabila ADUN Sekincan menimbulkan isu mengenai rumah Dato Seri Dr Khir Toyo. Dia tahu akhirnya orang akan menimbulkan persoalan mengenai rumahnya.

Orang biasa mungkin boleh dijawab dengan alasan dia dahulu orang korporat dan kononnya dia mampu. Bolehkah alasan itu digunakan? Itukah sebenarnya?

Saya pernah memasuki rumah Khalid semasa ianya dalam pembinaan pada akhir tahun 90an. Pada mulanya, saya terdorong atas perasaan ingin tahu rumah yang dikatakan kepunyaan seorang ahli korporat Cina. Rumah yang terletak atas bukit di Damansara itu kelihatan dari bawah seolah-olah rumah rekabentuk Siam.

Kami meminta izin dari Pengurus Tapak untuk tengok sedikit-sedikit. Dia agak keberatan tetapi kami nyatakan kami dari industri pembinaan dan minat ingin melihat rekabentuk rumah. Sedikit pun kami tidak bertanya siapa tuan punya rumah itu tetapi hanya berbincang mengenai reka bentuk dan pembinaan rumah.

Sempat juga kami bertanya harga pembinaan. Kami diberitahu harga RM6 juta buat setakat itu kerana ada lagi tambahan, ubah suai dan ini tidak termasuk hiasan dalaman. Katanya, semua sekali termasuk harga tanah sudah mencapai RM16 juta beberapa tahun lepas.

Rumah itu banyak menggunakan kayu dan mahal kerana banyak kos ukiran dan menggunakan cara pertukangan rumah lama kurang menggunakan paku.

Semasa melihat-lihat pelan, kami ternampak sebuah lukisan logo besar dalam tulisan Jawi yang akan diukir ke atas kayu. Tertulis nama Khalid Ibrahim. Tahulah kami rumah itu kepunyaan Khalid.

Anwar membuat kenyataan mempertahankan Khalid supaya rumahnya tidak dipersoalkan. Mungkin Anwar boleh menjawab dimana Khalid dapat duit sebanyak itu untuk membina rumah sedeikian rupa? Berapakah gaji Khalid semasa memegang jawatan Pengurus dan naik hingga menjadi CEO PNB untuk dapat menyimpan duit untuk membina mahligat dan membeli saham Guthrie?

Kita tahu bahawa Khalid berhutang untuk mengambil peruntukkan saham Guthrie sebanyak 5% dan jumpah tawaran sebanyak 15%. Malah baru-baru ini, Khalid disaman Bank Islam kerana tidak dapat membayar hutang sebanyak RM66.6 juta. Dengan demikian, Khalid berhutang puluhan juta semasa memegang jawatan Executive Chairman Guthrie.

Jadi bagaimana Khalid biayai pembinaan rumah itu? Tunai atau hutang? Jika tunai, dimana dia dapat duit tunai sedemikian banyak jika dia masih berhutang dnegan Bank lagi? Kalau hutang, bolehkah dia bersikap telus dan tunjukkan dokumen-dokumen sebagaimana Dr Khir sedia lakukan?

Untung Khalid diselamatkan oleh kontroversi berkenaan kematian Teoh Beng Hock yang sengaja ditimbulkan oleh DAP. Padan Khalid bersungguh-sungguh dalam demonstrasi di depan Plaza Masalam. Selagi ini berterusan, hilanglah cerita rumah Khalid.

sumber - Selangordaily

ParpuKari: Hari tu ramai penyokong FUCKATAN RIOT ni dok melalak macam anjing terkena kunyit je pasal isu Rumah Khir Toyo, ni aku nak tanya, apa cerita pasal rumah MB baru ni ya? Takkan la dia kata macam tu kot? Pelik kan? Can somebody explain to me please!

Ini cilaka punya AL-JUBURI WALIWATI cakap jangan tanya pasal Rumah Khalid Gagap ni, pegi mampos la lu AnuWar kaki jubor, pasal apa bila hal korang kami rakyat tak boleh tanya? Bila hal BN ni korang bukan main lagi tuduh macam-macam ya? Tak ke pokemon namanya tu?

Jawab pencacai najis kunyit aljuburi waliwati? Aku nak dengar penerangan tahap haramjadah dari korang ni!

Posted by Parpu Kari

***Khalid Ibrahim yang kaya raya dan rasuah!***

Istana Khalid Ibrahim tiga tingkat di Jalan Setia Bistari 5, Bukit Damansara, Kuala Lumpur. Rumah yang berharga berjuta ringgit ini, sebahagian besarnya dibuat dengan kayu cengal, merbau dan keras yang lain, yang diukir secara teliti dengan tangan oleh tukang tukang mahir yang didatangkan khas dari Terengganu.

Fakta-fakta mengenai Khalid Ibrahim yang orang perlu tahu ialah : -

1. Tan Sri Dato’ Abdul Khalid Ibrahim, 61, mantan Pengerusi Eksekutif Kumpulan Guthrie Bhd. dan CEO PNB kini diperkudakan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebagai calon dalam Pilihanraya Kecil Ijok 28 April.

2. Khalid, merupakan Pengerusi PKR Selangor bukanlah seorang yang baru dalam arena politik. Beliau pernah bertanding dalam UMNO Bahagian Kuala Selangor pertengahan 90an dahulu untuk merebut Ketua Bahagian tetapi gagal.

3. Khalid kini sinonim dengan golongan kecewa dalam politik, mencari sekutu bersama Anwar Ibrahim dan mereka yang senasib seperti Dato’ Kamarul Bahrin dan Dato’ Nalla Karupan.

4. Selepas PNB, Khalid menjadi Pengerusi Kumpulan Guthrie Bhd. dan pembelian-oleh-pengurusan (MBO 5% saham Guthrie pada nilai asas (par). Ini bermakna, Khalid dibenarnya mengambil alih saham Guthrie bernilai pasaran RM 50 juta tanpa membayarnya (dibiayai penuh pihak ketiga) dan diberikan moratorium untuk opsyen lain.

5. Apa yang dinikmati oleh Khalid lebih banyak dari personaliti personaliti lain yang menjadi tunggak perintis PNB seperti Tan Sri Mohd. Desa Pachi dan Allahyarham Tun Ismail Mohd. Ali.

6. Peluang mendapat kekayaan ini tidak termasuk saham saham terbitan syarikat syarikat yang ingin disenaraikan diBursa Malaysia (masa itu KLSE). yang diperuntukan sebagai penglibatan pelabur / pemegang saham Bumiputra. Khalid dikatakan menguruskan agar sebahagian dari saham yang diperuntukan untuk Bumiputra (selebih dari yang mana diambil (subscribe) PNB) di’faraid’kan (private placement) kepada dirinya (melalui wakil wakil tertentu), termasuk menguruskan pembiayaanya sekali.

7. Khalid berpeluang menjadi jutawan kaya dari seorang pengurus professional yang hanya makan gaji dengan sebuah agensi Kerajaan. Kekayaan ini menyebabkan Khalid mampu menyediakan rumah umpama istana tiga tingkat di Jalan Setia Bistari 5, Bukit Damansara, Kuala Lumpur ini. Rumah yang berharga berjuta Ringgit ini, sebahagian besarnya dibuat dengan kayu cengal, merbau dan keras yang lain, yang diukir secara teliti dengan tangan oleh tukang tukang mahir yang didatangkan khas dari Terengganu.

