Jumaat, 17 Julai 2009

PENGIRAAN UNDI MANEK URAI TIDAK SAH?Mungkinkah keputusan Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai tidak sah dan kertas undi akan dikira semula yang akan memberi kelebihan kepada Barisan Nasional (BN)?
Ia berikutan timbulnya desas desus wujud keraguan pada keputusan pengiraan di peti undi Manek Urai Lama di mana Barisan Nasional (BN) sepatutnya dikatakan menang dengan majoriti 289 undi tetapi hanya diumumkan 189 undi oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Keputusan itu dikatakan memberi kesan yang besar sehingga menyebabkan BN kalah pada pilihan raya kecil itu dengan majoriti 65 undi Selasa lalu.

Ekoran itu, difahamkan UMNO Kelantan telah mengarahkan pasukan perundangannya supaya bersiap sedia membawa kes tersebut ke mahkamah.

Bekas Ketua UMNO Bahagian Kuala Krai, Datuk Wan Zaid Wan Abdullah ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini mengesahkan wujudnya sedikit keraguan tetapi menolak wujudnya penyelewengan dalam pilihan raya kecil itu.

''Berdasarkan keputusan yang ada pada wakil BN di peti undi berkenaan, calon BN Tuan Aziz Tuan Mat mendapat 1,008 undi manakala calon Pas, Mohd. Fauzi Abdullah memperoleh 719 undi dan undi rosak sebanyak 19, oleh itu, kita menang dengan majoriti 289 undi.

''Tetapi ketika pengumuman dibuat di pusat penjumlahan undi, BN hanya menang dengan majoriti 189 undi. Ini yang menimbulkan tanda tanya kenapa keputusan tersebut berubah di pusat penjumlahan undi sedangkan di peti undi kita menang dengan majoriti 100 undi," katanya.

Wan Zaid berkata, perkara tersebut perlu diberikan perhatian oleh UMNO Kelantan dan dibincangkan dengan penasihat undang-undang parti sebelum di bawa ke mahkamah.

Katanya, keputusan pilihan raya kecil yang memberikan kemenangan kepada Pas dengan majoriti 65 undi itu juga tidak dapat diterima berdasarkan trend pengundi yang menolak parti tersebut.

''BN menang di lima peti undi berbanding Pas hanya menang di empat peti undi. Kita berjaya menembusi kubu kuat Pas contohnya di Peti Undi Laloh, Manek Urai Lama dan Manek Urai Baru tak pernah dalam sejarah kita menang tetapi kita menang kali ini. Kita juga menang di Temalir dan Manjor.

''Di kubu kuat Pas seperti Peti Undi Peria, kita dapat mengurangkan majoriti daripada kebiasaannya lebih dari 350 undi kepada 88 undi sahaja. Data ini menunjukkan trend pengundi menolak Pas tetapi soalnya kenapa tiba-tiba keputusan penuh diumumkan kita kalah," katanya.

Menurut beliau, perkara tersebut hanya disedari selepas keputusan itu diumumkan di pusat penjumlahan undi dan mengikut peraturan SPR bantahan hanya boleh dibuat pusat pengiraan undi sahaja.

Katanya, difahamkan ketika di pusat pengiraan undi, semua pihak termasuk wakil Pas menerima keputusan BN menang dengan majoriti 289 undi dan disebabkan itu tidak ada kiraan semula undi dibuat di situ.

''Bila menyedari perkara ini berlaku kita cuba membantah di pusat penjumlahan undi di Sekolah Menengah Sultan Yahya Petra I tetapi ditolak. Mengikut perkiraan saya jika dijumlahkan dengan majoriti sebenar di Manek Urai Lama dan undi pos BN menang kira-kira 42 undi.

"Tetapi saya ingin tegaskan bahawa ini hanya pandangan saya dan bukannya untuk menuduh mana-mana pihak," katanya.

Dalam pada itu, Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Noor Zahidi Omar berkata, beliau tidak mendapat maklumat yang jelas mengenai perkara tersebut.

Selasa lalu, SPR telah mengumumkan Mohd. Fauzi memenangi pilihan raya kecil itu dengan mendapat 5,348 undi manakala Tuan Aziz memperoleh 5,283 undi.

-Kamal Farsya-


MUKA TAK TAHU MALU!

PAS yang masih pening dengan kemorosotan tahap gila H1N1 di Manek Urai mula mengeluarkan kenyataan yang merapu-rapu bagi mengaburi kelemahan mereka yang terdedah di Manek Urai.

Keupayaan mereka untuk membangunkan Negeri Kelantan amat mendukacitakan, oleh yang demikian, mereka cuba menangguk di air yang keruh ke atas BN yang menjanjikan pembangunan di Kelantan.

Husam yang terkial-kial menjawab soalan dari wartawan telah meminta agar BN membina jambatan seperti mana yang dijanjikan pada pilihanraya yang lalu kerana BN menang di kawasan ini.

Eh...sejak bila pilihanraya ni dikira kemenangannya mengikut kawasan satu-satu peti undi pulak? DS Anwar kata, "Menang sikit ka, menang banyak ka, menang tetap menang, BN KALAH, PAS MENANG".

Lagipun, tak payah nak ajar BN la suruh buat itu ini, tahu la apa yang patut dilakukan, orang dah berpengalaman berbakti pada satu Negara, bukan macam PAS di Kelantan, satu negeri pun kelam kabut memerintah...langsung tak ada pembangunan...Manek Urai akan tetap menerima tempias pembangunan dari BN!

Bila dah diisytiharkan sebagai pemenang, buat la kerja, buat apa sibuk suruh musuh yang kalah nie buat kerja korang pulak...bodoh betul la..

Posted by Desperado

0 comments:

Catat Ulasan