8. Di Guthrie:- Khalid menguasai Guthrie sebagai pemegang saham minoriti, (ketika itu nilai pasaran saham terbitan dan berbayar berjumlah melebihi RM 1 billion), tetapi kerana kesefahaman PNB membelakangi beliau sebagai Pengerusi Eksekutif, Khalid berlagak umpama ‘tuan punya’ Kumpulan Guthrie dan seolah olah berkuasa mutlak.

9. Khalid seorang pemimpin yang “bongkak dan angkuh”. Keangkuhan pengurusan beliau terserlah apabila beliau membuat banyak keputusan sendiri, tanpa mendapat persetujuan Lembaga Pengarah Kumpulan Guthrie, termasuk untuk keputusan keputusan strategik. Ini menimbulkan kemarahan dan perasaan tidak senang pengurusan tertinggi diperingkat PNB. Namun begitu, tiada tindakan diambil kerana Khalid dilihat sebagai ‘orang Anwar Ibrahim’ (masa itu, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan).

10. Guthrie banyak membuat pinjaman dan hutang baru dalam zaman pengurusan Khalid. Projek projek yang dikira sebagai pet project Khalid seperti Bukit Jelutong, Guthrie Corridor dan pembukaan ladang kelapa sawit di Indonesia banyak mendedahkan Guthrie kepada hutang, sehingga melebihi RM 1 billion dan hampir menyamai modal berbayar syarikat. Antaranya, ialah penerbitan kertas kommersial kompliant syariah yang dinamakan ‘Sukuk’, ditaja-urus oleh HSBC Amanah merupakan satu sejarah dalam kewangan Islam diperingkat antarabangsa. Khalid amat berbangga dengan ini dan kerap menengahkan kejayaan ini. Dipercayai ini dilakukan Khalid dengan sengaja agar harga saham Guthrie boleh ditingkatkan dan EPS meningkat. Perancangan Khalid adalah agar beliau boleh mengambil 10% opsyen saham Kumpulan Guthrie dengan nilai par dan kerana saham ini akan di’lonjak’ ketahap harga tinggi, maka beliau boleh mendapat pembiayaan untuk skima yang berkepentingan peribadi ini.

11. Malangnya, perancangan ini gagal direalisasikan dan moratorium yang PNB berikan kepada beliau menjadi matang.

12. Selepas Anwar tidak lagi berkuasa, ‘perlindungan’ keatas Khalid lenyap. Oleh kerana pengurusan Khalid diGuthrie makin meruncing dan membebankan syarikat dan banyak keputusan unilateral yang dibuat Khalid makin disedari, makan pada tahun 2003, PNB menetapkan Khalid membayar penuh opsyen selebih 5% saham Guthrie yang beliau pada asalnya ingin miliki. Kegagalan ini juga memberikan peluang agar Lembaga Pengarah Guthrie mengundi beliau di’turun’kan dari kedudukan Pengerusi Eksekutif yang sangat berkuasa itu.

13. Kini Anwar mengunakan Khalid sebagai kuda tungganganya dalam Pilihanraya Kecil Ijok.

14. Ketika kempen pilihanraya kecil DUN Machap, Tan Sri Khalid minum arak dulu sebelum berucap. Tak percaya suruh dia bersumpah. Tanya juga Lim Guan Eng dan Lim Kit Siang. Selepas minum arak barulah beliau boleh berceramah dengan baik. Percaya tak ketika berkempen Tan Sri Khalid tak boleh beri salam dengan baik. Malah salam Tian Chua menyebut Assalammualaikum Waramatulllah hi wabarkatuh lebih baik daripada Khalid Ibrahim.

DAP dan PR Sepatutnya Belajar Dari " Kes Gadis China Di Lokap Polis " Tidak Lama Dahulu!

0


KENYATAAN BODOH IDHAM LIM.KALAU BEGITU ISLAM IKUT MAJUSI LAGI BAIK

Posted by MUTIARA MELAYU PULAU PINANG

kenyataan dari YB.Idham Lim berkenaan isu pasang dan pegang lilin:-

1. Memegang lilin dan Colok bagi orang cina adalah budaya nenek moyang yang sudah turun temurun diamalkan. Kebetulan saya adalah bekas penganut agama Buddha selama 22 tahun sebelum memeluk Islam, saya ingin jelaskan bahawa menyalakan lilin adalah budaya yang diamalkan oleh bangsa kami turun temurun malah ia menjadi amalan kepada penganut Islam di negara China. Sebab itulah jika kita berkunjung dimana-mana mesjid di China kita pasti akan dapat membeli colok yang dijual dimesjid. Semasa sembahyang hari raya puasa atau haji, jangan terkejut bila kita menyaksikan kumpulan Imam dan Persatuan Islam serta AJK Mesjid berbaris masuk ke dalam mesjid dengan memegang colok yang dinyalakan sambil mengalunkan takbir hari raya, dan sebelum melangkah masuh ke dewan sembahyang colok itu ditinggalkan diluar (saya ada koleksi gambar mengenai upucara ini).

(bodoh punya idham lim. apa beza colok dengan lilin.colok dan lilin beza mangkuk hoi!!!!!. colok macam setanggi la bagi wangi .dekat masjid aku pun pakai setanggi. setanggi ni untuk orang india. orang dok habaq kenapa nyalakan lilin. kenapalah ramai orang pas jahil dan bodoh dan nak bodohkan orang. aku pun tengok dokumentari masjid di china. jangan la bodoh sangat.sia-sia jadi ketua penerangan pas.lilin tu macam majusi. kalau gitu kita sembah api lai baik sebab ikut budaya majusi.kenapa biul wal bongok sangat.aku geram betul dengan mereka yang jahil.apabila orang yang bukan tafsir, bercakap soal hukum)

2. Kami sama-sama memegang lilin sebagai menghormati acara selingan yang diadakan dalam sidang media itu dan bukannya bertafakkur seperti yang diminta. Sebelum ini sudah sekian banyak teman bukan muslim yang menghormati upucara membaca doa dan pelbagai majlis. Jangan jadi golongan orang yang jahil ilmu ... dan buat2 b0d0h

(apabila Allah menempelak kebodohan itu semula kepada idham lim, nizar dan pas semalaysia.lepas ni kita pakat-pakat nyalakan api di kuil sebab hormat acara agama hindhu dan majusi. lepas ni halal tukar agama bagi pas. semua boleh )

p/s : pas tak faham apa beza lilin dan colok. sekarang orang bicara pasal lilin bukan colok.........)

*-----------------------------------------------------*

Masihkah kita ingat lagi ketika kes " gadis China " yang dipaksa ketuk ketampi dalam keadaan berbogel di lokap polis dijaja kehulu dan kehilir oleh Teresa Kok bersama kerabat beliau DAP tidak lama dahulu? Sementara siasatan dijalankan, pemimpin DAP menguar-uarkannya menjadi isu besar sehingga menjejaskan imej negara dan polis.

Malah kerajaan kita ketika itu di lihat tergesa-gesa menghantar menteri meminta maaf kepada kerajaan China. Tetapi apabila siasatan mendapati mangsa ketuk ketampi itu adalah Gadis Melayu rakyat tempatan, DAP terutamanya Teresa Kok senyap dan sedikitpun tidak berasa malu dengan tindakan mereka. Kerajaan pula hanya berdiam dan tidak pula bertindak terhadap kerosakkan maruah negara dan polis. Tidakkah Teresa Kok dan DAP terfikir untuk meminta maaf kepada kerajaan Malaysia dengan tindakan mereka?

Penulis turut bersimpati diatas kematian Teoh Beng Hock, Setiausaha Politik kepada Exco Selangor, Ean Yong Hian dalam satu kejadian yang menggemparkan pada hari Khamis lalu. Mayatnya dijumpai di koridor luar tingkat 5, bangunan Plaza Masallam, Shah Alam, dipercayai terjatuh dari tingkat 14 pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia ( SPRM ), dibangunan yang sama.

Insiden itu berlaku selepas Beng Hock disoal siasat oleh pegawai SPRM menimbulkan tandatanya apakah beliau membunuh diri dengan bertindak terjun, terjatuh atau menjadi mangsa sebarang salah laku? Walau apapun sekali puncanya, kita mengucapkan takziah kepada keluarga Beng Hock. Dalam kita memberikan simpati yang mendalam, kita berharap semua pihak khususnya pihak pembangkang supaya bertenang dan tidak membuat sebarang rumusan awal yang diwarnai sentimen.

Anehnya, jika kita lihat tindak-tanduk pembangkang khususnya DAP dan PKR didalam isu kematian Beng Hock nampaknya sudah keterlaluan. Mereka sudah membuat pelbagai tuduhan liar terhadap SPRM biarpun siasatan baru bermula. DAP dan PKR turut mengatur demonstrasi bagi menyemarakkan sentimen anti kerajaan. Mereka sudah lupa dengan apa yang telah mereka lakukan dengan kes " Gadis China " sebelum ini dengan memasukkan bukan lagi setitik nila kedalam sebekas susu, malah " seketul nila " untuk merosakkan segala-galanya?

Janganlah bertindak melulu selagi kita belum jelas dan pasti dengan hasil siasatan. Apakah SPRM merupakan punca kematian Beng Hock sedangkan mendiang bukan suspek, cuma seorang saksi yang dipanggil untuk membantu siasatan dan sudah tentu SPRM memerlukan kerjasamanya lagi? Seandainya ada berlaku salah laku di peringkat SPRM, kita yakin ia tidak akan ditutup dan yang bersalah perlu diheret ke mahkamah. Tapi bagaimana pula jika ianya adalah kes bunuh diri yang mana kita tidak boleh tolak kemungkinannya? Berkemungkinan juga dan siapa tahu? Walaubagaimanapun, apa-apa juga spekulasi, kita harap pihak yang berwajib dapat menyelesaikan kes ini dengan baik tanpa ada apa-apa gangguan? Dan diharap pihak pembangkang dapat bertenang sehingga siasatan selesai.

Suara Politik

Taminsari


(Halalkan Segalanya?)

Islam sangat prihatin dan menghendaki supaya umatnya mempunyai identiti yang tersendiri dan berbeza dengan identiti umat yang lain. Kerana itu penghayatan akidah Islam, melaksanaan ibadah, muamalah dan akhlak serta tradisi-tradisi yang ada pada umat Islam tidak boleh sama dan serupa dengan umat lain. Dalam erti kata lain umat Islam tidak boleh mencampur adukkan akidah dan peribadatan agamanya dengan akidah dan peribadatan agama lain. Ini berdasarkan firman Allah S.W.T. ;

Bermaksud:
“Katakanlah (wahai Muhammad): Hai orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) apa yang aku sembah. Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat. Bagi kamu agama kamu, dan bagi aku agamaku.”

(al-Kafirun ayat 1-6)

Demikian juga penampilan peribadi umat Islam tidak boleh sama dengan umat lain dalam hal-hal bersifat individu, misalnya dalam hal berpakaian, minuman, hiasan rumah, gaya hidup, penampilan dan sebagainya. Hukum Islam jelas dalam hal melarang umatnya meniru atau menyerupai budaya dan cara hidup orang bukan Islam. Ini berdasarkan hadith Rasulullah S.A.W. :

Bermaksud : “Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan dari pada amalan kami maka ia akan ditolak.”

( Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

"Abdullah bin Umar berkata : Bersabda Rasulullah s.a.w : Janganlah kamu menyerupai orang-orang Musyrikin, peliharalah janggut kamu dan tipiskanlah misai (kumis) kamu". H/R al Bukhari, Muslim

Inikah Islam ajaran Anwar Ibrahim?

0


Bolehkah umat Islam melakukan begini? Kami ingin tahu pendapat pihak PAS, bolehkah seorang islam tunduk hormat pada bukan manusia?

Tapi timbul juga tandatanya, jika tidak salah atau tidak haram mengapa yang pakai kopiah dan berbaju melayu (mungkin pemimpin PAS agaknya) ada tiga empat orang termasuk yang dibarisan hadapan berkopiah dan berbaju melayu itu tidak tunduk sama serti DSAI dan Azmin Ali?

Rasulullah apabila ada perarakan simati yang bukan islam melintasi tempat Rasullullah duduk bersama sahabat-sahabat, maka Rasulullah hanya berdiri bagi memberi penghormatan kerana Rasulullah mengatakan (selepas di tanya oleh sahabat mengapa berdiri, walhal simati adalah seorang kafir) bahawa si mati juga adalah makhluk Allah dan dijadikan oleh Allah juga.

Berdiri bila mayat si mati melalui Baginda. Bukan tunduk menyembah colok dan limau.

Kami di ingin minta penjelasan dan fatwa sikit dari pemimpin dan ustaz-ustaz serta tok-tok guru PAS dan mereka yang beriman. Maklumlah, kami ini tak beriman!!!!!!!!!!!


Posted by Salim


--Kisah Benar Teoh Beng Hock?--

Latar Belakang

YB Ean Yong Hian Wah adalah Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kampung Baru dan Pengurusan Kilang Haram.

Teoh Beng Hock pula adalah Setiausaha Politik kepada YB Ean Yong Hian Wah.

YB Ean Yong Hian Wah adalah antara Exco dan ADUN yang disiasat oleh SPRM berhubung dakwaan salah guna peruntukan kerajaan negeri Selangor.

YB Wee Choo Keong (MP Wangsa Maju) telah menyatakan bahawa pejabat salah seorang ahli EXCO kerajaan negeri Selangor digunakan untuk tujuan perniagaan ahli-ahli kongsi gelap.

Ketua Menteri Pulau Pinang YAB Lim Guan Eng pula menyeru SPRM agar berhenti menindas ahli-ahli politik PR terutama sekali ahli-ahli DAP kerana usaha ini berbau politik dan tidak menegakkan keadilan mau pun membenteras korupsi.

Pemimpin-pemimpin PR medesak agar segala siasatan SPRM selanjutnya perlu ditemani wakil guaman dan tidak perlu bertempat dipejabat SPRM.


Persoalan

Jika andaian bahawa Teoh Beng Hock dibunuh adalah benar, siapa dan pihak manakah yang akan beroleh faedah dengan kematian beliau?

Kerajaan BN dan SPRM? atau

Kerajaan Negeri Selangor dan DAP? atau

Kumpulan Kongsi Gelap?


Jawapan

Kerajaan BN dan SPRM

Kedua-dua pihak ini tidak mempunyai sebab untuk membunuh Teoh kecuali:

Ianya dilakukan sebagai sabotaj terhadap Kerajaan BN dan SPRM

Berlaku tindakan jenayah oleh mereka yang tidak bertanggung jawab

Jelas kedua-dua kemungkinan ini tidak membabit Kerajaan BN atau SPRM. Insiden saperti ini memberi kesan buruk kepada reputasi Kerajaan BN dan SPRM yang baru ditubuh. Untuk membuat tuduhan bahawa ianya dirancang adalah tidak logik. Anggota SPRM yang terlibat boleh diandaikan berugama Islam. Adakah masuk akal bahawa mereka sanggup membunuh dalam menyoal-siasat kes tuduhan rasuah? Adakah mereka langsung tidak beriman? Jika benar mereka membunuh, maka neraka jahanamlah tempat mereka. Tiada boleh belas kesian.

Kerajaan negeri Selangor dan DAP

Segala siasatan oleh SPRM terhadap ahli-ahli kerajaan negeri Selangor terjejas dan tergendala akibat apa yang berlaku. Apa-apa rahsia yang ada pada Teoh terkubur bersama beliau.

Akibat insiden ini juga, sentiment dan kebencian rakyat terhadap apa yang dilaungkan sebagai Kerajaan BN yang zalim akan bertambah. Ini merupakan modal besar yang boleh digunakan sehingga PRU ke13. Untuk kaum Cina pula, ini satu lagi contoh penindasan terhadap mereka. Apatah lagi apabila yang mati itu anak pemandu teksi yang miskin.

Kumpulan Kongsi Gelap

Hubungan antara ahli politik PR dan ahli kongsi gelap yang disyaki selama ini jelas ujud. Kumpulan triad saperti four heavenly kings amat berpengaruh dan perkasa didalam pelbagai bidang perniagaan.

Demi untuk menutup rahsia dan memberi amaran kepada sesiapa yang ingin membocorkan maklumat, kumpulan kongsi gelap tidak keberatan untuk membunuh.

Rumusan

Disebalik segala tomahan dan tuduhan, Kerajaan BN dan SPRM merupakan pihak yang paling tidak menginginkan sesuatu insiden saperti kematian Teoh Beng Hock ini.

Oleh itu jelas bahawa kita tidak boleh sangkal yang kematian Teoh berpunca dari kegiatan kongsi gelap yang mempunyai pertalian dengan pemimpin politik dan kematian beliau secara kejam ini memberi political mileage yang tidak terhingga.

Dari satu keadaan yang akan membawa padah kepada kumpulan kegiatan gelap, ianya telah berubah dimana Kerajaan BN dan SPRM dipertanggong jawapkan keatas kematian Teoh. Yang paling seronok adalah DAP dan sekutu-sekutu mereka, sentiment anti-BN sekarang semakin meluak.

Bagi yang beragama Islam, haruslah bersabar sebab yang dari SPRM itu juga saudara. Syak itu lebih buruk dari membunuh dan sebelum maklumat sepenuhnya diperolehi tak perlulah membabi buta membuat tuduhan.

Posted by panglima

Sabtu, 18 Julai 2009

RAKYAT BERDIRI TEGUH BERSAMA SPRM SELANGOR !

0Ayuh nyatakan sokongan anda kepada SPRM selangor. Kematian setiausaha politik DAP belum diketahui puncanya namun seperti biasa pembangkang senantiasa melalak kiranya sesuatu isu itu mengenai kumpulan mereka.

Terlalu banyak tohmahan dan tuduhan dilakukan terhadap SPRM, sedangkan keputusan bedah siasat daripada jabatan patologi hospital kerajaan dan swasta belum lagi diketahui.

Pembangkang sedang melakukan apa yang dipanggil pre-emptive strike. Dalam strategi art of war, ada disebutkan perkiraan 'the best defense is offense' atau kaedah bertahan yang baik adalah menyerang.

Kenapa ronnie liu meroyan sakan di pejabat SPRM dan bilik mayat hospital klang (sampai pengarah hospital kena pasang grill kat pintu yang cina gila tu tendang)? adakah dia cuba mengaburi sesuatu rahsianya, yang dia tidak mahu rakyat ketahui?

Serangan wee chee keong antara pemula yang menyebabkan ronnie liu kelam kabut. wee tidak menyebut pun barang sekali nama 'ronni' dalam tuduhan ada exco kerajaan negeri membenarkan kumpulan samseng menggunakan pejabar exco negeri, namun ronnie sudah melatah.

3 hari lepas dalam akhbar utusan dr khir toyo ada menyarankan agar keseluruhan exco kerajaan negeri selangor dirombak, sama seperti saranan ketua backbencher azmin ali. mengapa perlu dirombak ? ADAKAH KERANA TERDAPAT LAPORAN DARIPADA MAJLIS KESELAMATAN NEGARA YANG MENYATAKAN BAHAWA STATISTIK KEPESATAN/PECAMBAHAN RUMAH URUT,PERJUDIAN DAN SIBER TANPA LESEN DI SELANGOR MELONJAK DARIPADA 700 BUAH PADA TAHUN 2008 KEPADA 4000 PADA TAHUN 2009 ?RONIE LIU SEDANG MENYEMBUNYIKAN SESUATU ?

ronnie liu pernah ditahan oleh polis pada tahun 2007 kerana menghalang penjawat awam mpsj menyita pusat pelacuran haram di sebuah hotel di puchong.


SOLIDARITI YANG BAHALOL DARIPADA MELAYU PAKATAN

Kerajaan Selangor akan mengadakan perhimpunan solidariti "Perhimpunan Rakyat" Ahad ini bagi menuntut keadilan bagi Teoh Beng Hock yang ditemui mati, dipercayai jatuh dari bangunan pejabat SPRM di Plaza Massalam, Shah Alam semalam selepas disoal siasat berhubung dakwaan salahguna peruntukan untuk DUN di Selangor. Perhimpunan tersebut akan diadakan di Stadium Kelana Jaya, Petaling Jaya pada jam 4.30 petang.

Perhimpunan yang pada mulanya hendak diadakan di Dataran Kemerdekaan Shah Alam telah ditukar ke saat akhir akibat bantahan penduduk Shah Alam. Seperti biasa apa yang kita boleh lihat di dalam sesuatu perhimpunan adalah ucapan-ucapan pemimpinnya yang “stereotype”. Anwar Ibrahim jangan cakaplah. Adalah lebih kurang 5 minit beliau akan bercakap berkenaan kematian Teoh. Selebihnya pastinya beliau akan mempromosikan bahawa dirinya tidak bersalah di dalam kes liwat.

Cuma diharapkan perhimpunan ini tidak diuruskan oleh Ketua AMK yang kemetot itu. Bukannya apa, takut-takut yang digembar gembur orang yang hendak datang 2,000 orang tetapi orang yang datang tidak sampai 100 orang. Itupun termasuk polis dan FRU yang mengawal keadaan.

Bila berjawatan besar maka “claim” pun besar. Itu yang sampai MB Selangor belanja lebih RM 30 ribu untuk pathology hospital swasta turut serta dalam postmortem mayat Teo di Hospital Klang, walaupun pathology HKL dan UH sudah sangat cukup kepakarannya. Itu juga MB bagi RM 20 ribu untuk belanja kebumi Teo. Wow mewahnya berbelanja! Nilai RM 50 ribu ini boleh buat 3 buah rumah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT).

kugan adalah seorang penjenayah, matinya di lokap dipolitikkan oleh kerajaan negeri selangor. exco melayu kerajaan negeri selangor yb rodziah ismail antara melayu yang rendah IQ telah mengiringi mayat kugan. ini adalah solidariti murahan taraf pelacur politik mainan exco kerajaan negeri selangor.

kerajaan selangor juga membiayai kos pengkebumian mayat kugan. perlukah seorang penjenayah diangkat menjadi hero kerajaan negeri selangor, sedangkan ada perutusan daripada persatuan penduduk subang,puchong dan pj yang kebanyakannya terdiri daripada orang cina MENYOKONG DAN MEYATAKAN SOLIDARITI KEPADA PDRM DI ATAS TINDAKAN MENAHAN KUGAN.

Itulah salahguna kuasa Exco dan MB. Salah guna istilah jawatan dan salahguna wang rakyat untuk suku sakat, kaum kerabat yang berada digerbang kekuasaan. Bermewahan untuk belanja orang yang sudah mati sedangkan rakyat marhaen melarat dengan kemiskinan dan kesusahan dalam dunia ekonomi yang semakin mencengkap. Power is corrupt, absolute power will corrupt absolutely. Even little power has corrupt very quickly.

Mereka hanya akan bercakap mengenai rasuah bila hanya apabila melibatkan orang lain selain dari puak-puak parti mereka. Inilah contoh terbaik Pakatan Haram Selangor. Sampai bilakah anak bangsaku akan menjadi kuda tunggangan cauvinist DAP. Nizar di Perak dan Khalid di Selangor.

Sahabat saya Kamaluddin Idris bertanya, "Apa hukumnya orang Islam menghadiri 'tahlil' mendiang Teo dan apa hukumnya mengangungkan orang mati membunuh diri. Aku tengok ramai muka melayu di majlis 'ritual spirit' Teo semalam. Ada yang memegang lilin seperti menyembah api." . Ini TG Nik Aziz kena jawab ni.

hari ini terdapat photo solidariti melayu yang melakukan vigil (lihat gambar di atas)bagi meratapi kematian setpol dap tersebut.

Begitu juga pemimpin-pemimpin pembangkang yang berkumpul di depan bangunan Masalam semalam melakukan demontrasi meminta SPRM disiasat adalah satu usaha yang cuba digunakan oleh SAMSENG DAP ini menutup kesalahan mereka.

Konon-kononnya dengan mengadakan demontrasi, mereka tidak tahu menahu mengenai kematian Teoh.

Maka berduyun-duyunlah Melayu haprak mengikut punggung DAP menuduh tidak berbukti menyerang SPRM yang tidak bersalah.

ANWAR pula paling gembira dengan strategi ini kerana protokol zionis ke-10 yang didokongnya akan lebih praktikal dengan isu ini.

Mudah kerjanya tanpa perlu dia melobi menghuru harakan politik dengan agenda menjadi Perdana Menterinya.

Dia sendiri yang sedang merayu kes liwatnya ditanguhkan malahan moralnya juga setaraf seekor babi di kampung Melayu Islam.

Dr. Xavier Jayakumar, Guan Eng dan Lim Kit Siang semakin tersenyum melihat orang Melayu seperti Anwar sendiri akan menyerang bangsanya.


Kematian Teoh peluang keemasan untuk alih perhatian rakyat dari kehaprakan pakatan pembangkang!

Ketika polis dan SPRM sedang berusaha merungkai misteri kematian Teo, pembangkang seperti biasa memilih untuk menyalahkan pihak lain dan kali ini SPRM menjadi mangsa terbaru percaturan politik mereka.

Pelbagai tohmahan mula dilemparkan kepada pihak berkenaan selain beberapa siri perhimpuan yang sudah dan akan diadakan pembangkang termasuk terbaru pembabitan Kerajaan Negeri untuk menganjurkan perhimpunan tuntut keadilan di Stadium Kelana Jaya, Ahad ini.

Persoalannya, keadilan apa yang hendak dituntut?

Adalah tidak adil apabila DAP dan PKR membuat pelbagai tohmahan terhadap SPRM sebelum siasatan menyeluruh bagi mengetahui punca sebenar kematian Teo yang tragis serta menimbulkan kontroversi.

Mereka seharusnya percaya pada jaminan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa polis akan menyiasat kematian Teoh,30, secara menyeluruh dan secara professional agar diketahui apa sebenarnya berlaku. Beliau juga mahu semua pihak tidak membuat sebarang andaian atau spekulasi berhubung kes itu yang boleh mengelirukan masyarakat sehingga siasatan selesai.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin pula berkata, tiada apa yang hendak disorokkan berhubung kematian pembantu Exco tersebut. Malah beliau meminta jangan menunding jari kepada sesiapa sebaliknya tunggulah polis selesai menyiasat ke tersebut.

Namun jaminan dua pemimpin utama itu serta Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan tidak dipedulikan pemimpin pembangkang yang cuba mengambil kesempatan mempolitikkan isu itu ketika keluarga mendiang dan tunang Teo bersedih meratapi kematian lelaki itu.

Sepatutnya mereka membiarkan polis menyiasat dan jika tidak berpuas hati mungkin kerajaan boleh menubuhkan suruhanjaya siasatan untuk melakukan "inquiry" terhadap kes tersebut. Lagipun Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Khamis memaklumkan kerajaan negeri melantik patologi hospital swasta untuk bersama-sama polis menyiasat punca kematian Teo.

Walaupun ini mengambarkan ketidakpercayaan kepada polis, tetapi Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar bersetuju membenarkan patologi hospital swasta yang dicadangkan membantu siasatan kes berkenaan. Oleh itu pembangkang harus faham bahawa jika mereka boleh membuat pelbagai tuduhan mengaitkan kematian Teo dengan SPRM, rakyat yang berfikiran terbuka dan matang juga boleh membuat pelbagai andaian terhadap kes itu.

Ramai sedia maklumkan kes ini bermula dengan tindakan SPRM menyiasat beberapa Exco dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di Selangor berhubung penyalagunaan dana peruntukkan wakil rakyat. Hal ini diakui SPRM dengan mengesahkan empat wakil rakyat serta Exco berhubung dakwaan itu. Ini tidak termasuk dakwaan Ahli Parlimen Wang Maju, Wee Chee Keong yang mendakwa seorang Exco di Selangor terbabit kegiatan gelap atau ‘underwater’ dan beliau mengaku sudah memberi keterangan kepada polis berhubung tulisan diblognya mengenai perkara itu.

Justeru itu disebalik kemungkinan Teo yang diklasifikasikan mati mengejut atau mungkin membunuh diri, ada macam-macam andaian boleh dikaitkan dengan siasatan SPRM terhadap Exco dan Adun terbabit. Kematian Teo penuh misteri pastinya mengalih tumpuan siasatan SPRM kepada pihak polis yang kini menyiasat SPRM serta punca-punca lain yang boleh dikaitkan dengan kematian mendiang Teo.

Siasatan polis pasti mengambil kira semua aspek termasuk tahap kecederaan Teo bagi memastikan sama ada beliau jatuh dari tingkat 14 pejabat SPRM di plaza itu. Ketika ditemui, mayat Teo lengkap memakai kot. Ini mungkin menunjukkan beliau sudah selesai disoal siasat dan dibebaskan untuk pulang. Jika ada telefon bimbit mangsa, polis pastinya dapat mengesan masa dan kepada siapa terakhir yang dibuatnya.

Sebenarnya, parti pembangkang tidak perlu menjadikan kematian Teo sebagai modal politik masing-masing apatah lagi menjadikan SPRM kambing hitam dalam insiden ini.

Pembangkang mungkin beranggapan, jika mereka menganjurkan beberapa siri demonstrasi yang kononnya menuntut kerajaan menyiasat kes ini dengan adil, sudah pasti demonstrasi-demonstrasi ini akan disudahi dengan penangkapan demi penangkapan untuk menyuraikan mereka. Ini pasti akan membangkitkan kemarahan masyarakat Malaysia terhadap SPRM dan polis khasnya dan kepada Kerajaan persekutuan amnya.

Dalam diam-diam mereka mungkin berharap agar rakyaat akan terlupa, siapakah sebenarnya yang sedang disiasat. Mereka ini sebenarnya cuba untuk mengalihkan perhatian rakyaat terhadap isu sebenar, iaitu SPRM sedang menyiasat samada benarkah berlakunya penyalahgunaan wang peruntukan wakil rakyaat di kalangan pemimpin-pemimpin PR, seperti yang telah heboh sebelum ini.

Kepada keluarga mendiang Teo, hanya ucapan takziah yang dapat diucapkan. Kematian mendiang memang merupakan kelilangan yang cukup besar dan tragis buat keluarga ini. Apapun, jangan dibiarkan ada pihak yang "menangguk di air yang keruh".

Sekarang ini musang bukan sahaja boleh "berbulu ayam", bahkan musang-musang zaman sekarang sudah pandai berdemonstrasi dan "berblogging" demi kepentingan politik mereka tanpa mengirakan kesedihan orang lain juga sehingga sanggup memfitnah dan bahkan membunuh...


Teoh mati 'syahid'?

Kematian Teoh ditangisi hebat. Benar juga mungkin nanti Nik Aziz akan katakan Teoh mati syahid masuk syurga. Siapa tahu.

Mahu dikatakan bijak, tak nampak pun kebijakan yang dipaparkan.

Lihatlah betapa mereka ini sudah tidak sayangkan keamanan dan perpaduan kaum.

Kematian Teoh yang sepatutnya tidak ada kena mengena dengan kerajaan BN, BN juga dipersalahkan.

Sedih melihat BN dijadikan tempat melepaskan geram.

Kalaulah pengkomen-pengkomen marah Taming Sari buat spekulasi, mereka lebih teruk membuat fitnah kepada kerajaan dan pemimpin BN.

Sekurang-kurangnya apa yang ditulis di dalam blog Empayar Malaya mengenai kematian Teoh ada juga benarnya dan menepati andaian yang dikeluarkan oleh SPRM.

Bangunan Masalam ini adalah bangunan awam yang terdapat pejabat SPRM di dalamnya. Bangunan itu bukan hakmilik SPRM yang perlu dikawal ketat dengan sekuriti sendiri.

Ada juga pengkomen yang segaja mencari helah menidakkan kebenaran.

Bagi mereka Pakatan Rakyat JAHANAM itu juga yang benar.

Lihatlah Ronnie Liu yang terus menuduh SPRM tanpa usul periksa dan menyerang pejabat itu selepas mengetahui kematian Teoh di sana.

Sedangkan SPRM lah perlu mengamuk kepada Ronnie kerana Teoh boleh membantu SPRM mendakwa Ronnie yang sudah melampau bersama ahli kongsi gelapnya menjadikan politik Selangor ala Politik Negara China yang penuh dengan gensterisme dan undang-uandang rimba.


Beng Hock dibunuh oleh kongsi gelap?

"Saya rasa Beng Hock bukan bunuh diri dan SPRM patut ambil tanggungjawab atas apa yang terjadi pada dia," kata Ronie Liu sewaktu beliau menyerbu ke pejabat SPRM di Plaza Masalam, Shah Alam.

Timbul persoalan bagaimana Ronie Liu sepantas kilat mengetahui Teoh Beng Hock bukan membunuh diri, adakah dia mengetahui sesuatu rahsia disebalik kejadikan tersebut? Pembantu peribadi kepada exco kerajaan negeri Selangor Ean Yong Hian Wah itu merupakan bekas wartawan akhbar sebelum menceburi bidang politik dan telah telah dibawa ke pejabat SPRM untuk disoal siasat berhubung dakwaan salah guna wang peruntukan DUN membabitkan beberapa ADUN Pakatan Rakyat negeri Selangor.

Selepas berita kematian tersebar melalui sms dan email, Ronie Liu antara orang yang paling awal datang dan agresif menyerang SPRM untuk meminta penjelasan, bukan exco kerajaan Selangor, Ean Yong Hian Wah. Disini wujud juga tandatanya kenapa Ronie Liu yang bertindak agresif dan terus membuat dakwaan jahat keatas SPRM yang bertangungjawab di atas kematian Beng Hock.

Sebelum kes kematian Beng Hock, nama exco DAP itu antara nama yang panas dibicarakan di medium masa lantaran dakwaan ahli parlimen Wangsa Maju, Wee Cho Keong yang mengaitkan exco tersebut dengan kongsi gelap, hingga menimbulkan perang mulut diatara Cho Keong dengan Ronie dan Teresa Kok.

Kini kes kongsi gelap beliau seakan reda apabila nama Beng Hock pula yang menjadi sebutan masyarakat dan media massa. Ada kemungkinan apa yang berlaku ini adalah konspirasi dalaman DAP untuk memulihkan imej parti yang sedikit tercemar gara-gara isu kongsi gelap dan penyalahgunaan wang peruntukkan.

Sebagai jalan penyelesain Beng Hock dijadikan kambing hitam untuk menutup kesemua kerja-kerja gelap parti DAP, taktik sama yang digunakan oleh kumpulan kongsi gelap untuk mengabui gerak kerja mereka supaya dapat dilindungi dari pihak berkuasa.

Diharapkan hasil siasatan pihak polis dapat memberi petunjuk sebenar siapa yang bertanggungjawab di atas kematian Beng Hock dan seterusnya memulihkan kredibiliti SPRM yang kini cuba dipalitkan hilang kredibiliti oleh DAP dan PKR.

Sebenarnya adalah tidak logik sekiranya kita ingin mengaitkan kakitangan awam dengan pembunuhan, namun sekiranya melibatkan kumpulan kongsi gelap perkara tersebut adalah tidak mustahil, banyak persoalan yang timbul mengenai punca kematian Beng Hock, sama-sama kita nantikan hasil siasatannya.

Kes Teoh pasti akan terjawab dan kita lihatlah selagi BN memerintah, ia akan diadili dengan keadilan dan tidak perkauman. Tiada gunanya menyalak di jalanan sedangkan kita tahu, kita punya kerajaan yang adil dan punya undang-undang berdaulat.


---untuk pengetahuan am kita semua---

"A VIGIL"

A Vigil is from the Latin word Viglia, meaning wakefulness, is a period of purposeful sleeplessness, an occassion for devotional watching or an obsercance.

From wikipedia: A Vigil can also be the eve of a religious festival observed by staying awake as a devotional exercise or ritual devotions observed on the eve of the holy day such as Easter Vigil held on holy Saturday.

In Eastern Orthodox Church as ALL-NIGHT VIGIL is held on the eves of Sundays...In Christianity, especially the Eastern Orthodox and Roman Catholic traditions, a vigil is often held when someone is gravelly ill or dying. Prayers are said and votives are often made. Vigils are also commonly observed on Holy Days in the Anglican and Methodist churches.

"A knight Vigil" by John Pettie.

During the Middle Ages, a squire on the night before his knightning ceremony was expected to take a cleansing bath, fast, make confession and then hold all all night vigil of prayer to God in the chapel, readying himself for his life as a knight. He would dresss in while which was the symbol for purity.


*mymassa.com*

Jumaat, 17 Julai 2009

PENGIRAAN UNDI MANEK URAI TIDAK SAH?

0


Mungkinkah keputusan Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai tidak sah dan kertas undi akan dikira semula yang akan memberi kelebihan kepada Barisan Nasional (BN)?
Ia berikutan timbulnya desas desus wujud keraguan pada keputusan pengiraan di peti undi Manek Urai Lama di mana Barisan Nasional (BN) sepatutnya dikatakan menang dengan majoriti 289 undi tetapi hanya diumumkan 189 undi oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Keputusan itu dikatakan memberi kesan yang besar sehingga menyebabkan BN kalah pada pilihan raya kecil itu dengan majoriti 65 undi Selasa lalu.

Ekoran itu, difahamkan UMNO Kelantan telah mengarahkan pasukan perundangannya supaya bersiap sedia membawa kes tersebut ke mahkamah.

Bekas Ketua UMNO Bahagian Kuala Krai, Datuk Wan Zaid Wan Abdullah ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini mengesahkan wujudnya sedikit keraguan tetapi menolak wujudnya penyelewengan dalam pilihan raya kecil itu.

''Berdasarkan keputusan yang ada pada wakil BN di peti undi berkenaan, calon BN Tuan Aziz Tuan Mat mendapat 1,008 undi manakala calon Pas, Mohd. Fauzi Abdullah memperoleh 719 undi dan undi rosak sebanyak 19, oleh itu, kita menang dengan majoriti 289 undi.

''Tetapi ketika pengumuman dibuat di pusat penjumlahan undi, BN hanya menang dengan majoriti 189 undi. Ini yang menimbulkan tanda tanya kenapa keputusan tersebut berubah di pusat penjumlahan undi sedangkan di peti undi kita menang dengan majoriti 100 undi," katanya.

Wan Zaid berkata, perkara tersebut perlu diberikan perhatian oleh UMNO Kelantan dan dibincangkan dengan penasihat undang-undang parti sebelum di bawa ke mahkamah.

Katanya, keputusan pilihan raya kecil yang memberikan kemenangan kepada Pas dengan majoriti 65 undi itu juga tidak dapat diterima berdasarkan trend pengundi yang menolak parti tersebut.

''BN menang di lima peti undi berbanding Pas hanya menang di empat peti undi. Kita berjaya menembusi kubu kuat Pas contohnya di Peti Undi Laloh, Manek Urai Lama dan Manek Urai Baru tak pernah dalam sejarah kita menang tetapi kita menang kali ini. Kita juga menang di Temalir dan Manjor.

''Di kubu kuat Pas seperti Peti Undi Peria, kita dapat mengurangkan majoriti daripada kebiasaannya lebih dari 350 undi kepada 88 undi sahaja. Data ini menunjukkan trend pengundi menolak Pas tetapi soalnya kenapa tiba-tiba keputusan penuh diumumkan kita kalah," katanya.

Menurut beliau, perkara tersebut hanya disedari selepas keputusan itu diumumkan di pusat penjumlahan undi dan mengikut peraturan SPR bantahan hanya boleh dibuat pusat pengiraan undi sahaja.

Katanya, difahamkan ketika di pusat pengiraan undi, semua pihak termasuk wakil Pas menerima keputusan BN menang dengan majoriti 289 undi dan disebabkan itu tidak ada kiraan semula undi dibuat di situ.

''Bila menyedari perkara ini berlaku kita cuba membantah di pusat penjumlahan undi di Sekolah Menengah Sultan Yahya Petra I tetapi ditolak. Mengikut perkiraan saya jika dijumlahkan dengan majoriti sebenar di Manek Urai Lama dan undi pos BN menang kira-kira 42 undi.

"Tetapi saya ingin tegaskan bahawa ini hanya pandangan saya dan bukannya untuk menuduh mana-mana pihak," katanya.

Dalam pada itu, Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Noor Zahidi Omar berkata, beliau tidak mendapat maklumat yang jelas mengenai perkara tersebut.

Selasa lalu, SPR telah mengumumkan Mohd. Fauzi memenangi pilihan raya kecil itu dengan mendapat 5,348 undi manakala Tuan Aziz memperoleh 5,283 undi.

-Kamal Farsya-


MUKA TAK TAHU MALU!

PAS yang masih pening dengan kemorosotan tahap gila H1N1 di Manek Urai mula mengeluarkan kenyataan yang merapu-rapu bagi mengaburi kelemahan mereka yang terdedah di Manek Urai.

Keupayaan mereka untuk membangunkan Negeri Kelantan amat mendukacitakan, oleh yang demikian, mereka cuba menangguk di air yang keruh ke atas BN yang menjanjikan pembangunan di Kelantan.

Husam yang terkial-kial menjawab soalan dari wartawan telah meminta agar BN membina jambatan seperti mana yang dijanjikan pada pilihanraya yang lalu kerana BN menang di kawasan ini.

Eh...sejak bila pilihanraya ni dikira kemenangannya mengikut kawasan satu-satu peti undi pulak? DS Anwar kata, "Menang sikit ka, menang banyak ka, menang tetap menang, BN KALAH, PAS MENANG".

Lagipun, tak payah nak ajar BN la suruh buat itu ini, tahu la apa yang patut dilakukan, orang dah berpengalaman berbakti pada satu Negara, bukan macam PAS di Kelantan, satu negeri pun kelam kabut memerintah...langsung tak ada pembangunan...Manek Urai akan tetap menerima tempias pembangunan dari BN!

Bila dah diisytiharkan sebagai pemenang, buat la kerja, buat apa sibuk suruh musuh yang kalah nie buat kerja korang pulak...bodoh betul la..

Posted by Desperado

LIM GUAN ENG HINA ISLAM !

0Utusan malaysia
17 jul 2009

Penghuni Gua : Inilah contoh betapa tingginya budi pekerti seorang yang bernama Lim Guan Eng ( DAP ) dan betapa berimannya mereka seperti yang dilabelkan oleh PAS. Sebab itu PAS boleh duduk bersama ( UMNO tak beriman sebab itu tak boleh berpincang , hanya boleh berdebat sahaja ).2. Nama dan agama seseorang pun di hina. Apa maksudnya yang mempersoalkan samada peguam itu bernama Darshan Singh atau Dahan Abdullah? Hina ke nama sebegitu. Salah ke dari segi undang-undang mempunyai nama Darshan atau Dahan Abdullah.


3. Apa kaitan isu kg Buah Pala dengan nama Darshan dan Dahan Abdullah. Bukankah ini rasis dan anti agama lain. Agama Lim Guan Eng bagus sangat ke. Adakah nama Lim Guan Eng atau Ust Lim bagus sangat. Apa maksud beliau mempersoalkan nama tersebut?


4. Jangan sesekali membangkitkan kemarahan agama dan kaum seseorang. Buruk akibatnya. Tetapi inilah watak orang yang bernama Lim Guan Eng dan semua pemimpin mereka yang amat di sanjung oleh orang islam . Dapat pahalalah anda semua dengan memangkah dan mengundi DAP. Cuba tanya Nik Aziz dan Hj Hadi. Dapat pahala dan masuk syurga kot mengundi orang dan parti sebegini kot?

Posted by Arif Omar


KEMATIAN HOCK, SPRM KENA CEPAT JAWAB

Ronnie Liu sanggup tendang pintu pejabat SPRM hendak lihat mayat Hock.

Bila ada orang bunuh diri, kita akan buat spkulasi. Dia tak ada agama, bodoh dan tidak tahan dengan tekanan hidup.

Teoh Beng Hock misalnya. Selepas disoal siasat, kemungkinan besar dia sudah mendedahkan siapa yang terbabit dengan rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

Beberapa fakta yang boleh difikirkan mengenai kematian Hock.

1. Beberapa orang ahli DAP ada di sana.

2. Kenapa dia bunuh diri? Mungkin tekanan pada masa itu selepas disoal siasat. Kalau dia tak bersalah kenapa perlu takut.

3. Kalau dia tak bunuh diri, siapa yang membunuhnya? Kenapa kita tak syak beberapa orang pemimpin kanan DAP turut terbabit 'menolak' Hock keranaakan membocorkan rahsia nanti.

Apa yang abe MIE hairan sangat, kenapa DAP belum apa-apa sudah melakukan bantahan dan menyalahkan SPRM.

Kata Lim Kit Siang, kenapa SPRM tak jaga Hock dengan baik. Abe MIE pun nak jawab soalan itu- adakah Lim rasa Hock macam budak umur setahun yang perlu dipimpin tangan untuk turun dan naik tangga? Mana kawan-kawan dia yang lain. DAP menyalahkan SPRM untuk menutup permasalahan yang dihadapi oleh mereka dan menyuruh kita memfokuskan kepada SPRM punca kematian.

SPRM perlu cepat dan tepat menjawab persoalan supaya tidak ada spekulasi ditimbulkan oleh DAP yang hanya tahu mengkritik sahaja. Dengan isu ini, masalah kampung Pala di Pulau Pinang diketepikan.

BN perlu menjawab soalan dikemukakan oleh DAP seperti orang politik. Tunggu keputusan polis bila agaknya. Mungkin tunggu orang Cina buat rusuhan baru selesai siasatan. Fail dalam siasatan kes Helmi dengan Elizaberth Wong pun kesnya hilang kat sungai mana.

Polis pun belum siasat lagi tetapi DAP dah buat bedah siasat. Dengan itu masalah Pakatan di Selangor dah tak kedengaran. DAP akan main lagu lama- membela orang yang bersalah seperti kes Kugen.

abe MIE- tak sabar nak tolak Lim Kit Siang suruh cepat mampus. Nak tengok orang pertama yang memeluk mayat Lim ialah Haji Hadhi.

Posted by abe MIE 'TERJAH'

Rasionalkah tindakan Ronnie dan Khalid Ibrahim ?

0


SHAH ALAM - Kerana tidak dilayan, Exco kerajaan negeri Selangor, Ronnie Liu cuba membuat kecoh dengan menjerit-jerit dan mengetuk berulang kali pintu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor di tingkat 14, Plaza Masalam di sini hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan Selangor itu bertindak demikian kerana tidak dibenarkan masuk ke lokasi mayat mendiang Teoh Beng Hock, 30, ditemui iaitu di koridor tingkat lima di luar bangunan.

Akibat tindakannya itu, Ronnie dihalau dari kawasan pejabat SPRM oleh pegawai yang berada di situ dan wakil rakyat DAP itu turun ke tingkat lima bangunan.

Ronnie ketika menemui pemberita kemudian melahirkan rasa tidak puas hatinya kerana tidak dilayan pegawai SPRM dan tidak dibenarkan masuk ke tempat kejadian.

"Sebagai wakil rakyat, saya tidak pernah datang ke tempat kejadian dan tidak sangka saya dilayan seperti itu.

"Saya rasa Beng Hock bukan bunuh diri dan SPRM patut ambil tanggungjawab atas apa yang terjadi pada dia," kata beliau.


UtusanOnline


Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar dah menyatakan bahawa kes kematian Teoh ni adalah kes kematian mengejut. Dan Polis sedang menunggu laporan dari empat pakar dari 3 hospital untuk mengetahui punca kematian mendiang.

Dan Datuk Khalid juga telah memberi amaran kepada semua pihak agar tidak membuat spekulasi kerana siasatan akan dijalankan secara adil dan menyeluruh.

So, apa lagi yang si Ronnie Liu ni nak buktikan ? Negara ni bukan negara komunis. Negara ni ada undang2 nya sendiri. Tak payahlah si Ronnie Liu ni nak tunjuk lagak dan dengan mudah nak tuduh yang bukan2 tanpa sebarang bukti yang kukuh.Dan semalam, Khalid Ibrahim, MB Selangor mengetuai hampir 500 orang pada demonstrasi jalanan berhampiran Plaza Masalam di Shah Alam. Perarakan tersebut penuh dengan sepanduk serta laungan mengutuk SPRM dan Kerajaan.

Sebagai seorang MB, apa rasionalnya Khalid Ibrahim menyertai demonstrasi jalanan menghentam SPRM dan kerajaan pada ketika siasatan terhadap kes mendiang Teoh baru dijalankan.

Sepatutnya Khalid bersikap lebih bertanggungjawab serta memberi ruang kepada pihak berkuasa untuk menjalankan tugas mereka dan bukannya secara semberono mengetuai demonstrasi jalanan seperti aktivis2 "HAPRAK" demi untuk menjayakan kepentingan politik peribadi.

Terang disini bahawa kelakuan sumbang Ronnie Liu yang mengamuk secara membabi buta di pejabat SPRM dan Khalid Ibrahim yang "kurang waras" mengepalai demonstrasi jalanan menghentam SPRM dan Kerajaan adalah bermotifkan politik semata2.

Isu kematian mendiang Teoh hanyalah sebagai sandaran untuk manusia2 "Haprak" ini menghentam Kerajaan dan pihak berkuasa.

Tindakan mereka2 ini sebenarnya bukan untuk membantu tetapi lebih kepada mewujudkan suasana yang kacau bilau serta huru hara di dalam negara.

Inilah wajah sebenar permainan politik parti pembangkang.